Informatorul „Pavel Viorel” (4)

Ca orice altă meserie, slujba de informator oferă posibilitatea promovării și a recompenselor. Aportul informativ al lui „Pavel Viorel” s-a tradus mereu în recompense materiale. Cum orice listă este fatalmente incompletă, nici cea de jos nu reprezintă decât o parte din chitanțele cu care informatorul este răsplătit.

20.08.1976 200 Pentru ajutorul acordat
04.05.1977 100 Pentru ajutorul acordat
25.07.1977 100 Pentru ajutorul acordat
30.12.1977 300 Pentru ajutorul acordat
30.03.1978 400 Cheltuieli transport, cazare București
20.04.1978 300 Pentru ajutorul acordat
11.?. 1978 400 Cheltuieli transport
08.01.1979 200 Ptr. colaborare

Am socotit cel puțin 5.000 de lei care sunt primiți și pentru care s-a eliberat o chitanță. Iată un mic exemplu:

Am primit suma de 400 (patru sute) lei, reprezentând cheltuielile de transport și cazare în orașul București.

30.03.1978                 Pavel Viorel

Chitanța de mai sus a fost eliberată în vremea în care „Pavel Viorel” nici nu era încă elev la Seminar, ci doar aspirant. Însă drumurile de București i-au oferit ocazia să cunoască viitori colegi, profesori și mediul în care avea să fie acceptat grație intervenției Securității.

În 1978, a fost folosit în realizarea unor combinații, în cunoașterea preocupărilor elevilor seminarului teologic, iar în baza datelor furnizate s-au inițiat măsuri de prevenire a unor fapte care puteau să aducă atingere politicii statului.

În 1981, după ce a fost acceptat la Seminar, informatorul a fost transferat la Securitatea București. El intră astfel în rețeaua Direcției I, serv. IV, condusă de lt. col. Ștefan Gh. şi lt. col. Banciu Ioan. Aceştia nu au exploatat în mod adecvat prezența informatorului în raza lor de activitate, motiv pentru care întâlnirile au fost sporadice şi mai puţin utile decât cele coordonate de Securitatea Suceava, când informatorul era trimis doar pe termen scurt la Seminar în București.

În 1985 a revenit în localitatea natală și va începe o nouă etapă în viața informatorului.

Va urma

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Informatorul „Pavel Viorel” (4)

 1. Este de-adreptul cumplit să-ţi dai seama că aceşti vânzători de fraţi, au tupeul să trăiască în continuare de pe spinarea victimelor lor. Sunt extrem de creativi uneori să stoarcă bani de pe urmele suferinţelor produse de ei, chiar şi azi, când suferinţele au încetat. Unii scriu memoriale ale durerilor pe care tot ei le-au pricinuit.
  Am scris mai multe în „Lupta cu fiara” din blogul: „Paşi spre lumină”.

 2. innsbrock zice:

  „GANDESC DECI TRAIESC”,activitatea slaba a lui VP in bucuresti ca informator,o putem pune pe seama faptului ca a fost eclipsat de alti informatori poate chiar din randul colegilor de seminar,care printr-un miracol si din cauze neelucidate inca dosarul a ars,eu vorbesc si scriu ipotetic.O gluma mica e binevenita cred:-Am un prieten ce intr-o zi si-a trimis copilul un baietel de patru anisori sa puna in priza un incarcator de tel.mobil,foarte bucuros acesta cu misiunea indeplinita vine la taicasu si-i spune „gata tata am pus in priza informatorul. Nu stim care informator a fost pus in priza mai des,deoarece VP in perioada aceea a fost cam sters,probabil ca la intoarcerea in Suceava dupa terminarea Seminarului a recuperat,ca nu degeaba e de atunci si pana astazi in functie la CRPS

 3. Daniel Nicolae zice:

  Observ ca ati intrerupt de ceva timp publicarea fotocopilor pe blog. Asa de puternice sunt presiunile? Ar fi pacat ca demersul pornit sa nu ajunga la capat – curatenie morala in interiorul Cultului Penticostal!

 4. rubens zice:

  in general, cunosc cam tot comitetul regionalei suceava. eu citesc cu emotii si teama articolele despre acest informator. condamn actul colaborarii, dar stiu ca acel om, cand va fi descoperit public, trebuie sa aiba curajul marturisirii si caintei publice. cam banuiesc cine ar fi fost, cu toate ca un seminarist din acea perioada deja a marturisit colaborarea cu Securitatea…

 5. daniela c zice:

  DUPA CE AM CITIT CARTEA NU AM PUTUT SA DORM O SAPTAMINA GINDNDU MA CA AM GAZDUIT LA MINE PE FATA UNUI AGENT TIMP DE O LUNA SI CIND LAM GASIT IN CARTE ABIA AM INCEPUT SA LE PUN TOATE IMPREUNA SA IMI DAU SEAMA CA MULTE DIN CITE VORBISEM CU EA CA UN FACUT AJUNGEAU LA URECHILE CELOR DIN ROMANIA.MA INFIOARA FAPTUL CIND MA GINDESC CIT DE APROAPE AM FOST DE VINZATORI SI POATE MULTE LUCRURI AM IMPARTASIT CU EA DOAR DUPA 22 DE ANI SA IMI DAU SEAMA CINE PLATEA CHITANTE TELEFONICE DE PESTE $2000 PE LUNA CU UN MODEST JOB DE $6/ORA
  DOAMNE IARTA .

 6. Virgil C zice:

  De ce apare poza lui Vasilica in dreptul celui ce semneaza GRafa?

  • Mulțumesc pentru semnalare. Conferința din Cape Town ne ține pe toți cei din delegația română ocupați și am aprobat comentariile printre picături, fără să le pot filtra așa cum mi-aș fi dorit. În plus, internetul este foarte încet și foarte… scump. Am șters mesajul impostorului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s