Răspuns pentru Nicky Pop (1)

După cum era de așteptat, dezvăluirile din cartea Răscumpărarea memoriei au polarizat foarte mult lumea cititorilor. În paralel cu apelurile la trezirea conștiinței, asistăm la strădanii șirete de anesteziere a conștiinței credincioșilor. Traversăm cu toții un timp neobişnuit, o întâlnire cu trecutul care se vrea lucidă și responsabilă, dar care sfârșește adesea prin a fi doar emoțională.

Mi-am făcut timp azi să urmăresc mai detaliat intervențiile de pe RTN și de pe site-ul bisericii, precum și anunțul trimis de NP. În răspunsul său, NP face o serie de afirmații care întăresc cele afirmate în carte:

1. Ordinarea lui NP este cusută cu ață albă. NP afirmă la RTN Chicago că Pavel Bochian i-a făcut propunerea de a-l ordina ca păstor, dar Viorel Moisa a intervenit, cerând să aibă el privilegiul acesta. Pavel Bochian (agentul „Lucescu”) și Moisa Viorel (agentul „Ardeu Ioan”) nu făceau o astfel de slujbă fără acordul Securității. De multe ori, până și inițiativa trimiterii la un seminar sau a ordinării aparținea Securității, care se folosea în acest sens de un agent cu funcție de conducere. Citez dintr-un dosar (al unui informator sucevean) studiat săptămâna trecută la CNSAS:

„trimiterea lui „Pavel” la seminarul teologic s-a realizat prin acest informator [inf. „Vrânceanu”]” (R 309942, vol. 1.)

Doi agenții notorii ai Securității cer să fie ordinat un dușman al regimului, o persoană care era expulzată din țară! Este neverosimil acest scenariu. NP mai adaugă că frații i-au dat și o adeverință, ca pe unde va ajunge acest „dușman al regimului” să poată înființa biserici. Preocupările acestor lideri, când călătoreau în afara țării, erau să dezinformeze Occidentul în privința realităților din țară. Ei le reproșau celor care emigrau sau participau la acțiuni ilegale că „nu se supuneau stăpânirilor”. În acest context, un „dușman al regimului” este ordinat ca păstor și i se înmânează adeverință pentru a putea înființa biserici românești în exterior!?

De altfel, subiectul acesta este prezentat mai detaliat în carte. Unui credincios i se cere, în declarația de plecare din țară, să promită că va frecventa „adunările ce se organizează prin cult” (p. 127). Ce grijă avea Securitatea! Românii trebuiau să fie uniți în biserici care să poată fi influențate mai departe de agenții infiltrați în Vest. Misiunea UM 0544/225 era „sprijinirea consolidării și creării de noi comunități românești în străinătate, în scopul întăririi emigrației loiale și folosirea acesteia pentru susținerea intereselor României în exterior”. (p. 131) Faptul că biserica înființată de NP a avut cea mai mare creștere între bisericile românilor din SUA poate să fie explicat, așadar, în multe feluri. Noi, românii, am găsit foarte ușor explicații pentru creșterea bisericilor americane (influenţe lumești, entertainment etc.). Să avem tăria de a evalua şi factorii care au dus la creșterea bisericilor românești.

2. Confruntarea sinuoasă cu Securitatea. Autobiografia lui NP, aşa cum a fost prezentată în talk-show-ul de la RTV, ridică mai multe întrebări, în loc să ofere răspunsuri.

 • NP a fost dat afară de la seral pentru credinţă, iar apoi reprimit.
 • NP a mers la facultate în 1963, în vremea în care românii înfundau pușcăriile, iar accesul în universități se făcea după o serioasă verificare a „originii sănătoase”. Totuși, NP afirmă că „profesorii nu erau interesați de religia mea”, chiar dacă în dosarul său era menționată religia.
 • Apoi a început Facultatea de Comerț Exterior. Acolo verificările erau și mai stricte (comerț exterior pentru Ceaușescu însemna spionaj). Vezi explicațiile oferite de I. M. Pacepa. După o perioadă se află că este credincios și este exmatriculat.
 • Din nou, exmatricularea nu are repercusiuni serioase, NT fiind angajat ca inginer în industria cărnii.
 • Timp de 5 ani face controale în toată țara, ocazie cu care predică în biserici, pentru ca în 1975 să fie destituit. Și de această dată restricțiile sunt temporare. Din nou primește un post în industria laptelui, ca inginer de producție.

Securitatea nu se juca de-a șoarecele și pisica. Intelectualii care intrau în vizorul Securității, în anii 1960-70, aveau de ales între persecuție și colaborare. Pentru cei care nu colaborau, ușile se închideau, iar la dosarul de cadre al instituțiilor era consemnat ca „element periculos, fanatic, anarhic etc.” În cel mai fericit caz, pocăiții aveau o întrevedere cu un șef mai cumsecade care le comunica simplu: „ești pregătit, ești deștept, dar ăia nu mă lasă să te promovez; te vom angaja pe un post inferior.” NP însă este excepția de la regulă: unul îl dă afară, altul îl angajează. Profesorii nu se interesează de religia sa în anii facultății, iar cei care îl exmatriculează de la seral îl reprimesc după o vreme. Oricum, după ce a fost exmatriculat, a putut să călătorească în toată țara ca inspector, în paralel predicând în multe biserici. Peste toate acestea, NP mai mărturisește la RTN că avea și „un număr mai mic la mașină”. Pentru cei mai tineri, propoziția aceasta se traduce prin „număr de ștab de la Partid”. Cine conducea o astfel de maşină făcea parte dintre privilegiații regimului.

