Cum se poate construi o biserică în comunism?

Grija Statului comunist față de colaboratorii săi devine uneori duioasă, părintească. Ținta comuniștilor era clară: distrugerea credinței în Dumnezeu, dar acest scop era bine calculat, pas cu pas. Deschiderea unei biserici nu era posibilă decât atunci când prin aceasta autoritățile bifau un obiectiv al politicii lor. Nici măcar mutarea unei biserici de la un sediu la altul sau renovarea unei biserici afectate după cutremurul din 1977 nu se făcea în mod natural, ca o necesitate. Colaborarea nu era în sine o garanție a unui ajutor. Statul voia mereu mai mult. Iar unii erau dispuși să dea! Astfel Bochian „a arătat o atitudine fermă față de elementele dizidente, (…)  în străinătate a avut o atitudine demnă, contribuind la demascarea defăimătorilor țării și la prezentarea corectă a realităților…”

Dar trebuie să stăpânești arta demagogiei în mare clasă pentru a putea timp de trei ani de zile să le explici tuturor străinilor care vizitau biserica din București că „se lucrează” la edificarea noului local”.

După trei ani, s-a ajuns la capătul funiei și al răbdării (nu a lui Bochian), ci a membrilor bisericii. Iar când ajungi la capătul funiei trebuie să te salvezi cumva. Bochian aude tot mai des o concluzie a oamenilor din biserica sa, concluzie care răstoarnă toate teoriile mincinoase pe care le apărase în toată cariera sa, referitor la susținerea politicii statului:

„cei care au construit prin încălcarea legii au plătit amenzi, dar au rămas cu imobilul casă de rugăciune”.

Totuși, niciuna dintre faptele eroice ale lui Bochian nu i-a satisfăcut pe conducătorii țării în așa măsură încât să permită construirea unui nou lăcaș de rugăciune. Cu greu s-au permis lucrări de reparații capitale la un imobil afectat, dar motivul este prevenirea unei revolte și păstrarea lui Bochian în funcție. Statul gândea foarte pragmatic: cum să nu-l protejezi pe un așa om?

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cum se poate construi o biserică în comunism?

  1. Nutzu zice:

    Trebuie, cred, aratat, cu obiectivitate, ca la Biserica Nr. 1 Bucuresti din Mtii Gurghiului, meritul principal in gasirea unei solutii ingineresti, arhitecturale, abile si iscusite, l-a avut inginerul constructor Emil Bulgar, prezbiter al Bisericii Nr.1 si ulterior, dupa Revolutie, ales presedinte al Comitetului Executiv al Cultului.
    Dansul a reusit sa pacaleasca vigilenta si intransigenta autoritatilor comuniste, cerind o autorizatie pentru o organizare de santier si instalarea unei baraci mari metalice, chipurile provizorii, care s-a transformat apoi, prin zidire interioara, intr- cladire mare, definitiva. Aceeasi solutie constructiva, ingenioasa la acea vreme de restriste, am sugerat-o ulterior si eu si fr. Emil Bulgar si altor biserici, ca de ex. fratilor Petrina, Beghianu si Aron, la Tg. Mures, unde fusese demolata abuziv biserica veche, si unde a fost adusa o hala industriala metalica identica, ce a fost amplasata pe un teren primit linga Combinatul de Ingr. Chimice Tg. Mures.
    Din pacate, aprecierea de mai sus a Departamentului Cultelor a fost corecta, vis-avis de activismul politic si loialitatea lui Pavel Bochian fatza de regimul comunist din Romania, ea corespunde pe deplin realitatii. Pavel Bochian a fost folosit, adesea, de catre autoritatile comuniste, si de catre organele de Securitate centrale si locale, pentru implementarea, pe teren, a masurilor restrictive si opresive prin blocarea construirii de noi biserici, sau chiar instrumentarea demolarii unor biserici vechi sau noi, si persecutarea militantilor penticostali, evanghelisti, prooroci, pastori, lideri de tineret si intelectuali penticostali ce vesteau cu indrazneala Evanghelia, erau foarte eficienti in extinderea granitele imparatiei lui Dumnezeu, inclusiv prin ridicarea de noi locasuri de cult si case de rugaciune.

  2. Pingback: Partidul e-n toți și în toate | Răscumpărarea memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s