Păstori penticostali din SUA se adresează conducerii Cultului Penticostal din România

Scrisoare deschisă a pastorilor români din SUA

Către Conducerea Cultului Penticostal din România
În atenţia Preşedintelui Dr. Pavel Riviş Tipei,
În atenţia Comitetului Executiv

Preaiubiţi fraţi,

Vă transmitem cele mai alese salutări sfinte în Numele Domnului Iisus Hristos, noi conlucrătorii dumneavoastră, un grup de pastori din Consiliul Pastoral al Convenţiei Bisericilor Penticostale Române din SUA, reprezentând cele peste o sută de biserici penticostale române, afiliate sau neafiliate la organizaţii penticostale din SUA.

Ca urmare a situaţiei create prin răspândirea informaţiilor cuprinse în cartea “Răscumpărarea Memoriei”, şi a reacţiei Corpului Pastoral al Convenţiei 2010, Atlanta, exprimată în Declaraţia de poziţie referitoare la relaţia dintre Biserica Penticostală şi regimul comunist, de către Consiliul Pastoral al Convenţiei Bisericilor Penticostale Române din Statele Unite şi Canada,

Vă invităm să examinaţi şi să consideraţi cu toată seriozitatea conţinutul, principiile şi concluziile exprimate în numita Declaraţie, şi să vă asumaţi cu resposabilitate conducerea unui proces de reconciliere pe baza adevărului obiectiv, sustenabil istoric. Considerăm că imaginea publică a mişcării penticostale, în România şi în exteriorul ţării noastre, este grav afectată, şi ca atare vă invităm să consideraţi, atât iniţiativa, cât şi parteneriatul nostru, ca fiind un punct viabil de pornire al unui proces necesar de asumare a greşelilor trecutului şi declanşarea unei atitudini de pocainţă de anvergură naţională.

Recunoscând că cele peste o sută de biserici din SUA reprezintă doar o mică fracţiune faţă de numărul mare de biserici penticostale române pe care le conduceţi şi reprezentaţi, nu am dori totuşi ca efortul şi iniţiativa noastră să fie neglijate. Noi ne considerăm parte vitală a mişcării penticostale româneşti, atât prin angajarea resurselor umane şi materiale disponibilizate în istoria recentă, cât şi prin anticiparea viitorului nostru nobil comun în extinderea Împărăţiei lui Dumnezeu.

Cu respect şi sinceritate,

Semnături:

Cornel Avram
Valeriu Brâncovan
Cristian Ionescu
Nelu Filip
Petru Lascău
Teodor Luca
Florian Mudura
Pavel Pop
Ionel Popa
Nelu Prunean
Simion Timbuc
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

55 de răspunsuri la Păstori penticostali din SUA se adresează conducerii Cultului Penticostal din România

 1. Pingback: Răspuns dlui Ioan Ceuţă « Methoughts, mefeats and medefeats

 2. Iulian J. zice:

  se vede o raza de speranta in zile mai bune, mai glorioase, daca … fiecare va pune umarul la revitalizarea penticostalismului roman. multumesc Domnului pentru ca mai are oameni ai Lui si astazi …

 3. Liviu Matei zice:

  Cum se face ca de pe lista sustinatorilor apelului lipsesc toti pastorii afiliati Church of God din Consiliul Pastoral al Conventiei?
  Risca dumnealor ceva prin semnarea acestui apel?
  Au fost mustruluiti pt cealalta semnatura?
  Cultul din RO este asociat din cate inteleg cu Church of God. Si ma asteptam ca apelul sa vina tocmai din partea celor care sunt „mai frati” cu cei din conducerea Cultului.
  Sa fie asta semnalul ca se incearca ignorarea RM la viitorul Congres?

  • Adrian Vlad zice:

   @Liviu Matei: Frate Matei cred că dumneavoastră gândiţi prea mult în viitor fără însă a oferi un sprijin temenic în favoarea unor astfel de afirmaţii. Vreţi să stârniţi ceva ceartă denominaţională pe blog? Care e scopul unei astfel de scrieri?

   • Liviu Matei zice:

    @Adrian Vlad
    Frate Vlad, eu am pus o serie de intrebari plecand de la constatarea unui fapt simplu: toti pastorii care reprezinta gruparea Church of God in Consiliul Conventiei nu apar ca semantari ai acestei Scrisori. Acest fapt se poate verifica simplu: Aveti aici preambulul Declaratiei de la Atlanta unde apar reprezentatii actuali ai fiecarei grupari in Consiliul Conventiei:

    „Stimaţi participanţi la cea de a 42-a Convenţie a Bisericilor Române Penticostale din Statele Unite şi Canada, fraţi şi surori în Domnul Isus,
    Transmitem următorul Comunicat din partea Consiliului Pastoral al Conventiei, format din semnatarii: Teodor Luca, Ioan Filip, Florian Mudura si Ionel Popa de la Assemblies of God; Lazăr Gog, Florin Cîmpean, Moise Gaode, Ioan Buia si Vasile Floare de la Church of God; Cornel Avram, Cristian Ionescu, Ioan Prunean, Pavel Pop, Simion Timbuc si Petru Lascău de la Uniunea Penticostală Română:
    În urma dezvăluirii unor informatii cu privire la istoria miscării penticostale din România în perioada comunismului, toti păstorii care fac parte din această Conventie sunt chemati să semneze următoarea Declaraţie ….”

    Uitati-va bine mai sus in postare la lista celor care semneaza aceasta Scrisoare Deschisa. Acum comparati si observati singur. Din cei 11 semnatari ai Scrisorii 10 sunt reprezentatii celorlalte grupari, iar al 11-lea este fratele Brancovan.