În prezent lecturez dosarele lui Caraman Constantin. Sunt 11 dosare voluminoase. Caraman și-a pierdut serviciul şi nu a putut fi ordinat; i s-au confiscat broșuri (am văzut fotografii format A4 de la percheziții) și nu a avut număr scurt la mașină… La fel au suferit frații Răscol și mulți alții.  Caravan Vladimir a fost tot un inginer care predica Evanghelia, motiv pentru care Securitatea i-a luat prompt urma și a început o prigoană serioasă. NP ne spune că a avut „număr scurt”, că a fost inspector, că a studiat chiar o vreme la un institut de comerț exterior, în timp ce era un prigonit pentru credință.

3. Inconsecvență și inexactități în declarații. În declarația televizată, NP comite o serie întreagă de erori pe care aș vrea să le pun doar pe seama vârstei sale înaintate.

 • El afirmă că nu a luat cuvântul la Congresul de la Timișoara, în 2006. Deși nu avea decât calitate de oaspete la Congres, NP a cerut să urce la amvon în toiul discuțiilor fierbinți despre cei care au colaborat, și a susţinut cu mult patos că o astfel de discuție nu este necesară astăzi, că nu trebuie să ne mai intereseze trecutul. Întrucât la Congres au participat circa 1000 de delegați, este foarte simplu de verificat această declarație. Am întrebat pe mai mulți participanți ca să mă asigur că nu mi-a jucat mie memoria o festă, iar răspunsul a fost fără echivoc: NP a vorbit la Congres, şi tocmai pe tema colaborării.
 • Totodată, NP afirmă că eu am vorbit de câteva ori la Congres. Păstorii din țară știu că am luat cuvântul la majoritatea conferințelor din ultimii ani, dar la Timișoara NU am vorbit deloc. În mod intenționat, fiindcă eu fusesem luat în vizor cu un an înainte când am mers la Consiliul Bisericesc la Baia Mare cu un document care a stârnit reacții virulente față de persoana mea, colegii păstori mi-au cerut să nu iau cuvântul la dezbaterea care a fost generată de Rezoluția semnată de CRPC. Deci nu am rostit niciun cuvânt în mod public la acea întrunire.
 • NP spune că în cartea RM este acuzat și Valer Brâncovan. Fals. La pagina 226 este menționat numele lui Valer Brâncovan, ca victimă a delațiunii, nu ca informator! Acesta alcătuise „un cerc de combatere a ateismului”.

Astfel de confuzii pot fi scuzate de vârsta înaintată a lui NP. Cu toată sinceritatea, cred că NP a uitat sau a încurcat multe evenimente dureroase pe care subconştientul are menirea de a le îngropa. Monica Lovinescu ne amintea însă că există și o „etică a neuitării” care ne obligă să cunoaștem trecutul și să îl răscumpărăm prin pocăință.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Răspuns pentru Nicky Pop (1)

 1. mike O zice:

  Draga Vasilica
  Observatiile tale cit si intrebarile tale sunt foarte pertinente.Dupa ce am ascultat interviul d-lui NP (prin postul RTN)si eu am avut aceiasi reactie cu toate ca nu citisem inca cartea RM.Cei care au trait in Romania in acea perioada si n-au fost privegiliatii regimului (colaboratori) nu pot sa traga decit o singura concluzie si anume cea enuntata de tine.Marea tristete este ca atit d-l NP cit si cei asemenea lui au deviat de la calea dreapta atit de mult incit nici nu mai au lumina necesara pentru a-si putea recunoaste vina, iar constinta lor este dusa complet.Ce este si mai trist ca multi din jurul lor nu-i prea ajuta dind dovada de un comportament demagogic.Acum incep sa ma ingrijorez mai mult de cei care cu atita usurinta accepta aproape orice compromisuri in bisericile lor.Frati crestini, faptul ca noi aceptam asfel de pastori cu-n asemenea trecut(si se pare ca si prezent)sa ne pastoreasca mai departe, nu inseamna ca totul este OK cu ei ci dimpotriva asfel de biserici au o problema reala.Da sunt de acord sa-i iertam sa-i iubim si sa-i ajutam sa se reabiliteze, daca ei se recunosc se caiesc si se retrag din slujba.Sa ne gindim la marele apostolul Pavel care a persecutat pe frati inainte de intoarcerea lui la D-zeu. Dupa intilnirea avuta cu D-L Isus, cu toate ca nici odata n-a mai facut nici un rau nimanui, cu toate aceste el inca din cind in cind se caia de trecutul lui spunind:,,EU NU SUNT VREDNIC SA MA NUMESC APOSTOL” fiindca am persecutat biserica.
  Podoapa casei lui D-zeu este,, SFINTENIA”nu compromisurile de tot felul.
  Domnul sa ne dea tuturor lumina pentru a deosebi voia lui D-zeu de voia noastra.
  Oameni maturi, care cunosc bine cuvintul Domnului, judeca orice situatie din punct de vedere biblic, nu subiectiv s-au emotional.Sper sa vad cit mai curind interventii din parte mai multor pastori cu experienta fasta si o cunoastere profunda a cuvintului biblic.Apreciez curajul pastorului Petrica Lascau.
  God bless you all.
  Mike O

