Autor

Vasilică Croitor este păstorul Bisericii Betleem din Medgidia. Ca membru fondator al Agenției Penticostale de Misiune Externă a călătorit în diverse țări în scop misionar. În Comunitatea Regională Penticostală Constanța are funcția de vicepreședinte. Ca traducător și editor, a coordonat apariția a peste treizeci de cărți în limba română, prin Editura Succeed Publishing. Între 2006 și 2011 a păstorit și Biserica Betel din Constanța.

Vasilică este căsătorit cu Mihaela și împreună au trei copii, Denisa, Beniamin și Miriam.

Pasiuni: cititul, tenisul, limbile străine.

273 de răspunsuri la Autor

  1. Cornelia zice:

    Dumnezeu sa va binecuvinteze! Este foarte important ceea ce ati scris despre Cultul Penticostal in perioada comunista. In ziua de astazi este nevoie sa cunoastem cat mai mult despre viata traita de crestini, in aceasta perioada ata de crunta. Astfel putem vedea cat mai bine, sacrificiul pe care fratii nostri in credinta l-au depus pentru ca evanghelia sa ajunga pana la noi. Domnul sa va sprijineasca in toata lucrarea pe care o faceti.

    • daniel zice:

      Domnul sa va binecuvinteze . Nu cred ca este atit de important partea proasta a lucrurilor sa fie pusa aici in cartea pe care o publicati . Faceti o alta carte in care sa spuneti marile lucrari pe care Domnul le-a facut cu inaintasi nostri ,cum se rugau prin pesteri si prin locuri numai de ei stiute ,si asa se pogora Duhul Sfint peste ei ,cum au primit ei bataile ,suferintele ,si chiar moartea pentru ca noi astazi sa fim liberi si mai mult sa-i putem blama ,nu , nu cred ca se cade sa facem acest lucru. Eu azi vad mai multi asa zisi frati care ne vind , fara macar sa priveasca inapoi .Ca unul care m-am nascut si am crescut in familie de crestini penticostal si mai mult in familie de PASTOR nu pot inpartasi aceleasi parerii , si sti de ce ? pentru ca tatal meu a fost luat de securisti , tinut la ei ,batut si umilit in multe feluri (eu eram un copil )dar imi aduc aminte , nu as putea sa cred ca un asfel de om a putut sa declare ceva la securitate , ca au fost si securisti printre noi asta da , doar sti ca padure fara uscaturi nu poate fi si fiecare padude cu ale lor …dar ma intreb de ce nu face asa si alte culte ?daca as vrea as putea sa-ti spun multe lucruri reale , pina -n zori na-s termina . Ai sa privim lucrurile asa cum sint si daca vrei sa afli adevarul mergi frate drag la frati nostri batrini care iti poate spune totul de la sursa , nu inteleg de ce trebuie sa aduni marturi din tabara adversa …Dumnezeu sa te ajute in lucruri bune …daca o faci sa poti sa-ti vinzi cartea ,vezi ca bani pe care ii vei cistiga nu va tine de cald , sti tu destul de bine ce a facut IUDA cu bani cistigati …noapte binecuvintata iti dorim .

      • Mihail zice:

        fr Daniel, sincer simpt nevoia(desi nu este nevoie) sa ma fac aparatorul lui Vasilica Croitoru. In primul rind un aspect: atunci cind descrii o partida de baschet intr-o transmisiune sportiva, nu inseamna ca si joci. Deci, daca fr.pastor (cu litere mici ca este modest , smerit si cu frica de Dumnezeu) Vasilica a gasit suficienta putere sa foloseasca timpul familiei lui pentru misiune si cercetare, este un mare lucru.Putini sunt cei care mai sacrifica ceva in interesul altora, in interesul general(poate ai tu dreptate, acest principiu este teza comunista, dar mai eraa si in biserica primara) Aspectul cel mai important din punctul meu de vedere: cum se poate comenta ceva care ne este prezentat in fotocopy, cum se poate vorbi despre tradare ca ea nu ar trebui unoscuta si stirpita din biserica? Cum se poate ocoli principiul sfint al DRAGOSTEI lui Dumnezeu care este invocat numai pentru iertarea pacatosilor fara sa vedem ca acesti pacatosi au cunoscut si au gustat inainte de tradare CUVINTUL LUI DUMNEZEU! ! !.Mie personal scuza mi se pare ori infantilism in gindire (te rog frumos sa nu o iei personal,oricum imi cer iertare pentru aceasta expresie) ori partas prin aparare, cum spune un laitmotiv a lui Danut M, „are ceva de ascuns”(psihoza grea si la el).Cert este ca in spatele comentariului tau se simte „ceva” care ,ori tu ascunzi ori ma depaseste pe mine si mai cred ca de fapt acest lucru nu este obiectul discutiei noastre si nu este crestinesc.Ramine doar un lucru, Dumnezeu in sfintenia LUI si in atotputernicia LUI isi va curata biserica pentru ca eu mai stiu ca noi traim vremile din urma, vine Domnul.Aceasta este important ,incolo, din partea mea Domnul sa binecuvinteze pe pastorul (iar cu litere mici) fr.Vasilica Croitru, pe familia lui si pe toti cei care vor lupta intr-o forma sau alta ca biserica sa ajunga curata fara nici o pata sau zbircitura. Si ma mai bucur de un aspect: imi place motivatia lui pastor Vasilica Croitoru cind spune ca el si familia lui vor sa lase o mostenire frumoasa copiilor lor, FOARTE FRUMOS GIND SI INTENTIE, bunul Dumnezeu sa-i ajute la aceasta. Sa fii binecuvintat.

      • eugen zice:

        cei pe care ii aperi tu daniel,vorbim numai de cei care au colaborat securitatea,sa memoreze amos 2:6-16 ,si dumnezeu sa le aduca aminte ori de cate ori vor uita,amin.

  2. Cristian Popa zice:

    Domnul sa te binecuvinteze si sa te pazeasca!

  3. Florin M. zice:

    Te felicit pentru curajul tau. Era timpul ca cineva sa de-a tonul la denuntarea ‘lupilor imbracati in piei de oaie’.Acesta este doar inceputul. Lucrarea trebuie continuata cu denuntarea ‘lupilor’ zilelor noastre. Prea multi au ramas cu mentalitatea de dictatori,de despoti,si bisericile sufera din cauza lor. Cred ca esti de acord cu mine ca e greu sa gasesti si astazi lideri cu caracter,cu frica de Domnul.Se comporta ca stapini nu ca slujitori. E timpul ca BISERICA DOMNULUI sa ia contur.Domnul vine s-o ia acasa.

  4. Lucian E. zice:

    Mult har si binecuvantare in lucrare!

  5. DIA POP zice:

    Multa pace in bisericile si in familiile dumneavostra va doresc in numele Adevarutului Nostru Dumnezeu si Fiu, Isus Christos!

    Vreau sa va adresez direct pe toti dumneavostra si defapt voi contacta de urgenta si Cultul Penticostal in Romania, inclusiv, Editura Succeed Publishing, Medgidia, in legatura cu atrocitatilor/acuzarile 100% FALSE aduse impotriva tatalui meu, Nicky Pop. Deasemenea, voi angaja o firma legala de representata pentru asemenea defaimare de caracter.

    Eu, sint fiica cea mai mare a lui Fratele Nicky Pop. Ma numesc Dia. In anul 1977, am avut 11 ani, cind la ora 5 dimineata, toata familia a fost sculata din somn de Securiatea Romaneasca. AM FOST PREZENTA! NU POT SA UIT! Eu, si fratele meu de 8 ani, Doru, ne tineam de mina si tremuram. Securitatea zbiera sa „SCOATE-TI COPIII DE AICI!” si noi nu am vrut sa plecam de frica ce se va intimpla tatalui si mamei mele. Au perchezitionat toata casa noastra inclusiv pivnita si podul casei din Simeria sa gaseasca biblii care Securitatea a primit informatii ca tatal meu distribuie in toata tara biblii si carti crestine la frati si surori. CE PARERE AVETI? ASTA IL DENUMESTE PE TATAL MEU, COMUNIST SAU CRESTIN? Dupa ce au plecat, tatal meu a fost dus la Deva la Securitate si brutalizat si interogat pina noaptea tirziu. Acest lucru sa intimplat de multe ori. Deasemenea, tatal meu ma dus in multe calatorii la frati si surori la rugaciune si duceam biblii cu noi, la Cluj, la Timisoara, la Oradea, la Brasov, Deva, si multe alte localitati. AU FOST CELE MAI MINUNATE CLIPE PETRECUTE DE MINE, CA FIICA LUI, CU TATAL MEU!

    TATAL MEU A VENIT IN AMERICA IN IANUARIE 1978. SIA DEDICAT VIATA, DE MULTE ORI PUNIND DEOPARTE FAMILIA, PENTRU A SE LUPTA A PUNE IMPREUNA BISERICII, INCEPIND CU CEA MAI MARE DIN PORTLAND, OREGON, CARE A INCEPUT CU 14 MEMBRI SI ASTAZI ARE PESTE 3,000 MEMBRI. NU DOAR CA SA LUPTAT DE A PUNE IMPREUNA, DAR SI MAI MULT, DE A TINE COMUNITATILE NOASTRE CRESTINE IMPREUNA DE CITE ORI AU FOST LUPTE ENORME DE DEZBINARI. NOI, CA FAMILE, DE MULTE ORI, NU LAM SUSTINUT, PENTRU CA IL DOREAM MAI MULT IN FAMILE, DAR EU ASTAZI, LA 44 ANI, IMI DAU SEAMA CE LUPTA EXTENSIVA A DUS TATAL MEU PENTRU DUMNEZEU, ADEVARATUL DUMNEZEU SI PENTRU COMUNITATEA ROMANA DIN AMERICA.

    NU ACEPT, CA NUMELE SI ONOAREA TATALUI MEU SA MAI FIE DEFAIMATA DE MINCIUNI, DE OAMENI CARE II LUCRA DIAVOLUL SA IL DUCA PE TATAL MEU LA O VIRSTA DE 73 ANI IN BATAIE DE JOC!

    TATAL MEU SI-A PETRECUT VIATA DE LA VIRSTA DE 18 ANI PINA ASTAZI IN LUCRAREA LUI DUMNEZEU! NOI, CA FAMILIE, AM SUFERIT DE MULTE ORI PENTRU LUCRAREA LA CARE EL A FOST CHEMAT, DAR NU ACEPTAM ACESTE MINCIUNI GROAZNICE LA ADRESA LUI.

    DECI, VA ROG, IN NUMELE ADEVARATULUI NOSTRU SALVATOR, CARE CUNOASTE TOT ADEVARUL, SA RECUNOASTETI MINCIUNA SI SA APARATI ADEVARUL! CE ROST ARE SA NE LASAM DUSI DE DIAVOL IN MINCIUNI, BIRFA SI A DUCE IN JOS UN OM CARE PINA LA O VIRSTA INAINTATA A SLUJIT SI SLUJESTE PE DUMNEZEU?
    VA MULTUMESC!

    DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE

    Fiica cea mai mare a lui Fratele Nicky Pop, Dia Pop

    • DRAGO zice:

      …Drept rasplatire pentru -prigoana suferita-pastorul Nichy Pop a fost decorat de catre dl.Ion Iliescu -fost presedinte al Romaniei cu Medalia de MARE COMANDOR in America de Nord si Canada..

      • daniel zice:

        Pace ,
        Nu-mi vine sa cred ceea ce spui ,chiar e adevarat ca Marele Ion Iliescu la decorat pe acest Pastor care atit de mult a suferit !poate au fost colegi , cine stie , asta inseamna ca si-a primit rasplata pentru ce a facut bun , daca a facut . Se aude multe despre multi , ma intreb oare cit este adevarat ?

      • DRAGO zice:

        @Daniel Pace,
        ..Confirmarea „DECORARII lui NP -cu gradul de COMANDOR( El COMANDANTE.)” a fost expusa pe „larg „in public de insa-si NP . -dela amvonul Adunarii Portland 9/12/10.
        Din expunerea dinsului se retine -CACI NICI DINSUL NU STIE PENTRU CE A FOST DECORAT…DOAR CA SA TREZIT TAM-NE -SAM CU DECORATIA PE PIEPT( stinga pe INIMA).. DIN PARTEA LUI ION ILIESCU.”
        Este ceva HILAR..!!!!!!!

      • Liviu Matei zice:

        @Daniel,

        Pt a va edifica asupra decorarii pastorului puteti vizita pe pagina presidentiei Romaniei (www.presidency.ro). Acolo veti gasi un link spre cancelaria ordinelor(pe coloana din dreapta paginii), selectati Persoane decorate, apoi ordinul Serviciul credincios. In partea de sus a paginii veti gasi un link spre un fisier excel care pe tabul (din partea de jos a window-ului deschis de Excel) Com. (de la comandor) la row 80 gasiti numele pastorului si titlul „Preşedinte al Bisericilor Creştine Române Penticostale din SUA şi Canada”. Decoratia e din 2004 inainte ca Iliescu sa isi incheie ultimul mandat. Basescu de abia a castigat alegerile la sfarsitul lui 2004 si a intrat in functie cu o saptamana sau doua inainte de Revelion.

    • Giumbambelus Giurgiumelus zice:

      Ce dovezi ai ca spui adevarul.Sau crezi ca nu te cunoaste nimeni in Portland Oregon.

    • daniel zice:

      Dumnezeul slavei si-al adevarului sa va binecuvineze si sa va tina treji pina va veni el . Iubiti mei la fel sant si eu , la fel gindesc si eu , aceiasi virsta o am si eu ,c-am prin acelas timp treceam si eu prin aceleasi probleme , aceleasi bucurii le-am simtit si eu linga tatal meu care a avut mult de – a face cu securitatea , si noi duceam bibli cum numai noi stiam din biserica in biserica (fiind pastor de sector ) si avind mai multe biserici intra in atributiunile lui ,cele mai frumoase momente crestine le-am petrecut atunci si imi este rusine ca astazi nu mai putem simti unul pentru altul …Daca ei au facut totul pentru ISUS cu bucurie , ce rost are ca noi acum sa venim si sa aruncam cu noroi in ei si in ce au inceput ei sa faca , era bine daca duceam mai departe noi ce-au inceput ei asa , sfint ,si curat …ii multumesc lui Dumnezeu ca mai sint frati care au suferit si care mai tine cu adevarul PUR. noapte binecuvintata va dorim …

    • disa zice:

      Dia, l-am cunoscut bine pe tatal tau, mama ta mi-a fost colega mai mare la liceu, si prietena cea mai buna a verisoarelor mele.
      Era o adevarata binecuvantare cand venea fr. Niki in adunarile frecventate de mine, si ne predica.
      Nu trebuie sa puneti atat de mult la inima. Daca Hristos a avut parte de proces, din partea oamenilor, si servii Lui, in ale credintei, trebuie sa treaca prin astfel de incercari.
      Prin indepartarea tatalui tau din fruntea Bisericii, nu au de suferit decat auditorii mesajului sau.
      Acum, a devenit o moda sa rscolesti trecutul cuiva si sa-l pui la zidul infamiei.
      Domnul sa va intareasca pe toti membrii familiei voastre!
      Spunei mamei tale ca doresc toate cele bune intregii familii, si sa treaca cu bine prin aceste incercari.
      Sunt vecina cu rudeniile voastre din satul B…, pe care nu o data le-ati ajutat…

  6. Petru Amarei zice:

    Draga Dia,

    Despre ce vorbesti? Nu am citit cartea si nu stiu la ce te referi. Vreau sa stii, si poti sa-i spui tatalui tau ca eu doresc sa va ofer ocazia sa va exprimati public in cadrul emisiunilor TV pe care le realizez. Voi fi impreuna cu echipa mea la conventia din Atlanta si poate reusim sa vorbim putin pe aceasta tema. Parerea mea este sa nu te aventurezi cu amenintari si sa-l lasi pe tatal tau care este matur si suficient de intelept sa se exprime singur. Poate doreste sa explice lucrurile diferit decat le intelegi sau le cunosti tu. Desigur ca este fascinanta povestioara ta si as fi onorat sa te am in emisiunea mea. Cred ca tatal tau stie cine sunt si are coordonatele mele. Oricum se pot gasi usor pe site-ul nostru sau ne vedem la conventie.

    Cu respect,
    Petru Amarei, President
    Romanian Christian Television (RCTV)
    Realizatorul emisiunii „Fata in Fata”
    http://www.rtnchicago.com

    • Incognito I zice:

      …….”fascinanta povestioara ta”, interesanta perceptie frate Amarei a ceea ce a fost scris in randurile de mai sus. Scopul folosirii diminutivelor este de a ridiculiza, intr-un alt cuvant ironiza……Nu cred ca este locul potrivit ca vreunul
      dintre noi sa faca asta.
      Sunt sigur ca daca careva dintre „hartuiti” va fi interesat intr-un interviu televizat, va va gasi cu siguranta.

      • Petru Amarei zice:

        Incognito I,

        Din pacate ati inteles (interpretat) gresit expresia …”fascinanta povestioara ta”. Am folosit cuvantul „fascinanta” la valoarea lui reala pentru ca este intradevar o experienta dramatica. Si este povestioara pentru ca a fost relatata foarte pe scurt.

  7. Pingback: Dialog cu fiica lui Nicky Pop : Viata Noua

  8. Incognito I zice:

    …….daca contradictia tine doar de interpretarea mea, am doar doua cuvinte de scris
    si adica ” mea culpa „.
    Fiti totusi atent la cuvintele folosite. Diminutivele sunt binevenite doar cand ne alintam
    copiii, de exemplu. Folosindu-le intr-un context ca si cel precedent , dupa o adevarata pledoarie a disperarii ( stiti la ce ma refer ) ……….. nu este tocmai indicat.

  9. DRAGO zice:

    Citind comentariul despre pastorul Niki Pop,privind activitatea lui in slujba lui Dumnezeu ca prooroc,mi-am amintit un mesaj venit din partea lui Dumnezeu -in luna Decembrie 1995-ce facea referinta directa la pastorul Niki Pop,cu toate ca acesta nu era prezent.
    Mesajul suna astfel:”..l-am avertizat de multe ori pe barbatul acesta,care sa departat de mine si nu umbla in adevarul meu,dar nu a luat seama la nimic.Pentru aceasta Eu Domnul am sa-l fac de pomina pe intreg pamintul,dupa care il voi trece in tarana pamintului..” Cu certitudine,cind Dumnezeu vorbeste,El si implineste.
    Se ridica urmatoarea intrebare,pe cale de consecinta;Oare acum a sosit timpul implinirii profetiei…?

    • LIDIUTZA zice:

      SA AIBA DUMNEZEU MILA DE SUFLETUL LUI..SA NE RUGAM CA SA I DEA DUMNEZEU INTELEPCIUNE SI SA SI RECUNOASCA PACATUL.

    • daniel zice:

      Pace , Drago nu inteleg tu esti proorocul despre cera faci referinta ? Personal cred lucrarea Duhului Sfint si in proorocie ,dar nu cred in diferiti prooroci toate ar fi fost bune daca te opreai cind ai afirmat ca ; Domnul ti-ar fi spus ca : eu Domnul am sa-l fac de pomina …Dragul meu pocaiestete si citeste Biblia Dumnezeu nu ameninta , nu face de pomina pe nimeni …Duhul Sfint prin Proorocie are alt scop in Biserica ,nu te cunosc personal dar nu -mi esti clar .

      • DRAGO zice:

        Daniel,
        Iti raspund pentru ,a-ti elimina nedumerirea si unele neclaritati;
        – Nu sint eu proorocul, dar am fost prezent la inchinare cind a venit mesajul prin Duhul Sfint .
        -Am precizat ca nu a fost prezent Nicki Pop si datorita acestui fapt au fost mai multe discutii asupra mesajului -PRO SI CONTRA.
        -De aceea am si afirmat;”Cu certitudine,cind Dumnezeu vorbeste,El si implineste.” precum si intrebarea retorica;”Oare acum a sosit timpul implinirii profetiei…?”
        Permite-mi sa-ti pun urmatoarea intrebare;
        Fata de -data mesajului trimis de Dumnezeu(1995),
        -data postarii mesajului pe blog(august 23,2010)
        si situatia concreta de astazi(sept.8,2010)
        Care este credinta si parerea TA PERSONALA PRIVIND MESAJUL DOMNULUI TRIMIS PENTRU ACEST CAZ?
        –Ma bucur ca -inca- mai crezi in lucrarea Duhului Sfint si in PROROCIE ceeace este FOARTE IMPORTANT IN ZILELE DE ASTAZI .
        -Eu nu te incurajez sa crezi ORBESTE IN PROOROC dar TE ROG IN NUMELE DOMNULUI ISUS ” NU STINGETI DUHUL..NU DISPRETUITI PROOROCIILE…CI CERCETATI TOATE LUCRURILE,SI PASTRATI CE ESTE BUN…”(1Tes.5;19,20,21)
        -DUMNEZEU este SUPREM in toate lucrurile si EL VORBESTE CIND INTRUN FEL CIND IN ALTUL…
        -Dumnezeu SA FOLOSIT DE MAGARITA pentru a transmite MESAJUL ,CARE SA INMPLINIT INTOCMAI..

        • Diana zice:

          Sa va dea Dumnezeu intelepciune. Daca magarita v-ar fi iesit in Cale ati mai fi facut-o publica? Oare de cate ori nu a trimis Dumnezeu maagarita in calea dvs. si nu ati ascultat-o. Ba inca ati mai si „lovit-” cumplit. Daca nu cu fapta, prin tot felul de vorbe.
          Duhul lui Dumnezeu nu darama o persoana prin proroocie. Duhul lui Dumnezeu mustra, leaga rani, mangaie, imbarbateaza, nu baga pe nimeni in tarana pamantului asa cum vreti unii din voi numai pentru ca nu va place „ochii cuiva”

      • DRAGO zice:

        @ Daniele PACE, Revin cu completare- pe baza Cuvintului lui Dumnezeu-pentru a demonstra ca afirmatiile tale N-AU SUSTINERE BIBLICA astfel;
        1- Tu afirmi ca..”Dumnezeu nu ameninta..”
        Dumnezeu afirma urmatoarele;
        a-„Voi pedepsi,zice Domnul,lumea pentru rautatea ei si pe cei rai pentru nelegiuirea lor,voi face sa inceteze mandria celor trufasi si voi dobori semetia celor asupritori”(Isa.13;11)
        b-„Dumnezeu este un judecator drept,un Dumnezeu care Se manie in orice vreme..Daca cel rau nu se intoarce la Dumnezeu,Dumnezeu Isi ascute sabia,Isi incordeaza arcul si-l ocheste..indreapta asupra lui sageti omoratoare si-i arunca sageti arzatoare..(Ps.7;11-13)
        c-„Dar fiindca esti caldicel,nici rece,nici in clocot am sa te vars din gura Mea.”(Apoc.3;16)
        2-Tu afirmi ca..”Dumnezeu nu face de POMINA pe nimeni..”
        Dumnezeu afirma;
        a-„Si vei fi de POMINA,de batjocura si de ras printre toate popoarele la care te va duce Domnul.”(Deut.28;37)
        b-„Ii voi face de POMINA, o pricina de nenorocire pentru toate imparatiile pamantului,de ocara,de batjocura,de ras si de blestem,in toate locurile unde ii voi izgoni.”(Ier.24;9)
        c-„Caci ei pazesc toate oranduirile lui Omri si lucreaza intocmai cum a lucrat casa lui Ahab si umbla dupa sfaturile lor,de aceea te voi face de POMINA,iti voi face locuitorii de batjocura si veti purta ocara poporului Meu.”(Mica 6;16)
        3- Despre ACTIVITATEA si OBLIGATIA PROOROCULUI(ce face parte dintre CELE 5 SLUJBE STABILITE DE DUMNEZEU-Efes;4;11-12-) te rog sa CITESTI SI SA APROFUNDEZI PRIN MEDITATIE – cartea Ezechiel cap33;1-20 din care redau doar RESPOSABILITATEA pe care o are proorocul in fata lui Dumnezeu… ”
        ..”Acum,fiul omului,te-am pus strajer peste casa lui Israel. Tu TREBUIE sa asculti Cuvintul care iese din gura Mea si sa-i instiintezi din partea mea.”(Eze.33;7)
        „Cind zic celui rau; si tu nu-i spui,ca sa-l intorci de la calea lui cea rea,raul acela va muri in nelegiuirea lui,dar singele lui il voi cere din mina ta”(Ez.33;8)
        „Dar daca vei instiinta pe cel rau,ca sa se intoarca de la calea lui si el nu se va intoarce,va muri in nelegiuirea lui dar tu iti vei mantui sufletul.”(Ez.33;9)
        Acum te intreb pe tine; Cum ai proceda tu daca Dumnezeu te-ar chema la aceasta slujba?
        Iti multumesc pentru sfatul tau cu privire la pocainta SI MARTURISESC ca MA STRADUIESC SA INDEPLINESC CIT MAI BINE ACEST PROCES DE POCAINTA SI SFINTENIE PENTRU A AJUNGE LA LOCUL PROMIS DE ISUS.
        Dupa cum observi CITESC BIBLIA si pe masura ce citesc constat ca este NEVOIE tot mai mult de pocainta si sfintenie.

