Scrisoare către doctorul Luca, de Petrică Lascău

Am primit de la păstorul Petrică Lascău acest articol pe care îl consider relevant pentru discuțiile purtate până acum pe blog.

Mult stimate frate Luca,

Am primit cărţile pe care intenţionezi să le publici sub titlurile Evanghelia după Luca, respectiv Faptele apostolilor. Apreciez foarte mult încrederea pe care mi-o acorzi de a revizui aceste manuscrise înainte ca ele să vadă lumina tiparului.

Mărturisesc că sunt deosebit de impresionat de munca uriaşă pe care ai făcut-o, cercetând arhivele imperiale, de interviurile luate martorilor oculari şi de sintetizarea datelor culese de tine, în legătură cu evenimentele care stau la baza credinţei noastre. Indiscutabil, adevărurile puse de tine pe pergament vor încuraja credinţa multora şi vor răspândi până la marginile pământului Vestea Bună a mântuirii prin jertfa Domnului Isus Cristos.

Îmi permit, ca prieten, să fac câteva observaţii lucrărilor tale, într-o chestiune care pare secundară, dar care poate produce efecte nebănuite. Este vorba de cazul trădării lui Iuda Iscarioteanul. Cred că ar trebui să analizezi mai îndeaproape raţionamentul care a stat în spatele deciziei tale de a publica detaliile acestui caz atât de nefericit. Mă gândesc la câteva lucruri de care cărţile tale nu ţin cont, lucruri pe care le voi enumera mai jos. Bine ai face dacă le-ai lua în considerare înainte ca forma finală a cărţii tale sa vadă lumina tiparului.

1. Iuda este acum un om mort. Încet, încet se aşterne uitarea peste numele şi faptele lui mizerabile. Crezi că mai are importanţă pentru el să se dezvăluie detaliile acestei trădări ruşinoase? Soarta lui este în mâinile lui Dumnezeu şi nu mai putem face nimic în legătură cu ea. Ce rost mai are sa vorbim de morţi? „De morţi… numai de bine”… nu-i aşa?

2. Mă gândesc că lucrările tale vor ajunge să fie traduse în mai toate limbile imperiului. Cum vor interpreta alte neamuri acest adevăr atât de dureros despre începutul credinţei noastre? Nu se va ştirbi din prestigiul crezului nostru, dacă alegerea lui Iuda între cei doisprezece apostoli va fi interpretată ca o lipsă de discernământ a Domnului Isus în alegerea ucenicilor Săi? Cum vor interpreta păgânii acest adevăr stânjenitor, anume că unul dintre cei doisprezece stâlpi ai credinţei noastre era un colaborator tăinuit al sistemului anticristic care L-a răstignit pe Mântuitorul? Ar trebui să te gândeşti la imaginea pe care cărţile tale o vor crea, despre noi, ca popor, în mintea altor popoare şi culturi.

3. Ar trebui luată în calcul şi tânăra generaţie, copiii noştri. Ce impresie va crea lucrările tale în mintea lor atât de fragilă? Ce vor spune de credinţa noastră, dacă unul dintre stâlpii ei a fost un colaborator al imperiului şi al preoţimii corupte? Ce respect vor mai avea ei pentru înaintaşii credinţei noastre? Nu se vor poticni oare şi nu le vom da astfel motive să abandoneze credinţa părinţilor lor?

4. Dacă ne gândim numai şi omeneşte, Iuda are şi el o familie: soţie şi copii, care sunt extrem de afectaţi emoţional de destinul tragic al soţului şi tatălui lor. Cred că povestea şi detaliile trădării lui Iuda vor deschide noi răni în inima devastată de durere a copiilor, care vor vedea acum, negru pe alb, din cărţile tale, faptele lui. N-ar trebui oare să le menajam pe aceste suflete care au suferit deja atât de mult? Poate ca ar trebui să ţinem cont şi de aceste implicaţii sentimentale ale scrierilor tale asupra descendenţilor lui Iuda.

5. Iuda a fost casierul grupului de ucenici şi cred că a fost ales tocmai pentru mintea sa organizată şi pentru grija faţă de banii comuni. A fost un om econom şi a condamnat risipa, cu toate că sunt indicii că mai lua uneori din pungă pentru interese personale. Cu siguranţă, există mulţi oameni pe care Iuda i-a ajutat financiar din resursele ucenicilor. Oamenii aceştia vor crede cu greu realitatea informaţiilor tale. Se ştie că Iuda a fost un bun patriot. Cred că a ajutat pe unii să scape de persecuţiile imperiului roman. A făcut şi lucruri bune la viata lui. Poate că nu este corect să fie amintită doar fapta aceasta atât de dezgustătoare, fără să fie pomenite, în egală măsură, şi faptele sale bune.

6. Relatarea ta referitoare la trădarea lui Iuda va da apă la moară celorlalte culte din ţară, care şi aşa nu văd cu ochi buni religia noastră. Vrând-nevrând, suntem în competiţie cu ele. Ce vor spune atunci când vor citi în cărţile tale că printre fondatorii credinţei noastre au fost oameni care au trădat cauza noastră şi l-au vândut autorităţilor pe Domnul nostru Isus Cristos, pentru 30 de arginţi? Nu ne vom discredita şi mai mult în ochii lor?

Dragă Luca! Observaţiile mele, pe care le împărtăşesc şi alţii, nu sunt neapărat cele mai profunde şi, poate că nu cuprind toate obiecţiile posibile cu privire la relatarea acestui caz. Poţi ţine cont de ele sau nu. Oricum, tu vei decide ce scrii în cartea ta. Bunul nostru Tată ceresc să te lumineze în finalizarea acestui proiect atât de important!

Cu mult drag, prietenul tău,

Nicodim

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

77 de răspunsuri la Scrisoare către doctorul Luca, de Petrică Lascău

 1. Cred că Luca a urmărit discreditarea întregii lucrări. Altfel nu îmi explic cum a putut să scrie că în grădină, Isus ar fi sugerat Tatălui să îndepărteze paharul de la El! Uite că în istoria noastră noi am avut doar supermani, oameni fără nicio ezitare, mereu deasupra ispitelor și a vremurilor. Nici nu încape îndoială că tot ce scrie în RM este fals, noi vrem să credem că eroii noștri sunt mai vrednici decât Isus.
  Fraților, dacă nu citiți RM, citiți măcar Biblia și veți vedea că oamenii lui Dumnezeu nu s-au sfiit să spună adevărul, astfel oferind lecții valoroase generațiilor care au urmat.

  • Eugen Paul zice:

   Domnu Isus IL cunostia pe Iuda ? Iuda avea ,tata si mama frati surori si
   preteni. Toti la cunoscut ca este ucenicu lui ISUS ,el era si casier aminstrator
   cu bani a facut si lucruri ,bune-/dar era si fatarnic
   a vindut PE DOMNU ISUS ?pentru bani crezind ca nu va sti nimen
   la urma a regretatsi ne avind ce sa mai faca sa ,spinzurat.
   Atunta a cunoscut toti din famelia lui ca er fatarnic si la ingropat dar a
   lasat un nume ,rau ?famelia lui Iuda vinzatorului

 2. portland romanian zice:

  @ Petrica Lascau.
  Multumesc lui Dumezeu pentru o un astfel de cuvint, si totodata dumeavoastra pastor Lascau. Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa lumineze cit mai multi sa inteleaga nu numai cea ce reda Biblia, dar si efectul in Biserica dea lungul istoriei.

 3. Dumnezeu nu face concesii la nimeni !( noi de ce am face ? )
  Dumnezeu nu a trecut cu vederea pacatul lui David , omul dupa inima lui Dumnezeu !
  Dumnezeu nu a ingaduit ca tradarea lui Iuda sa fie cunoscuta doar de ,,comitetul apostolic ” ! Biblia este plina de biruintele oamenilor lui Dumnezeu , dar nici exemplele negative nu au fost trecute cu vederea. Dumnezeu este bun ,dar este si drept ! De aceea nici noi nu avem dreptul sa fim altfel ! Din pacate in zilele noastre este din ce in ce mai greu sa spui adevarul . Daca alegi sa fi de partea adevarului , imediat esti catalogat ca un dusman al pacii , de razvratire si nesupunere, si toate acestea sunt doar unele din metodele la care se apeleaza de cei ce nu doresc adevarul pentru a fi inlaturat si ati distruge credibilitatea in raport cu ceilalti . Ma gandesc uneori ce o fi fost in mintea ucenicilor si a celor prezenti in Templul de la Ierusalim ,cand Domnul Isus ( Adevarul intrupat si Domnul pacii ) din ravna pentru adevar a rasturnat mesele ,, bisnitarilor” ? Ce am fi spus noi ? Ce mai Domn al pacii mai este si acesta ? de ce face scandal ? Uneori satan este atat de bine infipt ,ca doar actiuni de genul , il scoate afara ! De aceea adevarul spus ( sau aplicat) are un pret pe care trebuie sa-l platim fiecare dintre noi . Nu ma mira ca dupa episodul ,, curatirea Templului” l-au etichetat pe Domnul Isus ca fiind indracit . Si va spun ca chiar daca pe V.C. ,il veti tîrî prin tribunale , sau il veti santaja intr-un fel sau altul si chiar daca il veti rastigni , adevarul tot va iesi la iveala ! Pentru ca adevarul este mai tare decat minciuna , falsul sau orice altceva de genul .

 4. Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

  Ma intreb de ce se apeleaza la scrieri apocrife pentru a sustine demersul de rascumparare a memoriei!? Poate ca si cartea RM dupa un timp va fi de aceeasi valoare ca si ele? O sa vedem… .
  Luca ne scrie clar scopul lui in scrierea istoriei lui din Evanghelie (Fp.1:1 si 2) si cred ca suntem de acord ca in FA el isi continua lucrarea cu scopul de a arata ce face Iisus cel inviat si inaltat prin Biserica Lui. Scopul lui nu a fost deconspirarea ci prezentarea Adevarului si a lucrarilor Lui. Si despre Luca stim ca a fost inspirat de Duhul Sfant in aceasta scriere.]
  Si Luca cel din timpurile noastre are un scop si ni-l si spune : dezvaluirea si deconspirarea (vezi pe site-ul sau la argument). El vrea sa ne prezinte adevarul, dar nu despre Iisus ci despre securitate si despre dusmanul lui Iisus, despre lucrarile acestui dusman. Mai mult, impreuna cu altii de la ITP si multi altii vor sa ne convinga ca acest adevar este Adevarul adica Iisus si ca in urma cunoasterii lui vom fi liberi.
  Prin urmare, consider ca orice asemanare intre proiectul lui Luca din primul secol si cel al lui Luca de astazi este deplasata.
  Cred ca cei care au gresit trebuie ajutati sa se pocaiasca. Spun asta pentru a nu crede cineva ca sunt impotriva confruntarii celor ce au gresit dar si a reabilitarii lor. Scriu insa cele de mai sus pentru ca nu sunt de acord ca scrierile biblice inspirate de Duhul Sfant sa fie coborate la nivelul apocrifelor de astazi sau a RM.
  Chiar ultima sciere apocrifa prezentata mai sus este relevanta nu pentru a sustine acest demers rascumparator ci pentru a-l demola pentru ca Luca nu a a avut scopul avut de Luca de azi.