 2. Nu zic ca nu ai dreptate – argumentele tale sunt destul de convingatoare – totusi, ca prima reactie as spune ca ai ceva cu N.P. Este doar o parere pe care mi-am format-o citind postarile anterioare, dar mai ales citind aceasta postare. Cineva imi punea o intrebare interesanta: „de ce dintre toti colaboratorii stabiliti in State pe NP il ataca cel mai dur?” Daca tratai cazul lui NP in paralel cu al altor doi/trei fosti colaboratori, dar aflati inca in viata, ai fi eliminat suspiciunile. Asa, ma vad nevoit sa te intreb: de ce Nicky Pop si nu altii?

  • 1. Sunt și alte persoane care sunt în viață menționate în carte. Într-o postare, Costel Grămadă mă apostrofa cu privire la menționarea numelui altui frate.
   2. Nu am atacat pe nimeni. Nu am fost dur cu nimeni în carte, nici măcar cu NP. I-am citit unui păstor din SUA câteva rânduri din documentele care îl privesc pe NP și a rămas mut. Așadar, corect ar fi să spunem: am făcut o prezentare factuală, pe baza dovezilor. Faptul că NP este cel mai cunoscut a determinat această dezbatere amplă. Dacă era un credincios simplu, precum Andronic Zaharia (menționat în carte), ar fi trecut neobservat.
   3. NU am ales eu persoanele din străinătate. Nu am cerut dosarul cuiva din Diaspora. Am găsit însă câteva volume groase intitulate „Emisari străini ai Cultului Penticostal” și acolo erau multe persoane care au avut de-a face cu România. Acele informații au fost utilizate la alcătuirea capitolului „Străinătatea”.
   4. Pe oricine aș fi menționat, oamenii pot să își închipuie că am avut ceva cu respectivul. Dar acesta este un proces de intenție și nu o dezbatere pe baza ideilor.

 3. Pingback: Răspuns pentru Nicky Pop (1) « CrestinTotal.ro

 4. Livius Puraci, San Bernardino zice:

  Inainte de aparitia cartii ai cautat sa ne lamuresti ca tu esti doar un istoric impartial, prezinti doar fapte consemnate, nu ai o agenda ascunsa, etc…dar in relatarea lucrurilor ai pus mult patos sa le dai o intelegere diferita, personala, si nu cum erau scrise prin arhive.Ai vrut sa le intelegem asa cum ni le-ai prezentat. A prins la cei mai multi, dar nu la toti (dealtfel au fost si comentarii in acest sens).
  Daca ramaneai la carte, aratai o oarecare maturitate, dar vazand ca subiectul despre pastorul Nicky Pop polarizeaza atatea discutii, ai mai aruncat in piata publica inca o petarda.
  Intr- un rechizitoriu de procuror zelos, ne prezinti fapte pe care nu le cunosti nici macar de la distanta. Faci paralele intre diferiti oameni, cautand sa-i pui pe toti pe acelasi calapod (sa nu spun pe acelasi pat), uitand, probabil intentionat, ca suntem foarte diferiti, fizic, spiritual, slujire, comportare, imprejurari etc.
  Tinere, vreau sa-ti vorbesc despre OMUL pe care tu nu -l cunosti, cum nu-l cunosc mai toti care il acuza si-l judeca pe nedrept.
  Da, l-am cunoscut de aproape pe fratele Nicky, in perioada cand petrecea multe nopti intregi ( albe) in staruinta cu fratii, unii dintre ei fiind proroci foarte apropiati de inima si sfatul Domnului ( Neag Stefan, Frantz Emeric), cand doar rostirea numelui lui aduna sute, daca nu mii de suflete sa-i asculte predicile ( din cei care cunosc acele vremuri sa ma contrazica cineva), cand era pur si simplu o groaza pentru dusmanii fratilor, prezenta lui. A fost un om capabil si deosebit de influent, si cu el se implinea cuvantul care spune „Cand ii plac lui Dumnezeu caile cuiva, si pe dusmani ii face prieteni”.
  A avut un numar mic la masina? Mai frate Vasilica, in Romania acelor vremuri cu putini bani dati cui trebuia, puteai cumpara si Roma.
  A fost chemat de Securitate sa dea declaratii? Domnul ISUS a spus, „CAND veti fi chemati in fata puternicilor”, si nu „Daca veti fi chemati”, am sa va dau o gura ca nu vor putea sta impotriva voastra.” Au fost lucruri care au putut fi spuse, fara a pricinui nici un rau, chiar nume pronuntate, dar fara a se putea numi „‘vanzare de frati”.
  A fost, sau este unul singur macar, care poate spune ca in conjunctie cu Nicky Pop, a avut de suferit chiar cea mai mica neplacere? Il acuzam ca a tradat, a vandut, dar ne pui in fata o lista cu cateva nume dintre cei ce l-au vizitat in 1980, nume care erau in evidentele Securitatii oricum, pentru ca toti aveau acte de plecare definitiva din tara.
  Ne sugerezi una dintre cele mai mari grozavii, pe care o minte o poate nascoci si anume ca Bisericile din State s-ar fi format, sau ar fi crescut cu ajutorul Securitatii. Stai jos , Dumnezeu are planuri precise cu fiecare dintre noi, si ne-a calauzit dupa planul Sau unde sa ne asezam si ce sa facem. Biserica este a Domnului, nu a lui Nicki Pop, sau a lui Livius Puraci, sau a lui Vasilica Croitor, sau… El prin Duhul Sfant o face sa creasca si sa existe.
  Tu poti sa continui sa arunci pe piata subiecte de scandal pentru discreditarea lui, dar iti amintesc o fraza celebra scrisa in Scriptura, spusa de un om despre dusmanul sau de moarte ” Sa ma fereasca Dumnezeu sa ma ating de unsul Domnului”. Dupa criteriile tale, el nu este un om al lui Dumnezeu, dar despre acest OM marturisesc multi si marturiseste ADEVARUL ca pozitia lui este alta.
  Dumnezeu l-a tinut in picioare pana acum, si-l va sprijini chiar si in acesta „vale a plangerii”.
  Cu stima, pentru toti cei ce iubesc pe Domnul! LP

