Ședința Consiliului Bisericesc din 1989, relatată de împuternicitul cultelor Cîrstoiu (1)

Voi publica, în câteva posturi separate (pentru a le putea discuta mai pe îndelete), rezumatul făcut de împuternicitul cultelor după ședința Consiliului Bisericesc din 6 mai 1989.

Partea I

DEPARTAMENTUL CULTELOR
DIRECȚIA RELAȚII CULTE

RAPORT
DATA: 6 mai 1989
OBIECT: Aspecte din desfășurarea ședinței Consiliului Bisericesc al cultului penticostal

În ziua de 5 mai 1989, la sediul central din București a avut loc ședința Consiliului Bisericesc al cultului penticostal la care au luat parte 14 membri. A lipsit motivat EMIL BULGĂR – directorul casei de pensii.
În legătură [cu] problemele discutate în cadrul ordinei de zi, menționăm următoarele aspecte mai deosebite:
1. S-a votat în unanimitate descărcarea gestiunii pe anul 1989 la centrul cultului și la casa de pensii și ajutoare. Un singur aspect de menționat la acest punct: în timp ce la centrul cultului s-a înregistrat un deficit de 31.000 lei pe anul 1989, la casa de pensii există un excedent bugetar de 6 milioane.
2. Aprobarea „instrucțiunilor” de desfășurare a adunărilor generale elective la nivelul Filialelor.
Conform aprobărilor Departamentului Cultelor în luna iunie a.c. vor avea loc adunări generale elective la nivelul Filialelor cultului penticostal:
2 iunie – ARAD
16 iunie – ORADEA
23 iunie – SUCEAVA
Consiliul Bisericesc a discutat și aprobat în unanimitate următoarele:
a) Instrucțiunile de organizare și desfășurare a alegerilor. Menționăm că aceste instrucțiuni au fost văzute și aprobate în prealabil de direcția de supraveghere și control.
b) Ordinea de zi a alegerilor. Astfel, în prima parte vor avea loc conferințele pastorale pe trimestrul II și apoi adunările elective.
c) S-a stabilit ca marea majoritate a membrilor Comitetelor Filialelor să fie realeși, la adunarea electivă urmând a se completa doar locurile rămase vacante în perioada trecută. În sensul celor de mai sus Consiliul Bisericesc a întocmit lista candidaților (Anexă). După cum rezultă, dintre cei 28 de candidați, 20 sunt propuși a fi realeși și doar 8 sunt nou aleși, în locul celor decedați, pensionați sau mutați. Menționăm că pentru toți candidații s-a solicitat avizul organelor de stat județene, pentru mulți dintre aceștia sosind deja avizul favorabil.

Comentariul meu:
1. Votul pentru descărcarea de gestiune era o formalitate în condițiile în care toate activitățile financiare erau supravegheate de autorități.
2. Excedentul de la casa de pensii din anul 1989 reprezintă o sumă foarte mare, aproximativ 400.000 de dolari la cursul anului 1989 (15 lei/1 dolar).
3. De ce o fi pus în ghilimele cuvântul instrucțiuni? Poate că pentru că „instrucțiunile” proveneau tot din laboratoarele Departamentului Cultelor.
4. Alegerile erau manevrate de DC, cu complicitatea membrilor din consiliu, care astfel își perpetuau rămânerea în funcție. Cum o fi decurs discuția pe această temă? „Nu-i așa că vi se pare normal ca să nu fie scoase locurile voastre la bătaie? Vreți să fie aleși alți membri numai pe locurile rămase vacante?” Departamentul nu risca în vreun fel ca pastorii loiali să fie îndepărtați prin votul credincioșilor, iar consilierii aveau și ei liniște înainte de alegeri. Toată lumea era fericită. În plus, pentru autorități, o astfel de măsură avea marele avantaj că nu intra sânge proaspăt în sistem, păstorii erau tot mai bătrâni și mai puțin dispuși să se opună măsurilor abuzive.

Citiţi aici Partea a II-a; Partea a III-aPartea a IV-aPartea a V-a

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ședința Consiliului Bisericesc din 1989, relatată de împuternicitul cultelor Cîrstoiu (1)

  1. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (10.01.2011) « România Evanghelică

  2. Pingback: Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (3) – Bistrița | Răscumpărarea memoriei

  3. Pingback: Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (5) – final | Răscumpărarea memoriei

  4. poiet zice:

    [. . .] BĂIAT CUMINTE

    DACĂ NU TE POCĂIEŞTI
    ÎN IAD O SĂ TE TOPEŞTI

    • @Poiet (sic!)
      Într-adevăr, ești un poiet, nicidecum un poet, iar atitudinea de ură care degajă din versurile tale nu au nimic creștinesc în ele. Așa că te invit să nu mai scrii pe acest blog. Fă bine și citește ultimele două rânduri ale „poieziei” tale că poate te ajută.

Lasă un comentariu