Comunicatul Consiliului Bisericesc cu privire la „Rascumpararea memoriei”

În revista Cuvântul Adevărului s-a publicat următorul comunicat. Voi reveni cu comentarii imediat ce timpul mi-o va permite. Multe sunt de spus…!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

196 de răspunsuri la Comunicatul Consiliului Bisericesc cu privire la „Rascumpararea memoriei”

 1. rubens zice:

  De-a dreptul jenant! am sentimentul ca noi, credincioșii de rand, suntem considerati niste prosti…Oare oamenii astia nu-si dau seama ca nu mai o conduc o turma de needucati??!!

 2. vaxaly zice:

  Nici n-am mai stiut cu ce mana „sa-mi mai fac cruce” dupa ce am citit comunicatul. Acum pe bune, chiar atat sunt in stare sa faca domniilor lor? Ma asteptam, sincer, la un demers frumos, la putina sustinere, dar constat ca sunt oameni „defectuosi” intr-un sistem defectuos. Sa-mi fie iertata iesirea, insa sunt profund „atins” de aberatiile care nu contenesc sa iasa din gura unora. Doamne, ai mila de noi toti ca deja s-a ingrosat gluma!

 3. pete zice:

  pt .comunicat. Este dureros ca nici macar nu-si mai cer iertare ci doar scuze de la cei ce au suferit. Rusine mare!

 4. In cateva minute voi intra in sanctuar pentru serviciul de seara al Bisericii Elim si nu am timp pentru o reactie mai elaborata la Comunicatul de mai sus.
  Ceea ce pot spune „intr-o coaja de nuca” (cum se exprima adesea fratele Caraman) este ca acest Comunicat este cel putin refractar prin dezasocierea ostila fata de RM, sumar in …asumarea trecutului si evaziv in a proclama atitudini mai specifice in vederea pocaintei adevarate. Prima reactie, aproape involuntara, cand am citit Comunicatul a fost: „doar atat?”. Lansez aceasta intrebare celor in masura sa raspunda, si care probabil sunt mai informati decat noi: DOAR ATAT?
  Voi reveni.

  • Domnul să vă dea har la slujire. Desigur că acest document va fi analizat în următoarele zile și întors pe toate fețele. Frații noștri nu se dezmint atunci când dau un comunicat… Este important de știut că acest document lapidar este produsul vechiului Consiliu Bisericesc, fiindcă cel nou se va întruni abia după Congres. Nici eu nu am avut prea mult timp de comentat, fiindcă încerc să acord toată atenția congresului la care particip la Cape Town.

   • Daniel Vaduva zice:

    Frate Vasilica, Domnul Isus cu voi la Congres.
    Dar mai ales la intoarcerea acasa.
    Ne rugam pentru tine si pentru comunitatea constanta.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Cu respect, Vasilica, dar este comunicatul actualului CB.
    Daca nu iti convine reactia fratilor este de inteles, cred insa ca ar trebui sa-i respecti!

   • De unde ai tras concluzia că acest comentariu este lipsit de respect?!?

   • Daniel Vaduva zice:

    Frate Ioan pastor penticostal…..
    Cred ca omul trebuie respectat pentru cea ce face si este (intelegandu-se caracterul pe care in scurgerea anilor l-a cultivat in sine) nu pentru pozitia pe care o ocupa. Doar ca au ajuns in functii de conducere (numai Domnul stie cum au ajuns si peste cati au calcat pana acolo sus) acum noi toi trebuie sa ne supunem orbeste si orice opinie diferita de a lor este considerata lipsa de respect. Common brother give us a break.
    Cineva spunea: „batranetea nu-i o calitate…. orice om (intelept sau mai putin intelept) de imbatranit tot imbatraneste”

 5. Marcel Dogar zice:

  …ei, ei…, multe „e” de spus…!

  „… scuze dacă cineva a avut de suferit din partea unor colaboraţionişti”
  1. scuze (biblic, nu? – traducerea-i greşită)
  2. dacă (deşi noi nu prea credem că… deoarece nu avem la dispoziţie…)

  Chiar şi Papa Ioan Paul a putut să calce peste mândria catolică, cerând în numele Bisericii IERTARE pentru greşelile trecutului.