        • Adrian N. zice:

          Stimate Domnule Drago,dumneata uiti un lucru si anume ca toate acele versete pe care cu mare osirdie le expui, acolo au fost insuflate de Duhul Sfint INAINTE de jertfa din calvar,de aia nici Dumnezeu nu mai pedepseste pe loc cu moartea pe cei vinovati de moarte,pt ca intre noi si Dumnezeu sta Isus Hristos ca mare preot si mijlocitor,dar asta nu ai vrut sa vezi,ce simplu e sa dai cu ranga in capul celui cazut,gindind ca tu detii adevarul absolut,ori nu e chiar asa,si de un lucru poti fii sigur,acea prorocie la care faci referire,ai scos-o din context si ai coafat-o frumos pt a da bine pt dumneata!

      • DRAGO zice:

        Completare;
        „Cind zic celui rau:”Raule,vei muri negresit!”si tu..

    • Diana zice:

      Este atat de interesant ca retinem proroociile la adresa diferitelor persoane iar pe cele ale noastre, le uitam. Din 1995 a trecut ceva timp. Oare daca era o proroocie pozitiva tot la fel ati fi memorat-o? Sau pe cele ale dvs. le-ati fi expus public? (ma refer la cele „negative”)
      Haideti sa ne vedem fiecare de treaba lui. Fiecare sa-si cerceteze viata lui inaintea lui Dumnezeu si sa lasam notatul lucrarilor despre pastori si alte persoane. Nu cred ca Dumnezeu a pus pe cineva sa tina exisenta lucrarilor despre x si y. Pe ale noastre le „indesam” in fundul sertarului. Le scoatem pe cele care ne convin noua la suprafata.
      Mai oameni buni, pocaiti-va. Daca s-a scris o carte, s-a scris. Dar voi aruncati mai multe gunoaie peste oamenii aceia despre care s-a scris. Cartea nu a fost scrisa sa dea nimanui „apa la moara” despre ce a facut sau nu a facut cutare.
      Cartea relateaza un episod istoric despre crestinismul in perioada comunismului. Si oare cati au semnat fara sa cunoasca carte…crezand ca semneaza eliberarea lor din inchisoare insa au semnat colaborarea lor cu securitatea. Sarmanii frati, nu stiau ei carte pe vremea aceia…..De ce nu aveti mintea descuiata? Credeti ca Dumnezeu va judeca oamenii pentru ce au facut in nestiinta? Sau ati fost in pielea lor sa fiti mintiti ca semnati pentru eliberare si in schimb ati semnat pentru altceva? Hai sa fim seriosi.
      Cartea descrie o perioada a bisericii penticostale din timpul comunistilor. Unde ati fost toti acei care comentati, in aceea perioada? A aruncat cineva un mar iar duhul penticostalismului il „despica in patru” C-a fost, ca n-ar fi fost etc. Abia asteptati sa arunce cineva un os in mijlocul vostru sa trageti fiecare cat mai mult din el. Sa aveti ce roade si ce barfi. Sunteti mai buni? mai intelepti prin astfel de atitudini?

  10. John B zice:

    Cred ca dl. Croitoru si-asumat o mare responsabilitate cind s-a gindit sa sccrie si sa publice aceasta carte in urma careia o sa se puna multe inrebari si multi o sa ramina incremeniti dar eu cred ca daca nu-l facea dinsul il facea totusi cineva. Eu stiu ca Istoria nu iarta pe nimeni si precum sa scris despre mari nostri eroi din trecut cari multi si-au jertfit viata pt. tara si pt credinta lor .Tot asa Istoria ii aseaza in analele ei si pe cei care odata au crezut ca pentru o mica favorica pot sa traiasca cu doua fete. SI daca 20 de ani nu a fost deajuns sa se recunoasca atunci nimeni sa nu se supere sau sa nu fie surprins de ce a iesit la lumina. Nu scriu acest comentariu din bucuria de-a citi citeva nume cunoscute in rindul comunitati Romanesti ci in numele adevarului care totdeauna este drept

  11. You need help zice:

    Why is it that you only put up what you like the sound of!!!! And what kind of a proroc puts up a prorocie on a public wed site only someone as sick as you are to write a book like this!!!! AND WHAT KIND OF A CHRISTAIN ARE YOU TO ALLOW A PROROCIE UP ON YOUR SITE YOU SICK HUMAN!!!! DUMNEZEU IS NOT A GOD OF SHAME BUT A GOD OF LOVE AND WHAT HE GIVES A PROROC SHOULD BE KEPT IN HONOR AND BETWEEN HIM GOD AND THAT INDIVIDUAL NOT THE WHOLE WORLD!!!!!! I can not wait until the day that you go down for what you did and that Day will some soon!!!!!! You are a negative hearted person who is working along side the devil!!!! POST WHAT EVERYONE WRITES NOT ONLY COMMENTS FROM SICK PEOPLE LIKE YOURSELF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Vaisamar zice:

      @You need help. Why is an author of a good history book sick? Because you think so? You don’t seem to be able to control your own emotions properly and call others sick? Pull yourself together, say a prayer, read a verse from the Bible, read at least one chapter of the book in question and then come and have a reasonable discussion. If the author had written his book the way you write on this blog, I agree that he would have needed help.
      You clearly ought to read you Bible more often and especially the Prophets. God is not a God of shame? How about Nahum 3:5 I am against you, says the LORD of hosts, and will lift up your skirts over your face; and I will let nations look on your nakedness and kingdoms on your shame?
      „Negative hearted person”. Where do you guys get that? Listening to Joel Osteen’s sermons? Or perhaps Robert Schuller’s?

  12. You need help zice:

    POST EVERYONES COMMENTS YOU SICK MAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. You need help zice:

    I PRAY FOR YOUR SOUL AND YOUR SALVATION BECAUSE I’M SURE YOU HAVE LOST IT ONLY A DOUBLE HEARTED SICK INDIVIDUAL COULD DO WHAT YOU DID!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I HOPE THAT YOU ARE SMART ENOUGH TO UNDERSATND WHAT I AM WRITTING TO YOU IN ENGLISH BUT I’M SURE YOU ARE SINCE YOU HAD THE BRAIN POWER TO WRITE A BOOK LIKE THIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YOUR TIME WILL COME WHEN A BOOK WILL BE WRITTEN ABOUT HOW SICK OF A PERSON YOU ARE!!!!!!!!!!!!!

    • E bine ca v-ați mutat la două computere și folosiți IP-uri separate. Iată că așa sunteți mai productive.
      Pentru cei care v-ați mirat de ce nu am dat niște răspunsuri mai sensibile, cu compasiune, puteți vedea aici limpede care este atitudinea acestor HEALTHY ladies.

      • rsg zice:

        FELICITARI Vasilica ! Esti un barbat curajos care spune lucrurilor pe nume. Exemplul tau ar trebui luat de toata crestinatatea.

      • Sergio zice:

        Hei Vasilica Tu stii ca scrie in biblie ca;Impotriva unui pastor sa primesti invinuire cu doi sau trei martori.Noi primim numai din partea ta.Ce zici e biblic sa te credem or nu.

        • Dragă Sergio, eu am aplicat acest principiu, și de aceea am folosit surse diferite de cercetare.
          Eu vorbesc despre o metodă științifică de cercetare a istoriei, nu despre părerea unuia sau a altuia. Nu orice opinie se califică pentru a se numi mărturie, în sens biblic. Unii sau alții își dau cu părerea că NP a fost sau nu informator, acestea nu sunt mărturii. Și o sută de astfel de martori nu au greutate. Documentele însă reprezintă un mijloc de cercetare confirmat de specialiști. Desigur, ele trebuie studiate după o rigoare a cercetării, aspect pe care l-am precizat și în capitolul 11 al cărții.

      • daniel zice:

        Am inteles ca ti-a trecut cartea ,sa te felicit ! totusi te intreb in diaspora (europa) cum putem intra in posesia ei ?

    • Anisoara zice:

      I UNDERSTAND YOU’RE HURT, BUT PULL YOURSELVES TOGETHER BEFORE EMBARRASSING YOURSELVES SOME MORE !!! IF THIS IS THE KIND OF CHRISTIANITY YOU’VE LEARNED FROM YOUR FATHER OR GRANDFATHER (N.P.), THAN GOD HELP THE CHURCH PASTORED BY THAT MAN!

    • Believer zice:

      You need help- You can stop saying that u know niki cuz u dont. Not even his wife who he has been married to for so many years fully knows him, so you can stop getting angry and chill out cuz the only thing that ur doing is making a fool of yourself. I have been going to nikkis since i was born so i know how you feel. But this is life. It says in the Bible that all things done in the dark will be brought to light, and this is what has happened now. I will forgive him as soon as he accually admits that he did it. I personally know people that he has sold and i didnt accually believe them till now. I kept doubting it and saying he isnt capable of doing something like that but he is. So stop trying to convice everyone that your right please. May God bless you.

  14. portland romanian zice:

    @You need Help. While I am disturbed when i read your comments, I also realize the real need of help you yourself need. Please leave all issues aside and go to the Cross, Jesus can set you free, a freedom that is real.
    Please do not reject the wisdom many have taken time to address to you, it comes from a sincere heart.

  15. You need help zice:

    In regards to Vaisamar…I did read 8 pages of the book and it was all lies so i don’t feel that i have to waste anymore time with anything this man has to write and the history of this book is not gonna help me grow spiritually in anyway shape or form!!! This book is a attack from the enemy to try to destroy a man of God!!!

    • Vaisamar zice:

      @You need help. You did read 8 pages! How do you know that it was all lies? Those 8 pages are based on a file which can be found at the Archives of the former Securitate. If you have never studied these things in any detail and have no experience in the matter, what right have you to say that it’s all lies? You may say: „Well, it looks like there is some disturbing evidence. Still, I am not persuaded. Is there other evidence in the same direction or evidence that contradicts it?” Your stance is completely hysterical. Under the guise of spirituality, you prefer to let your brain at the door. Jesus advises us to be wise like serpents and innocent like doves. He didn’t mean, as you seem to have understood, that we are to be innocent like serpents and wise like the doves.

      If you have truth as your enemy, surely this book is an attack from the „enemy”, for truth is the enemy of all falsehood. By seeing the way you attack, I can see quite clearly the shape into which people grown when they divorce truth from love and live on a diet of sentimental mush devoid of honesty, common sense and truth.

  16. You need help zice:

    Portland Romanian- STAND BY YOUR SENIOR PASTOR!!!!!!! IN PRAYER AND FASTING THIS IS A TIME OF UNITY FOR US AS A CHURCH!!! TAKE YOUR OWN ADVICE AND I’M TELLING YOU THIS WITH A SINCERE HEART!!

    • portland romanian zice:

      @You Need Help.
      why don’t you tell him to come out and confess everything, its Biblical don’t you think? Tell him „truth can send you free” that is if he believes it of course. As for „stand by your senior pastor” is that Biblical? I know it comes from a secular song „stand by your man.” He was never my pastor by the way, my pastor is described in John 10:11. The reason so many are lost in Portland is perhaps because (Pop was their pastor).

  17. Pingback: Estetica basmului lipsă « Vindecătoru

  18. Vaisamar zice:

    Vasilică, îţi cer permisiunea să pun acest link la câteva postări, cu dedicaţie specială pentru cei care cred că scrierea istoriei este un exerciţiu opţional, pentru cei care refuză să privească răul comunist în faţă, pentru cei care îţi fac iluzii că în fond comunismul n-a fost chiar aşa rău (un soi de leu bătrân cu dinţii căzuţi).

    Cearceaful alb si baia de sange: Noi probe despre tortionarul Enoiu

  19. You need help zice:

    Vaisamar…..May God help all of you who so strongly stand behind this book!! May God help those of you who believe what the 8 pages have to say. As for me and my house we will serve the Lord and trust in him that he will give us light and show us all what the truth is!!

    • rose city zice:

      @you need help. You sure DO need light from the LORD!!!!!!!!!!!!

    • Anisoara zice:

      This book has well over 400 pages, you read 8 and it aroused this kind of reaction from you… ‘thank God’ you stopped!!!!
      In all seriousness, maybe if you would have read the whole book your reaction would’ve been different.

      And as far as, „those of you who believe what the 8 pages have to say”………. GOD HELP US ALL!

  20. rose city zice:

    I was refering to ” you need help” person………..God bless you for writing this book!! when can we get it in USA

  21. You need help zice:

    In the 8 pages that u wrote and the letter from the Colonel Securist regarding Nicky he did not sign at the bottom of the letter, now the other letters are signed by the people you wrote about in your book! So how is the letter regarding Nicky not made up by the Colonel since he himself did not sign it at the bottom….or how do we know that you your self Ftate.Vasilica didn’t write that letter? You have no real evidence on Nicky just your false imagination!! Here is some inside infromation for you Dear Frate,Vasilica all of the people that you have written about in regards to the 8 pages that pertain to Nicky those people have all write him letters saying we are behind you we support you and non of this is true including Fratele, Valer Brincovan the wife of the late Frate Cornel Mihai who has passed God rest his soul in peace!! So what do you have to say to this?!! Vasilica name one other man from Viaspora who did as much as Nicky has for the Romanian community back home and here in the states? Name one other man who has helped so many people come to the states and be free who else sent as many chemari as Fratele Nicky has!!!???? Acuma ma interd si ne intrebam…in slujba cui lucrezi? Sa faci dezbinare in bisericile lui Dumnezeu? Vasilica tu nu esti mijlocitor intre pacatele fratilor morti si vi….Dumnezeu nu te va intreba pe tine ce a facut Nicky te va intreba te tine si casa ta si ce ai facut tu in viata ta!!! Asa nu te crede ca un Dunmezeu sa faci tu dreptate si veziti tu de copilasi tai si casa ta si pacatele tale not someone elses!!!! We as a church love Fratele Nicky we stand behind him we support him and his family!!! Sper ca team raspuns suficient de clar Frate.Vasilica!!!

    • Citește cartea și vei înțelege cum a fost procedura prin care se transmiteau informațiile. Păcatul delațiunii este totuna, indiferent că notele erau date scris, verbal, telefonic, prin scrisori etc. Deci, dacă vrei să contești veridicitatea informațiilor din carte, ai dreptul să o faci. Înainte însă să faci aceasta, ar fi bine să le citești.

      • daniel zice:

        Frate Vasilica nu contest acest lucru , sant cnvins ca poate ai dreptate ,si eu as dori sa stiu din cauza cui statea Tatal meu prin beciurile securitatii noptii in rind . Dar ma intreb oare imi ajuta la ceva ! contribuie cu ceva la mintuirea fufletului meu . dar si mai mult ma gindesc daca aceasta carte va aduce la pocainta pe cineva sau si mai mult ii vom indeparta .Fr.Vasilica eu nu cred ca asta ne este menirea noastra pe pamint si la fel nu cred ca asta este chemarea ta pe care o ai . Si sti ce mai ma intrb eu , oare cind va veni Domnul te va intreba pe tine de cei care au facut acele (atrocitati)in vremea comunismului ,sau te va intreba ce ai lucrat tu in via lui ,nu te judec, decit ma intreb .

    • gama zice:

      ai obosit scriind englezeste ca sa-i arati lui Vasilica ca stii engleza dar ai terminato pe limba de bastina ,probabil ti-a plecat sufleorul ,, trebuie sa recunoastem ca jignesti bine in amindoua limbile ,,

  22. You need help zice:

    Rose City….Its already in the states smart one and don’t stand behind something that you do not know stand behind the truth!!!! God help you!!!

  23. You need help zice:

    And another thing Frate.Vasilica regarding your response to Dia Pop this information from the archive didn’t just come to you and land in your hand so be honest!!! Since you say your are such a honest man and feel that God picked you to inlighten us!!! YOU START WITH THE TRUTH BE A EXAMPLE NOT A FAKE PROPHET YOU WENT SEARCHING FOR THIS INFORMATION YOURSELF TO TRY TO DESTROY NICKY …..LETS BE REAL NOT WITH WHITE GLOVES ON MR. DOVE …..WHO IS THE SERPENT HIMSELF!!! WHY DON’T YOU START WRITTING A BOOK ABOUT YOURSELF SO THAT WHEN YOUR KIDS ARE ADULTS THEY WILL KNOW WHO THEIR FATHER WAS!!! SI IN SLUJBA CUI O LUCRAT!!!

    • Lucrurile sunt foarte simple. Informațiile despre Nicky le-am găsit într-un set voluminos de dosare intitulate Emisari străini ai Cultului Penticostal. Nu am făcut cerere specială pentru el și nu m-am așteptat să-l găsesc. Cum aș fi putut crede că a fost informator, când acum 4 ani el a convins păstorii români să nu se intereseze de trecut, atunci când se vorbea de rezoluția de la Constanța?

      • Dinu zice:

        Trebuia sa mai iei cu tine un frate ,doi cind ai fost la securitate.apoi cu inca un frate,doi sa studiezi dosarele.Tu sustii ca ai fost singur si singur ai studiat timp mai indelungat.singur ai si scris cartea.In felul acesta nu ai urmarit sa tii cont de legea lui Dumnezeu care cere marturia a doi sau trei martori cind e vorba de prezbiteri,O sa fie greu pentru frati cind vor trebuia sa ia masuri tinind cont de Lege dreapta a Lui Dumnezeu.E parerea mea.S-ar putea sa nu-ti placa si sa nu postezi.Dar vei vedea ca am dreptate.

        • Eu am cerut Cultului să facă o comisie. Cererea a fost refuzată.

        • Mihail zice:

          fr.Dinu, am lucrat ceva vreme in domeniu si pot sa-ti spun ca acele documente care sunt prezentate poarta semnatura a cel putin 3 persoane: semnatura tradatorului, semnatura ofiterului care lua informatia, semnatura seffului ofiterului si apoi era „rezolutionata” in coltul din dreapta ,sus de catre comandant,ocazie cu care se dispuneau si masurile.Dupa acestea , „nota ” primea o stampila de inregistrare cu un numar unic, o poti identifica oricind dupa „opis”. astfel eu cred ca se indeplinesc conditiile biblice ca o afirmatie sa fie sustinuta de 2-3 martori. De fapt, nu cred ca este bine ca atitudinea nostra sa fie legata de scrierea cartii cit de aspectele de tradare si care este pasul urmator de facut pentru lucrarea Domnului. Si nu cred ca este bine de a critica ceva pina nu cunosti, fr.Vasilica face dovada studierii documentelor, apoi scrie, noi cind criticam sau judecam ce dovezi avem?Cred ca este bine sa raminem in ADEVAR si sa fim sigur incredintati ca Dumnezeu isi curata biserica dupa voia LUI. Sa fii binecuvintat.

      • Mihai C. zice:

        Lui DINU: Rationamentul dvs. este, atit din punct de vedere biblic, cit si legal, incorect. Biblia se refera, in acel text, la judecarea unui prezbiter prin administrarea doar a unor probe testimoniale, (depozitii verbale), caz in care sunt necesare doua sau trei marturii ale martorilor prezenti; Dar in cazul administrarii de probe materiale, cum ar fi identificarea certa a unor amprente ale infractorului, sau a ADN-ului acestuia, sau prezentza unor inregistari adio sau audio-video, identificarea si judecarea vinovatului nu mai necesita apelarea la martori si la declaratii doar verbale.

    • annoyed by certain "christians" zice:

      @ you need help _ who r u? and why r u so rude? why don’t you sit down (plz.
      read a dictionary and wise up to correctly spell or perhaps google the correct
      spelling of Romanian and/or English words). As far as defending anyone, let
      the person defend themselves. I’m sure that before someone decides to name
      names in a book they do a little research?!? Have u ever thought of that???

  24. Cristian Portland zice:

    did u get it

  25. DRAGO zice:

    Citind comentariile efectuate de catre diverse persoane-axate mai mult sau mai putin pe CUVINTUL LUI DUMNEZEU sub CALAUZIREA DUHULUI SFINT-asupra cartii „Rascumpararea Memoriei „si-n special despre autorul acestei carti Pastorul Vasile Croitor, SOLICIT TUTUROR PERSOANELOR CARE SE IMPLICA IN LUAREA UNEI POZITII FATA DE SUBIECTUL PUS IN DISCUTIE SA DEA DOVADA DE MATURITATE SPIRITUALA IN CREDINTA SI RESPONSABILITATE CRESTINA CONFORM CUVINTULUI LUI DUMNEZEU AFLAT PE PAGINILE SFINTELOR SCRIPTURI DEOARECE” Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete,sa mustre,sa indrepte,sa dea intelepciune in neprihanire,pentruca omul lui Dumnezeu sa fie desavirsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.”
    -DUMNEZEU ESTE IN CONTROLUL TUTUROR LUCRURILOR SI NIMIC NU ESTE LA VOIA INTIMPLARII.
    -Nu,Domnul Dumnezeu nu face nimic fara sa-Si descopere taina Sa slujitorilor Sai prooroci(Amos 3;7). Pastorul Vasile C. fiind penticostal,cred ca a avut MESAJ DIN PARTEA LUI DUMNEZEU pentru inceperea ,continuarea si terminarea acestei COVARSITOARE LUCRARI- UN FOC DE CURATIRE SPIRITUALA PRIN MARTURISIREA PACATELOR SI POCAINTA..
    -„Eu n-am vorbit in ascuns,intr-un colt intunecos al pamintului..Eu,Domnul ,spun ce este adevarat,vestesc ce este drept”(Isaia 45:19). Dupa anul 1990 Dumnezeu a trimis multi mesageri -prooroci-prin Adunarile Penticostale din tara si Diaspora cu MESAJE CONCRETE-DATE PRIN DUHUL SFINT- DE MARTURISIRE A PACATELOR SI POCAINTA dar N-AU FOST CERCETATE ,LUATE INCONSIDERARE CI AU FOST TRATATE CU INDIFERENTA DE CATRE LIDERII DE ADUNARI astfel ca au DEVENIT IMPOTRIVITORI DUHULUI SFINT. Persoanele chemate de Dumnezeu la slujba de PROOROC AU FOST „UCISE CU VORBA”(Ier.18:18) sustinindu-se LA TOATE AMVOANELE CA-DUHUL SFINT IN TIMPUL PREZENT NU MAI MUSTRA SI NU MAI DESCOPERE PACATELE CI NUMAI”ZIDESTE,SFATUIESTE SI MINGAIE”.
    -Personal sint incredintat ca Dumnezeu a vorbit-nu odata-despre aceasta perioada de timp in care ne gasim precum si despre aceasta LUCRARE DE FOC CE A LUAT NASTERE SI CONTINUA IN CULTUL PENTICOSTAL IN VEDEREA PREGATIRII SFINTILOR SI A BISERICII PENTRU RAPIRE.
    -SINT ASTEPTATI SLUJITORII CHEMATI DE DUMNEZEU IN SLUJBA DE PROOROC-SA FACA DE CUNOSCUT MESAJELE SI PLANUL LUI DUMNEZEU PENTRU PERIOADA CE URMEAZA-IN CE PRIVESTE TREZIREA SPIRITUALA SI UMPLEREA CU DUHUL SFINT PENTRU EVENIMENTUL MARET SI MULT ASTEPTAT-RAPIREA BISERICII.
    MARANATA ! DOMNUL NOSTRU VINE! AMIN!

  26. You need help zice:

    Fratele, Nicky was not the only pastor at the Constanta meeting who felt that way and you know that already!! What i’m saying is not new infromation to you. Fratele Nicky said what he did based on Biblical facts read Matei 13:29-30!! Frate,Vasilica nu cred ca este treaba ta, sa alegi tu GRIU de NEGHINA. Asta trebe facuta de STAPINUL!! This was why Nicky didn’t agree with digging in the past. Eu cred ca tu tai luat asupra ta un risc prea mare pentru tine si familia ta. Un cuvint pentru tine de rostit. Cel care isi pastreaza constinta curata se bucura de pacea mintii,are respect de sine si este fericit. Evrei 4:14-16!! God Bless you in what you have started and i hope that you can stand strong in the fire that will come towards you and the ones you love most. This is the beginning as i am just a simple human with a heart. You are a very smart man, but i wonder if you have a heart? All around the world all the spiritual leaders both here in America and Romania are all talking about the end times being to close and that we are living the end time and in the mist of all this you write a book that will depart so many young men and women from God and to cause such confusion in peoples lives!!! How will you face God if the angle of the Lord come tonight and the trumpet sound is heard saying what have you done my child with all the knowledge and strength that i have given you? What will your answer be? I wrote a book to depart thousands from oceans apart? Answer this?

