Premiu european pentru „Răscumpărarea memoriei”

Cartea Răscumpărarea memoriei a câștigat locul I la „2010 European Christian Book of the Year”. Premiul a fost decernat în timpul Târgului de Carte Creștină Europeană organizat la Oradea pe 1 și 2 octombrie 2010, ca prefață a târgului de carte de la Frankfurt. Datorită acestui premiu, cartea va fi prezentată și în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt.

Kim Pettit, organizatoarea Târgului „Marketsquare Europe 2010”, a decernat premiul.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

75 de răspunsuri la Premiu european pentru „Răscumpărarea memoriei”

 1. Pingback: Premiu european pentru „Răscumpărarea memoriei” | Răscumpărarea memoriei « Persona

 2. Vasile Gabrian zice:

  Felicitari!
  Consider castigarea locului intai de cartea RM cu atat mai meritorie, cu cat este prima carte romaneasca intr-un concurs alaturi de carti si edituri care participa regulat de ani de zile la acest concurs.
  Iata ca se poate ca si editurile din Romania sa inceapa sa fie recunoscute de diferite asociatii ale editurilor crestine internationale.

 3. Corneliu D. zice:

  Felicitari

 4. manuintrigatu zice:

  Felicitari…nu am cuvinte!

 5. Alin Cristea zice:

  Felicitări încă o dată autorului pentru o carte bună, dar și… nebună.

  Poate că, o dată cu acest premiu, autorul va lua în considerare mai mult rolul acestei cărți în mediul evanghelic românesc, în societatea românească și în contextul cultural est-european.

  Dincolo de contextul actual confesional penticostal, care interesează mai mult pe penticostalii români și mai puțin pe alți evanghelici din România, și cu atît mai puțin publicul larg din România și din țările Europei de Est, cartea „Răscumpărarea memoriei” are deja… istorie.

  Opiniile unor penticostali, mai mult sau mai puțin instruiți, mai mult sau mai puțin staruri locale sau internaționale în comunitățile penticostale, devin mai puțin importante.

  Publicul larg are un alt orizont de așteptare, modul în care se relaționează la o astfel de carte e pe alte lungimi de undă decît cele ale pocăiților cu reflexe provinciale.

  La 20 de ani de la căderea comunismului, prin condeiul lui Vasilică Croitor, penticostalii oferă societății românești o carte de referință.

  Oameni buni, haideți, măcar la cartea asta, să nu mai cîntăm cu acordeoanele.

  Sau cu… trombonul.

 6. Flaviu C. zice:

  WAW> Superb. FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Felicitari Vasilica , felicitari tuturor celor ce au contribuit la aparitia cartii ! Premiul confirma din plin valoarea cartii Rascumpararea memoriei 🙂

 8. petruburac zice:

  Felicitari. Un premiu care recunoaste o munca inteleapta.

 9. Reiau aici un comentariu lăsat şi pe alt blog. Aţi observat că premiul seamănă foarte bine cu lama unei ghilotine?… 🙂
  .
  Presupun că estimp se lucrează de zor la eşafod…
  .
  Orice-ar fi, cum spunea un clasic în viaţă, „eroi au fost, eroi sunt încă, eroi vom fi şi noi”.

 10. Felicitari ! Da premiul seamana cu lama unei ghilotine dar cineva trebuie sa vina cu partea pereche, care vine de sus in jos, ca sa fie executata condamnarea !

 11. ,, Daca incercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici;dar daca este de la Dumnezeu , n-o veti putea nimici .Sa nu va pomeniti ca luptati impotriva lui Dumnezeu .”
  (FA5:38-39)
  Ceea ce trebuie sa facem in acest moment este sa ne incredem in Dumnezeu , sa ne facem fiecare partea linistiti si sa-l lasam pe Dumnezeu sa lucreze. Nimeni si nimic nu se va putea opune voii lui Dumnezeu !

 12. wes zice:

  Slava Domnului ! Sa ramai smerit ! Cartea o merita din plin , o am pe langa mine si continui citirea ! Felicitari echipei !

 13. ungandbun zice:

  Felicitări!
  Dumnezeu să te întârească!
  Continuăm să ne rugăm pentu tine, ca Dumnezeu să-ţi dea putere si biruinţă aupra încercărilor care au venit sau care vor veni asupra ta!
  Să auzim numai de bine! MB

 14. IONEL ANDRUS zice:

  FELICITARI !

  VASILICA ,FELICITARI PENTRU PREMIUL PRIMIT.

  DACA AR FII SA-TI ACORD UN PREMIU CONSTIND INTR-UN SEMN DE

  CIRCULATIE, TI-AS DA, ….. SENS UNIC…. !

  CU RESPECT, IONEL-RO.

 15. Petrica Lascau zice:

  Felicitari Vasilica!
  Ma bucur din toata inima ca rodul muncii si cercetarii tale, a fost rasplatit cum se cuvine de Targul European de Carte Crestina.
  Ma rog Domnului ca paginile cartii tale sa inspire o reala trezire si reinnoire spirituala a evanghelicilor din Romania si Diaspora.
  Te asteptam cu urmatoarele volume.
  Daca ar fi sa imprumut o vorba de-a fratelui Wurmbrand, ti-as spue: „Vasilica! E mare pacat sa scrii carti bune. Trebuie sa scrii carti foarte bune!”

