Informatorul fățarnic

Nu îl cunosc pe Mocanu Eugen, cum probabil cei mai mulți din cei care vor accesa situl nu au auzit de numele său. Dacă mai trăiește, Dumnezeu să-i dea sănătate, iar dacă a plecat dintre noi, sper din toată inima că a fost până la capăt un „fățarnic” față de Securitate, dar sincer în crezul său.

Am pus acest document pentru a prezenta un anume tip de informator: informatorul care a dezamăgit Securitatea. Este ca într-un meci în care un jucător a tot greșit și a dezamăgit, dar vine momentul în care reușește să dea golul victoriei. Parcă i se uită toate rătăcirile de până atunci, nu-i așa? Sau nu? Or fi fost mulți ca el?

Așadar, din ceea ce ne lasă să înțelegem acest document, care este percepția voastră? Orice întrebări și comentarii sunt binevenite, atâta vreme cât respectă cadrul unui dialog civilizat.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Informatorul fățarnic

 1. petruburac zice:

  Da, acest tip de „fatarnicie” este de apreciat. Acest om cred ca si-a dat seama de greseala de a fi devenit informator si a renuntat la aceasta meserie banoasa. Sau poate cineva l-a facut informator fara sa-i ceara permisiunea. Oricum, fratele Mocanu Eugen, nu s-a temut sa fie strans cu usa sau cu altceva.

  • Informator nu puteai deveni fără să-ți dai acordul.

   • Beni zice:

    Vorbiti vazand un document si necunoscand omul.
    Comunistii foloseau tot felul de metode de manipulare si de informare gresita a maselor de oameni pentru a diminua credibilitatea liderilor.
    Vorbesc ca unul care il stie personal pe fratele Eugen Mocanu care traieste si azi. E un om deosebit, unul smerit si credincios Domnului din toate aspectele pe care le-am putut analiza.
    Nu as trage o concluzie citind un document. Frate Vasilica aduci o inegrire la adresa unor frati, ca si Tiba din Biblie, intentionand poate sa faci un bine.
    Un sfat: Mai bine ai cauta sa vezi ce frati mai sunt in viata si sa stai de vorba si cu ei, apoi sa iei o decizie in a publica sau nu vreun document pe care este scris numele lor.

    • Draga Beni, cred ca nu ai citit bine sau nu ai prins sensul cuvintelor mele. Când am spus că Mocanu a fost fățarnic față de Securitate, am apelat la un registru utilizat și de Pavel în Romani 16:19: „doresc să fiți înțelepți în ce privește binele și proști în ce privește răul.” Dacă era o fericire de a fi considerat prost în cele rele, la fel e o fericire să fii numit fățarnic de Securitate.
     În mesajul meu nu am putut decât să îl apreciez pe Eugen Mocanu fiindcă s-a arătat fățarnic față de Securitate. La fel, cei care au comentat pe blog au avut cuvinte de laudă pentru faptul că s-a smuls din lațul Securității. Dacă i-a dezamăgit pe securiști, sigur L-a făcut fericit pe Dumnezeu. Am să revin cu o postare pe această temă fiindcă aveam în plan să arăt cum sunt lăudați alți informatori care sunt extrem de sinceri față de Securitate.

 2. Mihai Dumitrascu zice:

  Nu stiu daca este usor sa se reconstituie contextul in care cineva a fost determinat sa fie informator. Ar fi grozav daca am putea aseza lucrurile in context. Ma gandesc ca unii au putut fi supusi la presiuni foarte mari la care au cedat, dar ca si in cazul de fata, au ales sa nu lucreze pentru sistemul in care au fost recrutati.
  Mi-ar placea sa stiu ca mai sunt dintre cei ca Mocanu Eugen, care au pus constiinta mai presus de avantajele vremelnice.

  • Să știi că au fost din aceștia mulți. De fapt, dosarele ne dezvăluie ambele tipuri de informatori: pe unii care au fost urmăriți și persecutați, până au cedat și au devenit informatori, dar și pe alții care au acceptat colaborarea dar s-au trezit din somn „câtă vreme nu a fost prea târziu” și au rupt legătura cu Securitatea.

 3. reason claim zice:

  Haideti sa fim seriosi. Care pastor sau conducator de adunare a ajuns in conducere fara aprobarea Securitatii?

