Un prim semnal în mass-media. Radio România Actualităţi

Radio România Actualităţi a făcut un reportaj despre lansarea cărţii Răscumpărarea memoriei. Am reuşit să-l înregistrez pe telefon, de aceea calitatea sunetului nu este cea mai bună.

Fişierul de pe youtube conţine şi nişte imagini de la lansare. Nu am prea multe deocamdată. Voi reveni cu noi imagini în zilele următoare.

La eveniment au participat şi alţi reprezentanţi ai mass-media. Mă aştept ca unele prezentări să scoată în evidenţă aspectul negativ, sămânţa de scandal. Sper însă că pe ansamblu mass-media va avea o perspectivă echilibrată şi va prezenta Răscumpărarea memoriei dintr-un unghi constructiv.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

90 de răspunsuri la Un prim semnal în mass-media. Radio România Actualităţi

 1. altul zice:

  Mâine apare articolul în Evenimentul zilei! Puneți-vă centurile de siguranță. La ora 9 apare și pe site la evz.ro.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/penticostalii-isi-arata-fratii-colaboratori-905407.html

  • Liviu Matei zice:

   Subtitlul din evz este cam imprecis.
   „Un pastor penticostal din Constanţa a demonstrat într-o carte că toţi şefii cultului de până în 1994 au colaborat cu Securitatea.”

   Mi se pare ca sugereaza ca toti pastorii penticostali au colaborat cu Secu. Ceea ce este neadevarat.
   Ar fi bine ca autorul cartii sa sesizeze autoarea articolului poate ca se mai poate corecta.

 2. vasile zice:

  SLAVA LUI D-ZEU … intradevar este o carte care ne arata slujitorii care au slujit la 2 stapani . acesti oameni…..ar trebui sa fie exclusi intre 3 si 5 ani din bisericile unde au slujit securitatii si care au fost retribuiti cu sume de bani si alte privilegii pentru a face rau BISERICII LUI HRISTOS …va scriu pentru a arata ca timp de 2 ani am suferit din pricina tradatorilor inclusiv cu 2 ordine de concentrare la canal dunare-marea neagra,plus interogat in fiecare saptamana cu toate ca aveam 5 copii intre 3 luni si 8 ani dar BUNUL D-ZEU ma izbavit datorita postului si rugaciunilor familiei…..
  FRATE VASILICA D-ZEU SA VA AJUTE ..veti fi o marturie in ziua cea MARE…

 3. Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

  I-ati chemat voi pentru interviu sau au venit ei din proprie initiativa?

 4. Lela Daniel zice:

  Nu am citit cartea, am auzit insa multe discutii. Ideea cartii mi s-a parut o mare nebunie. Sunt prea multe subiecte ce pot fi abordate si despre care se poate scrie. Interesant insa este faptul ca unii stiu bine unde sa tinteasca pentru a devenii populari.

  • Vaisamar zice:

   Într-adevăr, bine spuns „mi s-a părut”… Cât despre ideea că o carte despre comunism, controlul cultelor de către Secu, rezistenţă şi capitulare te face popular, aş spune că e cea mai mare năstruşnicie din câte am auzit recent. Cartea a stârnit un val de simpatie şi un tsunami de indignări, vituperări, atacuri la persoană împotriva autorului etc. Numai cine n-a citit cartea/blogul şi nu ştie despre ce vorbeşte poate afirma că autorul a ales acest subiect ca să devină popular! Ca şi când eu sau alţii de asta susţinem demersul, că e popular! Bine aţi venit în lumea reală, dle Lela Daniel!

  • Imi pare rau ca nu se poate vedea cartea asta ca un prag in istorie si ca nu se intelege o data pentru totdeuna ca minciuna ascunsa bine, bine e tot minciuna. Cartea asta din punctul meu de vedere e vaccin pentru generatiile urmatoare.
   Dupa anumite comentarii de blog se vede ca umbra comunismului inca mai strabate pana acum: repede sa ascundem si sa camuflam orice tentativa binevoitoare pentru populatie.
   DEX – VACCÍN, vaccinuri, s. n. 1. Produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreții microbiene, care se administrează prin injecții sau pe cale bucală unui om sau unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase) sau curativ.

 5. Pingback: Răscumpărarea memoriei – lansare (1) « România Evanghelică

 6. Defender zice:

  Vaisamar, ma uimeste cerbicia cu care aperi pe autorul cartii, al carei titlu ar suna, mai cinstit, „Scormonirea Memoriei”. Nu ma indoesc de faptul ca autorul a urmarit scopuri personale (o platforma, or pur si simplu gologani in punga, care vor incepe curind sa curga) scriind cartea si nu te cred a fi atit de naiv sa n-o stii tu insuti.
  Apoi, este acest fel de scormonire a arhivelor, si a trecutului, o lucrare de pastor? Este ea compatibila cu datoria pastorului de a edifica, si nu de a acuza si dezbina? De loc, si ar trebui s-o stii.
  Documentele de arhiva comunista nu reflecta complexitatea situatiilor reale cu care anumiti pastori au fost confruntati si a judeca pe baza probelor lor indoielnice este cel putin riscant. Mai mult, nu-i poti baga pe toti in aceeasi oala. Ai stat de vorba cu ei? Voi judecati fara a acorda celor acuzati dreptul la aparare. Halal judecata!
  Ma asteptam sa te preocupi de chestii mai serioase, ditamai doctorul. Deh, senzationalul cucereste inimi si minti.
  Titlul suna pompos, e adevarat, dar general, vag, si nu spune nimic. A cui memorie? Si cine rascumpara memorii? Vasilica din Medgidia?
  Personal, nu apar pe nimeni. Pur si simplu mintea mea respinge absurdul scandalului stirnit, precum si vehementa unor pastori cu nume care, prin comparatie cu cei acuzati, se scot pe ei in evidenta, in special unii din America, pastori care si-au parasit turmele din Romania, ca s-o duca bine in America si acum se arata scandalizati …
  Vorbim peste un an sau doi!

  • Pocaitu zice:

   Well said defender.

  • Vaisamar zice:

   @Defender. Şi eu sunt uimit de cerbicia unora de a incrimina acest demers pe care îl consider necesar. Îl cunosc personal pe autor, am stat de vorbă mult cu el pe această temă. Ştiu demersul de la data începerii lui. Ceea ce afirmaţi dvs. este complet neîntemeiat. Ce înţelegeţi prin scopuri „personale”? Există şi scopuri „impersonale”? A urmărit „o platformă”? Ce trebuie înţeles prin „platformă”? Cum a urmărit autorul o platformă? Cunosc sensul lui „platformă”, dar când citesc că cineva „a urmărit o platformă” neuronii mei se blochează. Dacă autorul voia să facă bani, urmărea o platforma continentală cu petrol, undeva în Golful Mexic, nu scrierea unei cărţi!
   .
   Cercetarea arhivelor şi a documentelor nu e lucrare pastorală, dar nu înseamnă că nu poate fi făcută de un pastor. Oare cercetarea surselor şi luarea de interviuri e o lucrare de evanghelist? Sper că nu îi veţi reproşa evanghelistului Luca asta: că în loc să se ţină de propovăduirea orală a Evangheliei a „scormonit”, vorba dvs., prin diverse surse, pentru a urmări cu exactitate firul istoric al evenimentelor relatate. O să-mi spuneţi că Evanghelia lui Luca nu se compară cu R.M. Nu, nu se compară, dar inspiraţia Duhului nu l-a scutit pe autorul Evangheliei de a face muncă de cercetare. Dacă un autor inspirat divin a făcut cercetări (n-a aşteptat să-i pice de-a gata textul din cer), cu atât mai mult noi, cei care nu avem pretenţia de a fi inspiraţi, trebuie să cercetăm amănunţit istoria şi faptele care s-au petrecut şi care fac parte din istoria noastră. Sunt penticostal la a treia generaţie şi vreau să-mi cunosc istoria, cu bune şi rele. De aici „cerbicia” mea.
   .
   „De loc” se scrie corect „deloc” în sensul folosit de dvs.
   .
   Aţi citit cartea „R.M.”? Vorbiţi despre ce cunoaşteţi sau vorbiţi despre ce nu cunoaşteţi?
   .
   N-am scris eu cartea, dar şi dacă aş fi scris-o, cu Sandru, Bochian şi Bradin n-aş fi putut sta de vorbă decât dacă aş fi fost vrăjitoarea din En-Dor.
   .
   Cartea nu judecă. În carte sunt prezentate documente, uneori chiar în facsimil. Citiţi şi veţi vedea. Poate veţi şi înţelege.
   .
   100 de milioane de victime făcute de comunism sunt o „chestie serioasă”, dle Defender, nu credeţi? Cât de mare ar trebui să fie cifra ca să fie rezonabil interesul pentru comunism?
   .
   Titlul sună pompos? Dar subtitlul cum vi se pare? „Cultul Penticostal în perioada comunistă”. E prea general? E neclar, vag? Nu vă spune nimic?

   • sofosdi zice:

    Vaisamar, desi salut aparitia cartii lui Vasilica (pe care abia astept sa o citesc), cred ca uneori e intelept sa facem un pas in spate si sa privim la tot acest fenomen produs de RM (reactii de tot felul si eventual miscari de mase) din postura de observatori din afara. Poate in felul acesta reusim sa preluam mai cu ‘har’ comentariile critice. Uneori intelegerea (si nu respingerea grabita) celeilalte perspective o poate inarma pe a noastra cu argumente mai solide.
    O mentiune: evanghelistul Luca este numit asa din cauza scrierii sale (la fel ca Ioan, Marcu si Matei) nu din cauza lucrarii de evanghelist asa cum o cunoastem noi azi.

   • Vaisamar zice:

    Sofosdi, mulţumesc pentru intervenţie. Nu cred că reacţia pe care am criticat-o eu e a unui om care a făcut un pas în spate şi a chibzuit matur. E reacţia unui om care face proces de intenţie autorului. Nici apostolul Pavel nu i-a tratat numai „cu har” pe destinatarii săi. A turnat pe alocuri şi ironie. Iar Mântuitorul a turnat destul sarcasm peste farisei.
    .
    Sunt conştient că îl numim pe Luca evanghelist pentru că a scris o Evanghelie. M-am folosit însă de faptul că Luca apare menţionat ca tovarăş de echipă cu Pavel (deci era evanghelist şi în sensul celălalt). Plus că în Fapte descrie câteva pasaje din perspectiva martorului ocular care îl însoţeşte pe Pavel. Deci da, ar fi trebuit să precizez acest fapt, dar argumentul meu rămâne valabil: Luca ar fi putut să-şi vadă liniştit de treabă (doctorii sau evanghelizări, ca tovarăş de echipă al lui Pavel) şi să nu mai facă cercetări amănunţite).