  • vasile gabrian zice:

   Frate Petrica, este trist ca rodul muncii de cercetare este apreciat de altii din afara tarii si nu de cei din tara, si mai ales de cei aflati in functii bisericesti.
   Astazi am avut o discutie cu unul dintre pastorii din generatia mea despre carte si despre premiu. Sunt socat sa descopar ca la 20 de ani de cand eram in acelasi grup care cerea reforme in miscarea penticostala in general, si in particular in Oradea, aceasta carte si demersul mai amplu de cunoastere si de asumare a trecutului este considerat un efort nefolositor. Cat despre carte, parerea acestui frate – si este unul cu voce mare in zona – este una socanta, o carte scrisa prin scormonirea in gunoi.
   Dar poate cel mai socant pentru mine este sa constat ca lucrurile impotriva carora protestam acum 20 de ani – precum coruptia, nepotismul, simonia (in orice forma a ei) etc. – sunt astazi practicate pe o scara mult mai larga decat in ’90 si cu o abilitate de speriat. Au ajuns o normalitate. Si numai in 20 de ani si practicate de generatia mea.
   Doamne ai mila!

   • Petrica Lascau zice:

    Iti cunosc frustrarile, daraga Vasile, pentru ca si eu am intanit o astfel de opinie la oameni la care nu m-am asteptat. Pentru ca nu s-au smuls radacinile sistemului cumunist, ele dau astfel de lastari care o duc bine in alt climat politic. Aceeasi Marie cu alta palarie. Daca nu identificam raul, nu ne pocaim pentru el si nu decidem sa nu-l mai perpetuam, noile generatii vor continua cercul vicios pana cand Dumnezeu va pune mana pe bici.
    Avem acum insa, o noua speranta. Sapam in arhivele trecutului sa stim nu doar pacatele cu care L-am ofensat pe Domnul, ca sa ne pocaim de ele; ci si sa vedem si cum am fost inainte de a-L ofensa, pentru a ne intoarce la dragostea dintai. Poate ca aceasta ultima parte ar trebui abordata mai profund in alte lucrari, precus ar trebui analizate faptele prezentului in lumina „memoriei rascumparate”. Prietenii tineretii noastre vor descoperi (probabil) ca nu primeaza politicul ci caracterul; ca nu relatiile cu mai marii vreimii sunt primordiale, ci relatiile cu Dumnezeu.

  • Chris zice:

   Fr.Petrica, am un respect deosebit ptr dumneavoastră, ptr ca mi-ati fost profesor la Ekklesia in LA,întrebare :
   Oare o sa existe vriodata un timp in care sa intelegem cu adevărat unde-I capul si unde se termina „coada”,oare generația asta de tineri care nu au trăit in comunism or sa priceapa ei cu adevărat, si or sa înțeleagă ei cu adevărat suferinta inaintasilor noștri, cat si a celor care mai sunt inca in viata, acum când mulți citesc despre RM si nu pricep aproape nimic.
   Oare exista si va fi cineva care sa le explice ca, istoria penticostala sa scris cu sângele care încă striga după adevarurile biblice, ca exista o singura „turma” care are un singur „pastor” si care este inconjurata de „lupi”,veniți din toate părțile .Sper sa ajungem ziua in care ne vom întoarce in toată splendoarea si in toată gloria lui Isus, la o pocainta cum nu a cunoscut vriodata biserica penticostala romana in toată istoria ei(1921/1922- pana azi)
   Tot respectul

   • Frate Chris
    Ma simt si eu frustrat de lipsa de sensibilitate la istorie a noii generatii, mai ales cea din America. Copiii mei nu au citit nici macar cartile scrise de mine. Problema nu este doar una de comunicare, sau de bariera lingvistica. Este una de circumstanta istorica. Atata timp cat zborul este fara porobleme, nici un pasager nu acorda atentie stewardesei, care explica folosirea colacuui de salvare. Daca ar vedea motoarele avionului in flacari, cu totii ar incepe sa studieze brosurile din buzunarul scaunului din fata.
    Personal, cred ca vor veni vremuri cand motoarele vor lua foc. Noua generatie are sanse sa traiasca in Republica Socialista America de Nord. Ceea ce face Vasilica (si ar trebui sa-l ajutam), este sa pregateasca literatura care va avea mare cautare in vremurile care vor veni. Monstrul Comunismului n-a pierit la Revolutia din decembrie 89. A primit doar o lovitura de moarte, dar n-a murit. Este viu, nu doar in China, Cuba sau Venezuela, ci si in Statele Unite. Avem la Casa alba un comunist, iar universitatile americane sunt aproape in intregime marxiste. Ce sa mai vorbim de majoritatea canalelor de televiziune si mass-media in general? Confruntarea cu fiara rosie nu s-a sfarsit. Lupta o vor continua copiii nostri. De aceea avem obligatia morala sa scriem o istorie adevarata, comunicand esecurile inaintasilor, pentru a nu le repeta; si eroismul, pentru a-l imita.
    In zilele acestea, am avut ocazia sa citesc numerele publicatiilor penticostale de la inceputuri pana in anul 1958. Voi publica unele din concluziile mele in alte postari, dar vreau sa-ti spun ca sunt mai convins acum ca oricand, ca trebuie sa ne intoarcem la credinta inceputului nostru. Trebuie sa revenim la radacinile initiale, la lucrarea Duhului Sfant, la calauzirea Lui si la entuziasmul si pasiunea pentru Isus pe care le-am avut initial. Nu stiu exact ce ar trebui facut, si nici care sunt cele mai importante lucruri cu care sa incepem. Ma rog Domnului sa ma lumineze si sa ma calauzeasca. Stiu insa destul de bine ca sunt unele lucruri care au lucrat intotdeauna: pocainta, dragostea pentru Domnul, rugaciunea, postul, slujirea, dragostea pentru cei pierduti… Mai stiu ca si altii gandesc la fel ca si mine. Domnul sa ne ajute!