  • Frate Liviu, dacă eu nu am fost imparțial, probabil că mesajul dumneavoastră este imparțial, matur și fără patos, ca să reiau epitetele folosite de dumneavoastră.

  • ionutr zice:

   „fraza celebra” invocata, este abuziv folosita de multi, si gresit inteleasa adeseori. Folosita mai degraba pentru a trasmite frica, pentru a apara pozitii si a intimida orice initiativa care „deranjeaza”. Poti asculta multe predici inspirate din acest verset insa rareori vei asculta o predica din Ieremia 23.

  • Marcel D zice:

   Draga Livius,

   adevarul este, că acest „fenomen” al colaborării este extrem de complex, sensibil, întortochiat şi lasă în urmă multe întrebări fără răspuns pentru noi, întrebări care ar putea fi elucidate doar prin aportul persoanelor în cauză, dacă, prin mărturisirea lor ne-ar da voie să intrăm în profunzimile trăirilor şi motivaţiilor lor de atunci.
   Foarte recent am discutat cu o persoană – prezentată în carte ca fiind trădată securiştilor în legătură cu activitatea BEE, iar culmea ironiei este că informatorul era tocmai liderul şi translatorul grupului!!

   Nu pot înţelege cum funcţionează aşa ceva. Pot doar presupune că acei lucrători erau chinuiţi de conştiinţa lor şi amestecau „faptele de vitejie” (ca ceea de a lua contact cu „emisarii” străini, a folosi materiale de studiu, sau chiar a conduce un grup de studiu) cu trădarea, la care apelau din cele mai diferite motive.

   Referitor la afirmaţia ta:

   „Ne sugerezi una dintre cele mai mari grozavii, pe care o minte o poate nascoci si anume ca Bisericile din State s-ar fi format, sau ar fi crescut cu ajutorul Securitatii.”

   eu consider că negarea realităţii că securitatea influenţa şi încerca să controleze emigranţii nu doar în USA ci şi în Europa este grozăvie la pătrat!

   Amestecul securităţii nu elimină lucrarea lui Dumnezeu, ci dimpotrivă o accentuează şi mai mult! cum altfel ar fi putut supravieţui biserica?
   Faptul că există oameni corupţi în slujbe de conducere ale bisericii nu înseamnă că în biserică nu sunt oameni sinceri sau că Dumnezeu nu lucrează acolo. Dimpotrivă! Dumnezeu lucrează şi astfel a declanşat de ex. reforma lui Luther.

   Mai departe, îl citezi pe David care nu concepea să accepte sfatul oamenilor săi de a-l ucide pe Saul. Cu toate că acest citat nu se potriveşte în contextul dat de tine vreau să-ţi amintesc – fără a face vreo paralelă, deoarece aşa cum spuneam, nu este acelaşi context- că, la acea oră, cu toate că pentru David Saul era „unsul Domnului”, Dumnezeu îl lepădase deja!
   Faptul că David nu a căzut în ispita de a-i lua viaţa lui Saul nu ne transmite nicidecum ideea că accepta comportamentul şi păcatele lui!
   Dragostea şi iertarea lui David i-a mai dat lui Saul încă o şansă de pocăinţă şi reconciliere, şansă pe care, din păcate, Saul a ignorat-o!