    • Anisoara zice:

      DRAGA „You! need help”, I think you should stop with the threats toward fratele Vasilica and his family. They’re not going by unnoticed!!! It has gone way to far!!!! And, one more thing, stop using Gods name in vain!

    • John zice:

      @you need help. um…if i didn’t know any better i’d say YOU are the one threatening his family! and as for the other pastors….there are a lot more pastors NOT mentioned in the first volume…i’m pretty sure we’ll find out sooner or later who they are and when we do we’ll understand why they were so averse to having people dig in the (their) past. Fr. Croitor wrote a HISTORY book. how hard is that for you to understand? did you ever get so worked up in school when reading about Hitler, Stalin, or Mussolini? (IMO they were even worse monsters as they were responsible for thousands/millions of deaths) but you come on this forum and start bashing this true man of God for revealing the truth?! Shame on you. I think you need to stop questioning his salvation and rather question your own motives for being so hostile in the first place. is this how a true christian behaves towards another human being? i wouldn’t mind the criticism if it were well grounded and had good backing, but bashing on him and judging his character and motives based on a bias you have is definitely NOT constructive! Moreover, you come off as a hysterically unsound person with absolutely NO christian character whatsoever! I would suggest you pick up that book and drop the biased attitude and read it for what it really is. pray that God opens your mind and heart to the real truth…and remember, even the bible tells us NOT to put our faith and trust in a man, because man can be deceiving. I pray that God blesses you with WISDOM!

  27. You need help zice:

    As for Cristian Portland….Do you understand what i am writting? Do you get it?

  28. A/Johnson/ zice:

    Pentru Romanii crestini care nu stiu, numele lui nu a fost „Nicky” Pop, cind a aterizat pe aeroportul din Los Angeles, Califormia, approx. 1978! Numele lui a fost „Neculai” Pop. El este fluent in limba Rusa si Romana. Am zis „fluent” in limba Rusa, pt. ca l-am auzit vorbind in limba Rusa. La fel si fr. Mircea Lubanovici este fluent in limba Rusa. L-am auzit vorbind in limba Rusa. Si cred ca si eu inteleg limba Rusa, cel putin din cei 8 ani in care noi Romanii am fost fortati sa „gavarim po Rusky”!!! Numele „Nicky” in USA se pune la partea feminina mai mult, rar cind se pune la partea masculina.
    Cit priveste cartea lui V. Croitor, eu nu am citit cartea, dar cred ca trebuie sa fie studiata de cineva care este „expert” in jurisprudenta din Romania! Deci, doi-trei juristi cu experienta si discernamant ar trebui sa verifice informatiile in cartea d-lui
    V. Croitor, si sa se consulte cu autoritati juridice de specialitate in chestiuni de „evidenta probativa”, si apoi sa se scrie un „memorandum” nepartinitor.
    Desigur, securitatea romana in timpul comunistilor a „minjit” („soiled”) pe multi crestini, dupa cum pe fr. Ton, de exemplu, ca apoi sa trompeteze ca fr. Ton era un lucrator al completului nefarios de securitate! Deci, se cere DISCERNAMINT si mult studiu de experti in jurisprudenta Romana cit si „evidenta probativa”. Si daca evidenta este „credibila”, „plauzibila” si „genuina”, in lumina „modului de operatii” ale aparatului represiv de securitate a tarii foste comuniste, atunci juristii sa scrie acel „memorandum”. Dar, la noi in America, si „criminalii” au drepturi „penale”, dapai mite cei care nu au comis „crime” in sensul „legal”. Aceste rinduri sint scrise ca o atentionare la felul gresit in care se „investigheaza” trecutul celor suspectati de colaborare cu aparatul nefarios al securitatii ceausiste. Daca d-l V. Croitor (si cei care au scris in cartea lui, ex. Dr. Tepei) ar fi avut discernamint, ar fi angajat 2-3 juristi de profesie „penala” si 2 experti in „evidenta probativa”, si in acest fel cartea ar fi avut „credibilitate” si ar fi fost un excelent „document” aici in SUA pentru organele noastre care probabil ca ar fi fost interesate in acest subiect al „colaborarii” efective a celor care se bucura astazi de drepturile constitutionale ale cetateniei noastre Americane! Desigur, acele persoane, care „evidenta probativa” poate stabili sau „dovedi” ca au „contribuit” effectiv intr-un timp de peste 5 ani la „persecutia” crestinilor din (RSR) Romania, in anii comunismului, acei juristi din Romania cu experienta stiu ce au de facut in astfel de cazuri–nu trebuie sa-i patronam noi din diaspora.
    In final, cred ca felul in care se investigheaza chestiunea Pop este gresita, si chiar ridica semne de intrebare cu privire la „buna credinta” a d-lui V. Croitor, si mai ales celor care se „grabesc” sa faca afirmatii concluzorii. Ma intreb daca tot asa s-ar fi procedat si cu d-l Pacepa care a fost generalul-colonel de incredere a familiei Nr.1 din RSR; sau, cu privire la fata lui I.V. Stalin, care este (inca in viata, la 82 ani!) cetateana Americana; sau, cu privire la multi ex-securisti care au cerut „azil politic” in SUA dupa caderea comunismului in Europa de rasarit…si locuiesc aici, mercy, la adapostul legii Americane…si multi dintre ei traiesc in pace, mercy, cu cetatenie SUA si Romana, numai bunul D-zeu stie mai mult! Deci, atentie, cum se despoaie o vulpe…caci, daca nu se foloseste discernamint, lucrurile se „incurca” si ajung prin tribunale…noi Romanii ne facem de risul lumii, mai ales in fata Americanilor!!!!

    • dl johnson,
      dl pop nu este printre cei ce au cerut azil politic in sua si nici nu si-a marturisit pacatele ca si gralul pacepa. de rusine se face oricine care minte si i se dau pe fata minciunile. daca romanii au mintit, ei sunt mincinosi si merita sa fie facuti mincinosi. cine este mincinosul mincinosilor? daca romanii au tradat merita sa fie facuti tradatori. rusinea trebuie asumata personal si individual nu extinsa asupra unei comunitati intregi, fie ea penticostala sau romana. sa nu uitam ca presedintele nixon s-a facut de rusine in fata poporului american si a lumii intregi mintind. dar in state s-a rezolvat. nu a fost linsat.
      in ceea ce priveste securitatea si manevrele ei, lucrurile se pot rezolva daca nicolae pop ar avea curajul sa iasa public cu o marturisire. nimeni nu o sa il linseze pe nicolae pop chiar daca este adevarat ceea ce exista in documentele ce provin din arhiva securitatii.

    • A/Jonson, daca esti frate iti spun frate, materialele ” probative” expuse in fotocoppy reflecta clar „modus operandi” folosit de securitate.Daca eu le recunosc si iti confirm ca sunt reale ce poti sa zici? Fratelui Vasilica poti sa-i spui ce doresti tu, dar eu le recunosc ca REALE, si cred ca si eu am duhul lui Dumnezeu, slavit sa fie EL! Pentru ca sa nu mai ai indoieli ai putea sa iei legatura cu cei 551 de crestini din Ministerul de Interne si ai sa vezi ca si ei au lucrat(si nu cred ca s-a schimbat foarte mult dupa „revolutie”) si mai lucreaza cu asa ceva. Oare forma consemnarii (modus operandi) este problema sa faptul ca cineva a baut in acelasi timp si paharul dracilor si a vrut si paharul Domnului !Cind am ctit cartea pe care am cumparat-o , singurul lucru care pentru mine a fost ceva intr-adevar fantastic, a fost pretul : $ 30 !?!?., apoi m-am bucurat ca erau de hirtie. ( Fr Vasilica, te rog frumos sa ma ierti, la efortul tau facut nu se cade o asemenea comparatie dar sunt si eu pacatos, te rog iarta-ma din partea ta) Fratele meu ???Jonson (oi fi roman cred) cartea are o valoare a aducerii la lumina a ceea ce s-a facut la intunerec incit, oameni de rind nu vor putea intelege total niciodata, nici chiar Danut M si Vaismar care au paharul plin de da peste el despre securitismele petrecute in Romania.Eu spun sa ne ierte Dumnezeu pentru toate pacatele noastre iar pentru cei care ostenesc la curatirea hainei miresei, vrednic este lucratorul de plata lui. Domnul sa te binecuvinteze.

  29. Nicorici Ioan zice:

    Efectul de bomba cu ceas o sa il faca Presa din Romania care va publica articole din cartea RM. Acelasi efect prost scontat a fost si cind alt viteaz Cruceru Marius incepea pe blogul sau cuvinte defaimatoare. Presa le-a spicuit si ce a iesit ? Aici va iesi o cacealma.

  30. Enoh 5:24 zice:

    Citind si urmarind respusurile scrise aici, imi pare rau sa spun ca Va-ti stricat cu totii miintile.

    Ce rost are publicarea unor nume din trecut care au sau nu au colaborat cu comunisti in ce priveste crestinii, se stie deja ca au fost asemenea oameni. Dar cei ce au suferit, nu au suferit ei pentru Cristos, si daca mai sint in viate, credeti voi ca au ei regrete ca au suferit?

    In orce caz daca va-ti pus pe inima sa scrie-ti o asemenea carte care doar desvalue doar gunoaie din trecut, ce exemplu dati voi pentru cei care nu au venit la pocainta inca. Doar batjocoriti numele lui Dumnezeu, decit sa ziditi Biserica.

    Cititi Genesa 5:24, Enoh a umblat cu Dumnezeu si era prietenul lui Dumnezeu, si asa a avut parte de rapire. Daca vrea cineva sa aiba parte de rapire, sa cerceteze Bíblia mai mult decit niste archive care doar nu duc decit desbinare si rasbunare.

    Daca chiar vreti se desvaluiti niste lucruri pentru care credeti voi ca trebuie sa iasa pe fata, de ce nu da-ti cartea pe gratis? Daca chiar vreti as aratati ca stiti sa scrieti carti, dece nu scrie-ti ceva pentru zidirea Bisericii, su nu care duce batjocora Bisericii. Dar se vede ca aveti interes personal, si folosind nume altor lucratori care inca sint in viata, si mai ales uii dintre ei au um nume bine cunoscut. Va spun inca o data: Va-ti stricat miintile!

    Ca sa clarificam, va rog nu rapundeti, ca am greseli gramaticale, pentru cum se vede, deja si eu stiu asta. Lasati dar ca Dumnezeu as cerceteze inimile, nu va faceci voi drept judecatori.

    • liliana23 zice:

      dle cu pseudonimul Enoh, in pimul rand in toate cultele din tara au fost informatori, asa ca nu vad de ce oamenii ar refuza sa mai vina la pocainta, mai ales ca Duhul Sfant este cel care face acest proces. in al doilea rand, o carte care a necesitat atata munca si atatia banii (probabil ca dvs nu aveti destule cunostinte in domeniul tipografiei , spun asta deoarece pretul doar pt foaia de tiparit se ridica la zeci de milioane) nu poate fi data de pomana …dupa parerea mea ea este mai mult decat accesibila oricarui buzunar si oricarei minti ce doreste a fi luminata. in al treilea rand pot sa va sigur ca Vasilica Croitor prin faptul ca a cercetat foarte mult Scripturile, si ca umblat foarte apropae de Deumnezeu, a ajuns sa scrie o asemenea carte, dovedind astfel ca a avut mult mai mult curaj sa scrie asa ceva cunoscand consecintele , decat au unii scriind comentarii aiurea pe diferite bloguri.

      • gama zice:

        catre Liliana,,,,,, domnu sa va binecuvinteze duhul sfint a vorbit prin d-voastra ,asa vad si eu .daca toti ar avea ochi sa vada si sa priceapa intelepciunea , ar semana intelepciune nu dorinta de a distruge prin argumente nefondate pe o baza fara sens , aceasta lucrare inceputa de d-zeu prin mesagerul lui VasilicaCroitor, curajul lui va ramine in istorie,,,,cei ce sintem cu el sintem mai multi decit cei ce sint celalalt ,, adevarul va invinge

    • Vaisamar zice:

      Fr. Enoh, e îmbucurător să aflăm că sunteţi conştient de existenţa unor greşeli gramaticale în mesajul dvs. Dacă aţi şti să ne spuneţi şi care anume sunt greşelile, ne-am bucura şi mai mult.
      .
      Cred însă că cel mai mult ne-am bucura să vă daţi seama că aveţi erori/probleme de logică şi de înţelegere a cărţii. Acestea sunt mult mai grave decât greşelile de limbă română.

  31. liliana23 zice:

    nu am auzit vreodata sa existe padure fara uscaturi…dvs dle Ioan at auzit?

  32. Vaisamar zice:

    Frate Enoh, mesajul dvs. pică tocmai bine ca argument pentru scrierea acestei cărţi! Întrebaţi „Ce rost are”. Păi are. Oamenii trebuie să ştie că nu poţi umba şi cu Dumnezeu (ca Enoh) şi cu Necuratul (ca Iuda), şi la urmă să te muţi la Domnul ca şi când nici usturoi n-ai mâncat.
    .
    Cartea, dacă veţi avea curiozitatea să o citiţi, dă exemple şi de „Enohi”, şi de „Iude”.
    .
    Gratis e numai mântuirea, dar şi aceea a costat. Biblia ar trebui să coste, ca oamenii să o preţuiască măcar de banii pe care au dat-o pe ea. Prea adesea văd în biserici biblii flendurite, mâzgălite de copii, date pe post de jucărie. Ştiţi de ce se întâmplă aceste evenimente dezonorante pentru cuvântul lui Dumnezeu? Pentru că Biblia e gratis. Dacă tot e gratis, o putem flenduri cum vrem, că oricum mai avem 10 prin casă, pe care le putem distruge la fel. Când oamenii dau bani pe un lucru, învaţă să-l preţuiască. În istoria Societăţilor Biblice distribuiţia de Biblii s-a făcut doar arareori gratis. Ne-am învăţat cu mentalitate de cerşetori („americanii/occidentalii să ne dea Biblii/cărţi gratis”), iar dvs. exemplificaţi din plin acestă atitudine de milog.

    • Enoh 5:24 zice:

      Multumesc ca nu ati blocat mesajul meu si lati lasat pe intreg cum lam scris. Referinta se face la Genesa despre Enoh (doar sa clarific).

      Inorce caz, stiu ca Dumnezeu este in control asupra tuturor lucrurilor, si la urma fiecare este judecat de El. Pina atunci, dorinta mea ii sa ajungem cu totii acolo in locul pregatit de El, caci aceasta este dorinta lui Dumnezeu ca toti sa fim cu El.

      FYI, Money is not a problem in my case, therefore I am looking forward to read „Rascumpararea Memoriei” and form my own opinion, even though all arguments presented within this Blog already clarified what the Book is about.

  33. PDX zice:

    I find it fascinating to read the reactions of some of the „Comandor’s” die-hard supporters. Their reaction appears to be just visceral one, without the slightest use of reason. On one hand, they preach forgiveness and mercy, while on the other hand they accuse and attack anyone who might give any credibility to the documented history in R.M. Unbelievable hypocrisy! They are not going to give the author even the slightest chance that he might be sincere or objective in his work, and in many cases, without even reading the book. But when it comes to their decorated dear leader, well…”mercy and forgiveness”!

  34. RODICA zice:

    Mi-am petrecut timp citind toate ce sint scrise aici,si am ajuns la concluzia ca doar mi-am murdarit memoria cu mizeriile voastre si mai ales ale tale fr Vasilica daca te mai poti si numi un frate,m-am chiar uitat atent pe poza cu familia ta si sti ce imi cerea acea poza? mila fata de voi si de copii aia care va sint alaturi,ce exemplu puteti da voi acelor copii ?ca sinteti niste oameni ceastini?c il aveti pe ISUS in inima voastra? daca credeti asa trebuie sa spun si eu ca cred ca sinteti om bolnav si nici pe departe un crestin,dar exista un JUDECATOR care va va judeca mai bine decit oricine altul ar putea sa o faca…Ceea ce va sfatuiesc pe ce-i ca si mine,care deja v-ati pierdut timpul citind mizeriile astea care nu ne-au sidit cu nimic,sa ingenuncheati si sa va rugati ca Domnul SA aduca pace si liniste in sufletele noastre si sa continuam sa ne incredem in el si nu in OAMENI…GBU ALL

    • portland romanian zice:

      @ Rodica.
      Draga rodica, ce crezi caci este mai grav sa citest aceste rinduri de pe blog sau sa asculti un Securist decorat ani la rind? Inainte de a incepe cu amenintari de judecata asupra unui autor, va rog ginditiva la miile de crestini care au suferit din cauza unor astfel de lupi zisi frati.

      • Enoh5:24 zice:

        @portland romanian
        Daca ai stii tu ce corupta a fost securitatea pe vreamea comunista. Se vede ca nu esti informat, sau mai bine zis ca ignorezi istoria. Securitatea a mintit fratii nostrii in credinta amenintindui cu moartea, si in urma amenintariilor au si declarat scriind minciuni de ei.

        Cea ce sa descoperit in archive, sind doar minciuni scrise de securitate, ca insusi sa aprinde fratii crestini uni in potriva altora. Ce gasesc mai trist ii, ca acest autor cu colaboratorii lui gasesc chiar de crezut ceea ce sa scris.

        Dar si mai trinst ii ca uni lucratori care au trait acele vremuri, chiar suporta cartea aceasta.

  35. joliano wilson zice:

    if Fr NP it is not guilty of the thing is accused of y is he not saying any thing in church or come out and say its all a lie i now him for over 30 years and i think there is some truth to every lie as some people are trying to defend him, he needs to come clean and show some respect for the people that are trying to defend his name and honor . To me if u do not say nothing it means u are guilty of things u are accused of i know i wood defend my self if some one accused me . if fr NP wants to be forgiven he needs to confess his sins if he is guilty of the thing he is accused of and step down . all i can say is to pray for him so God will give him the wisdom and the strength to tell the truth

    • Enoh5:24 zice:

      Listen „joliano wilson”
      A true innocent men stays calm in the mist of turbulence and waits on God’s salvation. Unfortunately in today’s legal system, we are thought to immediately jump and defend us.

      All the commentaries presented here, started because of brother Nicky Pop, and therefore has caused lots of criticism and outrage, especially around the Portland area.

      As for the author of the book goes, he can care less , since he lives close to the beach and probably now sits nicely in the sun and awaits all the profit from his book to reach his bank account.

      • Your comment is very cynical, to put it mildly. Perhaps the repeated references to money in your comments show what is on your mind and heart. Right now I am at the Romiscon Conference in Deva. See details here http://www.apme.ro/

        • dumitru muresan zice:

          AM FI BUCUROSI CA S-A S-E SCRIE SI IN ROMANESTE CA SA INTELEGEM TOTI DESPRE COMNTARILE IN LIMBA ENGLEZA..ALTFEL NU NE MAI INTELEGEM..!

      • macbook zice:

        Personally, I am very impressed that „rascumparareamemoriei” 0r Vasile Croitor proves to have much better grammatical and vocabulary skills then most the the people who post from America. This man lives in Romania and can respond in Romanian & English effectively, while the people living in America cannot post properly in English or Romanian. Just an observation!

      • juliano wilson zice:

        enoh potis sa spui ce vrei eu miam spus numai opinea mea eu daca asi fii acuzadt de asa ceva masi lupta sa arat adevaru, dar daca este totul la dosar ce se mai poate spune de cit sa ne recunaostem ca am gresit si sa ne marturisim greselile noastre si sa ne cerme iatrare Domnului sa ne ierte . Im cer iertare daca am gresit cuvinte in romaneste sunt plect de multis ani din romania thanks

      • annoyed by certain "christians" zice:

        @ enoh 5:24 if someone would start spreading lies about u wouldn’t you yourself?? or perhaps you would just sit back and let it pass u by? There’s no smoke without fire.

      • annoyed by certain "christians" zice:

        enoch.. wouldn’t you defend yourself? (defend is the omitted word – my apologies.)

      • Giumbambelus Giurgiumelus zice:

        Hei, Enoh, dupa cum se vede te intereseaza numai bani si avere. Nu cumva esti unul dintre care accepta semnul fiarei 666 pentru a trai bine pentru o scurta perioada de timp?Apocalipsa spune ca cei care ia semnul se vor chinui de o rana grava si vor muri. Asa ca pocaiestete si nu fii numai cu gindul la bani.

  36. RODICA zice:

    portland romanian,ti-e chiar iti pasa de miile de crestini care au suferit?si fara nici o indoiala ei nu au suferit din cauza a lui fratele Nicky Pop,eu nu cred ca iti pasa ti-e cit doar sa vorbesti si tu,eu nu am facut acest comentariu de mai sus in asteptarea altora inapoi,m-am adresat AUTORULUI daca se poate numi asa dar nu cred ,acest e un facator de rau nu autor… dar este suparator pentru crestinii penticostali si mai ales pt copii nostrii sa auda lucruri din astea,noi dorim ca copii nostrii sa -si amintesca de fratele Nicky Pop cu toata dragostea si respect pe care noi i-am invatat in acesti ani si orice se va vorbi despre el nu va face ca dragostea si respectul care noi il avem pt el sa se sfirseasca din inimile noastre…nu voi mai raspunde inapoi comentarilor ,nici nu va deranjati a mai scrie,Domnul sa va de-a intelepciunea de care aveti nevoie si sa va ierte pt greselile voastre…AMIN

    • portland romanian zice:

      @ Rodica.
      Apreciez faptul caci te intereseaza cea ce copii bisericii gindesc, dar sunt deranjat de faptul caci in ordinea de parinte te intereseaza sa acoperi adevarul si sa spui minciunii adevar (good parenting skills).

      • portland romanian zice:

        @ Rodica.
        Draga Rodica mai am o intrebare, care a fost reactia copiilor si tinerilor cind au auzit vorbinduse in casele lor despre faptul caci cel care a umblat cu Domnul 3 ani a fost defapt un vinzator??? Oare nu putea Domnul sa i-o spuna mai frumos fara sa stie toata lumea? De ce nu s-a gindit la „reactia negativa” din mintea copiilor, ce vor crede copii despre biserica? Cup a putut Isus sa pronunte o astfel de confruntare fara a se gindi la repercursiuni? Ce spun copii cind citesc Biblia care descrie clar cu detalii nu numai pe Iuda, dar celelalte (lepadare, confruntare, minciuna etc)??? Multumesc Bunului Dumnezeu pentru faptul caci adevarul nu tine de oameni ca voi.
        I-mi face placerea sa cred caci i-ti vei veni in fire si vei intelege caci cea ce Domnul a facut a fost spre binele nostru, si bine intetionat.

    • gama zice:

      copii vor ramine cu o amintire ca si copii din romania cind l-i se vorbeste la scoala de ceausescu si faptele lui rele, daca te rogi pentru greselile altora incepe cu ale tale , pentru vasilica ne rugam noi care i-l iubim din inima pentru ca aduce la lumina adevarul despre trdatori biserici

    • istetu zice:

      Oare ce legatura exista intre voi (aparatorii tradatorilor) si cei care au tradat?
      Sincer, de multe ori ma intreb daca nu cumva suntei unii dintre ei. Cei care au avut de suferit de pe urma tradatorilor nu au acelasi punct de vedere cu voi. Dece vreti doar voi sa va impuneti punctul de vedere? Oare cei care au fost turnati nu au dreptul sa alfle cine au fost turnatorii lor?
      Nu am citit cartea si nu imi permit sa fac afirmatii pro sau contra, dar sper sa o citesc cat de curand. Oricum, subiectul este unul delicat si felicitari autorului ca a avut curajul sa deschida acest subiect. Sper sa nu se opreasca aici. Ar fi interesant daca ar aprofunda aceste deconspirari pana la nivel de biserici mici. Probabil ca am avea multe surprize.
      Totusi, cei care ii apara pe acesti tradatori/turnatori, ori sunt naivi ori sunt din „breasla” turnatorilor. Daca de multe ori am tacut, nu iseamna ca am fost si prosti. Este suspecta aceasta atitudine a unora.

      • dumitru muresan zice:

        Ce poate fi mai odios decat sa fii om cu doua fete..si sa slujesti la doi stapani..au slujit ca turnatori statul comunist, au facut o slujba
        pe leafa dela cei mai saraci..
        pe unii îi doare daca sunt descoperiti ca sunt rudenii..!

  37. pete zice:

    as vrea sa mentionz caci pe dia nu o mai chiama POP ci Murzea

  38. rosa vaslui zice:

    NICKI DID TOO MUCH CE O VRUT EL SI-A FACUT DE CAP NO MATER WHAT PEOPLE TOLD HIM …..ITS ABOUT TIME SOMEBODY CAUGHT UP WITH HIM…..