   • Chris zice:

    Multumesc fr Petrica, sper sa ajungem sa auzim din gura copiilor noștri, si sa vedem in ei,dacă nu si in noi, adevărate treziri spirituale, adevărate strigate de pocainta, adevărate momente si clipe in care sa putem vedea cu adevărat, o întoarcere către Domnul Dumnezeu Adonai Yelohim, prin Fiul Sau, Christos Isus.
    Doata dragostea in Christos Isus

 16. Valentin L. zice:

  Felicitari !
  Ma bucur ca avem o (prima ) confirmare oficiala a valorii acestei carti !
  Asteptam si pentru noi, cititorii, premiile urmatoare ( volumele urmatoare ).

 17. Val B zice:

  Felcitari sincere si sa fie tot mai bine.

 18. Dorin Pele zice:

  Felicitari, Vasilica! Si de data aceasta strainii sunt cei care apreciaza adevaratele valori din Romania.

 19. DanR zice:

  Nu pot, sa nu las un comment cu aprecierile pentru carte… Un astfel de premiu nu stiu daca poate sa aprecieze acest „monument” al literaturii crestine romanesti. Domnul sa va binecuvanteze fr. Croitoru.

 20. Mihai Dumitrascu zice:

  Felicitari Vasilica!
  E interesant cat de bine este apreciata cartea ta in cercurile din afara C.P. Astept ziua cand si noi credinciosii penticostali vom sti sa apreciem aceasta abordare nepatimasa din RM.
  Ne rugam pentru tine Vasilica.

  • mike O zice:

   Mihai

   Nu te mai mira de faptul ca CP nu apreciaza acest demers, din moment ce se stie ca atit aceasta carte, cit si ce va mai urma, le pericliteaza major slujbele sau viitorul lor.O simpla logica,nu este o filozofie ce spun, daca ar avea un dosar de persecutati, ar iesi cu el la interval imediat.(s-ar mindri cu el) Imi aduc amite de una din frazele geniale a lui Basescu la ultimile alegeri
   ,,NU VETI SCAPA DE CE VA ESTE FRICA”

 21. marius zice:

  felicitari!

 22. Pop Alexandru zice:

  Un prooroc nu este pretuit niciodata in patria sa.
  Isus Cristos.

 23. Alin Cristea zice:

  Domnule pastor Petrică Lascău,

  Cred că este o mare greșeală să dăm vina doar pe comunism pentru existența răului în noi, în România, în lume.

  Comunismul este doar o chestiune pe care am experimentat-o, îi cunoaștem oarecum chipul (sub care s-a întrupat răul). Dar și nazismul și alte ample fenomene teribile au existat în istorie, astfel că lupta dintre bine și rău este o temă fundamentală a istoriei, a literaturii și creației artistice.

  Spuneți: „Prietenii tineretii noastre vor descoperi (probabil) ca nu primeaza politicul ci caracterul; ca nu relatiile cu mai marii vreimii sunt primordiale, ci relatiile cu Dumnezeu.”

  Intuiesc că această frază este importantă, cu anumite aluzii.

  Dar deplasarea de la chestiuni concrete la cele generale sau invers este o parte consistentă a vieții noastre, care are nevoie de mai multe astfel de fraze. Și, desigur, de întruparea lor în dinamica viații religioase.

  Deși în Biblie scrie că iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor, eu voi respinge această afirmație (care are sens doar în context), întrucît în Eden nu existau nici bani nici iubire de bani, dar a avut loc Căderea. Există în ființa umană o rădăcină a răului mult mai puternică, care ar trebui identificată în fiecare context istoric.

  Fața sub care se întrupează Răul ar trebui demascată în fiecare epocă și în diverse locuri din lume. O față cu aceleași trăsături și, totuși, cu altele de fiecare dată.

  Comunismul e doar o față a răului.

  Dacă ne vom focaliza DOAR asupra acestei fețe hidoase, s-ar putea să neglijăm abilitatea Răului de a amplifica această hidoșenie sub alte fețe.

  Sau de a părea… înger de lumină.