    Deci, cand lipsesc toti dintr-o grupare, este chiar asa de ne-„temeinic” ca sa gandesc la o actiune coordonata intre dumnealor? Adica s-au vorbit intre ei si au decis sa nu semneze nici unul.
    Intre timp am aflat ca de fapt ceea ce stiam din RO despre afilierea cultului la Church of God nu este f clar lamurit si nu este oficializat.
    Dupa cum puteti observa si singur in cele 4 zile dintre comentariul meu si al dumneavoastra nu s-a starnit nici o cearta denominationala. Asa ca invinuirea nu se confirma.
    Nu am inteles exact la ce va refereti cu expresia „ganditi prea mult in viitor”. (In gluma fie spus, seamana cu butada dintr-un cantec al lui Vali Sterian unde tov Iliescu spune: „gandesti prea mult si asta nu-i bine, curand o sa-mi pierd increderea-n tine”)
    Imi place sa cred ca nu avem nevoie si de alte aprobari speciale pentru a comenta pe acest blog, pe langa cerintele absolut normale impuse de administratorul blogului.

   • Adrian Vlad zice:

    @ Liviu Matei:

    In primul rand, daca chiar ati fi vrut un raspuns adecvat nu crede-ti ca ar fi fost mai bine sa vorbiti cu dumnealor direct (adica cei care fie au semnat sau nu a semnat)? Intrebarea dvs. „Au fost mustruluiti pt cealalta semnatura?” e cam impertinenta deoarece deja va imaginati ceva care fie s-a intamplat sau nu. Asta nici eu nici dvs. nu stiti. Este o intrebare care ridica multe speculatii din punctul meu de vedere. Si nu ajuta scopul cartii, a blogului, sau a comunicatului. Da…ar fi bine sa stim pozitia dansilor dar asta o aflam din sursa primara nu pe blog.

    „Sa fie asta semnalul ca se incearca ignorarea RM la viitorul Congress?” Deja bazat pe tacerea dansilor (care fie este scuzata sau nu…asta nu stim) dvs ati pus o alta intrebare la care nu avem nici un raspuns. Si oricine ar raspunde negativ sau afirmativ, nu ar avea nici o greutate avand in vedere faptul ca Congresul nu s-a intalnit inca. Raspunsul il vom afla dupa.

    Nu mi-o luati in nume de rau. Nu vreau sa va discreditez. Simplu mea constatare este ca daca chiar vreti un raspuns intemeiat vorbiti direct cu dansii. PUNCT.

   • Liviu Matei zice:

    @ Adrian Vlad
    Din cate inteleg eu, pe bloguri sunt postate diferite texte pe care cititorii le pot comenta. Si nu cred ca a comenta inseamna a face analiza literara, a numara epitetele si metaforele si alte chestii de gen. Ca atunci ar trebui sa comenteze doar analistii literari. Noi ceilalti ar trebui sa ne minunam de toata bogatia revelata de autor si de analisti.
    Eu inteleg rolul unui blog putin altfel. Pe blog putem emite si opinii personale legate de acel subiect. Opinii care pot fi confirmate mai tarziu de realitate sau nu.
    Intrebarile mele, desi impertinente din punctul dumneavoastra de vedere, exprima si niste opinii.
    Deocamdata singurul dintre ne-semnatari pe care l-am „prins” pe acest blog a fost pastorul Florin Campean. Si l-am intrebat cam acelasi lucru. Din pacate nu am primit inca un raspuns. Il mai astept, stiu ca un pastor e mai ocupat decat mine si nu ma scandalizez ca nu mi-a raspuns. Si dupa ce va trece o perioada rezonabila voi lua in calcul si zicala romanesca: „Si tacerea e un raspuns”. Deocamdata nu folosesc tacerea dumnealui pe post de raspuns.
    Din pacate tacerea mai marilor cultului din RO devine pe zi ce trece mai suspecta. Si ma face sa banuiesc ceea ce am spus in ultima intrebare.
    Procedura cu „mergi si intreba pe cel in cauza” functioneaza obligatoriu cand e o chestiune pur personala intre doi. Cand chestiunea e publica si intrebarea poate fi publica.
    Nadajduiesc sa primesc raspuns la intrebari si toate opiniile exprimate in acele intrebari impertinente sa nu se confirme.
    Nu va faceti probleme, discutia noastra nu m-a facut sa ma simt discreditat in vreun fel. Cred ca putem ramane frati si poate cand ne intalnim sa ne bucuram impreuna in Domnul fara nici o problema. Schimbul de opinii (chiar daca sunt contradictorii uneori) este totdeauna benefic si normal intre frati in Domnul.

   • Adrian Vlad zice:

    @ Liviu Matei:

    Multumesc promptitudinea raspunsului si ma bucur ca ne putem numi frati:-) Parerea mea umila ar fi sa ii scrieti fratelui pastor Campean si celorlalti netrecuti in acest comunicat un email cu nelamuririle dvs si apoi sa ne spuneti si noua raspunsul dat. A astepta pentru un raspuns din zecile de comentarii care se scriu zilnic inseamna dpdv uman o „indelunga rabdare”.

