Manipulatori din toate țările, uniți-vă!

Întrucât Răscumpărarea Memoriei a fost publicată, un fapt ireversibil, tot ceea ce le-a mai rămas celor nemulțumiți de apariția cărții este să intoxice credincioșii care caută sincer să înțeleagă ce s-a întâmplat în perioada comunistă. Iată unul dintre multele exemple de manipulări ale opiniei publice.

Am primit pe Facebook următorul mesaj de la un tânăr din România. Voi prezenta conversația cu el, fiindcă este unul dintre multele cazuri de intoxicare survenite săptămâna aceasta. Cineva confecționează tot felul de zvonuri, toate cu parfum de credibilitate și toate din „surse sigure”, pentru a inocula cititorilor ideea că Răscumpărarea memoriei este o carte cu obiective politice, că se urmărește distrugerea Cultului ori că în spate sunt interese financiare etc. Redau mai jos această scrisoare, felicitându-l totodată pe autorul ei pentru că a avut înțelepciunea de a îmi scrie înainte de a răspândi zvonurile mai departe.

Au ajuns la mine niste informatii foarte serioase in ceea ce priveste cartea ta. Informatiile sunt acestea: inainte sa publici cartea, au fost persoane din conducerea cultului penticostal care te-au influentat ca tu sa nu stii adevarul 100% in carte. Ma refer la nume de persoane care nu au aparut in carte. Ai scris doar o parte de adevar, si asta nu e frumos. Ai fost cenzurat, de bunavoie. Nu te acuz, te-am apreciat pentru ceea ce ai facut. Te-am vazut un fel de erou, dar lucrurile s-au schimbat, ai plecat capul si tu…
Iarta-ma daca te-am ranit, sunt doar un slujitor al adevarului. Nu dau cu piatra, sincer. Te iubesc.

Răspunsul meu:

Au ajuns la tine niște informații foarte grave şi complet eronate. Cei din conducerea Cultului Penticostal nici nu au știut că eu scriu cartea. Acesta a fost un secret bine păstrat, tocmai fiindcă am știut că s-ar putea exercita presiuni asupra mea. Când au aflat, cartea era deja scrisă, fiind în faza de editare, iar cei care au contribuit la editare pot să confirme că nu am scos nimic.
Cei care te-au (dez)informat astfel nu sunt decât agenți bine plasați între credincioși cu scopul de a construi scenarii manipulatorii care să distragă atenția în altă parte. Cuvântul „agent” nu e o exagerare: chiar dacă nu mai sunt agenți ai Securității, sunt agenții cuiva care este Tatăl dezinformării și de la început s-a ocupat cu astfel de lucrări săvârșite la întuneric.
Cere-i „sursei” care ţi-a transmis aceste zvonuri false să iasă la lumină! Dacă este adevărat ce spune, atunci eu trebuie să fiu demascat, nu-i așa? De ce spune aceste vorbe pe la colțuri?!? Îl invit să mă confrunte în mod public! Iar dacă nu are curajul să o facă, atunci ai tu datoria să îi spui că este mincinos și că este o unealtă a Diavolului. Mai mult, ai datoria să îl dai pe față, fiindcă el este un frate mincinos.
Dragul meu, am marele avantaj că nu sunt dator față de nimeni din conducere, astfel încât nu a trebuit să scriu la comandă. Mi-am urmat conștiința și atât! Nici măcar nu a trebuit să mă fac preș în fața vreunei edituri, fiindcă am scos cartea la editura pe care o conduc. Nimeni nu mi-a spus ce să scot și ce să adaug în carte. Am cerut opinii la vreo 20 de oameni avizați care sunt menționați în aparatul de referinţe al cărții, dar toți au avut decența să nu îmi ceară să adaug sau să scot astfel de informații.
În final, faptul că m-ai considerat erou este o greșeală gravă. Nu sunt decât un om simplu care a întreprins o cercetare istorică. A spune că albul este alb și negrul este negru nu este un act de eroism, ci un gest de normalitate.
Dragul meu, și eu te iubesc și apreciez  faptul că nu te-ai mulțumit cu ceea ce ai auzit, ci ai avut gândul bun de a cerceta.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

76 de răspunsuri la Manipulatori din toate țările, uniți-vă!

 1. petruburac zice:

  Pentru fiecare persoana care afla despre cartea Rascumpararea memoriei cel mai bine ar fi sa cerceteze cartea in primul rand.

  Am intalnit si eu destui ce aveau deja multe pareri bazate pe zvonuri.

 2. vaxaly zice:

  Frate Vasilica,
  Pentru ca am primit cartea doar de cateva zile, si nu am apucat sa o citesc in totalitate, vreau doar sa va multumesc pentru ca sunteti un partizan al Adevarului. Ma rog ca Dumnezeu sa va fie putere in lupta cu lupii de stepa, sa va fie lumina in bezna ce vor sa o arunce asupra d-voastra, si sa va pazeasca in tot ce va trebui sa suportati din cauza acelor oameni care nici in ceasul al 13-lea nu vor sa se intoarca la Hristos Domnul cu o inima gata pentru pocainta.
  Urmaresc de la inceput „desfasurarea luptei”, dar pentru ca nu am finalizat de citit cartea raman doar la stadiul in care analizez in tacere modul in care se intampla totul.
  Va rog, din dragoste pentru Adevar, ramaneti tare si nu va clintiti orice ar face nimicitorii. Vom lupta alaturi de d-voastra indiferent de cat de greu va fi.
  Frate Vasilica, desi nu vreti sa fiti numit erou, lasa-ti-ne sa va numim frate, pentru ca sangele apa nu se va face oricat de crunta va fi lupta cu acei oameni care cauta sa perverteasca si ultima forma de adevar.
  Vali Balcan

 3. florentin zice:

  Răspuns la Maneaua lui Ceuță:

  A fost Ceuță la Securitate
  Să dea o notă, să ,,toarne” un frate
  Zicând că-i greu să fii păstor
  În timpul unui dictator.

  Ca fost păstor, pe la Brăila și Galați
  Probabil că pe-acolo i-a ,,turnat” pe frați
  Și-acum e mare-apărător
  Fiindcă i-a „ars” dosarul de informator

  În anii grei, de pribegie
  Mergea cu viză, departe de-ncercata Românie
  Și vizita biserici din țările străine
  Și-i raporta pe frați apoi numai de ,,bine”

  Acum, că s-a văzut mare păstor
  Ce bine-i stă ca avocat informator!
  A mers cu Nicky la Securitate
  Să ardă un dosar? Oare mai poate?

  Din tot ce Marinel a răscolit
  Pe Nicky doar ca sfânt la regăsit
  La mii de oameni bine le-a făcut
  Le-a dat și bani și-amvoane în trecut.

  Cu-așa trecut, e musai să-l invite
  Să mentoreze tineri lucrători
  În Adunările din România
  Oficial lăudând ipocrizia.

 4. Adi zice:

  Cartea a aparut si la kerigma, eu de acolo am comandat-o. De-abia astept sa vina.

 5. Frate Vasilica,
  am fost alertat de prieteni cu privire la o postare aparuta pe pagina de internet a ziarului Evenimentul Zilei. Deja acest lucru se repeta a treia oara. In doua dintre cazuri, am obtinut scoaterea postarilor deoarece semnatura era mai specifica: Pastor Cristian Ionescu. De data aceasta, dupa cum se vede mai jos, este doar… Cristian Ionescu.
  Se pare ca este un efort de a semana confuzie si, prin diversiuni perfide (pe care le recunosc foarte bine la cativa dintre „falitii” mei), de a discredita toate celelalte mesaje si actiuni ale noastre. Iata in continuare postarea mentionata si raspunsul meu:

  „7 octombrie, 00:35. Cristian Ionescu
  CNSAS-ul a oferit in scris negru pe alb lui Nicky Pop o dovada a faptului ca a fost persecutat de comunisti, de Securitate si din care reiese ca nu a activat vreodata sub comanda Securitatii si ca nu a lucrat ca agent informator. Croitorule cred ca ar trebui sa te umpli de rusine nesimtitule. Ma bucur ca vei fi exclus din Cult si ti se va revoca dreptul de a fi pastor. Daca erai in America erai demult cu un glont in frunte.

  7 octombrie, 22:32. PASTOR CRISTIAN IONESCU
  Sunt Pastorul Cristian Ionescu din Chicago.
  Nu stiu cine este „Cristian Ionescu” autorul postarii anterioare (sigur, nu sunt eu singurul Cristian Ionescu din lume), dar doresc – pentru linistea de cuget a celor ce ma cunosc – sa dezmint, sa detest tonul, continutul si, poate, perfidia acestei postari. Nu ma reprezinta si nu am scris-o eu. Este al treilea mesaj aparut in ultima vreme cu acest nume si doua dintre ele s-au dovedit ca, in mod uzurpator, mi-au folosit numele, de aceea administratorii acelor sit-uri le-au „scos” din circuit. Poate si acesta se va dovedi sa fie la fel.
  Pastor Cristian Ionescu,
  Biserica Elim, Chicago”

  • Frate Cristian,
   Diavolul niciodată nu s-a priceput prea bine la deghizări. El se dă pe față atât de ușor! Nervozitatea slujbașilor săi este fără precedent, iar manipulările pe care le-au inițiat în ultimele săptămâni sunt de o amploare de neimaginat. Dar la ce trebuia să ne așteptăm din partea unor indivizi care toată viața au scris sub nume de cod? Să aibă acum tăria de caracter de a se semna?
   Să nu uităm, lupta noastră nu este împotriva cărnii și a sângelui, nici măcar când ei vorbesc despre gloanțe. Dacă nu aș fi primit din partea Domnului, nu o dată, ci de mai multe ori, confirmări foarte clare că aceasta este voia Domnului pentru viața mea, atunci amenințările lor m-ar fi oprit de mult. Însă cuvintele acelea le-am scris și îmi reamintesc că El ține totul în mâna Sa.
   Toată această gălăgie are drept scop intimidarea consilierilor care fac parte din Consiliul Bisericesc. Mâine ei se vor întâlni la Turda. Pentru ei să ne rugăm, având în minte cuvintele Ap. Pavel din Efeseni 6:

   10. Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui.
   11. Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.
   12. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
   13. De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea, şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.
   14. Staţi gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii.

  • John Tipei zice:

   @ Pastor Cristian Ionescu
   Frate Cristi, tot pe data de 7 oct. şi pe acelaşi site, am fost nevoit şi eu să raspund unui impostor care s-a folosit de numele meu, evident pentru discreditarea mea şi pentru a crea o diversiune. Este o dovadă că mai avem printre noi oameni care, probabil şcoliţi de fosta Securitate, continuă să practice aceste metode securiste. Fiţi sigur că nu sunt tineri ci persoane iniţiate în acţiuni diversioniste.

   • Stimate frate John,
    Sunt constient ca avem de-a face cu forte draconice care lupta cu „faptele intunericului”: anonimatul, impostura si minciuna!
    Pe zi ce trece, imi dau seama din ce in ce mai mult ca „deconspiratii” nu merita mila nimanui! Nu numai ca nu se pocaiesc, dar ei lupta! Lupta din greu! Lupta motivati de acelasi pacat datorita caruia au cazut: CONFORTUL LOR PERSONAL CU ORICE PRET! Asta i-a facut sa vanda fratii, asta ii face sa ascunda adevarul, asta ii motiveaza sa lupte!
    Ce dezgustator!

    Cu deosebit respect,
    Cristian Ionescu

 6. Liviu Matei zice:

  Se pare ca numele Cristian Ionescu nu e singurul folosit de „baietii veseli” comentatori la evz.ro .
  Am verificat si numele meu apare. Se pare ca a facut copy/paste la un comentariu aparut la alta postare de pe acest blog. Iata comentariile de pe evz: primul e „clona” al doilea e reactia mea.

  2 octombrie, 09:14. Liviu Matei
  Cum se face ca de pe lista sustinatorilor apelului de curand lansat pe RASCUMPARAREAMEMORIEI catre Cultul Penti din Romania lipsesc toti pastorii afiliati Church of God din Consiliul Pastoral al Conventiei?
  Risca dumnealor ceva prin semnarea acestui apel?
  Au fost mustruluiti pt cealalta semnatura?
  Cultul din RO este asociat din cate inteleg cu Church of God. Si ma asteptam ca apelul sa vina tocmai din partea celor care sunt “mai frati” cu cei din conducerea Cultului.
  Sa fie asta semnalul ca se incearca ignorarea RM la viitorul Congres?

