Agentul „Poenaru Vasile” – ep. 1

Agentul Poenaru Vasile a fost un vajnic susținător al serviciilor secrete comuniste. Are tot ce îi trebuie unui agent: bine infiltrat în Biserica Penticostală (funcție de conducere în Filiala Suceava), relații în toate bisericile și muuuuult zel. Mai mult decât spera Securitatea. Gata să meargă pe jos, cu mașini de ocazie, cu trenul, oricum, numai să își îndeplinească misiunea.

„Poenaru Vasile” știa să facă anchete, să descoase pe frați, și, pentru că se bucura de încrederea lor a reușit să obțină cu multă ușurință informații pe care le-a transmis Securității.

Informațiile despre Caravan Vladimir au fost folosite de Securitate în decizia de a îl aresta. Însă Caravan le-a scăpat autorităților printre degete.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Agentul „Poenaru Vasile” – ep. 1

 1. Pingback: Agentul „Poenaru Vasile” – ep. 1 | WLE Daily News

 2. auReld zice:

  Sa inteleg ca Fr Chelba nu stia ca Poenaru este agent?

  • Cel puțin acest document nu ne indică dacă îl cunoștea. „Poenaru Vasile” a fost un agent vestit printre credincioși, dar este posibil că în 1970 faima sa să nu fi fost atât de mare. Ce să-i faci, și cariera de turnător se construiește cu sudoare. Uite cât a alergat omul!

 3. Paul zice:

  Acest exemplu negativ , al domnului Poenaru ,trebuie sa ne foloseasca de invatatura. Puetm invata o lectie buna dintr-un exemplu rau. Biserica din acea perioada nici nu s-a putut gandi la ce pericole se expune , fie din ignoranta , fie din neconstientizarea pericolului , au admis in sanul ei , oameni ai securitatii infiltrati cu scopul de a urmari si a raporta eventualele incalcari a idealului comunist . Veti spune ca biserica nu avea de unde sa stie cine erau fratii autentici si cine erau turnatorii. Dupa cum spunea si Laurentiu Balcan pe blogul dansului , unde au fost proorocii ? de ce nu au fost dscoperiti turnatorii ? pentru ca acesti reprezentau cu adevarat un pericol pentru biserica ,cat si pentru credinciosi .Greu de spus ,de ce nu au fost descoperiti , dar biserica trebuia sa fi fost mai atenta pe cine primeste in sanul ei si pe cine lasa sa slujeasca din Cuvantul lui Dumnezeu. Oare cate predici nu au rostit acestia , oare de cate ori o fi plans cu cei ce se rugau , si totusi nu au fost descoperiti in josnicia lor. Biserica de azi trebuie sa invete ca nu se poate increde in oricine , si cei ce slujesc azi trebuiesc bine verificati in ce priveste integritatea lor morala si de caracter , pot sa predice cat de bine si spectaculos ,daca nu sunt oameni integri nu au ce cauta in randul celor ce slujesc si ar mai fi ceva de invatat , biserica trebuie sa insiste inaintea lui Dumnezeu ,ca ea sa fie echipata cu prooroci adevarati care sa fie adevarati strajeri pe ziduri pentru a proteja biserica de atacurile vrajmasului din exterior cat mai ales din interiorul acesteia.

  • Proroci au fost și chiar au dezvăluit multe dintre metodele de lucru ale Securității. Problema a fost că odată cu șablonarea închinării din bisericile penticostale, lucrarea prorociei a fost marginalizată. Așa că la întrebarea unde au fost prorocii, răspunsul ar fi: „în biserica subterană” – în cele mai multe situații.
   Subscriu în totalitate la remarca despre slujitorii pe care îi validăm cu mare ușurință în funcție de performanța din amvon și nu după caracter.