   • sofosdi zice:

    Vaisamar, nu am aparat in nici un fel pozitia lui Defender (poate din neglijenta am dat impresia asta), insa am vrut sa sublinez ca exista si vor exista pareri diferite vizavi de RM. Personal mi-am propus sa nu adopt deocamdata o atitudine de partizan, si de aceea incerc sa evaluez reactiile celor ce comenteaza, dintr-o perspectiva echidistanta (daca se poate) si, sper, pur pastorala. Faptul ca RM a fost publicata ramane de un interes major pentru mine, mai ales ca ma ajuta in propriile cercetari.
    Si da, in continuarea argumentului tau (despre pastorul care face cercetare istorica), m-as putea si eu intreba ce cauta un profesor de literatura medievala (precum C.S. Lewis) intr-un domeniu in care nu a fost pregatit (teologia). Raspunsul e dat, simplu, de cartile pe care le-a scris si de numele pe care si l-a dobandit – apologetul secolului 21. Am vazut multi care nu au specializare formala intr-un domeniu care au reusit performante neegalate de altii cu pregatire temeinica in acea sfera academica.

   • Vaisamar zice:

    Sofosdi, Mulţumesc pentru precizare. Sunt conştient, ca om din mediul academic, că nu toată lumea trebuie să fie de-acord cu mine. În mediul academic există dezbateri, chiar polemici şi e firesc să fie aşa. Totuşi, am câteva minime pretenţii: criticii acestui demers să-şi argumenteze poziţia logic, decent şi într-o limbă română onorabilă. Toţi facem greşeli, dar unii persistă în ele de o manieră impardonabilă.
    .
    E foarte bine că eşti rezervat şi urmăreşti dezbaterea cu ochiul privitorului detaşat. Nouă, celor prinşi în vâltoarea dezbaterilor, pot să ne scape aspecte importante.
    .
    🙂 C.S. Lewis a fost criticat de către colegii săi „academici” pentru că s-a băgat în teologie. Sunt convins că şi eu voi fi criticat de colegii mei „academici” că m-am băgat în istorie. 🙂

   • defender zice:

    Vaisamar,

    Laudabil ca doresti sa-ti cunosti storia, ca penticostal, dar oare nu conteaza la ce surse apelezi? Cine poate discerne intre factual si „apocrif” in notele informative redactate de analfabetii ideologi ai comunismului, cind intentia a fost sa bage pe cineva la apa? Nu ma refer la scrisorile oficiale ale lui Bochian & Co. si nici la informatorii voluntari, ci la situatia precara a liderilor penticostali vizati de regim. Repet, cum spuneam ieri, nu-i poti baga pe toti in aceeasi oala si nici trece cu vederea meritele unora.

    Spre deosebire de tine, am trait mare parte din istoria penticostala sub comunism, am avut de-a face cu „tovarasii”, iar faptul ca biserica penticostala a reusit sa navigheze prin furtunile nefericitei epoci, se datoreaza in mare parte credinciosilor deconspirati de voi, pe umerii carora a apasat greu sarcina bisericilor, oameni de care, sunt convins, Dumnezeu S-a folosit ca s-o scoata la mal. Iar voi va straduiti sa-i bagati la apa.

    „De loc”-ul meu de ieri a fost o scapare de dactilo. Se pare ca nu scapi nici un detaliu, fara sa injosesti pe preopinent. Sper sa nu-ti faci un narav din asta.

   • Samuel Benza zice:

    Defender, dupa cum iti este numele, pe cine aperi? Chiar nu realizezi ca te contrazici singur?

    Esti in stare sa raspunzi la doua intrebari?

    De ce folosesti un nume care te ascunde de adevarata identitate? (la fel faceau si turnatorii)

    Cei care au turnat si au primit o casa, un servici, o iesire in afara tarii, ce au urmarit cand au facut asta, sa proslaveasca pe Mielul si imparatia?

    Stiu ca iti folosesti dreptul la opinie pentru a scrie, dar fratii care au fost vanduti au avut dreptul la opinie?

    Iti doresc din inima, intr-un mod cat se poate de sincer, „prietenia” unnui asemenea om care vine la tine in casa si apoi spune dusmanului si ce ai mancat cu el la masa. Nu de alta, dar este extraordinar de placut si interesant sa stai cu ochii in lumina lampei de la Secu ore in sir si sa raspunzi la intrebari.

    Ce sa zic, si Domnului Cristos i-o placut intr-un mod deosebit biciurile si scuipatul primit in urma tradarii lui Iuda, de otetul luat pe cruce nici nu mai zic…

    Defender, ne-am batut si condamnat singuri, noi pocaitii, cand am zis las ca merge si asa. Stii de ce? Tragedia ii in felul urmator: unde sunt ortodocsii dupa 2000 de ani – noi suntem dupa nici 100 de ani. O performanta demna de invidiat, nu-i asa?

    O intrebare ironica si profunda pentru tine de 10 puncte: De ce te duci la Politie si depui reclamatie impotriva mea dupa ce te-am batut zdravan??? Si imi mai faci si proces. Biblia spune ca trebuie sa accepti, sa taci si sa inghiti. Oare asa trebuie interpretata Biblia?

    Te duci la Politie pentru ca consideri anormal sa te bat (cu sau fara motiv). Si te folosesti de acest drept.

    Stii care ii diferenta dintre curva adusa in fata Domnului Isus si turnatori? Femeia aceea nu a indraznit sa ridice capul, stia ca este vinovata, insa turnatorii inca mai au curajul sa spuna ca nu ii asa, ca o fost altfel, ca 15.479 de scuze. In rest nu este nici o alta diferenta.

    De aceea ei nu vor avea iertare, pentru ca nu isi recunosc pacatul de a fi vandut pe fratii securitatii. Aduti aminte ca exact asta le spunea Domnul fariseilor.

    Am mai spus-o si o mai spun: Domnul Isus, Ioan Botezatorul, Pavel, Martin Luther si altii, au fost extrem de obraznici in momentul in care s-au ridicat si au spus cum stau lucrurile vizavi de fatarnicie si duplicitate.

    Pai din pucntul tau de vedere Papa o avut dreptate cand l-o excomunicat pe Luther, pentru ca acesta din urma nu o fost de acord cu curvele si viata destrabalata de la Vatican.

    Noi romanii avem o predispozitie pentru minciuna si fraternizare cu dusmanii, in nici un caz in sensul biblic. Domnul Cristos spune in felul urmator:

    DACA ARE CINEVA TREABA CU TINE PENTRU HAINA CARE O PORTI, LASA-I SI CAMASA!

    Insa –

    NU AM GASIT NICIUNDE IN BIBLIE SA FI SPUS DOMNUL: DUPA CE I-AI DAT CAMASA DUSMANULUI SPUNE-I SI UNDE ARE FRATELE TAU ASCUNSE CAMASILE (a se citi Bibli, carti si alte lucruri).

    Multi nu inteleg ca acum este ceasul judecatii pentru unii, daca nu ar fi asa Domnul nu ar fi ingaduit sa apara cartea asta.

  • @defender. Scormonirea memoriei ? deci pentru dvs, acesta ar fi fost cel mai expresiv titlu pentru carte?… Vezi ca ai gresit blogul! Sarcasmul si aroganta dvs va descrie atat de bine ! In rest, continutul comentariului dvs este irelevant ! Nu va inteleg , cum de nu aveti macar elementarul respect fata de munca unui om ,care nu a dorit altceva decat rascumpararea unei istorii ( a CP) , distorsionata de catre regimul comunist , istorie , pe care toti penticostalii si nu numai avem dreptul sa o cunoastem. De 20 de ani suntem mintiti ,in legatura cu trecutul nostru ca si penticostali ,era si timpul sa se faca lumina . Eu personal , nu pot trai in minciuna , dvs puteti ?

   • defender zice:

    „Harul Mantuirii” – frumos titlu. Presupun ca-ti doresti din toata inima harul acesta. Daca-ai asa, frate, ori iti schimbi parerile, ori schimba-ti numele. Nu te poti astepta la har de Sus, cind nu esti dispus sa acorzi har aproapelui tau si iertare gresitilor tai care, in cazul colaboratorilor cu securitatea, nici macar nu ti-au gresit tie, dar tu continui sa-i tii responsabili pentru faptele lor din trecut. Uiti ca este un „precum” in rugaciunea „Tatal nostru”? Atita har primesti de Sus, cit esti dispus sa dai pe orizontala. Cu ce masura … ti se va masura.

    „Toiagul Legii” ar fi un titlu mai potrivit cu vederile tale actuale privitoare la RM. Cind paiul pare mai mare decit birna, pazea frate!

  • „Documentele de arhiva comunista nu reflecta complexitatea situatiilor reale cu care anumiti pastori au fost confruntati si a judeca pe baza probelor lor indoielnice este cel putin riscant.”

   documentele reflecta lasitatea conducerii cultului penticostal care cu Dumnezeu alaturi a colaborat cu securitatea counista ce voia sa stearga din memoria românilor pina si ideea de Dumnezeu. mai reflecta faptul ca intre ei si Daniel din cartea cu acelasi nume a Bibliei nu exista nici o asemanare, what so ever!

   mai bine nu colaborau, nu?

   sau sunteti de alta parere?

   ce zici, asta ar ajunge?

   • @ defender . Nu ma asteptam la un alt raspuns din partea dvs. L-am anticipat . Nu-mi ramane decat sa va spun ca mi-ati demonstrat de ce duh sunteti insufletit ( calauzit) . In Cuvantul lui Dumnezeu gasim scris :
    ,, Caci harul lui Dumnezeu , care aduce mantuire pentru toti oamenii , a fost aratat , ( multi crestini se opresc aici si continua in viata lor veche , bazandu-se , gresit, pe faptul ca Dumnezeu este bun si iertator si ca ei pot continua in pacatele lor dar sa aiba si parte de vesnicia lui Dumnezeu ,ca doar suntem sub har !) si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti , si sa traim in veacul de acum cu cumpatare ,dreptate si evlavie …” (Tit2:11)
    Aroganta si sarcasmul sunt niste ,, virtuti” pagane si lumesti care nu au nimic de-a face cu virtutiile Imparatiei lui Dumnezeu . Aroganta si minciuna sunt cuprinse cumva printre roadele Duhului Sfant si eu nu stiu ? Esti crestin ? ca atat de multi oameni se inseala azi, crezand ca sunt crestini , dar viata lor nu se deosebeste cu nimic de cei ce traiesc conform standardelor lumii acesteia . Numai bine !