  De ce nu aplică pasajele pomenite?
  Dan. 9:5 „Noi am păcătuit, am săvârşit nelegiuire, am fost răi şi îndărătnici, ne-am abătut de la poruncile şi orânduirile Tale.”
  …Chiar aşa…?
  Daniel, ai avut la dispoziţie, spre analiză toate elementele?

  Uff…!
  Mă întreb ce aduce mai multă durere: istoria sau prezentul?

  Doamne, iartă-ne!
  Doamne, ai milă de noi!

 6. Am aşteptat acest comunicat cu nerăbdare. Ştiam că el reflectă o opinie şi de opinia aceea se leagă viitorul Cultului Creştin Penticostal din România.
  Acum că am citit aşteptatul comunicat, nu pot să fiu decât dezamăgit de gestul simplu şi simplist cu care o întreagă istorie este băgată din nou sub preş, ca un fapt divers (evident jenant), de care liderii CP cred că se pot descotorosi cu nişte simple scuze.

  • manuintrigatu zice:

   Bine ati revenit in lumea de fum si oglinzi! In aceasta lume paralela nu sunt coincidente ci doar lucruri prost sau „bine” facute. In ’95 a fost actiune in gen secu de al schimba pe Trandafir de la conducerea ITP cu Marinel. Toti studentii erau revoltati (mai putin cei cu prietene la Colegiul Biblic 😉 ), insa putin stiau ca aceasta venea din partea „prietenului” Rivis Tipei. Am invatat cat am fost in CP ca „preafericitii” mananca la aceeasi masa si ca nu se stie cine pentru cine lucreaza.

   • eugen zice:

    v-as ruga sa enumerati mai mule persoane daca stiti,sa-i cunoastem,ispravnicia lor,ei zic ca au stat in furtuna pt biserica,dar nu zic ca ei au provocat furtuna!

  • Opriş Victor zice:

   Stimate frate Petrică, chiar te-ai aşteptat la alt răspuns de la domniile lor? cred că ai făcut o afirmaţie retorică …
   Mă întreb ce va urma pe pământul acesta plin de sâlnicie …

 7. Marius J. zice:

  POCAINTA SINCERA??????????????????WOW !Asta-i tot ?Nici o semnatura sa stim si noi cine este in spatele acestei ABURELI (smoke screen)Eu am cel mai mare respect pentru fiecare Pastor care a semnat la Atlanta!!!!!!!!!!Voi NU ati semnat ceva asemanator petru ca aveti ceva de ascunssss!!!!!!!Alfel cum explicati acesta lunga tacere, voi sau tu(cine esti sau sinteti) credeti ca sintem chiar asa de naivi !Cine este Consiliului Bisericesc putem sa avem ceva numele cine a scriso????

  • O listă nu ne ajută cu nimic. În Consiliu au fost lupte „seculare”. În cele din urmă, cei care au susținut o abordare matură și corectă a demersului RM au fost minoritari și s-au mulțumit măcar cu acest comunicat, pe care l-au perceput ca un pas înainte. Sper că am percepția corectă.

 8. DRAGO zice:

  Comunicatul dat de CBCCP ,personal,il asemen cu „funia din casa spinzuratului.”

 9. Anghel zice:

  Contradictia a devenit un obicei

 10. Vasile Gabrian zice:

  Pe langa faptul ca acest comunicat vine foarte tarziu este si extrem de sumar, scris intr-o limba de lemn proprie sistemului pe care unii dintre semnatari probabil ca inca il mai plang.
  Citirea lui mi-a starnit si mie aceeasi intrebare ca fratelui Ionescu: Doar atat?
  Sa speram totusi ca noul consiliu bisericesc (oare merita scris cu majuscule?!) va indrazni sa faca mai mult, cel putin sa faca diferenta intre scuze si iertare.

  • Să sperăm… și să ne rugăm. Cred că ceea ce a fost de spus s-a spus de ambele părți. Cine nu are creierul spălat de propaganda comunistă sau neo-comunistă, și-a putut forma o opinie. De acum trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea lideri după inima Lui.

 11. Pingback: Conducerea Cultului Penticostal s-a făcut de căcat. Iar. « România Evanghelică

  • alaxandra zice:

   Ce trist, Alin? Previzibil.
   Iar.