  Sunt multi penticostali care au fost pe post de colaboratori dar au vandut rosii stricate Securitatii, dar la fel sunt multi care au vandut si margaritare. Imi pare rau pentru ei. Sa le fie focul rece.

 4. Ionut R. zice:

  M-a amuzat acest caz. Nu-mi dau seama daca el a jucat de la inceput in favoarea bisericii ducind intentionat in eroare autoritatile sau daca e vorba de rătăciri ce au dezamagit cand pe unii cand pe altii. Imi place sa cred e ca e din categoria acelor personaje precum Rahav sau moaşele egiptene ale caror actiuni controversate au salvat vieti.
  Din punct de vedere al eticii crestine este un studiu de caz interesant. Slujeste minciuna unor scopuri nobile? Poate adevarul provoca dezastre? Judeca Dzeu motivatiile sau consecintele actiunilor noastre? etc
  Cunoastem cu totii modelul de a justifica actiunile de servitute invocand versete ca Rom.13.1, Tit 3.1, 1Petru 2.13 etc. desi exista suficiente pasaje care dovedesc ca suntem exonerati de aceste cerinte daca ni se impune o nedreptate.
  Trebuie sa judecam lucrurile prin prisma impasului moral in care poti fi pus in situatii de criza sau prigoana. Insa intotdeauna verdictul ii apartine Lui Dumnezeu singurul care poate evalua credinta si motivatiile omului si socoti un om neprihanit, pus in randul eroilor credintei.
  Nu stiu cum se face dar cand vorbesc despre actiunile si faptele lor incercand sa invat ceva ma descoper si pe mine chiar daca la o scara mai mica si in cicircumstante diferite. Ma simt nevoit astfel, ca la provocarea: „Cine e fara pacat sa arunce primul cu piatra…” sa raspund cu pocainta in dreptul meu, apoi sa o astept si de la altii precum zice: Ieremia 3:25  … noi şi părinţii noştri, …n-am ascultat glasul Domnului, Dumnezeului nostru.” Neemia 9:2 …au venit şi şi-au mărturisit păcatele lor şi fărădelegile părinţilor lor. etc

  • Sunt întrebări foarte importante. Dacă generația noastră va reuși să le dea răspunsul corect, după ce va avea acces la documentele acestea, va putea să spună că a învățat ceva din greșelile trecutului. Dacă nu, vom face deconspirare (asta se face, oricum!), vom face zgomot, dar va fi o furtună într-un pahar cu apă. Oricum, să nu se înșele nimeni: de acum depinde de conducătorii actuali să accepte că subiectul trebuie dezbătut și nu băgat sub preș. Cred că ei au o alegere importantă de făcut: își mai trimit copiii douăzeci de ani la plimbare prin deșert, până se curăță (dacă nu se curăță prin mărturisire, se curăță prin procesele naturale) generația care a acceptat compromisul?
   Ori vor spune: să ne căim și să cerem Domnului harul de a intra toți pe porți în țară. V-ați gândit vreodată cât de ciudat e faptul că evreii nu au găsit necesar să se roage la Dumnezeu, căutând să-L înduplece, după ce li s-a spus că vor muri în deșert și doar fiii lor vor intra în Țara Promisă? Din păcate, unora le place și pustia.

 5. Mihai zice:

  Cinismul extrem al presedintelui Pavel Bochian (care a marturisit public ca avea simpatii bolsevic-comuniste) s-a aratat din plin in cazul exluderii din Comitetul Bisericii Nr. 1 Carpati Cluj a rudeniei sale, fr. prezbiter Eugen Mocanu, duhovnic si mentor al marelui grup de studenti penticostali din Centrul universitar Cluj., in perioada 1968-1989. Fratele prezbiter Eugen Mocanu este inca printre noi, locuind la aceeasi adresa, si este rudenie, mai indepartata, a sotiei presedintelui si consateni originari din Saliste, jud. Cluj.
  Fratele Eugen Mocanu ni s-a confesat despre remuscarile pe care le avea uneori Pavel Bochian cind venea sa fie gazduit la Eugen Mocanu, peste noapte, cu misiuni comunist-securiste, ca de exemplu cu ordinul primit de la autoritatile comuniste de a instala un om de paie, cooperatistul Pop Nicolae, ca pastor coordonator al judetelor Cluj si Mures, dupa ce anterior Pop Nicolae se evidentiase prin excesul sau de zel in promovarea ideilor comunsite la sate si infiintarea, prin forta si mari presiuni, a zeci de cooperative agricole in judetul Cluj.