  • Petrica Lascau zice:

   Domnule Alin Cristea
   Sunt pe aceeasi pagina cu Dvs. Nu este singur comunismul vinovat de ceea ce suntem azi. Avem partea noastra de vina. In raspunsul meu lui Vasile Gabrian, ma refeream la dezamagirile comune in fata unor realitati politice de alta culoare, declansate de cunostinte vechi, care s-au adaptat unei alte palarii, probabil din cauza ca nu am demascat la timp trecutul. Sa apresupunem ca imediat dupa revolutie, am fi facut o cercetare serioasa a arhivelor colaborarii evanghelice cu securitatea comunista, si am fi tras concluza ca suntem vinovati prin participare si naivitate sau nepasare la alterarea fibrei morale a tarii noastre, alaturi de opresorii nostri. Am fi decis o zi nationala de pocainta pentru trecutul murdar, si am fi jurat inaintea lui Dumnezeu ca sa nu mai cooperam niciodata cu nici un regim sau partid politic. Am fi trasat o linie dreapta de urmat pentru generatiile care vin dupa noi. Dar n-am facut-o, si ma tem ca nici acum nu suntem suficient de maturi s-o facem. Vom continua sa ne lamentam ca niste babe neputincioase, de coruptia de azi, de colegii nostri care nu inteleg istoria prezenta si se muleaza cu nivitate si dezinvoltura in tiparele aparatului politic contemporan.
   Fara a incerca sa ma scuz de lipsa profunzimilor teologice cu privire la raul universal, doream sa ma limitez, in conversatia mea cu Vasile,doar la acest subiect lansat pe orbita de „Rascumpararea memoriei” – Cultul penticostal in comunism. Nu sunt doar fascinat de subiect, ci ingrozit de contemporaneitatea lui. Daca generatia mea nu face, si nu spune nimic, este foarte posibil ca generatia copiiilor mei sa lupte, sau sa fie sfasiata, de aceeasi fiara. Si asta aici in America lui Obama.

   • Alin Cristea zice:

    Domnule pastor Petrică Lascău,

    Nu aș vrea să pierd prilejul de a ridica o problemă referitoare la ce ați amintit: necesitatea unui moment public, solemn, cu pocăință și promisiune.

    Aici apare chestiunea modului de organizare a penticostalilor (sau a neo-protestanților).

    Dacă ar fi vorba de vreo biserică istorică, care are ierarhii bine stabilite, atunci Papa sau vreun Patriarh ar putea fi cel care să reprezinte Biserica.

    Dar neo-protestanții sînt organizați, teoretic, fără ierarhie.

    Cine să vorbească în numele bisericilor penticostale?

    Cred că știți că am apreciat Declarația de la Atlanta.

    Dar poate exista, în România, Declarația de la București? Sau de la Bistrița?

    Dacă, pe de o parte, biserici locale se pot implica în acțiuni religioase fără aprobarea vreunui ierarh sau fără să aștepte fonduri de la centru, pe de altă parte, iată, apare chestiunea reprezentativității.

    Dacă instituții ale statului ar dori să invite reprezentanți ai bisericilor penticostale din România, cui s-ar adresa?

    Președintelui Cultului, în primul rînd, adică unei INSTITUȚII.

    Cartea lui Vasilică Croitor pretinde că biserica subterană e cea care a făcut să crească numărul credincioșilor penticostali, subliniind rolul evanghelizării de la om la om.

    Dacă societatea în care trăim obișnuiește să aibă instituții și legături cu alte instituții, atunci creștinii ar trebui să accepte modul acesta de relaționare? Pînă unde?

    Nu sînt bisericile interesate să pună accentul pe ORGANISM? Instituțiile să fie doar reflectarea instituțională a ORGANISMULUI.

    Acest pandant eclesial, organism-organizație, a fost întotdeauna de o importanță covîrșitoare.

    Nici nu e nevoie de comunism ca să strice echilibrul acesta, e de ajuns ca spiritul instituțional să depășească puțin accentul pe organismul eclesial. Spiritul managerial e vizibil în Occident, în diverse biserici. În curînd va deveni vizibil și în bisericile neo-protestante din România.

    Așadar, o dată cu necesitatea unui moment public solemn de condamnare a feței Răului pe care a întrupat-o comunismul, ar fi nevoie de momente periodice în care organismul eclesial să-și redefinească structura spirituală, care să stea la baza celei instituționale.

    Din punctul meu de vedere, asistăm de ani buni la instaurarea dictaturii tinerismului în bisericile neo-protestante, și, iată, ajung să mă întreb dacă nu cumva proliferarea muzicii contemporane în fibra morală a organismului eclesial face mai mult rău decît chiar comunismul!

    Oare la un moment dat va fi necesar un alt Vasilică Croitor pentru răscumpărarea memoriei și în ceea ce privește Răul întrupat în muzica tinerilor? La început mici compromisuri, apoi colaborare impusă de dictatura tinerismului, iar apoi turnători pe bandă – o viață dublă, cauzatoare de victime.

    În cele din urmă, nu de comunism e vorba în cartea lui Vasilică Croitor. Ci de întruparea Răului. Și a Binelui.