  • Chris zice:

   Cultul Penticostal este afiliat la Church of God cu toate drepturile ce i se cuvin, plătește cotizati trimestriale, COG ajuta studenți sa meargă la univesitate in:
   900 Walker St NE
   Cleveland , TN 37320-3330
   (423) 478-1131
   http://www.cogts.edu
   Au facut-o pe vremea comunismului si o fac si acum, intr-un fel este un lucru minunat, sa îți poți trimete copilul la studii in străinătate pe bani si ajutorul unor organizați cu condiția sa rămân in biserica care este afiliata la Cultul Penticostal,cel putin 5 ani, iar dacă nu va trebui sa platesti toate cheltuielile care au fost făcute de COG si de CP.
   Semnarea acelui act de catre membri COG, se poate face numai prin hotărârea care se ia intr-o ședința COG cu aprobarea COG, de ce au semnat-o la Atlanta…. In pun si eu aceas întrebare… Oare de ce au semnat-o fără sa aibă avizul si hotărârea COG?? o data ce persoanele respective (pastori in cazul de fata), nu sau consultat cu lideri lor oversees.

 4. dany zice:

  Toata stima si respectul o au din partea mea fratii pastori din SUA pentru scrisoarea adresata conducerii Cultului Penticostal din Romania, sper sa aiba efectul dorit. Interesant ca scrisoarea este semnata de 11 (unsprezece) pastori,…….defapt tot atitia au ramas si cu Isus. Fiti binecuvantati !

 5. Sa scrii o astfel de scrisoare catre conducerea CP , implica sa ai o oarecare liberatate de expresie si nu numai si de aceea nu ma mira prea mult ca nici un pastor afiliat COG nu sunt printre semnatarii scrisorii ( sper sa nu gresesc). Dar aici nu discutam depre organizatia Church of God , cu toate ca CP din Romania este afiliat organizatiei COG. Preaiubitii nostrii frati pastori penticostali din SUA ( neafiliati, dar ce conteaza ?), au trimis o scrisoare deschisa catre conducerea CP in care solicita ca urmare a aparitiei cartii RM, asumare greşelilor trecutului şi declanşarea unei atitudini de pocainţă de anvergură naţională. Sa nu ne pripim sa facem speculatii de genul ,ca vor fi ignorati , ca degeaba au trimis aceasta scrisoare , ca nu are parte de sustinere , ci mai bine sa avem increderea ca ,aceasta scrisoare a fost trimisa nu unor vrajmasi ci unor frati in Hristos si sa asteptam rabdatori raspunsul, oricare ar fi el.

  • COG ne numără în rândurile ei, deși oficial CP nu a aderat niciodată la COG. Faptul că ei ne includ pe listele lor este rușinos pentru ambele grupări:
   – GOG are o atitudine incorectă când socotește biserica din România ca făcând parte din rândurile lor, atâta vreme cât știu că în congresul Cultului au fost mari tensiuni când o comunitate a semnat un simplu protocol de colaborare cu ei.
   – CP are o problemă de imagine, pentru că este evident că există ceva înțelegeri care nouă ne scapă, altfel ar fi protestat față de includerea noastră în listele COG! Sper că zvonurile care circulă în acest sens nu sunt adevărate, dar nu înțeleg ce caută liderii noștri din România în consiliile internaționale ale COG dacă nu există alte înțelegeri care nu au fost corecte.

   • daniel vaduva zice:

    Deci…. biserica penticostala din Romania nu apartine de nisi o grupare internationala? Nici COG nici AOG?

    • Atâta vreme cât Congresul Cultului Penticostal nu a aprobat vreodată o unificare cu COG, aceasta nu există în drept.
     Dacă, în fapt,
     s-a realizat această „arondare”, atunci aceasta s-a întâmplat la întuneric, nu la lumina zilei, și este un act samavolnic.
     Iar dacă nu s-a petrecut nimic în acest sens, iar COG ne publică în listele lor aiurea, atunci cineva ar face bine să le traducă și liderilor din România ce scrie pe situl COG.

 6. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (02.10.2010) « România Evanghelică

 7. Valeriu Brancovan zice:

  Frate Vasilica,
  Ca membru al grupului de semnatari a scrisorii catre conducerea CPR, imi exprim opinia personala ca ati facut o miscare subtila publicind documentul pe blog. Prin aceasta ati „inrolat” suportul numitului grup in favoarea demersului RM, ceea ce sper sa fie OK cu toti semnatarii scrisorii; in ce ma priveste eu apreciez multe puncte forte ale RM, desi procesul declansat este mai mare decit, probabil, a fost intentia initiala a
  demersului, si in consecinta el a devenit acum greu de gestionat. Am asistat asadar la toata recuzita „balcanica” de confiscari a demersului ba in favoarea marilor „morti”, ba in favoarea marilor”vii”. Acum adevarul expus trebuie sa devina si util, latinii au avut o vorba „qui prodest?”, „cui foloseste?”. Oile ar putea fi foarte descurajate la un moment dat cind, in cladirea fermei animalelor,i-ar putea vedea ,prin ferestre, pe porci benchetuind cu oamenii, n-ar mai putea sti, bietele, cine sunt ce! Dar sa nu ne lasam intimidati; ferma se vede si de sus si Cel ce vede de sus va avea grija de proces!Inapoi la postare, de unde am pornit, ar fi util de stiut ca desi scrisoarea a fost circulata pe net, s-au adunat doar acele semnaturi, chestiune de conjunctura! Pot astfel coagula si alte grupuri, pe parcurs, o coalitie a celor dornici, care sa creeze o miscare de anvergura cu efecte benefice pentru penticostalismul romanesc. Noi am scris intr-adevar fratilor nostri din durere, respect si cu sinceritate, fara dorinta de a forta cuiva mina, ci cu increderea ca suferim cu totii durerile unei renasteri fata de care nu are nimeni mandat moral de indiferenta!