  7 octombrie, 23:22. Liviu Matei cel real
  As dori sa precizez ca acest comentariu al meu a fost copiat de pe alt site, fara acordul meu.
  Se pare ca securistii nu au disparut si nici si-au schimbat naravurile.
  Nu am mai comentat la acest articol niciodata de cand a aparut.

  Asa cum se poate vedea acel comentariu este postat la o zi dupa ce l-am postat pe acest blog si la o ora la care eu dorm (9:14 in RO este 1:14 noaptea la mine).
  Mai apar cu comentarii anti RM si Victor Opris, Vasile Gabrian, John Tipei (el a reactionat), Manu Contac (apare vaisiamar in loc de vaisamar), Alin Cristea (si el a reactionat). Am verificat comentariile doar din perioada 20 sept-7 oct. Dar articolul a aparut in 9 sept. Deci ar mai fi loc pe lista „clonatilor”.
  E clar ca securistii lucreaza din greu.

 7. Alin Cristea zice:

  Același lucru s-a întîmplat și cu John Tipei – numele lui a fost folosit de către altcineva – și cu mine.

  Am afișat acum o săptămînă o clarificare:

  http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/09/30/clarificari-4

 8. Alin Cristea zice:

  Am gasit si un comentariu din 4 octombrie, semnat „vasile gabrian”.

  • A fost și un comentariu semnat Dănuț Mănăstireanu, altul vaișamar și așa mai departe.
   Concluzia? Securitatea nu a murit, rețelele funcționează și nici măcar nu și-au ieșit din mână!

   • Alin Cristea zice:

    Vasilica, eu nu sint convins ca e neaparat mina Securitatii.

    E de ajuns sa se enerveze vreun adolescent sau vreun penticostal rivnos, dar fara discernamint. Sau vreun ortodox ofticat…

    Comentariile sint diverse, cu diferite grade de badaranie si dezinformare, nu toate pot fi puse pe seama Securitatii.

    Eu sint mai obisnuit cu de-astea, am vazut destule…

    Sa incercam sa ne pastram simtul umorului…

    • Este adevărat că aceste mesaje, dacă sunt luate în mod izolat, nu sunt un indiciu că este mâna Securității. Dar când pun laolaltă toate câte se întâmplă de câteva zile, atunci o asemenea concluzie se impune.

 9. Alin Cristea zice:

  Am avut 12 interventii la comentariile impostoare, indecente, badarane si mincinoase la articolul de pe Evenimentul zilei.

  De asemenea, am raportat folosirea falsa a numelui meu pentru comentarii in perioada 25-29 septembrie.

  La ora 01.30, domnilor pastori, ingaduiti-mi un gram de umor: Poate ca sinteti obisnuiti cu notorietatea, dar eu incep sa ma amuz de cum e folosit numele meu de altcineva. Incep sa capat si eu oaresce notorietate? 🙂

  Credeam ca m-a blagoslovit Dumnezeu cu destula pina acum…

  Acum, serios vorbind, ar trebui ca evanghelicii sa cintareasca de doua ori, ba de sapte, INAINTE de a se manifesta in spatiul public.

  Si, pe de alta parte, in asltfel de cazuri rezulta foarte clar necesitatea solidaritatii.

  In comunism, nu au fost vinovati doar cei care au „ciripit”, ci si cei care au tacut…

  O astfel de tacere ne poate culpabiliza, de data asta pe noi, daca tacem, in anii astia „liberi de neo-comunism”…

  Of, iarasi spun prostii… Ora inaintata o fi de vina…

 10. Gabi Bogdan zice:

  Cred ca conspiratile acestea cu membrii securitatii sint un pic paranoice, numai un securist idiot ar incerca metode de dezinformarea asa de rudimentare. De obicei majoritatea teoriilor conspirative sint numai teorii. Dupa aceste postari o sa apara o multime de copycats. Cel putin in SUA, este o lege nescrisa ptr. orice persoana publica ca niciodata sa nu apara in spatii publice cu numele real.Am fost foarte surprins sa vad pe fr. Lascau, Brincoveanu si Ionescu scriind pe blog. Daca „securistii” o sa reuseasca sa il scoata pe fr NP cu basmaua curata, o sa fie destul de interesant sa vedem daca aceleasi spatii publice vor fi folosite ptr. scuzele de rigoare .Fr. Ceuta poate sa le si versifice in caz de pierdere de inspiratie. Intrebare ptr. rascumparareamemoriei: sa presupunem ca Fr. NP o sa primeasca o adeverinta de nesecurist( habar nu am daca exista cuvintul asta) , ce credibilitate o sa aiba aceasta adeverinta in opinia RM-ului si care o sa fie efectul asupra credibilitatii cartii?

 11. Gabi Bogdan zice:

  Citat din postul „fr” Ionescu:”Pe zi ce trece, imi dau seama din ce in ce mai mult ca “deconspiratii” nu merita mila nimanui!”
  „Frate”Ionesco , aveti cumva vreo dovada ca „deconspiratii” sint aceleasi persoane care scriu cu nume false pe bloguri? Si inca o intrebare, am tot incercat sa aflu, dumneavoastra sintezi predicator de evanghelie, poate Domnul va descoperit personal enigma versetului acesta atita de controversat, este cumva „turnatoria de frati” , pacatul la care Ioan facea aluzie in I Ioan?
  „Dacă vede cineva pe fratele său săvîrșind un păcat care nu duce la moarte, să se roage; și Dumnezeu îi va da viața, pentru ceice n’au săvîrșit un păcat care duce la moarte. Este un păcat care duce la moarte; nu -i zic să se roage pentru păcatul ”
  Si daca nu le dam mila, care este pedeapsa? Daca nu merita nici o mila, biblic ar trebui sa fie omoriti cu pietre, sau poate excomunicati din biserica? Chiar nici o mila? Nici asa un pic? Sinteti cumva pastor de moschee?

  • Samuel Benza zice:

   Gabi, fii mai explicit. Am vazut de mai multe ori atitudinea asta. Chiar vreau sa aud o explicatie clar si pertinenta.

   CUM AR TREBUI PROCEDAT IN ACESTE CAZURI?

   Nici fratele Joldis nu a raspuns concret la aceasta intrebare. TREBUIE neaparat sa aducem Biblia in contextul de fata si sa o punem langa cei 50 de ani de comunism, plus inca 20 de neo-comunism, atlfel vorbim pe langa subiect.

   Cat se poate de adevarat ca trebuie avuta mila, dar ce inseamna asta concret?

   Astept intr-un mod sincer raspunsul dumneavoastra care sa includa cateva lucruri practice despre ce atitudine trebuie avuta.

   • Este absolut necesar să aducem Biblia în ecuația aceasta. Însă discuția nu este biblică doar pentru faptul că se citează alandala versete din Biblie. Dacă o tabără vorbește doar despre 1 Ioan, iar cealaltă despre Fapte 5 și judecata iminentă a lui Dumnezeu, atunci dialogul este compromis. Am spus că este necesară înființarea unei comisii care să analizeze întreg ansamblul de cedări, să ia în discuție efectele acestora asupra Bisericii și să ofere o cale spre vindecare.
    Când însă cei vizați, în loc să profite de șansa care li se oferă pentru a scăpa de poverile ce le poartă, recurg la tot felul de manipulări, amenințări, dezinformări ș.a.m.d., eu cred că acolo răspunsul trebuie să fie pe măsură. Avem un model foarte elocvent în NT, în reacția lui Pavel față de cei care sub nicio formă nu doreau să umble în adevăr.

   • Samuel Benza zice:

    Vasilica, nu pe tine te intreb. Stiu foarte bine demersurile facute de tine si ceilalti pentru a avea o discutie normala si deschisa cu cei de la cult.

    Stiu foarte bine ce spune Biblia (tocmai de aceea am pomenit de Biblie, in intregul ei, nu doar de anumite pasaje).

    Intrebarea si rugamintea este pentru cei care sunt impotriva RM, care sustin si cred ca ar fi fost mai bine altfel, dar nimeni dintre acestia nu spun CUM ar fi fost mai bine.

    Pe mine atitudinea asta de strut ma da gata: era mai bine altfel! CUM ALTFEL? CE NU S-O FACUT ALTFEL?

    Scaparea asta printre degete a responsabilitatii ii ugigatoare pentr biserica. Toata floarea cea vestita a Securitatii ii trebuie cinste si osanale, INSA nimeni nu isi asuma raspunderea pentru caracterul bisericii lasate in urma.

    O spun deschis si public: Fratilor nu avem nevoie de fatarnicie! Nu dorim pacea cu orice pret! Cu atat ne compromitem mai mult, cu atat vor fi mai putini mantuiti. Incetati sa ne mai spuneti cat de greu o fost! Stim ca o fost greu!

    Mama mea o fost propusa pentru exmatriculare din liceu pentru ca la ea in banca s-o gasit o copie de la cartea „Camasa lui Cristos”. Era copiata de mana, pentru ca nu era permis sa cumperi asa ceva. O urlat la ea Securitatea in fata intregii scoli ca ii nebuna. DAR o ramas neclintita: Mai bine cu Dumnezeu si exmatriculata! La care directorul o spus ca ii nebuna si ca ii mai da o sansa, in felul acesta ramand in scoala.

    Incetati sa mai aduceti ocara lui Dumnezeu ca o trebuit sa facem asta pentru ca o fost greu! Bataile luate de altii vor fi marturie ca s-o putut face si altfel. Nu avem nevoie de o evanghelie a minciunii si lipsita de putere.

    „Sa nu ii spun la cutare nimic pentru ca se supara, sa nu il deranjez pe fratele pentru ca numai da bani la biserica, sa nu il atentionez ca traieste imoral ca ma da pe mine pe fata.”

    Oameni buni, prin atitudinea care o aveti de apara pacatul multora care s-au compromis cu Securitatea, nu faceti altceva decat sa va uniti cu ei la nelegiuire. Prin ceea ce faceti voi va pozitionati impotriva proroocului Natan care o vorbit din partea lui Dumnezeu pentru David si pacatele lui.

    Urmeaza o perioada de criza majora pentru intreaga lume. In mod deosebit pentur crestini in Europa. Veti continua sa turnati mai departe la dusmani Biserica, spunand lui Dumnezeu ca nu ati avut alta sansa? Cata vreme mai vreti sa luptati impotriva bisericii?

    In mod deosebit pentru cei care au primit bani de la Securitate si au indeplinit misiuni pentru baietii simpatici: asa ceva in limbaj biblic se numeste CURVIE SPIRITUALA! Pentru ca ati fost si intr-o parte si in alta. Si curvele primesc bani pentru slujba care o fac. Chiar daca suna dur, este este adevarul dureros.

    Cuvantul lui Dumnezeu a fost categoric in toate vremurile: Incetati si mai fiti fatarnici si duplicitari!

    De ce condamnam pe tinerii care umbla unde nu trebuie, cand stim bine cu ce mana am scris note la securitate?
    De ce suntem super spirituali cand ii vorba de altii, dar despre ale noastre nu zicem nimic?
    Cum de uitam asa de usor pacatele tineretii?

    Va rog incetati sa mai condamnati ADEVARUL! Prea putin conteaza cine a scris aceasta carte (putea fi oricine altcineva), conteaza tema pe care o abordeaza si lucrurile care sunt scrise in ea.

    In aceasta privinta este un singur ADEVAR: S-a colaborat cu Securitatea pe toate nivelurile si acest lucru este de condamnat. NU este normala atitudinea de aparare pana in panzele albe a celor care au pacatuit in felul acesta.

    Biblia spune: Impaca-te cu parasul tau cata vreme esti inca pe drum! Altfel risti sa ajungi in fata Judecatorului si sa fi pus la plata.

    Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta, dar ce face cu cele de stiinta???