 5. Nutzu zice:

  Frate Liviu Puraci, ne cunoastem binisor inca de cind faceam schimb de experienta si de partituri muzicale, atit la Biserica P. din Simeria, si familia Cazan din Simeria, cit si la Cluj, la rudele tale prin alianta, la Dorina si Lidia Giurgiu. Stim amandor, foarte bine, trecutul sinuos al lui Nicky Neculai Pop, ascensiunea, caderea si decaderea sa, inclusiv ca dansul si-a parasit sotia pe Ana Cazan Pop, cit si domiciliul lor conjugal din Simeria, mutindu-se singur la Deva. Tot de la Deva, Nicly Pop a plecat definitiv din Romania, legal si cu pasaport, dar fara sa-si ia sotia cu el, desi putea.
  Cit despre descifrarea multiplelor motivatii ale unora de a vesti Evanghelia, sau de a a se asocia dupa agende, afinitati si interese personale, Ap. Pavel remarca ca unii vestesc Evanghelia pentru un castig murdar, sau pentru o slava/glorie desarta. Cat despre ghemul mare de interese economice si traficul urias de persoane desfasurat dinspre Romania, Europa, catre Portland, OR, este arhicunoscut faptul ca US State Department si US Embassy din Bucuresti s-au scandalizat in mai multe randuri de faptul ca pastorul Nicky Pop a multiplicat si expediat in Europa si in Romania zeci de mii de Invitatii, formular I-134, mai ales cu ocazia Conventiilor Penticostale din SUA, o mare parte din ele fiind comercializate, fapt extrem de grav si ilegal.

 6. Manuil Dejeu zice:

  Domnul Isus sa te binecuvanteze fr. Vasilica pentru lucrarea minunata pe care o faci in Numele Domnului nostru Isus Hristos.
  Urmaresc de mult timp acest site si am citit aproape toate scrisorile afisate aici, am asteptat precum Elihu, sa nu ma grabesc sa spun nimic pina acuma.
  Doresc sa felicit pe toti fratii care sau bucurat de venirea cartii R.M. precum si eu m-am bucurat.
  Despre impotrivitori, spun ca Domnul sa aiba mila de ei, pentru ca numai ei stiu carui Dumnezeu slujesc.
  Despre vanzatori de frati doresc sa spun, ce ne-a spus Duhul Sfint prin scrisoarea Apostolului Pavel 2. cor. 11;13,14,15. „Oamenii acestia sint niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, cari se prefac in apostoli ai lui Hristos si nu este de mirare , caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina. Nu este mare lucru dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfirsitul lor va fi dupa faptele lor.”
  Ce concluzie trag din aceste versete, ca acesti oameni sunt categoric slujitori ai Satanei, daca nu ar fi asa atunci sunt sigur ca dupa ce au gresit, isi marturiseau pacatul fata de frati, fara nici o rusine si s-ar fi pocait si sunt sigur ca ar fost un exemplu bun. Dar de fapt ei il urasc pe Domnul nostru Isus Hristos si continua sa stea dupa anvon si continua sa duca pe multi frati in ratacire, vorbindu-le basme care gadila urechile si nu se tin de cuvintele sanatoase ale Domnului nostru Isus care duc la smerenie.
  Durerea mare este ca de 20 de ani de cind a cazut comunismul au aparut o gramada de pastori, cari predica numai de har si in veci ei nu mustra pe nimeni, acestia nu au fost batuti de securitate, dar sint plantati de retele masonice si de comunismul din America care si acum conduc lumea, prin alte forme mai diplomatice, pe care multi dintre noi nu au nici habar ca exista. Exista un om care expune comunismul american Jordan Maxweell. http://www.youtube.com/watch?v=07REkvATHb8..
  Acesti pastori cauta sa faca biserici mari, dar fara ajutorul Domnului Isus si astfel isi primesc slava de la oameni, cum a spus cineva pe acest site de acest N.P. ca a facut cea mai mare biserica din America si eu cred acest lucru, dar ar fi fost mai bine daca ar fi facut-o Isus Hristos prin el si El ar fi luat slava. Din nefericire mai cunosc o gramada de pastori aici in America care au biserici mari, facute tot la fel, fara ajutorul Domnului Isus, unde fratii din ele in loc sa fie plini de Duh Sfint , sint plini de mindrie.
  De cateva zile in urma am citit o scrisoare a pastorului Doru Levi Ilioi si acest frate vorbeste clar despre prezenta comunista in bisericile afiliate de Church of God si cu cata inversunare lucreaza acesti slujitori ai lui Lucifer sa distruga tot ce a mai ramas sfant si curat.
  In incheiere va rog in numele Domnului nostru Isus, pe toti aceia cari mai sunteti cu adevarat ucenicii lui Hristos sa va luati crucea zilnic si sa traiti asa cum a trait si Isus 1. ioan.2;6.
  Domnul sa va binecuvanteze.

 7. Gabi Bogdan zice:

  Frate Vasile citez din regurile blogului postate pe septembrie 11

  Comentatorii trebuie să precizeze numele real şi emailul real.Comentariile care conţin atacuri la persoană şi procese de intenţie vor fi şterse fără nicio avertizare prealabilă.

  Ce ma surprinde este faptul ca Nutzu , cu toate ca face atacuri la persoana  shi raspindeste birfe care nu pot fi verificate, i este permis sa mai scrie pe acest blog fara sa isi asume adevarata identitate. l-am intrebat de citeva ori fara sa-mi raspunda,  daca nu cumva este un anumit fost predicator din Cluj , care acuma scrie sub mai multe nume false si raspindeste birfe de cea mai joasa speta( impotriva  mai multor pastori si oameni de afaceri din diaspora, ca si Fr. Lazar Gog si M. Lubanovici). 

