Puțină cenzură, vă rog!

Acceptând tutela Statului asupra Cultului, conducătorii au sperat că vor beneficia de un cadru legal în care să se dezvolte viața spirituală a mișcării penticostale. Nu au știut că pas cu pas, sistemul acela îi va înghiți mai întâi pe ei, pe conducătorii care au făcut compromisul, astfel încât vor ajunge la compromisuri de neimaginat.

Ploconiți în fața autorităților, liderii simt nevoia să impresioneze prin inițiativele lor. Elanul este atât de mare, încât Departamentul Cultelor le mai temperează avântul. Funcționarii DC știau cât se poate întinde coarda. Ei luau în permanență pulsul din biserici, urmăreau activitatea, citeau rapoarte amănunțite ale împuterniciților și ale informatorilor. Însă conducătorii Cultului erau rupți de realitate; încrederea lor se erodase în teritoriu din cauza deciziilor obediente față de regim. Ei nu mai aveau informații de primă mână și acum reazămul lor era Statul.

Scrisoarea de mai jos a fost inițiată de Cultul Penticostal, pentru a fi trimisă în teritoriu (inițiatorii aveau să fie lăudați pentru această inițiativă). De mare folos le-a fost faptul că au solicitat și ajutorul („cenzura”) DC. Veți constata că toate modificările efectuate de Departament cereau o îndulcire a tonului „revoluționar” al autorilor. Statul îi tempera pe conducătorii Cultului în măsurile de mărire a controlului Statului și diminuare a spiritualității Bisericii! Iată că e bună și cenzura la ceva.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Puțină cenzură, vă rog!

  1. petruburac zice:

    Am constatat ca in cenzura cea „buna” Departamentul Cultelor a avut grija sa scoata indemnul de a da copiii la scoala.Inteleg astfel ca Statul Comunist avea grija sa ramana destui nestiutori de carte, care sa fie mai apoi slugile puse in posturi de conducere. Sa nu care cumva sa le treaca prin minte vreo initiativa sanatoasa!

  2. Lucian Oniga zice:

    Era buna cenzura DC si la Circulara ordinara (de la ordine) de acum cativa ani… „Noroc” cu Scrisoarea deschisa de la dizidenti, care a mai scazut temperatura.

  3. cornel zice:

    Mi se pare putin tendentioasa si rautacioasa supozitia cenzurii pozitive. Imi argumentez afirmatia: cum sa fie Departamentul Cultelor impotriva opririi din exercitiul functiunii a proorocilor mincinosi, cat timp se dorea compromiterea bisericii si nu promovarea ei? Mai degraba era vorba de o cenzura de rutina, pentru a obisnui Cultul cu cenzura si nu de o fata mai umana a dusmanilor decat cea a fratilor! Raman surprins de felul in care privesti lucrurile, frate Vasilica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s