 24. Alin, permite-mi o amnezie temporară şi un comentariu scurt. Philologie oblige!
  Dacă recunoşti că afirmaţia despre „iubirea de bani” are sens în context (şi nu trebuie absolutizată în sensul că şi Căderea s-a produs din cauza iubirii de bani) atunci nu trebuie să respingi această afirmaţie, ci să o pui în context şi să accepţi ca atare.
  .
  Intepretarea mai largă a celor spuse despre φιλαργυρία (philargyria) este că ahtierea după material este rădăcina tuturor relelor. E clar că oamenii nu doresc banii pentru ceea ce reprezintă nişte bucăţi de hârtie verde, ci pentru ceea ce pot cumpăra ele. Altminteri, unui indian mai bine îi dai mărgele colorate decât bilete verzi cu chipul lui Franklin. Şi în Eden a fost o ahtiere după ceva. Locul fructului dorit e acum luat de bani (care pot multiplica şi diversifica fructul oprit cu mult mai mult). Ahtierea după material (diversitatea patimilor care lucrează în firea îmbolnăvită de păcat) este cea care ne lipeşte de suprafaţa lumii (cum ar spune “Ascetica” lui Stăniloae). Şi această lipire de suprafaţa lumii (esenţializată de Pavel într-un loc prin φιλαργυρία) este rădăcina tuturor relelor. Aici sunt de-acord cu Răsăritul!

  • Alin Cristea zice:

   Emanuel, probabil avem două direcții diferite în care privim.

   Cred, totuși, că direcția în care privesc eu e mai importantă.

   Am vrut tocmai să ies de pe direcția materialului, ca să accentuez focalizarea pe spiritual. Cum ar zice C.S. Lewis: „You don’t have a soul. You are a soul. You have a body.”

   Însuși Isus Hristos atrăgea atenția că furtișagurile, ca și celelalte rele, ies din inima omului.

   În contextul apariției cărții „Răscumpărarea memoriei”, ar trebui să fim mai atenți la ceea ce se întîmplă în inimile noastre, apoi la modurile în care furtișagurile, sau, din contră, faptele bune, se întrupează în lumea materială.

   Modul în care conversăm în spațiul public poate să reflecte întruparea Răului sau întruparea Binelui.

   Acum nu mai avem comunism, dar acum avem ispita împuțirii libertății.

   Miroase greu uneori…

   • Virgil C. zice:

    Pt. Alin Cristea, eventual Emanuel Contac:
    stiti unde pot gasi citatul din C.S. Lewis: “You don’t have a soul. You are a soul. You have a body.”?
    Multumiri anticipate!

   • LIO zice:

    Pt. Virgil C.
    Citatul este din cartea „Mere Christianity”, C.S. Lewis 1952, pg. 129. Se gasesc multe comentarii pe internet referitor la acest citat (in engleza). De exemplu: http://peoplegetready.org/christian-apologetics/soul-body/

   • @LIO. Mă tem că referinţa de pe net e incorectă. Am acces la Mere Christianity în variantă electronică şi scanarea după „body” sau „soul” nu dă niciun rezultat de felul acesta. Mai caut în alte cărţi.

   • LIO zice:

    Da, ai dreptate. Eu nu am mai verificat nota comentariului de pe linkul dat de mine. Citind cartea MC cu mult timp in urma si stiind ca se refera la trup si suflet am asumat nota ca fiind corecta. Oricum, acum dupa un pic de cercetare situatia este alta, dar nu neaparat mai clara (am verificat si traducerea in germana). Citatul „lui CSL” se pare ca nu este al lui, sau nu este consemnat in nici una din cartile lui. Probabil a fost o afirmatie verbala (in timpul transmisiei discutiilor la radio BBC care mai tirziu au devenit MC) sau ii apartine lui Walter Miller, care foloseste o fraza asemanatoare in „A Canticle for Leibowitz”, etc. Detaliile acestea sunt de gasit in urmatoarea discutie: http://rfforum.websitetoolbox.com/post?id=4850212

 25. Felicitari, Vasilica pentru o recunoastere profesionala a cercetarii tale. Cartea are intr-adevar o tinuta academica superioara, fiind o floare rara in spatiul evanghelic romanesc.

  • Liviu Matei zice:

   Frate Florin,

   Pe apelul pastorilor romani din USA catre conducerea cultului din RO nu apare semnatura niciunuia dintre pastorii care reprezinta Church of God in Consiliul Pastoral al Conventiei. E doar o coincidenta?
   Ma intereseaza acest fapt, pentru ca frecventez o biserica afiliata Church of God, si intr-un fel pastorii care reprezinta Church of God in consiliul Conventiei, ma reprezinta si pe mine.
   As vrea sa stiu doar daca e o decizie a gruparii din care fac parte de a nu sustine acest demers, sau e o pura coincidenta, adica acei pastori, in calitate de persoane private nu au semnat apelul.

 26. pete zice:

  Vasile ma bucur ca esti apreciat pt. aceasta lucrare dar cred ca ar fi timpul sa ne oprim cu felicitarile { s-ar putea sa semene cu scinteia] si sa trecem la lucruri mai serioase God bless you

 27. Draga Vasilica
  A man’s gotta do what a man’s gotta do!
  You did it.
  Take them out from their fox holes. It’s about time. May the Lord give them a genuine repentence.
  Praise the Lord to that !

 28. Semnarea unei petitii comune de sustinere a rezolutiei celor de la Constanta ? 🙂

 29. Brother Doru !

  I read your call to pastor brothers belonging to COG, and I would like to confirm if you have written it and if what you wrote in that call is true. I’m glad you found Vasily book. Be blessed!