  • Frate Valer, consider că este necesar să public pe acest blog toate luările de poziție care sunt clare și fără echivoc. Mă bucur de curajul și claritatea cu care frații din SUA au acționat pentru a promova răscumpărarea memoriei. Într-adevăr, aceasta nu mai este o carte și nu îmi mai aparține mie. Este de acum a noastră, a celora care credem în renașterea Bisericii Penticostale. Se poate întâmpla așa ceva? Răspunsul meu este din două puncte: 1. NU! 2. Ce la oameni este cu neputință, la Dumnezeu este cu putință.

   • Alin Cristea zice:

    Vasilică, răspunsul tău din 2 octombrie cred că este, în 3 octombrie, depășit de dinamica evoluției cărții în afara granițelor spațiului confesional penticostal.

    Eu știu că voi sînteți interesați de situația bisericilor penticostale (mai exact de Cultul Penticostal, ceea ce e o altă discuție), dar deja cartea Răscumpărarea memoriei este mai mult decît o carte din mediul penticostal românesc.

    A devenit, pentru evanghelicii din România (și diaspora), nu doar pentru penticostali, o carte care a ridicat standardele (față de Pigmei și uriași, a lui Daniel Mitrofan).

    Nu o să fiu deloc mirat dacă oameni din diverse confesiuni din România (ortodocși, greco-catolici, adventiști), mai mult sau mai puțin publici, se vor referi, în discuțiile lor publice, la cartea premiată în 3 octombrie.

    Dar, dacă cartea va avea o variantă în limba engleză (sau, de ce nu?, în vreo limbă din estul Europei) sau rusă, cu atît mai mult se va mări perimetrul cultural-religios în care cartea va avea impact.

    Penticostalilor, Dumnezeu să vă binecuvinteze!

    Dar și cu conștiența faptului că nu mai e doar cartea voastră, ci, pur și simplu, a devenit o carte a românilor și se pare că are șanse să devină o carte a est-europenilor.

    • Am ascultat ieri o emisiune la Radio Romania o emisiune extraordinară cu Radu Preda despre nevoia de a face lumină în trecutul Bisericii Ortodoxe în perioada comunistă. Ceva se întâmplă și în alte părți. Cum am spus și la lansare, era vremea pentru așa ceva. Cum spune englezul: „the time is ripe”.

 8. opris victor zice:

  daca noi pastori din Romania nu avem curajul sau avem alte interese, ne bucuram ca Domnul lucreaza prin pastori disn S. U. A > daca voi veti tacea alti vor striga<

  • daniel vaduva zice:

   Dragi pastori din Romania,
   numai Dumnezeu cunoaste timpul nasterii pentru ca El programeaza fiecare nastere (El face pe cerboaica sa nasca…), dar daca „personalul” care trebuie sa intervina la nastere si sa astepte noul nascut nu este pregatit sau se teme sa intervina… noul nascut va deceda.
   Dumnezeu spunea lui Iermia in cap. 1:17b „nu tremura inaintea lor,ca nu cumva sa te fac sa tremuri inaintea lor”. Luati aminte si rugati-va vedeti ce asteapta Domnul de la voi.

  • Liviu Vultur zice:

   Domnule Alin Cristea,

   Recunosc si eu ca „Rascumpararea Memoriei” este o carte socanta (fara intentia autorului), admirabil scrisa prin capacitatea autorului de a ramane senin, documentata serios si toate celelalte observate deja de altii.

   Cu toate astea nu pot sa accept comparatia cu „Pigmei si Uriasi” asa cum a fost facuta de dvs. Nu stiu la ce standarde va referiti dar si aceasta din urma a fost scrisa din acelas imbold pe care il da Adevarul… si era in absoluta premiera. Iar mai mult decat aflarea adevarului documentat cred ca nici unul din autori nu si-a propus. Vasilica Croitor a cercetat si elaborat indelung si a izbutit ceva de mare curaj si frumusete dar de aceeas esenta si la acelas standard cu cartea lui Daniel Mitrofan, „Pigmei si Uriasi”.

   Din pacate, „Pigmei si Uriasi”, nu a gasit o diaspora (cel putin) atat de dornica sa se confrunte cu adevarata istorie, ca cea penticostala, si asta l-a singularizat pe autor. In afara fr Talos, nu-mi amintesc sa mai fi avut sustinerea vreunei ‚personalitati”. Ca dovada ca pe baptisti nu prea-i intereseaza propria istorie este si faptul ca fiul fostului informator (nestrain de toata povestea) este seful Cultului Baptist cu o majoritate jenanta. Usurinta cu care baptisti inghit ceea ce lise serveste, desi este privit cu placere de „mai mari”, nu este decat un semn trist al indiferentei la care Biserica a fost adusa. De aceea vol II din „Pigmei si Uriasi” nu se v-a scrie.

  • mike O zice:

   Frate Victor
   Eu cred ca tu ai putea da tonul pentru pastorii din Romania.Da-te exemplu personal. Dute si ridicati dosarul de la CNSAS si prezinta-l in fata bisericii sau chiar la o intilnire cu pastorii din zona voastra sau direct Consiliului Bisericesc.Sunt convins ca va fi un exemplu care va fi urmat si de alti.Domnul sa te invredniceasca sa faci acest pas cit mai curind.Curaj si prin fapte.
   Cu mult respect.
   mike o

 9. Nu inteleg , ca sa sustineti rascumpararea memoriei ,va trebuie curaj ? curaj fata de cine ? de cine sau de ce va este frica frate V. Opris & fratilor ,? sunt pastorii din CP constransi de cineva sau de ceva in a-si exprima liber opinia ? libertatea pe care o aveti in Hristos , va spune ceva ? despre ce interese ar fi vorba ? stiti dvs ceva ,ce noua ne scapa ?