  • La care scrieri apocrife se apelează, fr. Joldeş? Nu înţelegeţi că aceasta este o parabolă pentru cei care, dacă ar fi putut, l-ar fi sfătuit până şi pe evanghelistul Luca să-şi scrie altfel istoria? Câte scrieri apocrife aţi citit până acum, dacă faceţi această afirmaţie? Luca a fost inspirat de Duhul Sfânt, dar inspiraţia a venit peste munca de cercetare amănunţită pe care a făcut-o.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Vasilica, referirea mea la apocrifa fratelui Lascau a fost ironica (in comparatie cu ce au scris altii mai jos care chiar nu au inteles ca el raspunde la fiecare obiectie adusa demersului tau in aceasta forma) eu am inteles felul lui de a ne transmite ce a vrut sa ne transmita.
    Cred insa ca ea demoleaza acest demers datorita scopurilor (al lui Luca si al tau) care, cel putin pentru mine, sunt diferite.
    Asa cum ti-am scris si in alte randuri nu pot fi de acord cu cadrul in care s-a inceput si in care probabil se va continua ajutorarea spre pocainta acelor care au gresit.

    Cat despre inspiratia Duhului Sfant din scrierile lui Luca, nu cred ca pretinzi aceeasi inspiratie si pentru RM, chiar daca ai facut cercetari.

    • Argumentul fr. Lascău rămâne valabil: evangheliştii au scris o istorie care conţine şi momente dezonorante pentru apostoli. De ce oare Duhul Sfânt i-a inspirat să consemneze lepădările? La momentul scrierii Evangheliilor, unii dintre ucenici erau încă în viaţă. Poate că cineva ar fi putut spune: „Să lăsăm momentele astea de cădere în afara relatării, că nu ne fac cinste. Cum să îi punem într-o lumină aşa de proastă pe aceşti stâlpi”?

    • Dragă Ioan,
     Dacă răspunsul tău a fost ironic, atunci a fost ceva nou pentru noi. Până acum nu ne-ai dat de înțeles că ești predispus spre astfel de subtilități.
     Dacă ai pretenția că tu cunoști motivațiile cu care am scris cartea, ai o părere prea înaltă despre tine. Motivațiile inimii noastre le știe Dumnezeu, și te asigur că m-am cercetat cu mare grijă înaintea Lui.
     Nu ești singurul care nu ești de acord cu cadrul în care este prezentată cartea, dar nu ai mustrări de conștiință că a fost o rezoluție care a cerut înființarea unui cadru, și care timp de 4 ani nu a primit niciun răspuns. De ce ai fost de acord, prin lipsa de reacție, cu această situație?
     Doamne ferește să ajungă cineva să creadă că o carte este pe picior de egalitate cu Biblia!

  • Liviu Vultur zice:

   Tot ce a scris Luca in Cartile Bibliei, este inspiratia Duhului Sfant.(punct)
   Toate calitatiile si munca lui Luca sunt secundare in raport cu ideea de mai sus.(nu cred ca a fost singurul cu calitati in vremea aceea).
   Faptul parodierii gandului lui Dumnezeu transmis in Scriptura, ma intristeaza. Ma intristeaza orice gluma, orice aluzie ori raportare leznicioasa la Cuvantul lui Dumnezeu.
   Gandul ca am putea sa facem paralele valorice intre productiile noastre si Cuvantul Dat, este unul desert.
   Sa nu se creada ca nu sunt de acord (admir chiar) cu munca fr Vasilica Croitor. Invata-vom oare ceva despre idoli?

   • Vaisamar zice:

    Dle Vultur, cine a făcut parodie după Scriptură? Vă referiţi cumva la textul fr. Lascău? Înainte de a vă repezi cu acuze, ar trebui să vă repeziţi până la DEX, să vedeţi cam ce e o „parodie”. De altfel, „lesnicios” înseamnă altceva decât ce credeţi dvs.

    Vă întristează orice glumă? Cum adică? Poate vă întristează orice glumă pe seama Scripturii, nu orice glumă în general! A râde este omeneşte. Dacă vă întristează orice glumă înseamnă că ceva e în neregulă cu dvs.

    N-a făcut nimeni paralelele VALORICE la care vă referiţi. Unde aţi citit dvs. asta?

   • Sorin C. zice:

    Poate cineva să susțină că lucrea fratelui Vasilică nu este inspirată de Duhul Sfănt ?
    Tare sunt curios să citesc o argumentație în acest sens !
    Poate mă ajută cineva.

   • vesteabuna zice:

    Dragă Liviu
    simt cu tine în ceea ce ai scris:”Faptul parodierii gandului lui Dumnezeu transmis in Scriptura, ma intristeaza. Ma intristeaza orice gluma, orice aluzie ori raportare leznicioasa la Cuvantul lui Dumnezeu.”
    Pentru mine Cuvântul lui Dumnezeu este ”portretul” Domnului Isus. Sau filmul Lui. Parodierea a fost câteodată folosită de profeți pentru a provoca autoexaminarea, cazurile Natan-David, profetul ucis de leu, profeții trimiși să joace ca o ”piesă de teatru”, etc. E un mod de a acționa pentru a provoca REACȚIA în mintea celuilalt, cred că este totuși o armă a luminii. Pe vremea Mesei Rotunde am folosit-o și eu: Noi propovăduim un Hristos nerăstignit: http://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/28/noi-propovaduim-un-hristos-nerastignit/
    Sau când cu cartea Pași: Scrisoare către Iude netulburate: http://vesteabuna.wordpress.com/2009/10/19/scrisoare-catre-iuda/
    Citat:
    ”…Simţi-vom de sub greul crucii,
    când biciuiţi vom fi cumplit,
    şi şti-vom dintre mii de bice
    că-i frate cel ce ne-a lovit!

    Cunoaşte-vom din mii de buze
    pe-a fratelui ce ne-a scuipat,
    din mii de cuie vom cunoaşte
    când mâna “fratelui” a dat.” TD
    Unele poezii ale lui N.Moldoveanu, T. Dorz sau C.Ioanid folosesc procedeul cu efect.
    Mai scrie și tu una-alta când ai îndemn! Har!

   • Liviu Vultur zice:

    D-le Vaisiamar, imi exprimasem parerea riscand sa fie eronata. Inteleg si reflexul dascalului din dvs de a urechia si a trimite la DEX. Dar tocmai „parodie” era cuvantul intentionat. Nici din gresala nu voiam altul. Daca ma gandesc la scribii care au transmis inspre noi Cuvantul, la felul lor de a se apropia de Cuvant, atunci productia fr Lascau (imi spun iar parerea), jocul dumnealui cu personajele biblice, este o gluma proasta. A aparut chiar o „Evanghelia lui Iuda”, tot o gluma pe care multi o iau in serios. Sper sa nu-i gasiti si asteia justificare aici.
    Cat despre parerea dvs ca m-ar „intrista orice gluma”, va las sa ramaneti cu ea. Oameni se inteleg daca vor sa se inteleaga (Eu nu-ti iau cuvintele ca pe simple cuvinte – un vers de nu mai stiu unde) dar mai nou nu vor.

  • Vasile Gabrian zice:

   Fr Joldes, la care scoala ai invatat despre apocrife? Chiar nu poti face diferenta intre apocrife si un eseu contemporan? Daca nu, atunci ma intreb cum ai trecut prin scoala?
   Cat despre parerea ca cei care au gresit trebuie ajutati sa se pocaiasca, oare ce incearca VC sa faca prin cartea scrisa? Nu este acesta unul dintre scopurile cartii? Cum pot fi ajutati cei care chiar nu vor sa se pocaiasca?

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Frate Gabrian, m-am referit la aceasta ce a scris fratele Lascau ca fiind o apocrifa contemporana si desigur o referire ironica. Cred ca puteti observa aceasta.
    Eu am vorbit despre scopul lui Luca in comparatie cu ceea ce am citit la argument pe acest site si acestea raportate la nevoia de a cunoaste Adevarul sau adevarul.

 5. Liviu Matei zice:

  Frate Nicodim,

  Ati uitat ca Fratele Luca si-a permis sa-l puna intr-o lumina proasta pe marele slujitor al Bisericii, Petru. Desi Luca stie ca Domnul ISUS l-a reabilitat pe Petru, el isi permite nerusinarea sa publice detalii ale momentului sau slab, lepadarea din curtea marelui preot, fara a publica si evenimentul reabilitarii, bine cunoscut de ucenicii care au fost acolo. Se pare ca fratele Luca are ceva cu scumpul nostru frate Petru, pe care Domnul l-a ales sa fie liderul intregii Biserici.

 6. stol zice:

  pentru mine este de necrezut ceea ce citesc din partea fr. lascau,adica sugereaza ca sharada sa continue ca doar suntem crestini iertatori!pacat.
  cat despre tentativele aceste din partea cui nu te astepti vasile,te rog sa-ti aduci aminte despre o expresie antica:si tu brutus!?
  si mai te rog ceva vasilica sa nu faci concesii,adevarul nu trebuie aflat in cer ar fii bine sa-l cunoastem cu toti aici.

 7. AnaMaria Oprea zice:

  @cititori
  As dori ca fiecare om care citeste parabola de mai sus sa o ia ca atare…. ca o parabola. Sunt convinsa ca fratele Petrica Lascau este pe deplin convins ca Luca a facut ceea ce trebuia, adica cazul lui Iuda trebuia relatat.
  Biblia vorbeste despre slabiciunile umane intr-un mod foarte transparent – si asta pentru ca Biblia nu este o carte despre oameni si mai de graba o carte prin care Dumnezeu se releveaza pe Sine oamenilor, o carte in care Dumnezeu isi prezinta voia SA precum si planul Sau de-a lungul istoriei.

  Unul dintre argumente faptului ca Biblia este adevarata este tocmai acesta ca prezinta faptele asa cum sunt, fara nici o „imbunatatire”. Daca cineva ar fi vrut „sa insceneze” crestinismul ar fi scos toate „cazurile” care-l pun intr-o lumina dificila; ar fi facut un crestinism cu oameni perfecti…. adica unul fals.

  Sper ca Dumnezeu sa va vorbeasca chiar si prin acest articol!!!

  @ fratele Petrica Lascau

  Foarte bun articolul!!!!… Felicitari!!!! M-a uimit multitudinea de argumente aduse in a sprijinii memoria lui Iuda, niciodata nu m-as fi gandit la ele – sunt foarte puternice si au un impact foarte mare asupra celor sentimentali. Daca as fi fost Luca eram aproape convinsa sa nu fac public acest caz. Dar gandul acesta nu-mi arata decat slabiciunea mea ca om si faptul ca-mi iubesc mai mult apropiatii decat pe Dumnezeul care m-a scos din pacat.

  Aceasta parabola m-a indemnat sa-mi revizuiesc increderea in Dumnezeu si ca fiecare hotarare pe care o iau eu sa fie sub calauzirea Duhului Sfant.

  Mi-am mai dat seama de faptul ca am o parere supra evaluata despre viata mea alaturi de Dumnezeu… ma credeam mai puternica!!! Trebuie sa-mi amintesc in fiecare moment ca numai El este acela care ma intareste!!!

  Domnul sa va binecuvanteze frate Petrica Lascau si asteptam din partea dumnevoastra raspunsul fratelui Luca la scrisoare de mai sus. Sa ramaneti sub calauzirea LUI, sa va intariti si sa va imbarbatati in lucrarea pe care o faceti. Nu va descurajati atunci cand anumiti oameni nu inteleg cu adevarat ceea ce vreti sa afirmati. Dumnezeu va dat un talant(cu privire la scrisoare pe care ati scris-o)… pe care doresc sa-l inmulteasca!!!!