    Samuel Benza

 12. Pingback: 3 postări în Top 10 WP (08.10.2010) « România Evanghelică

 13. Valer Brancovan zice:

  @Gabi Bogdan,
  Imi dau seama ca „habarnavutii” sunt o categorie reala pe blogul acesta, nu doar o inventie sclipitoare a „habaravutilor” creatori de limba vie romaneasca! Deci, mai intii, surpriza Dvs. ca unii pastori, printre care si subsemnatul, au avut curajul sa iasa cu numele lor reale in spatiul public nu apare pentru mine ca …o surpriza: sunteti asa cum am banuit, tuns foarte scurt dupa reteta fabulei lui Iotam! Biblical enrichment: copacii padurii au vrut sa-si faca un imparat, to cut it short, vita, maslinul si smochinul i-au refuzat, dar a aparut un personaj misterios, the bramble bush, care le-a dat reteta cu tilc la care ma refeream: daca vreti ca eu sa va fiu impart, intrati sub umbra mea! Ce ziceti, domnule mentorel, cum e mai bine, sa mi port numele meu si la pagina 226 a RM si la ziua judecatii de apoi sau sa am unul, doua sau n nume in ghilimele pe alte pagini ale RM, samd?! Cred ca celelalte doua nume mentionate, obiect al surprizei unei anume categorii made in Portland, sunt nume onorabile ale spiritualitatii romanesti, fara ghilimele sau „alias-uri”! Nu, nu suntem nume de pastori de moschee, aceia sunt numiti imami (sic!). Suntem chiar fata si numele real, n-ar trebui nimeni sa se astepte, doar pentru ca suntem pastori penticostali, sa purtam fata de dos de salvari ( adica izmana, fie aia orice layer, turc., not Spanish) ! Dar am observat ca ati facut foarte devreme, imediat dupa cele opt pagini pe net, o confuzie care bintuie pina in zi de azi: ati confiscat demersul fulminant al RM-ului cu toata amploarea sa istorica si tot incercati sa va uitati la el prin ochelarii ( gaura cheii) unui caz singular. Yes, bro., the leaders do have a dark side, too, but RM it’s about something much bigger, i.e. the red evil as a present reality! Ce decid pastorii milostivi, deci: uciderea cu pietre, excomunicari, bule, etc, religie beton, dupa categorii teologice ioanine dupa ureche, you know, imam-style, sau reteta biblica din Quo vadis RM, ati citit-o pina la capat, nu doar un capitol?… Ne face liberi adevarul despre Isus nu adevarul despre Iuda! In lumina acelui adevar,Isus, vom sta cu fata si nume la tronul de judecata!
  Toate cele bune,
  acelasi Valer Brancovan

 14. Stimate Gabi Bogdan,
  Ufff, nici nu știu cu ce să încep…
  În primul rând, este de-a dreptul caraghios să ne ”învinovățești” că avem bunul simț, verticalitatea și curajul de a sta în dreptul numelor noastre reale și a declarațiilor noastre! Că te miră și, într-o mare măsură chiar te deranjează, spune foarte mult despre caracterul tău deoarece, înainte de orice, caracterul fiecăruia este definit și demascat prin modul nostru de a gândi. Grav! Foarte grav!
  Până acum însă, nimic tenebros. Însă, atunci când amesteci în mod dubios ”mila” în context creștin cu ”mila” în context musulman, când ”uiți” în mod misterios de toate Scripturile în care ”mila” nu îl mai ajută pe păcătos pentru că nu vrea să se pocăiască (cazurile ”Iuda”, ”Anania și Safira”, ”Alexandru căldărarul” ”Imeneu și Filet”. Apropo: aceste ”cazuri” se încadrează destul de bine în versetele citate de tine din 1 IOAN 5:16!), atunci lucrurile stau cam așa:
  Există două categorii de oameni care îi apără direct sau indirect pe ”deconspirați”: unii din lipsă de substanță intelectuală, iar alții din lipsă de onestitate intelectuală! Dacă aș afirma despre unii că dau dovadă de lipsă de onestitate intelectuală, nu i-aș favoriza cu nimic în detrimentul celorlalți! Oricum, și unii și alții ne insultă inteligența! Cât despre dumneata ”frate” Gabi Bogdan, te cam dă de gol tonul, ca să nu mai vorbim de conținut!

  • Gabi Bogdan zice:

   Imi pare foarte rau ca V-am insultat inteligenta. Cum am spus ,am fost surprins de curaj, nu despre faptul ca ati scris.Cat despre capacitatea intelectuala, imi pare rau ca nu sint la nivelul dumneavoastra, si nici nu vreau sa intru intrun biblical ping pong ca sint sigur o sa pierd.Atita am, atita dau.
   Am cunoscut un om care nu si-au cerut iertare numai pe patul mortii, dupa mai mult de 15 ani de minciuna. Parerea mea este ca, daca omul mai are viata, este loc de mila, da eu nu sint teolog nici pastor, asa ca opinia mea este a mea, s-ar putea sa nu am support biblic. Drept sa spun , eu am nevoie de mila si cind dorm, datorita ei traiesc. Ce se poate intelege din afirmatia de mai jos?
   „Pe zi ce trece, imi dau seama din ce in ce mai mult ca “deconspiratii” nu merita mila nimanui”.

   Si adaug ptr. Fratele Samuel, daca fratele Nicky , de examplu, este gasit vinovat bazat pe evidenta clara, nu Mai are dreptul sa fie pastor, dar asta nu inseamna ca biserica nu poate sa ai arate mila in felul in care il trateaza .

 15. Gabi Bogdan zice:

  CFrate Brincovan, surpriza mea a fost in contextul discutiei despre folosirea frauduloasa a numelor unor persoane publice. Era ceva de asteptat ca securisti/adolescenti/penticostali rau voitori sa profite de ocazie. Drapt sa spun, am fost surprins de curajul dumneavoastra. Cit despre inventare de cuvinte, vocabularul si inteligenta mea nu sint asa de vaste ca ale domniei voastre, Asa ca , citeodata, Mai trebuie sa invetez cite un cuvint. Romaneste am uitat, engleza nu o stiu bine… povestea emigrantului de pretudindeni. Multumesc ptr. precizarea imam/ pastor.
  Cu privire la RM, eu nu am criticat cartea, si acuma dupa ce am citit-o , spun acelasi lucru, este o contributie f. Buna , in opine mea la istoria  crestinilor din Romania . Problema mea a fost cu insuficienta dovezilor expuse in carte despre fr. NP. Am spus immediat dupa ce a aparut paginile cu pricina, ca biserica Se va dezbina ,datorita acestui fapt si am intrebat RM daca poate sa posteze ceva Mai mult. Cazul acela singular la care m-am uitat prin gaur a cheii, este un om, nu uitati, nu este numai o parte dintr-o carte, care are dreptul sa Se apere, si nu putem sa il condamnam numai ca vezi doamne, cartea are valoare  istorica( shi cred ca are, am Mai spus)
  Cit despre expresia fratelui Ionesco , ce Se intelege prin” fara mila” ? Pot sa citesc eu gindul omului? Daca as fi mentorel, as invata mentorei mei sa fie Mai clari in scrierile lor, nu sa arunce cuvinte in vant.
  Samuel , o sa raspund cu inceputul la o cintare a unui adevarat martir, fr. moldoveanu cu haina iubirii s-acopăr mereu,. Pe cel dezgolit de ispită. Şi greu să nu-l judec în cugetul meu,. Rostind o sentinţă grăbită.

  • Frate Gabi Bogdan „”,
   (sunt cam incurcat, nu stiu unde sa pun ghilimelele, la „frate” sau la „nume” poate ma lamuriti… / dvs. nu puteati sa mi le puneti la nume, dar la „frate” mi le-ati pus si cand ati scris cuvantul intreg si cand l-ati scris prescurtat).
   Apreciez „intorsatura” dramatica, dar binevenita!
   Va sa zica am lamurit problema cu postarea numelor reale!
   Bun!
   Am mai ramas datori cu… „mila”!
   Hai sa o rezolvam si pe asta si pe urma cantam „kumbaya” impreuna.
   Ati precizat urmatoarele:
   „… daca fratele Nicky , de examplu, este gasit vinovat bazat pe evidenta clara, nu Mai are dreptul sa fie pastor, dar asta nu inseamna ca biserica nu poate sa ai arate mila in felul in care il trateaza.”
   De acord 100%.
   Dar daca fratele NU se pocaieste, neaga totul si „dai si lupta…” hmmm?
   Tot mila avem de el!
   Problema este ca „mila” care ni se cere este sa TACEM, sa NU LUAM MASURI, sa ii LASAM PE TOTI IN PACE PE FUNCTIILE LOR!
   Cu „mila” asta frate ni s-au umplut bisericile de divorturi, imoralitati, erezii, razvratiri de nu te mai poti lega de nimeni ca, vorba ceea, „dai intr-unul tipa doi / Ca-n ceata lui Pitigoi”: tipa la tine ca n-ai „mila”.
   Acum, daca dorim o purificare a spiritului penticostal imbacsit dupa 50 de ani de duplicitate, tradare, minciuna si falsa spiritualitate, cica nu avem mila! MILA prin care le doresc pocainta si raiul nu m-a parasit niciodata! Au nevoie de ea? Sa se pocaiasca de bunavoie!
   Asta reflecta de minune atitudinea persoanei pe care ati mentionat-o si care S-A POCAIT pe patul de moarte.
   Cand am scris ca „nu merita mila nimanui” verificati si vedeti ca am facut-o in contextul panzei de dezinformari, diversiuni si „balade” la care recurg „tovaraseii”! Aceste lucruri ma dezgusta!
   Altfel, in cadrul unui forum in care se vor marturisi, lepada de trecutul murdar al colaborarii si smeri prin sfanta pocainta, nu veti gasi un om mai milos decat mine!
   Cat priveste insultarea inteligentei, va precizez potrivit afirmatiei dvs. „atata am, atata dau” ca cine „da” trebuie sa fie in stare sa si „primeasca”. Asta, bineinteles, mai in gluma mai in serios, ca tot vorbirati de „biblical pingpong”.

 16. Pingback: Declarația zilei – 8 octombrie 2010 « România Evanghelică

 17. gabi bogdan zice:

  Dacă evidenţa este clară, si domnia sa încă refuza sa admită, atunci avem probleme mai mari care trebuie adresate de persoane cu halate albe, nu de pastori cu cravata. Shi acum , întrebarea care toţi pe acest blog evita să o răspundă: dacă tot speculam, ce se întâmplă dacă cnsas i da „fr. Nicky” adeverinţă de bună purtare, shi nu se gaseste nici un document semnat de dinsul? Are vreo valoare aceea hârtie? Shi dacă da, unde o să fie publicate scuzele de rigoarea? Cum am spus, acestea Sint întrebări speculative, but stranger things have happened. I know I sound like a broken record, but if there is no evidence, you must aquit, so far I only seen the 8 pages in the book, some posts from a guy named „Ceuta” and a funny poem that rattled some people in Portland more than the prophecy that told us to go back to the mother land. Whatever anybody thinks of the guy , that was funny.
  Ghilimelele cred ca le-am folosit că am fost un pic suparat cînd am crezut că nu aveţi milă…..
  Anyway, ce este ironic, cred,despre faimosul nostru cult, e ca si-a atins apogeul în anii cînd a fost condusi de comunisti si securisti , si aici nu mă refer la număr, ci la calitatea credincios ului de rind si la puterea cu care lucra Dumnezeu in biserici. Cel puţin securistii aveau grija sa ăi ţină afara pe acei care nu erau reali, acum toată lumea e născută din nou, toţi vin la biserica.
  In America , nu cred că biserica română a fost influenţată negativ de securitate cum a fost de luptele interne, dolarul shi neintelegerile dintre independenti, church of God si Assemblies of God.
  Sper ca la conventia următoare să se semneze o declaraţie publică pe marginea problemelor reale cu care ne confruntam în bisericile noastre.

 18. Benza Samuel zice:

  Fratilor, revin la discutia pornita. Este un mare adevar in afirmatia ca mila biruie judecata. NU trebuie luat in discutie doar cazul frateleui NP. Pocainta si intoarcerea la Domnul este valabila pentru toti cei care au pacatuit intr-un fel sau altul.

  Adevarul fara dragoste este moarte curata (lege fara viata), DAR si dragostea fara adevar ii tot la fel de periculoasa, pentru ca nu mai este dragoste.

  Dumnezeu s-a uitat in ochii nostri cu toata dragostea si ne-a spus: Sunteti pacatosi, aveti nevoie de iertare si trebuie sa va intoarceti la mine!

  Exact lucrul asta se cere de la cei care au calcat stramb. Stiu ca nu ii usor pentru cineva de talia lui Ceuta, NP si altii sa spuna: Am pacatuit impotriva Cerului si impotriva Bisericii! Ne cerem iertare si ne pocaim! Ei uita ca mandria merge inaintea pieririi.