  In alta ordine de idei, este surpinzator sa vad pastorii nostri penticostali calcind unul peste altul sa semneze o hirtie cind ptr. 20 de ani nu au spus nimica, cu toate ca majoritatea au stiut ce s- a intimplat in anii comunismului , shi cine a fost  Bochian shi Vamvu. Eu ca si copil pe vremea aceea ,stiam. Acuma , cind focul e aprins, si nici unul nu stie ce are fr. Vasilica prin dosarele cu pricina, toti sint eroi si fac juruinte, cind juruintele nu-i mai casta nimica. Vitejia aceasta cu efect  intirziat, trebuia aratata cind comunistii erau la putere, cind se puteau alatura fratelui Wurnbrand in denuntarea comunismului, da cu mici exceptii, au ales sa taca si sa lucre la realizarea visului american din rasputeri. Nu am nimic impotriva lor, nu toti avem stofa de eroi, dar totusi , atunci cind unul este dezvaluit , cel putin de omenie, ar trebui sa i se dea timp , sa se astepte o anumita perioada pina se aude si desvinovatire inainte de a-l arunca sub autobus. Croitorul  poate  a vazut evidente mai clare. Dar restul cred ca au citit numai ce e scris in carte. Biblia spune:Proverbs Chapter 18 :The one who states his case first seems right, until the other comes and examines him. Shi Timotei 5 Against an elder receive not an accusation, but before two or three witnesses. Principii biblice , clare , care nu au fost luate in considerare de semnatarii de la conventie. Imi amintesc de ce se intimpla in CC al PCR, cind unul dintre membri  erau acuzati de catre Secretarul General: se forma o linie la podium cu acoliti care isi exprimau dezacordul cu inculpatul. Poate fr. Nicky sa fie vinovat ? Nu stiu, datorita unor oameni ca si fratele Puraci (care la-u  cunoscut personal, si au curajul sa spuna si partile bune care le-a vazut in fr. Nicky, nu sa il trimita  la pensie, ca e batrin, ce  mai conteaza, e aproape de moarte)acuzatia ca a fost un agent dublu inca din Romania  pare greu de crezut. Dumnezeu va dezvalui adevarul.

   citat gasit pe un blog vecin de catre unul din semnatarii DECLARATIEI DE LA ATLANTA 

       Dar din cand in cand, exista momente cand acuzatiile aduse unui lider sunt asa de grave si atat de bine documentate, incat BISERICA si COMUNITATEA trebuie sa fie mai importante decat persoana acelui lider si, de aceea, crutate de procesul determinarii vinovatiei. 
  Comunitatea mai importanta decit individul? Cine decide momentul cind comunitatea e mai importanta ca individul?

  Sent from my iPad

  • Livius Puraci, San Bernardino zice:

   @ Gabi Bogdan. Acest Nutzu, personaj controversat, dealtfel foarte educat, a fost si foarte capabil in tineretea lui, predicator inteligent, divortat de 2 (doua) neveste, cazut de la pocainta, reabilitat cumva, nu este altul decat IOAN POP al lui Silvan din Cluj, acum in varsta de 59, 60 sau 61 ani. Acum inunda toate adresele de Email si blogurile cu tot felul de mizerii nedemne de un om, sa nu mai vorbim de un credincios. Dumnezeu, Tatal sa aibe mila de el, ca si un astfel de om mai poate fi primit daca se pocaieste.

   Cu stima Livius.

   • Ioan Pop a cerut drept la replică. În virtutea unui spirit civic corect și democrat, am decis să i-l acord, dar numai după ce va trimite un email la toți cei cărora le-a scris o șaradă de minciuni la adresa mea, cu două luni în urmă. Nu mi-a trecut prin cap atunci să cer drept la replică, dar acum mi-a dat ideea. Așadar, după ce el își cere iertare pentru minciunile (știe el, alea cu croazierele), eu sunt gata să îi public dreptul la replică la un articol care nici măcar nu a fost scris de mine.

    • Alin Cristea zice:

     Vasilică, dacă e vorba de Ioan Pop, te asigur că îți pierzi vremea și ne consumi și nouă, cititorilor, timpul și energia.

     În repetate rînduri am avertizat public asupra minciunilor și dezinformărilor lui Ioan Pop: pe lista de discuții Masa Rotundă (inițiată de Iosif Țon) de acum cîțiva ani, pe blogul România Evanghelică, în răspunsurile pe care le-am scris la emailuri pe care le-a trimis de-a lungul anilor (despre mine a scris ca aș fi prezentat o carte la TVR Cultural, ceea ce nu este adevărat) la multe adrese, inclusiv la persoane publice din alte confesiuni și personalități ale societății românești.

     Probabil am fost primul care am atras aici atenția că Nutzu s-ar putea să fie Ioan Pop.

     Fără îndoială, ar trebui să fi mai zgîrcit cu dreptul la replică, nu oricine ar trebui să-l primească. Și nu în orice condiții.

     Este evident că s-au făcut cîțiva pași în direcția discuțiilor pe acest blog.

     Lucrul acesta este de salutat și de încurajat.