  39. dincolo de nori zice:

    Interventiile Rodicai sunt tipice urmasilor devotati si fanateci ai liderilor din lumea comunista.
    ……….noi dorim ca copii nostrii sa -si amintesca de fratele Nicky Pop cu toata dragostea si respect pe care noi i-am invatat in acesti ani si orice se va vorbi despre el nu va face ca dragostea si respectul care noi il avem pt el sa se sfirseasca din inimile noastre……
    – in scolile comuniste( totalitare) esti invatat sa ai dragoste si respect farta de conducator chair daca acesta este mincinos, violent, ateu si te infometeaza
    – comunismul obliga la un atasament emotional dus la fanatism , din toate acestea lipsind coerenta , logica sau minimul discenamant.
    Lucrarea de fata nu incita nici la ura nici la lipsa de respect ( dragostea si respectul care noi il avem pt el sa se sfirseasca din inimile noastre……) prezinta niste fapte .
    Oricum modul de exprimare seamna cu cel folosit in poeziile despre „Conducatorul Iubit”

  40. dumneavoastra fratilor si surorilor neoprotestanti va recomand paralel o carte intitulata calvarul romaniei crestine plin de documente de perseuuti
    din cauza acestor turnatori si informatori a securitati. vedeti comentari pro si
    contra despre rascumpararea memoriei mai suntem cativa care mai traim
    eu am 72 de ani si suntem pe duca.dar ce sau facut rau nu seva pierde e scris
    in cartea lui dumnezeu cei ce au facut bine si au suferit pentru cristos si eu sunt unul.
    da si domnul isus a suferit din cauza lui iuda nu… si atunci din 12 unul a fost tradator
    pentru un pumn de arginti vai de capul nostru cand ne gndim la asa mare soc.

  41. Samariteanul zice:

    WOW, Multa zarva si goana dupa vint. Mai rau ca la piata 😉

    Un lucru ii de accentuat, Fr. Vasilica, te-ai angajat la o mare lupta. Sint multi care au emotii la ceea ce va fii de numele tau ca pastor, dar si in legatura cu ceea ce ai scris si ce va fii demersul tau in urma acestei carti.
    Te-ai intrebat cind ti-ai propus a scrie cartea “Rascumpararea Memoriei”, ce sar intimpla daca cumva informatiile care le-ai dat se vor dovedi cindva ca nu sint adevarate?

    Dumnezeu as aiba mila de noi toti.

    • juliano wilson zice:

      samariteanul ce vrei sa spui ,omul care a facut cartea nu a facut de cit a copiat din dosarele care si leu descis fiecare persona cid sa angajat cu legamintul ca va fi un spion supus sau(vinzator) fiecare din iei siau sctis cartea in tinpul vieti lor ce au crezut ca comunismul va fi pento tot deauna .Penrtu vejnicie ne luptam toti sa ajungem , numi daca ne recunoastem greselile si ne marturisim pacatele atunci noi vom putea fi iertati de Dumnezeu. Ni mai spuneti ca Fr Vasilica este de vina ,el a luat cartea fiecaruia tovaras cu se numeau pe timpul comunistilor si a facut o mica biblioteca, si pentru care nu vrea so citeasca are to dreptu sa nu ….

    • M-am întrebat, și în carte am dat și răspunsul.

    • Giumbambelus Giurgiumelus zice:

      Este de apreciat faptul ca samariteanul acesta tine si cu agentii securitatii si nu numai cu fratii credinciosi.Un lucru nu stim sigur daca este milos sau nemilos.De la Giumbambelus catre Samariteanu.

    • dumitru muresan zice:

      vreau sa-ti spun ca tu esti un manipulator si nu crezi in ce s-a scris in arhive..fii serios ca nu esti un copil su slujesti cuiva..!..?

  42. gama zice:

    succes domnu Croitor Vasilica ,ca si in continuare sa mai aduceti la lumina si alte IUDE securiste care au fost informatorii securitatii. Eu personal de 20 de ani stiu asta, de la o sora care a facut inchisoare pentru introducerea de biblii in moldova rusa .si care a fost informata la roma de un pastor italian de la adunarea de evanghelisti italiana. ca in america se afla un informator al securitati pe nume niki pop introdus de securitate sa afle reteaua de introducerea bibliilor in romania ,pastorul italian a rugato pe sora sa avertizeze pe frati crestini din sua sa se fereasca de subnumitul de mai sus, eu cred ca niciodata nu va recunoaste ,folosind minciuna si va folosi persoane sa-i duca propagada mincinoasa mai departe, in prim plan foloseste ficele deoarace e disperat de viitor

    • daniel zice:

      Buna gama , nu te cunosc ,poate ai dreptate dar poate nu ,nu-l cunosc nici pe niki pina acum eu nu am auzit de el ,dar, de ce te-as crede atita vreme cit nu dai cel putin numele sorei care ti-a spus tie . Avem incredere in pastori italieni ,in sora x sau y , dar in pastori nostri nu .RUSINE sa ne fie , ne meritam soarta …eu zic inainte de a scrie ceva ,VERIFICA …

  43. juliano wilson zice:

    sorry about my Romanian spieling

  44. juliano wilson zice:

    its late and after 16 hr of working u can make mistake in your spelling

  45. delu zice:

    ÎNTREBARE:
    Există documente în arhivele CNSAS despre cum Securitatea a bătut, a torturat și a schingiuit credincioși? Dacă da, sunt multe, foarte multe sau foarte puține?

    • Tortura nu se cosemna în procesele verbale. În toate manualele de istorie a comunismului s-a făcut apel la mărturiile furnizate de istoria orală. Acestea au fost coroborate cu relatările furnizate de mai multe victime, pentru a se evita subiectivismul. Vă recomand să citiți „Mărturii carcerale din România comunistă”, două volume publicate de Polirom.
      Arhivele consemnează însă momentele în care Securitatea lua decizia de distrugere a cuiva. În acest sens există procese verbale ale ședințelor de analiză de la Direcțiile de Securitate, unde era analizat cazul celui nesupus și se făceau planuri de influențare pozitivă, amenințare, compromitere, șantaj, anchete etc. Acestea sunt consemnate și însoțite de termene la care se va executa misiunea, împreună cu persoana răspunzătoare de aducerea la îndeplinire a misiunii.

  46. Vaisamar zice:

    Vasilică, sunt de părere că s-au adunat pe blog prea mulţi comentatori “atotştiutori habarneavuţi”, care fie n-au citit cartea, fie nu au curajul să-şi dea numele real, fie folosesc adrese de email invalide. Cred că ar trebui să revizuieşti serios condiţiile în care permiţi comentarii pe blog. Ignoranţii, laşii şi istericii sau cei care împroaşcă la adăpostul anonimatului nu au ce căuta într-o discuţie serioasă despre comunism şi răscumpărarea memoriei.
    Emanuel Conţac

    • Vali Tirau zice:

      Eu nu cred ca comentatorii sint “atotştiutori habarneavuţi”. Majoritatea se leaga de acele pagini din capitolul 6 din carte, printre care apare Ghiorghe Bradin, prin care sa inceput miscarea penticostala din Romania. Trandafir Sandru care a fost fondatorul institutului teologic penticostali, si la care multi, chiar si voi ati studiat. Sa nu mai vorbim de celelate nume date in carte, care deja sa discutat destul pe blogul acesta.

      Chiar credeti voi, ca au fost informatorii securitatii pe acele vremuri? Inseamna ca credinta care am primito cu totii de la parintii nostrii este falsa. Si chiar credinta voastra este pusa sub semnul intrebarii atunci.

      Dupa cum se vede, voi vreti sa schimbati total credinta penticostalilor. Dati mai multa claritate in legature cu cele scirse, si nu va jucati cu focul.

      Vali

      • Vali Tirau zice:

        „scirse” schimbat cu „scrise” 😉

      • Vai de cei care și-au zidit încrederea pe oameni! Eu mi-am pus încrederea în Isus Hristos, iubesc Biserica Sa și mă bucur de faptul că El îi cunoaște pe cei care sunt ai Lui. Dimpotrivă, credința mea a crescut văzând cum a purtat Dumnezeu de grijă Bisericii Sale în ciuda slăbiciunii liderilor ei.
        Probabil că nu poți citi nici despre David imoralul, Moise mâniosul, Petru lepădatul etc.
        Vali, nu te juca tu cu cuvintele, făcând o confuzie clară între credință și oameni. Te aștepți ca oamenii să cadă de la credință și să se desființeze o biserică fiindcă un păstor a făcut un păcat!?!

      • History, in a democratic age, tends to become a series of popular apologies, and is inclined to assume that the people can do no wrong.

        A. F. Pollard

      • gama zice:

        vali,,,,, daca nu stii nimic de persecutarea penticostalilor din romania si informatori securitati inseamna ca nu te-ai inclus intr-o lucrare de a-l propovadui pe d-zeu colegilor tai de servici atei sau altor persoane cu un statut necunoscator de d-zeu,aceasta actiune era denumita de securitate drept propaganda religioasa era aspru pedepsita,in prim plan,securitatea punea unu sau mai multi iformatori in urma celui in cauza ,informatori erau colegi de servici vecini sau alte persoane cu care te confruntai mai de aproape, apoi urma o arestare pentru un interviu la securitate, eu spun aceasta din experienta pentru ca a-m fost anchetat de securitate, si nu doresc nimanui sa treaca pe acolo, stii ca ai intrat acolo dar dar nu stii daca mai iesi afara,bataie amenintari cu injuraturi la adresa lui d-zeu etc .te rog credei cel putin pe cei ce au avut aceasta experienta, au fost zeci de mii in asemenea situatii,,,,,succes

  47. Vali Tirau zice:

    Poezia spune „Catelus cu paru cret, fura rata din cotet. El se jura ca nu fura, si l-am prins cu rate in gura. Si cu oul in buzunar, hai la sfatul popular”.

    C-am asai blogul acesta si cartea „Rascumpararea Memoriei”.

    In orce caz, felicitari pentru 94,984 de vizite recente, curios cite carti ai sa vinzi.

    Vali

    • Giumbambelus Giurgiumelus zice:

      Hei Vali, este timpul sa intelegem ca nu este de gluma in timpurile de acum care se mai numesc si timpurile de pe urma inainte de venirea Domnului Isus in imparatia lui.Nu vad nici o gresala in fratele pastor Vasilica Croitoru ca a adus la cunostinta noastra un alt Iuda Iscarioteanul. Domnul Isus a dat pe fata pe vinzatorul care la vindut in gradina Ghetsimani pentru 30 de monede, si noi trebuie sa calcam pe urmele lui Isus.Noi vrem ca Nicky Pop sa se recunoasca in fata fratilor si sa lase mindria la o parte.Cum putea securitatea romana sa lase sa plece peste hotare legal persoane ca Nicky Pop sau Iosif Ton daca nu lucrau pentru ei.Noi romanii ordinari nu puteam sa ne ducem in vizita nici in tari comuniste ca Bulgaria sau Ungaria pentru ca securitatea nu ne lasa iar N.P. si Iosif Ton umblau prin Anglia si SUA.Cum putea Iosif Ton sa se duca la Oxford sa isi faca studii pe timpul lui Ceausescu.Cum putea Nicky Pop sa obtina viza asa de usor sa plece in SUA daca nu era informatorul securitatii. Acesti vinzatori de frati ca Nicky Pop si Iosif Ton, au fost trimisi de securitatea romana sa deschida biserici in SUA ca sa ia coleta si sa o dea securistilor si nu saracilor din Romania.

  48. Doru Radu zice:

    Vasilica:
    O neclaritate din dosarele baptistilor. N-am vazut niciunde scris ca ar fi fost membri PCR, iar unii avusesracaracterizare facuta de Secudupa 37 ani cariera informationala (sic). Am vazut si o caracterizare a fostului patriarh Teoctist unde se mentionau decoratiile prmite Dar nici despre el nu scria ca ar fi fost membru PCR. Sa fi fost doar un zvon cel ce circula printre noi cum ca erau pastori membri PCR? Ce-ati constatat in dosare? Nu ma intereseaza nume ci fenomenul ca atare. … Sau era de la sine inteles si Secu n-avea nevoie sa scrie asta in caracterizari?
    Multumesc.

    • Doru,
      Am găsit în arhive câteva exemple de penticostali sau baptiști care au fost membri de Partid. Ca regulă, membrii de Partid nu puteau fi recrutați decât cu aprobarea secretarului de Partid, fiindcă exista temerea că Securitatea ar putea să se întoarcă împotriva PCR dacă l-ar fi putut spiona necontrolat. De aceea, nici nu a existat un interes în atragerea credincioșilor în rândurile Partidului, fiindcă ar fi fost mai dificilă recrutarea lor.
      Am întâlnit exemple, iar majoritatea liderilor cultelor s-au încadrat aici, când aceștia făceau parte din FDUS (Frontul Democrației și Unității Socialiste), organizație care a funcționat ca o aripă a PCR.

      • fdus a incorporat toate organizatiile neafiliate la pcr. ca atare toate bisericile erau, cel putin in teorie parte a fdus. cei ce nu mai erau membrii utc si nu aveau sanse sa ajunga in pcr erau cooptati in fdus. era daca vreti un fel de partid al poporului care nu facea mai nimic dar era inregimentat. nu s-a ajuns ca pe vremea lui calinescu cind toti slujbasii statului formau partidul si aveau uniforme.

        • Să nu uităm că persoanele care candidau la funcții în Marea Adunare Națională o făceau în numele FDUS, deci era o organizație care în teorie avea o influență comparabilă cu a PCR. Fiind vorba de o dictatură, desigur că deciziile majore erau în mâinile unuia singur.

  49. Doru Radu zice:

    Vaslilica:
    Din ce ati vazut erau psatori membri PCR? Credinciosi simpli stiu c-au fost. Cunosc pe unii personal. Era interesant daca cineva putea fi pastor si membru PCR.
    Multumesc pt raspuns. Stiam ca trebuia aprobarea secretarului de partid. Regula s-a intordus dupa conferitna nationala PCR din ’68 cind Ceausescu a cistigat credit condamnind abuzurile Secu/cazul Patrascanu, etc. ; praf in ochi!
    Parca Ion Andreescu spunea, acuzindu-l pe-un fost curajos, ca celor ce deveneau membrii de partid li se distrugea dosarul. Acest lucru, daca-i adevarat, complica situatia, dindu-le unora ocazia -nedrepata- de-a fi curati in ochii CNSAS. Mai era o chestie, unii pastori dadeau raportul la imputernicit si/sau secretarul consiliului popular (care raspundea de culte) si deci erau curati si astia. Desi respectivii functionari, precis, dadeau informatiile mai importante mai departe. Dar cei ce raportau cuminti erau curati in ochii CNSAS. Treaba-i complicata.

    • Nutzu zice:

      Da, si eu am intalnit citiva pastori penticostali ce au fost chiar mandri ca au fost membri ai PCR inainte de a deveni penticostali. De exemplu, in timpul unei conferinte de orientare cu pastorii si lucratorii penticostali din 6 judete, cam prin anul 1984, pastorul coordonator Miclea din Fodora Dejului, lunind cuvantul dupa referatul social prezentat de inspectorul colonel (r) Tepes Hoinarescu, acest pastor Miclea si-a scos si si-a aratat, in public, carnetul sau de membru PCR, laudindu-se chiar cu faptul ca el colaboreaza strins cu autoritatile comuniste in opera socialista de dezvoltare a satelor.

  50. gama zice:

    informatori securitati nu si-au dat bine seama ,ca de fapt in urma informatiilor pe care le-a dat organelor securitati au urmat tragedii de neinchipuit , prsecutii ,s-au schingiuiri care mai devreme sau mai tirziu a provocat moartea multora, a-m fost martor in 1976 cind pavel boghanu a venit intr-o biserica din romania si a cerut o lista cu 3 frati care nu erau inscris in adunarea penticostala din incredintari rezervate sub motivul ca biserica nu are nici o legatura cu statul, acesti 3 frati invirsta se adunau acasa cintau se rugau i-am cunosc personal . pavel bochean care s-a deplasat de la bucuresti special pentru acesti frati pe care i-a invinuit ca nu sint supusi autoritatilor celor pra innalte ,a predat securitati lista cu numele celor 3 si s-a intors in bucuresti dupa aceasta misiune bestiala . pogheanu a murit si nu a stiut nu ce s-a intimplat in continuare, cei 3 frati cu numel,, balasa ,, ion gradinaru ,, si ,,ilie serb,, au fost arestati si torturati la securitate,, ion gradinaru nu a rezistat torturilor ,a fost batut cu cisma in cap de un colonel atit de brutal incit doctori nu au mai avut ce-i face ,,,,,,la 2 luni a decedat ,,, citi poate au fost torturati la securitate din informatiile lui niki pop si poate alti chiar omoriti ,,

  51. leonard zice:

    Nu zici ceva nou cu aceasta carte ,Securitatea a urmarit prin unii lideri sa controleze biserica ,sa nu aiba influienta de afara si sa respecte programul securitatii,este adevarat ca multi securisti au facut exces de zel si adevarat este ca si unii lideri penticostali au facut exces de zel .Dar daca ai scris cartea asta cu dorinta sa cauti vinovati intre lideri de azi ai bisericii Penticostale ai facut o greseala (cum ar fi ;citat din repertoriul lui VC DIN 2004-2005,,lasa ca scot eu dosaru la unu sa vad cum a plecat el pe vremuri sa lucreze in Germania)Iar acela care a muncit prin Germania ia facut niste strangeri frumoase la nenea CV si CVdin acele strangeri a facut si o masa de biliard.Oricum Vasile Croitoru asteapta sa-l sune unii si sa-i ceara iertare ca au fost turnatori ,oricum indirect VC este tot o unealta a securitatii .Va zice VC ca am scris la comanda si asa zic si unii despre el ca scrie tot la comanda .Domnule Croitoru ,aceasta carte nu zice despre adevar ca nu sunt luatzi la interviu si inculpatii,deci ar fi ca o carte scrisa de un comunist.Daca vrei investigatie citeste cartea lui Grigore Cartianu.Tu ai scis dupa dosarele securitatii care asta au si urmarit si TU ar fi trebuit sa incrimizezi securitatea nu catzei si institutiile care nu puteau fi conduse fara controlu securitatii.Scrie despre abuzurile unui pastor sau al unui conducator de filiala ,ca a facut RAPOARTE ,ca se adunau la rugacine ,aveau program la adunare martea,joia,duminica.Abuzurile le-a facut securitatea si sa folosit de acesti oameni si ia si incriminat ,iar tu nu faci decat JOCUL SECURISHTILOR.Mai dute martzea la rugaciune si mai lasa tenisul.

    • gama zice:

      e bine ca te duci martea la rugaciune , dar citeste si biblia ca sa te cultivi sa vorbesti mai civilizat,

      • leonard zice:

        Mai civilizat?Asta e o replica la un adevar??Oare asa trebuie sa zic si eu la cineva cand nu imi convine ceva???Sa ne povesteasca VC despre ,,rasul sfant„ despre care marturisea „fratele„ Richard prin SUA ca a evanghelizat impreuna cu VC un trib prin Africa si aceia u cazut pe spate si intrau in „rasul sfant„.VC SCRIE ACEASTA CARTE CONDUS DE ACEST DUH DE RAS SFANT?

        • Leonard, le amețești rău de tot. Nu am evanghelizat niciun trib în Africa, am fost la o conferință acolo și nu am văzut manifestări de râs sfânt. Am văzut oameni care s-au prăbușit, nu pe spate! și m-am mirat și eu ca tot românul…
          De ce te lași călăuzit de acest duh nesfânt de minciună?!? Cui îi folosește așa ceva?

  52. Giumbambelus Giurgiumelus zice:

    Hei Enoh, eu cred ca Vasulica Crotalu are dreptate cu cartea aceasta, desvaluie pe agentii guvernului trecut. Sa speram ca ii scoate la iveala in carte si pe agentii care lucreaza pentru guvernul actual, tinind cont ca sint aceeasicomunisti la putere si fac coruptie in romania.

  53. cornel zice:

    Ingrata postura ai adoptat Vasilica! Ma intreb , la fel cum o fac si altii in comentariile lor, ce scop are initiativa ta? Care-i deosebirea intre informatorii pe care-i demasti si postura ta de denigrare a cultului careia ii apartii? Trage linie si aduna pentru a afla ca aduni neghina in snopi, fara sa tii cont de faptul ca strivesti sub talpi spice de grau.

  54. Sali Sabri zice:

    Frate Vasilică,
    Ce părere aveți despre emisiunea la care a fost prezent fratele Nicky Pop? Comentați într-un fel sau nu? Cum vi s-au părut răspunsurile fratelui Pop?

    Dacă nu aveți timp să răspundeți la aceste întrebări…nu-i bai! nu mă supăr! știu că sunteți ocupat 🙂
    Sunt doar curios să văd opinia dvs. despre prima ieșire publică a fratelui Pop.
    Mulțumesc!
    cu stimă,

  55. Giumbambelus Giurgiumelus zice:

    Drago, cum sa facem noi sa il convingem pe Nicky Pop ca traim timpurile de pe urma, si ca se apropie timpul ca domnul Isus sa vina si sa rapeasca biserica. Este bine sa cedeze si sa se recunoasca ca a gresit si o sa fie ca tilharul de pe cruce cel bun care a ajuns in rai.Noi credinciosii nu trebuie sa ne mindrim ca am fost perfecti in trecut si trebuie sa fim modesti ca o sa ne pocaim in prezent si viitor, si in aceasta stare ne simtim mai bine, asteptind pe domnul Isus sa vina pe norii slavei.Noi toti suntem pacatosi intrun fel sau altul si nu ne putem zice ca sintem perfecti.Cine se crede perfect a si pacatuit si nu s-ar mai simti bine sa se mai duca intre frati la biserica sau la conventie.

    • DRAGO zice:

      @ Giumbambelusi G.
      Eu sint ferm convins ca Nicki Pop STIE CA TRAIM VREMURILE DE PE URMA si nu trebuie sa-l convingem nici unul din noi,CU ATIT MAI MULT CA SI NOI INSINE OSCILAM…. si nu de putine ori,fiind oameni ca si el.
      Fiindca „toata suflarea” prezenta pe bloguri si nu numai..solicita si asteapta MARTURISIREA PUBLICA – consider ca situatia lui Nicki Pop este UNA SPECIALA din care TOTI TREBUIE SA INVATAM,SA NE SMERIM,SA CEREM IERTARE LUI DUMNEZEU(cit mai este vreme) si SA FIM IMPACATI -pe orizontala cu TOTI OAMENII-iar pe verticala CU DUMNEZEU prin ISUS HRISTOS SI DUHUL SFINT.AMIN
      Situatia lui este SPECIALA cel putin din 2 puncte de vedere SPIRITUALE astfel;
      1- Pastorul este „Ingerul Bisericii”( asa cum se preda studentilor prin Cursul Facultatii Betania Arad ,potrivit Apoc.2;1,8,12,18) si ca atare DUMNEZEU-care este in controlul tuturor lucrurilor-POATE IMPIETRI INIMA CA LUI FARAON( Exod 7;3) pentru INDEPLINIREA PLANULUI SAU DE LUCRARE IN VEDEREA TREZIRII REALE A POPORULUI AMORTIT SI ADORMIT.
      2-Pastorul NP a FOST PROOROC (asa cum rezulta din RM si din AFIRMATIILE PERSONALE) dar in prezent DUHUL SFINT NU-L MAI INSOTESTE -potrivit COMPORTARII REALE IN ADUNARE FATA DE LUCRAREA DUHULUI SFINT(foarte bine subliniata de Fr.P Lascau la Conventia dela Atlanta)
      Numai Dumnezeu si NP cunoaste -pina la ce nivel de utilizare a fost folosit in slujba de prooroc-dar daca a trecut prin treptele prevazute la- Evrei 6;4,5,6- si totusi….atunci …??????
      Dumnezeu a vorbit de multe ori in Adunare -in multe feluri- PENTRU MARTURISIREA PACATELOR -mergind pina la ASEZAREA A 5 SICRIE IN Adunare(2005) -lucrare anuntata SI IMPLINITA prin Duhul Sfint-dar ca orice minune…dupa citeva zile… Proorocul este de vina…
      Avind in vedere ca -NU PUTEM PRETINDE NICI UNUL CA AM IMPLINIT SAU IMPLINIM IN TOTALITATE PORUNCILE LUI DUMNEZEU- nu ne ramine altceva de facut,decit SA NE POCAIM CU TOTII SI SA CEREM INDURAREA SI MILA LUI DUMNEZEU PESTE NOI-CACI DUMNEZEU NU ESTE NUMAI DRAGOSTE CI SI UN FOC MISTUITOR.

  56. Marius zice:

    Bravo Vasilica!

    Ai reusit sa iesi din anonimat aruncand cu noroi in unii care probabil au gresit, probabil nu. Oare asta e cheia adevarata a succesului?
    Daca fratii nostri au gresit candva, Dumnezeu sa-i ierte, asa cum ne iarta si pe noi, cei care suntem gresiti si ne marturisim pacatele noastre.
    Tine-o tot asa.

    Morala: Cine arunca cu noroi in altii, nu poate face asta fara sa se murdareasca si el.

