Ecouri din Suedia

Am primit următorul mesaj din Suedia. Otto Rimås a fost la Marketsquare Europe 2010 și mi-a pus 1001 întrebări. Astăzi mi-a trimis acest mesaj, împreună cu vestea că într-un ziar creștin de mare circulație, Dagen, va apăra vineri un amplu articol despre carte. Am cumpănit îndelung dacă să îl public sau nu, fiind prea laudativ, însă am fost îndemnat de câteva persoane care au citit mesajul să îl public (după ce ieri m-au sfătuit să nu public un alt mesaj – și bine au făcut!)

Vasilică,

Cartea ta este o contribuție valoroasă la înțelegerea adevăratului caracter al comunismului și a influenței profund distructive  a regimului totalitar asupra unui popor. Materialul pe care l-ai alcătuit este o comoară pentru noi, cei care am trăit de partea liberă a Cortinei de Fier în toți anii opresiunii din Europa de Este, la mare depărtare de realitatea pe care o descrii. Tu ne ajuți să dobândim o înțelegere mai bună.

Noi suntem printre acei mulți din „Vest” care cu peste patruzeci de ani în urmă au fost profund mișcați de ceea ce citeam în cartea lui Richard Wurmbrand, „Torturat pentru Hristos”. Ceea ce am înțeles noi a fost atât de puțin, și totuși, a aprins în inima noastră un foc pentru Biserica prigonită din Europa de Est. Îți mulțumesc pentru lucrarea ta prin care avem acum acces la informații mai detaliate. Tu contribui la vindecarea ignoranței și la lărgirea orizontului nostru. Lucrarea ta este neprețuită.

Răscumpararea memoriei trebuie să fie tradusă în engleză cât de repede posibil. Suntem mii de oameni care avem nevoie de ajutorul tău de această dată pentru a înțelege adevărata față și caracterul metodelor infernale de infiltrare ale Securității și ale serviciilor secrete similare și pentru a înțelege cum a fost posibil ca Securitatea să aibă un asemenea succes sub Ceaușescu. Avem nevoie de cartea ta și pentru a percepe asemănările dintre ceea ce se întâmplă astăzi cu frații și surorile noastre în Hristos, Biserica persecutată, în sistemele totalitare din lumea întreagă.

Îți mulțumesc, de asemenea, pentru că ai adus la lumină eroii credinței, cei care nu au renunțat la integritate ca ucenici ai lui Isus și care niciodată nu și-au tăgăduit credința și nu s-au vândut ca informatori sau trădători, plătind un preț mare în suferință. Te rog să scrii și istoria acestora, de asemenea. Cu toții suntem îndatorați celor care au rămas credincioși și loiali Domnului, în ciuda tuturor presiunilor. Ei merită un loc proeminent în cărțile noastre de istorie și memoria colectivă.  Ei sunt o mare încurajare pentru toți cei care acum călcăm pe urmele pașilor lui Hristos.

Cartea ta contribuie și la înțelegerea traumei post-comuniste din Europa de Răsărit și din alte părți ale lumii. Nu încape îndoială că singura modalitate de a ne confrunta cu acest trecut, de a cădea la pace cu ceea ce s-a petrecut, este să permitem luminii adevărului să strălucească peste toate, adică peste tot ceea ce este dezgustător și rușinos. Durerea va fi crâncenă, dar ușurarea și restaurarea care vor fi aduse prin har și iertare vor fi cu atât mai mari.

Cel mai rău scenariu este să negăm și să ascundem realitatea trecutului. Cel mai bun scenariu, și fără îndoială că este singurul care conduce spre libertate spirituală, socială și relațională, este iertarea și reconcilierea. Construind pe Cuvântul lui Dumnezeu putem fi siguri că aceasta este singura cale spre un viitor bun. Cu siguranță că nu este calea cea mai ușoară, dar aceasta deschide drumul spre eliberarea Bisericii, ajutând-o să continue în puterea iertătoare a lui Dumnezeu și transmițând un mesaj puternic de har întregii lumi.

Ai scris o istorie a bisericii contemporane. Îți mulțumesc.

Lena și Otto Rimås

Profesori, Mariannelund Bible School, Sweden

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ecouri din Suedia

 1. Marcel Dogar zice:

  Ceea ce spune acest om este extraordinar de adevărat! Cred că şi noi, românii de pretutindeni ar trebui să fim mult mai activi în ajutorul fraţilor noştri din diferitele lagăre comuniste, aşa cum alţii ne-au fost nouă de folos.
  Această carte (am citit-o toată şi răscitit-o paţial) ne dezvăluie în detalii meticuloase mecanismul diabolic al comunismului şi indirect ne poate deschide ochii să vedem modalităţi eficiente de ajutorare a fraţilor noştri care strigă la Domnul după ajutor, chiar dacă, aşa cum este observat şi în RM în multe dintre sistemele comuniste existente rata compromiterii este mai mică, deoarece biserica a ales să rămână „în subterană”

  • Benza Samuel zice:

   Prietene, ai pus punctul pe „I”. Superb comentariu!!! Este una dintre cele mai tari aplicatii ale acestei carti, la care trebuie sa aluam aminte. Ai iesit din lagar, ce faci ca sa nu se mai repete? ce faci ca sa ii scoti si pe altii?

   Fi binecuvantat!

 2. Pingback: Vinovăția tăcerii « Vestea Buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s