     Ioan Pop acționează pe email, Pettrusu pe lista Free_Press_Romania si alte liste, Ioan Ceuță lansează un comunicat jenant pe email.

     Măcar aici am putea fi scutiți de astfel de acțiuni destabilizatoare.

 8. Gabi Bogdan zice:

  Frate Liviu, aici a fost nelamurirea mea cu fr. Croitoru, de trei sau patru ori acestui individ Nutzu i-a fost dat forumul RM ca sa raspindeasca gunoaie. Un prieten de al meu m-a atentionat ca Nutzu poate sa fie Ion Pop. Cel putin in Portland, deja se vorbeste ca Fr. Nicky si-a parasit nevasta, si unii cred ca este o afirmatie facuta de fr. Croitorul in carte.Sper ca in continuare , pe acest blog sa nu se incerce crucificarea unei persoane cu ajutorul „cainilor de atac” si a oamenilor fara de capatai . Multumesc.Gabi

 9. pete zice:

  FR. Liviu GOD bless you pt aceasta lamurire cu acest individ Ioan Pop e [foarte bine sa aduci la lumina unele lucruri, dar sa minti numai ca sa ponegresti pe cineva este inacceptabil poate acum isi va da seama ca a fost deconspirat si va oprii tirada de lucruri neadevarate , pacat caci dupa subiectele scrise pare un om inteligent poate acum isi va folosi mintea sa spuna lucruri adevarate chiar daca uraste pe cineva]

 10. vallicomman zice:

  Shallom Vasilica !
  Sunt Kelu,ala de la intalnirea O.A de aseara din Biserica Emanuel – A.D.R(Spania). Dupa intalnirea din seara asta am inteles mai bine cine sunteti cu cu ce va ocupati – mai ales de 3 ani si jumatate incoace. Sincer sa fiu,asteptam sa va cunosc.
  Felicitari…felicitarile mele pentru cartea R.M. (am inceput sa o citesc fiindca mi-a trezit curiozitatea pastorul V.Brancovan,care-mi fusese pe vremuri profesor de greaca) si pentru aportul tau la onoarea istoriei penticostale. Istoria o scriem cu totii (unii o mai patam,ba cu cerneala,asemeni unui elev de clasa I, ba cu sangele altora), dar toti suntem participanti la istorie.
  Multumesc lui Dumnezeu ca am avut ocazia sa te vad/aud personal, fiindca mi s-au lamurit anumite lucruri privitor la tine si munca/stradania ta.
  Dumnezeu sa te poarte-n palma Lui si sa de-a mult Har generatiei noastre si celei ce va urma, fiindca este datoria noastra sa lasam Tezaurul Vietii in urma, ca cei ce vin sa il gaseasca…Nu sa lasam in urma multe din gunoaiele si nimicurile ce le-am primit de la…”Inaintasii nostrii in credinta.”
  Succes in ceea ce faci si multa binecuvantare !!!
  P.S. Referitor la dosarul din care a ars numai o filă, sa stii ca si Dracul mai face minuni…”

 11. Eram in asteptarea acestui material!Si am dorit frate Vasilica,dupa ce am vazut intam-
  plarea cu Gh.Ritisan,sa va contactez asupra mai multor teme,una fiind si semnarea de adeziune,la Declaratia dv-stra de desconspirarae a colaboratorilor securitatii,astfel incat s afie publice :-numele si dosarele apstorilor nostrii!
  Cate am patimit in :-scoli,licee,facultati si la servicu de pe urma acestora care se indopau
  la mesele noastre de dragoste ?!!!
  Fiti amabil si deschideti o lista de adeziuni la amterialul dv-stra in vederea unei petii
  comune catre liderii cultului penticostal,si apoi catre congresul din 2010,invocand ce-
  rinta legii nr.176/2010 pentru toti aceia care ocupa functii de demnitatae publica!
  Un pastor este prin excelenta un demnitar public,si astfel vreau sa stiu cine ma pastoreste!Sa iesim la lumina !Fara judecata dar sa fie un pas inapoi,si asa cum striga fr.Liviu,,sa stea jos !”…lasand Biserica sa inainteze catre Venirea D-lui Isus !!

 12. De nu exista in carte evaluare informativa a lui Picu Emil/Popescu?

 13. Hort Longa zice:

  Frate Vaselica cu parere de rau vreau sa spun ca cartea ta astarnit mare contraverse in lumea acesta pentecostala uni apriciaza ir alti des apriciaza munca ta.Eu unul am apriciat ca si o munca enorma nui usor sa scri o carte ca si aceasta.Dar ce este pacat ca prin atatea comentare postate am putut sa dau seama ca au scris multe comentari uameni fara caracter care sant mult mai murdari ca si acei care au fost descoperiti prin aceasta carte.Vaselica eu unul cred ca uni din acesti informatori au fost acoperiti sau nu au fost inca descoperiti prin informati pe care ai avut la indemana.Ce este tristi ca uni din cei care au scris comentari au fost chiar informatori alui cel mai activ informator al securitati Gross Constantin de care el se folosea iar acuma se dau tare cinstiti. Alti prin intermediu si activitatea de legatura cu informatorul Gross Constantin au ajuns in SUA si nu numai atat au trimis si unele rude in SUA.Eu unul cred Vaselica ca ce la uameni este acoperit Dumnezeu va descoperit la timpul potrivit.Cred ca cel mai inportant ar fi daca asa zisi frati pocaiti pentecostali ar fi sinceri cu Dumnezeu si cu iei si sa recunosca activitatea lor MURDADRA si sa se POCAEASCA.Ma rog ca bunul Dumnezeu sa se in dure de iei daca mai sunt in Viata.