  Vreau sa fac aici un lucru foarte clar. Am fost provocat sa dau un raspuns la o situatie cat se poate de clara. NU am spus niciunde ca daca unul sau altul este dovedit vinovat trebuie neaparat sa si iasa din slujba!!! NU asta este rolul cartii sau al deconspirarilor. Rolul lor este de ai face pe oameni constienti ca nu mai pot fi duplicitari si fatarnici. Eu raman ferm pe pozitia ca daca cineva se intoarce la Dumnezeu cu toata inima si isi recunoaste pacatul are parte de mila lui Dumnezeu si de mila bisericii.

  Fiul risipitor nu a fost scos din dreptul de fiu, chiar daca el a spus ca nu mai este vrednic sa se numeasca fiu!

  Cat despre subiectul mila atins in aceste discutii cred ca am ajuns intr-un punct cat se poate de critic al discutiilor in vremea noastra. Are cineva curajul si taria morala sa imi spuna ca la Dumnezeu se va gasi tot timpul mila??? Are cineva curajul sa imi spuna ca Dumnezeu este bun si iertator TOT timpul???

  Este un timp pe care Dumnezeu il da fiecarui om pentru pocainta. „Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi,…” Spunea Domnul Isus daca ai probleme cu fratele tau exista o anumita procedura care trebuie urmata, daca aceasta nu da roade, atunci nu iti ramane de facut decat sa adopti o anume atitudine fata de el.

  Ideea asta cu mila excesiva pana la capat cu orice pret este un rod al gandiri evanghelice umaniste din secolul 20, care nu are legatura cu Biblia. Permite prea multe pacate. Daca Dumnzeul Bibliei ii atat de milos, de ce i-a taxat pe evrei de fiecare data cand s-au departat de El? MILA si IERATREA au putere doar atat timp cat te intorci la Dumnezeu, iti recunosti pacatul si te lasi de el! Asa am gasit ca invata Scriptura.

  Este un adevar real al Scripturii ca trebuie sa iti iubesti si dusmanii, chiar daca acei dusmani sunt proprii tai frati de credinta sau de trup. DARRR, nu scrie niciunde ca trebuie sa fi de acord cu ei, sa taci si sa ii lasi in pace mai departe in pacatele lor.

  Se incumenta cineva sa spuna ca mila lui Dumnezeu l-o ajuns si pe Iuda sau pe Anania si Safira? Cred ca ii o erezie enorma care se propaga in mediul evanghelic la ora actuala: poti sa fie oricat de pacatos ca Dumnezeu tot te iubeste! Eu unul, Samuel Benza, nu am gasit niciunde in Biblie asa ceva, ca atare nu cred in invatatura asta.

  Daca Dumnezeu da har, iertare si impacare unei persoane, de ce am fi noi ultimii care am face-o? INSA Dumnezeu nu o face fara pocainta, recunoastere si intoarcere! In cazul de fata – ruperea celor implicati a oricaror legaturi cu Securitatea sau serviciile secrete si recunoasterea vinovatiei de a fi vandut frati. Punct.

  Samuel Benza

  • Alin Cristea zice:

   „Mila biruie judecata.” – Această afirmație, chiar dacă este biblică, nu este teologică.

   La fel cum afirmația „Icoana aceasta închipuitoare vă mîntuieşte acum pe voi, şi anume botezul…”, chiar dacă este biblică, nu este teologică: Botezul NU mîntuiește.

   La fel cum afirmația: „Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor.”, chiar dacă este biblică, nu este teologică. Nu iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor. Banii și iubirea de bani nu au existat în Eden. Acolo se făcea… troc: ia fructul și primești în schimb… exilul. Sabia învîrtită de înger…

   La fel cum afirmația: „Purtați-vă sarcinile unii altora, și veți împlini astfel legea lui Hristos.”, chiar dacă este biblică, nu este teologică. Fie și numai pentru faptul că la doar 3 versete distanță, în Galateni 6, Pavel scrie: „Fiecare își va purta sarcina lui însuși.”

   Așadar, apetitul imens al evanghelicilor pentru citate biblice (citatomani!) trebuie echilibrat cu o gîndire teologică, adică o perspectivă mai amplă, care să ia în considerare tot ce scrie Biblia.

   Acest fapt este în legătură cu cartea lui Vasilică Croitor și cu epoca pe care o prezintă, dar și cu vremurile noastre.

   „În afară de experiența botezului cu Duhul Sfânt, Bisericile Penticostale nu aveau o doctrină bine articulată, fiind o mișcare care s-a dezvoltat în jurul experienței și nu al teologiei. Abia în partea a doua a secolului al XX-lea penticostalii din Apus și-au dezvoltat sistemul teologic propriu, dar emetizarea granițelor în perioada comunistă a limitat contactul cu străinătatea și a împiedicat influențarea Bisericii. Pe această slăbiciune vor construi mai târziu comuniștii, oferind ei înșiși o structură care să servească intereselor lor.

   Nota 6 – Un sistem teologic bine formulat nu există oficial nici astăzi la neoprotestanții români. Deși mărturisirile de credință au o doctrină articulată, nu abordează în mod profund marile probleme teologice și nu adoptă o orientare clară.” (p. 23)

   • Marcel Dogar zice:

    Chiar dacă nu sunt 100% „curate” teologic, aceste versete sunt foarte practice şi la urma urmei dacă botezul nu ne mântuie, nu o face cu siguranţă nici teologia! 😉
    Mie îmi place afirmaţia cuiva (mi se pare că Robert Van Kampen în Răpirea bisericii) şi anume, că pentru interpretarea Bibliei se cere o doză rezonabilă de bun-simţ. Cred că această doză lipseşte adesea, de aceea „citatomanii” alunecă pe panta interpretării celei mai convenabile pentru susţinerea punctului lor de vedere.

   • Val B zice:

    Alin, trebuie sa te „contrazic” daca imi dai voie: Botezul mantuieste si asta pt ca Biblia zice si arata asta… Ce intelegem prin mantuire? Ar trebui sa intelegem mantuire din Pacat (Matei 1:21). Daca intelegi astfel mantuirea, atunci vei intelege ca si Botezul mantuieste. Isus a venit sa ne mantuieasca prin 3 ‘Agenti’: Sange, Apa si Duh. Mantuirea este in 3 etape prin acesti 3 ‘Agenti’: Mantuire de pedeapsa pacatului, adica iertare (Sange)–Romani 3:21-26; 4,5 Evrei 9 (in special vs .22); Mantuire de supt puterea pacatului (Apa)–Roman 6:1-14 (versete cheie 12, 14) Col 2:11-12; Manuire de prezenta pacatului (Duh). Am sa-ti explic doar partea cu Apa. Prin botezul in apa, noi ne rupem/separam de puterea pacatului ingropand omul cel vechi. Egiptul (pacatul si lumea) nu mai au putere asupra noastra desi noi ne putem intoarce inapoi in Egipt(pacat) si o facem adesea, dar niciodata invers. Botezul in apa, asadar, ne mantuieste Acum–1Petru 3:21 (adica in viata asta) de lume si tot ce este in ea, desi apa nu ne mantuieste in sensul de iertare. Cea mai frumoasa, clara si completa imagine a mantuirii o gasim in Exodul cand poporul este rascumparat in Egipt, iese din Egipt, trece prin pustie si ajunge in Canaan. Acolo vedem Sangele, Apa si Duhul mantuind poporul lui Dzeu in cele 3 etape.

    E adevarat ca mantirea este putin inteleasa in general in Biserica si rolul Botezului este si mai putin inteles. Totusi, Botezul Mantuieste si el, dar nu asa cum cred cei mai multi.

   • Gabi Bogdan zice:

    Poate nu Mai stiu eu romaneste bine, da ce este biblical este si teologic. Poate mai bine spus este biblical, da nu este complect, sistematic. Problema la unii din predicatorii penticostalisti este ca nu au studiat niciodata o teologie sistematica .In romaneste este o excelenta translatare a teologiei sistematice de Wayne Grudam.
    Grudam este destul de aproape de teologia penticostalista in privinta darurilor Duhului Sfint, dar ( anathema ptr. Armenienii romani) este reformat in rest.

 19. George W.Galis zice:

  Fratilor nu „Securitatea” este cea mai periculoasa, asa zisi „frati cari participa cu noi la intrunirile noastre semneaza cu noi si noi nu-i cunoastem, acestia sunt primejdia cea mai mare. Acestia s-au strecurat (au fost trimisi) printre noi incepand imediat dupa anul 1970. Sa fim foarte precauti, acestia dau rapoarte, acestia ne dezbina in
  continuare. Cine sunt acestia? Aici sta intelepciunea. Zilele acestea intr-un cerc
  restrans s-a discutat despre unul dintre „acestia, cineva spunea despre unul care
  predica bine, este bine vazut dar nu se are incredere in „el”, urmatoarele: „este un
  drac”, prea dure sunt cuvintele, dar intradevar este un om periculos, face un joc „du-
  blu printre noi. Internetul are ochii si urechii. Cind cu ani in urma a fost descoperit
  „unul dintre acestia de catre :Scotland Yard si C.I.A. si a fost anuntat unul dintre lideri crestini, acesta a spus: Dece nu il arestati? I-sa raspuns pentru ca informatiile
  nu sunt daunatoare nici pentru Anglia si nici pentru USA. Crestinilor le face rau pe
  voi va dezbina. Cei din Romania vor sa va controleze. Deci mare atentie fratilor
  caci acesti „frati-agenti” sunt printre noi. USA si organizatiile Crestine americane,
  Imperialismul american inca continua sa fie tinta lor. Inchei cu fraza urmatoare:
  „Politica este totul, Politica nu este totul”.

 20. Gabi Bogdan zice:

  Frate Samuel, vreau sa fiu mai specific asupra cuvintului mila, shi din ce cauza am fost poate asa de socat de felul cum a fost folosit mai sus. Lucrurile astea cred ca le stiti, dar le repet sa vedeti ce inteleg eu.In original , cuvintul are o nuanta mai diferita in opinia mea, este mult mai aproape de cuvintul compasiune. Si de multe ori am confundat cuvintul mila cu iertare.  Pentru iertare todeauna trebuie sa fie facuta o plata. Ptr. Fiecare incalcare de lege , trebuie sa fie o pedeapsa. Justitia lui Dumnezeu niciodata nu este dedesuptul iertarii. Pentru ca noi sa primim iertare ,  Domnul a trebuit sa moara. Ca noi sa iertam ,o  plata trebuie sa fie facuta, care in opinia mea este o „cerere de iertare”. Acuma, mila sau compasiunea se poate arata fara sa fie cerere de iertare. Mila si compasiunea lui Dumnezeu se arata si la cel pacatos si la cel pocait. De fapt cred ca este mai evidenta asupra celor pacatosi. De multe ori ploua mai mult in gradina pacatosului decit in gradina pocaitului. Dar asta nu insemna ca justitia nu va fi servita tuturora; celor alesi, a fost servita pe cruce, pacatosilor va fi in iad.Justitia este numai aminata cit timp omul e in viata. In cazul de fata, hai sa spunem ca un pastor  este demostrat ca a fost securist .Biserica locala probabil il va suspenda din pastorat ptr. o perioada sau il va mazili ptr. todeauna, nu stiu. Dar hai sa ne gindim, cind ceva rau din viata noastra este descoperit, prima reactie a fost sa ne ascundem(vezi  povestea lui Adam si Eva) dar dupa un anumit timp, de multe ori ne-am  revenit si am iesit la lumina. De aceea , in cazul acesta, se poate pune pastorul deoparte ptr. O anumita perioada, in care sa poata sa reflecteze, si restul bisericii  biserici sa se roage ptr. el ca Domnul sa -i dea darul pocaintei, poate in 6 luni va putea medita si va avea puterea sa vina sa isi ceara iertare si biserica sa i-o acorde.LA MILA aceasta m-am referit. Alternativa este sa ne suim pe podium sa strigam:  jos cu el , Iuda, tradatorul, sa isi ceara iertare acuma , taie-i salaru si asigurarea medicala, cu asta nu mai pot lucra domne etc. etc.  
  Cit despre avorturi, minciuna si alte pacate, au intrat in bisericile noastre nu din cauza milei, ci din LIPSA DE MILA  a pastorilor si a noastra,  ca daca am vedea ca viata omului in prisma eteritatii,  ne-ar    fi mila de el si i-am   atrage atentia ca e pe drumul iadului. Poate ne-a fost mila de noi insine  sa nu ne plece membri din biserica  sau sa nu ne pierdem prietenii de i-am lasat pe toti sa stea in mocirla pacatului fara sa ai atentionam.
  Sent from my iPad

 21. Alex Pop zice:

  @ Cristian Ionescu
  Brother Cristi – I am so pleased that you find time to contribute to these discussions about our church under communism.
  I’ve always liked your wit – your last comment here shows plainly why!…
  Since you – and br. Brancovan & Lascau (among others ) joined the RM debate, a lot of “gravitas” was added to this blog. (No, I’m not talking about pounds here, God forbid! It never crossed my mind… pinky swear… Perish the thought!…)
  What I meant was that as pastors, your word is heavy; you have authority and an influence— that’s why your continued presence in the virtual space is a must. I wish that all pastors could see how important, useful, and indispensable the internet is nowadays. Whether we like it or not, it’s here– not just to stay, but to grow. Rather, we should learn how to use it for God’s kingdom more efficiently, not for fun and entertainment, like the world does.
  I like how wise br. Vasilica was, in starting this blog prior to releasing his book, and using this digital tool well.