  • Iulian J. zice:

   vorbind de curaj, uite ca noi ne-am dat numele pe fata … nu ne-am ascuns! poate altora le trebuie curaj. oricum, „duhul lui antichrist” este activ in lume … poate sub forma de turnatorie. si apropo, vezi ca e libertate de opinie pentur ca foarte multi slujitori si-au dat cu parerea despre aceasta carte … sper ca intelegi …

 10. Vasilica, repet ceea ce ti-am mai spus pe blog. Faptul ca cei din Diaspora au luat atitudine nu este de mirat. Ma mira lipsa de reactie si de pozitie a celor din Romania. A trecut mai bine de o luna de la lansarea cartii si ce reactii publice avem? Nimic considerabil. Au luat cei din Comitetul Executiv vreo pozitie? Sa spunem ca cei din Consiliu nu au avut timp sa se intalneasca. Dar nici Executivul?!

  Tare ma tem ca la Bistrita ne vom face ca nici nu a fost publicata cartea…..

  • Este adevărat că reacțiile publice ale liderilor noștri au fost minore. Însă la fel de adevărat este că mulți lideri cu care am vorbit în această perioadă spun tot mai apăsat că se așteaptă la o reacție din partea CP. Sincer, nu este treaba mea. Eu îmi cunosc bine mandatul pe care îl am din partea Domnului și vreau să rămân în limitele acestui mandat. Fiecare cu locul în care l-a așezat Domnul. Cred că responsabilitatea cea mai mare o are, la această oră, Consiliul Bisericesc. Domnul să le dea mult har și lumină să știe că de deciziile lor atârnă lucrarea lui Dumnezeu pentru multe generații de acum încolo.

 11. alin zice:

  cred ca pastorii COG au fost constransi sa semneze acea declaratie de la Atlanta, altfel nu se justifica neparticipare lor la cea de-a doua declaratie. pt ca, daca nu ar fi semnat, probabil ca ar fi riscat sa nu mai poata organiza Conventia mare. Este o parere personala..poate gresesc. Ca unul care traiesc aici, nu pot decat sa ma declar nemultumit de relatiile existente intre pastoriii din COG si restul (adica UNIUNEA SI ASSEMBLIES OF GOD). Acceasi pastori care au rupt Conventia de tineret in doua (cu cateva luni inainte), au pozat intr-o mare „familie a Domnului” la Conventia de la Atlanta.

 12. Dana Wagner zice:

  Scuze te rog, acum mi-am scris tot numele.
  Cartea RM a comandat-o Nicu, a inceput sa o citeasca, o saptamana a sta pe masa si eu ma tot uitam la ea, nu-mi venea sa o citesc, intr-o zi m-am gandit totusi sa citesc putin din ea. Am luat cartea in mana in jurul orei 18 si pana la doua noaptea nu m-am oprit din citit, in trei seri am terminat-o. Desi la inceput am avut retineri sa o citesc, imi pare foarte bine ca am citit-o, acum vad foarte multe lucruri in alta lumina si le inteleg altfel, mai ales facand parte dintr-o familie persecutata de securitate (aveam 21 de ani la revolutie) si stiind de mult ca Grossu, Bochean, Trandafir, Ceuta, si altii erau oamenii securitati, parintii mei avand probleme din cauza persoanelor respective,
  odata securistul care se „ocupa” de familia noastra ii spune tatalui meu: ” nea’ Ioane, ai si dumneata grija ce vorbesti cu sefii dumitale de la conducerea Cultului ca aia sunt oamenii nostrii si eu sunt obliga sa te chem la Secu”. Deci eu ma bucur ca am putut citi cartea, nu am ura si nici nu vreau sa-i judec pe cei care au colaborat cu Securitatea, mai degraba ii compatimesc. Domnul Isus sa aiba mila de noi de toti. Fiti binecuvantati

 13. Pingback: 3 postări în Top 10 (02.10.2010) « România Evanghelică

 14. Valeriu Brancovan zice:

  Frate Vasilica, felicitari pentru premiul I obtinut pentru cartea Dvs.!
  Procesul declansat prin aparitia ei este clar mai mare decit intentia initiala, ramine acum actuala sarcina gestionarii adevarului expus in ea pentru a produce multvisata miscare de reinnoire spirituala. Aceasta parte a demersului o dorim parcursa „with style”, alegindu-ne luptele; am vazut pe blog lupte nu neaparat pentru idei ci pentru virgule, liniute, +-i-uri, si in loc sa cucerim vreun castel medieval, ne-am pomenit „luind” doar o cetate razeseasca de tarani! O epigrama ne-ar mai indulci observatiile de mai sus:
  Habaravuți, habarnavuți
  Și polițai hermeneuți,
  Trudim din greu la clickomat
  Pe blogul cel „răscumparat”!
  Vint la pupa!
  V.

 15. Pingback: Păstori penticostali din SUA se adresează CPR « Ungândbun

 16. IONEL ANDRUS zice:

  ALO,FRATI PASTORII PENTICOSTALI DIN ROMANIA !

  CONSIDER GRESITA POZITIA CONDUCERII CULTULUI PENTICOSTAL DIN RO,IN A NU LUA POZITIE FATA DE CONTINUTUL CARTII ,RM.

  CHIAR DACA ERA O POZITIE ,,CLASICA” , EU CRED CA TREBUIA SA APARA CINEVA CU O PARERE OFICIALA.

  TACEREA NU E DE BINE PENTRU EI,NU FAC DECIT SA MAREASCA SUSPANSUL.

  FELICIT FRATII PASTORI DIN SUA PENTRU CURAJUL LOR NORMAL,CORECT,DE A CERE CONDUCERII PENTICOSTALE DIN RO, SA IA IN SERIOS CONTINUTUL CARTII RM.