  • R. zice:

   de acord si eu, defender.

   Cine acopera o greseala, cauta dragostea, dar cine o pomeneste mereu in vorbirile lui, dezbina pe prieteni. – (Prov.17:9)

   • Liviu Vultur zice:

    O! dar ce au facut cei mentionati in carte (vreo 6-7 persoane), nu era o gresala. Nu au facut o boacana intr-o zi si apoi le-a parut rau. Delatiunea devenise preocuparea de baza a lor.
    Mi-a fost greata sa citesc.

   • R. zice:

    aha. ai si tu dreptate. dar mi se pare cam aiurea sa spunem noi cine cui trebuie sa-si ceara iertare, sa le dam noi sanse sa le pocaiasca. ma rog, voi. unii dintre voi. e chiar ilar. cine suntem? dumnezeu? poate unii dintre ei s-au pocait de ce-au facut, chiar daca nu au facut publica colaborarea lor cu securitatea. poate chiar si-au cerut scuze de la cine trebuia. pe noi ne-a pus cineva sa ne marturisim toate pacatele inaintea cuiva cand ne-am pocait? nu.
    candva aveam si eu greata si fara sa stiu c-au fost colaboratori. mi-a trecut, ca nu-mi facea decat rau.

  • petruburac zice:

   Eu cred ca dumneavoastra nu ati citit cartea. Si cred ca va jucati bine rolul de Defender al comfortului propriu.

  • daniel vaduva zice:

   Domnule Defender dumneata nu citesti tot titlul cartii (poate ca nu ai timp sa citesti cartea si ar fi un efort prea mare pentru un om care nu easte obicnuit cu lecturarea, dar nici macar titlul cartii……….. citesti doar literele MARI?). Cartea pe care pastorul Vasilica a scris-o poarta numele „RASCUMPARAREA MEMORIEI CULTUL PENTICOSTAL IN PERIOADA COMUNISTA”. I nici un caz nu este Scormonirea memoriei cultului penticostal, probabil doar o scormonire in memoria ta si a altor slujitori ca dumneata pe care memoria (constinta) va mustra pentru felul in care ati slujit. Cartea aduce desbinare…? nu ai citit niciodata in biblie unde Domnul Isus declara ca El a venit sa aduca desbinare? Caci ma venit sa despart pe fiu de tatal sau ….. Matei 10:35

 7. Pocaitu zice:

  Br. Vasilica, you got your 15 minutes of fame, congrats, and in the process you did more damage than all the collaborators.

  • Cosmin Visan zice:

   Well said…again

  • me zice:

   The truth only damages the father of lies and its followers. Are you one of them? If not, you shouldn’t be „destroyed” by truth.

  • Adrian Vlad zice:

   @Pocaitu: Do you realize what you are saying? Since when was the book written for fame? Would you (and everyone else like you) stop throwing fists at the author and analyze the book? It seems like you’re judgmental in your mode of thinking because apparently you have searched the author’s heart and motives and found him guilty!

   What damage are you talking about? Please expound on that. You write vague sentences without making clear where your heading.

   • ruben zice:

    hi ady Vlad would be better for you and you see
    curusurile from the doctoral and not worry about the Romanian writers and do not have and you see a wolf disguised in sheep’s skins

   • Adrian Vlad zice:

    @Ruben: First of all, I am not sure what your comment has anything to do with my reply and/or the subject at hand. So please talk about ideas which are strictly related to the subject.

    Secondly, what does my „curusurile (sic)from the doctoral ” mean? I am not even in my doctoral program yet and even if I was why I am not allowed to voice an opinion just as well as you do? Double check your information before you write.

    Thirdly, if you analyze my comment I did not say anything positively or negatively about the book. My concern is that too easily we try to judge a person’s motives as if we are God (especially when it comes to an author’s piece of writing). Nevertheless, it is one thing to critique ideas but when the dialogue is flipped upside and down and we began to discredit people then I cannot be silent! Sorry…

  • manuintrigatu zice:

   I don’t think so man. What does God think of me? This should be our main question. But for so many of us, we are only as good as other people think we are. We have an image to protect. N.P. knows this…

  • alaxandra zice:

   Daca chiar crezi cele de mai sus, recomand o introspectie serioasa, si putina ratiune.

   Cum ar putea o carte despre adevar sa fie mai daunatoare decat insasi seva sistemului comunist: colaboratorii, delationistii?

   Fratele meu, mai gandeste-te. Cunoasterea trecutului ne ofera lumina pentru a cunoaste cine suntem. Si dupa ce aflam cine suntem, nu ar strica putina pocainta ca Biserica. Cu totul…

 8. Strain si calator zice:

  Credeti ca Vasilica Croitor e mai fericit acum ? Credeti ca merita faima dobindita acum dupa ce a semanata atita dezordine intre romanii din Diaspora si nu numai ? Obiectivele aparitiei cartii se vor fi lasat resimtite in urmatoarele luni. A trecut Conventia de la Atlanta, va mai trece si Congresul C.P. din Romania si vor mai aparea consecinte. Ramine de vazut !

  • Petru zice:

   Come on.Pe noi nu ne distruge o carte.Sintem in bratul Domnului si din mina Lui nu ne poate smulge nimeni.Carti s-au scris si se vor mai scrie.Oameni care au gresit au fost si vor mai fi.Sa nu uitam ca Dumnezeu e Atotputernic.El a avut si are puterea sa mintuiasca.Unii reactioneaza ca si cum de acum nu vor mai veni oameni la mintuire.ca vezi Doamne a aparut o carte a lui Vasilica.

 9. DiANA zice:

  Once again… Satan pulls our attention from the REAL Christian purpose!!
  If I may say, being born in America, raised in a Romanian family, ALWAYS involved in the Romanian church, I am so TIRED of watching year after year, decade after decade, attack each other based on „What I know about ‘so and so”. I am 24 years old and I am watching your children, who you cry and pray about at your bedside (at least i hope you parents do, at least, give some time away from reading this „great book of Romanian Pentecostal History” to pray for your children) because you have lost them to the American Churches!
  I am completely against losing the youth to the American churches. They are built now on socialism/media.. in short.. your children are attracted to CONCERTS Services and or a SHOW not church! But it seems that the Romanians (I’m talking to you Vasile Croitoru) can put on a show and cause fireworks without any help from the Americans!
  Proverbe 16:28
  Omul neastîmpărat stîrneşte certuri, şi pîrîtorul desbină pe cei mai buni prieteni.

  Supporters of V.C. and or the History Book and especially you Vasile – Please return to the purpose you as “so called” Christian have! Focus on YOUR home, focus on YOUR salvation in Christ! Even if all of what was in that book be true, you cannot state that you are justified or compelled by God to reveal such things, which you in your own words wrote to Dia.

  God know’s all things and doesn’t need you (V.C) and or appointed you to write a book for Him. Nor does the Romanian community need you to reveal and or inform us about our “through your eyes” history. When it comes to a book.. I still pray that your name (V.C)..with God’s grace, will be in the most important BOOK of all!

  To all other readers – I pray you move on.. and start caring about a generation that needs your attention before it’s really too late!!

 10. Pingback: Cum a fost la lansarea cărții “Răscumpărarea Memoriei”? « Clujul Evanghelic

 11. niciasanicialtminteri zice:

  Domnule Defender,

  M-ati amuzat copios cu replica „(o platforma, or pur si simplu gologani in punga, care vor incepe curind sa curga.)”.
  Pe de alta parte, e de rasul plansului ca unii vad in asta o afacere. Cu siguranta ca dvs. (in fioroasa criza economica in care ne aflam) va ganditi cu necaz cati bani o fi facut dl. Croitor din aceasta carte.
  Nu am auzit pe nimeni sa se fi imbogatit din asemenea demers. (Milioane de euro fac doar autorii din categoria J. K. Rowling; Dan Brown.)

  Faceti referire la titlul ca suna pompos, ati reusit sa treceti de el? Sau cititi coperta interioara? Daca vreti sa va lamuriti, citit cartea? (nu doar blogurile)

  Sa stam stramb, dar sa judecam drept.

 12. Sa speram ca evenimentul lansarii cartii RM , va fi prezentat de mass-media romaneasca intr-un mod cat mai obiectiv. Nu avem nevoie de o promovare cu ,,adaugiri”si nici ,,inflorituri ” pentru ca nu ajuta pe nimeni. Consider ca lansarea cartii in mod oficial , este o dovada clara pentru opinia publica din Romania , ca cei din Cultul Penticostal din Romania , singurul( dintre cultele din Romania) deocamdata care face un asemenea demers ,in care isi dezvaluie adevarata istorie.

 13. niciasanicialtminteri zice:

  Diana,

  Apreciez sinceritatea ta si indemnul tau la pace, dar ma ia cu calduri cand aud abordarea ta.
  „God know’s all things and doesn’t need you (V.C) and or appointed you to write a book for Him. Nor does the Romanian community need you to reveal and or inform us about our “through your eyes” history.”

  Bineinteles ca Dumnezeu e atotputernic, stie totul, cunoaste orice detaliu. El nu are nevoie de mine si de tine ca sa isi indeplineasca planul Sau, dar El se foloseste de oameni. Pot eu sa ma spal pe maini de responsabilitatea incredintata pe Pamant de catre Creatorul meu?
  Daca toata generatia noastra ar gandi asa… atunci misionarii nu ar mai trudi la evanghelizarea lumii, pentru ca Dumnezeu stie tot si nu are nevoie de noi.
  So, we can go out to Mac, have small talk and do some shopping, ‘cuz He will do the rest.
  Daca tu nu esti interesata de istoria Bisericii din care faci parte, nu inseamna ca ea nu trebuie scrisa. Faci o afirmatie in numele Comunitatii Penticostale fara temei. De unde stii tu ce crede Comunitatea despre aceasta carte? Pe mine personal ma intereseaza, pentru ca eu vreau sa fac parte dintr-o Biserica Penticostala asumandu-mi trecutul si fiind informata despre istoria ei.
  About the necessity of writing this book… Don’t you at times stop and evaluate your projects, your life? Don’t you look back and draw conclusions on what have been in your life? I think it’s the same in this case, we need to look back and learn from our past. Don’t you realize that people were hurt by this „octopus-like” system? How would you feel if your dad or someone close to you was a victim of comunism? Why are you against the book if you did not read it?
  Why are you so prejudiced against American churches?