  Anyway, back to your comment. I was spurred to jump into your exchange with Gabi B., by your funny “kumbaya” remark.
  There can never be true healing, reform, and restoration in our church by just sweeping our past’s dirt under the rug of forgetfulness. Real forgiveness cannot come without some signs of repentance from those proven guilty.
  For those who still believe we can move on by avoiding the subject… or decide by vote if truth should be told; for those who think that we can stop “redeeming the memory” through a well choreographed future leaders’ meeting, which would end with singing “kumbaya” after a “Pupat Piata Independentei” kind of moment… I will remind them that:
  Isus Cristos, sa ierte poate
  Toti “fratii” din Securitate!
  Si totusi, e cu neputinta
  Sa fii iertat fara cainta.

  That’s the clincher which is still missing in some of our brothers arguments.

 22. @Alex Pop
  Brother Alex, it’s good to „see” you in the virtual space.
  We go a long way back and I’m pleased to see that your muse had not been silenced.
  Your poetry (serious or satirical) had always been exquisite.
  As far as my „conversations” with „Gabi Bogdan” (I have a feeling it’s not his real name), I’m pretty much done. His strategy is (predictable, eh?) to avoid the subject at hand through a „cute” diversion of concentrating on one word taken out of context, overemphasizing it’s relevance in this matter, and switching it’s order in the succession of arguments.
  It is not his lack of natural intelligence that bothers me, but his abundance of dishonest intelligence.
  As far as the „collaborators” are concerned, I’m always in favor of mercy. But if anyone accepts mercy, that would be a sign of humility. That is what they don’t have. Humility means putting their reputations, positions and perks on the line, in favor of truth. That kind of vulnerability is unacceptable for them. Instead, they prefer to put their salvation on the line. That is unacceptable in the eyes of God. And when we have definite proof of their deeds, it should be unacceptable in our eyes too.
  Now, in his last commentary, Gabi B. is shrewdly equating the sensible growth of iniquity in the church with lack of mercy rather than the misusing of it. Per the Bible (which by personal admission, he doesn’t want to bring in the debate, unless it’s used out of context and selectively, as he does), growing immorality in the church is ALWAYS the result of tolerance (lack of discipline in the name of mercy) rather than lack of mercy in the name of radical holiness (preaching radically and governing radically as well). It’s irrational to think otherwise.

  Ending in a more entertaining note, lately we’ve been hit with a lot of „ballads” of sorts. You can be our hero by pouring some quality and sense into it.

  Other than that, we’ve had Liviu and Claudia’s baby dedication last Sunday. It was so refreshing to see how the Lord can Bless His people in such unexpected ways and give them new goals and perspectives in life. Wonderful!

  On a personal note, how is Manuela and the „kids”?
  My brother, keep going in faith!
  Sincerely,
  Cristi

  • Alex Pop zice:

   @Cristian Ionescu
   Dear Brother Cristi,
   As always, your words and opinions are very thoughtful, that’s why your presence is required in this debate. (I liked your reply so much, I read it twice… slowly).
   It’s a sad thing whenever the Bible is quoted inappropriately and out of context. Some people treat the Bible like they treat humans, believing that if they torture it long enough, it would say whatever they want it to say!
   Yes, I remember our talks a long time ago in Romania. I remember you reading for me some beautiful things you wrote. (Well… “fugit irreparabile tempus!”).

   I watched you live when you did the baby dedication last weekend. The whole Mihulet clan is now coming over here for Doris’s wedding on Saturday.
   Thank you for your kind words for my family. Everybody’s ok, including our military boys.
   Say hi to Doina and to all your princesses, among whom you live like a happy king!
   Please continue being present here. I tremendously enjoy your comments and opinions. God bless you.

   Alex Pop

   P.S. cit despre autorii de balade… nu prea stiu ce sa mai cred.
   Sint cam de ris, si ma doare ca cei ce se opun demersului RM nu vin cu argumente serioase. Rigorii academice cu care Vasilica a tratat subiectul ei nu opun decit reactii immature de prescolari carora li s-a spart mingea, “communicate” oficiale si balade puerile. Oare chiar ei nu pot sa vada cit de importanta e necesitatea de a ne sti istoria si de-a cladi doar pe Adevar? Da, reputatia unora va fi stirbita – dar pina cind sa toleram minciuna?
   E trist ca pentru acesti oameni e mai importanta reputatia lor, a rudelor, a lui tata-socru… ca ei vad in “rascumpararea memoriei” doar niste “bird droppings” ce murdaresc soclul si statuile falsilor lor eroi!..
   Astept mai mult de la astfel de pastori, doctori, oameni cu titluri si functii, care ar trebui sa vada ca la mijloc e destinul unora, vesnicia lor cu sau fara Cristos; ca asumarea trecutului, a vinovatiei are efect eliberator , iar cunoasterea adevaratilor eroi va inspira generatia tinara, dornica de modele autentice.
   Departe de a distruge biserica noastra – cum zic ei , eu cred ca RM va cauza o innoire si-o reforma in Biserica Penticostala.
   Iar valoarea istorica a cartii a ajuns sa fie apreciata si de laici, de ‘”non-penticostali”, de istorici autohtoni si de cei de peste hotare.

   Si ca sa-nchei si eu pe o nota mai vesela, pot sa zic ca m-a amuzat enorm “marea imparteala” – i.e separarea oilor de capre in viziunea trubadurului nostru, cu care se incheie celebra-i balada de care ai pomenit:
   Croitorul in Abis, Turnatoru-n Paradis!!
   Asta da justitie…

   Bineinteles ca are el motivele lui:

   Pe Croitor, il vrea-n Abis
   Poetul mediocru
   Fiindca-n cartea lui a scris
   Cam rau de tata-socru!

 23. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (12.10.2010) « România Evanghelică

 24. Gabi Bogdan zice:

  I want  to say that yes , I am „Gabi Bogdan” ,an ungifted laymen from Portland, bench warmer every Sunday ( sometimes thursday)  at Philadelphia. At this point have no horse in this race for the pulpit that’s taking place here. I am sitting out to see what happens .I am also, known as   advocatul diavolului( name given to me by Ioan Pop ,whitch at the end of the day , might be true if NP is found to be a turnator) just for the simple fact that I have been asking for more evidence before a man gets convicted. I know it is not a good idea for a layman to argue with the clergy, so after I write this , I might go back to my corner and keep quite . What I wrote above it was exactly what I feel and it was my opinion, without trying to do any cute diversions or dishonest strategies. You give me more credit than  I deserve.I was answering to a direct question from fr. Samuel Benza. I was not talking about  a humanistic type of mercy that worries more about the well being of  a person here on this earth,without thinking about eternity.  Because of THAT KIND of mercy iniquity is taking over our churches.. I said ” daca am vedea  viata omului prin prisma eternitatii”, we would think differently . As you can see , I included myself  there, for I still have fear of man, when it comes to speaking the truth, even when I deal with my brothers. And you are right , per definition of tolerance (lack of discipline in the name of mercy), we can do all kinds of things in the name of mercy, but I am not sure if „mercy” would agree with what’s done in her name.  And one of the reasons I don’t think starting a biblical ping pong , with ”  You give me your verse and ill give you mine” would work , for the simple reason that , this format does not permit a continuos discussion with verses going back and fourth. .
  What sometimes,  is sad about this blog, is that if you, God forbid, disagree with anything about the book , you immediately are labeled as who knows what. But I guess I started first with” pastor de moschee” so I should not complain. It must have been late at night when I wrote that….
  La intrebarea  mea despre  ce valoare are o adeverinta cnsas ,inca vad ca nimeni nu se incumeta sa raspunda.

 25. Dragi frati scumpi, chiar daca nu intelete-ti toate amanuntele despre aceasta carte in care fratele Vasilica Croitor aduce in lumina faptele Filistenilor, asta nu inseamna ca ele nu au existat. Incetu cu incetu va garantez ca ve-ti intelege orce cuvant scris in ea daca in inima dumneavoastra este dorinta dupa adevar.
  Daca intrati pe bloguri sau postati pe web doar sa va aflati in treaba, sau mereu sa fiti contra ( de multe ori comunistii erau contra dar nici ei nu stiau la ce ) lasati-va de aceasta meserie si lasati acest curs sa mearga nestingherit pana la capat.
  Credeti ca chiar aceasta lucrare a pornit de la oameni ? Oare nu este o mana nevazuta ( Dumnezeu ) care cheama pe acesti Filisteni la pocainta. Sau cum ati fi vrut ? .. Ca Dumnezeu inainte de moarte sa-i omoare subit pe tori care nu s-au recunoscut?
  Dumnezeu are metodele Lui. Lucreaza prin oameni, de multe ori ne descopere faptele, ne mai face si de rusine, doar ca sa ne pocaim.
  Miselia imparatului David a fost data pe fata prin prorocul Nathan. David s-a cait… a platit…dar Domnul l-a iertat.
  Sa ne bucuram ca Domnul iarta. Daca n-ar ierta, atunci sa vezi tu drama.
  Este un caracter in Biblie si aceste este in timpul lui Neemia cu numele de Sambalat.
  Mai potrivit nume ca acesta nu se potrivea. Cand a auzit planul luii Neemia sa ambalat ( Sambalat ) ca o motor.
  Deci in final dragul meu ne te ambala ca nu are rost. Spunea fratele Cristian Ionescu ca ce s-a scris nu ne mai poate inversa si are perfecta dreptate.
  Eram mic cand pastorul nostru ( sau poate conducatorul nostru ) ca asa parca era atunci a fost chemat la Bucuresti pentru 6 luni ca sa-i predea ora de fatarnicie si ora de turnatorie. Cand s-a intors inapoi asa de bine turna ca turna si in forme.
  Ne ingrijoram de prima carte, dar stati ca poate apare si a doua sau chiar a treia> Atunci sa vezi trezire si pocainta in masa.
  Domnul sa aiba mila.

 26. Va rog deschide-ti web site-ul http://www.eptl.org si pe prima pagina apasati pe link-ul ” Am gasit la Tine Adapost ”
  Daca nu versi o lacrima inseamna ca….esti cu semnul intrebarii.

  • Alin Cristea zice:

   Am apăsat pe link. Nu am vărsat nici o lacrimă.

   Eu oricum sînt cu mai multe semne de întrebare, puse după cum se găsește unul sau altul să (mă) evalueze după o prejudecată (confesională) sau preferință muzicală…

 27. Daniela zice:

  Am citit cu mult interes cartea „Rascumpararea memoriei” si cred ca este o carte care trebuia scrisa (asteptam si alte volume, noi). E clar ca doar cei care sunt „cu musca pe caciula” pot avea nemultumiri (mai mari sau mai mici) cu privire la aparitia acestei carti, si se pare ca acestia sunt mult mai multi decat ne-am fi asteptat (din pacate). Apreciez autorul si obiectivitatea cu care au fost prezentate evenimentele, iar cel mai mult m-au impresionat cei care au opus rezistenta regimului! Poate daca nu ar fi fost prezentati ei si modul in care au actionat, erau mai usor de inteles „colaboratorii” care au acceptat fatarnicia ca mod de viata! In mod special m-au impresionat Mihai Cornel din Bucuresti (despre care nu am auzit decat din carte-si eram curioasa daca mai traieste), si Mircea Detesan-care a preferat tortura in locul tradarii!