  • What I wrote was totally true from the beginning to the end. I’ve been through a lot in 31 years of living in this country (USA). Anyway, few words were added once in a while here and there to make it spicier. Personally I did not meant to hurt no one, but always the truth, HURTH. The way I see, no one cared how much I was hurt, when I was a young boy without parents, and when I called them for help, they turn their back on me.
   Now when I try to tell my history, they try to discredit it and try to put my character on the line. They don’t have idea who am I, or what character I have.
   God Bless them all but the way the Romanians says in Romanian ( este ac si pentru cojocul lor )
   Regards

   • Thanks for the reply! Doru God bless you brother! Even if we do not know you personally appreciated the courage and dignity of the year to say things as they are about your experience in the COG. Glad to hear you started a new ministry in the church pastored by your side and you have great joy . God strengthen you! GBU! 🙂

 30. Ioan zice:

  Felicitari, frate Vasilica, pentru efortul imens dar incununat de succes, pe care l-ati depus pentru a „scormoni in gunoi”, (ca sa folosesc vorbele unui slujbas din cult ce nu pricepe vremea in care traim, dar nici valoarea Adevarului) cu scopul de a face lumina acolo unde domnea obscuritatea si de a aduce claritate acolo unde se instalase confuzia. Felicitari pentru premiul obtinut de cartea atat de importanta pe care ati publicat-o. Valoarea iese in evidenta, se impune, iar premiul European al Cartii Crestine a Anului este dovada aprecierii valorii. Primeste felicitarile mele ca o apreciere pentru munca deosebita si efortul depus la crearea acestei opere de o importanta capitala. Poate nici nu realizezi pe deplin ce valoare are opera ta. Dar munca ta e departe de a se fi sfarsit. Te asteapta multe dosare si marturii de cercetat si alte carti de scris, poate si alte premii de obtinut. Esti dotat pentru asa ceva. Ai chemare la asa ceva. Fa-ti cu sarguinta treaba. Indeplineste-ti menirea. Si Dumnezeu sa te sprijineasca, sa te ocroteasca si sa-ti dea izbanda deplina, si multa binecuvantare!
  Am citit cartea cu mult interes. Am studiat-o. Toata este subliniata si plina de adnotari. Sunt inca multe lucruri de scris si de scos la lumina. Astept si celelalte carti. Domnul sa te sprijineasca si sa-ti dea izbanda deplina!

 31. Pentru toti , dar in special pentru cei pe care trebuie sa-i iubim mai mult.

  IMPORTANT * IMPORTANT * IMPORTANT

  CERCUL DE FOC AL CUVANTULUI

  Prin Cuvant Profetic, chem, toti pastorii romani din Romania si din Diaspora ca pe data de 28 Noiembrie, la serviciul divin, unde audienta este cea mai mare sa predice din Matei 5:8.

  “FERICE DE CEI CU INIMA CURATA CACI EI VOR VEDEA PE DUMNEZEU!”

  Draga pastor, foloseste libertatea constiintei si predica din acest verset ca niciodata.

  28 NOIEMBRIE, Cercul de foc al Cuvantului. Matei 5:8

 32. Dragi pastori, frati si prieteni.
  Aflati dumneavoastra si deasemeni duceti aceasta veste si la altii, care este foarte importanta pentru bisericuta noastra din orasul Phoenix, Arizona. O bisericuta de aproximativ 100 de persoane cu tot cu copii, dar unde ne bucuram de har si libertate in Duhul din partea Domnului Isus.
  Numele nostru, dupa o lunga considerare si dezbarere a fost schimbat din : Emmanuel Church Of God ( numele vechi ) la Phoenix United Church ( numele nou ) Vrem sa porneasca o lucrare veritabila si noua. Fratii, surorile si tineretul sunt plini de bucurie si precum spunea si scriitorul Roman, Creanga ( Cele rele sa se spele , cele bune sa se adune ) ne-am hotarat sa spalam aluatul cel vechi si sa plamadim o lucrare noua, nu cu un aluat al fatarniciei ci cu azimi ale curatiei, neprihaniri si ale bucuriei.

  Phoenix United Church
  2510 W Greenway Road
  Phoenix, AZ 85023
  All WELCOME

 33. pete zice:

  Vasile, nu stiu daca e great idea dar cred ca daca va-ti putea grupa mai multi pastori poate chiar filiale sa boicotati congresul poate cei de sus se vor vedea siliti to comply cu rezolutia care a-ti emis-o si vor trece la actiune pentru descoperirea adevarului [ am auzit caci comitetul de la Portland asteapta sa primeasca ceva mai multe documente decit au fost publicate in carte cu privire la situatia fr.NP este posibil asa ceva?] daca se poate sa raspunzi te-as ruga sa o faci God be with you and your family.

 34. mircea croitor zice:

  Felicitari frate Vasilica pentru cartea „Rascumpararea Memoriei” si premiul 1 primit.
  Ma bucur ca sunt oameni care apreciaza aceasta carte si ii recunosc valoarea.
  Cand trimiteti alte carti in America?
  God bless you and your family.

 35. Pingback: Ecouri din Suedia | Răscumpărarea memoriei

 36. Pingback: Ecouri din Suedia : Viata Noua

 37. Alin Cristea zice:

  Domnule pastor Petrică Lascău, v-aș recomanda să porniți un blog, fie chiar și fără comentarii.

  Multora le-am dat sfatul acesta, unii m-au ascultat, nu de timp e vorba, că se poate întreține un blog și cu o oră pe săptămînă.