  Move on? Where exactly? Fast food life?

  God’s blessings!

  • DiANA zice:

   niciasanicialtminteri-

   What V.C. wrote was not a book of history.. but a book of Gossip and Strife. And last time i read my bible, God does not tell us to write scrolls of gossip no matter what they may be. Trust me, I’ve had my share of difficulties with Romanian pastors but you don’t see me writing a book about what they did. What V.C. did will cause broken relationships, broken hearts and more political drama. The Bible states – 1 Thessalonians 5:11 – Therefore encourage one another and build each other up. not throwing each other under the bus so that we can pick the Romanian churches we attend.

   “Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8) – I would like V.C. to get out and do as you say. for what he did was write a book that caused damage.. how about he now go out si sa.. „trudeasca la evanghelizarea lumii”.

   Most importantly, the people who are named in that book have had so much time to ask for forgiveness from God if they truly did what they did. Who are we now to be the judges and condemn when the bible says that God is the final judge. They may have already paid a price.. who are we to double it???!!

   And about your Mac story, please.. i am not naive! When youth comes to me in the Romanian church needing someone to talk to because they want to kill themselves because life isn’t going well at home, life at church isn’t going well.. but here we are with our noses stuck in these „History Book” when in the mean time, you lose an entire generation! Don’t believe me? Put me to the test.. start talking to the youth.. and you will see that i am right! I don’t sit on a seat in church and in life and don’t do anything.. i am active.. i do what God purpose is in my life! I don’t have time to sit with you at Mac because i’m trying to keep the next generation interested in actually coming to the romanian church.
   Prejudice against the american churches begins when you notice that most.. now i’m not talking „ALL” american churches allow and welcome all gays and lesbians, or gang members. I get the „come as you are” segment.. but there is no prayer.. american’s don’t know how to pray nor do they teach their children.. Just cause the pastor prays at the beginning and end.. doesn’t mean the church prays. Prayer is taught at home.. and practiced. there is no fear of God.. for if there was.. the american youth wouldn’t be going to church with Blue hair and piercings all over their faces. These are the american churches i witness 50% of the youth in my town attending. Now, if that doesn’t bother us.. there is a problem with us!

   • Vaisamar zice:

    Diana, from what you write it is pretty clear that you don’t know that you are speaking about and have not read a book, but presume to judge it. A book of Gossip? You either don’t know what „a history book” is or you don’t know the meaning of „gossip”. I am 30, I have read enough history books for my age and I can tell you plainly that you are mistaken.
    .
    Reading this history book helped some of my friends understand why life is not going well at church and things are not what they should be. Writing a history book sometimes allow people to understand where things began to become messy and go amiss.
    .
    If you wrote about your string of difficulties with Romanian pastors, yes, you would only write a book of Gossip. But that is not what V.C. wrote.
    .
    You seem to confirm the old adage: „Where ignorace is bliss, ‘tis folly to be wise”!

   • Adrian Vlad zice:

    @ Diana: You obviously speak out of ignorance. What do you mean by the American church? or by most? Apparently you have not been to too many American churches. For the last six months I have been travelling quite a bit and visited (even spoke in) some of them. With all the experience I’ve had in their churches and their schools I am not still not capable to voice my opinion on what the American church is or is not!

   • ld zice:

    Well dear DiANA,

    it’s clear why our children are going out from our churches. Their „parents” example was not so right. They said something, and did something else. Now we ask our „parents” to renew their mind and say „yes” is „yes”, and „no” is „no”. Our children read us, not our words. So I am sure that asking forgiveness from our children when we are wrong, will help them to trust more in us. Same is in the Church life.
    And, I think that books have tobe critysized by people who know something about that subject. I am sure that many of those how wrote about this book are just nervous, but are not studied nothing about it before. It’s like we are speaking about a medical book, being simple seller in a store. So, let everybody do his job. Take what is good and let the rest there.

    Be blessed.

 14. Evz.ro zice:

  Penticostalii îşi arată fraţii colaboratori
  Autor: Mirela Corlățan

  Un pastor penticostal din Constanţa a demonstrat într-o carte că toţi şefii cultului de până în 1994 au colaborat cu Securitatea.

  Sursa: EVZDe două săptămâni, penticostalii români – peste 330.000, potrivit ultimului recensământ – sunt în mare forfotă. Un tânăr pastor din Constanţa, Vasilică Croitor, a arătat că toţi cei care au fost la conducerea cultului de la autorizarea sa în 1948 până în 1994 au fost, fără excepţie, colaboratori ai Securităţii. Că îşi turnau fraţii pentru putere şi bani, primiţi cu chitanţă de la serviciile secrete.

  Sub titlul „Răscumpărarea memoriei”, dat cărţii şi unui blog, pastorul Vasilică a declanşat, astfel, o dezbatere unică în peisajul românesc privind atitudinea duplicitară în perioada comunistă a ierarhilor unui cult.

  Turnător din turnător se face

  „Trecerea de la loialitatea faţă de Dumnezeu la slugărnicia fără rezerve în serviciul lui Mamona a fost concepută de Securitate cu precizia unui ritual iniţiatic. «Candidatul» era supus mai întâi unei atente verificări prin informatorii din jurul său. Informaţiile culese de la fraţi erau obţinute în anchetă sau prin delaţiune”, descrie mecanismul recrutării autorul cărţii.

  El exemplifică, pe baza documentelor, cu cazul lui Gheorghe Bradin, alias „Scorţaru”, primul preşedinte al cultului, care a dat informaţii utile în recrutarea celui care i-a succedat în funcţie după moarte, Pavel Bochian.

  Acesta din urmă, sub numele de cod „Luca”, a devenit apoi, o arată documentele, unul dintre cei mai zeloşi informatori din cadrul cultului. Astfel a şi fost, de altfel, propulsat în funcţia de preşedinte interimar în 1962, funcţie deţinută până în 1987. Atunci, Departamentul Cultelor a dat, în sfârşit, aprobarea pentru organizarea de alegeri. Întrucât câştigătorul nu era cel agreat de Securitate, Pavel Bochian a fost reimpus.

  La Revoluţie s-a retras, totuşi, din funcţie. Succesorul Emil Bulgăre a fost şi el colaborator în tinereţe, însă în documente se menţionează că a fost abandonat ca urmare a invocării clauzei de conştiinţă de către acesta. Consecinţa a fost excluderea din pastoraţie până la Revoluţie, când a devenit preşedinte.

  Urmează deconspirarea celor în funcţii
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/penticostalii-isi-arata-fratii-colaboratori-905407.html

  • Eugen Paul zice:

   Nu stiu in care an , precis 1987-1988 ? T. Sandru a fost in Zalau la biserica
   in predica care a tinut a dat citeva agurmente cu privire la pocainta ca ori ce
   credincos care se lapad de credinta nu contaza ce a facut Dumnezeu il primeste
   din nou daca se pocaieste ? Mam uitat la el am vrut sa vorbesc cu el imedia a
   venit linga mine pe banca ? lam intrebat cum sa asumat sa deie in biserica asa
   invataturi find ca Evrei .ca -6 ver 4-5-6 /,?Pote ,atunci Dumnezeu ia luminat
   mintea de nu a mai dat informati la securitate. TREZITIVA ROMNI
   DUMNEZEU CRAIATOR––DUMNEZEU GUVERATOR

 15. Evz.ro zice:

  DECORAT DE ILIESCU

  Nicky Pop, pastorul cu legendă creată de Secu?

  Singura persoană în viaţă dintre cele deconspirate este Nicky Pop, pastorul celei mai mari biserici penticostale a românilor din America, cea din Portland.

  Potrivit lui Croitor, Pop a fost colaborator cel puţin din 1973, iar în 1978 a reuşit să plece cu viză de turist în Statele Unite, fiind considerat adept al „mişcării Goma”.

  În realitate, se deduce din carte, o legendă creată pentru o mai utilă infiltrare. A reuşit rapid să se stabilească în State şi să revină în vizită în 1980.

  Atunci a dat Securităţii informaţii consemnate în 18 pagini. Pastorul Pop s-a apărat recent într-un interviu la Romanian Television Network din Chicago, în care arată pe larg cum ar fi fost, de fapt, urmărit şi hărţuit de Securitate, înainte de a emigra.

  În 2004, Pop a fost decorat de preşedintele Iliescu cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor. „În acelaşi an, aceeaşi decoraţie au primit-o doi angajaţi SIE, al căror nume nu e făcut public. Mă întreb dacă este o coincidenţă”, spune Vasilică Croitor.

  ÎN VIZOR. Nicky Pop apare în documente cu numele de cod „Picu Emil”.

 16. Gherghel Virgil zice:

  E rusinos ce se intampla in randul liderilor penticostali care au colaborat cu securitatea. Acum cand vad ca iese la lumina trecutul unor lideri fie chiar plecati dintre noi, incearca sa-si ascunda in continuare trecutul sau sa nege cu vehementa ca au fost colaboratori, spunand ,,nu am facut rau la nimeni”. Oameni buni daca aveti constinta curata scrieti TOTI pastorii o declaratie in fata propriei constinte din care sa rezulte ca nu ati fost colaboratori si dati-o la secretariatul cultului. Toti cei care vor fi verificati si gasiti ca in ceasul al 12-lea au declarat neadevaruri sa fie trecuti in randul enoriasilor fara slujbe si functii pentru a avea timp de pocainta. Incercarea de a face curatenie nu trebuie condamnata indiferent prin cine vine ci dimpotriva ajutata. Cine stie sa faca binele si nu-l face savarseste un pacat. Haideti sa nu mai pacatuim.