  • Val B zice:

   Da, Fr Detesan (ca si altii in categoria lui) a mai preferat ceva intr-un mod atat de dumnezeiesc–iertarea calaului asa cum Cristos ar fii iertat. Pot spune ca, mai mult ca orice in aceasta carte, m-au miscat curajul si lepadarea de sine a celor din capitolul biruitorilor. Povestea lor umbreste cu mult caderea celorlalti. Poate ar fii potrivit si benefic sa se vb mult mai mult pe acest blog (si nu numai) despre cei care au biruit urmandu-le exemplul chiar si in „libertate” unde adesea compromisul–desi sub forme diferite– este mai la indemana ca oriunde.

   Mai cred ca toti avem nevoie de pocainta chiar daca nu am fost colaboratori in felul asta–dar Dzeu ne stie caderile fiecaruia–si e timpul ca fiecare din noi sa ne facem inventar personal si sa cerem si iertare atat pt noi cat si pt COMPROMISII din vremea comunista… Spunand asta nu contrazic mesajul cartii RM, ci cred ca, chiar asta este mesajul cartii, dar poate prea putin scos in evidenta pe blog, nici nu contrazic unele voci autentice pe blog (Cristian Ionescu, Petrica Lascau, etc, ci sunt de partea lor) care, in mod biblic si pt cauza Bisericii, promoveaza pocainta celor in cauza. Dzeu sa ne ajute!

  • vasile gabrian zice:

   M-as bucura daca dupa postarea Danielei am putea vorbi de un alt mod de abordare a RM. Rascumpararea memoriei noastre colective nu inseamna numai partile intunecate scoase la lumina de o cercetare a arhivelor, ci si cunoasterea acelor pietre de rezistenta ale bisericilor, cunoasterea si aprecierea adusa acelor oameni care au produs psalmi de biruinta in incercarile prin care au trecut. Cred din toata inima ca istoria Bisericii lui Cristos din Romania ne poate furniza multe astfel de exemple cu adevarat vrednice de urmat, si care sa cantareaca mult mai greu decat partile intunecate.

 28. @ Gabi Bogdan
  Ma bucur ca Gabi Bogdan este numele tau real.
  Daca esti cumva din familie cu sora Dana Bogdan din Portland, ai mai castigat cateva puncte deoarece ii apreciez foarte mult slujirea prin cantare.
  Nu te bucura insa prea repede, fiindca iti iau toate punctele inapoi, din urmatorul motiv:
  „What sometimes, is sad about this blog, is that if you, God forbid, disagree with anything about the book , you immediately are labeled as who knows what.”
  Am asezat intre ghilimele un citat din postarea ta anterioara.
  ESTE ADEVARAT! DACA NU ESTI DE ACORD CU CARTEA, AI DEVENIT TINTA REPROSURILOR MELE! NU PENTRU CA NU ESTI DE ACORD CU CARTEA CI PENTRU CA NU INTELEGI DE CE MA SUPERI ATUNCI CAND NU ESTI DE ACORD CU CARTEA.
  Trebuie sa intelegi ca cei care au trait in timpul regimului comunist se impart in trei parti:
  1. COLABORATORII. Acestia, si ei de mai multe nuante, au colaborat cu sistemul pentru avantaje personale, pozitii si, uneori, pentru a se proteja pe ei si familiile lor, in cazul in care securitatea a avut cu ce sa-i santajeze. Ei nu sunt doar victime ci si invinsi!
  2. PERSECUTATII. Ei sunt oamenii care au fost retrogradati la serviciu, opriti sa ocupe slujbe si functii in biserici, interogati, batuti, haituiti si care au trait permanent sub amenintarea sistemului. Ei nu sunt doar victime ci si invingatori!
  3. IGNORANTII. Acestia sunt oamenii care „si-au vazut de treaba”. Au venit la biserica dar nu au facut „prozelitism”. Au citit Biblia dar nu au facilitat raspandirea ei. Au trait o viata morala dar nu i-au indemnat si pe altii sa-si schimbe viata, iar daca au facut-o, n-au facut-o in mod militant, adica sustinut si agresiv. Ei s-au rugat dar nu au organizat grupuri de rugaciune. In aceasta categorie se inscriu si cei care nu au experimentat sistemul, fie datorita varstei, fie pentru ca au evadat destul de repede din el.

  Si acum, cand cei care i-au vandut, ies la suprafata, sunt deconspirati, vin IGNORANTII, le fac jocul si ii apara cu tot felul de diversiuni si metode la fel de perfide ca si sistemul care i-a „nascut”. Iata cum PERSECUTATII sunt victimizati inca o data.
  Frate Gabi Bogdan,
  e ok sa nu fii de acord cu cartea. Dar atunci cand ii „atingi pe rana” pe altii, nu te mai mira ca sar in sus. Asta ne deranjeaza. Lasa-ne sa tipam, ca ne doare, iar tu (bun gandul) retrage-te in coltul tau si fii mai departe impotriva cartii.
  Altfel, nu impotriva unor „fete bisericesti” vei argumenta, ci impotriva unor oameni ca EROUL Constantin Caraman care, in schimbul colaborarii, putea ajunge in fruntea Cultului Penticostal. A preferat condamnarea, bataia si marginalizarea! Vedeti ca s-a putut si altfel?
  Sau EROUL Detesan, ca unii comenteaza ca discutam doar de morti. A preferat bataia si poate ar fi ajuns sa fie omorat! Dar nu s-a predat!
  Acestia sunt EROII. Nu COLABORATORII, NU IGNORANTII, CI PERSECUTATII!
  Meritul esential al RM si al fratelui Vasilica este tocmai acesta: In sfarsit, cei care au suspinat in anonimat, a caror trup a fost brazdat de loviturile nemiloase ale calailor, oamenii de care „nu era vrednica lumea” (EVREI 11, partea a 2-a) au fost asezati la locurile lor de cinste. Dar pe locurile astea, era „IUDA” si urmasii lui! Si nu-l putem da jos pe Iuda ca sa stea la locul care li se cuvine adevaratii eroi, fiindca la IGNORANTI le e mila de el.
  Scumpii mei,
  Iuda nu mai este de al nostru (daca a fost vreodata). Mi-e mila de el! L-as vrea mantuit! Dar eu nu pot lua nici locul lui nici locul lui Dumnezeu! Aceasta este o problema intre Iuda si Hristos!
  Oameni ca Petru Lascau, Valer Brancovan (sau Alex Pop: intreaba-l cum i-a placut in celula unde l-a maltratat sistemul), si multi, multi altii au avut de-a face cu acest monstru, de aceea s-au regasit in acest concept de rascumparare.
  De pe ce platforma vorbesti dumneata?…
  A, stiu ce te doare…
  Este vorba de fratele Nicky Pop.
  Nici-o problema. Fratele NP a fost doar suspendat din pozitia sa. NU EXCLUS. Era normal sa fie asa pana isi rezolva „problema”. Nu ne-am pronuntat in mod absolut. Desi ceea ce se stie si se vede arata rau. Foarte rau. Mai ales ca s-a asociat cu (citez din nou din postarea ta): „fratele/cercetator/poet/advocat/pastor/dosarars/etc.”. Asta nu iti da de gandit, macar asa un pic?
  Inainte de a incheia, doresc sa mai mentionez un lucru: desi am ce face cu timpul, imi voi face timp chiar daca va trebui sa nu mai dorm deloc (si asa dorm fff putin), si nu ma voi opri sa-mi spun punctul de vedere cu orice pret. PENTRU ADEVAR NU AVEM VOIE SA TACEM. Ap. Pavel spunea ca „noi nu avem nici-o putere impotriva adevarului ci pentru adevar”!

  • Dan from Portland zice:

   Uite ce am gasit pe un blog vecin( cer permisiunea vaisamar ,please!),cred ca are totushi un mesaj !!!???a fost scrisa de un Mardoheu:

   „Dacă n-ai votat frezorul
   Te omoară croitorul,
   Iar acuma Benonitul ???
   Vrea să îți ia gâtul

   Mai ai puțină răbdare
   Până soarele apare
   și T.H.S.(Tarcau.Hada.Salar??) dispare
   Și din nou vei fi o floare

   Dumnezeu este-n control
   Pentr-un vot folositor
   Dar după Marea Adunare
   Fă curățenie-n hambare

   Nu lăsa ca pleava grea
   Să-ți distrugă lucrarea
   Stai pe baricadă tare
   Și fă ordine-n lucrare

   Nu fii intimidat
   De câinii care-au lătrat
   Du povara mai departe
   Că tu ești un om cu carte

   Ești un lider prea ales
   Pentru-al Domnului progres
   Eu te voi sprijini
   Până tu vei birui

   Câinii îi vom pune-n lese
   Ca să latre la mirese
   Iar câinii nelegați
   De Dumnezeu vor fi judecați!

   Iar cioclii care-au scris,
   Se vor duce în Abis
   Iar tu în Paradis.”

   NP la plecarea sa din Portland in Romania a spus ca daca fratzi nu-l mai vor el o sa se comformeze!!!!!??? lol

  • Alex Pop zice:

   Imi place pasiunea cu care vorbiti despre Adevar, frate Cristi! Ce bine-ar sa “se ia”, sa fie contagioasa!
   Si daca tot veni vorba de adevar, care mereu iese la suprafata:
   Iata ca cel mai inversunat denigrator al lui Vasilica Croitor si al RM – trubadurul al carui dosar ars “dovedeste” (sic) ca n-a fost turnator –a fost recent dovedit pe blogul lui Vaisamar ca e plagiator (hot cu diploma)!…

   Sint “convins” ca acum, prins fiind cu ocaua mica, fratele nostru se va cai, isi va cere iertare, iar noi il vom ierta si-l vom iubi…
   Pina una alta, insa, il vom mustra si-l vom intepa cu drag,ca sa se trezeasca si sa se pocaiasca:

   (poezia a fost ștearsă de moderator)

   • Alex Pop zice:

    Frate Vasilica, imi cer iertare daca acel catren a fost prea dur sau daca a depasit limita bunei cuvinte. Sind convins ca, desi Ioan Ceuta a zi ca el “raspunde nebunului dupa nebunia lui”, dvs. aveti alte standarde si va inteleg.
    Daca considerati ca acest catren e mai decent, puteti sa-l publicati in locul celuilalt, daca vreti.

    Il denigrezi mereu pe CROITOR
    Cu toate ca tu, ca…plagiator
    Iti meriti titlul universitar
    Ca si acea sotie de… CIZMAR!

 29. Sa speram ca ochiul uscat, nu va da de gol o inima goala fara sentiment.
  GBY all

 30. sam zice:

  „Culisele sunt mai interesante in cazul de fata dar astea doar cei implicati direct le pot scoate la suprafata si numai in masura disponibilitatii pentru un asemenea act exhibitionist.”
  M-am autocitat din singurul comentariu facut aici inainte de a fi instituita interdictia de a comenta celor care nu au citit cartea cu speranta ca as putea obtine o scutire. Stiti ca exceptia intareste regula :). Mi-am dorit sa citesc nu una ci zeci de carti pe tema asta si pe teme adiacente. De acum aproape 21 de ani. Daca ar fi pe Amazon cred ca as cumpara-o. Poate mai bine ca nu e.
  Anyway, a treia generatie de penticostali. Din asta fac parte. Sau faceam. Nu stiu cum sa ma prezint pentru ca nu activez religios nicaieri oficial. Adica imi sunt indiferente cladirile cu 1000 de locuri in sala de studiu, pastorii cu lipici la sticla, bisericile construite in jurul personalitatilor de azi sau de ieri, actiunile de evanghelizare tip „spalare pe maini – eu mi-am facut datoria – let the money keep rolling”, luptele dintre eroii de ieri si ignorantii de azi. Isteria, tobele si trompetele, preparativele de ridicare de esafoade, pozitionarea fata in fata a galeriilor ambelor echipe, zgomotul tot mai puternic care legitimeaza emitatorii lui dupa nivelul decibelilor si a CAPS-LOCK-urilor, toate astea imi innabusa orice speranta ca ceea ce numeam penticostal acum 40 de ani (si nu vorbesc aici de politicienii penticostali de atunci care trebuia sa joace rolul de lideri ai penticostalilor onesti) ar mai avea echivalenta cu spectacolul de acum si implicit de aici.

  Felul in care Bogdan (pe care nu-l cunosc) este pus la colt, ocolind raspunsuri la intrebari legitime, doar pentru ca din intamplare cei care se simt atacati de el sunt pe cai mari ma sperie. Nu ma recunosc in ei si nu recunosc nimic din penticostalii copilariei. Probabil si asta e mai bine ca e asa.

