Partidul e-n toți și în toate

Articolul de azi are legătură cu materialul prezentat sâmbătă despre biserica din Crângași. În dosarul referitor la această biserică există și un document în care Bochian apelează la ajutorul Comitetului Național pentru Apărarea Păcii. Nici măcar intervenția la președintele țării nu a ajutat în obținerea autorizației necesare pentru a construi o nouă clădire.

Într-un comentariu la articolul menționat mai sus se făcea referire la o strategie de a păcăli autoritățile, prin instalarea acelei barăci drept amenajare de șantier. Autoritățile nu puteau fi prostite așa de ușor. La Bistrița, de exemplu, baraca a fost demontată. Dacă acest lucru a fost posibil la București, a fost posibil fiindcă el convenea Securității: credincioșii primeau minimul posibil – dreptul de a se aduna într-o situație de provizorat, iar la prima mișcare neagreată de autorități autorizația se putea retrage.

Pentru a putea obține „dreptul” de a înghesui 1.000 de credincioși într-o baracă, Bochian a apelat și la sprijinul Partidului. În documentul de mai jos, acesta menționează că este membru al Frontului Democrației și Unității Socialiste (FDUS). Citez dintr-un mic articol din Wikipedia:

Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste (FDUS) a fost o organizaţie creată ca şi aripă a PCR, care a funcţionat în Republica Socialistă România în perioada 1975-1989 şi era definit ca cel mai larg organism permanent, revoluţionar, democratic, cu caracter reprezentativ, care constituie cadrul organizatoric de unire, sub conducerea PCR, a forţelor politice şi sociale ale naţiunii noastre socialiste, a tuturor organizaţiilor de masă şi obşteşti.

Candidaţii la funcţia de deputat în Marea Adunare Naţională erau prezentaţi în numele FDUS (Frontul Democraţiei şi Unităţii Socialiste) şi nu al PCR. FDUS a atras în structurile sale de conducere intelectuali, artişti, sportivi, lideri religioşi şi specialişti din diferite domenii, precum şi o mare masă de oameni care nu erau membri de partid.

Ca o ironie, acest organism din care face parte și Bochian are printre responsabilități și sistematizarea municipiilor. Tot degeaba.

Legea nr. 57 din 26 decembrie 1968Consiliile populare întăresc şi dezvoltă legăturile cu organele locale ale Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste, în vederea mobilizării oamenilor muncii la realizarea sacinilor de plan şi la desfăşurarea acţiunilor pentru dezvoltarea economică şi social-culturală a unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi la activitatea de sistematizare şi bună gospodărire a municipiilor, oraşelor şi comunelor.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Partidul e-n toți și în toate

 1. Doru Radu zice:

  Exista argumente de ambele parti, inclusiv in documentul prezentata anterior: cel emis de departament prin care se recomanda autorizatei. Se spuena acolo ca exista pericolul unei revolte populare. Faptul ca comunistii au darimat in Bistrita -biserica baptista-, sau in alte localitati nu inseamna ca aveau curaj s-o faca in Bucuresti ori Arad. Asa cum se arata acolo, in unele locuri fratii au scapat cu amenzi, in altele cu darimare si puscarie.
  Cred ca intelepciunea fratilor a „pacalit” asa zisele autoritati comuniste. Cunosc multe cazuri, asa cum e prezentat cazul fr. Bulgar… Noi stiam atunci ca daca cladirea e terminata nu ti-o darima. Era o garantie? Nimic nu era garantie. Construind o cladire cu abuz de autorizatie la Arad, intr-o zi, am reusit sa tencuim un zid imens, pt ca teoria era ca daca e terminata -adica nu e in rosu- nu ti-o darima. Nu ne-au darimat-o ci ne-au amendat; dar nimic nu era o garantie. Dumnezeu a fost bun si, in multe locuri, fratii au scapat. In alte locuri, El a ingaduit mai multa persecutie. Comnuistii erau fricosi, se temeau de razmerite. Cind au venuit sa darime cladirea seminarului baptist din Bucuresti sau cladirea noastra din Arad, fratii s-au urcat pe acoperis si Militia n-a avut curaj sa-i dea cu forta jos… conducatorii au fost chemati la Primarie si li s-a cerut sa-i convinga ei, etc… Dar in alte locrui, cladirile au fost darimate sau sigilate.
  Din experienta mea comunista: sa stiti ca comunistii actionau cu mai multa teama intr-un oras cu mai multi pocaiti decit in cele cu mai putini… dar pina la urma daca „sus” se hotara ceva actionau cu duritate, nu mai aveau limite. De acord ca loialitatea lui Bochianau,, la fel ca a unor lideri baptisti, nu a adus mai multe aprobari, ci doar citeva ca sa se arunce praf in ochii nostri. Dumnezue Si-a aratat bunatatea/grija fata de noi si prin intelelepciunea pe care a dat-o unor frati de-ai pacali pe comunisti. As putea scrie multe adevarate minuni. Mai trebuie sa stiti ca comunistii erau usor de mituit si ca uneori prin relatii mai gaseai si omeni intelegatori. Si asta era mila Domnului pt noi.

  • Dragă Doru,
   Vreau să mă refer la ultimul paragraf. „Loialitatea… nu a adus mai multe aprobări”. Din păcate, adesea loialitatea a împiedicat obținerea aprobărilor. Pot să spun asta cu convingere, în multe dintre cazurile studiate. Șandru a fost și el un colaborator, dar a fost și un rebel în același timp (în carte îi fac o analiză detaliată a caracterului său). Șandru a reușit mult mai ușor să obțină permisiunea de a construi o biserică superbă la acea dată, forțând chiar schimbarea planului de sistematizare a Bucureștiului (plan supravegheat direct de „împușcatul”!). E o performanță cu care nu se poate mândri nici Patriarhul… Bochian, pe de altă parte, în calitate de președinte, își pierde biserica din cauza sistematizării și în schimbul serviciilor sale primește dreptul de a se muta într-o baracă…

 2. cornel zice:

  Multe carti valoroase au reusit sa iasa de sub tipar printr-o prefata aflata mult in contradictie cu continutul ei. Era un compromis ce trebuia facut in favoarea unei cauze nobile. Pentru mine pare lipsita de importanta cele scrise de fratele Bochean, atunci cand petitia facuta avea scopuri mult mai inalte. Oare mituirea autoritatilor era un gest mai nobil decat o aparenta slugarnicie fata de regim. Oare avem dreptul sa credem ca ceea ce a scris Bochean Pavel mai sus reprezenta convingerea lui spirituala? Sunt deplin convins ca nu. A uzat insa de acest tertip des folosit in perioada respectiva. Sa-l incriminam atunci c-ar fi fost comunist?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s