  CONSIDER CA E MOMENTUL CA IN CULTUL PENTICOSTAL SA SE FACA PUTINA CURATENIE. SA VEDEM CINE SUNTEM,CE AM FACUT FIECARE SI CU CINE MERGEM MAI DEPARTE.

  DACA CEI VIZATI SUNT CU MUSCA PE CACIULA,SA SE RETRAGA IN LINISTE SI SA LASE PE CEI INDREPTATITI SI CU CHEMARE DIN PARTEA DOMNULUI SA DUCA MAI DEPARTE LUCRAREA LA CARE AU FOST CHEMATI.

  CU RESPECT,IONEL-RO.

 17. Val B zice:

  Imi dau si eu cu parerea: singura adevarata reforma aplicabila a CP si al cultelor in general este DESFINTAREA lor… orice alta reforma nu este adevarata reforma… Israelul din nord si-a vazut sfarstitul in robie desi a avut multe reforme prin oameni ca Iehu, etc.. si asta pt ca nu au vrut sa DESFINTEZE acea religie falsa care nu a fost altceva decat o mutare politica (dar un f mare pacat–pacat care a dus la prabusirea lui Israel si ducerea lui in robie) inceputa de Ieroboam si mentinuta de toti viitorii reformatori pt ca era convenabila: ii tinea la putere. Au nimici Balii, Astarteele, etc dar nu au vrut sa renunte la pacatul lui Ieroboam si i-a costat totul in final. Morala este ca te poti vindeca de orice pacat, dar pacatul politicii este incurabil–odata intrat in biserica prin infiintarea unui cult, e doar o chestie de timp. Infiintarea unui cult nu este nimic decat o mutare politica, poate chiar bine intentionata ca si a lui Ieroboam, dar care duce la coruptie. Autoritatea trebuie inapoiata bisericii locale impreuna cu toate drepturile si raspunderile corespunzatoare…

  Fac o predictie bazata si pe isorie: unele biserici din culte vor experimenta treziri, dar cultul in sine niciodata; iar, daca s-ar intampla sa experimenteze cultul trezire (Doamne, da!), semnul va fii ca se va propune desfintarea lui. Bisericile care vor experimenta cu adevarat trezire, vor trebui ori sa renunte ori la trezire ori la cult pt ca nu pot coexista, iar presiunea nu va veni de la biserica trezita, ci de la cult.

  • Opinia ta este radicală; ți-o respect. Eu cred că avem nevoie de un spațiu instituțional, dar acesta are nevoie de o definire clară pentru a nu îl confunda sau suprapune Bisericii.

   • Val B zice:

    Vasilica, stiu ce spui…in teorie suna bine, in practica intervine politica si corupe totul… as vrea sa fiu gresit de data asta (rar mi se intampla sa vreau sa fiu gresit).

    Radicalismul poate parea ca ceva negativ si niciodata crestinesc pt unii. Eu sustin ca adesea Dzeu este radical (desi plin de dragoste) si multi din oamenii lui au fost radicali, mai ales reformatorii (nu ca as fii eu unul dintre ei). Nu am luat pozitia asta pt ca doresc polemica sau sa creez scantei (apreciez unii lucratori din culte–tu fiind unul dintre ei–iubesc Biserica Lui (cu sau fara cult) si nu am bariere), ci pur si simplu am convingerea ca ideea de un cult neprihanit este o utopie si asta pt ca nu vad crearea de culte ca fiind ideea lui Dzeu.

   • Val B zice:

    Vasilica,
    Ar fii un cadru „institutional” care dupa cum vad eu din Biblie functioneaza si este randuit de Dzeu. Iti dau 2 scenarii: 1. plantez biserici peste care pun lideri supt autoritatea mea apostolica care este randuita prin Scriptura 2. sunt un lucrator cunoscut cu randament si anumite biserici si crestini sau chiar lucratori doresc sa le fiu sfatuitor, cu influenta in viata lor bisericeasca si personala, etc. In ambele scenarii, eu am doar autoritate spirituala si nici decum una politica sau legala. Bisericile si fratii sunt in „legamant” cu mine din buna voie, din respect pt Cristos, din intelpciune si din principii biblice, iar eu am datoria sa raman spiritual si sa folosesc DOAR arme duhovnicesti pt sau impotriva lor, nimic altceva. Iar cand eu trec din lumea asta, bisericile au libertatea sa isi aleaga un alt lider sau mai multi (pt care eu pot face recomandari, dar nu obliga). In felul asta nu exista chestii de politica, voturi, manipulari, amenitari firesti, etc pt ca nu avem nimic politic sau legal la mana. Bineinteles toate astea nu garanteaza ca nu vor fii probleme, ci doar ca firea va avea mult mai putine sanse. Cred ca asta este modelul Noul Testamental trasat de Dzeu pe care eu nu l-as numi institutie ci mai degraba un cadru ca sa-l deosebesc de cel lumesc.