  PS. Autorul cartii nu e vinovat cu nimic din toate astea. Nu e vinovat ca dupa o seceta de 21 de ani apare cu apa intr-un degetar.

 31. Era prin anul 1978 cand am vrut sa ma inscriu la liceul militar din Campulung Moldovenesc. Imi facusem planul ca atunci cand termin clasa a 10-a sa incep cariera militara ( pentru ca mi-a placut a ajunce cel putin colonel in armata Romana ) Am fost respins doar pe motivul ca suntem crestini si nu avem ce cauta acolo. Am respins orce ademenire de a ma rupe si pleca din familie, ca ei ( communistii ) vor fi familia mea.
  Suparat si intrigat pe acest system draconic m-am hotarat sa fug din tara, si cu adevarat am fugit in 1979 luna august, singur, cand aveam doar 16 ani. Prin ce am trecut, nu va doresc la nici unul. Vrei eroi ?… da sunt destui care desi ademeniti a fi prinsi in ghiara diavolului, nu au cedat. de ce nu au facut-o toti cand communistii au batut la usa ? O da ..sigur.. acuma sa avem mila de ei. Sigur ca avem, nimeni nu spune ca nu, dar ce-l putin sa-i scoatem din confortul lor in care sunt si cred ( ca noi nu nea-m descuract ). Ar fi putut s-o faca multi ( compromisul ) …dar nu, pentru nimic in lume.
  Necompromisii merita cel mai inalt premiu chiar din partea noastra, nu mai vorbesc de marele premiu de la Dumnezeu.
  Habarnavutii ( fratele Brancovean merita nota 10 pentru aceasta expresie ) sa stea la distanta si sa lase liber cursul acestor evenimente.

 32. Gabi Bogdan zice:

  Frate Cristi,wow,  I was hoping you will not make the connection between me and my sister.I am her little brother, and yes is sad when my only claim to fame is that I am related to her, even though  i can sing too, but I guess nobody likes my voice. O well, I got used to it. 
  I quote myself first”disagree with anything about the book”. it Incerc todeauna sa fiu exact cu cuvintele pe care le folosesc, nu am spus ca nu sint de acord cu cartea , am spus ca daca cineva nu e de accord cu ceva din carte. Eu nu am avut nici o problema cu cartea, am spus ca e o contributie buna la istoria evanghelicilor din Romania . Problema mea de la incept a fost Mai mult tehnica , si a fost specifica acuzatilor aduse fratelui Nicky. Am repetat lucrul acesta aproape in fiecare zi. Nu am afirmat  ca NP e nevinovat, nu am afirmat  ca NP e vinovat. Am spus ca evidenta expusa in carte este insuficienta,( nu falsa).Si sint sigur ca orice juriu independent ar fi de accord cu mine. Problema e ca aproape nimenea nu citeste ce am scris. Imediat daca nu esti de accord cu acuzatia RM esti papagalul lui Nicky( this is another name of mine). Si acuzatia principala nu e ca NP a turnat si el din cind in cind ptr. ca a vrut salam de la cantina partidului, ci ca a fost un spion pe care securitatea l-a pregatit si a lucrat ptr. formarea unei imagini de crestin  adevarat cu intentia de al trimite in America ca agent secret in mijlocul a 5 sau 6 familii in Portland, sa lucreze cu $8 pe ora ca janitor cu socrul meu,  sau  cafengiu la Boyds, si pastor fara salar pin a in 1992 . Nu am rabdare si timp sa trec prin toate aceste nonsense acuzatii. Am spus de nenumarate ori ca este nevoie de mult mai multa evidenta decit ce este scris. Cit despre fratele Nicky si asocierea dinsului cu etc.etc.Ceuta, eu am o alta explicatie, din cauza ca domnia sa este la momentul acesta foarte radioactiv, aruncat sub autobuz de catre prieteni lui de la cult, cu o multime de pastori in spatele lui, majoritatea facuti la n……(  man , tre sa ma opresc,nu vreau sa fac „Rascumparea Memoriei, editia Portland”,  stiti dumeavoastra povestea), si cum spuneam,singurul care i-a sarit in ajutor a fost „etc.etc. you know who”. Acum hai sa gindim logic, daca NP ar fi fost chiar asa de destept de pina si sora Nuta nu a stiut de faptul ca e securist, cum ar putea sa faca o greseala asa de mare ca sa ia ca aparator pe un advocat de talia „dosarars”?common, lets put on our thinking caps! Cred ca a fost in situatia omului care se ineaca, care se agate  si de o dinamita. Daca a fost chiar asa de mare securist cum se face ca in 20 ani in numeroasele sale visite in Romania nu ar fi pus si el bricheta ,acolo in mijlocul celor 1680 de pagini ale dosarului?Brotherul nostru poate fi acuzat de o gramada de pacate, da de asta pina nu vad ceva clar, ceva cu semnaturi de tipul „Pavel Viorel”,  cu ceva transferuri de bani, imi vine greu sa cred. In Portland sint oameni care ar crede ca NP a omorit 20 de oameni si a spart seiful de la Bellagio daca cineva ar scrie o carte.
  Singurul lucru gresit in   postul dumneavoastra este acuzatia ca nu sint de acord cu cartea. Nu am facut niciodata afirmatia aceasta.
  Si inca un lucru care ma supara mai mult ca orice, si aici NU MA REFER LA DUMNEAVOASTRA, ma rafer la multi dintre prietenii dinsului, la uni ” pastori ” care nu ar fi fost pastori in o mie de ani daca NP nu I-ar fi facut, i do not see any grace from them extended towards him , as a (maybe)fallen human being. There is a right way to deal with fallen people, for who is to say that tommorow i will not be next to fall? Isnt it only the grace of God that sustains us? Can we boast that we have a single righteous bone in our body apart from the grace of God?Can i be sure that if i would have been in his shoes i would not fail the test? There is a certain tone i detect in some people that bothers me, of self confidence, of self righteousness. I read Wurdbrand , I did not detect that, I listen to songs by Moldoveanu, ( specially „cu Haina iubirii sa acoper mereu”), I don’t detect that, same with the poems by Traian Dorz, people that experience the communism more than any of us. And here again I opened  myself up for the accusation of defending NP or I am being tolerant and I want the Judas to go free.I never said that. 
  Am I a friend of NP? Nope, I talk to him maybe 5 times a year, and even than , it goes like this  pace/pace.
  So , i don’t think you can take any points that I got for being the brother of my sister  for I don’t think we disagree on anything so far. I sure hope my sister does not read these blogs( I know she doesn’t , yet) ,  I might have a cold turkey on my plate for Thanksgiving. In the words of a  American „thinker” : can’t we all just get along”? 
               

  • Radu zice:

   @ GAbi Bogdan. Daca pentru NP evidenta din carte nui suficienta.Cind se insira foarte multi oameni la rind….ca a pus frati pe lista neagra a securitatii.Astea pentru tine nu-s suficiente dovezi.Atunci de ce-l condamnam pe Iuda din biblie.El Iuda din biblie a spus doar acela pe care eu il voi saruta.a luat punga si atit.Mare lucru.Dar dureros biblia spune ca mai bine nu s-ar fi nascut.Lepadarea lui Petru e cu totul altceva.Asta la afectat numai pe el insusi.De aceia Domnul vorbeste altfel despre asta.Tu spui NP are cea mai mare biserica.Va facut diaconi,prezbiteri etc Daca nu era el erati nimic….Nu crezi tu ca din dragoste pentru NP il ridici mai presus de Dumnezeu.Il faci mai atotputernic.Cu haina iubirii sa acoperi mereu,dar nu numai cind este vorba de NP sa vada Domnul in tine un om fara partinire,dar cind a aparut Balada speciala facuta dupa indicatii speciale Te-ai bucurat,Tu in cuvintele tale ai spus ,….ca Ceuta ii bun si sa le puna in versuri.Daca NP e unsul Domnului si ceilalti prezbiteri sint.Asa ca gindestete bine in ceia ce scrii.Stiu ca scrie.Cum ai facut asa ti se va face.Mai devreme or mai tirziu

   • gabi bogdan zice:

    Radu nu confunda biblia cu o carte. Biblia e divina , rm e umana.
    Np are cea mai mare biserica, acesta este un fact, ca e un lucru bun sau rau, depinde, eu nu cred ca e bun.
    Ca ia facut pastori pe multi, asta este un lucru foarte rau in opinia mea si a bibliei care ne spune sa nu ne grabim cu punerea mainilor…
    Despre balada , am fost sarcastic( meteahna mai veche) . I thought it was funny. That is it.

   • Radu zice:

    @ Gabi Bogdan.Inteleagate cine o vrea,dar eu nu te inteleg.Nu spuneai tu ca NP nu-i predicator si tine cea mai mare biserica si altii mari predicatori nu-s in stare sa tina 100 de oi impreuna.Il laudai ca si cum biserica a tinuto NP.Sa inmultit cu ajutorul lui.Ai uitat de Ajutorul Duhului sfint care inmulteste biserica etc….si acum imi spui ca eu confund biblia cu o carte NU STIU CARE DINTRE NOI.Daca trebuia sa unga atitia prezbiteri sau nu Nu stiu,Dar daca ai fost impotriva te-ai ridicat vreodata sa spui ca te abtii.Domnul Isus a ales 12 ucenici si unul a fost un vinzator.Cine a gresit???Credinta este sfinta frate-Tu trebuie sa o pazesti-De vrei cu Isus sa ai parte -Tu trebuie sa te sfintesti.

  • David Damian zice:

   Draga Gabi:

   Si eu stau prost cu limba Romana. Fac eforturi sa nu postez foarte gresit pentru a nu atrage satira celor care imi vad greselile. Sibian , crescuti in aceasi biserica simt imboldul sa iti dau ” fingers up” la postarile tale. Necazul este ca pe blog , pastori cum ar fii Cristian Ionescu sau Petrica Lascau sunt foarte bine pregatiti argumentativ. Cum natura mea este sa fac galerie punctului de vedere minoritar automat admir faptul ca ai generat reactii. Cit despre talentul muzical ma indoiesc ca iti lipseste de vreme ce e evident ca in plan artistic sunteti bine inzestrati ca familie in general. Totusi , de cite ori postez ma gindesc de citeva ori la asocierile care se vor face vis a vis de opinia pe care o propun. E limpede ca aici dam voce opiniei de vreme ce nu am cercetat cu amanuntul documentele , semnaturile, etc. Evident asa cum RM a cercetat diligent documentele referitoare la NP , si fratele NP poate sa aduca argumente publice in apararea dinsului . Este cert faptul ca trebuie facut abstractie de diviziunile interne ale bisericii penticostale ca sa poti sa fii un arbitru echilibrat. Eu si poate si tu nu putem fii astfel de arbitri pentru ca facem parte prea mult din trecutul biserici penticostale ca sa fim lipsiti de prejudiciu. Autorul carti RM daca nu ma insel este un pastor tinar, cu o educatie aleasa si probabil cu putina experienta din vremurile acelea. Noi pe de alta parte avem si vom avea afinitati. Am sa fiu sincer cu tine, il admir pe pastorul Cristian Ionescu si pe fratele Lascau. Ei fac parte dintr-o generatie transparenta si asta e un lucru bun. Chiar si faptul ca suntem uneori in dezacord cu ei si primim raspuns este de admirat. Simt o oarecare afinitate/loialitate si fata de cei care sunt demascati ca informatori deaorece pe multi dintre ei i-am avut musafiri in casa, am luat masa cu ei , etc. Tocmai afectiunea asta care o port pentru ei imi descalifica argumentele si asta e si dureros si regretabil. Ma incumet totusi sa fac citeva afirmatii referitoare la trecutul acesta dureros din care facem parte:
   1) Cultul Penticostal a traversat perioada comunismului si numarul fratilor si membrilor in biserici a crescut vertiginos. Presedintele si conducatori vremurilor au fost obligati la o oarecare duplicitate. Comunismul insusi a devenit compromis in momentul in care comunistii cereau declarati de la pastori cu scopul de asi salva propria lor pozitie.
   2) Regretabil o mare parte din conflictele interne ale bisericilor penticostale erau arbitrate de inspectorul de culte. Pozitia de power broker o desemnam noi insine in momentul in care ne turnam fratii. ( Tatal meu a fost judecat la legea 18 pentru venituri illicite. Declansarea procesului impotriva familiei noastre a venit ca urmare a reclamatiilor facute din interiorul biserici).
   3) La plecare in Statele Unite aproape fara exceptie li sa cerut pastorilor sa devina colaboratori . Evident uni au semnat, alti au confirmat verbal sau prin tacere , fiecare dupa cum a stiut mai bine. Ulterior acuza de colaborator a pricinuit familiilor noastre durere fie ca a fost adusa legitim sau nu .
   4) Atunci sau acum au existat si exista motive de ordin pragmatic care au determinat sciziunile din rindul communitati noastre. Pe vremea acea comunismul ne ingradea si ne obliga la o oarecare unitate impotriva marelui rau . In California in absenta comunismului am reusit multe biserici mici avem de toate pentru toti. Suntem in libertate si lipsiti de comunism.
   5) Generatiile viitoare dincolo de educatia istorica pe care o vor primi din cartea RM vor analiza la fel de critic evolutia post decembrista a bisericii penticostale, comercializarea ei si aparitia mega churchului precum si proliferarea ideologiilor personale in masa cu ajutorului aparatului mass media.
   Asadar Gabi noi ne putem considera fericiti ca am cunoscut o perioada in biserica penticostala marcata de framintari in spatiul live de cele mai multe ori fara sa putem arhiva. Ce scriu eu , sau tu si altii acum vor primi scrutina si criticile de rigoare. Un lucru e minunat, blogul RM nu da uitari trecutul nostru si permite acum generatiei noastre o reflectie amanuntita. Cred ca nu ma insel, dar tu ai fost in familia Bogdan in muzica un fel de prodigy. Talentat de mic la keyboard. Te salut cu drag!!