   • Liviu Matei zice:

    Am o problema. A fost oare datoria proorocilor sa deconspire vanzatorii? Din cate stiu eu, fratii si surorile care au avut sau au acest dar al Duhului Sfant vorbesc ceea ce Duhul Sfant le da sa vorbeasca. Nu cred ca proorocii au niste puteri magice prin care afla informatii ascunse si apoi le spun si altora sau nu.
    Cred ca intrebarea corecta este: De ce a ales Dumnezeu sa nu deconspire pe cei mai multi vanzatori? La aceasta intrebare nu am inca un raspuns si nici nu cer Domnului un raspuns, pt ca nu este dator sa imi dea mie explicatii despre deciziile Lui.
    Au existat si cateva situatii de deconspirare prin Duhul Sfant. S-ar putea sa fi fost si situatii in care unii frati cu dar de proorocie au refuzat sa vorbeasca, dar cred ca pana al urma Dumnezeu a gasit o solutie si pt asta.

    • Au fost multe situații în care prorocii și învățătorii din Biserică au semnalat ce se petrecea. De aceea Departamentul Cultelor s-a și îngrijit să marginalizeze prorocii și învățătorii adevărați.

 4. NV zice:

  Cata fatarnicie!!!

 5. Paul zice:

  Fr. pastor Vasilica citeste aceasta scrisoare , nu ma supar daca vei considera ca acest comentariu nu trebuie aprobat :0
  http://harulmantuiriiro.blogspot.com/2010/07/o-scrisoare-catre-pastor-vasilica.html#links

  • Frate Câmpeanu,
   Nu am să vă acuz de reavoință, așa cum m-ați rugat, ci doar de ușurință în purtarea veștilor false! Sunt multe afirmații eronate pe care le-ați preluat (vă cer și eu, tot public, să comunicați de unde le-ați luat).
   1. „În sfârsit s-a găsit un om în țara aceasta care să aibă curajul să prezinte adevărul”. Sunt mulți care au curajul să spună adevărul, dar nu au avut acces la arhive. Imediat ce au văzut documentele, mulți păstori și credincioși s-au alăturat acestui proiect și iată că o fac public, prin recomandările lor.
   2. „Trecut (…) cunoscut in parte de cativa ce au avut acces la dosarele CNSAS inainte de d- vostra”. Este o pretenție fără acoperire a unui personaj dubios din spațiul virtual, care are pretenția că a ajuns înaintea mea la arhivele CNSAS. Dosarele despre penticostali din arhivele CNSAS au fost studiate pentru prima dată de mine (desigur, nu am văzut decât o parte, numărul lor este mult mai mare). În fiecare dosar al CNSAS există o fișă ca în cărțile de la bibliotecă, unde este trecut numele celor care au citit dosarul, data la care l-au studiat și paginile din care au solicitat copii. Poate că domnul care dezinformează lumea virtuală a avut acces la arhive, pe când era(u) la SRI. Judecând după metodele pe care le folosește, manipulări și dezinformări fără nicio preocupare față de adevăr, aș înclina să cred că are stagii îndelungate ca infromator și agent al Securității. Totuși, minciuna rămâne minciună: documentul la care el face referire nu este un document al CNSAS. Este un document al Cultului, care putea fi obținut din arhivele Cultului sau din arhivele Secretariatului de Stat pentru Culte, dar nu de la CNSAS.
   3. „Aparitia acestei carti si a acestui blog de senzatie coincide cu alegerile din toamna pentru forul de conducere al Cultului Penticostal din Romania”. Lucrez din 2007 la această carte, iar cei care știu ce înseamnă munca de cercetare înțeleg de ce a durat atât de mult. Oricând ieșea cartea, atotcunoscătorii ar fi găsit un corespondent.
   4. „De ce nu ne prezentati si pe cei ce au fost colaboratori ai securitatii ,si care sunt acum in viata si detin functii in Biserica penticostala?”
   Cine v-a spus pe cine deconspir și pe cine nu? Cum puteți să mă și interpelați public, pornind de la o afirmație neverificată? Cei care vor o carte de scandal, mai au de așteptat. Se va găși cineva și pentru asta. Eu am făcut o analiză a fenomenului colaborării cu uneltele și înțelepciunea pe care mi le-a dat Dumnezeu. Cei care se pricep să o facă mai bine, n-au nicio opreliște înainte.
   5. „Într-o zi tot se va gasi un om curajos , un profet adevarat , ce va arata adevarul curat si despre prezent”. Să înțeleg că acei indivizi care se laudă că au fost înainte în arhive au fost marii eroi? De ce nu au publicat nimic? De ce nu au spus ei „adevărul curat” și au preferat unul curat murdar, lansând aiurea un document? (Atenție, nici nu era în facsimil, ci în transcrierea lor, în care mai presărau pe ici colo părerile lor!)
   Așadar, am ignorat comentariile primite de la cei care vor să le port eu războaiele revanșarde; la fel voi face și de acum încolo.
   În slujba lui Hristos,
   Păstor, Vasilică Croitor