 17. Pingback: Declarația zilei – 9 septembrie 2010 « România Evanghelică

 18. viorel chis zice:

  Cartea ;”Rascumpararea Memoriei” pentru multi a ajuns sa stirneasca interes ,critici si multe dezbinari pentru cei lese increzatori si fara o cunostinta puternica in continutul Sfintelor Scripturi!Multi chiar nu sint interesati de ea si continutul ei!Nu este de mirare fiinca traim intr-o societate complexsa!Dar pentru cei din gruparea penticostala pentru fiecare ar trebui sa fie un interes aparte fiinca expue doar un fracment de adevar!Daca aceasta carte ar fi expus toate peroanele si toate documentele de la arhiva, multi s-ar ingrozi!De ce ?Fiinca si azi sint multi in viata care nu au curajul sa ishi recunoasca greshala!Cei mai tineri nu pot concepe astfel de lucruri si nci chiar unii colegi ai generatiei trecute pe care noi acum o numim o generatie apusa!Este considerata ea apusa dar radacinile inca functioneaza si nu dorim sa credem ca lastarii lor inca cresc si se fac copaci!!!Iar acesti copaci umbresc ADEVARUL!Si se vede ca azi de prea putini se doreste sa se cunoasca Adevarul!De ce ?Fiinca lumea zace in puterea celui RAU.Si daca lumea zace in puterea celui Rau pentru ADEVAR mereu trebuie sa te lupti si mereu trebuie sa ai taria si curajul sa expui AEVARUL .Domnul Isus Hristos care a fost,este FIUL TATALUI CERESC SI ACUM DOMNUL SI MIJLOCITORUL NOSTRU A AJUNS SA NE FIE UN BUN EXEMPLU PENTRU ACEST FEL DE SUBIECT,ADEARATII UCENICI NE EXPUN LA FEL ACELAS EXEMPLU SI GENERATIILE CARE S-AU PERINDAT PINA IN PREZENT AU INVATAT CEVA?Credem ca azi nu sint persoane care doresc sa expuna ADEVARUL si sa ii desconspire pe cei cu o dubla personalitate?Sint ,dar sint ignorati vorbiti de rau si chiar in familie desconsiderati!Mai mult aceste persoane cu pretentii si cu o viata duplicitara , de multi sint protejati !
  […]
  Vedem ca multi sint interesati in RASCUMPARAREA MEMORIEI ,DAR A PREZENTULUI SE DORESTE? Sa vedem si sa analizam pe parcursul vietii cum aceste persoane doresc sa ishi inalbeasca hainele ,sa ajunga cu adevarat adevarati crestini si slujitori ai domnului Isus Hristos!Eu nu am expus comentariul sub anonimat fiinca sa se stie cine sint si ei in citirea mesajului sa vedem daca au puterea sa ishi recunoasca greshala facuta fata de mine si familia mea fiinca ce scrie in Scriptura daca astfel de lucruri se intimpla?Zacheu ce a spus chind la intilnit pe DOMNUL ISUS?Cei care critica scriitorul acestei carti si i-l desconsidera ,inseamna ca desconsidera mesajul Scripturiii fiinca si in epistolele scriitorilor in Scriptura apar frati care au avut o astfel de comportare si de ce a fost ingaduit sa apara?Azi oare fratii cu o persoana duplicitara si care inca au pretentii la predicare ,trebuie lasati sa traiasca in felul lor duplicitar ,fara ca faptele sa le fie descoperite?Atunci in ce consta SFINTIREA ,NEPRIHANIREA SI INALBIREA HAINELOR ?Sint trist ca sint si azi pretentii mari la multi pastori,lideri si cu chit ca se cunosc faptele ;se doreste SA SE TRAIASCA CU ADEVARAT PRIN PUTEREA DUHULUI SFINT DACA SINT PRETENTII?Ce ne expune SFINTA SCRIPTURA?Si ce se intimpla de fapt?Se doreste o comunicare sincera ,directa conform sfatului scriptural?

  • Partea din comentariul dvs. care nu priveşte demersul „R.M.” a fost eliminată.

   • COMUNICAT

    Pastor DR. IOAN CEUȚĂ

    Preşedintele Adunărilor lui

    Dumnezeu din România

    Cartea Pîngărirea (Răscumpărarea) Memoriei

    Adresată: Frustraților, neîmpliniților, pigmeilor care se cred uriași.

    Motto: Dr. Ioan Bunaciu „În lucrarea Domnului din România a fost nevoie de două feluri de lucrători: câini care să latre și măgari care să ducă poverile. Pentru că dacă toți lătrau nu era cine să ducă poverile, dacă nu lătra nimeni, comuniștii măreau poverile, așa încât nu le puteau duce măgarii. Greșeala a fost că de multe ori câinii au lătrat la măgari nu la cei care au pus poverile.”

    Cuvânt pentru autori: Iov 30:1/ I Timotei 6:3-5

    Prin prezentul comunicat doresc să precizez punctul meu de vedere legat de cartea amintită.

    1. Autorii nu au calitatea morală și spirituală pentru a face o analiză a Cultului Penticostal în perioada comunistă.

    2. Legat de demersul făcut de comunitatea de Constanța la CNSAS, pot spune că este unul frumos și simplu, pentru că niciunul dintre ei nu au fost pastori în perioada comunistă. Toți sunt pastori după Revoluție și s-au rupt de comunitatea din București pentru a prinde funcții.

    3. De ce pastorii care sunt în viață și au slujit în perioada comunistă se lasă intimidați de câinii Revoluției? Se bucură că numele lor nu apare în carte, sau le este frică că va apărea în viitor?

    4. Noi ar trebui să fim mândri că am slujit lui Dumnezeu în acea perioadă grea și să nu ne lăsăm manipulați de cei care au lucrări mari doar pe hârtie, iar în realitate dezbină biserici și nu sunt acceptați de frați.

    5. Personal, am fost la CNSAS, am văzut dosarul din care au rămas doar câteva file pentru că a fost ars. Asta este soarta liderilor, unii au dosare arse, iar alții îi ard și pe cei morți (Atenție la Crematoriul de la Medgidia!).

    6. Am văzut mai multe dosare ale liderilor de la diferite culte și am fost rugat să fac descoperiri și să scriu o carte. Am spus persoanei că CNSAS-ul este al trecutului iar pe mine mă interesează viitorul și dezvoltarea unor lucrări de impact.

    7. Sunt menționate nume mari ale mișcării penticostale: Bradin, Bochian, Bodor, Șandru, Vamvu, Matache, Nicky Pop ș.a.

    În urma acestor stâlpi ai mișcării penticostale au rămas, după 1990, peste 1000 de biserici penticostale și peste 200.000 de credincioși. Mă întreb ce va rămâne în urma celor implicați în scrierea acestui manual funebru de la Crematoriu.

    8. Oare de ce dintre toți pastorii din America a fost ales doar Nicky Pop, cel care are cea mai mare biserică română din afara granițelor României? Nicky nu este perfect, are slăbiciunile lui, dar știu că de multă vreme există un complot de răsturnare a lui din funcție. Deși nu am fost la Portland de 10 ani, în urma unei juruințe pe care am făcut-o, de data aceasta stau lângă Nicky, chiar dacă pierd. Eu sunt pastor și stau alături de pastori. Dacă Nicky ținea legătura, îi spuneam de ce să se ferească, dar el m-a evitat, ba chiar a făcut multe afirmații neadevărate legate de mine și de lucrarea pe care o fac. Acum, dacă nu aș avea duhul lui Dumnezeu, m-ar bucura căderea lui Nicky Pop. În această perioadă m-am rugat pentru el și pentru biserică. Nu este corect, după ce a făcut o lucrare atât de frumoasă să fie izgonit ca un câine. El trebuie să corecteze unele lucruri și să aibă încredere în Dumnezeu. Legat de dosar, poate să deschidă proces la București și poate lăsa Instanța să decidă.

    9. Manualul funebru îi ridică în slăvi pe Wurmbrand, Răscol, Caravan, Alecu. Respect lucrarea fiecăruia dintre cei menționați dar bisericile nu s-au dezvoltat în perioada comunistă datorită activității lor. Doresc să vă spun că fiecare are și părți întunecoase, depinde ce vrem să scoatem în evidență.

    10. Legat de reforma menționată, doresc să spun ce înseamnă reformă pentru ei: Reformă înseamnă poziții, funcții și înlăturarea conducerii actuale. Oare de ce cartea a fost lansată înainte de Congresul Cultului Penticostal? Dacă sunt capabili, să demonstreze prin proiecte și realizări, iar noi vom urma orice exemplu bun.

    11. Cred că fochistul de la Crematoriul Medgidia nu poate rămâne într-o mișcare așa murdară și compromisă cu oameni inculți, având conducători nepotriviți, cum e Cultul Penticostal. Dacă rămâne, atunci este constructorul de la Turnul Babel care a dorit să-și facă un nume.

    12. Sunt mândru și fericit că l-am avut pe pastorul Pavel Bochian ca președinte. Eu, care am stat în același apartament cu el, știu presiunile și tensiunile la care a fost supus de Securitate și Departamentul Cultelor. În prezent nu s-a ridicat în Mișcarea Penticostală nici un alt lider de talia lui. Un „om compromis” ca Pavel Bochian, are toți copii, ginerii, nurorile, nepoții pe calea Domnului. A fost omul lui Dumnezeu, i-am spus și îi voi spune Tati.

    Nu pot să trec cu vederea pe cel care a înființat Seminarul Teologic („Institutul”) Penticostal, fratele Trandafir Șandru. El a pus în mine dorința pentru educație. Deși în multe situații nu am fost de acord unul cu altul, totuși, l-am respectat ca pe un părinte spiritual și sunt mândru că m-a învățat multe lucruri. Cred că dacă nu înființa Institutul, atunci fochistul rămânea Croitor și nu făcea de rușine Mișcarea Penticostală.

    Sunt binecuvântat să fac parte din Mișcarea Penticostală și sunt mândru că am avut mentori buni.

    Eroi au fost, Eroi sunt încă, Eroi vom fi și noi!

    Penticostalul Marinel Ceuță

    Dr. IOAN CEUTA
    PRESIDENT

    BUCHAREST CHRISTIAN CENTER

    OFFICE:
    Rasaritului 59, sect 6
    Bucharest-Romania, cod 061206
    Tel/Fax:+40-21-777-0795
    +40-21-444-3199
    Cell: +40-722-356-625
    MAILING ADDRESS:P.O.Box 76-132 cod 062590
    Bucharest-Romania
    E-mail: mmceuta@yahoo.com
    Private e-mail: ioanceuta@gmail.com
    http://www.ccb.org.ro

  • Vasile Gabrian zice:

   Cum poti rascumpara prezentul pana nu ti-ai asumat prin recunoastere si prin pocainta trecutul?

   • cornel zice:

    Pocainta facuta in fata lumii e o pocainta de ochii lumii. Adevarata pocainta are loc inaintea lui Dumnezeu. Una din probele prin care ne putem dovedi noua insine credinciosia este iertarea neconditionata. Putem pretinde gresitului nostru sa-si ceara iertare, insa acesta e un moft personal, nu conditia sine qua non a iertarii. Iarta ca sa poti fi iertat! Simplu si fara complicatii hermeneutice.