    • John zice:

      if in 20 years after communism fell these men didn’t come out by their own volition and ask for forgiveness for the atrocities they’ve done…do you think they would have EVER done it? this book was inspired by God as their last chance to receive forgiveness BEFORE they die! The men that took this secret to their grave lost their chance…but the ones who are still breathing can change their future

  57. curioasa zice:

    Asta am primit astazi in e-mail. Dupa ce cititi, vreau sa-mi raspundeti la o intrebare simplaCOMUNICAT

    Pastor DR. IOAN CEUȚĂ

    Preşedintele Adunărilor lui

    Dumnezeu din România

    Cartea Pîngărirea (Răscumpărarea) Memoriei

    Adresată: Frustraților, neîmpliniților, pigmeilor care se cred uriași.

    Motto: Dr. Ioan Bunaciu „În lucrarea Domnului din România a fost nevoie de două feluri de lucrători: câini care să latre și măgari care să ducă poverile. Pentru că dacă toți lătrau nu era cine să ducă poverile, dacă nu lătra nimeni, comuniștii măreau poverile, așa încât nu le puteau duce măgarii. Greșeala a fost că de multe ori câinii au lătrat la măgari nu la cei care au pus poverile.”

    Cuvânt pentru autori: Iov 30:1/ I Timotei 6:3-5

    Prin prezentul comunicat doresc să precizez punctul meu de vedere legat de cartea amintită.

    1. Autorii nu au calitatea morală și spirituală pentru a face o analiză a Cultului Penticostal în perioada comunistă.

    2. Legat de demersul făcut de comunitatea de Constanța la CNSAS, pot spune că este unul frumos și simplu, pentru că niciunul dintre ei nu au fost pastori în perioada comunistă. Toți sunt pastori după Revoluție și s-au rupt de comunitatea din București pentru a prinde funcții.

    3. De ce pastorii care sunt în viață și au slujit în perioada comunistă se lasă intimidați de câinii Revoluției? Se bucură că numele lor nu apare în carte, sau le este frică că va apărea în viitor?

    4. Noi ar trebui să fim mândri că am slujit lui Dumnezeu în acea perioadă grea și să nu ne lăsăm manipulați de cei care au lucrări mari doar pe hârtie, iar în realitate dezbină biserici și nu sunt acceptați de frați.

    5. Personal, am fost la CNSAS, am văzut dosarul din care au rămas doar câteva file pentru că a fost ars. Asta este soarta liderilor, unii au dosare arse, iar alții îi ard și pe cei morți (Atenție la Crematoriul de la Medgidia!).

    6. Am văzut mai multe dosare ale liderilor de la diferite culte și am fost rugat să fac descoperiri și să scriu o carte. Am spus persoanei că CNSAS-ul este al trecutului iar pe mine mă interesează viitorul și dezvoltarea unor lucrări de impact.

    7. Sunt menționate nume mari ale mișcării penticostale: Bradin, Bochian, Bodor, Șandru, Vamvu, Matache, Nicky Pop ș.a.

    În urma acestor stâlpi ai mișcării penticostale au rămas, după 1990, peste 1000 de biserici penticostale și peste 200.000 de credincioși. Mă întreb ce va rămâne în urma celor implicați în scrierea acestui manual funebru de la Crematoriu.

    8. Oare de ce dintre toți pastorii din America a fost ales doar Nicky Pop, cel care are cea mai mare biserică română din afara granițelor României? Nicky nu este perfect, are slăbiciunile lui, dar știu că de multă vreme există un complot de răsturnare a lui din funcție. Deși nu am fost la Portland de 10 ani, în urma unei juruințe pe care am făcut-o, de data aceasta stau lângă Nicky, chiar dacă pierd. Eu sunt pastor și stau alături de pastori. Dacă Nicky ținea legătura, îi spuneam de ce să se ferească, dar el m-a evitat, ba chiar a făcut multe afirmații neadevărate legate de mine și de lucrarea pe care o fac. Acum, dacă nu aș avea duhul lui Dumnezeu, m-ar bucura căderea lui Nicky Pop. În această perioadă m-am rugat pentru el și pentru biserică. Nu este corect, după ce a făcut o lucrare atât de frumoasă să fie izgonit ca un câine. El trebuie să corecteze unele lucruri și să aibă încredere în Dumnezeu. Legat de dosar, poate să deschidă proces la București și poate lăsa Instanța să decidă.

    9. Manualul funebru îi ridică în slăvi pe Wurmbrand, Răscol, Caravan, Alecu. Respect lucrarea fiecăruia dintre cei menționați dar bisericile nu s-au dezvoltat în perioada comunistă datorită activității lor. Doresc să vă spun că fiecare are și părți întunecoase, depinde ce vrem să scoatem în evidență.

    10. Legat de reforma menționată, doresc să spun ce înseamnă reformă pentru ei: Reformă înseamnă poziții, funcții și înlăturarea conducerii actuale. Oare de ce cartea a fost lansată înainte de Congresul Cultului Penticostal? Dacă sunt capabili, să demonstreze prin proiecte și realizări, iar noi vom urma orice exemplu bun.

    11. Cred că fochistul de la Crematoriul Medgidia nu poate rămâne într-o mișcare așa murdară și compromisă cu oameni inculți, având conducători nepotriviți, cum e Cultul Penticostal. Dacă rămâne, atunci este constructorul de la Turnul Babel care a dorit să-și facă un nume.

    12. Sunt mândru și fericit că l-am avut pe pastorul Pavel Bochian ca președinte. Eu, care am stat în același apartament cu el, știu presiunile și tensiunile la care a fost supus de Securitate și Departamentul Cultelor. În prezent nu s-a ridicat în Mișcarea Penticostală nici un alt lider de talia lui. Un „om compromis” ca Pavel Bochian, are toți copii, ginerii, nurorile, nepoții pe calea Domnului. A fost omul lui Dumnezeu, i-am spus și îi voi spune Tati.

    Nu pot să trec cu vederea pe cel care a înființat Seminarul Teologic („Institutul”) Penticostal, fratele Trandafir Șandru. El a pus în mine dorința pentru educație. Deși în multe situații nu am fost de acord unul cu altul, totuși, l-am respectat ca pe un părinte spiritual și sunt mândru că m-a învățat multe lucruri. Cred că dacă nu înființa Institutul, atunci fochistul rămânea Croitor și nu făcea de rușine Mișcarea Penticostală.

    Sunt binecuvântat să fac parte din Mișcarea Penticostală și sunt mândru că am avut mentori buni.

    Eroi au fost, Eroi sunt încă, Eroi vom fi și noi!

    Penticostalul Marinel Ceuță

    Dr. IOAN CEUTA
    PRESIDENT

    BUCHAREST CHRISTIAN CENTER

    OFFICE:
    Rasaritului 59, sect 6
    Bucharest-Romania, cod 061206
    Tel/Fax:+40-21-777-0795
    +40-21-444-3199
    Cell: +40-722-356-625
    MAILING ADDRESS:P.O.Box 76-132 cod 062590
    Bucharest-Romania
    E-mail: mmceuta@yahoo.com
    Private e-mail: ioanceuta@gmail.com
    http://www.ccb.org.ro: cum se face ca dosarul autorului <>????

    • istetu zice:

      Ceva este putred si in aceasta luare de pozitie.
      Ar trebui facute cercetari amanuntite.
      Curios ar fi daca s-ar afla amanunte despre toate neamurile lui Bochianu, Ceuta si chiar Berci din Bistrita.
      Ceuta poate stie ceva mai multe si ar vrea sa ne spuna si despre Nelu Bochianu. 🙂 cine stie? Ar fi interesant.
      Domnule Ceuta, cred ca prostii s-au scumpit. Generatia de astazi nu mai este asa de usor de manipulat, din pacate pentru tine.

    • Vaisamar zice:

      Partea a doua a reacţiei mele la mesajul lui Ioan Ceuţă despre „R.M.”.

      Ioan Ceuţă, în dezacord cu sine însuşi? (2)

    • istetu zice:

      Domnule Ceuta, Bochianu nu iti este socru cumva de ii spui „tati”? Ia povesteste-ne tu cum ai uns pastor, nepot de al tau al tine la institut sau biserica, nu in biserica lui. E nevoie sa iti amintim cum va inghesuiti sa ocupati pozitiile de pastori pe unde apucati(ma refer la neamul vostru de tradatori)?
      Si acum sa despicam firul:
      1.Cumva trebuia autorul sa iti ceara aprobarea?
      2.Voi dece v-ati rupt de Cultul Penticostal, nu pentru functii?
      3.Nu poti accepta ca sunt si slujitori/pastori care nu s-au vandut si nu au vandut?
      4.Serios? Voi tradatorii ar trebui sa fiti mandri? Nu. Sa va fie rusine. Astia care au curajul sa va demaste ar trebui sa va ceara voie cumva?
      5.Interesant ca nu ai scapat de dosar, totusi fii amabil si povestene-ne putin ce contine acel dosar, atat cat a mai ramas. Se stie ca cei cu grade intre turnatori au cam fost abiti.
      6.Care sunt lucrarile de impact care le dezvolti dumneata?
      7.La fel ma intreb si eu: ce va ramane din bisericile pe care le „pastoriti” dupa aflarea adevarului? Mai bine zis ce va ramane de voi dupa …?
      8.Probabil ca mizati pe procese in instantele romanesti. Este stiuta coruptia din Romania. (Vezi cum a fost abit Voiculescu- Felix). Chiar crezi ca tine o astfel de chestie? Atunci esti naiv.
      9.Da, nici voi nu ati fi dorit desfintarea totala a penticostalismului ca nu mai aveati ciolan de ros. Totusi, Biserica se inmulteste cu ajutorul Duhului Sfant, nu al vre-unui om.
      10.Te temi cumva pentru functiile/pozitiile care le detii? Ar fi si cazul.
      11. Poate este adevarat ca fochistul de la Medgidia, va arde in crematoriu „sangele vostru albastru” de oameni „culti”. Cunosc neamul tau si toti sunt aroganti, fie ca sunt din sangele vostru fie ca sunt neam prin alianta. Chiar doamna Ceuta afirma intr-o discutie ca familia voastra este un cerc inchis, iar altcineva tot din neamul vostru spunea ca sunteti high class si restul din biserica sunt low class. Din pacate nu au putut demonstra asta.
      12.Dece ati rupt cultul Penticostal? Bochianu era presedinte al cultului si voi ati infiintat Adunarea lui Dumnezeu. Nu ati putut pune mana pe functii? V-ati rup de tot ce inseaman Cultul Penticostal si valorile lui, inclusiv de Bochianu, Trandafir, etc.
      Sa iti fie rusi pentru aroganta de care dai dovada. Daca nu era Bochianu si securitarea comunista, tu ce ramneai?

  58. curioasa zice:

    Am vrut sa intreb: cum se face ca dosarul D.lui Ceuta „a ars”?????

    • LIO zice:

      Saracul tovaras Ceuta, nu mai are posibilitatea sa dovedeasca daca a fost „caine” sau „magar” (sau ambele) – cineva i-a ars dosarul – sau a avut el grija sa fie ars…. . Mai bine ne spunea ce fel de „caine” a fost el si in ce calitate s-a dus el sa „controleze” dosarele altor lideri credinciosi. Se considera el cel calificat sa faca acest lucru, dar altii nu au dreptul sa cerceteze si sa scrie istorie? Ce ne spune tovarasul Ceuta prin comunicat este ca NU Dumnezeu a avut grija de cresterea bisericii penticostale din Romania, in ciuda liderilor si a altora compromisi, ci datorita acestor „eroi” care au „latrat” pentru securitate exista biserica penticostala Romana din tara si Diaspora. Da, haideti cu totii sa dam slava si sa multumim partidului si sa aducem omagii la mausoleul lui Bochean … . Din toate comentariile negative pe care le-am citit pe acest blog referitor la RM acesta este cel mai tendentios impotriva adevarului crestin si istoric.

    • Liviu Matei zice:

      La intrebarea dumneavoastra se poate gasi un posibil raspuns in relatia dumnealui cu Vadim Tudor. Ioan Ceuta a fost membru (s-ar putea sa mai fie) in partidul lui Vadim.
      Si daca vi se pare ca limbajul comunicatului e prea colorat puteti citi cateva pagini din revista „Romania mare” a lui Vadim si o sa vedeti sursele de inspiratie pentru orice epitet folosit. Pe net se poate citi la romare.ro. Epitete de acelasi fel cu cele din comunicat le gasiti in special la pagina „Saptamana pe scurt” din acel site.

    • Sorin C. zice:

      A avut prieteni SUS PUSI.

    • DRAGO zice:

      Orice „lucrare” este incercata prin foc(1Cor.3;13-15) …prima lucrare”data pe fata”..A ARS PARTIAL…CE VA FI CU CELELALTE..????

  59. anonim zice:

    Am tot stat si m-am gandit mult astazi citind din carte. Eram curios frate vasile, dupa ce ai gasit aceste scrieri in dosarele securitatii te-ai gandit daca sunt adevarate. Ai vorbit cu ceva frati care au trait pe vremea fratelui Bradin sau a fratelui Bochian, ei ce spun despre aceste scrieri.

  60. anonim zice:

    As vrea sa te intreb, ce exact urmaresti cu cartea asta. De ce ai hotarat sa scrii cartea aceasta, frate vasile. Care-i scopul tau principal. Oare tu nu esti tot de-al lor?

  61. „Sunt mândru și fericit că l-am avut pe pastorul Pavel Bochian ca președinte. Eu, care am stat în același apartament cu el, știu presiunile și tensiunile la care a fost supus de Securitate și Departamentul Cultelor. În prezent nu s-a ridicat în Mișcarea Penticostală nici un alt lider de talia lui. Un „om compromis” ca Pavel Bochian, are toți copii, ginerii, nurorile, nepoții pe calea Domnului. A fost omul lui Dumnezeu, i-am spus și îi voi spune Tati.”

    pai daca s-a ridicat el, cine l-a facut informator, Dumnezeu? daca tot ii spui „Tati” nu vorbesti cu mortii? Măi, măi!

    de ce nu a avut „lasitatea” sa isi dea demisia din functie daca tot a fost supus la presiuni? poate era mai bine sa redevina cel cu sase clase primare dar cu credinta intreaga si cu onoarea nepatata.

  62. Alex Pop zice:

    Ma tem ca acel „Comunicat” din partea Pastorului Dr. Ceuta e o farsa!
    Un adevarat crestin nu va putea niciodata folosi Iov 30:1 pentru a-si arata dispretul fata de un semen, care si el tot un crestin!
    Un adevarat pastor nu va putea jigni pe un alt pastor cu expresii de genul „Fochistul de la Crematoriul Medgidia”, „frustratul”, ‘neimplinitul”, „pigmeul”, etc…
    Un adevarat doctor nu va scrie un astfel de comunicat impotriva unei carti fara a putea veni macar cu un singur exemplu de neadevar gasit in carte!
    Ce sa mai vorbim de duhoarea unui spirit badaran si mitocanesc, a unui fanfaron orgolios si plin de sine, ce emana de la primul paragraf si pina la acel „Eroi au fost, eroi sint inca”…
    E imposibil deci ca acele rinduri sa fie scrise de un crestin, pastor si doctor pe deasupra!
    Cineva va trebui sa-si ceara scuze de la Dr. Ceuta pentru ca a indraznit sa-i foloseasca numele, atribuindu-i acest „comunicat” atit de insultator si josnic.

    • LIO zice:

      S-ar putea sa aveti dreptate domnule Pop. Oricum, nu a-si fi surprins daca ar fî din partea tovarasului Ceuta.

    • dupa cum ziceti, daca exista pastori adevarati, precis exista si din aialalti.
      ati putea sa ii caracterizati? daca nu pe astia, cel putin pe cei ce s-au dovedit cozile de topor ale regimului comunist de orientare atee, daca nu chiar satanica? hmmm…

    • istetu zice:

      ba da domnule Alex, astia pot. Au un tupeu greu de imaginat.

    • curioasa zice:

      Dupa cum poti sa citesti pe „site-ul” http://christ4ro.com/, „comunicatul este TOTAL original. Daca ai fi avut vreodata ocazia sa stai personal de vorba cu D.l Ceuta, ai fi putut sa recunosti „stilul verbal” in cel „scris” – dupa cum ai spus si tu: „spirit badaran si mitocanesc, a unui fanfaron orgolios si plin de sine”.

      Si, din pacate, este „Doctorul” unei organizatii penticostale.

  63. Stefan zice:

    Acesti turnatori au dumnezeu pe „faima,puterea lor,,banii si pe oamenii fara caracter”,au fost multi,mai sunt si azi,feritiva de lupii care vin la voi in blana de oaie.

  64. anonim zice:

    frate vasilica vad ca nu vrei sa mai raspunzi la intebari. Si inca ceva, se pare ca, cartea aceasta in loc sa ii aproapie pe crestinii penticostali din romania si sua mai mult ii face sa aiba discutii contradictorii. Ce-i de facut frate vasilica? Fiecare incearca sa-si dea cu parerea la niste evenimente pe care aproape toti care scriu aici nici macar nu le-au trait. Ce zic liderii penticostali de acum, despre cartea aceasta, caci din cate am inteles nu a fost voie sa se vanda cartea la conventia din Atlanta. S-a vandut prin parcare.

  65. pete zice:

    raspuns pt. Ceuta tu nu ai nici un pic de rusine sa multumesti lui fratele Titi ca te-a trimis la scoala ( ce-a mai mare gresala pe care a putut sa o faca) si de nu te lua fata lui bochian erai la mina si acum nerusinatule cind te plimbai prin europa pri anii 80 cu cine votai atunci caci ceilalti pastori nu vedeau nici macar Bulgaria asa ca daca taciai filozof erai

  66. Andrei zice:

    In sfarsit!
    Era cazul sa ne trezim din somn!
    Inseamna ca Biserica Penticostala Romana are viitor!
    Doresc doar sa te incurajez frate Vasilica pe dumneavoastra si familia intreaga . Nu ceda si mergi inainte cu tot ceea ce Domnul ti-a pus pe inima sa faci!
    Avem nevoie de reforma (trezire) si nu va veni pana cand cei din frunte nu vor fi responsabili .

  67. catalin zice:

    Frate Vasilica cred ca ar fi timpul sa inchis acest blog, ca deja fratii nostrii dragi uita ca sunt frati. Si daca tot asa se continua cine stie unde ajungem.

  68. Confesorul zice:

    Buna!

    Zilele trecute am primit un mail in care se afla un „comunicat” de la un „mare” penticostal ce critica cartea scrisa de tine. Cred ca l-ai primit si tu. In caz ca mai scoti o alta editie, ai putea sa ii dai numele „Regretele Memoriei” si sa publici doar ceea ce au scris cei ce au raspuns la postarile tale, cred ca ar iesi o carte destul de buna.

    Succes si sper sa auzim de bine in continuare!

  69. După peste 70 de postări, peste 150.000 de accesări, peste 2.000 de comentarii, lansarea oficială a cărţii şi epuizarea primului tiraj, cred că a venit vremea unor schimbări pe blogul „Răscumpărarea memoriei”.

    Consider că mi-am împlinit misiunea de a alcătui o istorie sinceră şi neromanţată a Cultului Penticostal în perioada comunistă. Interesul uriaş arătat faţă de carte arată că această discuţie era necesară. M-am bucurat de susţinerea deschisă a unor personalităţi de prim rang, atât din mediul teologic, cât şi din cel ştiinţific, după cum m-am bucurat şi de intervenţiile celor care au avut critici faţă de demersul acesta, atunci când acestea au fost judicios argumentate şi nu defulări emoţionale.

    Din nefericire, există şi oameni fără căpătâi, oameni care nu au curajul să se prezinte şi care nu au deprins încă manierele unui dialog civilizat. Ţipând din răsputeri, repetând aceleaşi mesaje pe alte pagini ale blogului „R.M.” sau ale blogurilor „vecine”, folosind un limbaj suburban sau chiar injurii la adresa partenerilor de dialog, aceştia creează impresia că nu sunt chiar aşa de rătăciţi pe cât vor să pară, ci în mod intenţionat caută să discrediteze orice dialog civilizat. Ei sunt „gaşca lui Vadim” care a venit cu fluiere, banere şi vuvuzele în Parlament, atunci când s-a dat citire raportului Tismăneanu.

    În acest context, am decis să limitez comentariile de pe blog conform următoarelor criterii:

    Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.
    Unele comentarii vor fi afişate numai după ce, în urma verificării prealabile a emailului, autorii vor confirma că îşi asumă conţinutul mesajelor postate.
    Nu vor fi acceptaţi la dialog comentatorii care nu au citit măcar un capitol din carte. În prima postare pe blog, fiecare comentator va trebui să precizeze dacă a citit măcar o parte din carte. Ştiu că astfel se va reduce numărul comentatorilor, dar cred că va creşte calitatea comentariilor.
    Comentariile trebuie să se refere strict la problema pusă în discuţie.
    Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.
    Dialogul este binevenit, însă cu respect faţă de partenerii de dialog.
    În speranța unui dialog constructiv și util,

    Vasilică Croitor

    • IONEL - RO zice:

      PROPUNERE.

      FRATE CROITORU,
      NU CREDETI CA AR FI MAI BINE CA CEI CARE SCRIU PE BLOG COMENTARII SAU PARERI PERSONALE ,SA FIE SCRISE IN LIMBA ROMANA,DATORITA FAPTULUI CA NU TOTI STIU ENGLEZA ?
      DACA CARTEA ,,RM” A FOST SCRISA IN LIMBA ROMANA, AR FI BINE CA TOTI CEI CARE CITESC SA INTELEAGA.
      AR FI UN RESPECT PENTRU EI.

      MULTUMESC, IONEL – RO.

      • Nu vă împărtășesc opinia. Sunt cititori români care și-au pierdut mult din abilitatea de a vorbi, și mai ales de a scrie în limba română. Ei însă au trăit multe evenimente din țară și sunt legați strâns de acestea. Cred că este bine să arătăm respect reciproc.
        Nu uita, condiția de a posta cu numele și emailul real devine obligatorie!

  70. tiberiu zice:

    Acum citesc pentru a doua oară cartea RM, o citesc puțin mai atent. Am văzut multe comentarii pe marginea publicării acestei cărți. Cert este că-ci cartea există.După cum cunoaștem din Cuvântul Domnului,dacă n-ar fi fost voia Domnului,cartea n-ar fi apărut. Dacă a apărut,la ce ajută ? Iată la ce ajută = Dumnezeu care a spus că JUDECATA VA ÎNCEPE DE LA CASA LUI,lucreză tocmai la aceasta.Domnul face o alegere în cugetele fraților ( și cred că aceasta este ultima șansă,pentru întoarcerea reală la Domnul ) și unii ,chiar dacă sunt sau nu menționați în carte,vor lua in serios această lucrare și se vor pocăi,se vor smerii înaintea Domnului și vor beneficia de harul și îndurările LUI, iar alți se vor ascunde de frați în cugetele lor ( prefăcuți ) și aceasta va fi dovada unei pierzări veșnice.Deci Domnul își face oricum lucrare Lui.Faptul că nu s-a permis distribuirea cărții =RĂSCUMPĂRAREA MEMORIEI= la convenția de la Atlanta,este de înțeles ,de ce ,aceasta însă nu înseamnă că e blocată. În Romania nu era permis să apară Biblii,dar pentru aceasta ,Romania a fost plină de Biblii,în ciudă la toate interdicțile.
    Personal,cred că s-a făcut ogreșeală prin aceast blocaj,că-ci acum curiozitatea e mai mare ca până acum.Frații o vor citi și în carte sunt dovezi clare,întărind cele scrise.
    Vreau să menționez că acei care au fost turnați ori au suferit prigoniri,sau poate chiar pedepse,au o satisfacție lăuntrică, pentru faptul că au ieșit biruitori.Aceștia AU PUTERE DE A IERTA .Fie că își cere cineva iertare sau nu,NOI TREBUIE să iertăm
    După câte am citit pe blog,unii sunt gata nu numai să se apere,dacă ar fi posibil,chiar să se răzbune.E ceva normal, pentru cine a vândut (care e un lucru destul de mare ),să se acopere și cu o minciună (care e mai mică).FERICE DE ACEIA CARE VOR ÎNȚELEGE ,CĂ DOMNUL ESTE LA LUCRU ÎN ACEASTĂ VREME ȘI CĂ ACEASTA VA AVEA UN CARACTER VEȘNIC
    Doamne mai iartă ,Te rugăm,mai salveză – Amin
    Oricum , cine a turnat,o va mai face,dar Domnul va fi cu ai Lui.

  71. pete zice:

    pt Tiberiu GOD BLESS YOU AND YOUR FAMILY

  72. DRAGO zice:

    Vasilica,
    Pregateste-te ca pe 21-9-2010 vine NP in tara si va trebui sa sustii cu argumente concrete si reale,afirmatiile prezentate in RM.
    NP a anuntat public dela amvonul Adunarii Portland -9/12/2010 seara(vezi Arhiva Bisericii) ca nu se face vinovat de nici-o acuzatie prezentata in RM.