 18. mircea croitor zice:

  Bunul Dumnezau sa binecuvinteze cu intelepciune fratii pastori din Romania,
  si in principal pe cei din Cultul Penticostal pentru a lua in seama apelul fratilor pastori penticostali din America, in a deconspira comunismul si pe informatorii securitatii care au facut mult rau bisericii Domnului Isus.
  Pastor, Mircea Croitor

 19. mircea croitor zice:

  Frate Vasilica doresc sa te felicit pentru cartea scrisa „Rascumpararea Memoriei” si pentru premiul 1 obtinut. Daca nu toti pot aprecia aceasta carte, macar cei din accident. Bunul Dumnezeu sa te binecuvinteze cu putere de munca si cercetare si sa continui lucrarea aceasta de deconspirare a informatorilor si a politiei politice comuniste si la nivelele 2 si 3. Avem semnale ca si in judete au fost unii pastori, sau informatori care au vandut pe frati. Pe unii ii stim, despre altii aflam din dosarele celor umariti.
  Cu respect,
  Pastor, Mircea Croitor

 20. grig zice:

  felicitari pentru premiu !!! Stim deacum ca D l lucreaza trezirea in CP ,deoarece se ivesc zorii biruintei poate conducerea cultului care ne indopat tot timpul cu sloganul ca trebuie sa fim supusi autoritatilor ,(adica lor) ca si ei se supun colaborind cu ei poate se vor trezi si le va fi si rusine sa mai stea la amvoane sa se uite in ochii nostri ,se vor retrage in liniste ,macar acum sa caute pacea lui HRISTOS; fRATE vASILICA RAMAII SMERIT SI CONTINUA LUCRAREA INCEPUTA,noi te sustinem in rugaciune si cerem de la D l trezirea penticostalilor romani!

 21. Ionut Dura zice:

  daca spune counterul adevarul… cei din diaspora si in special din SUA, sunt mai interesati de ce se scrie aici pe blog decat romanii. Sa nu fie internet pe la noi?

 22. Gabi Bogdan zice:

  Alin ai dreptate. Cine dintre pastorii de acolo ar fi avut curajul sa nu semneze? Te-ai fi incriminat ca securist or ca simpatizator de comunist daca nu semnai. Imi vine sa rad cind ai vad pe cei din romania cit de creduli sint. O sa iti spun o chestie, cred ca o stii, probanil nu o sa fie postata. Este o anumita enigma aici in America, cum a putut fr. Nicky Pop ,sa tina peste o mie de romani impreuna ptr. mai mult de 20 de ani fara sa aiba o ruptura majora din biserica, considerand faptul ca domnia sa nu este un predicator stralucit. Multi au multe pareri si explicatii. Problema e ca avem aici,pastori calificati , predicatori extraordinari care nu pot sa adune 100 de oameni in jurul lor. Acum, nu ti se pare interesant ca pastorii din romania nu au reactionat in felul cum au reactionat romano-americani cu toate ca majoritatea au avut de suferit cu mult mai mult de la comunisti decit parasitorii de turma? Si daca tot speculam, hai sa speculez si eu, crezi ca daca NP nu ar fi fost publicat in carte , am fi avut declaratia de la Atlanta? I guess we will never know, will we?

  • David Damian zice:

   Draga Gabi:

   Am incercat sa nu comentez deloc cazul NP . Am comandat RM si o voi citi atent, deoarece nu am nici o ideie despre istoria fratelui NP. Indiferent de adevarul istoric, fratele NP are meritul de a fii adunat fara sa dezbine o comunitate romaneasca foarte diversa, multiculturala ( ardeleni, moldoveni, munteni, etc )si foarte polarizata de diferite interese. Imi este greu sa inteleg, stiind ca prin comunitatea si biserica dinsului sau perindat asa cum spui multe talente care i sau opus dea lungul anilor, cum a reusit performanta de a creste biserica chiar si in vremurile astea cind emigratia din romania catre USA este aproape inexistenta si tineri pleaca in procentaje tot mai mari catre bisericile Americane sau renunta de tot. E evident faptul ca fratele NP este foarte rezilient, flexibil, adaptabil si usor abordabil de vreme ce a reusit sa aplaneze atita timp valurile cu care a fost constant confruntat.
   Din cite vad si tu esti un sustinator al lui NP . Si eu il simpatizez pe fratele NP. Il cunosc putin si ca sa nu bat cimpii fara nici un folos adevarul este indubitabil urmatorul: La Portland exista singurul experiment in comunitatea Penticostala din USA unde nu sau produs dezbinari si despartiri in masa. Eu cred ca a fost meritul lui NP. Ba mai mult , cred ca focusul pe NP este exagerat mai ales ca noi cei din statul vecin din sudul vostru am avut o evolutie dezastruasa. In California avem 5 sau 6 biserici si avem pastori licentiati cu doctorate a caror apelative au evoluat ceva de genul Dr Episcop etc etc. Ar fii interesant sa ne dea raspunsul direct fratele NP , daca dinsul o stie , referitor la secretul de a fii putut sa tina atita lume , atita timp sub acelasi acoperis. Nu aud dinspre Portland de delapidari financiare a biserici , de insusiri de averi in scop personal. Tot dau ” google” sa gasesc material incendiar despre Portland si e greu de gasit. Nu acelasi lucru se poate spune despre postarile referitoare la California. E drept , California a suferit zeci de ruperi de biserica si nu cred ca asta a fost voia domnului , si e normal controversele sa abunde. Desi sunt convins ca in Romania cultul penticostal se va scinda , soarta credinciosilor nu va fii la fel de trista ca a noastra cei din diaspora avind in vedere ca in Romania bisericile vor putea creste in continuare , lucru destul de greu de realizat aici unde tu si eu suntem cam ultima generatie care mai inteleg predicile in limba natala.
   I enjoy your postings, ele adauga sare si piper desi pe blogul acesta vintul bate un pic in directie opusa..