  AnaMaria Oprea

 8. Peter Lascau zice:

  Da, am avut, am, si voi avea probleme; cum a avut, are, si va avea orice pastor. Nu toate le-am gestionat bine. Cele primite de Dvs. pe blogul pe care-l aveti, nu contin intregul adevar, si nici nu consider ca este cazul si locul sa ma apar sau sa-l prezint si din punctul meu de vedere. Problemele mele nu au nimic de a face cu cartea „Rascumpararea memoriei” si cu tematica acestui blog. Aducerea lor in spatiul acesta o consider un atac personal si o incercare de discreditare publica din partea Dvs. Daca ati fi dorit sa cunoasteti zbaterile si problemele pastoratiei mele mi-ati fi dat un telefon sau un E-mail.
  602-291-0175
  Lascau@cox.net

  • Fr. Lascău, i-am atras atenţia comentatorului să înceteze astfel de atacuri. În caz contrar, îi voi suspenda intervenţiile.

  • Comentariul meu , cu tot respectul , dar nu a vizat in nici un caz distrugerea reputatiei Dvs. Eu am postat doar ce am primit pe blogul meu , si citind acele comentarii , si pt ca sunteti un cunoscut slujitor al lui Dumnezeu am dorit sa stiu adevarul despre situatia prezentata de autorul comentariilor. Cu tot respectul va intreb , de ce va supara faptul ca am dorit un raspuns din partea Dvs ?
   Am invatat sa nu mai am incredere in oameni ,pentru ca inaintasii nostrii au avut incredere in cei ce ar fi trebuit sa-i reprezinte in perioada comunista , si au avut mult de suferit din cauza ca s-au increzut in om . Eu nu doresc sa fiu mintit de nimeni ! De aceea am dorit un raspuns de la Dvs ! Bless!

  • Frate Petrica,
   cine n-a inteles mesajul scrisorii atat de disputate si cine cauta „nod in papura” si tot felul de analogii, similitudini sau comparatii o face din lipsa de preocupare sau din prea mult timp liber. Cine a inteles mesajul real al scrisorii stie si intelege si alte argumente pe care le aduce Vasilica Croitor ptr RM, care de altfel poate fi lecturata. Eu o am si pot spune ca realizarea ei da dovada de profesionalism. Va doresc multa binecuvantare si biruinta in slujirea dvs pastorala!

   Frate Vasilica,
   never give up!!! Asta a spus W.Churchill la o conferinta de elevi odata. A fost singurul lucru pe care l-a spus si a plecat: „never, never, never give up!” Asta va incurajez si eu sa faceti! Fiti binecuvantat!

 9. Comentariul dvs. nu are de-a face cu tematica acestui blog. Dacă veţi continua atacurile de acest fel vă voi modera intervenţiile.

  • Pentru ca am lansat o intrebare pastorului P.Lascau sunt acuzat de atac la persoana si ca incerc sa-i distrug reputatia ? Tot la fel de bine, daca as fi rau intentionat, as putea eticheta si eu continutul cartii RM ! Chiar va rog sa-mi moderati comentariile ! 😉

   • Pregătiţi o carte bazată pe documente de arhivă? Sau faceţi simple afirmaţii?

    • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

     Pentru Vasilica,
     Eu nu imi amintesc sa fi mentionat vreodata ca stiu motivatiile pe care le/ai avut pentru a scrie cartea. Cuvantul pe care l/am mentionat a fost si si aceasta in legatura cu fratelui Lascau si cu o posibila asemanare intre demersul lui Luca si al tau. Despre scopul tau am citit la argument unde tu ai scris ca, din perspectiva ta, aceasta abordare printr/o carte a ramas singura optiune.

 10. Sintem foarte ingrijoratati de viitorul Bisericii la vestea trista si surpriza neplacuta pe care a facut-o ucenicul IUDA. A fost foarte socant pentru intreaga comunitate faptul ca unul din apropiatii lui ISUS l-au vindut.Si asa cum scria fratele nostru Nicodim lui Luca, IUDA a fost casierul grupului de ucenici, un om foarte descurcaret,profesionist in ce privesc finantele, stiind sa se infiltreze chiar foarte bine printre autoritati , crezind ca face un bine societati cind l-a dat pe DOMNUL ISUS in miinile lor.
  Ne pare rau de plecarea lui IUDA din urmatoarele considerente:
  – atita timp cit a tinut VISTERIA se parea ca toate lucrurile mergeau bine din punct de vedere financiar
  – sintem in remodelarea sinagogii si mai avem nevoie de cel putin 250.000 de”dinari”, intr-o perioada de criza economica care cuprinde intreg imperiu.Resursele sint destul de limitate dar avind pe IUDA intre noi era mai usor.
  -locul lui IUDA a ramas vacant : daca problemele financiare sint usor de rezolvat se pune intrebarea? CINE VA LUA LOCUL LUI CA SA FIE UN ADEVARAT UCENIC SI NU UN TRADATOR.
  – Ne-am gindit sa tragem la sorti pentru ca sint doi ucenici, Iosif numit Barsaba si Matia.Totusi nu stim cum sa procedam, sintem intr-o mare dilema pentru ca in Biserica se proorocea foarte mult si chiar cu referire la cine va lua locul lui IUDA.
  -Lucrurile s-au complicat si mai mult pentru ca intre timp a aparut un alt UCENIC care sustine ca A INVIAT DIN MORTI si el s-ar califica cel mai bine ca sa fie inlocuitorul lui IUDA.Totusi multi sint de parerea lui TOMA, pentru ca acest UCENIC a fost foarte apropiat a lui IUDA.Mai putem zice ca in conformitate cu marturia lui a fost OUT OF BODY si desi i s-a oferit sa aleaga cerul , el totusi a decis sa vina jos.
  – Altii au inceput chiar sa-si vinda mosiile si foarte interesant mi se pare cazul Anania si Safira ,care dupa ce si-au vindut mosia , au ascuns o parte din pret,gindindu-se ca vor putea sa prinda o pozitie buna in biserica.
  -Am vrea sa nu repetam greselile altora ci sa invatam din ISTORIE.
  De aceea nu vrem sa ne grabim in decizia pe care va trebui s-o luam si asteptam hotarirea Conciliului de la Ierusalim care se va intruni in citeva zile,pentru a ne da citeva lamuriri cu privire la viitorul Bisericii.

  Pina vom primi raspunsul, ucenicii se string in casa noastra la rugaciune.
  IOAN MARCU

 11. PDX zice:

  I can honestly understand that some people may be deeply hurt by the revelations in this book regarding pastor Nicky Pop. What I don’t understand is the use of hate speech and character assassination to discredit the author of R.M., or anybody that might agree with the content of the book. I guess it speaks volumes about the intellect and character of such people…..

 12. Gellius zice:

  Some folks just wont’ let „a good crisis go to waste”, in Emanuel Rahm’s words (and maybe his methods, also). Whoever stirs a beast, will have to fight the beast.

 13. pdx zice:

  Gelllius,
  Could you define the „beast” in this case? I’m assuming that the „crisis” that you were referring to is the audacity to write a truthful history (R.S.), based on sound evidence.

 14. Alex Pop zice:

  Uf, ce satul sint de aceste tactici josnice!
  Sa dai in mesager, ca nu-ti place mesajul!
  Sa nu vezi continutul… sa critici ambalajul!…
  Ce-are face articolul fr. Lascau cu ce s-a intimplat nu stiu cind in Arizona? Are vreo lagatura cu articolul?
  Si cum pot sa fie unii ofensati de “Scrisoarea catre doctorul Luca” – pe motiv ca e o parodie sau o gluma (cum a zis cineva) pe seama Scripturii??
  Nu doar ca n-are nimic ireverentios la adresa Bibliei – din contra, scrisoarea fictivului nostru Nicodim e un mijloc extrem de inteligent de a folosi Biblia pentru a dovedi ca tradarile si vinzarile de frati n-au inceput sub comunisti si nici n-au fost musamalizate si bagate sub pres, cum vor unii sa facem astazi cu iudele noastre.

  Gasesc articolul fr. Lascau foarte relevant pentru situatia bisericii evanghelice dupa comunism, in general, si pentru scopul discutiilor de pe acest blog, in special.
  Si pe deasupra e si superb scris.

 15. DRAGO zice:

  Comparind „expunerea romantata despre IUDA” prezentata video la-Multimedia din prezentul blog-de catre P.Lascau in data de 16 iulie 2010 -la amvonul Adunarii,cu „analiza si descrierea in parabola a ACELUIAS IUDA din Scrisoarea catre Luca”de catre aceiasi persoana P.Lascau se constata „JOCUL DUBLU”a lui P.Lascau astfel;
  a) In MULTIMEDIA- in data de 16.07.10-vorbeste raspicat, cu accent puternic,despre:
  -descoperirea vinzatorilor,tradatorilor etc.
  -IUDA dat pe fata de ISUS..
  -CE VOM FACE CU ACESTI IUDA..
  -Cati din IUDA se vor spinzura..
  – Un numar de IUDA deja au demisionat..DAR NU NOMINALIZEAZA PE NICI
  UNUL DIN EI ..creind astfel UN SUSPANS RELIGIOS PERICULOS..
  -Potrivit comentariului postat de LIVIUTA pastorul P.Lascau LA REFUZAT PE pastorul NICKI POP sa intre in Adunarea din Pheonix AZ.
  b)In Scrisoarea catre Luca- este o persoana foarte „pioasa „fata de IUDA ,storcind
  ‘ lacrimi de crocodil” astfel;
  -IUDA este mort si DE MORTI NUMAI DE BINE..
  -IUDA are familie SI NU TREBUIE SA CUNOASCA FAPTELE LUI ..
  -IUDA are si FAPTE BUNE SI TREBUIE APLAUDAT..
  -Biserica Penticostala v-a pierde din credibilitate fata de alte Culte…CU CARE ESTE IN COMPETITIE???????VAI! VAI!VAI!..CE EREZIE. NICI UNDE NU ESTE SCRIS IN BIBLIE CA- NUMAI PENTICOSTALII SAU BAPTISTI,ORTODOCSII ETC- VOR FI MINTUITI. ISUS A VENIT PE PAMINT PENTRU SALVAREA INTREGII OMENIRI ,S-A RUGAT PENTRU UCENICI SAI =SI PENTRU CEI CE VOR CREDE IN EL PRIN CUVINTUL LOR(Ioan 17;20) indiferent de limba.cultura,culoare,natiune sau religie.
  c) Pastorul P.Lascau -in data de 16 iulie 2010 -dela amvonul Adunarii pe care o pastoreste declara”..l-am incurajat pe fr.Vasile C. in aceasta lucrare..Sint prins in rolul acesta in fiecare dimineata..”(vezi Multimedia de pe acest blog)..
  ..iar in data de 28 august 2010-dupa 43 de zile TRIMITE SCRISOAREA CATRE LUCA(autorul Vasile C.) semnind NICODIM prin care „..APRECIAZA INCREDEREA ACORDATA(de autor)PENTRU REVIZUIREA MANUSCRISELOR INAINTE CA SA VADA LUMINA TIPARULUI…ORICUM TU VEI DECIDE CE SCRII IN CARTEA TA..”
  -Ori la data de 28 august 2010-CARTEA ERA DEJA TIPARITA-dar P.Lascau VREA SA SE SPELE PE MIINI CA PILAT DIN PONT -INDUCIND INTENTIONAT IDEEA CA NU ARE NIMIC DE A FACE CU ACEASTA CARTE …SI CU ALTE CUVINTE VASILICA TE DESCURCI SINGUR….
  Deaceea este scris” BLESTEMAT ESTE OMUL CARE SE INCREDE IN OM,SI BINECUVINTAT ESTE OMUL CARE SE INCREDE IN DOMNUL”

  • Drago, you are missing the point. Încerci niște comparații doar ca să te afli în treabă. Petrică m-a încurajat, mi-a dat și sfaturi și a promovat cartea. Cei care i-au ascutat predicile după februarie 2010, când i-am vorbit de carte, știu bine asta. Îmi pare rău că nu înțelegeți genul literar pe care l-a folosit pentru a sublinia niște idei care se potrivesc de minune cu subiectul blogului.

