Informatorul „Pavel Viorel” (2)

După o scurtă vreme în care a activat ca informator, „Pavel Viorel” a reușit să intre în grațiile sistemului. Prin 1977 deja era cunoscut atât prin bisericile penticostale din județul Suceava, cât și prin casele conspirative, în special casa „Pajura”.

La 31.05.1977, are loc o primă analiză a dosarului de rețea, în care sunt remarcate abilitățile informatorului:

De la recrutare (28.05.1975) a furnizat 31 de note. Este un om de perspectivă pentru munca noastră. Informațiile se verifică. De altfel, pe baza acestora în anul 1975 a fost prinsă în flagrant o adunare a Oastei Domnului de 24 persoane la Plopeni-Salcea cărora li s-a aplicat decretul 153. De asemenea informatorul  a fost verificat și prin sursa „Zaharia Dumitriu”.

Analiza din 02.06.1978 dezvăluie un palmares impresionant: „De la ultima analiză a furnizat 73 de note informative.” În același timp a fost verificat și urmărit cu ajutorul informatorilor „Zaharia”, „Dumitriu”, „Tănăsescu” și „Poenaru”. Majoritatea acestor note sunt scrise de mâna informatorului și se păstrează în mapa anexă.

Până în 21.04.1979, când s-a făcut următoarea analiză, activitatea informatorului s-a dovedit şi mai rodnică:

„De la ultima analiză a furnizat 79 de note informative. A îndeplinit de fiecare dată sarcinile trasate, reușind să pătrundă în intimitatea unor elemente ce se află în atenția noastră (ex. Victor Bulubenchi, Samoilă Polocoșer etc.)”

Pentru că informațiile furnizate erau tot mai precise, iar informatorul era coordonat cu succes de către cadrele Securității, „Pavel Viorel” începe să fie remunerat, primii bani fiind încasați, cu chitanță, în 1976. Nu era mult, doar 200 de lei, dar bonusul nu se negociază. În anul 1977, atențiile oferite de Securitate s-au înmulțit (în lunile mai, iulie și decembrie). În vreme ce românii se chinuiau să își cumpere cele necesare pentru Sărbătorile de iarnă (că așa era în comunism), „Pavel Viorel” a căpătat 300 de lei chiar pe 30 decembrie.

(Va urma)

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Informatorul „Pavel Viorel” (2)

 1. Pingback: Informatorul „Pavel Viorel” (1) | Răscumpărarea memoriei

 2. Lucian Oniga zice:

  Cum de nu a ajuns „Pavel Viorel” conducator de cult? S-o fi multumit cu o functie mai mica?

  • Benza Samuel zice:

   Lucian, era prea batator la ochi sa-l puna in cine stie ce functie.

   Mare dreptate o avut Richard W. cand o spus: Satana o invatat de la comunisti!

   As vrea sa raspunda cei care ii apara pe asa numiti frati la intrebarea asta:

   Sa faci ce o facut omul asta („Pavel Viorel”) nu ii pacat? (prietenii stiu de ce)

   Multumesc anticipat.

   • Îți dau eu răspunsul pentru că m-am „documentat” deja. Am pus duminică această întrebare unui frate, care mi-a spus că frații au luat acei bani și cu ei au mers în „lucrul Domnului”. Am rămas fără replică.

   • Liviu Matei zice:

    @Vasilica,

    Se pare ca de la fratele respectiv au invatat niste tineri care-mi spuneau mai de mult ca ei merg cu nasu’ (la tren) si bani „economisiti” ii dau in numele Domnului la saraci.

   • Benza Samuel zice:

    Frate Vasilica, asta cu „lucrul Domnului” va intra in istorie! Cu siguranta!

    Ti-am dat un vot pentru raspuns 🙂

    Sa inteleg ca dupa o asemenea gandire Iuda putea sa faca o afacere si evanghelizare de succes cu cei 30 de arginti?

    Ii dificil sa accepti la nivel de minte ca astfel de oameni predica Evanghelia. In ruptul capului nu vad legatura dintre Scriptura si fatarnicie!

    Si cand te gandesti ca judecata va incepe de la Casa lui Dumnezeu!

    Frate Laurentiu, cand i se va cunoaste public numele, atunci va spune: Si? Care ii problema? Va este ciuda ca nu ati primit voi bani de la Secu? Exact cu nonsalanta asta va raspunde. De unde stiu? 20 de ani spun foarte multe, mai ales daca se confirma ca a fost revotat.

    Diavolul nu are rusine.