 6. Poenaru Vasile e numele real al persoanei despre care discutam? Cine a fost aceasta persoana?

  • Numele reale apar în carte. Însă pentru că mi-ai cerut tu, nu pot să te refuz. Este Dorin Udișteanu, pe atunci secretarul Filialei Suceava.

   • Multumesc.
    Numele lui apare in Istoria bisericii penticostale din Romania, scrisa de Andreeascu.

   • 4him zice:

    Imi amintesc ca prin 1978-78, eram copil, o zi ploioasa. Tatal meu impreuna cu altii au venit de la inmormantarea fratelui Udisteanu uzi leoarca, povesteau ca au venit multi km pe jos. Din cele ce se spunea in soapta, copil fiind, am inteles ca fratii stiau foarte bine cu ce se ocupa „fratele Dorin”. A avut o moarte neobisnuita, ceva cu un picior care s-a cangrenat, daca imi amintesc bine, multi au interpretat asta ca fiind pedeapsa lui Dumnezeu.
    Interesanta terminologia comunista, care a fost preluata atat de naiv de frati: ceea ce in alte parti este episcop, la noi era „supravegheator de filiala”. Daca ai ochii deschisi, asta spune totul.

    • Am cunoscut pe un frate care l-a vizitat la spital cu o zi înainte de a muri. Cuvintele prin care a descris suferințele lui Dorinel Udișteanu sunt greu de redat. Un puternic sentiment al judecății divine l-a avut și fratele (care fusese turnat la Securitate și de „Poenaru Vasile”) când a văzut cum suferă. Dă, Doamne, pocăință reală celor care au pus umărul la propășirea comunismului, pentru ca să poată pleca de aici liberi.
     Referitor la terminologie, este un termen și mai frapant: deservenți. Păstorii erau văzuți de autorități ca „deservenți ai Cultului”. Ce aberație! Pe tema aceasta se poate scrie o carte întreagă! A fost o fină, dar perversă, schimbare de macaz. Deosebirea dintre deservenții Cultului și slujitorii lui Hristos este cât distanța de la cer la Pământ.

 7. marius zice:

  Omeneste tot ce au facut unii fata de altii te cutremura,cu cita nemila au facut rau celui de linga el si care dupa aceea luau infatisarea de ,,sfintii” prin biserici.Eu zic ca asemenea oamenii nu au avut si nici o sa o aibe toata viata lor nasterea din nou.Despre FRICA DE DOMNUL nu pot sa zic ca o au.Acesti oameni,dupa parerea mea,sint cei care in mod sigur vor intra pe usa IADULUI.Nu merita sa fie numiti crestini si nici oameni.Ce este mai dureros ca si in zilele noastre ,cind spunem ca este multa transparenta si numarul romanilor care l-au acceptat pe DOMNUL in viata lor a crescut,mai sint urmasi de a lui IUDA care pentru un pumn de bani sau de alte foloase isi tradeaza aproapele.Ce pot sa le spun fara nici o retinere: SA LE FIE RUSINE!