   • DRAGO zice:

    EXCELENT PRECIZARILE VENITE LA TIMP..

    GO HEAD…

   • DRAGO zice:

    …Prin Cuvantul rostit de PL -in data de 3-09-2010 la Conventia Penticostala Atlanta- A FOST ELIMINATA AMBIGUITATEA manifestata anterior de Fr. P.L.- ATASANDU-SE PUTERNIC -IN PUBLIC SI OFICIAL-DE DUHUL SFANT – COMBATANT CONCRET SI LA OBIECT -COMPORTAMENTUL DUAL SI DUPLICITAR AL LIDERILOR PENTICOSTALI dinainte de 1990 si IN PREZENT,IN CE PRIVESTE LUCRAREA DUHULUI SFANT IN ADUNARILE PENTICOSTALE.
    Consider-aparitia RM- CA O PIATRA DE HOTAR SI ADUCERE AMINTE -HOTARATA DE DUMNEZEU-PENTRU O TREZIRE SPIRITUALA REALA-NU NUMAI A PENTICOSTALILOR…-IN CE PRIVESTE RELATIA PERSONALA CU DUMNEZEU , DOMNUL ISUS SI DUHUL SFANT,FIIND IN PRAGUL RAPIRII TUTUROR CELOR CE AU IUBIT SI IUBESC VENIREA A DOUA OARA A DOMNULUI ISUS HRISTOS…

 16. cred ca publicarea cartii aduce in discutie multe si dureroase aspecte din trecut ale bisericii penticostale romane. ar fi un bun inceput daca s-ar ajunge la recunoasterea problemelor. doar daca s-ar rezolva/aplana, s-ar putea trece la cele prezente
  .
  ca observator exterior as sugera un conciliu roman undeva pe un teren neutru cu toate partile implicate si interesate. sa nu se iasa de acolo pina nu se rezolva problemele, ca la alegerea unui papa nou. sa nu spuneti ca nu se gaseste timp si bani pt asa ceva…

  • Alin Cristea zice:

   Mă tem că situația dezvăluită de contextul apariției cărții Răscumpărarea Memoriei va dezvălui o altă hibă, mai dureroasă, la evanghelici: lipsa de mediatori.

   Evanghelicii își legitimează autoritatea (relațională) prin reușita proiectelor.

   Din motive pragmatice, poate că se va găsi o soluție „neutră”.

   Dar viața creștină (individuală și comunitară) va rămîne în continuare un fenomen complex, care generează situații care trebuie abordate nu (doar) din prisma autorității „personajelor”, ci (și) din prisma autorității „persoanelor”.

   Dincolo de entuziasmul (unora) indus de apariția unui important produs editorial, vestea rea e că însănătoșirea organismului eclesial ar putea să dureze… 20 de ani brucanieni.

   Să ne înarmăm cu răbdare și cu conștiența faptului că Hristos este capul bisericii. Autoritate și iubire mai mari ca ale lui nu există.

 17. Cosmin Visan zice:

  Am ramas inmarmurit.
  Frate, Petrica Lascau… De ce scrisoarea aceasta se adreseaza mainii care a scris si nu autorului? De ce lui Luca si nu lui Dumnezeu? Oare nu Dumnezeu a ales in planul Lui ca fiul pierzarii sa fie unul din ucenici? Stiti dumneavoastra de ce a ales El asa? Care este raspunsul lui Dumnezeu la intrebarile lui Iov? Nu face Dumnezeu ce vrea cu creatia Lui? Stim noi planurile tainice ale Stapanului? Apoi, nu Domnul Isus a spus sa nu se smulga neghina ci sa fie lasata sa creasca impreuna cu graul? Si in zilele noastra nu exista lupi in piei de oi in biserici? A murit IUDA? Poate… dar duhul cea pus stapanire peste el exista si acum facand ravagii. Apoi nu mi-e rusine sa vina alte religii cu argumentele acestea in „competitia” pe care ati precizat-o. Fariseii la Domnul Isus au venit cu… LEGEA. Mi-e ciuda ca un om de talia dvs. se „preteaza” la lucrari de genul acesta. Doar ciuda… Daca Luca a fost inspirat de Duhul Sfant cand a scris tot ce a scris, cum puteti dvs. sa discreditati o lucrare facuta sub puterea Domnului si autoritatea Lui? Sa numesc asta… calauzire? Scuzati-ma ca sunt dur, dar nu ma asteptam.

  • Dragă Cosmi, dacă ai fi trăit în vremea lui Luca, și dacă ai fi citit acea istorie pe care el a spus că a întocmit-o după o muncă de cercetare (prin asta eu înțeleg interviuri, documente etc.) cred că ai fi gândit exact ca acest personaj căruia îi dă glas Petrică Lascău. Cine a citit prima oară istoriile scrise de Luca nu și-a imaginat că va deveni parte a canonului Scripturilor.

 18. AnaMaria Oprea zice:

  Nu mi-a placut un lucru pe care l-am citit afirmat de adm si anume ca „Fraților, dacă nu citiți RM, citiți măcar Biblia”…. prin asta nu pune el cartea lui mai presus de Biblie????…. oare nu ar fi trebuit sa spuna exact invers si anume „Fratilor, daca nu cititi Biblia, cititi macar RM”???

  • După cum se vede, unii cititori resping R.M. Şi se pare că resping şi modul în care a fost scrisă istoria din Biblie. Să zicem că R.M. e o simplă carte. Dar măcar Biblia s-o citească, fiindcă se pare că nici cu ea nu sunt de-acord. Acesta este sensul îndemnului meu.

   • Alin Cristea zice:

    Penticostalii români, dacă vor continua să citească doar din Biblie, nu și din Răscumpărarea memoriei, risipesc o șansă uriașă: aceea de a se întîlni cu trecutul lor și de a-și reașeza instituțiile pe baze solide.

    Dacă intuiesc bine, s-ar prea putea ca, pornind de la modelul creat de Vasilică Croitor, și celelalte culte neoprotestante să fie nevoite să se confrunte cu Trecutul, Adevărul, Legitimitatea.

    Dumnezeu îi învăța pe evrei să NU uite!

 19. Cosmin Visan zice:

  Vedeti voi Dumnezeu ne spune sa fim incinsi cu adevarul. Problema mare (inclusiv in aceasta scrisoare) este ca nu cunoastem unii din noi raspunsul la intrebarea lui Pilat. Ce este adevarul? Dumnezeu nu a ascuns niciodata un adevar, chiar daca a fost dur si rusinos. Inclusiv pacatul lui David cu Batseba a fost prezentat si poate multi s-ar fi intrebat de ce. Ce rost avea sa stim ca o parsoana a necinstit-o pe alta. Si sunt multe teme din Biblie ce ne-ar trezi o sumedenie de intrebari. Dar toate lucrurile sunt lasate cu un scop. Daca asa cum spuneti dvs. Luca a facut studii si cercetari, (deci nu a scris cum i-a venit prima data in minte), si a fost calauzit de Dumnezeu, eu cred ca a avut un scop. Inclusiv prin detaliere vanzarii, se poate observa implinirea unei proorocii, apoi putem observa ca nu Iuda a fost predestinatul fiu al vanzarii, ci a ajuns in postura aceasta datorita unei slabiciuni necorectate la timp. Ar fi multe de vorbit. Exista un scop in toate lucrurile. Se intampla ades, cand nu intelegem pe Dumnezeu, in anumite situatii sa devenim mai blanzi decat Dumnezeu si sa ni se para corecta viziunea noastra, sau sa fim mai duri decat Dumnezeu si iar sa credem ca suntem cei mai indreptatiti. Vedeti voi greutatea care atarna in interpretarea Bibliei e scrisa la sfarsitul Apocalipsei. Nu va e teama ca daca discreditati Biblia, puteti sa va schimbati destinul vostru? Si hai ca destinul vostru vi-l decideti , dar destinul celor ce citesc si iau de buna fara sa studieze?
  Domnule, Pastor, cu tot respectul ce vi-l port vreau sa va spun ca multe idei pe care le avem trebuie sa le tinem pentru noi, sa le prezentam direct lui Dumnezeu si sa vorbim cu El despre ele. Publicandu-le, nu mai putem sa controlam efectele acestor idei si mai tarziu posibil…doar posibil… sa traim in amaraciunea regretului acestor urmari.
  Priviti va rog felul in care RASCUMPARAREAMEMORIEI, isi incepe comentariul:
  „Cred că Luca a urmărit discreditarea întregii lucrări.”
  Intelegeti ce spun? De mic copil citesc Biblia si nu am inteles-o asa, pentru ca nu am putut. Nu am vazut in nici un fel in care Evanghelia lui Luca s-ar batea „cap in cap” cu celelalte evanghelii si apoi lasati-ma sa citez ceea ce Luca in sinceritate spunea:

  „Fiindca multi s-au apucat sa alcatuiasca o istorisire amanuntita despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, dupa cum ni le-au incredintat cei ce le-au vazut cu ochii lor de la inceput, si au ajuns slujitori ai cuvantului, am gasit si eu cu cale, prea alesule Teofile, dupa ce am facut cercetari cu de-amanuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obarsia lor, sa ti le scriu in sir unele dupa altele, ca sa poti cunoaste astfel temeinicia invataturilor, pe care le-ai primit prin viu grai.”

  Ce l-a determinat pe Luca sa scrie? Este simplu. Ce l-a determinat pe Luther sa faca o reforma, sau sa dea poporului Noul Testament? Din text se intelege ca multi s-au apucat sa istoriseasca iar stiti dvs. ca istorisirile prin viu grai se fac imbogatindu-se de la fiecare „gura de povestitor”. De aceea a studiat, ca sa puna lucrurile cap la cap si sa scrie INTAMPLARILE ASA CUM AU FOST REALE. Si credeti-ma ca nu se difera de celelalte evanghelii. Cat despre Iuda, ne sta ca o pilda. Scuzati-ma, dar eu tot nu vad rostul acestei scrisori.

 20. Cosmin Visan zice:

  In privinta tradarii din perioada comunismului… Cum vom sta in fata lui Dumnezeu cand ni se va pune TOTUL sub ochi? Odata si odata adevarul va iesi la suprafata. Nu stiu cat suntem de duhovnicesti ca odata ce vom sti adevarul, sa nu luam piatra si sa dam pentru ca nu suntem nici unul fara pacat. Tot timpul spun, cat inca nu esti in lupta, nu iti pune pe frunte titlul de invingator. Nu stiu ce sa zic…

  • Dragă Cosmin,
   Am spus-o și în carte, nu este cazul să ne dăm învingători. Cei care nu am trăit atunci nu avem motive să îi judecăm și să îi disprețuim pe cei care au colaborat. Dureros este însă că odată cu compromisul lor, vor să pună toată istoria sub oboroc, inclusiv pe eroii credinței. La fel de dureros este faptul că tot cei care au fost amăgiți de propaganda comunistă cred că sunt persoanele providențiale care trebuie să aibă ultimul cuvânt în toate.