  • Poate ca si Ioan S. Pop – alias multe alte pseudonime – ar trebui sa scrie o carte paralela cu cea pe care o scrii tu, Vasilica. Se pare ca are foarte multe informatii pretioase. Dar sunt autentice?

   • Mă îndoiesc de autenticitatea documentelor lui fiindcă el a îndrăznit să schimbe un document lansat de noi în 2006. Deci dacă acolo a avut curajul să adauge cuvinte…

   • Alin Cristea zice:

    Ioan S. Pop este un dezinformator notoriu. Intervine în textele altora, face comentarii paranoice și deja a răspîndit minciuni pe Internet.

    Despre mine a spus că am prezentat o carte la TVR Cultural, ceea ce nu este adevărat.

   • Comentariul meu referitor la Ioan Pop este unul ironic, bineinteles. L-am „dibuit” pe Ioan Pop in cateva comentarii de pe acest blog si ma gandeam ca „munca” lui trebuie concretizata intr-un fel … intr-o carte poate, desi un penticostal excomunicat are putine sanse sa fie credibil.

    Oricum, Vasilica i-a dat de lucru serios acestui asa zis colaborator FBI, sau ce-o fi el.

 6. Pingback: Răscumpărarea Memoriei: Informatorul care a dezamăgit Securitatea « România Evanghelică

 7. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (03.07.2010) « România Evanghelică

 8. John Tipei zice:

  Vasilică,
  nu am înţeles legătura dintre Cluj şi Botoşani pe acest caz. De ce Securitatea din Cluj cere informaţii despre Eugen Mocanu, un clujean, tocmai de la Botoşani? Ai dezlegat misterul?

  • Horodincă era urmărit de Securitate foarte intens (telefoane ascultate, corespondență interceptată, microfoane instalate în casă, filaj când ieșea din casă, percheziții etc.)
   Horodincă l-a vizitat pe Mocanu la Cluj, fiindcă Mocanu avea relații cu un cetățean necredincios care vindea biblii în țară. Corespondența prin care Mocanu îl anunța pe Horodincă de faptul că are biblii pregătite a fost interceptată de Securitatea Botoșani. Aceasta a cerut prin radio (deci era ceva urgent) să i se comunice cine este Mocanu.

 9. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (03.07.2010) « România Evanghelică

 10. Paul zice:

  Pe blogul meu v-am promovat aceasta initiativa , dar am impresia sau este o realitate ca unele comentarii pe acest blog sunt cenzurate , cu toate ca sunt exprimate intr-un mod civilizat ? Ce ziceti frate Vasilica ?

  http://harulmantuiriiro.blogspot.com/2010/07/rascumpararea-memoriei.html#links

 11. S-ar parea ca securitatea ne-a dat o mana de ajutor sa se scrie o altfel de istorie a Cultului Penticostal din Romania. Ceea ce se intampla astazi in organizatia Cultul Penticostal s-ar putea sa nu poata fi redat cu bune si rele asa cum este posibil in perioada din comunism

 12. alex zice:

  In luna ianuarie 2008 am cumparat un ziar-BANATEANUL-, imi atrasese atentia prima pagina; poza pastorului baptist Petru Dugulescu, iar titlul cu litere de-o schioapa scria: PASTORUL DUGULESCU SI-A VANDUT FRATII DE CREDINTA! In articol erau scrise mai multe lucruri despre relatia lui cu securitatea si totodata si despre pastorul Iosif Ton, aflandu-se amandoi candva in aceeasi” barca”. Seara tarziu primesc un sms de la un prieten: pastorul Dugulescu a murit in seara asta. Nu este treaba mea sa-i judec pe cei doi, ei au avut puterea sa se marturiseasca public, dar intrebarea se pune: oare cati din cei care au colaborat cu securitatea inainte de 1989 isi ascund astazi picioarele dupa amvoanele bisericilor?????? Rusine lor! Oricum nu-i o problema noua. In sec. 3 si 4, biserica s-a confruntat cu aceeasi problema; in timpul persecutiilor, multi clerici au cedat, si-au tradat fratii de credinta, au predat Sfintele Scripturi autoritatilor ca sa fie distruse, etc. Apoi dupa incetarea persecutiilor, in special dupa anul 313 d. Cr., veneau inapoi pentru a fi reprimiti in biserici, si uneori chiar a fi repusi in functiile detinute anterior. Am auzit de la frati mai in varsta ca in vestul tarii (Banat), era un pastor penticostal supranumit Tovarasu’ Capitan. Interesant este ca nu avea nimic de-a face (teoretic) cu militia sau armata.