    Domnul cu voi.

    • IONEL ANDRUS zice:

      DRAGO,

      EU CRED CA VASILICA CROITORU NU O SA FIE STRESAT DE VENIREA LUI NIKI POP IN RO.
      AM CITIT CARTEA SI CRED CA ESTE FOARTE BINE DOCUMENTATA SI VIZAVI DE CEI CARE SUNT VIZATI SI CARE NU AU REZISTAT ,, ispitei”(securitatii,comuniste).
      CARTEA ESTE O PAGINA A CULTULUI PENTICOSTAL CARE SA DERULAT IN PERIOADA RESPECTIVA.
      NU POT SA-L INTELEG PE NIKI POP CARE NEAGA TOTUL ! SUNT ATITEA DOVEZI CLARE SI SUNT MULTE NU NUMAI UNA SA ZICI CA POATE A FOST O CONFUZIE SAU O RAZBUNARE A SECURITATII,E SCRIS NEGRU PE ALB NU SUNT POVESTI DE GENUL … AM AUZIT CA… !
      ARE 73 DE ANI SI ACUM VREA SA DEMONSTREZE, CE ? E TIMPUL CA EL SA RECUNOASCA SI EU CRED CA FRATII LAR INTELEGE SI LAR IERTA.
      POZITIA LUI DE FOST COLABORATOR NU-L LASA SA AIBE BATRINETEA LINISTITA. EU DE LA O PERSOANA MAI IN VIRSTA SI DE TALIA LUI,ASTEPTAM SA FIE MAI INTELEAPTA IN ACEASTA SITUATIE SI NEAPARAT SINCERA.
      CRED CA AR FII BINE DACA SAR RETRAGE DIN FUNCTIA DE PASTOR SI AR LASA PE ALTII, CA SUNT DESTUI,MAI TINERI MAI BINE PREGATITI MAI SANATOSI SI CU PUTERE DE MUNCA MAI MARE.

      CU RESPECT, IONEL-RO.

  73. daniel zice:

    Dragul meu fr. Drago .
    […] comentariu moderat

  74. daniel zice:

    Dragu meu frate Vasilica.
    Ti-am scris in mai multe randuri si te-am intrebat cum si de unde pot intra in posesia cartii.
    Precizes ca momentan sunt stabilit in spania si aici nu cunosc nici un loc de unde as putea cumpara aceasta carte.
    Multusec pentru intelegere.
    Astept razpunsul tau.

  75. Razvan NW zice:

    Someone who is able to point out others transgressions without conviction from the Holy Spirit is a person who desperately needs Jesus. In creating an international dispute over what the Lord threw away in the Sea of Forgetfulness some years ago… You should be ashamed of yourself for your actions in attempting to create an altercation in the Church. God Help You and all of us alike. „The beginning of strife is like letting out water, so quit before the quarrel breaks out.” Proverbs 17:14 (ESV) „Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; deaceea, curmă cearta înainte de a se înteţi.” Proverbe 17:14 (RomCor)

    • Razvan NW zice:

      By the way, I’m 17 years old and I read your book… And I’m supposed to look up to leaders of the Church the likes of you! People keep degrading the youth of today, but look to yourselves, the previous generation is just as bad!

      • petruburac zice:

        Razvan, I am 25 years old. I live in Romania. Maybe if you will see how is pentecostal church here you will understand the book and why it was needed to be written.

        Myself I have read 2/3 from the book and this made my faith stronger in the Lord and also made me easier to forget people who made mistakes in comunism time, especially the leaders.

    • Petrica Lascau zice:

      O serie de mesaje postate pe blogul ^Rascumpararea memoriei& acuza cartea lui Vasilica Croitoru de provocarea unei tulburari in bisericile noastre penticostale. Si este adevarat. Cartea a provocat si continua sa provoace disensiuni in bisericile noastre, intre doua tabele existente. Pe de-o parte, sunt cei care mai cred in adevar si in nevoia cunoasterii unei istorii adevarate a miscarii noastre penticostale; oameni care cred ca pocainta este singurul remediu pentru pacat. Aici sunt oamenii care cred ca Dumnezeu il iarta pe pacatosul care recunoaste pacatul si vrea sa se lase de el. Oameni care sunt gata sa-l ajute pe pacatos sa fie rebilitat. Credinciosi penticostali, gata sa stea fata in fata cu adevarata noastra istorie, gata sa ne asumam pacatele trecutului, si gata sa ne pocaim pana si in locul celor care nu mai pot sau nu mai vor.
      Pe partea cealalta a baricadei, sunt o serie de frati de ai nostri, care cred ca pacatele trebuie lasate „in marea uitarii”, ca adevarul istoriei noastre nu mai conteaza; ca „de morti trebuie sa vorbim doar de bine”. Ei militeaza sa iertam si sa uitam totul; sa ne iubim ca fratii; sa nu fim deranjati din comoditatea cunoasterii actuale, chiar dca ceea ce stim este fals; ca atunci (pe vremea comunismului) „nu se putea altfel”, ca cei care au tradat si au vandut pe frati, „n-au facut mare lucru”, ca „toti faceau asta”. Tot ei intreaba: „Cine este acest Vasilica, si cine i-a dat voie sa faca o astfel de investigatie?” „E un tradator de frati”, striga mai deunazi cineva, in timp ce-i apara pe tradatorii din familia sa. Este un fel de schizofrenie periculoasa, care spune cam asa: „Tradatorii din cartea lui Croitorul, sunt tradatorii nostri iubiti, si suntem foarte suparati pe tradatorul care tradeaza tradatorii nostri”.
      Nu stiu daca va folosi cuiva randurile mele, pentru ca din moment ce imbratisezi „teologia” acestei tabere de sifonati de adevar, nu te alegi decat cu dispret, atacuri la persoana, jigniri si amenintari. As putea umple pagini intregi pe proliferari deloc crestine din partea celor suparati ca aceasta carte le demoleaza eroii de pe soclurile lor. Defaimarile si atacurile lor nu fac decat sa-mi confirme ca pozitia pe care am luat-o este una corecta, si sa ma bucur sa nu fac parte din tabara lor.
      As vrea sa aduc in discutie un principiu biblic, de la care Dumnezeu n-a abdicat pana acum. Pacatul, oricand a fost comis, el nu dispare in timp, functie de uitarea celui care l-a comis. Orice pacat este o ofensa impotriva Dumnezeului celui Sfant. Dumnezeu nu este tributar timpului, si El nu uita, asa cum credem noi. Sa ne gandim la poporul sfant, si la pazirea poruncii de a da odihna pamantului la fiecare 7 ani. N-au ascultat de Dumnezeu si au cultivat pamantul 490 de ani. Au trecut generatii. Fiecare generatie a mostenit pacatele celei dintai si a comis altele noi. A uitat Dumnezeu de pacatul acesta? Nu. Au plecat in robia babiloniana timp de 70 de ani, ca sa recupereze pamantul toti anii de odihna pe care nu i-au respectat. Generatia care a plecat in robie, nu era vinovata de toti anii sabatici calcati in picioare de generatiile trecute. Avea cativa doar din cei saptezeci. Problema este ca fiecare generatie n-a oprit cercul vicios. Fiecare generatie a refuzat cunoasterea istoriei adevarate. Fiecare generatie n-a vrut sa-si asume responsabilitatea pacatelor trecutului si sa repare prin pocainta aceasta faradelege. Nu a xistat o generatie, care s-a oprit sa studieze „dosarele” trecutului, si care sa constate pacatul inaintasilor. Sa ne imaginam ca acea generatie, care dorea sa „rascumpere memoria”, s-a adunat si a declarat un post national si o adunare solemna de pocainta pentru pacatul acesta (dupa modelul pe care l-a folosit Ezra cand au marturisit si s-au pocait de casatoriile lor cu femeile straine). Sunt sigur ca robia babiloniana n-ar mai fi avut loc.
      Cred ca Dumnezeu a avertizat prin profetii Lui, fiecare generatie de pacatele ei, si a indemnat la pocainta. Dar fiecare generatie a cautat scuze „teologice” si „logice” fata in fata cu adevarul divin. Au facut fiecare generatie, ceea ce suntem gata sa facem si noi acum. Sa justificam prin scuze si rationamente, pacatele trecutului, sa credem ca ele au trecut odata cu moarte pacatosilor; ca totul este sa asteptam pana moare ultimul colaborator, pana se primeneste biserica de toate ramasitele trecutului, de toti pastorii colaboratori ai Departamentului Cultelor sau ai Securitatii. Cand va veni o noua generatie, nealterata de flagelul comunismului, vom intra intr-un nou Canaan penticostal, in care va curge numai laptele dragostei si mierea iertarii. Doamne, ce sfanta naivitate!
      Generatiile care vin dupa moartea acestei generatii corupte de sistemul diabolic, vor pleca la drum cu mostenirea lasata de noi. Vor continua sa creada ca pacatul tradarii nu este chiar atat de grav. Unii care au tradat si au luat bani multi pentru tradari, au dus-o bine, si au o statuie acum si un loc cald in istoria noastra glorioasa. Noua generatie va invata ca poate si ea colabora cu alte regimuri politice pentru avantaje personale, ca poate sa permita amestecul acestora in mutilarea credintei noastre; ca putem imparti loialitatea fata de Isus Domnul si Mantuitorul nostru cu partidul de guvernamant, sau cu alte grupuri de interese politice sau economice. Vom lasa mostenire ideea cumplita ca pacatele dipar in timp, ca Dumnezeu uita si El. Ca nu este nevoie de marturisire si de pocainta ca sa scapi de consecintele faptelor tale, totul este sa negi, sa juri, sa dai declaratii oficiale, sa apari la televiziune. Daca reusesti sa pastrezi aparentele, sa intretii fatada, totul este OK. Cum credeti ca se va purta Dumnezeu cu aceasta generatie care va actiona conform mostenirii noastre? Nu este greu de ghicit.
      Un alt lucru care ma sperie pana la spaima, este ideea ca lucrurile se rezolva la urne, prin vot. Desi nu o spunem, ne purtam ca si cum „vox populi, vox dei” (vocea poporului este vocea lui Dumnezeu). Potrivit sistemului comunist pe care l-am imprumutat in conducerea bisericilor noastre (pe care nici acum dupa 20 de la rovolutie nu avem curajul sa-l demontam), punem la vot. Adunarea generala decide daca suntem vinovati sau nu. 50% plus unu. Ajungem astfel sa pastram slujba pe care o avem. Ne ametim constiintele cu rezultatele votului. Aruncam praful in ochii lumii si continuam starea de minciuna in care ne aflam. Nu vrem sa intelegem ca nu noi, sau adunarea generala, congresul, comitetele si comisiile, stabilesc ce este bine si ce este rau, ci Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ne-a dat noua acest drept. Pacatul este pacat nu pentru ca are mai multe sau mai putine voturi, pentru sau contra. El este pacat pentru ca Dumnezeu a stabilit regula. Este dreptul Lui pe care nu I-l putem lua.
      Pacatele trecutului, neasumate, pentru care nu cerem iertare si nu ne pocaim cu adevarat, ne vor urmari pe noi, si pe cei ce vin dupa noi. Dumnezeu nu este tributar timpului, Noi suntem. Avem o singura viata in care am putea sa ne rascumparam istoria. Si viitorul in acelasi timp.

      • Alin Cristea zice:

        Domnule pastor Petrică Lascău,

        Vă asigur că rîndurile dumneavoastră sînt folositoare. Din mai multe motive.

        Voi menționa însă doar imensa mea desfătare cînd, parcurgînd cu atenție (și ochi critic) rîndurile dumneavoastră, am dat de principii teologice (folosesc cuvîntul „teologic” cu o semnificație mai amplă decît cea a cuvîntului „biblic”.):

        „Pacatul, oricand a fost comis, el nu dispare in timp, functie de uitarea celui care l-a comis. Orice pacat este o ofensa impotriva Dumnezeului celui Sfant.”

        Din nefericire, creștinii evanghelici în general și cei penticostali în particular cunosc prea puțin teologia Vechiului Testament. Nici teologia Noului Testament n-aș îndrăzni să spun că se cunoaște prea bine. Desigur, Ioan 3:16 si 1 Corintei 13 sînt arhicunoscute.

        Poate tocmai lipsa unui sistem teologic clar articulat e una dintre cauzele lipsei de reacție publică, coerentă, a Cultelor Evanghelice în perioada comunistă.

        Dar rîndurile dumneavoastră sînt foarte importante mai ales prin chestiunea ridicată cu privire la vot: „Ne ametim constiintele cu rezultatele votului.”

        Sînt și eu îngrijorat, de mai bine de 15 ani, de faptul că adevărul se pune la vot!

        Cuvintele pe care le folosim – comitet, adunare generală, proces verbal, congres – sînt dintr-un alt registru decît cel eclesial și arată cît de tributari sîntem, conceptual, vremurilor pe care le străbatem.

        „Nu noi, sau adunarea generala, congresul, comitetele si comisiile, stabilesc ce este bine si ce este rau, ci Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu.”

        Excelentă formulare! Vă voi ține minte toată viața.

        Să nu vă mai îndoiți vreodată, cînd scrieți astfel de rînduri, că ele nu sînt folositoare.

        Totuși, din mai multe motive, e nevoie de comisii care să stabilească ce este bine sau rău. Mă refer la grupuri de oameni maturi în credință sau grupuri de oameni cu o anumită competență (cartea lui Vasilică Croitor are un atu în modul serios, riguros, în care a fost scrisă).

        De exemplu, e nevoie de o comisie care să stabilească dacă Internetul / Facebookul / blogul este bun sau rău. Și măsura în care este bun sau este rău.

        Biblia nu amintește de computer, de rețelele de socializare, de tacticile de manipulare de pe bloguri (și potențialul lor destabilizator în regimurile politice dictatoriale).

        Cu alte cuvinte, unii pastori (care au căpătat o anumită notorietate în spațiul public) ar trebui să fie implicați și în societate, nu doar în organismul eclesial.

        Nu doar organismul eclesial trebuie să știe că adevărul nu e negociabil, ci și societatea.

        Nu doar creștinii au nevoie să știe ce este bine și ce este rău în legătură cu diverse chestiuni, ci și societatea – politica, economia, divertismentul, educația, sistemul de sănătate (demnitatea ființei umane), toate acestea sînt chestiuni în care perspectiva creștină ar aduce precizări importante.

        Vă mulțumesc pentru rîndurile dumneavoastră și îmi doresc să mai citesc astfel de rînduri pe blogurile evanghelice.

      • Alex Pop zice:

        Eu unul subscriu la tot ce-ati spus pina acum despre acest subiect, frate Petrica.
        Ar fi benefic dac-ati putea da si mai des pe-aici.
        Opiniile si comentariile dvs. au autoritate pe acest blog si tind sa cred ca ele fac ca balanta sa se incline tot mai mult in favoarea dorintei de cunoastere a adevarului printre cititorii blogului RM.

        Stim ca adoratorii liderilor corupti nu vor tacea nici ei.Ei vor continua sa-i considere eroi, le vor inalta osanale, le vor aduce elogii… Pentru ei cartea RM e doar un gainat pe statuile acestor eroi tradatori, statui pe care ei vor continua cu o „piosenie” a-la-Vadim, sa le pastraze neintinate de „mizeria” desconspirarii.

        Ca si dvs., am ales acel „exodus”, cu ani in urma, crezind ca am scapat de Securitate.Ce dureros sa vedem ca si astazi mai sint inca frati de-ai nostri care nu vor sa scape de cadavrul ei!… Si de-aceea in unele biserici, inca mai persista duhoarea securista!

      • manuintrigatu zice:

        Suntem in fata alegerii intre compromisul consensului si substanta teologica care este temelia eticii crestine. Asteptam o trezire a moralitatii insa ea nu vine fara o trezire a spiritualitatii. Felicitari frate Petrica pentru gandurile scrise.

      • manuintrigatu zice:

        Sunt de accord cu tine Aline, insa cred ca instituirea unor comisii pt anlizarea „lumii digitale” e doar un pas mai adanc in „folclorismul teologic”. Ne pronuntam prea usor in baza unui dogmatism „subliminal” asupra unor teme ce nu sunt in Biblie (ce se intampla cu sinucigasii? un exp doar). Reactia multor penticostali cand apare ceva nou e aceasta: „Sa vedem ce spun fratii de la centru” – nu e prea mare diferenta fata de Turnul de Veghe. Avem nevoie de maturitate nu de un dogmatism (de la Centru) ce congeleaza traditia crestina vie. Am trait in sistem si stiu la ce ma refer. Daca fundamentalismul a pietrificat Biblia facand-o atat de „interpretabila”, as vrea sa iti spun ca si o pozitie conservatoare (a unui consiliu) poate imobiliza viata crestina la un sistem de genul: se face asa si nu asa! Iar rezultatul il stim pe „dinafara” adica legalismul. Biserica penticostala a fost obisnuita cu pozitii unilaterale, azi prin internet se poate auzi si… „glasul catacombelor”.

    • Adrian Vlad zice:

      Razvan NW: Beneath all the Christian jargon you used throughout your comment I see an un-Christian-like phrase which points to a serious naivete or ignorance (to say the least). First of all, there is no biblical verse to affirm your expression „in the Sea of Forgetfulness”…you may have heard it from many preachers but it sure is not found in Scripture. Secondly, what’s up with the harsh words „You should be ashamed of yourself for your actions”? Have you read the book to even speak? Your own words are judging you!!!

  76. Valeriu Brancovan zice:

    @Pastor Lascau:
    „Noua generatie va invata ca poate colabora si ea cu alte regimuri politice…”
    Afirmatia vizeaza un posibil scenariu al viitorului, cind naivii vor vinde dreptul de intii nascut pentru „karagma” fiarei, blidul existential al supei…rosiatice, si cind vor lua ultima sorbitura,vor vedea „eterna secera si ciocanul”, deja vu, pingaririle parintilor rezonind in confuzia copiilor din eschaton. Frightening, chilling, horror…! Este timpul sa stam la usa taberei si sa strigam cu claritate:” Cine este pentru Domnul, sa vina…!,cum a chemat Moise odinioara; este timpul ca o noua generatie sa invete ca „mieii” Mielului nu pot „vinde” decit propriul lor singe, si ca exista si un alt concept decit „eternal security”, cel al vredniciei faptelor sfintilor, pregatite pentru ca Mireasa sa nu fie o paria admisa pe muchie de balanta, ci una triumfatoare, prin har! Diavolul ne-a jefuit nu doar integritatea, ci si mentalitatea invingatorului. Noi plingem cu pastor Lascau sa se intoarca Domnul si Duhul in Sion, dar burdufurile vechi nu mai pot contine vinul cel nou; este nevoie de structuri noi, remaniate prin pocainta. Este „ceasul kairotic astral” cind trebuie sa putem declara ca „jocurile balcanice” de-a secera si ciocanul s-au incheiat!

    • Vasile Gabrian zice:

      Frate Valer, ma tem ca multi dintre cei care ar trebui sa citeasca si sa ia nota de cele scrise si afirmate cu atata fermitate, fie nu citesc comentariile pe acest blog, fie n-au curajul sa ia atitudine, fie sunt prea ocupati acum in tomna cu numararea anticipata a voturilor. Ca de numararea lor reala ne-am cam convins…

    • Alex Pop zice:

      Draga Vali – Salut iesirea ta in arena.
      Sper ca tot mai multi pastori vor avea curajul sa urmeze exemplul tau (si-al fr. Lascau si Cristi Ionescu).
      Mi-a fost putina teama cind la inceputul blogului RM, primele replici ale unui pastor penticostal erau comentarii negative, care criticau rostul lucrarii lui Vasilica Croitor.
      Aparitia cartii RM a fost un fel de “alea jacta est” decisiv pentru bisericile noastre si cred ca liderii adevarati nu mai pot sta pe tusa. Sint constient ca pentru multi va fi cam dificil sa ia o atitudine publica, mai ales cind au in “tabara” opusa prieteni apropiati, frati cu care-au crescut si copilarit.
      Dar miza “bataliei” e prea mare. E in joc eliberarea bisericilor noastre din sclavia morala a Securitatii. “Plantatia” comunista s-a cam desfiintat dar inca mai avem frati care nu s-au dezbarat de mentalitatea de “slave-owners” mostenita de la Securitate si inca ne trateaza ca pe niste “supusi” ce trebuie sa asculte de mai marii lor, no matter what!..
      Ar fi ideal ca totul sa se rezolve prin post, rugaciune si dialog pasnic. Sa nu se ajunga, cum vor unii, la o dezbinare sau polarizare a bisericilor in Nord si Sud, urmata -Doamne fereste – de un razboi de Secesiune. Ar fi dureros ca liderii nostri, pastori si graduati ai aceluiasi seminar, sa se-asemene cu-acei ilustri generali, West Point graduates, care-au ajuns sa se infrunte intre ei pe cimpul de lupta: Grant si Sherman (nordisti) contra Lee si “Stonewall” Jackson (sudisti).
      Si nu vrem ca la Bistrita sa fie un Gettysburg, Shiloh or Antietam!…

      Dea domnul ca spiritele sa se linisteasca pe deplin si toti fratii nostri sa inteleaga ca nu prestigiul unui anumit pastor, renumele liderului nostru sau reputatia lui tata socru – ci numele lui Dumnezeu trebuie sa fie onorat!
      Fie ca gindurile, vorbele si faptele nostre sa fie placute in primul rind Lui. Si toate comentariile ce le scriem aici, bineinteles.

  77. Pingback: Petru Lascău despre Răscumpărarea memoriei – 18 septembrie 2010 « România Evanghelică

  78. Valeriu Brancovan zice:

    Frate Vasilica,
    Puteti administra blogul Dvs. cum credeti de cuviinta dar, cred ca ati promis sa avem dupa 11 septembrie, printre altele, doar postari sub identitate reala; cred ca acest fapt ar contribui la edificarea increderii reciproce, si inclusiv la asumarea responsabilitatii unui forum civilizat. Cele bune,V.

    • Frate Valer, nu reușesc să verific atât de atent mesajele și expeditorii pe cât mi-am propus. Sunt acum într-o călătorie în Spania și între două servicii mai aprob dintre comentarii, dar nu mă pot concentra îndeajuns la blog. Mulțumesc de semnalările pe care le faceți … și de îngăduință.

  79. Doru Hriscu zice:

    Vasilică, sper că vei scrie şi volumul II (aşa cum menţionam şi pe blogul personal şi cum cred că mulţi aşteaptă!) în care să fie prezentată istoria penticostalismului în comunismul post-comunist, adică, să treci pe hârtie concluziile intersectărilor dintre dosare, cunoscut fiind faptul că „unii nu are dosar…”. Iar aceşti „unii”, să fie mai mulţi în viaţă decât cei trecuţi acum în RM. Asta dacă se doresc efecte concrete, realizări măcar de genul celor de la Convenţie (deşi cred că s-a scăpat un aliniat în declaraţie: „Subsemnatul …… declar că sunt de acord cu cercetarea dosarului personal/e în ceea ce priveşte colaborarea subsemnatului cu secu! „). Atfel, vom avea următoarele reacţii la următorele „trădări ale iubiţilor noşti trători”.
    „Şi era noapte”…

  80. Mike O zice:

    Draga frate Vasilica
    Acum cind am finalizat citirea cartii ,,RASCUMPARAREA MEMORIEI’’ pot sa afirm citeva lucruri in cunostinta de cauza:

    1.In primul rind te felicit foarte sincer pentru munca colosala depusa
    2.Continutul este foarte bine documentat.
    3.Nu am putut sa remarc vreo tendinta de razbunare.
    4.Cred din toata inima ca scrierea cartii a fost mai mult decat necesara.
    5.Cred ca ai procedat foarte corect in incercarea de a da o directie noua, dupa o analiza obiectiva a trecutului.
    6.Numai cei care au fost implicati in colaborare cu SECURITATEA (sau care au avut pe cineva din familia lor in aceasta postura) pot fi deranjati de acest demers.
    7.Eu cred ca aceasta carte va determina si pe crestinii din alte Culte sa ceara liderilor lor clarificarea situatiei privitoare la colaborarea cu securitatea, mai ales celor care au detinut functii importante in perioada comunista.
    8.Cei care n-au colaborat cu Securitatea, ar trebui sa fie foarte relaxati, sa-si scoata dosarul la lumina zilei, iar daca sunt nevinovati, sa-si continuie activitatea cu toata inima fara a mai plana asupra lor vreo suspiciune.(Sa nu astepte pina la urmatoarea carte clarificarea situatiei)
    9.Cei ce nu pot dovedi nevinovatia au un mare HAR fiind inca in viata. Ei pot sa-si rezolve problema in primul rind fata de biserica si fata de cei carora le-au facut rau, iar D-zeu ii poate ierta, cu certitudine, daca dovedesc PARERE DE RAU SI CAINTA.
    10.Cu toate parerile diferite si lipsa de maturitate a multora dintre noi, eu sunt convins caci aceasta carte este o mare binecuvintare pentru CEI MAI MULTI.