 21. Ioan Maleahi zice:

  Ioan 2:24
  Dar Isus nu Se încredea în ei, pentru că îi cunoştea pe toţi.
  Ioan 2:25
  Şi n-avea trebuinţă să-I facă cineva mărturisiri despre nici un om, fiindcă El însuşi ştie ce este în om.

 22. Cosmin Visan zice:

  Sunt cu totul de acord cu fr. Joldes. Hm… poate cineva ar trebui sa formuleze o scrisoare a fratelui Luca ca raspuns la aceasta provocare. Nu imi este clar un lucru. Am mai trecut cu vederea prin mesaje si vreau sa va spun ce am observat.
  Desi aceasta scrisoare se pune in umbra fratelui Luca, se refera de fapt la perioada contemporana. Daca toti ar intelege asta ar fi bine. Dar nu inteleg toti.
  1. RascumparareaMemoriei spunea:
  Cred că Luca a urmărit discreditarea întregii lucrări…

  La care Luca va referiti ? Cel contemporan? Daca nu, inseamna ca aveti probleme in intelesul Bibliei.

  2. Liviu Matei a scris
  Frate Nicodim,

  Ati uitat ca Fratele Luca si-a permis sa-l puna intr-o lumina proasta pe marele slujitor al Bisericii, Petru. Desi Luca stie ca Domnul ISUS l-a reabilitat pe Petru, el isi permite nerusinarea sa publice detalii ale momentului sau slab, lepadarea din curtea marelui preot, fara a publica si evenimentul reabilitarii, bine cunoscut de ucenicii care au fost acolo. Se pare ca fratele Luca are ceva cu scumpul nostru frate Petru, pe care Domnul l-a ales sa fie liderul intregii Biserici.

  Puteti observa ca nu se leaga de Luca cel contemporan?

  De aceea fratele Joldes a spus ca nu e buna comparatia dintre cei care „cauta adevarul” (adica Luca cel contemporan) si Luca, cel din Biblie.

  Nu trebuie sa fiti de acord cu mine… Dar uimitor este frate Lascau, ca lasati aceste dileme nerezolvate.

  Cred ca daca Luca (autorul evangheliei), ar fi scris ceva cu ura (ca ar fi avut ceva cu Petru), atunci portiunea aceea din Biblie ar fi sub calauzirea maniei, a propriei gandiri si nu a Duhului Sfant. Daca o portiune din Biblie nu este sub adevar, atunci in mod logic rezulta ca Biblia contine si minciuni (sau adevaruri contorsionate) dar se pretinde a fi ADEVAR . De aici tot logic ar rezulta atunci ca Biblia e o minciuna. Daca e o mincuna, domnule Liviu Matei, sau un amestec de Dumnezeire cu fire, o crezi partial, sau nu o mai crezi…? Unde e veridicitatea Bibliei daca veniti cu astfel de argumente?

  Aflati ca detaliile momentului slab al lui Petru, sunt detaliile mele in slabiciune. Stiati asta? Am trecut pe acolo. Si cand diavolul a venit sa imi spuna ca nu mai e nici o speranta, textul de acolo mi-a aratat ca si pentru asa ceva exista iertare. Detaliul arata de fapt adancimea dragostei lui Dumnezeu. Voi nu ati trecut pe acolo? Nu ati tacut niciodata ca sunteti crestini in fata colegilor? Nu ati facut niciodata glume proaste in care ati dovedit ca sunteti de partea celor mai multi, Sunteti sare de calitate si lumina perfecta? Sau voi nu va cercetati? Binecuvantat sa fie Dumnezeu ca l-a inspirat pe Luca sa scrie ce a scris. Iubesc Biblia asa cum a fost scrisa. Si nu o pun sub semnul intrebarii, pentru ca nu pun intelepciunea mea sa judece intelepciunea lui Dumnezeu. Cand nu inteleg, astept… Nu lucrurile astea sunt precizate de Biblie ca intrebari nebune, certuri de vorbe nefolositoare?

  Dragii mei… nu sunt teolog, nu sunt decat un membru simplu intr-o Biserica. Dar nu pot sa cred ca veniti cu astfel de afirmatii. Ceea ce spuneti nu are nici o valoare… Ce a facut fratele Lascau, din punct de vedere literar, al creatiei, ar putea primi aplauze. Dar dat fiind faptul ca da apa la moara unora care se arunca prea usor in interpretarea Bibliei cu propria lor intelepciune limitata fata de nepatrunsa intelepciune a Domnului ce a insuflat acest Cuvant, mi se pare gafant. Eu astept o replica din partea fratelui Lascau. Parerea domniei lui ma intereseaza in problema aceasta.

  • Liviu Matei zice:

   Frate Cosmin,

   Am inteles bine problema pe care o ridicati. Din pacate, mi se pare ca dumneavoastra nu ati inteles ideea pe care am prezentat-o. Ceea ce am scris s-a dorit a fi o mostra de cum ar suna o discutie intre cei care ar fi multumiti de felul in care a aparut evanghelia dupa Luca si cei care nu ar fi fost multumiti (eu jucand rolul celor nemultumiti).
   E intr-adevar o aducere in contemporan a discutiilor. Nu am pretentia ca Evanghelia dupa Luca poate fi pusa pe acelasi palier cu „Rascumparea Memoriei”. Prima este o carte inspirata direct de Duhul Sfant (chiar daca Luca face cercetari amanuntite, asa cum declara la inceputul evangheliei). A doua este o carte de istorie scrisa de un pastor, care este destul de lucid sa nu pretinda ca fiecare cuvant din carte e sub directa inspiratie a Duhului Sfant. E rezultatul muncii unui om, probabil incompleta, si perfectibila (Vasilica anunta la un moment dat chiar un eventual volum II).
   Problema pe care incerc sa o aduc in discutie este: DE CE Dumnezeu a considerat ca e util sa afle toate generatiile de crestini despre slabiciunile titanilor credintei, si NOI consideram ca e nebiblic sa aducem in discutie momente de slabiciune din viata fratilor din bisericile noastre, care oricat de credinciosi si de dedicati si plini de putere ar fi fost nu pot fi comparati cu Petru , de exemplu.
   De ce a ales Dumnezeu sa nu inchida „dosarele” lepadarii lui Petru, care s-a pocait si a fost reabilitat in anii 33-34 AD (probabil), ci le reia in evanghelii scrise in anii 60-95 AD ?
   Atunci cei care au citit de Petru in evangheliile de abia aparute nu au putut fi slabiti in credinta? (si era intr-o perioada in care persecutia crestinilor era in toi)
   Oare atunci nu au fost oameni lipsiti de scrupule care sa se foloseasca de informatiile din evangheliile de abia aparute ca sa discrediteze lucrarea lui Dumnezeu prin Petru ?

   Sunt convins ca astazi exista oameni care nu-l apreciaza deloc pe Vasilica si nici lucrarea lui, dar care se vor folosi de informatiile din cartea publicata de el ca sa se catere pe niste scaune pe care nu ii aseaza Dumnezeu. Ei vor da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Si lucrarea lor va aduce „roadele” a ceea ce seamana.

   Totusi cred ca adevarul ne face liberi, chiar daca la inceput ne doare. Intre o robie a minciunii si o libertate a adevarului, aleg fara clipire adevarul.

 23. Cosmin Visan zice:

  Pentru Liviu Matei,
  Va multumesc pentru precizarile aduse si doresc sa imi cer scuze in fata tuturor celor ce s-au simtit jigniti prin ceea ce am spus.
  Dintr-un punct de vedere, un credincios care a gresit si s-a pocait de un anume fapt, poate sa marturiseasca sincer despre problemele lui , fara sa le acopere, dar cu regret. Avem de pilda pe Pavel, care s-a numit starpitura. La fel si David, care in psalmi isi face marturisiri publice, fara ca poporul sa ii fi stirbit din dragostea pentru el.
  Insa am auzit o fraza care in parte e dureros de valabila: „Biserica este institutia ce isi omoara bolnavii”. Si nu ma refer la cartea precizata mai sus, ci la pietrele care le avem deja in maini cautand vinovati si scrasnind din dinti de „sfanta manie a neprihanirii proprii”.
  Am o intrebare: Ce se va intampla cu „vinovatii”? Sper ca aceasta carte sa nu faca intr-un fel tulburare… Stiti , o provocare tot e. Eu nu am citit-o si ma opresc aici pentru ca nu are rost sa vb in lipsa de cunostinta.

 24. Vaisamar zice:

  @Liviu Vultur: Reflexul meu didactic este justificat. Dacă 70% din comentatorii de pe acest blog ar avea simţul proprietăţii termenilor (to mean what they say and to say what they mean), am avea mai puţine controverse inutile.
  .
  Nu, „parodie” nu este un cuvânt potrivit. Dacă eu parodiez o poezie de Eminescu, o fac pentru a-mi bate joc de Eminescu. Dacă nu ştiu ce producător face un film-parodie, el ia în râs creaţia originală, care stă la baza parodiei. Nu regret să vă contrazic, dar aveţi nevoie de un alt termen ca să spuneţi ceea ce credeţi dvs. că aţi spus prin „parodie”. Între parodie şi scrisoarea compusă de fr. Lascău e o diferenţă uriaşă şi numai un om fără simţul limbii, lipsit de logică şi iresponsabil în declaraţii poate pune semnul egal între cele două.
  .
  Epistola fr. Lascău este un produs inteligent, nu lipsit de ironie faţă de toţi cei care găsesc nod în papură cărţii R.M.
  .
  Faptul că aduceţi în discuţie „Evanghelia lui Iuda” dovedeşte că în mintea dvs. domneşte o mare confuzie. Evangheliile canonice sunt o categorie, epistola fr. Lascău reprezintă o categorie, iar Evanghelia lui Iuda e altă categorie. Avem de-a face cu trei tipuri de texte. Ev. lui Iuda nu este o glumă în acelaşi sens în care această epistolă poate fi socotită o glumă (deşi nu este). Ev. lui Iuda este o apocrifă în sensul consacrat al termenului. Un document important nu pentru ceea ce ne spune despre Isus, ci pentru că ne spune ceea ce credeau unele grupări eretice despre Isus. Din acest punct de vedere, cred că e important să avem documente despre cum a fost interpretat Isus în istorie (cu precizarea, desigur, că unele doc. sunt eretice).
  P.S. Asta aţi spus dvs. „mă întristează orice glumă”. Toată pasărea pe limba ei piere! Dacă trâmbiţa nu dă un semnal desluşit, cum o să fie înţeles trâmbiţaşul? Daţi „sunete” desluşite şi apoi să vă plângeţi dacă nu sunteţi înţeles.

  • Adrian zice:

   @Liviu Vultur: Înainte de a face (în cazul acesta, de a scrie) orice afirmaţie ar fi bine să vă documentaţi un pic în ce priveşte genurile literare. Bănuiesc că nu citiţi ziarul la fel ca şi Biblia, nu? Atunci ar fi bine să nu comparaţi Evanghelia lui Iuda cu compoziţia ingenioasă a fratelui Lascău, având în vedere că nici măcar nu aţi citit Evanghelia lui Iuda ca să vă d-aţi cu părerea.