  Citate din cărțile dvs. și din altele, copertele cărților, poze de la evenimente, semnalări de articole în limba engleză de interes confesional dar și general, pentru românii din SUA (eu am pus pe America Evanghelică un anunț despre Loteria vizelor) – iată cîteva dintre chestiunile care s-ar putea regăsi pe blogul dvs.

  • Virgil C. zice:

   Frate Petrica, cred ca daca s-ar deschide o petitie care sa sprijine sfatul pe care vi-l da Alin Cristea, lista semnatarilor ar fi lunga….
   Aveti un dar de sintetizare, analiza si prezentare a adevarului pe care nu l-am intalnit la multi scriitori evanghelici.
   Prezenta dv. mai vizibil in spatiul public ar fi un mare castig pentru noi toti!

  • lascaupetru zice:

   Mulţumesc pentru cuvintele de încurajare!
   M-am aventurat, la îndemnurile Dvs. şi am început un blog pe care l-am numit: „Paşi spre lumină”, după titlul unei cărţi publicate imediat după revoluţie. Este o adevărată aventură pentru mine, dar voi încerca să învăţ ceva nou.
   În anul 1984 am scris mică plachetă, pe care am citit-o în Biserica Betel din Oradea. Se numeşte: „Fii şi nepoţi”. Nu ştiam atunci cât de actuală va deveni. (O puteţi citi la: lascaupetru.wordpress.com).

   Fii şi nepoţi

   Până şi copiii tuturor timpurilor au auzit murdara faptă a lui Iuda. Veacurile au trecut sub pecetea banului murdar cu preţ de sânge. Apoi, sărutul acela de o universală îngreţoşare, ne-a contaminat istoria.
   Nici craca spânzurătorii nu l-a mai susţinut, după ce în zadar a încercat să întoarcă ceasul istoriei înapoi, aruncând arginţii.
   Ştim istoria lui. Cutremurătoare istorie! Şi totuşi, fiii şi nepoţii lui de azi, vând sfinţii pe nimic. Dar ceea ce este şi mai grav, ei nu se spânzură după aceea.
   Evoluăm pervers.

 38. pete zice:

  Fr. Vasilica ma bucur din toata inima caci discutiile au luat-o iarasi pe un fagas bun [ cred caci un GBogdan este foarte bun pt. a stirni controverse si fratii incepsa vina cu lucrurile si ideile de care este foarte necesar in aceasta vreme si situatie atit pt. tineri cit si pt. cei mai in virsta ] pentru mine problema nu este sa pedepsim sau sa inlaturam pe cineva ,mult mai important este ca adevarul sa iasa la iveala apoi cu pocainta recunoastere sa putem progresa pe calea pocaintei ca cei tineri sa vada si sa inteleaga caci chiar cu caderi si slabiciuni in urma pocaintei mai este sansa de reabilitare si iertare asa ca ma rog Domnului sa dea lumina fratilor pastori sa intoarca turma la adevarata pocainta . God bless everbody

 39. Draga Vasilica
  Citesc diferite articole pe diferite bloguri si vad ca condamnarile din partea celor nestiutori se intetesc. Nu stiu , oare o fac din naivitate sau o fac cu intentia de a intimida. Eu ma bucur mult de lucrarea ta, desi cand citesc cate ceva din ea imi pare a fi o nuvela pentru ca nu am prins realitatea acelor timpuri.
  Acea cantare ( Am gasit la Tine adapost ) care este insotita si de un video si l-am postat pe prima pagina pe siteul biserici noastre http://www.eptl.org, m-a patruns asa de adanc si inca ma intreb oare cum s-a putut intampla asa ceva.
  Unii condamna lucrarea ta , dar imparatul David inainte de a murii nu a uitat sa lase pe ordinea de zi al lui Solomon cateva lucruri foarte importante : 1 Imparati 2:5-9. …sa nu lasi perii albi a lui Ioab sa se coboare in pace in groapa si…….sa cobori perii lui Simei insangerati in graoapa.
  Ne pare rau de fratii nostrii care deja sunt batrani, dar daca s-au compromis cu comunistii, sa fie dat de rusine acuma la batranete si sa se pocaiasca. Eu am fost un tanar victima a unuia dintre ei acuma 30 de ani si daca Domnul nu avea mila de mine, eu eram acum in groapa. Deci sa le fie de rusine. Oricum Domnul este bun si ne iubeste pe toti si ne mantuie pe toti, dar lor sa le crape obrazul de rusine pentru toate turnatoriile lor, si aceste informatii sa-i scoata din confort si sa traiasca ca pe ace.
  Cei care mi-au facut necazuri si probleme, cu siguranta ca au uitat, ( ca au facut prea multe si la multi ca sa mai tie minte ) dar eu care am trait necazurile si problemele facute de ei, nu am uitat nici o clipa si imi aduc aminte cu deamanuntul.
  Unii dintre ei au ajuns la ” golden age ” dar pe ce cheltuiala. Am iertat, de mult. M-am rugat inaintea Domnului sa-mi dea o inima buna, dar cand mi s-a deschis Biblia profetic la 1 Imparati am dat curs si eu acestei informatii fara retinere.
  Domnul sa ne ierte pe toti ca avem nevoie si sa ne dea mantuirea.
  Cu sinceritate
  Doru Levi Ilioi

 40. Ioan Basa zice:

  Pasarile de prada intotdeauna s-au bucurat de cadavrele altora, din care s-au ospatat apoi din belsug si fara rusine.
  Eroii nu sunt cei ce devin „vedete” …….. DUPA RAZBOI.