 8. Val zice:

  Frate Vasilica, felicitari pentru curajul de „leu tinar”,(cel neprihanit indrazneste ca un leu tinar), cu care ati lansat o rectie in lant: urmeaza explozia! Nu cred ca banuiti la timpul prezent la ce ati umblat-aderenta celor ce vad o noua sansa istorica pentru miscarea penticostala, acum la douazeci de ani dupa lunile de inceput ale anului 90, este uriasa, si creste exponential! Ma gindesc ca ati marcat un precedent, demn de a fi urmat si in celelalte tari ex-si prezent-comuniste, in care biserica lui Hristos a singerat dupa acelasi algoritm al tradarii. Nu, nu va fi deloc, cum spera unii, doar o furtuna intr-un pahar cu apa, ci o autentica cercetare a Duhului pentru trei generatii de penticostali din Romania. As sugera explorarea unei sintagme cu iz istoric, reforma-revolutie, si insusirea miscarii complete, cea descrisa de al doilea termen din pereche! Cineva va trebui sa sparga cercul vicios prin pocainta reala.
  Am un gind, vizavi de veghetorii incriminati, care ,chipurile,nu au fost in pieisaj cind iudele sarutau pe sfinti. A le cere doar lor sa fi fost alerti in timp ce noi ceilalti dormeam, mi se pare ipocrizie. Profetismul noutestamental este dat spre zidire, sfatuire si mingaiere a trupului, nu este pur si simplu detector de minciuni sau camera ascunsa, oricit de lipsit de senzatie pare rolul acesta. Exista insa o charisma de senzatie, darul deosebirii duhurilor, care cred ca ar fi trebuit cautat, cultivat si integrat ca dotare spirituala a nimanui altora decit a pastorilor care au fost si vor fi responsabili de turma. Cind Anania si Safira au mintit, cel din frunte i-a simtit si izolat. Dar noi le-am cerut proorocilor sa vegheze doar ei ,ca noi sa putem motzai linistiti dupa amvoane.

  • Vina este a noastră, a tuturor. „Nouă ni se cuvine să ni se umple fața de rușine”, spunea Daniel, unul care nu ar fi avut motive pentru a se rușina. Vina era a înaintașilor săi! Însă pocăința reală înseamnă a privi trecutul în ochi. Înseamnă a vedea cât de departe ne-am depărtat de izvor și a naviga înapoi, chiar dacă este împotriva curentului.