   • Pingback:Conducerea C.P s-a facut de…….

    Daca Comunicatul C.B foloseste un limbaj de lemn(cum spun
    uni)atunci limbajul de mai sus, ce este ?

    ”Vorbirea voastra sa fie TOTDEAUNA cu har,dreasa cu sa-
    re…..”(Col.4-6)
    ”Sa nu se auda nici cuvinte porcoase,nici vorbe nechibzuite,
    nici glume proaste,care nu sint cuviincioase”(Efes.5-4)

    Frate Joldes,ma bucur ca mai sint oameni cu judecata sa-
    natoasa inte pastorii pentecostali !

    S.M-Pastor New York

  • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

   Ce limbaj! Jenant! Sigur nu reprezinti Romania Evanghelica! Esti din alta zona! Scuteste-ne de comentariile tale <evanghelice<!

   • Al cui limbaj este nepotrivit? Al lui Alin sau al tău?

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Vasilica poate tu esti fericit cu titlul din pingback-ul lui Alin. Eu nu sunt.
    Daca esti fericit n-ai decat sa promovezi un astfel de limbaj.
    Insa voi fi impotriva unu astfel de limbaj jenant, nu nepotrivit. Cu un astfel de limbaj el este orice, numai evanghelic nu!

   • Rodi zice:

    Frate Joldes, pingback-ul nu face parte din comentariul lui Alin Cristea. Linia aceia inseamna ca e comentariu separat, si e din partea blogului Rominia Evanghelica.

   • Rodi zice:

    imi cer scuze,aveti dreptate. Am accesat pingback gresit.

   • Marcel Dogar zice:

    Dragă frate Joldes Ioan- pastor penticostal,
    chiar dacă, personal, probabil că nu aş folosi acest acest limbaj, zâmbesc totuşi la faptul că noi considerăm mai murdar limbajul care exprimă sec şi necolorat o acţiune, sau evaluează un „comunicat”, decât acţiunea, sau comunicatul însuşi, care a cauzat această „evaluare” onestă.
    Ne-ar place, ca atunci când facem lucrurile într-adevăr aşa de mirositoare cum le-a evaluat Alin, să găsim totuşi sinonime mai blânde, nu chiar atât de „aromate”!

   • Marcel Dogar zice:

    Vasilică, mulţumesc pentru operaţia estetică ;)! Arată într-adevăr mai bine aşa.

   • Aprecieri legate de Comunicatul CB al CCPR
    A trecut ceva timp de la publicarea carţii Răscumpărarea Memoriei şi autorul cărţii cât şi susţinătorii lui au aşteptat o reacţie oficială din partea CCPR.
    Acest răspuns a venit sub forma unui comunicat al CB al CCPR.
    Doresc să fac câteva aprecieri legate de comunicatul conducerii noastre.
    1. Acest comunicat trebuie privit ca un pas înainte legat de rezolvarea problemei reale pe care o are organizaţia noastră în raport cu fenomenul colaboraţionist. Se recunoaşte că au existat anumite fapte condamnabile şi consider că acestă recunoaştere este un pas spre lumină. Un pas modest, dar totuşi un pas. Negarea ar fi însemnat un pas spre întuneric şi o dorinţă de acoperire a trecutului.
    2. De asemenea se asumă trecutul CPR cu bunele şi relele sale. Se recunoaşte faptul că au fost şi părţi întunecoase în istoria noastră. Iarăşi pot să văd aici un pas spre lumină.
    3. Suntem chemaţi la o pocăinţă sinceră după modelul profetului Daniel. Pluralul noi este folosit de profet şi este sugestiv pentru liderii nostri şi pentru noi toţi.
    4. Sunt de acord cu alţi comentatori că formularea ne cerem scuze nu este cea mai potrivită, dată fiind gravitatea subiectului în discuţie. Ar fi de dorit (în speranţa că acest comunicat este doar un început al acestei pocăinţe sincere) să fie înlocuit cuvântul scuze cu iertare.
    5. Având în vedere că toate informaţiile care există şi pe care le avem despre fenomenul colaboraţionismului sunt parţiale este cinstit să credem că doar Dumnezeu poate face o evaluare corectă şi o judecată dreaptă.
    6. Se enunţă faptul ca autorul RM a lucrat pe cont propriu. De fapt intenţia lui a fost să nu ştie nimeni din actualula conducere a CCPR despre RM. De aceea cei care sunt nemulţumiţi că cei din conducere n-au ştiut trebuie să-şi exprime nemulţumirile faţa de autor.
    7. In final, suntem îndemnaţi, printr-un verset biblic, să fim însufleţiţi de lucrurile de valoare.
    Consider că acest acest comunicat este un pas înainte, un pas spre lumină şi trebuie văzut ca atare. Sunt sigur că mulţi nu vor fi mulţumiţi (am citit aceste nemulţumiri pe blogul fratelui Vasilică, RM ), dar cred că nemulţumirea lor se datorează unei agende diferite de cea a fraţilor din conducerea CCPR. Ei vor stărui în nemulţumirea lor, indiferent de câte comunicate va da conducerea organizaţiei noastre. Vor fi mulţumiţi doar atunci când obiectivele pe care şi le au propus vor fi atinse.
    Cred că indiferent de agendele oamenilor, de potrivirea sau nepotrivirea lor cu agenda divină, lucrarea lui Dumnezeu prin Biserica Penticostală din România va continua. El ce începe duce la bun sfârşit. El este Biruitorul şi cei credincioşi Lui sunt de asemenea biruitori