   • Liviu Vultur zice:

    Domnule Ceuta,
    Stiu ca este jenant acum sa priviti in urma. De aceea recomandati „uitarea”. Dar aveti macar putina consideratie pentru oameni ca Wurmbrand, Răscol, Caravan, Alecu… si nu le pomeniti numele sugerand ca si ei ar fi fost tradatori comuni cu „parti intunecate”. Am ramas in credinta datorita Harului lui Dumnezeu care mi-a oferit exemplul lor. Au fost mai tari ca securitatea. Erau oxigenul fara de care Biserica Penticostala, si nu numai, s-ar fi sufocat in laturile tradarii.

    Acestia impreuna cu multimea celor anonimi care nu au acceptat sa se inchine spurcaciunii, sunt singurii care au construit bisericile de care vorbeati. Celelalte „nume mari” pe care le-ati amintit, cu tot efortul lor, nu au putut stinge credinta ce infloreste oricand in persecutie. Faptul ca au persecutat este singurul „merit” al acestor „nume”. Sutele de mii de credinciosi nu le apartin, le apartin doar cei carora le-au frant credinta tradandu-i, uneltind cot la cot cu secu sa distruga tot ce era viu si nealiniat directivelor ce duceu spre ateism.
    Regret nespus. Istoria este deja scrisa.

 19. stefania zice:

  Eu cred ca aceasta carte ar fi trebuit sa apara doar in interiorul cultului si sa nu fie asa o mare propaganda ‘lansarea ei’ deoarece ‘hainele trebuie sa fie spalate in familie’, si sa nu-si bata joc cei din afara, vazand slabiciunile inaintasilor nostri. Eu nu sunt din cultul penticostal, dar sunt crestina si daca as fi scris eu aceasta carte, asa as fi facut. Sigur, fiecare face cum vrea. Cred ca e bine ca a existat aceasta documentare si poate fi spus lucrurilor pe nume. Domnul Dumnezeu sa se indure de cei care mai sunt in viata si au pacatuit prin colaborarea cu SRI-ul, sa le mai dea har de pocainta.

 20. boborul zice:

  Cum pot intra si io (din afara tari) in posesia acestei carti?

  merci

 21. andrei zice:

  Sincer am fost tare bucuros cand am aflat ca se va afla adevarul despre trecutul Cultului Penticostal in comunism, am 26 de ani si la 18 ani m-am intors la Dzeu printr-o marturie puternica si viata mea a luat o intorsatura spre vesnicia cu El.
  Am vazut multe lucruri care erau un exemplu negativ pentru mine si chiar am vrut sa ma intorc inapoi in lume dar multumesc bunului Dzeu ca am privit la El si am mers inainte.
  Am vazut articolul din evz si am fost tare mahnit probabil ca sti ca presa e un instrument cel mai de joasa speta din societatea in care traim si vad ca esti mandru ca au participat si ei acolo la lansare… te intreb iti place raspunsul lui Rivis ,iti plac comenturile care sunt la ei pe site vis a vis de articolul scris de ei, ma intre si te intreb daca pt un singur pacatos e mare bucurie in cer ce se intampla daca tu ai impiedicat lucrul acesta?
  nu vreau sa te acuz dar in ziua de azi asa cum sa intamplat in trecut nu am incredere in nimeni mai ales de cand a aparut aceasta carte scrisa de tine ….de ce nu as crede si eu despre tine ca ai scris aceasta carte cu anuminte interese si dupa ani de zile daca vom mai trai se va descoperi si despre tine acelasi lucru,ce vor spune copiii tai?
  Cu cartea asta oamenii sunt mai buni,pocaitii mai pocaiti?…probabil ca ai vrut sa propovaduim Evanghelia la orice faptura sau nu inteleg …. te rog sa imi raspunzi sunt f revoltat de articolul care a aparut in evz si te consider direct raspunzator pt orice faptura care se pierde ( parintii mei nu sunt intorsi la pocainta si din intamplare au auzit despre acest articol si acum au o parere mai rea despre credinta ),probabil vei spune ca va trece si oamenii vor uita, dar nu e adevarat pt ca pocaitii nu uita usor.

 22. Pingback: Ecouri de la lansarea cărţii “Răscumpărarea memoriei” (2) | Adrian C. Leahu

 23. O sa treceti prin acelasi tumult prin care am trecut noi baptistii acum ceva ani. Dureros, dar este nevoie. Preferabil ar fi fost ca deconspirarea sa fi avut loc imediat dupa revolutie. Domnul sa aiba mila de noi toti!

 24. ianis zice:

  Din pacate, la baptisti procesul analog rascumpararii memoriei a fost unul nascut prematur, oarecum avortat
  Dar inca nu e tarziu pentru o noua sarcina. Ba e chiar de dorit. Si nu doar la baptisti.
  Sa speram ca vor mai aparea si alti „croitori”.

 25. Coman Flaviu zice:

  Parerea unui securist de talia domnului Ceuta, in contextul lipsei de pocainta, este nula
  Amin!

 26. pete zice:

  diana ai numai 24 de ani si decade after decade?

 27. Anghel zice:

  Eu consider „colaborarea cu securitatea” un pacat ca toate celelalte.Prin recunoastere cu pocainta este ertat.

 28. Vaisamar zice:

  @Defender,
  1 Există documente „apocrife” în arhivele Securităţii? Nu regret să vă contrazic. Cine a făcut opoziţie regimului a fost cunoscut ca un cal breaz şi nu l-a putut compromite nimeni cu documente apocrife. Constantin Caraman are nenumărate dosare la Secu. Acreditaţi-vă ca cercetător şi scrieţi o biografie decentă a lui, că este loc pentru toţi să studiem acolo. După ce petreceţi doi ani la CNSAS, mai vorbim despre distincţia „apocrif” şi „factual”. În opinia mea, ea este caducă.
  2. Faptul că unii securişti erau agramaţi nu înseamnă că erau şi proşti. Ofiţerii de Securitate erau nişte psihologi excelenţi. I-au citit ca la carte pe cei pe care i-au racolat. Au ştiut perfect ce butoane să apese. Ceauşescu însuşi a avut o inteligenţă politică extraordinară. Ceea ce nu înseamnă că nu era un agramat.
  3. Nici n-a spus nimeni că trebuie băgaţi în aceeaşi oală toţi.
  4. Dacă aţi spus că Biserica Penticostală a reuşit să “navigheze” prin furtunile acelei epoci datorită credincioşilor deconspiraţi în carte (Eu cred că datorită Duhului Sfânt!), înseamnă că respectivii credincioşi erau “la apă” oricum.
  5. Nu înţeleg de ce vă simţiţi înjosit că v-am atras atenţia asupra unei greşeli de gramatică. Mie mi-a atras cândva un cititor atenţia că am scris “fii” cu 2 i deşi în context era nevoie de 3. Ştiam cu câţi i se scrie “fiu” când e vorba de pluralul articulat, dar nu m-am ofuscat din acest motiv. M-am amuzat că ditamai doctorandul în filologie face greşeli de clasa a II-a, am corectat şi am încercat să scriu mai cu atenţie, ceea ce vă doresc şi dvs.
  6. Mă tem că recomandarea dvs. vine prea târziu. Lucrez ca editor part-time şi corectarea greşelilor de ortografie/gramatică a devenit, dacă nu un “nărav” (cum spuneţi dvs.), măcar un „defect” profesional. 🙂

  • defender zice:

   Nu ajuta la nimic sa discutam la infinit. The bottom line is, cum spunea Isus, „Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta (!) …” ti se ofera tie o pirghie sa indrepti pe fratele tau. Daca nu te-a vindut pe tine (!), al cui avocat te faci? Poate ca victimele (adevaratele victime, pentru ca nu sunt multi care au suferit cu adevarat din pricina delatiunilor) ale vinzarilor au iertat deja pe vinzatorii lor (poate nu toti, e drept).

   Al cui joc il faci, atunci, stirnind o atmosfera de curiozitate acuta, de spirit de revansa, intr-o cauza care nu este a lor, de suspiciune, in rindul credinciosilor, suflind din greu in carbunii aproape stinsi ai altor vremi? Iti dau un singur caz: sotia mea sufera si agonizeaza din pricina acestei arheologii a voastre, pe cale sa scoata la iveala oseminte incredintate deja odihnei. Si multi altii ca ea. Nu vei sti niciodata toate relele curse din aceasta cutie a pandorei, careia i-ati ridicat cu mindrie capacul.

   Adevarata istorie (vazuta de Sus) atotcuprinzatoare (nu istoria unor arhive umane), se scrie acum, in prezent, prin tot ce faci. Cred ca n-ai vrea sa constati in viitor ca te-ai declarat net in favoarea erorii. N-ar fi pacat?

   Te-am citit pe net de citava vreme si, daca vrei o parere frateasca despre tine, atit cit te-am putut „citi”, iat-o in citeva cuvinte: ai buzunarele doldora pline de prea multe certitudini (la virsta asta)!