 25. Vaisamar zice:

  Vasilică, sunt de părere că s-au adunat pe blog prea mulţi comentatori „atotştiutori habarneavuţi”, care fie n-au citit cartea, fie nu au curajul să-şi dea numele real, fie folosesc adrese de email invalide. Cred că ar trebui să revizuieşti serios condiţiile în care permiţi comentarii pe blog. Laşii şi istericii sau cei care împroaşcă la adăpostul anonimatului nu au ce căuta într-o discuţie serioasă despre comunism şi răscumpărarea memoriei.
  Emanuel Conţac

 26. DRAGO zice:

  Vasilica ai deschis „CUTIA PANDOREI „in Cultul penticostal si nu numai…
  Pina in prezent n-am citit nimic din RM dar din comentariile prezentate pe blog am retinut ca si Cultul „Crestin dupa Evanghelie” se pregateste de „curatenie” iar Cultul Baptist nu este multumit cu cit sa realizat la ei,unde Fr.TON a dat dovada ca -are intr-adevar COLOANA VERTICALA in comparatie cu atitia” NICODIMI” Penticostali.
  Daca fratii-inainte de 1990-sau confruntat cu Securitatea de Stat, tu te vei confrunta de aici inainte cu „Securitatea Neoprotestanta” pentru dezvaluirile prezentate in RM.
  Daca in „politica romaneasca” exista si sa statuat un „Traseism politic-dela un partid la altul in vederea punerii la adapost” tu nu poti face un „Traseism religios-dela un Cult la altul” si ca atare singura solutie de aparare si ocrotire PENTRU TINE SI FAMILIA TA este RUGACIUNEA NECONTENITA , CHEMAREA SINGELUI LUI HRISTOS PESTE VOI si STATORNICIA SUB OCROTIREA CELUI PREA INALT.(Ps.91).
  ATIT TIMP CIT VEI STA SUB OCROTIREA LUI DUMNEZEU ,EL VA LUPTA PENTRU TINE,TU VEI VEDEA CU OCHII TAI BIRUINTA SI VEI SCOATE STRIGATE DE BUCURIE SI VEI ZICE-TRAIASCA DOMNUL CARE MA IZBAVIT SI DIN ACEASTA INCERCARE.AMIN!
  Afirmatiile de mai sus sint facute si ca urmare a unor „VOCI CE SUSTIN CA-DUMNEZEU ALEGE PE CITE UN OM,SE FOLOSESTE DE EL CA DE O SCHELA SI PE URMA IL ABANDONEAZA” ceeace NU ARE SUSTINERE BIBLICA( vezi MOISE,proorocul ILIE,viteazul GHEDEON etc)
  Cu toate „eforturile si apelurile” facute de unele persoane,pentru a impiedica distibuirea si raspindirea RM, totusi „curiozitatea si interesul”este mare si RM se epuizeaza cu rapiditate (vezi Deva) DAR atentie PENTRU COMISIOANELE PE CARE LE PLATESTI- CELOR CARE TE-AU AJUTAT SI TI-AU PROMOVAT CARTEA-SOLICITA RECEIPT deoarece ai nevoie la ACHITAREA IMPOZITULUI PE DREPTUL DE AUTOR.

 27. Raluca zice:

  am citit ,,nu am inteles prea multe..si nu gasesc ziditor articolul si ma abtin sa cred..ca ar pocaii pe cineva,, nu cunosc mai multe decat am aflat aici pe blog despre autor dar ii multumesc Domnului ca a ales, in marea sa iubire pentru mine..si pentru toti,niste pescari, oamenii simpli oarecum sincer si fara prea multa filozofie si indoctrinari….oamenii simpli a ales Domnul sa faca pescari de oameni.Sa ne smerim si sa ne facem cum a spus Domnul Isus prin scrierile relatate de doctorul Luca si anume Luca 9:47-48 Isus le-a cunoscut gândul inimii, a luat un copilaş, l-a pus lângă El,
  şi le-a zis: „Oricine primeşte pe acest copilaş, în Numele Meu, pe Mine Mă primeşte; şi oricine Mă primeşte pe Mine, primeşte pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Fiindcă cine este cel mai mic între voi toţi, acela este mare.” Sa ne facem mici si sa ne smerim,, Dumnezeu in biblie ne invata, si ne atentioneaza, e prea scurta viata asta sa ne pierdem timpul cu Iuda si sa uitam sa il slavim pe Imparatul..se va ingriji El de toate iudele, razboiul e al Domnului..gandesc ca e suficienta si de folos relatarea despre
  Iuda ce o gasim in biblie,,restul pareri personale.. Domnul sa ne umple cu pacea Sa!

 28. Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

  Pentru Vasilica
  Cuvintele au fost scop si scopuri. Si in legatura cu apocrifa fratelui Lascau.
  Nu stiu de ce s/au stres in mesajul de mai sus.

 29. Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

  Pentru Vasilica,
  Eu nu imi amintesc sa fi mentionat vreodata ca stiu motivatiile pe care le/ai avut pentru a scrie cartea. Cuvantul pe care l/am mentionat a fost scop si scopuri si aceasta in legatura cu apocrifa fratelui Lascau si cu o posibila asemanare intre demersul lui Luca si al tau. Despre scopul tau am citit la argument unde tu ai scris ca, din perspectiva ta, aceasta abordare printr/o carte a ramas singura optiune.

  • Manu Intrigatu zice:

   Nelutu tu esti un baiat sincer. Doar cine nu te cunoaste poate vorbi pe gratis. E interesanta „apologetica” ta pentru ca nu ai un background 100% penti, insa probabil daca nu faceai aceea „ironie” banateana te apreciau baietii. Vasilica e un tip meticulos dupa cum il conosti (deci e exclus sa vorbeasca din burta) asa ca il inteleg perfect. Sincer il apreciez pt curajul onest de a scrie. Ti-am scris si pe mess…au avut timp baietii sa o spuna pe sleau cum a facut-o si Corneanu la vremea lui.

 30. Cosmin Visan zice:

  Am stat… si m-am tot gandit… Cutia Pandorei… Dragii mei, din cate stiu, in mod normal, pacatele se spala in familie. Am ajuns sa cred ca cu aceasta carte se va ajunga la a fi o „lovitura de stat”. Doresc sa prezint cateva idei si va rog sa le comentati…
  1.Pacatele se spala in familie. Va rog sa priviti daca ortodocsii au creat o carte ce poate ajunge pe mana oricui, si astfel sa se faca o revolta in masa. 🙂 In mod normal, un pastor daca ar fi sa spunem asa , nu este judecat decat de un consiliu tot de pastori, deci in nici un caz, de credinciosul de rand. Imi spunea cineva, care intradevar a suferit din cauza comunismului, ca i-a trecut prin cap sa faca o cerere sa vada si el niste documente. Dar s-a oprit la intrebarea- mai poate iubi dupa ce afla adevarul, pe cel vinovat? Si astfel s-a oprit din actiune.
  Sa nu intelegeti ca nu as dori deconspirarea lor, sa spun asa, dar daca in biserica exista o ordine si o ierarhie, trebuie respectata. Nu? Dumnezeu e un Dumnezeu al ordinii. Aceasta carte va ajunge pe mainile oricarui credincios, indiferent de calitatea lui. Si atunci cei care sunt barfitori, vor porni sa toace la moara, si vor incepe prin Biserici niste duhuri care abia daca le stapanim. Daca se facea aceasta curatenie in liniste, undeva numai de sus, de consilii fara sa ajunga la credinciosul de rand, nu era o ascundere a adevarului, ci ar fi o protejare a „micutilor”. Pentru ca Biblia spune: Daca face cineva sa cada pe unul din acesti micuti… Bine. Pacat ca cu aceasta carte aruncam noroiul in public.
  2. Credeti ca toate dosarele sunt adevarate? Credeti ca totusi comunistii nu au facut si dosare false sa aiba la mana pe unii dintre ei? Si atunci daca aceste dosare trec in cartea RM ca fiind adevarate, ce se va intampla cu ei?
  3. La acest punct poate veti intelege ca se intampla o actiune dura. In media (filmuletul video despre carte, prezentat in acest blog) se specifica un fel de rainnoire, de renastere, de reapropiere catre Dumnezeu a credinciosilor prin „eliminarea” tradatorilor. Ciudat enunt pus totusi in lumina. Se preciza ca deja au inceput sa apara primele DEMISII. Hai s-o vorbim pe-a dreapta. Un credincios de rand, tradator, fie el cel mai inrait Iuda, are dreptul ca si curvarul din Corint, la pocainta. Totul se face in dragoste, cu duritatea dreptatii, dar totusi in dragoste. Bun. Un NIMENI din Biserica va fi tot UN NIMENI, fie el tradator sau nu. IMPORTANTA TRADATORULUI CRESTE CU FUNCTIA AVUTA IN BISERICA. Intelegeti bine unde bat. Daca intr-o biserica sunt 3 tradatori care stau pe banca si canta, si asculta o predica, si poate mai sunt pusi la un indemn, si acestia vor fi pusi deoparte, cresterea va nu va fi afectata foarte mult si cu si fara. In schimb cand „capii sunt turnatorii” atunci intradevar RENASTERE. Nu? Unde vreau sa ajung? Elementele prezentate in discurs, (reinoirea, reapropiere, etc, apoi DEMISIILE) si faptul ca RM va ajunge pe mana oricui inclusiv a omului neduhovnicesc ce exista in Biserica, si poate fi calauzit de un duh de cearta, imi dau de gandit ca aceasta carte tinde undeva foarte sus. De ce e nevoie de o „revolutie” in Penticostalism? Am inteles iar ca in cadrul unei conferinte pastorale s-a pus problema asta si s-a ales ca problemele sa fie rezolvate in mod pasnic.
  Cartea asta poate sa fie o replica a unora care nu au ales calea aceasta? Nu ar fi asta o nesupunere, si un pacat? Intelegeti bine. Eu daca doresc sa aflu cine m-a tradat, ma duc sa ma interesez. O biserica daca doreste sa isi regleze conturile, corect mi se pare ca pastorul sa ia initiativa, sa caute, apoi (ca la o marturisire) sa vorbeasca cu cel vinovat si sa il puna deoparte. Ce rost are sa se poarte vorbele prin Biserica la toti? Se mai poate pocai un om care e aratat cu degetul? Daca Pastorul e vinovat, e datoria comitetului judetean, dar totul facut in familie si liniste. Si uite asa. Nu e data piatra pe mana oricui cu ocazia asta?

  Tare mi se pare mie, sa vi-o spun pe-a dreapta, ca se cam doreste curatarea de capete inalte. Intrebare e de ce? Oare motivul e pocainta, sau sub masca asta se doreste schimbarea capetelor si modifiarea cursului in mersul penticostalismului actual? Si stiti ca vorbele nu vor demonstra nimic. Nici ale mele, nici ale celor care nu imi vor da dreptate. Numai faptele. Vom trai si vom vedea. Oricum adevarul va iesi la iveala. Mi-e teama insa de efecte.

 31. Indppat zice:

  „Rascumpararea memoriei”… Whatever measure you judge with, it shall be judges unto you.!! I would hate for you to present yourself before the Lord, ready to be judged, and he pulls out your version of your own life and „rascumpararea menorilor TALE”…. hmmm..
  Look.. I’m not advocating this mans innocence or guilt, or the many others that are and were probably involved… What I’m advocating is to pass on at least 10% of the grace God has shown YOU through Jesus Christ… Maybe that will change all our lives.. I hope it does.!!