 9. Paul zice:

  Frate pastor,

  nu doresc sa avem un dialog contradictoriu, departe de mine gandul sa va provoc cu ceva , de aceea trec peste acuzatia adusa, si va spun doar atat ca nu nu am gresit cu nimic in aceasta scrisoare sau in demersurile mele ca simplu om si crestin de pe blogul d- voastra in a afla adevarul despre prezent.Cat priveste sursa pe care mi-ati cerut sa o fac publica,nu o am ,pentru ca am citit tot pe internet un material legat de subiectul abordat si de d- voastra si am constatat ( dedus) ca mai sunt si altii care au avut acces la dosarele CNSAS ( afirmatia le apartine ). Va rog nu ma suspectati de complicitate cu nu stiu ce personaj dubios din lumea virtuala ca nu este adevarat. Singur am decis sa va scriu aceasta scrisoare , pentru ca sunt interesat, si cred ca este cat se poate de normal sa fiu, sa stiu daca sunt in cult, oameni ,, problema ” si in prezent.De ce va-ti simtiti ofensat atunci cand v-am pus niste intrebari in legatura cu faptul ca daca sunt si in prezent in biserica penticostala oameni( ce detin functii) care au colaborat mai mult sau mai putin cu securitatea ? Trebuia doar sa-mi raspundeti cu da sau nu , si daca mi-ati fi dat si exemple era foarte clar ca nu aveti nimic de ascuns .Nu am afirmat prin aceasta intrebare ca stiu pe cine deconspirati si pe cine nu , si nu acesta a fost sensul intrebarii, ci simplu v-am intrebat ,si va asigur ca fara patima ,daca sunt si in prezent in cult oameni care detin functii dar in trecut au fost colaboratori.Nu v-am obligat sa-mi raspundeti , ci ramane la latitudinea d- vostra daca veti raspunde sau nu, si va asigur ca nu se intampla nimic daca nu-mi raspundeti, nici macar nu ma supar pe d- voastra. Nu sunt de acord cu d- voastra ,atunci cand a-ti afirmat ca cine doreste o carte de scandal o va avea ! A spune adevarul pt d- voastra inseamna scandal ? Pai frate pastor,scandalos nu este ca cineva se va gasi intr-o zi sa arate adevarul si despre persoanele care s-au compromis( daca exista) si care mai au si obraznicia ,daca pot sa spun asa, sa mai si detina functii prin biserica. Scandalos este sa ascunzi adevarul si implicit persoanele prin care securitatea s-a infiltrat in biserica Domnului ,facand atat de mult rau ! Eu nu stiu daca mai sunt dintre acesti oameni compromisi printre noi, am vazut un exemplu , fr, pastor I. Ton (baptist, dansul a recunoscut ) si tind sa cred ca mai sunt si altii, dar nu sunt informat in acest sens ,pentru ca pana acum nu m-a interesat subiectul. Am amintit de alegerile din toamna, nu ca sa va acuz de vreo falsa intentie prin acest blog, ci am incercat sa-mi alung din minte orice banuiala rea legata de intentia blogului RM. Atunci cand am afirmat ca in sfarsit s-a gasit un om in tara asta, nu v-am jignit cu nimic ci dimpotriva aveti toata aprecierea mea si a multor alti frati crestini din toata lumea si intentia mea a fost sa punctez curajul pe care vi l-ati asumat. Aveti tot sprijinul meu , nu va sunt oponent ci prieten si cred ca am fost inteles gresit atunci cand am decis sa va scriu aceasta scrisoare. Fr. Vasilica, va doresc mult succes si multa binecuvantare .

  Robul lui Hristos,
  Paul Cimpeanu.

  • Va să zică nici măcar nu știți sursa din care ați preluat acele afirmații false, nu le-ați verificat nicicum, dar ați scris o scrisoare deschisă pe această temă?!
   În aceasta constă principala diferență dintre demersul meu și al celor care vor circ. Cercetare științifică versus acuzații ieftine, la grămadă.
   Nu am spus nicăieri că m-ați jignit, așadar dezmințirile pe această temă sunt inutile. Aveți răbdare să iasă cartea de la tipar și veți putea să înțelegeți atunci ce abordare am folosit. Până atunci, citiți postările de pe acest blog, dacă vă interesează. Publicarea cărții și întreținerea blogului îmi consumă o mare parte din timp. Nu am intrat nici pe alte bloguri care discută intens despre carte, deși aș fi avut câte ceva de spus și erau și discuții interesante și inteligente. Am făcut o excepție în cazul dumneavoastră și este și ultima.

 10. Paul zice:

  Va citez :,, Va să zică nici măcar nu știți sursa din care ați preluat acele afirmații false, nu le-ați verificat nicicum, dar ați scris o scrisoare deschisă pe această temă?!” Ce afirmatii false ? Unde am facut eu afirmatii false ? Eu doar am sustinut ca mai sunt si altii ce au prezentat materiale pe internet , inainte de d- voastra, legate de acest delicat subiect, peste care am dat pur si simplu intamplator . In comparatie cu ceea ce prezentati d- voastra( sursa sigura CNSAS) , ei au prezentat nu numai ,, personalitati” de mult apuse , ci au aratat si cateva exemple de oameni ce s-au compromis si care inca sunt printre noi si detin functii in biserica. Eu v-am spus doar ce am citit eu pe internet. Asta pentru d- voastra reprezinta informatii false ? Si la fel ca si d- voastra ei sustineau ca sursa lor este CNSAS. Daca mint, este pacatul lor si eu nu am nici un amestec in tot ce au afirmat ei . Va rog fiti putin mai atent cand faceti acest gen de afirmatii/acuzatii . Doresc sa va asigur , ca nu sunt partizanul nici unei parti , eu sunt doar un simplu observator ce doar urmaresc derularea evenimentelor din arhiva pe care ni le prezentati , dar am urmarit si ce prezinta alte persoane ( pe internet) legat tot de acest subiect , si cred ca am tot dreptul sa fac asta. Astept aparitia cartii , si am si rabdare . GBU ! 🙂

