Să nu spună că n-au știut!

Un conflict puternic a existat timp de peste 15 ani între Bodor și Bradin. Din punct de vedere intelectual, Bodor era cu mult mai pregătit. Din punct de vedere moral… ce să spun… e greu să îi compari. Un prieten îmi spunea că vrea să studieze „teologia lui Gh. Bradin”. Vă garantez că ar fi concluzii șocante, dacă s-ar ține cont de scrierile sale (de toate, nu doar de cele din revistă). Dar și mai straniu ar arăta o lucrare cu titlul „Etica lui GB” sau „Etica lui Bodor Ioan”. Nu s-ar putea dezgropa multe comori… Îmi pare rău pentru cei care tocmai și-au văzut statuile căzând de pe soclu!

În documentul de mai jos, Bradin dactilografiază și transmite autorităților (pentru a-i săpa groapa lui Bodor), un articol pe care acesta îl scrisese în 1932 în „Credința Apostolică”. Trec dincolo de aspectul moral al acestei meticuloase munci de informare și mă opresc asupra altui aspect. Documentul îl incriminează pe copist într-un mod strigător la cer! Este un rechizitoriu la adresa comunismului bolșevic destul de bine întocmit.

„Draconica săgeată a Bolșevismului-Anticrist și-a ales ca țintă cele patru pietre fundamentale pe care este așezată societatea umană: […] 3. Nimicirea Bisericii ca putere morală. 4. Spulberarea credinței în Dumnezeu, astfel ca omul să devină mai crud ca o fiară sălbatică. Deci cinismul și îndrăzneala bolșevismului, să nu pună la îndoială pe nimeni, ci dimpotrivă să se facă orice este posibil contra dezvoltării acestului flagel…”

Bodor și Bradin știau încă din 1932 ce este comunismul. Dacă n-ar fi cunoscut ce sistem slujesc, poate că ar fi fost mai mică responsabilitatea lor. Dar articolul semnat de Bodor și apoi copiat de Bradin, parafat „pentru conformitate” și pentru posteritate este un act de acuzare care nu are nevoie de multe comentarii. Oameni buni, cum ați acceptat să slujiți acestui sistem diabolic? Cum v-a sedus? Iată că mintea de la început a fost mai bună ca aia de pe urmă.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Să nu spună că n-au știut!

 1. marius zice:

  Se stie in ce an a trimis Bradin acest document autoritatilor comuniste?

 2. Vaisamar zice:

  Proiectul desfiinţării căsătoriei chiar a existat, sau e un adaos al lui Bodor? Nu-mi aduc aminte să fi citit vreodată de aşa ceva.

  • Citez din cartea „Femeile în Rusia”: „Între cercetătorii istoriei sovietice, există o opinie prevalentă și anume că în anii 30 politica Statului față de familie s-a schimbat de la radicalism la conservatorism, de la un atac asupra familiei tradiționale, la sprijinirea ei. […] făcând loc unui conservatorism impus de Stalin. (Dorothy Atkinson, ed., Women in Russia, California, Stanford University Press, 1977, p. 139.)
   O idee similară susține și Sergiu Grossu în cartea în cartea „Spălarea creierului. Complotul psihopolitic al comunismului”.
   După era Stalin comunismul a devenit foarte conservator în chestiunile legate de familie, astfel că la un moment dat divorțul din motive de infidelitate era aproape echivalent cu „originea nesănătoasă”.

   • Stalin in pofida faptului ca era un tiran notoriu, si probabil cel mai mare criminal din istorie prin gulag-urile sale, era si un familist convins. A vorbi despre desfiintarea casatoriei pe vremea lui e cam improbabil. Stalin vine la putere in 1924, dupa moartea lui Lenin, si moare in 1953.

   • Luca Cretan zice:

    Da, cu siguranta! Lucrarea lui Marx „Familia, proprietatea privata si statul”, militeaza pentru desfiintarea familiei monogame. Dupa moartea lui Marx (1883), Engels devine editorul si traducatorul operelor sale. El reia ideea si ii da o aura intelectuala. Miscarea femnista are in opera lui Engels una dintre sursele ei de inspiratie.
    Ce s-a intalmpat, totusi? Initial, Lenin a vrut sa puna in practica toata paleta ideilor comuniste, inclusiv abolirea familiei. Teoria comunista cerea ca femeile sa nu mai fie considerate proprietate privata, ci publica.
    Dar experimentul a esuat lamentabil inca din start. Tinerii activisti bolsevici (baieti si fete sedusi de visul comunist), incurajati sa implementeze ideea, au devenit o mare problema pentru Lenin. Scandalurile se tineau lant, disciplina era zero, Revolutia putea fi compromisa.
    Si atunci Lenin a declarat familia si fidelitatea conjugala ca fiind valori de baza ale comunismului.

 3. Vaisamar zice:

  Înţeleg din cele ce spui că Bodor amestecă adevăruri şi ficţiune în articolul său. În fine, dincolo de asta, punctul central rămâne: atât el, cât şi Bradin au ştiut ce balauri ascunde comunismul. Şi totuşi, la momentul când li s-a cerut, au înghiţit broasca râioasă fără să crâcnească, ba încă au şi declarat că este foarte gustoasă!

  • a.p. zice:

   Pai daca fondatorii Cultului Penticostal din Romania (pe care ii consideram niste eroi) au facut compromis si s-au lasat corupti, atunci iti pui intrebarea logica: Ce putem face ca sa remediem situatia? Generatia tanara nu este obligata sa inghita si ea la randul ei „broasca raioasa”. Nu este corect din punctul de vedere al Lui Dumnezeu ca ” parintii sa manance agurida si copiilor sa li se sterpezeasca dintii”.

 4. elisa zice:

  In toate cultele au fosti tradatori…de aceea suntem ca si morti..adica vii, numai ca ni se duce doar numele ca traim.
  Mai jalnic este teatrul pe care il joaca de 20 de ani..
  Generatia tanara are putere sa scoata din slujire pe cei nevrednici?
  Domnul asta vrea.Curatire.

 5. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (12.07.2010) « România Evanghelică

 6. Pingback: Refuz în logica lui Stalin | Răscumpărarea memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s