  Eroii sunt cei care au fost pe campul de lupta, in vremurile de restriste, unde-si sacrifica de buna voie viata si libertatea.

  Noi care nu am fost implicati in lupta lor, nu-i putem judeca astazi nici pentru greselile comise la vremea lor, nici pentru faptul ca lucrarea lor nu a fost la nivelul asteptarilor noastre.

  Domnul ii va judeca.

  In Biserica Penticostala Romana, TOTI PASTORII, care au ocupat posturi de conducere in biserici mari ,au fost obligati de Ministerul Cultelor, sa colaboreze cu securitatea.

  Cei care au refuzat, (ca si bunicul meu :fr,Cojocaru Pintilie), au fost persecutati, iar biserica aceea a fost inchisa.(ca si Biserica Penticostala din Calea Mosilor-Bucuresti).

  Daca conducerea Cultului Penticostal nu ar fi acceptat compromisul Departamentului Cultelor, Biserica Penticostala Romana ar fi fost pusa in ilegalitate.(devenind dezidenti).

  Fratele Vamvu mi-a spus ca la vremea aceea,(aprox 1960), fratii din Conducerea Cultului Penticostal au avut o consfatuire in care trebuiau sa decida daca vor accepta compromisul Ministerului Cultelor sau vor accepta sa fie pusi in ilegalitate, vanati si persecutati de securitate…..

  Si ei au ales compromisul care li sa parut lor mai bun la aceea vreme, pentru bunul mers si pentru propasirea Bisericii.. A fost rea decizia lor (? !); a fost buna ?!/

  Domnul va judeca acest lucru….

  Ioan Basa
  rob al lui Isus Hristos.
  602-622-1667
  ioan_basa@yahoo.com

  Post Scriptum:
  In Biserica Penticostala au actionat doua forme de „Lucratori agenti”.

  Unii au fost „racolati” din cadrul Bisericii (Bochianu, Trandafir, Vamvu, Ton), iar altii au fost infiltrati in Biserica ,ei fiind deja agenti sau ofiteri de securitate specializati in „culte” si-n manipularea maselor….(Vamvu; Druhora).
  (ma opresc aici cu aceste amintiri triste; Domnul sa aiba mila de toti…)
  Totusi, nu mai faceti fratilor pe eroii judecand atat de aspru greselile altora.
  Cine oare va judeca greselile voastre ?

  • Ioan Basa zice:

   Vreau sa fac doua corectari la postarea mea.
   1.) Fratele Iosif Ton desi nu a fost un pastor penticostal , totusi a fost racolat de securitate cu care a colaborat ani de zile.
   Domnia sa a fost pregatit in cadrul securitatii (ca si toti marii pastori penticostali , penticostali) urmand niste cursuri specializate in manipularea maselor. Ei au devenit astfel ofiteri de securitate , primind un salariu si din partea Ministerului de Interne.)
   Totusi nu toti au fost cu adevarat „turnatori” ai securitatii…
   Rapoartele unora au fost foarte inofensive….
   Ale altora insa (ca Ardeu, Grosu; Beraru etc) au fost adevarate acte de vanzare, si acesti lucratori vicleni au facut mult rau bisericii….

   2.) Printre cei infiltrati de securitate in Biserica (ei fiind deja ofiteri de securitate), l-am numit din greseala pe fratele Vamvu.
   Era vorba de fapt despre domnul ofiter de secutitate, Matache.

   Oricum capitolul acelei perioade este inchis….
   Dosarul este in Mana Domnului….
   De-acum doar pasarile de prada mai rascolesc gunoaiele si produc multa larma….ca sa-si dea si ele putina importanta.

   Ioan Basa rob al lui Isus Hristos.

   • Sorin C. zice:

    Frate Ioan Basa,
    Sunt de acord cu cele scrise de dumneavoastra.

    Intrebarea este cum puteti dovedi aceste vorbe, pentru ca cei implicati ( cu foarte putine exceptii ) nu spun nimic.

    Incercam de mult sa aflam parerea lor, dar poate nu au acces la internet.

    Presupunand ca aveti dreptate, de ce este asa greu sa recunoasca acest lucru in mod public ?

    Oare frica de oameni este mai mare decat frica de Dumnezeu ?

    De oameni nun trebuie sa le fie frica, pentru ca a trecut mult prea mult timp ca sa se gandeasca cineva la razbunare.

    Exemplul victimelor din RM dovedeste contrariul. Victimele nu se gandesc la razbunare, din contra le-au acordat iertarea fara ca acest lucru sa le fie cerut. Probabil au citit acest lucru undeva prin Biblie ?

    Doar cei din frunte se tem de judecata poporului, dar sunt convins ca poporul nu doreste judecata ci pocainta.

 41. Pingback: Cartea creștină a anului 2010 | Răscumpărarea memoriei

 42. Pingback: Cartea creștină a anului 2010 : Viata Noua

 43. Pingback: Adventistii si modelul penticostal « Re-membering

 44. Pingback: Rascumpararea memoriei determina cultul penticostal sa ia in considerare realitatea din dosarele Securitatii « Istorie Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s