Scrisoare deschisă (2)

Continui să public fragmente din scrisoarea lui Răscol, fiindcă el pune punctul pe i cu o mare precizie:

„Este timpul ca, conducerea cultului nostru să-și revizuiască în mod serios atitudinea sa față de toate abaterile făcute în dauna bisericii și a lucrării lui Dumnezeu; să se pocăiască de toate greșelile flagrante pe care le-a comis în trecut și să-și trăiască rolul pentru care a fost creată.”

Când scria aceste cuvinte, Victor Răscol era un profet în sensul cel mai biblic cu putință. Practic, concluzia aceasta este una dintre concluziile majore ale cărții, doar cu mențiunea că pentru conducerea actuală, ca și pentru întreaga comunitate penticostală, misiunea este de a ne asuma trecutul, de a ne căi de greșelile cu voie și fără de voie, și, mai ales, de a „revizui în mod serios atitudinea față de toate abaterile făcute în dauna Bisericii și a lucrării lui Dumnezeu”. Va trebui să recunoaștem că Departamentul Cultelor a impus modificări organizatorice, liturgice, doctrinare, și acestea rezistă și astăzi. Răscol profețea și pentru noi când spunea că trebuie să revizuim acestea.

Trebuie remarcată, de asemenea, hotărârea cu care Răscol transmite autorităților revendicările sale, în finalul acestui document.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Scrisoare deschisă (2)

 1. petruburac zice:

  Intr-adevar curajos fratele Rascol. Dar ce fel de credinta in Hristos ar fi aceea fara curaj?

 2. Poate ne poti explica si cum se poate pocai o organizatie, conducerea Cultului spre exemplu. Daca cei ce compun organizatia nu sunt pocaiti, nu vad cum s-ar putea pocai „organizatia” pe care o compun.

 3. 4him zice:

  Frate Vasilica,

  ne poti spune care au fost consecintele acestei scrisori pentru fratele Rascol?

  • A fost promovat, a fost dat ca model pe țară și a devenit un mare erou pentru fermitatea sa 🙂
   Din păcate, răspunsul este altul: anchetarea severă. El fusese deja condamnat în februarie 1972, la un an de închisoare pentru uzurpare de calități oficiale (a se citi slujirea în Biserică fără aprobarea Cultului și DC) și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, fiind eliberat la intervenția Occidentului.
   Răscol avea multe alte „păcate” din perspectiva Securității, care au determinat condamnarea sa. Oricum, nimic nu era mai grav ca încercarea de scoatere a Cultului de pe orbita pe care gravita, în jurul DC.

  • suceavaevanghelica zice:

   Despre cele patimite de Vasile Rascol a scris fiica acestuia Lidia Rascol in cartea „Portretul tatalui meu”. In carte apare si caracterizarea autoritatilor „Rascol este mistic tare si face prozelitism pe unde merge”
   http://suceavaevanghelica.wordpress.com/2009/03/27/vasile-rascol-biografie/

 4. Virgil C. zice:

  Intrebarea era in legatura cu postarea de mai inainte semnata de suceavaevanghelica. Ei dau un link catre cartea despre Vasile Rascol. Stii cumva daca e vorba de aceeasi persoana? Si stii cumva cum a murit fratele Victor Rascol? A reusit pana la urma sa emigreze?

 5. Mihai zice:

  Trebuie spus ca dincolo de inalta sa traire si spiritualitate apostolica si de curajul sau neinfricat, fratele Victor Rascol a fost inspirat in redactarea Scrisorii [sale] Deschise si de miscarea de innoire si reforma initiata de Duhul Sfant in Bucuresti, in grupul fratilor Vasile Talos, Iosif Sărac, Iosif Ţon, Vasile Brânzei, Pascu Geabou, etc.
  Pasaje intregi din scrisoarea deschisa a fratelui Vasile Rascol pot fi regasite in lucrarea juridica bisericeasca scrisa si lansata public, anterior, de fratele pastor jurist Vasile Talos. A se vedea si aici:
  „‘… Am înţeles că suntem în mâna Lui (Dumnezeu) şi nu în mâinile lor! Am hotărât să acţionăm şi să slujim liberi de orice restricţii ale Departamentului Cultelor şi să plătim orice preţ pentru Evanghelie. Iosif Ţon a scris lucrarea “Cine îşi va pierde viaţa, o va câştiga!”. Lucrarea aceasta a pus pe jar autorităţile comuniste. Conducerea Uniunii Baptiste a iniţiat excluderea din Cult a lui Iosif Ţon. In acea împrejurare, am scris memoriul adresat de cei 50 de păstori baptişti lui Ceauşescu. Consider că această acţiune a păstorilor s-a născut în spiritul de jertfă şi de unitate frăţească a “tărdelaşului” care s-a extins în întreaga ţară….”
  http://vasilealexandrutalos.wordpress.com/2008/01/29/umbra-terorii-comuniste/