 11. daniela zice:

  stimate domn am citit cu mare atentie ceea ce ati scris si am o rugaminte
  tatal meu a fost din garda veche a biserici penticostale din brasov
  a suferit enorm intr-un moment al vietii lui si-a pierdut si functia pe care o detine din cauza apartenentei la cultul penticostal si a suferit enorm mai ales ca el era singurul care intretinea familia
  am inteles ca aveti acces la arhive
  va rog frumos daca puteti sa-mi spunet ca urmas direct eu as putea sa vad dosarul tatalui meu care din cauza turnatorilor si a asa zisilor frati a incetat din viata in anul 1986cu un mare regret in suflet ca nu a apucat sa-si vada nepotii care acum sunt mari si sunt mindri de un bunic pe care nu l-au cunoscut dar care nu a facut nici un compromis si a avut curajul sa-si sacrifice familia si serviciul dar sa nu tradeze principiile pe care le avea si pe care ni le-a insuflat si noua copiilor lui
  daca nu e prea greu pt tine as dorii sa-mi dai o informatie de unde si cum as putea sa fac posibila deschiderea dosarului lui sunt sigura ca exista unul cel putin
  va multumesc
  daniela drob fosta MUNTEANU

 12. Paul zice:

  Am intrat pe site-ul CNSAS si am vazut ca avem posibilitatea de a studia dosarele securitatii ,conform legii in vigoare, dar am gasit o nota la subsolul cererilor tip de studiere a dosarelor (citez doar o parte ) :
  ,, Prin semnarea prezentei cereri, in conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protectia datelor cu caracter confidential , declar pe proprie raspundere ca nu voi folosi informatiile despre alte persoane ,mentionate in documentele emise de securitate si care fac obiectul dreptului meu de acces , pt a aduce atingere imaginii ,onoarei si demnitatii acestora” .
  Sa inteleg ca prin cerintele acestei cereri nu avem dreptul sa divulgam informatii despre alte persoane ? Si daca acea persoana a fost un colaborator (turnator) ,aceasta titulatura ii atinge imaginea si demnitatea acesteia ? ce sa inteleg ?
  Cred ca voi vizita si eu ,cat de curand sediul CNSAS 🙂

  • Paul, legea aceasta a fost concepută de Constantin Ticu-Dumitrescu pentru a deconspira colaboratorii poliției politice. Au fost însă persoane grijulii care au amendat-o în fel și chip, astfel că acum este mutilată (CTD nici nu și-a mai asumat paternitatea legii după ce a văzut-o).
   Dar un istoric care publică rezultatul cercetării sale nu poate fi acuzat de defăimare. Sunt unii care vor să lanseze documente în spațiul public pentru a șantaja, pentru a plăti polițe, pentru jocuri politice, electorale etc. Dar analiza fenomenului colaborării, atâta vreme cât utilizează mijloacele științifice, este un drept legal.
   Sediul CNSAS îl poți vizita curând, dar dacă vrei să vezi dosare, ai de așteptat nițeluș, 😉 fiindcă se așteaptă luni întregi pentru acreditare, apoi alte luni pentru a vedea dosarele (dacă sunt identificate) și apoi alte luni pentru a primi copii.

 13. alin zice:

  Alaturi de „domnul Poenaru”, unul din bravii luptatori ai comunismului, apare si numele altor fratii luptatori pentru Domnul. Duciuc Gherghita a fost inchis pentru Domnul si cred ca au fost multi care l-au turnat ca pe apa.
  Faptele lui Poenaru in ziua de azi sunt numite ravna pentru Evanghelie. Tin minte cum fratii in varsta se laudau cu astfel jertfe, dar oare cati mergeau pe post de colaboratori?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s