 13. a.p. zice:

  D-le Beni, din cate se intelege, nimeni nu l-a innegrit pe fratele Mocanu, ci din contra…..Si inca ceva, nu este corect sa se faca cineva avocatul tradatorilor. Oare cate sotii au ramas fara soti timp de ani de zile si cati copii au ramas fara cel care le procura painea cea de toate zilele, tocmai din cauza aceasta, ca au fost vanduti securistilor de catre cei pe care ii considerau frati in Domnul. Se tot spune ca fratii erau urmariti si arestati cand se adunau in ascuns prin case si paduri la rugaciune, dar oare de unde stiau autoritatile pe unde se aduna ei????? Normal ca de la vanzatori, de la „iscarioteni”. Am citit intr-o carte in care „fratele” Ardeu spune ca un credincios care nu are vorbirea in alte limbi nu poate fi mantuit, iar pe de alta parte el si conducerea Cultului Penticostal din anii ’60 se leapada de Duhul Sfant si Darurile Sale. Rusine tuturor celor care s-au ocupat cu astfel de lucruri diabolice, asta pentru cei ce mai sunt in viata ca pe morti ii va judeca Dumnezeu.

 14. Gabriel zice:

  Pace fr. Vasilica!

  Am dat de acest post cautand numele fratelui Eugen Mocanu. Am vazut ca in carte nu apare numele sau si m-am gandit ca gasesc ceva despre el pe blog, si nu m-am inselat.
  Postul este destul de vechi si nu stiu daca ati luat legatura cu dansul intre timp. Cred nu ar fi deloc un timp pierdut deoarece a fost un dintre fostii lideri din umbra ai penticostalismului ardelean si a participat la intrunirile care au avut loc pe vremea cand s-au „unit” penticostalii romani intr-un singur cult.

  I-a cunoscut personal pe Bradin, Bodor, Bochianu, Sandru si altii cu care a participat la intruniri si au cautat sa puna in acord diferitele pareri ale gruparilor penticostale, astfel incat sa fie posibila unirea intr-un singur cult. Spre deosebire de altii insa, nu a fost dispus sa joace pe strunele Securitatii, iar aceasta la pus pe tusa, cum au facut si cu fr. Caraman si altii ca ei. Are multe de povestit, daca il intrebi pe indelete, cu rabdare.

  Am trait aproape 10 ani la Cluj (ca student si inca aproape cinci ani dupa facultate) fiind apropiat de familia fr. Mocanu si am petrecut multe seri stand de vorba cu dansul si sora Veta (sotia dansului, care a murit in urma cu cinci ani). In afara de cateva idei, tributare generatiei sale si unor experiente prin care a trecut, fr. Mocanu este un om cu un caracter drept si care da invataturi sanatoase din Cuvant.

  Eu il tin minte din anii copilariei. Cand vizita biserica noastra de la tara era sarbatoare. Indiferent ca predica la 20 de oameni la tara sau la 1000 de oameni in Cluj, pe Carpati, atmosfera era la fel: biserica simtea din plin cercetarea Duhului Domnului.

  Acum are 90 de ani fara o luna si este inca un om foarte lucid si ager. Se deplaseaza mai greu, dar inca nu-i refuza pe fratii care il cheama sa predice Evanghelia prin satele din jurul Clujului.

  In ce priveste racolarea lui de catre Securitate, a fost intinzandu-i o cursa. Au incercat de multe ori sa-l racoleze de buna voie si i-a refuzat cu argumentul „Eu nu sunt Iuda ca sa-mi vand fratii”. Prin urmare, cel care trebuia sa-l racoleze la lasat „in pace” cu promisiunea „Lasa ca te aranjam noi!”.