 32. DRAGO zice:

  @ Cristian Portland
  Tu afirmi ca „Sintem foarte ingrijorati de viitorul Bisericii….”. Eu iti spun -Sa nu te ingrijorezi pentru-ca ISUS HRISTOS ESTE CAPUL BISERICII (Efes;5;23) iar BISERICA LUI ESTE UNIVERSALA ASCUNSA IN ADUNARILE LOCALE….
  ca atare INGRIJORAREA TA SE REFERA LA VIITORUL ADUNARII LOCALE DIN PORTLAND.. desi Fr. Pavel ne spune”NU VA INGRIJORATI DE NIMIC; ci in orice lucru,aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu,prin rugaciuni si cereri,cu multumiri.”(Filip.4;6)
  Temerea ta este indreptatita,fiindca in ALEGEREA LIDERULUI IN ADUNAREA LOCALA O FAC OAMENII SI PE URMA SPUN CA „A FOST VOIA DOMNULUI” SI IATA REZULTATELE….
  Sa exemplificam concret situatia reala-la care ai participat efectiv in urma cu cca 4 ani-petrecuta in ADUNAREA PENTICOSTALA PHILADELPHIA PORTLAND.
  SA HOTARIT SI SA PUS LA VOT-ALEGEREA PASTORULUI SENIOR- INTRE Nicki Pop si Cimpean Vasile .
  A „invins” NICKI POP la diferenta de cca 40 voturi datorita urmatoarelor imprejurari reale;
  a)- Fr. PROCOPOI DUMITRU ,tot timpul a INSISTAT LA Fr.NICKI P. sa-l „promoveze” in functia de Prezbiter.
  b) -Fr. Nicki i-a promis promovarea ,conditionandul de castigare alegerilor.
  c)- D.PROCOPOI a „depus toate eforturile” la functionarea „masinii de votare” astfel ca Nicki P. a cistigat # 1 … DAR a UITAT DE PROMOVAREA LUI D.P.
  d) La Adunarea Generala D.P. sa ridicat si i-a zis lui NP. ” Numai datorita mie si moldovenilor mei esti pe locul acela,pe care nu-l meriti..”
  e) In vara aceasta – 2 luni in urma- NP „si-a amintit de promisiunea facuta lui DP” si la promovat ca Prezbiter. Care sint dedesupturile..? Pregatirea unei „NOI MASINI DE VOT ..?
  Te intreb pe tine Cristiane, in aceasta actiune sa implicat Dumnezeu sau altcineva ?
  Dece se sustine sus si tare A FOST VOIA DOMNULUI cind pe Domnul nu la intrebat nimeni?
  Rezultatele sa vad,caci este scris”Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit.”(Gal;6;7)
  IN CONSECINTA; Daca si-n viitorul apropiat se procedeaza in aceeasi „maniera”ca cea relatata mai sus,fara a se intreba mai intii pe DOMNUL care este voia Lui cu privire la aceasta ADUNARE,atunci CU ADEVARAT TREBUIE SA NE INGRIJORAM DE VIITORUL EI.
  In Adunarile locale ,teoretic se spune ca „a fost si este voia Domnului” dar in practica se procedeaza diferit de voia Domnului iar ROADELE SE VAD DELA DISTANTA ..” pentruca va adunati laolalta NU CA SA VA FACETI MAI BUNI,CI CA SA VA FACETI MAI RAI”(1 Cor.11;17)
  Findca ai afirmat ca”va stringeti la rugaciune in casa lui ION MARCU” atunci ASCULTATI CE VORBESTE DUHUL LUI DUMNEZEU SI PROCEDATI INTOCMAI .
  INCOLO -Cuvintul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea..-(Col;3;16) si sa AUZIM NUMAI DE BINE..

  • Cosmin Visan zice:

   Pentru DRAGO

   Desi descrierea dvs referitoare la Biserica din Portland presupun ca este foarte reala (desi nu cunosc) doresc totusi sa precizez numai, ca nu cred ca are de-a face cu tematica scrisorii …
   Sunt satul sa aud vesti rele. Singurul lucru ce ne ramane de facut este rugaciunea, si in primul rand, noi si familiile noastre sa il urmam pe Dumnezeu. Nu stiu daca vom mai asista vre-o data la indreptarea situatiei (in general ma refer si nu la o biserica anume), pentru ca Mantuitorul pune o intrebare retorica „Oare voi mai gasi eu credinta cand voi veni…?”. E un adevar crud. Ati spus corect insa ca Biserica lui Dumnezeu exista, si nu e „Penticostala” sau „Baptista” sau… , ci e NEPRIHANITA, impodobita pentru Mirele ei, e supusa si condusa de Duhul Sfant, respecta Cuvantul lui Dumnezeu, iubeste pe cei din jur, si e ascunsa printre noi… credinciosii. Nu toti vom ajunge in cer, ci unora chiar daca au ocupat scaune si functii li se va spune, „Duceti-va” pentru ca au lucrat faradelegea. Asta este. Aproape de la inceput a crescut neghina odata cu graul.
   Dureros este faptul ca relatarea dvs, este o caracteristica a vremurilor in care traim. Daca ar fi sa generalizam, un procent destul de mare din Biserici se lovesc de problemele acestea. Poate multi dintre noi, cei care citim aceste mesaje, am avea de ce sa ne plangem sub anumite aspecte, dar am invatat ca ce se intampla in Biserica este normal sa se discute numai in cadrul Bisericii. Si atunci nu ca barfa pe la colturi (ar trebui sa facem o corelare intre colt si …cafea 🙂 ).Spre exemplu, m-ar durea sa vad ca vine cineva din afara Bisericii si imi defaima pastorul. „Am auzit ca la voi… sau pastorul vostru e din ala ce face… etc.”. Consider aceste probleme persoanale, atat de personale chiar dupa modul in care au aparut. Exemplu. O biserica ISI ALEGE PASTORUL. Cu mascarile , invarterile…etc. Dvs nu suferiti de pe urma alegerilor personale gresite? Daca ajung sa sufere de pe urma alegerilor gresite, sunt lucruri care intr-un fel si l-au facut cu mana lor. Daca v-ati fi casatorit cu o femeie necredincioasa(nu ma refer nebotezata), aveti dreptul sa va despariti de ea, ca o rezolvare a suferintei? Nu! Ci luptati sa reparati lucrurile ce mai pot fi reparate. Este nedrept totusi sa sufere unul bun pentru faptul ca majoritatea au ales, fireste ,gresit. Dar nedrept nu inseamna ca iti da voie la REVOLTA, LA A FACE PUBLIC PENTRU/SI A DEFAIMA. Exemplul lui David cu Saul. TOTUL TREBUIE FACUT IN DRAGOSTE. Domnul Isus , timp de trei ani „a intins” in blid cu Iuda, i-a oferit aceeasi dragoste ca tuturor si l-a facut partas acelorasi invataturi. Nu vi se pare uimitoare intrebarea Domnului „Iudo, cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?” Nu puteti citi printre randuri, ruperea inimii Domnului in cuvintele acelea? Pentru Dumnezeu un suflet in iad inseamna PIERDERE!
   Deci, faptul ca ati facut publice aspecte „intime” ale Biserici pe care trebuia sa le cunoasca un comitet si atat, mi se pare a fi o nota de prost gust. De ce mai facem atunci adunari fratesti, si nu lasam decat membrii sa participe, daca problemele bisericii le putem cunoaste de pe forumuri? Oare asa invingem? Sau este aceasta o arma a luminii? Fiti intelepti… cu adevarat intelepti! Spune Domnul Isus ca o imparatie dezbinata nu poate dainui… Vreti sa va spun care va fi viitorul dvs ca Biserica (si nu sunt prooroc) daca veti continua in dezbinare?
   Nu imi luati in nume de rau ce am scris. Intelegeti ca acum mai mult ca oricand trebuie SA FOLOSIM ARMELE LUMINII. Firesc este sa te vaieti cand te doare, firesc este sa te razbuni cand esti lovit pe nedrept. Dar puneti-va intrebarea… Te razbuni, si esti satisfacut. DAR AI CASTIGAT RAZBOIUL? Duhovnicesc, vei accepta suferinta, dar luptand cu armele luminii CASTIGI.
   Duceti-va acum la persoanele pe care le-ati descris ca fiind negative si marturisiti-le „Sa sti ca eu te iubesc! Nu sunt de acord cu ce faci, dar te iubesc.” Si aratati-le si mesajele ce le-ati scris pe forum. Ma intreb eu… va vor crede?
   Nu asa CASTIGATI!

   • DRAGO zice:

    @Cosmin Visan,
    Draga Cosmine,iti inteleg foarte bine -framintarile interne- care te macina,datorita Cuvintului lui Dumnezeu Revelat(care ne invata cum sa traim CA IN TIMPUL ZILEI) si REALITATEA „CRUDA ,TRAGIGA SI NEMILOASA IN CARE TRAIM ,LUPTANDU-NE ZI DE ZI PENTRU A DEVENI MAI SFINTI si A NE APROPIA TOT MAI MULT DE CHIPUL Domnului ISUS.
    Tocmai de aceea Dumnezeu ,Domnul Isus a cerut si cere”VEGHERE”(IICr.19;7,Luca 21;36,Efes 6;11-18)
    Commentul postat de mine se refera la „..jelania” lui Cristian Portland SI ARE LEGATURA CU -TEMATICA SCRISORII SEMNATA DE „NICODIM”- dar tu n-ai prins..firul..
    Te rog compara AFIRMATIILE scrise la pct.5 din SCRISOARE-.Iuda a fost casierul grupului de ucenici……om econom si a condamnat risipa,cu toate ca sint indicii ca mai lua uneori din punga pentru interese personale.. CU
    .Primele doua „considerente” de „ingrijorare” ale lui Cristian Portland (semnind ION MARCU) privind PLECAREA LUI IUDA si anume;
    ..Atat timp cit a tinut VISTERIA se parea ca toate lucrurile mergeau bine din punct de vedere financiar.
    ..Sintem in remodelarea sinagogii si mai avem nevoie de cel putin 250.000 „dinari”($)…dar avind pe IUDA intre noi era mai usor..
    Intrebare;Care este „liantul dragostei”cei legau pe cei doi..?
    Care este motivatia reala a -mentinerii incontinuare a lui IUDA intre ei ,respectiv „regretul profund”al plecarii lui dintre ei.? BANIIIII…. SI IUBIREA DE BANI… RADACINA TUTUROR RELELOR.(1Tim;6;10)
    „SLAVA DESARTA” a acestei ADUNARI SA CLADIT, avind la baza BANIII..
    Ma bucur ca ai constiientizat-ca cele descrise..sint caracteristice vremurilor pe care le traim-si ca atare stii si ce trebuie sa faci inconformitate cu Cuvintul lui Dumnezeu-raminind in ADEVAR si CONDAMNIND minciuna,ipocrizia,fatarnicia etc.
    Ceeace sustii ca”rufele trebuie spalate in familie” sint INTRUTOTUL DE ACORD cu tine, ..DAR te intreb CITE FAMILII CUNOSTI CA MERGEAU FOARTE BINE SI DEODATA….BUUUM..SCANDAL PUBLIC,BATAI,DIVORT,COPII ORFANI..ETC.?…si ce este mai DUREROS CA ACESTE FAPTE,IN ULTIMUL TIMP SE PETREC -TOT MAI DES- SI-N ADUNARILE SFINTILOR..
    Faptele descrise in Commentul postat sint REALE ,sau petrecut si s-a si discutat cu persoanele in cauza la timpul respectiv.
    Ele au fost descrise NU CA DEFAIMARE CI PENTRU A INVATA SI NU A LE REPETA IN VIITOR- asa CUM SINGUR RECUNOSTI CA TE IZBESTI PERSONAL DE ASEMENEA CAZURI.
    Gresit ai retinut ca se urmareste UN CISTIG PERSONAL. Ce se urmareste este REVENIREA LA CAILE VECHI ALE CREDINTEI,REVENIREA DUHULUI SFINT SI UMPLEREA „ZESTREI” de unde a fost ALUNGAT DATORITA INDIFERENTEI SI IMPOTRIVIRILOR DIN PARTEA LIDERILOR DE ADUNARE( vezi cuvintul Fr.LASCAU la Conventia Atlanta), avind drept final RAPIREA SFINTILOR.
    Cum califici efortul depus de unii predicatori -in zilele acestea-dela amvoanele adunarilor(concret Portland) ca „FRATILOR NU CITITI ALTE CARTI(RM) CI NUMAI BIBLIA (1 Cor.13) deoarece RM ESTE CARTEA DIAVOLULUI..”?
    Personal eu consider ca este O MANIPULARE A FRATILOR-ca atitea altele-pentru A NU CUNOASTE ADEVARUL INDIFERENT CIT DE CRUD ESTE.
    NP afirma ca aceasta carte- RM- NU ESTE RECUNOSCUTA DE CULT ..!!!! SI CA AUTORUL NU ESTE POCAIT.???