   • David Damian zice:

    Frate Joldes Ioan

    Frumos ati despicat firul in zece. Comunicatul aminteste ( si mie imi trezeste nostalgi ) de stilul lui Nicolae Ceausescu, indeosebi cind se vorbeste despre ” angajindu-se in acelasi timp la pocainta..etc”. La urmatorul Komunikat ar fii frumos sa va invite dinsii sa il editati dumneavoastra si spun asta nu pentru ca sunt de acord cu punctul de vedere pe care il sustineti, ci pentru ca ati acoperit frumos mirosul de caractere rincede deconectate de realitatea mult mai dinamica, onesta si transparenta a lumii in care traim. Problema este una simpla, nu mai traim vremurile in care nu avem voie sa ne exprimam liber. Asadar , zadarnic se mai incearca inabusirea opiniei libere sub tot felul de pretexte.
    Consiliul Bisericesc poate sa doarma linistit , s-a spalat pe miini pe plan legal si nu isi asuma nici o responsabilitate. Mai rau de autorul RM , a carui carte am cumparat-o in doua exemplare ieri, cu speranta ca va face suficient profit sa se poate apara de litigatiile care vor urma din partea propriilor nostri frati penticostali. Aproape toate agresiunile comunistilor impotriva familiei mele au fost initiate si sustinute de uni membri ai biserici , lucru bun care a culminat in eventuala noastra despartire definitiva de trecutul acesta murdar. Nu, nu atac credinciosi penticostali vis a vis de care am sentimente de dragoste pura. Sa stiti ca in biserici acolo in Romania aveti oameni buni , cinstiti , de o puritate si dragoste coplesitoare, insa de cele mai multe ori prezenta lor este umbrita si bunatatea lor e corect apreciata de cei care le exploateaza inocenta.
    Nici mie nu imi place limbajul folosit in Pingback. Cine la pus acolo a uitat pentru un moment, dar pentru asta il putem ierta ,ca aici in sfera aceasta tot ce este rinced este frumos impachetat si ca speranta este ca noi cei ce scriem suntem suficienti de destepti sa desfacem pachetul folie cu folie.

 12. ionutrosioru zice:

  Rezolutia din 4 septembrie 2010 a A.G.C.R.P. Constanţa oare a fost luata in considerare de vechiului Consiliu Bisericesc???
  Sa ne asteptam de la nou consiliu la raspunsuri punctuale vizavi de propunerile rezolutiei???

 13. ionutrosioru zice:

  Rezolutia din 4 septembrie 2010 a A.G.C.R.P. Constanţa oare a fost luata in considerare de vechiului Consiliu Bisericesc???
  Sa ne asteptam de la noul consiliu la raspunsuri punctuale vizavi de propunerile rezolutiei???