  • Este adevărat. De fapt, Răscol însuși a menționat aceasta în subsolul scrisorii, unde menționează următoarea bibliografie:
   1. Biblia sau Sfânta Scriptură
   2. Principiile de credință a Bisericii Penticostale,
   3. Statutul de Organizare și Funcționare a Cultului Penticostal din 1948.
   4. Libertatea Cultelor în România Democrată, de Dumitru Cumpănașu (devenit ulterior director în DC),
   5. Credința Creștină Baptistă despre Biserică, de Iosif Țon.

 6. Vaisamar zice:

  Întrebarea e: cine e Victor şi cine e Vasile?

  • Dacă asta e întrebarea, atunci răspunsul este:
   Vasile Răscol, cel menționat în linkul de pe suceava evanghelică, este tatăl, patriarhul familiei Răscol. Cartea a fost scrisă de Lidia, fiica sa care acum lucrează ca misionară în Vaslui.
   Victor Răscol este semnatarul scrisorii deschise. A trăit între 1920 și 1986.
   Vasile Răscol este și numele unui fiu al fratelui Răscol Vasile senior. Vasile s-a născut în 1937 și trăiește în SUA.
   Amândoi frații au cunoscut persecuția și au fost întemnițați de comuniști.
   Neamul Răscol purta în dosarele Securității indicativul: „Răsculații”.

 7. Stefan Ivan zice:

  Sunt impresionat de munca depusa.Intrebarea mea este legata de ceea ce ar trebui sa facem sa-i putem deconspira pe cei ce sunt intre noi,si lucreaza si acum in serviciile secrete,si pe care nu-i deranjeaza nimeni!

  • În primul rând ar trebui să ne rugăm ca adevărul să poată ieși la lumină. Nu ți se pare curios că nu s-a auzit o asemenea rugăciune încă prin bisericile noastre?
   Am uitat oare de armele credincioșilor? Cum îmi reamintea Dănuț Mănăstireanu cu ceva timp în urmă, acest soi nu iese decât cu post și cu rugăciune.
   Eu voi lansa un apel în perioada următoare, pentru toți credincioșii, dar mai ales pentru păstori, să ne unim în rugăciune și post.

 8. 4him zice:

  Citind aceste randuri mi se face tot mai mult rusine. Oare din ce lemn au fost sculptati felul acesta de oameni? Oare de ce ne este atat de greu sa rostim adevarul?
  De atatea ori m-am ascuns si eu in spatele scuzei”eu caut pacea” si am lasat adevarul nerostit!

  Daca generatia dinainte a fost lasa prin colaborare, generatia noastra este de trei ori lasa, prin tacere….

  Mi-ar placea sa pot face arunca o privire inauntrul capului tau (o, sant sigur ca partea cu crapatul craniului ar prelua-o o gramada de voluntari!), deoarece am impresia ca esti croit din acelasi material rezistent, sa vad ce au felul acesta de oameni, sau ce le lipseste(!), de merg asa, inainte, ca locomotiva!

  • Capul meu e ocupat acum cu alte treburi: ne-are timp nici să încerce să descâlcească ultima frază!
   Dar dacă vrei să știi unde e problema, Isus a făcut o operație „pe cord”. O privire în Matei 23 e mai utilă pentru a înțelege vremea în care trăim.

 9. Doru Radu zice:

  Anticipind, pe linga fr. Rascol putem adauga numele unui alt credincios penticostal curajos, cel al fr. Caraman care va semna mai tirzu (1977?) scrisoarea deschisa catre conferinta post Helisinki. Aceasta denunta abuzurile contra evanghelicilor roamani si era semnata de fr. Caraman pe linga un grup de baptisti (Ton, Popescu, Niculescu) si crestini dupa ev., Dr. Silviu Cioata.

 10. Cusca tilica zice:

  As dori sa stiu daca prietenul si colegul meu Rascol Niculut frate cu Vasile si Victor mai traieste.

 11. Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 29 iunie | Romania Evanghelica

 12. Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 29 iunie (2017) | RoEvanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s