Agentul „Poenaru Vasile” – ep. 3

Puneți-vă pentru câteva momente în pielea ofițerului de Securitate care primea notele lui „Poenaru Vasile”. Ce și-ar fi putut dori mai mult? Udișteanu Dorinel, secretarul Filialei Suceava, îi scria în nota informativă despre cum îl mințea pe Caravan: „numai întâmplarea a făcut să vă întâlnesc și dacă cineva a spus că cei de la Suceava vă urmăresc, v-a mințit.”

Să nu credeți că a fost crezut de Caravan. Acesta era poate cel mai informat dintre penticostalii români, în 1970, cu privire la metodele folosite de Securitate. El fusese instruit în Polonia în tehnici de supraviețuire pentru Biserica subterană. Când a revenit în România, a ținut și el un curs la Bușteni, desigur, în mare secret. S-ar putea spune că asistăm la o confruntare între doi agenți sub acoperire. Doar că slujeau două împărății diferite.

Surprinzătoare sunt politețea și amabilitatea lui Udișteanu care încarcă și descarcă gențile în tren, în încercarea de a stabili ce conțineau. Caravan nu s-a dezlipit de ele, dar nu este un secret faptul că ele conțineau biblii. Acesta era motivul pentru care el era urmărit cu așa intensitate.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Agentul „Poenaru Vasile” – ep. 3

 1. DanutM zice:

  Draga Vasile,
  Povestea lui Caravan este fascinanta. Cineva ar trebui sa scrie mai pe larg povestea lui.

  • După cum știți, am un scurt capitol despre Caravan în carte, dar mi-aș fi dorit să am mai multe informații cu privire la persoana sa. Dacă dintre cititorii blogului este cineva care are informații mai multe despre el (în afară de cele pe care le-a lansat Securitatea), îl rog să mă contacteze.
   Este necesară, totodată, dezvoltarea unui proiect de istorie orală, în care să culegem mărturiile supraviețuitorilor temnițelor.

 2. Parintii mei l-au cunoscut pe Udisteanu, dar si pe Grosu. Au fost in zona noastra. Tatal meu spune ca se zvonea de pe atunci ca Udisteanu ar fi omul securitatii. Nu stiu de unde astfel de zvonuri, dar se pare ca si pocaitii aveau un fel de sistem de informatii .

  • Într-adevăr, mulți dintre colaboratori erau cunoscuți de adunare. Ceva se întâmpla cu ei după ce acceptau colaborarea! Deveneau uscați spiritual.
   Cred că mulți credincioși au fost călăuziți de Duhul să se depărteze de unii dintre aceștia. Darul deosebirii duhurilor nu se manifestă doar în modalitatea extatică pe care și-o imaginează unii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s