    D-ZEU SA NE BINECUVINTEZE PE TOTI CU O MINTE LUMINATA SI MULT DISCERNAMINT.

    Cu multa dragoste si respect pentru toti cei care trateaza corect si cu teama sfinta aceasta mare provocare.

    Mike O.

  81. delu cristea zice:

    Stimate frate Vasilică,
    În înscrierea/subscrierea inițială la acest blog am specificat numele complet și adresa de e-mail. Am citit cartea Răscumpărarea Memoriei. Totuși ultimele mele postări au fost blocate fără ca să fi primit vreun mesaj despre aceasta prin e-mail. Te-aș ruga să reglementezi lucrul acesta cu dreptate și fără părtinire.
    Mulțumesc!

    • Dragă Delu,
      Am trimis în mai multe rânduri atenţionare pe email că trebuie să folosiţi numele complet. Subscrierea iniţială nu are de-a face cu afişarea comentariilor, ci doar cu primirea lor pe email. Eu am trimis o mulţime de atenţionări când am şters mesajele cuiva, menţionând motivul pentru care nu am permis afişarea. Poate că adresa de email nu a corespuns?

  82. IONEL ANDRUS zice:

    DRAGA VASILICA CROITORU,

    ESTE POSIBIL SA APARA UN ALT VOLUM AL CARTII RASCUMPARAREA MEMORIEI,IN CARE SA APARA ACTIVITATAEA PENTICOSTALILOR IN PERIOADA COMUNISTA ,PE JUDETE ,ORASE ?

    MULTUMESC,IONEL – RO.

  83. cristi furdui zice:

    La sfârșitul anilor ’70, „Pavel Viorel” și-a propus să meargă la Seminarul Teologic Penticostal din București. Era o perioadă grea, când candidații la Seminar erau trecuți prin furcile caudine, iar numărul de locuri era limitat.

    Incet , incet iese la iveala acuratetea acestei „munci de cercetare istorica” . Aceasta va da nota la credibilitatea continutului cartii . Ei bine , domnule Croitoru , citeste decupajul de mai sus si afla si tu , ca la sfarsitul anilor 70 nu exista nici un seminar penticostal. Pentru o informare corecta primul an de seminar teologic cu durata de 4 ani a inceput in anul 1976 . Stau si ma intreb cat de exacte sunt celelalte date la care inca nu avem acces ?Eu incep sa pun sub un mare semn de intrebare adevarul celor relatate.

    • Liviu Matei zice:

      @ Cristi Furdui
      Pe cand eram eu la scoala se spunea ca sfarsitul anilor ’70 inseamna 1977, 1978, 1979. Acum nu mai e asa ?
      Daca Seminarul si-a inceput activitatea in 1976, asta inseamna ca si in 1977, 1978 si 1979 Seminarul functiona. Si atunci tov „Pavel Viorel” putea aspira la studentie chiar la Seminar. Nu?
      Inca nu vad problema de acuratete. Poate ma ajutati cumva.

  84. pete zice:

    pt Cristi Furdui ma gindesc caci dupa atit venin de ura ce ai in mintea ta nici nu mai poti gindi limpede daca seminarul a inceput in 1976 si Vasile zice ca la sfirsitul anilor 70 ce este asa dre greu sa intelegi ? dar asa cum am mentionat la inceput ura nu te lasa sa gindesti limpede si clar asa ca data viitoare stai si gindeste intii ca sa nu te faci de rusine Vasile ma bucur ca ai lasat acest comentariu ca sa si dea seama ce fel de gindire are acest individ care se vrea foarte destept si arogant but thank God ca nu iti trebuie sa fi prea destept ca sa vezi ura care zace in mintea lui BUNUL DUMNEZEU SA AIBA MILA DE EL

  85. cristi furdui zice:

    atat pete cat si liviu matei ,
    mai inatai pentru pete . Tocmai asta nu ianteleg ce zici si tu
    „ma gindesc caci dupa atit venin de ura ce ai in mintea ta nici nu mai poti gindi limpede daca seminarul a inceput in 1976 si Vasile zice ca la sfirsitul anilor 70 ce este asa dre greu sa intelegi ”
    Dupa ceea ce stiu eu, anul 1970 este inaintea anului 1976 , draga peeepeee . Incearca sa inveti sa numeri anii bine , nu lasa aburii urii iti afecteaza ratiunea . Nu de ura este nevoie , cu toate ca pentru unii este un prilej numai bun pentru refularea infectului din ei .Este o carte ce se vrea a fi cu referinte istorice , asa ca am reactionat .

    pentru amandoi . Incercati sa ganditi si sa intelegeti potrivit cu relitatea bisericii penticostale de atunci a contextului politic precum si posibilitatea si durata de a obtine ceva . Voi judecati in gandirea de astazi , realitatile trecutului .

    „Pe cand eram eu la scoala se spunea ca sfarsitul anilor ’70 inseamna 1977, 1978, 1979.”
    Nu stiu la ce scoala se spunea asa , dar la scoala la care am invatat se spunea ca istoria este exacta in ani , persoane si evenimente.
    „Scopul scuza mijloacele ” draga pepe , nu tine in istorie .
    Eu unul am pretentii , am facut obiectia autorului , si nu inteleg ce-i cu ” latratul” asta fara obiect .
    va las in inteleapta cugetare.

    • Dragă Cristi, nu știu la ce școală ai învățat tu, dar faptul că nu înțelegi ce înseamnă „sfârșitul anilor 1970” nu este deloc scuzabil. Nu am spus sfârșitul anului 1970, ci al anilor, adică este vorba de sfârșitul deceniului 8. Atunci seminarul funcționa, iar Pavel Viorel a dorit să devină student, dar a fost oprit de adunarea locală.

  86. Marcel Dogar zice:

    Vasilică, undeva pe blogul tău (nu mai ştiu unde, sau poate ai şters) citeam că unii acuzau „autorii”. Du ai răspuns că „autorii” este unul singur, însă în carte foloseşti deseori persoana întâi plural, în locuri în care se subînţelege că este vorba de autor. Nu am cartea în faţă pentru a exemplifica, dar cred că vei găsi destul de uşor. Care este motivul/explicaţia? Nu că ar diminua cu ceva valoarea cărţii, ci doar pentru clarificare.

    • Nu există niciun alt autor al cărții Răscumpărarea memoriei. Am scris de unul singur această carte de la un capăt până la celălalt. Am spus în introducerea cărții cine au fost persoanele care m-au ajutat pentru editarea și corectarea manuscrisului.

    • Lucian Oniga zice:

      Marcel: in formularea academica se cere folosirea formei impersonale si a pluralului si cand vorbesti despre tine, ca singur autor. Ex. „parerea noastra este…” si nu parerea mea este… Deci, asa se explica dilema ta.

      • Marcel Dogar zice:

        Lucian, sunt de acord cu tine, eu nu am nici o dilemă şi cred că Vasilică a scris singur cartea; nu am nici un dubiu. Cu toate acestea, probabil ar fi putut fi folosite expresii de genul „s-ar părea că” – acestea ar fi impersonale – în loc de persoana întâi plural, care la unii dă le de furcă şi lasă loc de interpretări.
        Oricum, cine vrea să interpreteze, găseşte portiţe s-o facă.

      • Lucian Oniga zice:

        Marcel: Intr-o lucrare stiintifica nu-si au locul nici termenii imprecisi de genul „s-ar parea ca”.

        Cei care vor sa interpreteze corect o scriere trebuie sa fie si educati in sensul acesta. „Oricum, cine vrea să interpreteze [gresit], găseşte [suficiente] portiţe s-o facă.”

  87. andrei zice:

    Mie mi se pare normal ca unii au colaborat cu securitatea in acei ani grei pt a evita situatii mai grele pt insasi lucrarea lui D-zeu. Nu mi se pare normal insa, si asta este bine sa se stie, ca unii au avut un exces de zel.

    • gzoltan zice:

      Si astazi e normal?!

      Apropo! Oricum daca voiai sa fi in fruntea unei biserici sau a unei institutii fie ea si de scoala, uzina,politie etc TREBUIA!!!! (un imperativ Maaaaaare!!!) sa colaborezi, astfel nu aveai ce sa ramai in picioare. Oare era normal ca Daniel si ceilalti prieteni ai lui in Valea Dura sa se inchine si Dumnezeu sa cada pe locul al 2-lea? Cam asa s-a intamplat in vremea comunista, o derogare de la cele sfinte.
      Domnul sa te/ne lumineze!

    • Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Nu era bine. Oare de ce sa-i dam unui om cinstea, decat ar merita Dumnezeu. Oare nu Dumnezeu le dadea paine, haine etc, ce Ceaucescu le oferea sanatate?
      Domnul sa aiba mila de voi cei care ganditi asa!

  88. daniel zice:

    cum mai merge vinzarea de cartii ?
    ti-am facut o propunere si nu ai spus nimic , astept .

  89. Calin Ursulescu zice:

    I’ve been reading the many posts regarding the book “The redeeming of memory” (own translation) written by pastor Vasilica Croitoru. Given that the information given in the book proves to be reliable and true, does his attempt to bring to light the truth hidden for so much time have merit? Is this book something that will be beneficial or detrimental to the church?
    I’d like to attempt to tackle at least one point of the discussion. One is the example given to young Christians like myself. Over the past few years, to my disappointment, I have been a witness to many in-church fights; brothers who couldn’t accept each other in love requiring subsequent church splits. Those were scarring experiences for a teenager/young adult. Now, if what this book reveals is true and these brothers are visibly unrepentant (they may have repented in their minds before God, but isn’t a visible, in-front-of-the-world repentance necessary, a bringing into light of their betrayal?) isn’t it required for them to ask forgiveness of those people they have or may have hurt indirectly by denouncing them to the communist authorities for their Christian living? Should the church sweep under the rug everything that happened because it is old and in many cases forgotten? Should we dig up dried up bones?
    Speaking about example, I for one would like to see some of these men (again given that the information is accurate) come before everyone and confess and repent. Our, the church’s, responsibility is to forgive them when and if they do. But I would like to see an example of men who have the guts to admit to their failings, confess them, repent of them, publicly, not only in the confines of their “closet” and rise up and continue their journey. Maybe by seeing these examples the youth in the church will learn a principle: that one doesn’t have to sulk in the pain of his failing and in the guilt of his sin. That we the church are a family where one can disclose his weaknesses and find healing because God is willing and able to forgive any sin; that through our Saviors sacrifice we have forgiveness. But if as young Christians we receive such an example of unwillingness to confess publicly in order to preserve one’s image I wonder how we will react when faced with such a circumstance. If I see those who I’m supposed to look up to, who were entrusted with sheepherding me along with countless other people stiffening their necks and maintaining that they haven’t done anything wrong, how will I successfully learn humility and ability to confess? It is a proven fact that humans learn best by example. Jesus Christ said,”…follow me.” Paul the apostle said the same thing. If what this book states is true, we would like to see people who give a worthy example to follow.
    My desire, and I think all the many young adults who watch this scene unfolding under their eyes agree, is that the church will deal with this matter in a manner worthy of the person whom we represent.

  90. Daniela C zice:

    Q: De ce nu pot comanda cartea „Rascumpararea Memoriei” on-line pe site-ul editurii? imi zice ca link-ul e intrerupt…
    Multumesc!

  91. cu toti stim zice:

    Ai dreptate andrei.

  92. Pingback: Seara cărții cu Vasilică Croitor la Biserica Efraim din Târgoviște (9 ianuarie 2011) « Istorie Evanghelica

  93. Pingback: Vasilică Croitor, autorul cărții Răscumpărarea Memoriei a împlinit 36 de ani « Istorie Evanghelica

  94. roman zice:

    felicitari de la timisoara ptr carte!as vrea doar sa spun un lucru referitor la apucaturile comuniste(de sefi) care-i insotesc pe multi din fratii pastori ai zilelor noastre(si nu de slujitor asa cum Isus a dat exemplu la spalarea picioarelor):am participat la congresul de la timisoara si printr-o intamplare s-a nimerit sa ajut la servitul mesei de la final deoarece fratii au fost descoperiti la capitolul acesta.am ramas dezgustat pana la refuz de acesti „frati slijitori”,pe langa ca eram vreo 5-6 servitori la vreo 3-400 de meseni si eram coplesiti de situatie mai primeam si apostrofari de la sfintii frati ca ne miscam incet si am ajuns cu mancarea rece la ei(vezi doamne nu aluneca bine pe gat daca nu e fierbinte) daar nu s-a sculat absolut nici unul sa ajute.sa mentionez ca au fost si unii(putini)care ne multumeau frumos.(respect ptr ei).sa nu mai zic ca s-a dat cate o biblie la sfarsitul congresului ptr fiecare pastor iar cei din spate (care erau mai la dos)se z/bateau care sa ia mai mult de 3-4(desi s-a mentionat clar la microfon ca una de persoana).va dati seama !!!.am plecat acasa dupa congresul ala cu un dezgust mareeee.majoriatea pastoriilor au ajuns sa se creada sefi si au uitat ca biserica lui Dumnezeu ar trebui condusa prin dragoste si smerenie.Daca vor sa fie cei dintai in imparatie sa fie aici slujitori.m-am resemnat din acel dezgust cu ideea ca fiecare va raspunde in mod personal ptr actiunile lui.si cu asta sper c-am zis tot ce-aveam pe suflet.va pup si inca odata felicitari fr croitoru si multa dragoste intregii familii.

  95. gzoltan zice:

    Ma alaturi celor care va sunt in asentiment si vreau sa urez „FELICITARI!”. Trebuia sa ne fie adusa o asemenea lucrare in fata pentru a ne sti cine si ce a facut.

    Nu ma surprinde faptul ca unii s-au razbunat pentru aceasta carte, ci faptul ca unii au uitat ca-s ai Domnului. Aceasta nu e de bine cand tulburi apele deja murdare, ba mai mult ati schimbat spre o directie opiniia unora „sus-pusi”.

    God bless you!

  96. Le-ati miscat pozitia deja facuta (cica buna!) si totodata v-ati deranjat (f.bine!) pentru a ne prezenta adevarul gol-golut. Am discutat despre cartea dvs. cu cineva si nu mai impresii proaste avea la adresa lucrarii de fata. Tatal acestui om a fost pastor bisericii in care tocmai sunt.
    Ah! Era sa scap un adevar, traditiile/cutuma se poarta mai rau ca in biserica traditionala unde chiar si cand nu sunt enoriasi (ca in satul cu Popa Tanda unde avestirea evangheliei era pentru sateni ceva hilar) ai impresia ca este o mana de oameni care respecta regula.

    [ … ]

  97. Mihail zice:

    @ fr roman (din Timisoara) Tu descrii o fateta a lucrurilor mai putin „vinovata” comparativ cu „tradarea” dar ma ingrozesc la gindul ca o generatie de oameni care intimplator sau nu au ajuns sau sau pus inaintea turmei au un asemenea comportament este foarte trist. De fapt a astepta sa fii servit si sa mai emiti si pretentii spune mai mult decit se straduiesc acesti „oameni” sa spuna in predicile lor invatate (si nu unse de Duhul Sfint) Comportamentul descris de catre tine este de fapt sipla EDUCATIE, CIVISM si astea se deduc din cuvintul bibliei, nu sunt precizate expres pentru ca respectind ce scrie in biblie nu mai este nevoie sa se specifice, vin de la sine. Ar mai fi ceva de spus, dar, asta este, poate multi sunt absolventi de ITP, pe vremuri am auzit ca pastorii veneau pe alte caii – prorocii, ungeri, recunoasterea unor slujbe deosebite facute in fata fratilor, slujiri deosebite- am mai auzit ca cei mari isi pun pe ai lor pastori pentru a avea voturi si cite si mai cite prosstioare. Un lucru ramine clar, Dumnezeu nu se lasa batjocorit si nici nu cred ca admite ca rinduiala LUI sa fie calcata si adusa la nivelul lumii, asta cred. Trist dar ai dreptate, aceste specte se intilneau si la „mesele lor” inainte de 1989. S-a pastrat modelul , multi credem ca ni se cuvine. Domnul sa te binecuvinteze.

  98. pocsoara daniel zice:

    multa pace, iubiti frati si cititori ai acestor postari, inainte de a spune si eu cate ceva, sau mai bine zis de a intreba si eu ceva, as vrea sa spun k sunt un tanar din comuna paulis jud arad, si k provin dintr-o familie cu traditie daca ii pot spune asa penticostala, strabunicii mei s-au intors la Dl in anii 20. in familia noastra am fost invatati despre lucrarile pe care Dl lea facut in zona noastra, in comuna noastra prin unii din fratii despre care se vorbeste in aceste discutii. inainte sa pun si eu cateva intrebari, daca se poate fratelui v croitor, as vrea sa spun ca am citit cartea RM, si nu mi-a facut deloc o impresie placuta, asa cum citind acest site imi pun intrebarea dumneavoastra chiar sunteti penticostali? chiar asa de slabi oameni sunt in bisericile noastre? de unde atata ura? de unde limbajul acesta la noi fratilor? sau mai suntem noi frati? urmarim noi pacea si sfintirea?….astea sunt cateva ganduri care ma framanta citind randurile de mai sus. poate o sa imi spuneti k sunt subiectiv dar as vrea sa va reamintesc cateva aspecte: prima biserica penticostala din tara noastra se deschide la 10 septembrie 1922 in comuna noastra in casa fratelui bradin g,(fratele avea 27 de ani), chiar daca noi stim k in tara dl mai cercetase mai inainte de paulis alte zone ale tarii( 1914-1916 poienile de sub munte jud maramures, 1918 darlos jud sibiu, inceputul anilor 20 bilca jud suceava). ce vreau sa va spun e k orice s-ar scrie la aproape 50 de ani de la plecarea in vesnicie a fratelui bradin, noi stim ce sa credem fiind convinsi k a fost un om a lui Dzeu, cu plusurile si minusurile sale. Dl Iss spunea k dupa roada se cunoaste daca cineva a fost ceva in viata asta sau nu, ori dumneavoastra toti care cititi aceste randuri va puteti da seama k buni sau rai, cu acesti oameni s-a inceput miscarea penticostala in romania. draga frate vasilica as vrea sa nu fie un atac inpotriva muncii dvoastre si nici al persoanei dvoastre, chiar daca poate o sa fiu mai critic in intrebarile pe care eu as vrea sa le pun, si la care as fii tare bucuros daca as primi un raspuns. as vrea sa va spun k nu sunt un intelectual dar am fost pasionat de istorie de mic copil si chiar de perioada comunista. am citit multi autori care au descris acest fenomen care a fost cmunismul si cred k sunt destul de informat de ce a insemnat el in tara noastra. am citit(asta o spun pt dvoastra fr vasilica) virgil ierunca, ion gavrila ogoranu, ticu dumitrescu, grigore caraza, cicerone ionitoiu, paul goma si multi altii. primul care mi-a starnit aceasta curiozitate a fost fratele traian dorz, apoi r wurmbrand, n moldoveanu, c tudose si alti frati pe care i-am citit si pe care toti ii consideram niste sfinti dar care nu cred k sii imagineaza cineva scriind despre cineva de rau(nici despre dusmanii lor) asa cum suntem noi in stare sa scriem despre fratii nostri. spuneam deci k am citit multe carti in domeniu, dar cartea dumneavoastra nu mi-a placut-o deloc. de ce?: cartea dvoastra este exact reversul a ceea ce am citit eu pana aicea, adica: dumneavoastra luati sistemul comunist drept martor de buna credinta si ne scrieti noua bisericii penticostale istoria acestor ani, lucru care dupa parerea mea nu e tocmai corect. toata lumea stie k sistemul cel mai mincinos si fals din lume a fost cel comunist, se incearca sa se dezgroape toate falsurile si minciunile acestiu sistem si totusi noua, bisericii penticostale arhiva securitatii ne este singura sursa de a ne descoperii trecutul. eu intreb:daca se dorea k aceasta carte sa ramana posteritatii k un document istoric in spiritul crestin, nu era mai corect oare sa fie chestionati traitorii acestori vremuri? in toata biserica penticostala vie ai acelor ani sa fii fost oare doar fr c caraman si fratii rascol?(pt care am un respect deosebit). personal cunosc in zona noastra frati care puteau fii o adevarata sursa de inspiratie pt o astfel de carte, de ce nu s-a procedat astfel? nu au credibilitate fratii nostrii? e mai credibila arhiva securitatii? si sunt mahnit pt k mai faceti afirmatia k tot ce apartine bisericii penticostale inainte de 1951, este traditie, adica? stie cineva dintre cei care arunca cu noroi in acesti oameni ce a insemnat aceasta perioada de dinainte de comunisti pt penticostali? stiti cati au murit in bataile jandarmilor pt k au fost prinsi ruganduse? ati fost dvoastra cei care aratati cu degetul arestati si cu averile confiscate(asa k fratele bochian si k fratele bradin) de aveti curajul sa ii ponegriti asa? as mai vrea sa va spun k cel care a fost conducatorul bisericii de unde fac eu parte( sat sambateni com paulis jud arad) si care a trecut la dl de cativa ani, in timp ce era pe front dupa batalia de la stalingrad 1943, fiind prins cu inca trei frati k se rugau intr-un lan de porumb, au fost condamnati de tribunalul militar la moarte, sentinta care nu s-a mai executat deoarece in noaptea dinaintea executiei a au rupt rusi frontul si au fost luati prizonieri, acest frate cu toata inima dupa 1951 sa inscris cu toate bisericile de pe valea crisului in cult spre a scapa de persecutii, intreb: nu era oarecum normal sa fie asa? cei care judeca si blameaza oamenii acelor timpuri vb in necunostinta de cauza. imi pare rau pt k majoritatea sunt tineri, si nu stiu prin ce greutati au trecut fratii nostri atunci. si inchei cu o intrebare pt cei care se considera in masura sa judece pe frati, si o intrebare pt dvoastra frate vasilica, care ati avut harul sa ii fiti alaturi fratelui wurmbrand: oare fratele wurmbrand ar fii fost deacord cu carte dumneavoastra? Dl sa fie cu noi toti, si nu uitati un crestin nu vb de rau pe nimeni si chiar de ar fii adevarat ce s-a scris in cartea aceasta nu uitati k dragostea acopere totul.

    • miazabalt zice:

      pt. POCSOARA DANIEL ……. Ai grija ca ai intrat in gura LUPILOR care si-au luat o piele de oaie in spate.Iar lupu sef este VASILICA CROITOR ………………..

      • Iar Mia este un sfânt mielușel care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute.

        • dumitru muresan zice:

          ma refer la postarea cu pei de oaie si lupul…
          i-l intrebam el ce este lup sau oaie..noi i cunoastem depe roadele lor pilda cu pomul rau si pomul bun..pomul bun face roade bune pomul rau face roade rele..!

      • Paul zice:

        @Mia. Este scris: „Din prisosul ( preaplinul) inimii vorbeşte gura”. Tu nu vezi ce „perle” debitezi? Chiar nu ţi-e ruşine să faci o astfel de afirmaţie?În fine, fiecare dă din ce are.
        Pomul bun se cunoaşte după roade, şi în cazul tău… „roadele tale” s-au văzut din plin pe acest blog.

        Pe acest blog ai fost tratat cu respect, poate cu mult prea mult respect, atât de păstorul V. Croitor, cât şi de cei care au vizitat acest blog, dar tu nu ai ştiut altceva decât să „împroşti” cu noroi. Nu este bine ce faci.

        Acest blog este al unui om de valoare, educat şi bine crescut, care a făcut într-adevăr ceva în viaţă. Pe când alţii, ca tine, nu prea se pot lăuda cu nimic. Din păcate, tu nu ştii încă să apreciezi adevăratele valori.

        Sfatul meu pentru tine este, să-ţi ceri iertare în mod public de la V. Croitor, pentru afirmaţia făcută în comentariul tău.

        • miazabalt zice:

          Eu pot sa-mi cer iertare de la omul V. Croitor ca este normal si chiar o fac .Daca va simtiti jignit de postarea mea i-mi pare rau, si va cer iertare. Dar voi in special tu Paul cand i-ti ceri iertare ,ca mi-ai adus o gramada de acuzati fara nici un suport. Ati atacat dur un comentator tanar ,el locuieste chiar acolo unde sa format poporul penticostal ,tatal lui bunici lui au cunoscut pe BRADIN si pe primi penticostali,voi erati departe atunci si nu aveti cum sa cunoasteti. Eu cunosc familia acestui tanar si pe el . Tu ar trebui sa vorbesti despre ce scrie in carte , da-ti cu parerea ,nu ataca pe POCSOARA,sau pe mine si nu fi tu avocatul lui V.Croitor . El se apara singur si se acuza tot singur.Asa ca ar trebui sa-ti ceri iertare public ca vorbesti lucruri la care nu te pricepi, si habar nu ai ce susti cu atata indarjire.