 33. Christian Rad zice:

  Ma intreb din cei care scriu, cati au suferit persecutiile comuniste? Bunicul meu a fost inchis si inainte si dupa ’44 pentru credinta, tatal meu nu a putut sa dea la facultatea de drept din cauza ca nu era membru de partid, iar noi eram batjocoriti la scoala ca eram „pocaiti”. Dumnezeu ne cheama la mila si dragoste, El a avut mila de noi si si-a aratat dragostea prin sacrificiu si cu ce masura masuram cu acceasi masura ni se va masura.

 34. Cosmin Visan zice:

  @Drago
  Hm… V-am citit mesajul si am fost pus pe ganduri. Nu sunteti singurii care ati trait cu amagirea in suflet, singurii care ati vazut ingeri cu aripile frante si ati avut incredere in ei. Nu stiu cu ce gust veti ramane, dupa tot „scandalul” ce se provoaca cu aceasta ocazie. Am trecut prin situatii asemanatoare si astazi il plang pe ingerul meu cu aripile frante. Am avut incredere totala, si cand mi-am dat seama de realitate, mi-am dorit sa vad in ochii lui lumina vietii pe care o da Dumnezeu… Am trecut de la amaraciune la furie, si de la furie inapoi la amaraciune. Acum am ramas cu regrete si cu ura pentru faptele unora din Biserica pentru ca „au dat cu pumnul”. A ramas un gol in inima mea. In inimile celorlalti nu stiu… Stiti ca si in Iov 6:14 Biblia spune:”Cel ce sufere are drept la mila prietenului, chiar dacă părăseşte frica de Cel Atot puternic.”
  Am auzit intr-o predica faptul ca Biserica este singura institutie ce isi omoara ranitii… Ma intelegeti? Daca nu aveti mila fata de omul ala (NP), judecata voastra se indreapta cu viteza unui pumn ce aduce moartea si nu vindecarea sufletului lui. Faceti ce credeti dar nu uitati… Nu luati primii piatra. Analizati, ganditi… S-ar putea intr-un final sa va fi dat sansa ca sa nu o mai ridicati de jos de loc, ci sa plecati un genunchi… Sansa pe care cei ce se reped din „furia dreptatii” sa „loveasca” nu si-o dau.

 35. NouaOrdineMondiala zice:

  Superficialitatea este un atribut deosebit de util deavolului.Deavolul se fereste de detalii. Succesul detectivilor, jurnalistilor si pastorilor sinceri este ascuns in detalii. Inclusiv scamatoriile ce fascineaza si dilata pupile ,reusita lor consta in multa practica, iuteala de mana si…nebagare de seama.Crestinul autentic ,cauta din rasputeri sa se pastreze nevinovat ca un porumbel ,dar in nici un caz nu accepta sa fie evaluat de slujitorii lui Mamaona ,drept naiv si prost. Isus i-a numit pe carturari si farisei ,pui de naparci ,deci erau intelepti. Intre inima si creier satan- sarpele cel vechi, a ridicat un paenjenis de jocuri de lumini, de efecte si trucaje ,pentru a le tine mereu divizate.Ametit,caldicel si superficial.Singurul, Duhul Sfant este cel ce tine impreuna ,nedivizate ,mintea si inima noastra.El se manifesta si are efect purificator si dezinfectant ,doar la superlativ ,in clocot. Prin El si cu El primim mangaiere in dureri, intelpciune si putere analitica in incercari si victorie si triumf pe Calea ce duce la Mantuirea noastra !. Ferice de cei cu inima curata si iubitoare,caci doar ei si numai ei ,doresc…. sa cunoasca,sa implineasca si sa se bucure de ADEVAR !

 36. După peste 70 de postări, peste 150.000 de accesări, peste 2.000 de comentarii, lansarea oficială a cărţii şi epuizarea primului tiraj, cred că a venit vremea unor schimbări pe blogul „Răscumpărarea memoriei”.

  Consider că mi-am împlinit misiunea de a alcătui o istorie sinceră şi neromanţată a Cultului Penticostal în perioada comunistă. Interesul uriaş arătat faţă de carte arată că această discuţie era necesară. M-am bucurat de susţinerea deschisă a unor personalităţi de prim rang, atât din mediul teologic, cât şi din cel ştiinţific, după cum m-am bucurat şi de intervenţiile celor care au avut critici faţă de demersul acesta, atunci când acestea au fost judicios argumentate şi nu defulări emoţionale.

  Din nefericire, există şi oameni fără căpătâi, oameni care nu au curajul să se prezinte şi care nu au deprins încă manierele unui dialog civilizat. Ţipând din răsputeri, repetând aceleaşi mesaje pe alte pagini ale blogului „R.M.” sau ale blogurilor „vecine”, folosind un limbaj suburban sau chiar injurii la adresa partenerilor de dialog, aceştia creează impresia că nu sunt chiar aşa de rătăciţi pe cât vor să pară, ci în mod intenţionat caută să discrediteze orice dialog civilizat. Ei sunt „gaşca lui Vadim” care a venit cu fluiere, banere şi vuvuzele în Parlament, atunci când s-a dat citire raportului Tismăneanu.

  În acest context, am decis să limitez comentariile de pe blog conform următoarelor criterii:

  Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.
  Unele comentarii vor fi afişate numai după ce, în urma verificării prealabile a emailului, autorii vor confirma că îşi asumă conţinutul mesajelor postate.
  Nu vor fi acceptaţi la dialog comentatorii care nu au citit măcar un capitol din carte. În prima postare pe blog, fiecare comentator va trebui să precizeze dacă a citit măcar o parte din carte. Ştiu că astfel se va reduce numărul comentatorilor, dar cred că va creşte calitatea comentariilor.
  Comentariile trebuie să se refere strict la problema pusă în discuţie.
  Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.
  Dialogul este binevenit, însă cu respect faţă de partenerii de dialog.
  În speranța unui dialog constructiv și util,

  Vasilică Croitor

 37. Pingback: Scrisoare către doctorul Luca, de Petrică Lascău | Pasi.RO

 38. mircea zice:

  Pastorul Lascau te provoaca sa accepti realitatea. Felicitari pentru eseu .

 39. timotei husu/Phx. Az. zice:

  ….toti cei ce vor sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus vor fi prigoniti. 2tim.3;12 Daca acest Cuvint este inca valabil si pentru aceste zile in care traim, atunci se prea poate sa fie prigonitori si acum pe alocurea…! Nu toti prin Adunarile noastre sint si evlaviosi prin faptul ca sint si bisericosi, dar multumiri fie aduse Lui Dumnezeu Tatal pentru fratii seriosi care traiesc cu evlavie in Hristos…! Ceea ce este trist dar adevarat ca prigonitii de ieri au devenit prigonitorii de astazi. Acum se scrie si se vorbeste foarte mult de cei de i e r i , si se neglijeaza cee ce se intimpla a s t a z i . In lumea in care noi traim a fost si este un mare risc sa traiesti cu evlavie in Hristos, chiar si in Adunarea bineinteles in care a patruns lumea… Riscul era: p r i g o n i r e a … ! Oamenii se tem de prigoniri de aceea tac si devin pasivi si apatici.Ieri si atunci acesti oameni prigoneau sub stema Secera si Ciocanul, iar astazi si acum isi continua viata prigonind pe altii sub semnul Crucii…! Ce bine ar fi sa nu fie asa. Fericirea este data de Dumnezeu pentru cei prigoniti Mat.5;10.Pentru ca a lor este Imparatia care vine… Oare vei fi si tu acolo ? Cu multa dragoste si respect! Tim Husu

 40. PETRU MURESAN zice:

  Pe vremea Mantuitorului, pentru ca EL s-a asociat cu centurionul roman(conducerea militara si politica) ,vamesul si omul de moravuri usoare, Preasfintiile lor ,fariseii si carturarii (pastorii si inteleptii bisericilor nostre) au decis sa-l rastignesca.Pentru a-si duce scopul la indeplinire au instigat masele carora nu le pasa decat de traditia pe care le-o dictau” sfintii lideri spirituali „.La unison au cerut(capul lui Motoc) rastignirea si”sangele LUI sa cada asupra capului nostru si a copiilor nostrii”. Desi comparatia e putin fortata mesajul ramane acelasi= cine nu are pacat sa ia primul piatra= Cat despre tine Nicodime sa nu te miri ca ti-am spus ‘trebuie sa te nasti din nou’. O intrebare retorica ‘cine castiga din razboaiele sfintilor’?……..

 41. Lorand zice:

  Pacat de timpul scurs in a se face critica si pro si contra. Suntem romani doar. Cam atat putem. Ce se intampla pe micile ecrane se p[romoveaza si aici. Sa arunci cu noroi si sa aduci acuze fara probe si sa indulcesti faptele tradarii de dragul Bisericii. Mi se pare mie sau Biserica Evanghelica devine o institutie in loc sa fie locul unde Duhul Sfant judeca, mustra si invata? Ca un simplu cititor am ramas perplex de aciditatea unora pe acest site. Ironia si umorul au luat locul bunei cuviinte si al respectului persoanei pana la proba contararie. Asa se va indulci si minciuna, curvia si omorul ca de pot ataca biserica si aduce o pata asupra ei. Un spirit ortodox ma viziteaza cand va vad si mi-aduc aminte ca de cate ori in biserica ortodoxa se intampla ceva nelalocul lui se musamalizeaza de dragul bisericii. Se pare ca pasim pe acele urme in loc sa mergem pe urmele lui Christos care ne invata sa uram pacatul si sa iubim pacatosul.

  Dumnezeu sa va binecuvanteze cu mult mai multa intelepciune ca atunci cand citim despre noi insine ca si cult evanghelic sa nu mai intalnim polemici fara rost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s