   • Gabi Bogdan zice:

    Analiza pe care o faci adunarii din Portland este foarte buna. Cit despre fratele Nicky, secretul: una din calitatile pe care nu le-am vazut la nimenea pina acuma, capacitatea de a ierta si a nu tine ura. Nu de mult un frate aici pur si simplu ia spus intr-o duminica dimineata pe coridorul bisericii cu voce tare ” hai , dispari din fata mea” . NP sa dus la el acasa imediat dupa biserica cu flori… Pun pariu ca dupa ce valul acesta va trece si sa zicem ca Nicky va fi pastor anul viitor, daca Vasilica Croitorul vine in Portland, Nicky o sa il puna la predica. Personalitate fascinanta, am vorbit cu oameni care l-au stiut in Romania, toti spun aceleasi lucruri. Nici eu nu stiu ce sa cred cite odata. E un fel de hopa mitica, cind toata lumea crede ca e gata, atunci sare in picioare. Cit despre biserica mare, ai dreptate, sa fi pastor la peste o mie de romani din toate colturile romaniei este mult mai greu decit sa pastoresti o mie de capre. De multe ori s-a sacrificat calitate ptr. cantitate.Am eu o teorie cu privire la neamul nostru , majoritatea am baut apa din tevi de plumb …. Google sa vezi ce efect are plumbul asupra creierului. Asa ca nu te mira ca noi romanii sintem un pic dusi cu sorcova! Cit despre titlul de sustinator a lui NP, problema este ca inca nu am vazut evidenta clara ca a fost un securist trimis de comunistii romani in america ca si agent. Cu acuzatia asta am avut eu probleme. Stai sa vezi ce o sa se intimple cind nu o sa mai aibe cine sa imparta amvonul in 20 sau 30 cum a reusit NP, atunci google sa vezi ce o sa gasesti… I will have a front seat when all this is going to happen( unless God has mercy on us). Sint impresionat de vocabularul tau romanesc, in special ca ai plecat din tara prin anii 82 sau 83.

   • Marius J. zice:

    Secretul este foarte simplu Seralu la Securitate si dupa Scoala de Dr. Episcop etc.etc.

 23. Pingback: Informatorii [3] « Trezire Spirituală

 24. pucheadorel zice:

  Nu am avut ocazia de a citi cartea, dar acest demers mi se pare un fel de spălare a rufelor murdare în public. Sper să nu fiu înțeles greșit! Dacă lucrurile pe care fratele Vasilică în carte sunt conforme cu adevărul – și eu nu contest -, atunci ar fi trebuit să fie demarată o campanie de schimbare înlăuntrul bisericii (cultului), și nu în public! Se crează o imagine mult prea negativistă a oamenilor simpli față de biserica penticostală și față de biserică în general. Iar asta nu face bine! Repet, dacă este cazul, și eu cred că este, trebuie să purcedem la reformă!

  • daniela c zice:

   HMM,LA UNII DOAR IMAGINEA MAI CONTEAZA.

  • ionutrosioru zice:

   Citeste cartea… O imagine mult prea 🙂 pozitiva va castiga biserica penticostala daca va da curs chemarii acestei carti.
   Unii vor folosi prilejul pt a denigra biserica, insa noi preocupati fiind mai mult de ce spune Dumnzeu trebuie sa raspundem din alte motivatii, nu din frica de ce vor zice spectatorii…

  • George zice:

   Cred ca trebuie sa fim responsabili si atenti cu imaginea bisericii. Insa daca e nepocainta multa iar noi ne numim pocaiti, asta nu-i fatzarnicie? Isus nu le-a zis liderilor religiosi ai vremii „morminte varuite”? Nu a dat pe fatza rufele murdare?

   Ziceati de o campanie de curatare. Cine sa o demareze? Liderii? Ce i-a impiedicat sa o faca in douazeci de ani lungi? Suna bine dar cred ca e oarecum naiv sa ne asteptam la asa ceva. E prea mult putregai si compromis.

   Eu cred cu toata convingerea mea ca biserica e o institutie divina, garantul existentei ei e Cristos. Nu cred ca trebuie sa o cosmetizam pentru „oamenii simplii”. De fapt ei cei simpli si ceilalti educatii, sofisticatii, ordinatii impreuna sunt biserica.
   RM e o carte ziditoare (daca o citesti, ma rog) pentru ca in final iti spui: Măi cu atata aparat de securitate desfasurat, sute sau mii de persoane angajate in urmarire, dezinformare, intimidare. Planuri diavolesti bine ticluite si inregistrate cu migala si totusi biserica a continuat sa creasca.
   La toate aste nu iti vine sa zici Aleluia! Nu-i asta o dovada ca Cristos isi zideste biserica cum a promis?
   Cred ca confundam putin lucrurile atunci cand suntem gata sa luptam pentru imagine acoperind uraciunile. Cred ca in final adevarul, sinceritatea, integritatea, autenticitatea sunt mireasma ce ii atrage si ii tine pe oameni in biserica si nu mormintele varuite.
   Cimitirul vesel e bun in brandul de tzara dar nu functioneaza in imparatia lui Cristos.

  • Dacă nu ai citit cartea, măcar mai citește o dată primele 14 cuvinte din mesajul tău: „Nu am avut ocazia de a citi cartea, dar acest demers mi se pare…”
   Ce pot să mai spun? Nu știu ce este acest demers, nu știu care sunt argumentele din carte, dar deja mi-am format o opinie și mă grăbesc să o fac și publică.

 25. fr. Gheorghe zice:

  Vrate Vasilica sa sti ca matura dumneatale matura bine …
  Si daca multii sunt deranjati sa se scot si paenjenisurile de prin cloturi nu conteza.
  Este important ce facem sa apere adevarul…. si probabill mai sunt colturi ascunse peste care inca nu sa trecut la curatenie.. Si acum un alt lucru:
  Nasii biserici Lui Dumnezeu Apostolice au fost de fapt „Tovarasiii” care ne-au botezat „Cultul Penticostal ” pastram o mostenire a trecutului dureros.
  Cu stima al tau frate in Cristos …Gheorghe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s