    Frate Vasilica, Domnul sa va binecuvinteze si sa va tina in Harul Sau!

 3. daniel vaduva zice:

  Ce sa faci? La noi ……scopul scuza misloacele!!!!! Ca doar au facut si lucruri bune….daca ar fi fost altii ar fi realizat mai mult…. 🙂
  Deci informatorii au facut si lucrarea Domnului?

  Domunl sa aiba mila!

 4. Bun … m-am prins cine e „fratele”. Păcat ca a fost (RE)votat deși se bănuia ca a avut un trecut comunist.
  Ce crezi ca se va întâmpla când numele lui va deveni public?
  Sunt foarte curios cum vor proceda cei din Consiliul Bisericesc când vor avea în fata un colaborator autentic, în carne și oase. Știi ca după Revoluție – sau ce-o fi fost ea! – se striga pana la obsesie „cine a tras în noi, după 22?” Nu s-a prezentat publicului larg niciun terorist în carne și oase, cel puțin în perioada aceea. Iata ca după 20 de ani avem ocazia sa cunoaștem un fost colaborator al Securității, cu peste 150 de note informative (plin de roada fratele!), cu câteva sute de lei încasați și încă deținând funcții în Cultul Penticostal. Cum vor proceda cei din conducerea Cultului va determina modul în care problema de fond a colaborării cu Securitatea va fi abordata în viitor.

 5. Pop Alexandru zice:

  Lucrarea Domnului?! Al Domnului este pamantul cu tot ce este pe el! Dumnezeu nu are nevoie de „arginti” manjiti de sange pentru a-Si face lucrarea. Se pare ca Satana a produs si produce in continuare pe banda rulanta Iscarioteni, Ananii si Safire. Ma infioara gandul ca autoturismele tradatorilor „functionau uneori cu sange nevinovat” de crestin autentic in loc de benzina.

 6. Cristina zice:

  Totusi care e numele real al acestui informator?

  • Nu este atât de important numele acum. Eu am comunicat celor în drept (liderilor Cultului Penticostal) despre cine este vorba. Aici facem o prezentare a stilului de lucru al Securității și al informatorilor.

   • Dan from Portland zice:

    >>…whatever ,vad ca nu te prea inghesui sa dai drumul la postari,sau daca o faci e numai selectiv!!!????oricum uneori ma face sa cred ca e totusi ceva adevar in ce se posteaza pe Ev.zilei!!!!????….in rest Domnul cu mila Lui.

 7. Dan from Portland zice:

  …and by the way N.P. are vesti bune …a avut timp sa-si curateasca putzin dosarul ,sa nu va fie mirarea prea mare daca apare „mai curat ca lacrima”!!lol…..
  P.S. ….am citit cartea si daca vrea cineva pot sa o imprumut !

  • Unii oameni au devenit informatori chiar și după ce au petrecut o vreme în închisoare! Gavriv Ogoranu, un fost luptător anticomunist, spunea că brazii se frâng, dar nu se îndoiesc. Ei bine, nu toți au fost brazi, ci după o vreme de prigoană, s-au îndoit. Nu uitați, calitatea de informator al Securității este clar definită prin lege și îi include pe toți cei care au furnizat benevol informații Securității. Iar în cazul de față informațiile pe care le am atestă acest fapt.
   Documentele pe care mi-am întemeiat concluziile din carte sunt autentificate de CNSAS și sunt cât se poate de reale. Pot oamenii să perieze ce dosare vor, pot să se laude în public cu orice fel de informații, dar adevărul tot iese la iveală.

 8. – Tovaras te-am prins: Dai cu ciocul!!
  – Cu profunda consideratiune tovaras, eu doar ciripesc!!

  • george zice:

   Foarte simplu pt cei ce nu vor sa primesaca DARUL IERTARII ;
   Mate C. 7 v 22 ,Multi Imi vor zice in ziua aceea :,,Doamne, Doamne ! N’am proorocit noi in Numele Tau ? N’am scos noi draci in Numele Tau ? Si n’am facut noi multe minuni in Numele Tau ?
   Iar cu privire la : ,,cel ce a cazut dintro data intro gresala,,,,,nu cumva se refera la ,,nepremeditat ?
   P.S. am incercat sa cumpar citeva carti prin info ce la primim pe aceasta cale, dar nustiu pe mina cui cad aceste cerinte ale noastre de a cumpara cartea, ca nu am primit nici un raspuns , chiar daca am urmat in totalitate directiunile cerute de D-voastra.
   Fiti Binecuvintati de Domnul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s