  Pe langa serviciul pe care-l avea la stat, lucra acasa croitoria impreuna cu sotia si era un croitor bun. Avea multe comenzi si Securitatea i-a intins o cursa prin niste asa zisi „frati” care i-au vandut niste piei pe care el vroia sa le foloseasca la confectionarea unor haine. A facut greseala sa nu ceara de la respectivii actele care sa ateste ca pieile au fost achizitionate legal si a fost „descoperit” imediat de catre Securitate.

  A urmat un proces in care a fost acuzat ca facand parte dintr-o banda organizata care se ocupa cu trafic de piei si vroiau chiar sa-l bage la inchisoare. L-a proces era tixita sala de penticostali clujeni care au venit sa vada cum il infunda pe Mocanu.

  Nu mai tin minte exact cum s-a intamplat (au trecut vreo 7 – 8 ani de cand mi-a povestit aceste lucruri), dar pana la urma i-au anulat pedeapsa cu inchisoarea si l-au fortat sa semneze acel angajament cu Securitatea. Modul in care a respectat angajamentul este foarte clar descris in nota pe care ati data-o mai sus si se potriveste exact cu ceea ce mi-au povestit ei (fratele, sotia si unul dintre copii).

  In rest este un om foarte sincer, care nu se sfieste sa spuna greselile pe care le-a facut si ce a invatat din ele. De ex., din experienta cu pieile a invatat sa nu mai cumpere nimic fara sa ceara chitanta si fara sa se asigure ca vanzatorul le-a obtinut in mod cinstit. Mi-a povestit multe patanii din viata de credinta, inclusiv faptul ca o perioda de vreo doi ani a fost dus de nas de niste falsi prooroci, iar cand a descoperit ca lucrarea lor era falsa a suferit o foarte mare dezamagire. A fost insa omul care a stiut sa caute adevarul in Cuvant si pe genunchi la rugaciune, iar aceasta la tinut in picioare pana in ziua de azi.

  Cu toate ca Securitatea a impus ca sa nu i se permita sa predice sau sa aiba functii in biserica de pe Carpati unde era si inca este membru, a fost foarte activ in bisericile de la tara si printre studenti. Locuieste peste drum de complexul de camine studentesti de pe str. Observatorului din Cluj-Napoca. Atat dansul cat si sotia lucrau la camine si aveau contact cu studentii.

  Botezul amintit in nota nu a fost singurul, ci au fost mai multe. A botezat in cada din baie multi studenti in timpul anilor ’70 – ’80, cu toate ca era aproape in permanenta supravegheat de Securitate.

  Dovada calitatii slujirii dansului si, cred eu, rasplata pe care Domnul i-o da inca de pe pamant se vede prin faptul ca inca este cautat de frati si surori (fosti studenti) pe care dansul si sora Veta i-au consiliat in urma de 30 si mai bine de ani. Chiar daca a ramas singur (sotia si cei cinci copii au murit), este vizitat incontinuu si inca sunt frati care merg seara la dansul in mod regulat pt ca sa studieze impreuna Cuvantul Domnului.

  Nu stiu ce planuri mai aveti, dar cred ca o parte foarte importanta a rascumpararii memoriei ar trebui sa fie tocmai niste interviuri cu astfel de oameni (banuiesc ca nu mai sunt prea multi in viata) care au trait pe viu evenimentele pe care le-ati decris in carte si care au reusit totusi sa-si pastreze cugetul curat inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor.

  Cu stima,
  Gabriel CIMUCA

  P.S. Daca doriti, pot sa va dau numarul de telefon al fr. Mocanu pt a lua legatura cu dansul.

  • Gabriel, desigur că sunt interesat de mărturia acestui frate. Ceea ce ai povestit mai sus este suficient pentru a stârni interesul oricui. Vreau doar să mă ocup luna viitoare pentru a consolida echipa pentru proiectul In Memoriam. Au fost multe persoane care și-au arătat interesul pentru a participa la acest proiect, iar de acum trebuie să mă ocup de aceasta. Singur nu aș putea să mă deplasez în toate localitățile și să iau interviu atâtor persoane. Săptămâna aceasta lucrez cu o echipă din Olanda la un documentar despre transportul ilegal de biblii în România. Te rog să îmi trimiți pe email datele de contact ale fratelui.

 15. Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 3 iulie 2016 | Romania Evanghelica

 16. Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 3 iulie (2020) | RoEvanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s