   • Gabi Bogdan zice:

    David, multumesc ptr. cuvintele tale .Sincere condoleante ptr. plecarea in vesnicii a fratelui Damian. Dinsul sa rugat ptr. mine la binecuvintare in Romania  si la nunta aici in America. 
    Ai perfecta dreptate , cred ca am crescut in perioda apogeu a penticostalismului, in care nu conteaza unde te duceai, ai miroseam pe pocaiti nostri  de la o posta.Imi amintesc de vremurile  in care se lua curentul joia seara in biserica si se tinea programul la lumanari, sau de  cana de apa legata cu ata de 
    robinetul din care ne adapam dupa citeva alergari in jurul adunarii.Drept sa itzi spun David , daca as avea sansa de a trai odata primii 18 sau 20 de ani din viata , cred ca as alege sa i traiesc din nou in Romania. 
    Cat despre educatia istorica a RM , dupa cate vad , in special dupa comunicatul/disclaimer dat de cult , am impresia ca asistam la un canibalism pocaiesc in care nu prea il vad pe Dumnezeu involvat.  Poate ca sint orb, nu stiu. Cred  ca multi se gandesc la reforma, uitand ca reformatorii sau luptat mai mult ptr. Adevarul  evangheliei,  nu ptr. dezgroparea/ ingroparea( depinde de tabara)  mortilor. Sper ca pina la urma, si cei care , au inceput cred, cu o atitudine nobila lucrarea aceasta, sa nu ajunga sa devina numai niste simpli partizani intr-o lupta de suprematie( in numele adevarului, bineinteles). Ce este foarte interesant, este tacerea totala a pastorilor din romania vis a vi de    activismul celor din America. M-as fi asteptat sa fie invers, strange, very strange. In special,  ptr. cei de aici , comunismul nu au avut nici o putere asupra lor, fara imputernicitul sa se uite peste umerii lor , fara vizita obligatorie la securitate lunea dimineatza. Nu e locul si timpul sa analizam lucrarea multor pastori din diaspora , dar daca ne-am uita la rezultate ……never mind. Asta ar fi o idee interesanta, o ” rasumparare a memoriei” USA edition. Now that would make an interesting reading. Cred ca rolurile s-ar inversa, s-ar auzii o liniste asurzitoare de peste ocean, si galagie mare din Romania..
    Sper sa ne vedem vreodata, cind vi la Portland sau eu in LA. ( de obicei in fiecare vara).  
         

    Sent from my iPad

 33. Draga Gabi,
  Ti-am spus eu ca pana la urma cantam „Kumbaya”!
  Mai avem putin…
  „Tu nu esti departe…”
  Iata cateva „fraude” intelectuale in pledoaria ta destul de dezlantuita dar si dezlanata cu privire la cazul „Portland”.
  1. Oricine are fapte bune si rele. Insa, nici in sistemul judiciar omenesc nici in cel ceresc nu exista legea compensarii. Platesti pentru o calcare de lege toata viata (si chiar toata eternitatea, daca nu te pocaiesti) independent de faptele bune pe care le-ai facut pana atunci.
  2. Faptul ca cineva a luat-o de „jos” in America nu inseamna ca n-a fost colaborator. In revers, as putea argumenta ca tocmai asa s-au putut „integra” foarte bine turnatorii. Fara sa bata la ochi.
  3. Ai spus ca nu putem da circumstante agravante prin asociere. Ca n-are ce face! Ca se agata si de-un pai… Dar in frazele urmatoare ii dai circumstante atenuante prin „calitatea” acuzatorilor si retractorilor! Aceasta se numeste duplicitate intelectuala!
  4. Spui ca „doar” pe baza dovezilor din carte nu il poti acuza! Dar nici nu-l poti apara. Ceea ce noi am facut „i-am dat timp sa se apere”. Dar, gandeste-te la un singur lucru: In transcrierea colonelului Mihut Avram, apare la sfarsitul „conversatiei” numele fratelui Cornel Mihai din Bucuresti (pe care l-am cunoscut destul de bine). Securitatea de Hunedoara NU stie nimic despre el si nici nu are cum, deoarece nu a „operat” in sfera lor de activitate. Ei se intreaba, cu sinceritate, cine o fi acest om („probabil vreun adventist”), si da ordin de identificare. Aceasta se numeste informatie „operativa” deoarece, ca rezultat al ei, chiar daca fratele Cornel Mihai a avut de suferit inainte de acea data datorita implicarii sale in raspandirea de Biblii si literatura religioasa, acum era „vandut” din nou de un frate care VENEA DIN AMERICA, CETATEAN AMERICAN! Acest caz dovedeste nu numai faptul ca transcrierile lui Mihut sunt autentice (nu avea cum sa inventeze nemele unei persoane de care nu stia), dar si faptul „colaborarii” active! A minimaliza acest lucru ca fiind „dovezi insuficiente” sau, clasificand turnatoria in trepte de gravitate, este un mod foarte sumar de a aplica adevarul si dreptatea! Si, sa nu uitam, acesta este doar unul dintre argumente.
  Uite ce te indemn eu:
  Faptul ca cineva are o sensibilitate familiala, emotionala, adica un atasament personal fata de un acuzat este normal si chiar nobil pana la un punct.
  Nimeni si nici eu nu iti reproseaza ceva cu privire la acest atasament de care dai dovada.
  Roaga-te pentru fratele in cauza. Suna-l si incurajeaza-l! Poate, daca ii esti cu adevarat prieten, este bine sa-l si indemni la adevar si pocainta!
  Dar nu il apara cu vehementa fara sa fi vazut „dosarul” (nu toti au avut „harul” sa si-l arda) deoarece s-ar putea sa fii foarte dezamagit mai tarziu. Si, sincer, mi-ar fi… mila de tine! Ceea ce scrie in carte este… ceea ce scrie in carte! CITESTE! Nu asta a deschis acest „dialog” interminabil, ci vehementa cu care au „sarit” unii ca tine sa denunte „ceea ce este scris”!
  Cu simpatie,
  Cristian Ionescu

  • David Damian zice:

   Draga Cristian:

   Pentru aportul pe care il aduci in clarificarea apelor tulburi din comunitatile noastre iti multumesc sincer. E o placere sa urmaresc programele din biserica dumneavoastra precum si sa citesc postarile aici pe blog. Am citit pe blog opiniile unora ca toti pastori din vremea respectiva au fost colaboratori . Nu asta e adevarul. Adevarul este ca tuturor li sa cerut sa colaboreze insa multi dintre ei au facut tot ce lea stat in putinta sa zadarniceasca filozofia ateist comunista si sa promoveze credinta noastra precum si idealurile noastre ca biserica. Nu sunt in pozitia unora de pe blog de a fii obligat sa imi apar vreun membru de familie si poate asta imi permite cu usurinta sa ma detasez emotional. Asadar, felicit RM pentru lumina care o aduce referitor la un trecut asa de obscur. Va felicit si pentru modul transparent in care va conduceti biserica. E lesne de inteles is observat ca nu acelasi lucru se intimpla peste tot in comunitatile noastre.
   Cu drag,
   David

   • Mult Har si Binecuvantare David!
    M-am bucurat sa ne vedem in CA, desi imprejurarea a fost trista!
    Sincere condoleante din nou pentru plecarea la Domnul a tatalui vostru, pastorul Nicolae Damian.
    Apreciez mult …aprecierile!
    Desigur, esti subiectiv, avand in vedere ca suntem prieteni de un car de ani.
    But, I’ll take ‘em anyway!
    Fii binecuvantat! Pe curand!

 34. Pingback: Cronici mondene (28) Deja vu, jamais connu « Vindecătoru

 35. gabi bogdan zice:

  #1 . Eu am vorbit de milă, nu de iertare.vezi răspunsul meu la frazele Samuel.
  #2. Good point. Dar din cite al stiu pe Np, nu cred că e genul de om care ar muri ptr. Cauza comunismului, sau ptr orice alta cauză.
  #3 circumstanţe agravante putem sa i dam, ce am vrut sa spun e ca nu cred ca Asta demonstrează ca e securist.
  #4 , aveţi dreptate, acolo este in pic de fum, de aceea am spus ca poate s turnat pe cineva vreodată, e foarte posibil, si dinsul a recunoscut.
  #5, nu am absolut nici o sensibilitate emotionala, Dimpotrivă intrun blog vecin cineva ma ameninta ca o sa spuna tot ce am spus rau de np. Nici nu ai am numarul de telefon ca sa il pot suna si am fost o singura data in audienta cu dinsul, anainte de a ma casatorii ptr.
  Marriage counseling, care a durat 10 minute! Not bad, a?
  Can i get my points back now?
  Multumesc, and i am really pleasantly surprised that a member of the clergy would take the time to talk to a commoner like me! Sper sa nu mi se suie la cap si sa cer sa fiu facut pastor, asha cum se obisnuieste pe aici prin portland. Ce conteaza, unde sint 35, mai poa sa intre unu..daca np scapa am toate sansele,ca dinsul i c-am face la norma, meteahna veche, daca nu cred ca tre sa ma mut la Chicago….

 36. alexandru zice:

  De ce astfel de oameni inca conduc spiritual alte suflete?

  De ce astfel de oameni detin inca pozitii, functii, titluri si domina, controleaza si manipuleaza alti oameni?

  De ce acesti oameni inca mai au autoritate spirituala in trupul lui Christos?

  De ce exista asa de mult abuz spiritual si inca nu se iau masuri in Romania?

 37. Christian Rad zice:

  Gabi, I am with you my brother. Even though I do not attend the church where brother Nikki Pop is pastor, I agree with your assessment. You are not the only one with that point of view and it doesn’t really matter what people think, usually the minority has the loudest voice. Good thing that we are judged by God and not some of our „leaders”.

 38. Pingback: Informatorii [3] « Trezire Spirituală

 39. Iustin Brad zice:

  La intrebarea DE CE ASTFEL DE OAMENI INCA STAU IN FUINCTII DE CONDUCERE ALE BISERICILOR ?? Pentru ca cei care ar putea sa le sugereze sa paseasca jos de la amvon sunt compromisi si ei sau au pe altii mai apropapecare au fost sau inca sunt turnatori si vinzatori.
  Apropape toti actualii ( pastori ) trecuti de 6o de ani au jucat rol duble in Bisericile din Romania pe timpul Comunistilor. Aces lucru se poate clarifica cerind verificarea amanuntita a dosarelor LOR . I-i avem aici in America unii din ei
  fiind pensionari dar detin puterea de a manipula oaminii din biserici in spiritul
  diabolic comunist ( avind doar o forma falsa de evlavie ). In timp vom verdea
  raul produs de EI in biserici daca vor fi tolerati sa stea dupa ANVOANELE bisiricilor. Aviz BISERICILOR din : […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s