   • Vaisamar zice:

    @Defender.
    1. Invocaţi abuziv un verset care vorbeşte despre conflicte interpersonale. Aici aveam de-a face cu un alt tip de fenomen. A scrie istorie nu înseamnă a fi avocatul nimănui. Poate avocatul adevărului. Cu victime sau fără, istoria trebuie scrisă. Fără istorie nu avem niciun soi de reper: de unde venim şi încotro mergem. Suntem condamnaţi să fim nişte „macurţi” (citiţi Legenda Mancurtului de Aitmatov şi o să înţelegeţi la ce mă refer. Dacă aţi citit-o deja, referinţa va fi utilă pentru alţi cititori ai blogulu).
    2 Spirit de revanşă? Cartea R.M. nu stârneşte niciun spirit de revanşă. Deşi ceva se revoltă în noi când colaboratori cu state vechi la Securitate, confruntaţi cu propria istorie tenebroasă, au curajul să nege totul. Nu mă refer la ce s-a discutat aici pe blog sau la ceea ce apare în carte. Vorbesc de un caz necunoscut cititorilor. Omul a luat sume imense pentru colaborare, a fost extrem de zelos, a procedat fără scrupule şi fără remuşcări. Probele sunt indubitabile. Ce aţi face dvs. dacă aţi confrunta pe un astfel de frate (aşa cum s-a şi procedat deja) şi el ar nega totul? Ce aţi simţi dacă, discutând cu o astfel de persoană, i-aţi spune că negrul e negru, iar el ar susţine că negrul e alb?
    3 „Cărbunii aproape stinşi”? Ce înţelegeţi prin asta? Nu ştiu motivele pentru care soţia dvs. suferă. Dar purtarea suferinţei în acest fel este inevitabilă pentru noi, în momentul acesta. Am suferit şi eu citind cartea şi editând-o. Am suferit şi alte şocuri. Rămân inflexibil.
    4 Mă tem că dacă această arheologie ar avea de-a face doar cu oseminte încredinţate odihnei n-ar fi nimic. Dar printre noi încă umblă stafii şi cadavre ale unei epoci tenebroase. Nu pretindeţi că istoria dinainte de 89 şi cea de dupa 89 sunt rupte complet, că n-au legatura intre ele, ca la Revolutie a disparut complet o generatie, fiind inlocuita cu una “spontanee”. Perspectiva dvs. „utilitaristă” nu are în ea nimic biblic. „Să nu deranjăm, să nu tulburăm, să nu dezgropăm”. Totul pentru fericirea boborului, sub deviza, „noi activăm, noi nu reflectăm, ca să nu tulburăm”. Somnul pe care ni-l propuneţi dvs. este somnul de veci al uitării şi al descompunerii. Dumnezeu le-a poruncit evreilor în nenumărate rânduri să-şi pună semne de aducere aminte, să-şi lege semne la mâini, pe uşiori etc. Uitarea costă mai scump decât vă imaginaţi dvs. care vă temeţi de ipotetice rele izvorâte din cutia dvs. cu spaime.
    5 Am ridicat Cutia Pandorei cu mândrie? Vă înşelaţi. N-am să caut să mă justific înaintea dvs. Dar vă întreb: dvs. de unde ştiţi care sunt relele care ies din această cutie? Sunteţi profet? Aţi avut o descoperire în acest sens? Ce rele ies din proclamarea adevărului? Singurul rău este că strigoii trecutului pălesc şi mai mult! Exorcizarea demonilor care bântuie discret România post-comunistă nu poate fi făcută decât prin proclamarea adevărului, nu prin văruirea mormintelor care ascund acele osemintele pe care dvs. le vreţi acoperite cu grijă.
    6 Da, se scrie şi istoria de Sus. Dar noi nu pe aceea o citim şi nu la aceea avem acces. Nu, n-aş vrea să constat că m-am declarat net în favoarea erorii. Cred că nici dvs. Deocamdată nu m-aţi convins că susţin o eroare. Faceţi generalizări, vorbiţi poetic, puneţi întrebări retorice răscolitoare, mai citaţi din când în când un verset biblic scos din context, dar the bottom line este că nu aveţi argumente. Sau, dacă le aveţi, le ţineţi pitite bine, în virtutea acestui reflex al ascunderii care pare să caracterizeze mai toate comentariile dvs. pe acest blog.
    7. Atenţia pe care mi-o acordaţi mă onorează. Dacă e adevărat că eu am buzunarele doldora cu prea multe certitudini, nu e mai puţin adevărat că dvs.păreţi să aveţi desaga ticsită cu prea multe dubitaţii şi îndoieli. În orice caz, puteţi avea măcar această certitudine: dacă n-aş fi avut buzunarele doldora de certitudini, nu m-aş fi angajat în susţinerea acestui proiect. Dvs., dacă n-aţi avea atât de multe îndoieli, probabil nu l-aţi contesta atât de sârguincios!

 29. Pingback: Penticostalii îşi arată fraţii colaboratori « Claudiunitisor's Blog

 30. adi dura zice:

  Pace si indurare de la Dumnezeu
  dupa ce am citit o parte din comentariil de pe blog as dori sa spun si eu citeva lucruri desi am doar 32 de ani pe oparte din cei amintiti in carte i.am cunoscut,mergind de la 14 ani in biserica filadelfia din bucuresti.Sincer cred ca egreu de spus acum ce efect va avea cartea pe viitor pentru memoria celor ce acum nu mai sunt printre noi cit si pentru a celor ce sunt printre noi si sunt mentionati in carte dar sincer nadajduiesc ca Dumnezeu sa lucreze prin aceasta carte si nimeni sa nu se poticneasca,dar cei ce sunt vinovati sa se caiasca si sa se intoarca.
  Dumnezeu sa se indure de cei ce au gresit si inca sunt in viata si se le cerceteze inima in caz ca nu le pare rau de ceea ce au facut.ASA CUM DEJA SE INTIMPLA suntem multi cei care nedam cu parerea acasa,in grupurile de prieteni sau in biserica si bineinteles pe blog si nu sunt putine acerste pareri
  Cred si vad de fapt ca e asa usor de vorbit insa e foarte greu a tacea. si aici ma refer nu la cei ce adauga comentarii cumpatate si gindite inainte ci la cei ce scriu aparand sau acuzand cu usurunta sau si mai rau, scriu fara dragoste
  .Eu unul cred sincer ca fr. Vasilica nu a fost rau intentionat scriind aceasta carte ,asa cum vad ca unii acuza .nu stiu pe ce baza.Cred canimic nu e la voia intamplarii si Dumnezeu stie de ce a ingaduit ca aceasta carte sa fie scrisa.Si mai cred ca ar trebui sa o citim si sa nu mai facem atita polemica si multa vorbarie goala.daca are cineva ceva de spus sa o faca in dragoste indiferent in care tabara se afla,ci sa ne cutremuram si sa ne rugam ca Dumnezeu sa se indure de fiecare crestin si s apazeasca si mai departe Biserica Lui.Gandul meu e sa nu uitam de Domnul Isus care a murit pt noi si inainte ca cineva sa scrie pro sau contra sa se gandeasca la El cu mai multa atentie.cred ca ceea ce a fost , a fost si atrecut unii fiind afectati de ceea ce s.a intimplat sub comunism,altii nu.Dar as dori mult de tot ca aceasta carte sa fie un semnal de alarma pentru constiinta acelor ce fac astfel astfel de lucruri poate si in ziua de astaziDumnezeu sa se indure de toti cei ce slujesc in bisericile crestine si sa.i ajute sa tine piept Diavolului iar daca s.au lepadat trdindu.si fratii Dumnezeu sa.i ajute sa se intoarca la El

  .

 31. defender zice:

  „It is very natural for young men to be vehement, acrimonious and severe. For as they seldom comprehend at once all the consequences of a position, or perceive the difficulties by which cooler and more experienced reasoners are restrained from confidence, they form their conclusions with great precipitance. Seeing nothing that can darken or embarrass the question, they expect to find their own opinion universally prevalent, and are inclined to impute uncertainty and hesitation to want of honesty, rather than of knowledge.” (Samuel Johnson)

  • Vaisamar zice:

   Mulţumesc de citat. Foarte instructiv. Dr. Johnson, pe care îl folosiţi că să-mi trageţi mie o frumoasă mustrare literară, bine adusă din condei, vă smulge dvs. preşul experienţei de sub picioare, câteva paragrafe mai jos „Whatever hope may persuade, or reason evince, experience can boast of very few additions to ancient fable”. Pentru Johnson, orice experienţe şi orice înţelepciune de viaţă aţi pretinde dvs., ele sunt deja „în cărţi”.
   .
   În orice caz, după cum putem constata din altă reflecţie a Dr. Johnson, nici anii prea mulţi adunaţi în spate nu sunt un atu. „While he depends upon his memory, and can draw from his repositories of knowledge, he utters weighty sentences, and gives useful counsel; but as the mind in its enfeebled state cannot be kept long busy and intent, the old man is subject to sudden dereliction of his faculties, he loses the order of his ideas, and entangles himself in his own thoughts, till he recovers the leading principle, and falls again into his former train.”
   P.S. Dacă n-o să mă acuzaţi că am scos din context citatul, n-o să vă reproşez nici eu că aţi procedat la fel cu celălalt. 🙂

 32. pavel zice:

  Draga Vaisamar imi permit sa te citez: „referinţa va fi utilă pentru alţi cititori ai blogulu” sper ca ai observat greseala, nu de alta dar te-ai dovedit expert, in a ironiza pe alti.
  O zi excelenta

 33. daniela zice:

  am reusit sa citesc pan acuma doar o jumatate de carte,dar am putut sa-mi dau seama ca Vasilica Croitoru a fost calauzit de ceva mult mai presus de toate insinuarile care le aduc unii pe blog.stiti ce spunea Iuda oridecate ori se punea problema banilor,…cu acei bani se putea face altceva…mai folositor…Scuzati-ma dak indraznesc sa fac o comparatie ,..unii se comporta ca si el acuma ,aducand fel de fel de argumente cu ceea ce ar fi fost mai bine sa fi facut VasilicaC ,ce interese l-au determinat etc..stiti ca prin ceea ce scrieti pe acest blog ,defapt aratati cine sunteti ,ce valori aveti,aparam dar nu stim ce..Eu cred ca toti avem nevoie de poacinta…stiti ce m-a intrebat o batrana de 75 de ani cand a auzit despre lucrurile astea?Ceva ce defapt arata scopul nostru pe pamant..”oare unde or fi mers ei acuma ca o murit?”..asta e intrebarea pt fiecare dintre noi..nu ca ce face Vasilica cu banii care ii obtine in urma vanzarii cartii,ca ce face el ..nu are grija de „turma”,etc Fiecare sa ramana la chemarea si slujba care i-a fost incredintata ,iar dak altuia i-au fost dati mai multi talanti ,sa nu cerem socoteala Stapanului ci mai degraba sa vedem ce facem cu al nostru ,nu cumva sa-l fi ingropat si sa privim in gradina vecinului ,..stiu e mai usor….

 34. daniela zice:

  imi cer scuze pt greselile care le fac in scris..(aveam pretentii mai mari de la mine):)

 35. Cristi Soimaru zice:

  Servus,

  In ultimele zile a fost o experienta interesanta pentru mine sa citesc postarile de pe blogul „Rascumpararea Memoriei”. E bine ca un subiect atat de delicat si cu multe ramificatii se dezbate intens. M-am bucurat sa vad ca cei mai multi dintre cei care au postat sunt oameni tineri.