        • „Omul” V. Croitor îți acceptă scuzele. Vorbești de parcă aș avea o natură duală. E un reflex din vremea în care oamenii aveau câte două nume, „omul” și „agentul”?

          Dacă nu îți place că unii vorbesc în apărarea proiectului „Răscumpărarea memoriei”, și spui că sunt „avocați”, implicit spui că tu ești acuzatorul. Din aceia pot să fie cât de mulți, nu te deranjează. E tot un reflex din vremurile în care justiția se făcea fără probe, fără apărători, doar cu grija de a îi înfiera pe cei care gândeau liber.

      • dumitru muresan zice:

        eu zic sat-i fie rusine pentru ca hulesti un astfel de om.
        cine esti tu sa judeci in felul asta.im-i dau seama ce om esti si iesi la rampa cu asemenea propaganda […] !

        • Am fost nevoit sa va moderez comentariul. Nu este cazul sa raspundeti cu aceeasi moneda, mai ales cand e vorba de mine. Eu am invatat sa primesc din astea de la acest fel de oameni…

  99. Mihail zice:

    Frate Daniel, parerea mea este ca supararea ta nu are suport sau cel putin nu legindu-te de cartea pastorului Vasilica Croitor.Pe viitor, ca un bun crestin ce esti da respectul cuvenit cind ii scrii numele.Chiar si in comunism numele se scriau incepind cu litere mari, sau au umblat la alte scoli.Dragostea trebuie sa o arati in lucrurile mari dar si in cele mici.Nu acesta este subiectul. Daca dovezile de tradare se depozitau la aprozar, sa fii sigur ca acele arhive trebuiau cercetate. Faptele consemnate cu privire la nasterea de persoane sunt scrise in registre la primarii si se pastreaza 100 ani, faptele de vinzare -cumparare imobiliare in Ardeal sunt consemnate in registre incepind cu ultimii ani inainte de 1800, si asa mai departe. Sistemul de arhivaare nu tine cont de sentimentele noastre, de cunostintele noastre, arhivele sunt organizate pentru a depozita dosare care la rindul lor inmagazineaza foi pe care s-au consemnat fapte, ordinea lor fiind stabilita prin reguli: organizate pe ani, pe persoane, pe probleme si asa mai departe. Aspectul care reiese din amestecul prezentat de catre tine nu tine cont de aceste realitati materiale, administrative, TU pur si simplu vrei sa aduci o JUDECATA la modul cum s-a scris cartea de catre fratele nostru pastor,Vasilica Croitor, care, nu face altceva decit sa descrie fapte si sa puna in paginile cartii fotocopii ale documentelor care dovedesc faptele de tradare, nu conteaza ce nume sunt in aceste hirtii. Trist este ca tot in acea perioada, prin 195zecisiceva, Richard Wurmbrand, dupa 2-3 ani de temnita grea, cind a fost anchetat sa deaa nume de frati ccu care a avut legaturi, a avut curajul sa ceaara sa moara mai bine dect sa vinda singe nevinovat.Ba mai mult, a acceptat ca si crestin ideeaa de sinucidere adunind acele 30 de somnifere pentru a le folosi cind nu v-a mai avea nici o sansa de rezistenta. Te intreb: cum vezi tu comparativ comportamentul lui RW fata de tradatorii care au vindut frati la greu si au trait bine merci pina la vremea vremilor. Mie biblia imi spune ca despre acei tradatori v-a fi foarte greu.Ce vor spune la judecata, te-ai intrebat? Cum vor motiva ca nu au putut altfel? Ce era daca ISUS ar fi cedat , ar fi parasit gradina Ghetimani pentru ca era prea greu???? Crezi tu ca Isus nu stia ca vin sa-L lege si sa-L rastigneasca?Si nu a fugit, a stat pentru ca eram noi problema,trebuia sa ne impace cu TATAL!Biblia ne spune ca noi suntem mici Dumnezei, deci avem aceleasi drepturi si obligatii de a trai ca Isus, nu? Care este modelul tau? Isus cind este usor, cind este binecuvintare si CINE cind iti este greu, cine sa-ti duca crucea , Simon din Cirene? Apropo, cunosti vreun motiv care iti da dreptul sa tradezi? (indiferent despre ce este vorba, tradarea este cel mai josnic lucru care poate fi facut de un om, in prietenie, in dragoste, in casatorie, in sport in orice iti imaginezi tu.) Cred ca cel mai bine este sa te gindesti ca BISERICA CRESTE SI SE INMULTESTE CU AJUTORUL DUHULUI SFINT SI NU A UNOR OAMENI FIE EI CIT DE SFINTI VREI TU SAU NU. Mai mult, eu cred ca vremile grele prin care trec acum credinciosi, (starea familiilor, ratacirile de la credinta, nestatornicia, alte pacatele) sunt si rezultatul necuratiei cu care tradatorii din capul bisericii au slujit ca sa ajungi tu sa spui ca dragostea acopera totul, dar, ma intreb si te intreb: cum l-a acoperit pe Iuda Iscarioteanul, tradator, pe Anania si Safira ca mincinosi si alte exemple? Simplu: istoria este ceva care se naste dupa ce faptele mor, se trec, se arhiveaza, iar noi suntem obligati ca sa cunoastem TRECUTUL si prezentul pentru a avea putere sa inaintam sanatos cu credinta in VIITOR. Bunul Dumnezeu sa te umple de intelepciune de sus, sa ajungi sa te rogi alaturi de frati pentru a putea scrie cu majuscule numele celor care jertfesc timpul lor, banii, sanatatea pentru interesul bisericii lui ISUS (nu Bradin, nu NIki Pop, de fapt Niculae dar de, omul sa ajuns mare, ca daca statea mic nu ajungea sa tradeze, si …de ce nu te adresezi lui Gurau?ar fi o fapta buna , de ce te iei de albine, in stup sunt atitia tati de albine, nu crezi?) Sa fii binecuvintat si te rog frumos sa contezi pe dragostea mea frateasca.PACE

    • David Damian zice:

      In absenta cartii Rascumpararea Memoriei nu ar exista nici un document care sa ne arate trecutul . Ar ramine ingropat. Eu zic sa multumim Domnului ca felul in care este prezentat trecutul este unul documentat si echilibrat. Ca nu am avut parte de un autor vindictiv si controversial . Desi un subiect diviziv si dureros e remarcabil faptul ca el a fost prezentat evidentiar fara ca autorul sa treaca la judecarea si emblemizarea tradatorilor. Acest lucru il facem noi pe blog, comunicam si este normal sa se intimple asa. Exista si dreptul la replica, insa ma indoiesc ca va depune cineva effortul financiar si fizic sa scoata o astfel de carte. Apararea si justificarea modului in care au inteles conducerea Cultului Penticostal sa faca compromisuri este una dificila si anevoioasa. Si totusi acest drept exista.

    • Mai sint si fii a lui Dumnezeu care cauta pace , si har !! fi binecuvintat MIHAIL !!

  100. pocsoara daniel zice:

    pace, pt ca am vazut ca deja mi-ati raspuns la ceea ce am scris eu, as vrea sa va lamuresc la cateva puncte la care faceti dvoastra referire fr croitor, puncte care ori nu m-am exprimat eu corect ori s-a inteles altceva. in primul rand eu nu am dorit sa fac nici o dezbatere, nici nu sunt in masura, nici nu am capacitatea de a dezbate un subiect asa de vast, eu doar am pus cateva intrebari, si va multumesc ca mi-ati raspuns!!!! cred k am si scris, k ma surprinde ura si obraznicia cu care se vb pe aceste site-uri, nu era vorba de carte, deci eu chiar nu inteleg, dece trebue sa ne balacarim in discutii, sa ne ironizam unii pe altii?? dar asta ii alta discutie… cand am auzit de aceasta carte RM, am cumparat-o, AM CITIT-O, tocmai cu scopul de a afla ceva despre o perioada descoperita a biseriici penticostale, stiind k despre perioada comunista nu prea se vorbeste mare lucru in biserica noastra, dar cum am spus nu mi se pare o carte credibila (stiu k nu ii placut sa vb astfel de munca dvoastra da nu gasesc alt cuvant), asta e parerea mea. cand spuneam k nu isi imagineaza nimeni pe fratii de care am pomenit eu k ar vorbii de rau pe cineva cred k imi dati dreptate, ma referam in primul rand la cei care au suferit mult in timpul comunistilor, traian dorz a fost un om care a stat 17 ani in inchisori, a suferit cum putini au suferit in tara noastra, nu cred k omul acesta ar fi vorbit de rau pe cineva, saptamana trecuta am recitit doua carticele a frtelui wurmbrand, De la suferinta la biruinta si Mai mult decat biruitori, spune exact acelas lucru ca si mine, cardinalul iuliu hossu, un mare erou al transilvaniei si a bisericii unite, la moartea sa in 1972 spunea k a iertat totul, si k nu vrea sa mai stie de raul care i sa facut in cei peste 20 de ani de suferinte, si exemplele pot continua. despre afirmatia cu traditia penticostala de dinainte de 1951, am auzit-o de la dvoastra cred ca la lansarea cartii, oricum la un filmulet pe internet, daca am zis k scrie in carte am gresit eu. cam asta e ce am vrut sa va spun, despre fratele caraman nu pot sa va spun prea multe, am citit cate ceva despre dansul si stiu k a fost un om deosebit si mai stiu k intr-un interviu intrebat fiind despre biserica „oficiala” si de conducerea ei, fratele nu si-a permis sa vorbeasca de rau absolut de loc, si nu cred k noi ar trebuii sa umblam acuma sa beatificam pe nimeni, cine a fost o valoare nu trebe sa i se faca reclama, exemplu poate sa fie traian dorz, a fost un taran sarac, dar numele acestiu fost anonim nu cred k va disparea din bisericile evanghelice din tara noastra pana va veni dl, si in incheiere va las o strofa dintr-o poezie a acestiu mare barbat cine fratii si-i barfeste il ajuta pe dujman pe hristos il rastigneste si-l cinsteste pe satan.

    • Vaisamar zice:

      @Daniel Pocsoara.
      Regret sa te contrazic, dar ceea ce spui e absolut fals! Traian Dorz, in „Hristos, Mărturia mea” spune lucrurilor pe nume, cu bune şi cu rele. Arată modul dezgustător în care a fost tratat Iosif Trifa, neînţelegerile lui cu Moldoveanu, lipsa de caracter a fiilor lui Iosif Trifa etc. Am scris cândva două postări despre asta AICI (http://vaisamar.wordpress.com/2008/09/11/traian-dorz-despre-suferinta-1/) si AICI (http://vaisamar.wordpress.com/2008/09/12/traian-dorz-despre-suferinta-2/)
      .
      În al doilea rând, ce înţelegi prin „a vorbi de rău”? Vorbeşte Biblia de rău despre David, Solomon, împăraţii idolatri ai Israelului? Sunt Adam, Cain, Noe etc. vorbiţi de rău în Scriptură? Ce înseamnă „a vorbi de rău”. Dă-ne un exemplu pe larg, să pricepem!
      .
      În al treilea rând, ce legătură este între ceea ce ar face sau n-ar face Wurmbrand, Dorz, Caraman etc. şi scrierea istoriei? Şi ce dacă Dorz n-ar scrie istoria cu bune şi rele (măcar că el de fapt o scrie!)? Istoria trebuie scrisă indiferent de ce ar face Wurmbrand. Wurmbrand nu are vocaţie de a scrie istorie. El a făcut istorie. Istoria cultului penticostal în comunism trebuie scrisă, cu tot ce a însemnat ea. Această perioadă nu se reduce la colaboraţionism, de aceea cred că trebuie să subliniem şi ceea ce a fost bun. Dar pentru asta e nevoie de mai mulţi cercetători, nu de unul. Nu-i reproşaţi autorului că n-a făcut mai mult, dacă dvs. până în prezent n-aţi făcut nimic. Ba încă, nici n-aţi citit măcar ce ar fi trebuit citit (mă refer la Dorz, ca să nu mai vorbesc de cărţi de istorie a comunismului).

  101. miazabalt zice:

    Pt. PAUL…….Eu nu il cunosc pe V.Croitor si nici valoarea lui ,dar mi-am facut o ideie despre el.Pentru mine V.Croitor nu are o valoare ,el este un simplu muritor ,trecator pe acest pamant.Ce a facut V.Croitor sa fie asa valoros ca sa-l apreciez asa mult.Sa copiezi din dosarele securitati , sa fotografiezi anumite file din dosare si sa le dai publicitati in carti si reviste ,asta e valoarea lui V Croitor.Am cerut iertare omului V.Croitor asa cum ai sugerat tu , dar asta nu inseamna ca il sustin in vreun fel.

    • Vali Horlescu zice:

      ”Pentru mine V.Croitor nu are o valoare ,el este un simplu muritor ,trecator pe acest pamant.
      Mia, spui asta cu o nonsalanta care ma face sa ma intreb:
      Ce statut ai? Esti o supervaloare?Nu esti simplu muritor? Esti cel putin un muritor complicat?

  102. miazabalt zice:

    PT.V.CROITOR…….Da ai o natura dubla .Omului V.Croitor merita sa i se ceara iertare ,dar pastorului V.Croitor care se lauda cu acest grad ,nu o sa cer iertare deloc.Nimeni din toti comentatori care va sustin ei nu vorbesc de acest proiect R.M. Ei sustin simplu pe V.Croitor, indiferent ce scri,ce vorbesti ce faci ei te sustin orbeste.Dar sunteti asa putini ca nici nu va dati seama.In interviul de la RTN sustineti ca ati scris cartea din punctul de vedere al pastorului V.Croitor.Cand a-ti primit grdul de pastor probabil a-ti semnat un document cu drepturi si indatori (fisa postului).CARE ESTE ENUNTUL ACESTUI PUNCT CARE VA DA DREPTUL SA ADUCETI ACUZATI GRAVE LA FOARTE MULTI PASTORI DIN VREMURILE TRECUTE SI CHIAR DE AZI?Va rog sa raspunda PASTORUL V.CROITOR nu cetateanu,omul,istoricul,patronul,traducatorul,sotul,tatal,frate,fiul VASILICA CROITOR.Cu iertare daca v-am suparat iarasi. 70 de ori cate 7……

    • Vali Horlescu zice:

      Vasilica, ca cetatean, om, istoric, patron, traducator, sot, tata, frate, fiu, scapi usor, ti se acorda indulgenta, nu trebuie sa raspunzi la nimic, dar fiindca ai gradul de pastor,ai incurcat-o, trebuie sa dai socoteala in fata celor cu grad mai mare ca tine.
      Mia ,nu stiu ce grad o avea, dar dupa stilul inchizitorial al intrebarilor, caprar nu e.
      Aia cu iertarea din final, nu -ti usureaza situatia, fiindca nu cred ca-i in sens propriu, e spusa de pe pozitia celui care controleaza total situatia.
      Nici noi care te sustinem n-o sa te putem apara, fiindca suntem asa de putini si , culmea, nu ne-am dat seama pana ce nu ne-a spus Mia.

    • Mia, pentru cei care cred că au naturi multiple, există spitale de psihiatrie. Pe acest blog nu oferim tratamente de schizofrenie.
      Sper că nu am supărat pe omul miazabalt, ci doar pe scriitorul pe bloguri miazabalt.

  103. Pingback: Când moare un blogger | Dem Covaci

  104. cimm zice:

    ,,,,,,Vasilică Croitor este păstorul Bisericii Betleem din Medgidia și al Bisericii Betel din Constanța. Ca membru fondator al Agenției Penticostale de Misiune Externă a călătorit în diverse țări în scop misionar.””””
    Pastor la doua bisericii si si misionar.Pai avem deja o problema.
    Pastor la doua biserici in urma care invataturi biblice .????
    Astai invatatura Nicolaitilor,Biserica primara a avut o ceata de pastori la o turma ca sa o pastoreasca,biserica moderna are un pastor la mai multe turme,si oile din turme toate imprastiate si hranite de lupii .
    Frate Vasilica te intreb inaintea Domnului ,nu ai vrea sa incepi si sa cladesti pe temelia pusa de apostoliii.?

    • Presupun că ți-ai întemeiat opinia despre învățătura Nicolaiților pe un studiu foarte intens al manuscriselor antice din perioada Noului Testament. Până acum istoricii și teologii nu au reușit să se pună de acord, fiindcă există interpretări divergente și foarte puține detalii despre nicolaiți. Poate că ar fi cazul să faci publice sursele și metodele prin care ai ajuns la această descoperire senzațională.

      Sunt păstor la mai mult de două biserici, iar dacă aceasta te deranjează pe tine, nu prea am ce-ți face.
      Pentru curiozitatea ta, în fiecare dintre aceste biserici există o ceată de slujitori, mulți ordinați, oameni competenți cu care împart responsabilitatea păstoririi turmei.

  105. cristian zice:

    Cei care au dat dislike nu au oare legatura cu fosti turnatori,militieni,securisti?probabil sunt ei sau urmasi lor!

  106. John zice:

    Unde a fost Daniel cand prietenii lui au fost aruncati in cuptorul cu foc? Si nu facea Daniel parte dintre informatorii lui Nebucadnetar?

  107. Diana zice:

    Sunt total dezamagita de preocuparea pe care o poate avea un pastor…… Fiecare este responsabil de viata pe care a trait-o si de faptele pe care le-a facut. Nu stiu care dintre cei ce s-au ocupat de acest „program” ar fi reactionat in alt fel la presiunile securitatii ?!?!?! Eu stiu din Biblie ca nu exista pacate mici si pacate mari, iar Dumnezeu arunca toate pacatele in marea uitarii in momentul cand ne marturisim LUI (nu cand ne scormonesc altii greselile si ne cerem iertare in fata lor – asta fac si paganii). Chiar si din punct de vedere firesc, este lipsit de bun simt sa cauti greseli in trecutul cuiva.
    Eu aveam 6 ani la revolutie, practic nu am avut de suportat din pricina regimului comunist si nici n-am avut de-a face cu cei „acuzati” de tradare. Constat insa cu durere in suflet, ca nu exista nici azi oameni mai buni ca ei, ci doar oameni care fac lucrarea Celui Rau, scufundandu-se in marea uitarii pentru a pescui de acolo pacate aruncate de Insusi Dumnezeu.
    NU CRED CA CEI CARE AU SUFERIT DIN CAUZA DECLARATIILOR CATRE SECURITATE AI ACESTOR OAMENI SUNT SUPARATI PE EI, ALTFEL SI-AR PIERDE RASPLATA PENTRU SUFERINTELE INDURATE.
    Cine a suferit pentru credinta lui in Hristos, isi va capata rasplata. De fapt, in Biblie scrie ca acesta este un har. Daca ti se face dreptate pe pamant, ce-ti mai doresti de la cer ?!?!?!
    Nu cred ca exista credinciosi care sa-i fi venerat pe cei „acuzati”, pentru ca acum sa fi venit timpul sa li se spulbere idolii.
    Marea majoritate a celor care au fost lideri in vremea aceea, sunt acum la Domnul acasa…. sper ca atunci cand va veni timpul sa ne intalnim cu ei, sa va fi cerut iertare inaintea Domnului pentru acest „program”…. altfel, in ipoteza ca veti ajunge acolo, e posibil sa trebuiasca sa le dati explicatii cu privire la cele spuse si scrise despre ei.
    „Rascumpararea memoriei” mi-a produs durere in suflet, dar nu din cauza colaboratorilor securitatii, ci din cauza dumneavoasta, a celor care v-ati ocupat de asta!

    • Diana,
      As vrea sa stiu daca ai citit cartea despre care faci referint, pentru că dacă ai citit-o atunci se cuvine sa îți răspund detaliat. Dacă doar ai spicuit de pe blog sau vorbești din auzite, atunci s-ar putea că vorbim de două lucruri diferite.

      • Diana,in carte nu se vorbeste doar de pastorii colaboratori ci si de cei care au fost biruitori pana la moarte si care au fost adevarate perle ale credinte.

        Un alt capitol interesant este cel care vorbeste despre crestinii din strainatate care si-au investit timpul, banii si priceperea pentru a introduce in Romania literatura religioasa si biblii in timpul regimului comunist iar pastorii colaboratori ii turnau la securitate.

        Eu cred ca nu ai citit cartea sau cel putin nu ai citit-o toata cu aceeasi atentie.

      • Anonymus zice:

        Pace. Cand va aparea si partea a doua a cartii RM?

  108. pete zice:

    Diana in primul rind este opinia ta ai acst drept intr-o lume civilizata dar in acelasi timp si altii au dreptul la opinia lor mai ales cei care sint bine documentati despre opinia lor dar mai ales cei care au avut de suferit de pe urma acestor Iude. God bless you sister.

  109. Pingback: Simpozionul „90 de ani de penticostalism românesc” « Editura Casa Cărţii

  110. Pingback: Conferința Națională Peniel - "SUPREM" | Peniel

  111. Pingback: Când moare un blogger | Dem Covaci

  112. nick zice:

    vad ca aceata carte a dat multora de (lucru), nu ati vrea sa folosim internetul ca sursa de evanghelizare??
    poate ar fi cu mult mai bine,Doamne ajuta ,Doamne da izbande…..

  113. Cosmin Sandulescu zice:

    Felicitari si Dumnezeu sa rasplateasca munca ta si pe toti cei care te-au sustinut in aducerea la lumina a acestei mari lucrari.

    Nu stiu cum au fost altii, dar eu personal, m-am intarit in credinta, si da, pot spune cu gura plina, sunt un crestin penticostal. Interesant sau nu, (e posibil sa nu fiu la curent cu toate publicatille) dar nu ma surprinde ca doar din Biserica Penticostala s-a nascut un asemenea proiect de autoanaliza la nivel national. Aceasta masura, de a ne spala cu peria de sarma pe fata, creaza o baza sanatoasa pentru viitori lideri si pastori maturi, care vor fi gata sa lupte si sa duca mai departe credinta crestina. Din pacate unii s-au rezumat doar la comentarii isterice ceea ce arata lipsa lor de maturitate si cat de copii naivi pot fi la minte. De ce nu ma mira ca doar din Biserica Penticostala a putut iesi un asemenea proiect? Pentru ca iti trebuie o cercetare profunda a Duhului Sfant si sa dai glas acestei chemari. Intr-un mod profetic, este asa cum prorocul s-a dus si la confruntat pe imparatul David, din fericire acesta s-a trezit la realitate, acceptand pocainta.

    Cartea este obiectiva, nu are de gand sa plateasca polite si pe deasupra este bine documentata si cu o multitudine de referinte. Mi-a placut foart mult, ca a scos in lumina eroii din acea perioada, cum ar fi Rascol sau Caraman. Am fost intristat sa aud, ca Richard Wurbrand a fost tradat la el in tara si combatut cu toate armele de oficialitatile cultului (oricum fratii l-au razbunat facandu-l erou national). Nu mi-au placut niciodata programele lungi de 3 ore, programe sterile si trase de par, in care totul era robotizat, acum am inteles ca de fapt era opera spalarii pe creier a securitatii, iar fratii nostrii naivi au luat-o de buna. Tot acum am inteles si de ce acest exces de cantari minore, in care sa tot plangi pana nu te mai aduni. Era tot de datoria lor, de a deveni vulnerabili si manipulabili. Tot acum am inteles de ce inca mullte biserici se invart in cerc si se cearta pe batice, fuste, cravete si asa mai departe, iar copiii in credinta nu reusesc sa treaca la lucruri serioase si de subsanta.

    Exista un predicator roman care imi place foarte mult si am aflat tarziue de el, este vorba de fr Costica Macoviciuc. Din cate am inteles, a fost singurul care la o adunare a pastorilor penticostali, s-a ridicat in public si a marturisit pacatul colaborarii, apoi a stat „pe banca din spate”, pana a fost reabilitat mai tarziu. Cred ca o asemenea completare, daca este confirmata, ar trebui trecuta in editia urmatoare a cartii. Poate fi un exmplu de persoana care sincer si-ai cerut iertare, si pe care Dumnezeu l-a reabilitat si il foloseste cu putere.

    Cred ca ar fi meritat cel putin o amintire, cate o persoana din fiecare regiune a tarii, si nu doar din partea de E/NE/SE.

    Nu sunt istoric de meserie, dar cred ca o asemenea lucrare ar fi pe drept o teza de doctorat (PhD), iar chiar daca fr Croitor este pastor, ar putea apartine cu brio lumii academice. Sper sa nu se opreasca doar la aceasta lucrare, mai ales daca mai are si altele pe inima.

    Nu in ultimul rand, cat se poate de repede, cartea trebuie sa poate fi accesata/cumparata de pe Kindle si iBooks. Am vazut ca cei de la Humanitas sunt prezenti pe iBooks. De asemeni, o asemenea lucrare trebuie tradusa cel putin intr-o limba de circulatie internationala.

Lasă un comentariu