 14. Luminita zice:

  Daca nu as fi crestina, si as citi tot felu de mizerii de genul asta (din tot felu de email-uri sau blogg-uri) nu m-as pocai cat ii lumea!!!

  Cat despre aceasta carete, este bine sa avem carti istorice a bisericii penticostale in Romania dar din moment ce dai pe fata o gramada de informatii si le publici intr-o carte pe care toti au s-o citeasca fara sa stie contextul, se poate ajunge la multa judecata si vorbire de rau. Daca se stie despre unii oameni ca au fost asa de slabi pe vremea comunismului ca au ajuns sa colaboreze cu securitatea, de ce, inainte de toate, nu s-au strans toti acesti frati si dusi in fata cultului penticostal si acolo sa li se arate devezile si sa li se spuna ce au de facut. Asa, a iesit cartea, mare minune si descoperire, si oamenii au ramas socati. Eu stiu ca daca ai ceva impotriva aproapelui tau trebuie sa-l mustrii in dragoste. „Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. Dar, dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inşi, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori. Dacă nu vrea să asculte de ei, spune-l Bisericii; şi, dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi ca un vameş.“

  Frate Vasilica, s-a procedat asa cu cei care mai sunt in viata? Sau familile lor (copii, nepotii, nevestele, fratii, parintii) au citit cartea si au primit asa un soc mare? Daca noi iubim pe aprapele nostru, nu ar trebuii oare sa ne gandim cum sa facem sa iasa lucrurile asa cum sa nu facem stricaciune. Daca am aflut un adevar, ce trebuie sa fac cu el? Daca dau acel adevar pe fata, cum trebuie sa-l dau pe fata in asa fel in cat acel om sa aiba sansa sa se pocaiasa fara ca sa ramana „damage” in urma mea.

  • Luminita, A trecut vrem in care raspundeam mesajelor acelora ca nu au citit cartea, dar care au o parere formata de dinainte. „Daca as citi astfel de chestii…” Ce inseamna ta? Atunci nu citi si nici nu comenta e blog.Dupa ce testi cartea sunt gata sa iti rasound la intrebari.

   • Luminita zice:

    Cred ca va deranjat putin ce-am spus pentru ca contine un adevar. There is a degree of truth otherwise you wouldn’t have become self-defensive.
    Va rog sa faceti bine si sa cititi mai atent ce-am scris….”daca as citi tot felu de mizerii de genul asta (din tot felu de email-uri sau blogg-uri”.

    Nu scoateti va rod din context si uitati-va bine ca o sa va dati seama despre ce vorbeam. Daca va uitati pe net sunte asa multe blogguri care scriu tot felu de mizerii despre oamenii si email-uri, m-am referit la multele email-uri de-a lui Nelu Pop. Nu m-am referit la cartea dumneavoastra, este foarte clar ca m-am referit la email-uri si blogg-uri care arunca mizerie pe alti oameni.

    Despre ce ai scris dumneata in carte stiu prea bine. I didn’t put down your book, I think it has it’s place and I love the history of it. My remark is regarding the „datul pe fata” of certain so called pastors. I also agree that the truth should be know but I do think that you could have done it by between two eyes or with a few witnesses. You could have talked to the accused and you could have let them know what you discovered. After finding what happened you could have heard their own stories and later measure could have been taken. It’s just my opinion.

    • Luminița, fii linistita, de mult nu mă deranjează opiniile critice. Dar este bine dacă scrii despre ceva să o faci explicit, fiindcă altfel mesajele pot fi interpretate in multe feluri.
     Cu privire la dorința de a ii fi contactat inainte pe protagonistii colaborării, cred că această acuză mai avea o oarecare logică până anul trecut, când a apărut cartea. Anul care s-a scurs de atunci arată cu prisosință că oamenii care au colaborat cu Partidul Comunist pentru subjugarea bisericii nu vor face pasi inapoi, fiind prea ocupați cu manipularea istoriei. In plus, asa cum am mai spus, noi am cerut să se studieze totul in privat, fără publicarea unor cărți, insă propunerea noastră nu a avut niciun ecou. Iți spun ca unul care cunosc bine sistemul si procedurile utilizate: nu exista altă cale pentru răscumpărarea trecutului nostru.

 15. Luminita zice:

  Multumesc pentru explicatii. Imi pare bine sa aud ca sa incercat sa se faca ceva in privat si imi pare rau ca nu s-a reusit. God bless you in all you do and may He have mercy on His church.

 16. daniel zice:

  conform „tezei” tale Vasilica, ai mentionat de NP pt ca e mai cunoscut iar ceilalti sunt anonimi..dar de ce nu ai mentionat de cei care sunt in tara si inca conduc destinile bisericicilor, a filialelor a cultului…..sau si astia sunt anonimi precum Andronic Zaharia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s