  Era de asteptat si lesne de inteles ca un astfel de subiect („cartof fierbinte”) va starni multe pareri, raspunsuri si reactii (din cele mai diverse). E bine ca exista polemica, chiar daca asta sperie pe unii avand in vedere ca societatea noastra nu prea a avut acest exercitiu. Ma refer, bineinteles, la o dezbatere argumentata si civilizata si nu la „cearta/balciul/circoteca” care se revarsa peste noi in asa de multe contexte si canale (media si de alt fel). Ceea ce ma surprinde este faptul ca multi dintre „postacii” mai tineri apeleaza la abordari si cuvinte care fac parte mai ales din „arsenalul” de dinainte de ’89. Nu sunt surprins atunci cand oameni care au fost formati si „calati”, mai degraba, inainte de ’89 folosesc atacuri la persoana, exprimarea unor judecati si evaluari definitive fara a indica argumente de natura factuala sau dovedibila. Prea usor suntem gata sa dam replici de dragul replicilor, prea inclinati spre a vana greseli colaterale (ma refer la o buna parte din „postaci”) doar pentru a ne hrani vanitatatea (cel putin asta e perceptia mea). Nu incerc sa dau sfaturi nimanui, dar m-as bucura daca s-ar reusi mai mult sa avem un dialog civilizat si in limitele scripturii, chiar si atunci cand suntem (foarte) pasionali, implicati sufleteste si avem convingeri clare si ferme. Cum scria cineva „let’s disagree without being disagreeble”/”sa avem dezacorduri, dar fara sa fim dezagreabili (balacarim)”.

  Eu, unul, ma bucur ca Vasilica si-a asumat proiectul acestei carti. E mai bine ca anumite realitati si opinii sa fie exprimate clar cu autor, subiect si predicat decat sa ramanem in continuare doar in cercul vicios al speculatiilor, barfelor si dedesubturilor. Altfel spus, eu, unul, prefer o incercare (desi imperfecta) pe fata decat „abordari simandicoase pe la colturi”. Consider ca aceasta carte este o incercare laborioasa de a aduce mai multa lumina peste o perioada/istorie complicata si „cetoasa” a tarii noastre si a miscarii penticostale din Romania. Pe de alta parte, inteleg ca Vasilica nu detine adevarul absolut in aceasta chestiune si e nevoie si de perspectiva si contributia altor oameni. Ma rog si sper ca vor fi mai multi oameni (din diverse generatii, pareri si experiente) care sa abordeze acest subiect intr-un mod care sa-L onoreze pe Domnul Isus si sa respecte si „bunele practici” minimale ce se impun atunci cand se evalueaza istoria si cand se poarta o polemica civilizata.

  Trecutul institutional trebuie asumat! Trecutul asumat poate si trebuie sa fie iertat. Facand acesti pasi si prin ajutorul Lui Dumnezeu „viitorul suna bine”!

  O perspectiva personala. Eu ii respect si pe cei care au alte perspective (mai ales pe cei care pot fi respectuosi si cu adversarii lor de idei si opinii).

 36. După peste 70 de postări, peste 150.000 de accesări, peste 2.000 de comentarii, lansarea oficială a cărţii şi epuizarea primului tiraj, cred că a venit vremea unor schimbări pe blogul „Răscumpărarea memoriei”.

  Consider că mi-am împlinit misiunea de a alcătui o istorie sinceră şi neromanţată a Cultului Penticostal în perioada comunistă. Interesul uriaş arătat faţă de carte arată că această discuţie era necesară. M-am bucurat de susţinerea deschisă a unor personalităţi de prim rang, atât din mediul teologic, cât şi din cel ştiinţific, după cum m-am bucurat şi de intervenţiile celor care au avut critici faţă de demersul acesta, atunci când acestea au fost judicios argumentate şi nu defulări emoţionale.

  Din nefericire, există şi oameni fără căpătâi, oameni care nu au curajul să se prezinte şi care nu au deprins încă manierele unui dialog civilizat. Ţipând din răsputeri, repetând aceleaşi mesaje pe alte pagini ale blogului „R.M.” sau ale blogurilor „vecine”, folosind un limbaj suburban sau chiar injurii la adresa partenerilor de dialog, aceştia creează impresia că nu sunt chiar aşa de rătăciţi pe cât vor să pară, ci în mod intenţionat caută să discrediteze orice dialog civilizat. Ei sunt „gaşca lui Vadim” care a venit cu fluiere, banere şi vuvuzele în Parlament, atunci când s-a dat citire raportului Tismăneanu.

  În acest context, am decis să limitez comentariile de pe blog conform următoarelor criterii:

  Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.
  Unele comentarii vor fi afişate numai după ce, în urma verificării prealabile a emailului, autorii vor confirma că îşi asumă conţinutul mesajelor postate.
  Nu vor fi acceptaţi la dialog comentatorii care nu au citit măcar un capitol din carte. În prima postare pe blog, fiecare comentator va trebui să precizeze dacă a citit măcar o parte din carte. Ştiu că astfel se va reduce numărul comentatorilor, dar cred că va creşte calitatea comentariilor.
  Comentariile trebuie să se refere strict la problema pusă în discuţie.
  Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.
  Dialogul este binevenit, însă cu respect faţă de partenerii de dialog.
  În speranța unui dialog constructiv și util,

  Vasilică Croitor

 37. DANIEL zice:

  HMMMM: ce trist sa constati ca aceasta scormonire in trecut pentru adevar (care adevar ma intreb?) din moment ce fiecare stie ca securitatea comunista era cea mai mare unealta a deavolului de distrugere in masa a oamenilor nu conta ce religie aveai daca nu acceptai ideea lor erai din start dusmanul lor si noi acum ne apucam sa scriem (adevarul!!!!!!) pe baza dovezilor adunate din arhivele lor (adica arhiva deavolului) si nu numai cei care au trecut pe la interogatorii la securitate ci si pina si ulimul on care a avt de a face cu militia de la vremea respectiva stie cum se faceau rapoartele , adica spuneai una si se scria ce trebuia sa sune frumos si placut lor ca sa ramina tot ei in picioare si acum dupa 20 de ani luam mizeria lor drep adevar?. Iar cat despre cei care au fost colaboratori ai securitatii comuniste eu personal nu am dreptul de cat sa ma rog pentru ei e singurul lucru care am voie sal fac si e o porunca data de DUMNEZEU si trebe implinita caci judecata e a LUI nu a noastra , iar despre cei care au curajul sa improaste cu nori tot EL sa aiba mila si sa le deschida ochii pocaintei. Pacat ca desi stim cu totii ca ADEVARUL este unul singur ISUS , inca ne mai permitem sa umblam bezmetici mintindune singur ca umblam dupa adevar. Aiba mila D-NUL de noi toti in ziua necazului.

 38. Samuel Tantu zice:

  Comentariul Domnului Ceuta e ridicol. E terifiant ca un conducator actual de la care inca se astepta un mesaj, are un astfel de discurs , care este descalificant si dezonorant pentru autorul lui.
  Pentru dumneavoastra,d-l pastor Ceuta, a face lucrarea lui Dumnezeu este mai important dacat a fi un om a lui Dumnezeu.Este mai de onoare sa fie un om a lui Dumnezeu integru, care a trait ce a predicat si a asteptat rascumpararea din mana SA, decat sa faci lucrari cu ” impact”(termenul dumneavoastra ) si sa fi in realitate intr-o potura mai nefericita decat a fariseilor din vremea Domnului Isus, traind duplicitar cu o pasiune si dedicare macabra, in postura unui Saul de mult tras pe linie morta de Dumnezeul Sau, dar plin de ravna pentru lucrari cu impact.Faptul ca au ramas biserici si ca miscarea penticostala a progresat nu este un argumanet ca mizeria si pacatul sa fie ascunse.Cu siguranta este un lucru extraordinar mantuirea celor din jurul nostru, dar toti stim ca biserica din case a avut un rol esential, fundamental, pricipal in cresterea bisericii si nu liderii ei tradatori.Liderii erau departe de biserica si biserica de ei, forma ultra-institutionala a bisericii i-a indepartat de turma.
  Renunumele, faima si gloria noastra sunt o mizerie inaintea lui Dumnezeu cand nu sunt dobandite de la El, asa ca nu va temeti pentru popularitatea acestori oameni, nici Lui Dumnezeu nu-i pasa.Iar daca totusi ii pasa, ii va apara.
  Imi cer ierate , dar nu pot sa nu amendez dizgratioasele,hidoasele analogii, cu privire la lucrarea facuta de pastorii de la Constanta si cu privire la atacurile personale la adresa lui Vasilica Croitor.(fochistul de la Crematoriul Medgidia).
  Nu se potriveste acestiu cadru.

 39. alaxandra zice:

  Maine, duminica, de la ora 15.00 la 16.00 se poate asculta pe RVE Bucuresti reportajul despre lansarea cartii Rascumpararea Memoriei. Pentru cei care nu sunt din Bucuresti linkul pe care se transmite online:

  http://www.rve.ro/playlist_rcv.pls

 40. Pingback: Declarația zilei – 11 septembrie 2010 « România Evanghelică

 41. nadyia iniuta zice:

  inca ceva pentru toti care acuza trecutul. Asa sa vi se expuna si voua pacatele din trecut , cum ati expus si voi a celor „vinovati”. presupun ca nu aveti pacate altfel nici nu ati fi acuzat. eu una sunt vai cea mai pacatoasa si stau departe de a acuza, de frica ce-ar scrie Isus in nisip despre mine in timp ce eu acuz pe altii. Oricum voua nu ar trbui sa va fie frica ptr ca probabil nati facut nici un pacat. sau daca leati facut stiti ca nu sint inregistrate in ur personal file in Romania.numai daca cumva sinteti pacatosi chiar in cea mai mica masura (daca exista pacat mic sau pacatel) de azi inainte as avea mare grija cum si ce fac ca s-ar putea sa scoata Dumnezeu dosarul vostru la iveala, si ala ar fi mai tare/dureros decit o carte. xoxo

 42. nadyia iniuta zice:

  si da am citit exact un capitol, dupa care m-a luat o durere de cap, si am dat cartea fratelui meu, si nu ca imprumut, ci on a permanent basis.nu m=a ajutat la starea spirituala joasa in care ma gaseam, poate pe penticostali asa ceva ii ajuta sa se ridice, eu inca mai jos de cum ma gasisem inainte de a o citi m-am gasit.sper ca confirmarea sa ajute la posting my comment. no offense taken if it wont be posted. ty

 43. Pingback: AUDIO: Reportaj RVE Bucuresti – Lansare de carte Rascumpararea Memoriei Cultul Penticostal in perioada Comunista | Trepte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s