 14. alex zice:

  Si uite-asa ,cu un comunicat, strutul baga capul in nisip……

 15. suceavaevanghelica zice:

  Cand se transmite un comunicat in nici un caz nu folosesti o astfel de cromatica care aduce a reclama la acadele. Nu ai cum sa iei in serios un astfel de mesaj. Comunicatul ar trebui sa aiba o „tinuta” care sa reflecte autoritatea. Comunicatul redat pe fundal roz cu ciudate caractere albastre intr-o lemnoasa exprimare sfideaza bunul simt.
  Va mai fi un nou comunicat din partea noului Consiliu Bisericesc?

  • manuintrigatu zice:

   este de inteles atata timp cat consiliul CP-lui a strans in jur o gramada de capuse! M-am hotarat sa nu mai scriu aici insa aceasta „acadica” cu gust de aspartan mi-a produs o mare scarba…

  • Da, va mai fi un comunicat cusut cu ață albă… Îl pot citi doar cei a căror rațiune a mai rămas trează la acest ceas de petarde și fumigene.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Ori este un inceput de drum ori sunt fumigene si petarde. E bine sa fii exact!

   • Tocmai spuneam că nu pot să înțeleagă decât cei care au învățat să vadă dincolo de fumigene. Răspunsul tău întărește această afirmație. Mulțumesc.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Tu ai scris mai sus apoi vorbesti de petarde sau fumigene. Ori e una ori e alta.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Tu ai scris inainte Cred că pe undeva, și acest comunicat face bine demersului nostru. În sfârșit avem un răspuns oficial, o luare de poziție care poate să însemne un început de drum. si apoi vorbesti de petarde si fumigene. Ori e una ori e alta!

 16. Un comunicat soarte subtire din partea unor oameni care se pretind ca sunt grei. Oare putem chiar asa de usor ingropa trecutul ? Nu este oare sinceritatea compromisa pentru totdeauna ? Oare acei care au arat cu juncana comunista sa ne mai predice despre adevarata slobozenie cand, prin tradarile lor legau fratii sinceri si le punea familiile lor in pericol? In comunicat se specifica ca CCCP ( ce coincidenta interesanta ) ” Isi asuma trcutul cu bune sau rele sale „, dar ce spunem de prezent. O istorie care nu se invata se repeta.

 17. LIO zice:

  „Recunoastem dar nu recunoastem… dar daca este asa, ne cerem scuze, dar nu ne asumam nici o raspundere…”
  Trist, vag, dovedeste ca defapt nu au vrut sa abordeze tema RM si i-i deranjeaza. Ei nu cred in versetele citate, daca are crede, ar fie reactionat diferit.

  • Propun ca pe baza acestui Komunikat inspirat să fie făcută o modificare și la Evanghelia după Matei:

   Zacheu i-a spus lui Isus: „Doamne, dacă am nedreptățit pe careva (deși nu îmi vine să cred), îmi cer scuze. Dar să nu aibă pretenții de la mine. Dovezi, dacă are cineva, mai bine să le țină pentru el. Eu am avut grijă să le ascund toată viața, de asta am supraviețuit prin toate regimurile și sunt tot mare vameș. Așa că, în lipsa dovezilor (ce eram prost să consemnez eu furtișagurile mele?), eu îmi cer scuze de păcatele pe care… sigur nu le-am făcut.
   În încheiere, propun celor care mai cred în Scripturi, să citească ce a spus Daniel, că de la mine sau de la Consiliul Bisericesc nu sunt șanse să mai vedeți o mostră reală de pocăință. Așa că mulțumiți-vă cu ce citiți în cărți! Când vine vorba de pocăință, nu vă putem da decât referințe biblice. Faceți ce spune popa, nu ce face popa cu al său Komunikat.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Putin respect!
    Si nu te astepta ca toti sa fie de acord cu tine!
    Poate ca ei stiu mai multe despre istoria RM.
    Astept sa vad si istoria acestei istorii.

   • Ioane, ce să înțeleg despre afirmația ta de aici: „Poate ca ei stiu mai multe despre istoria RM”?
    Știe cineva ceva de acuzat cu privire la istoria RM? Să vorbească direct. Hai să nu batem câmpii cu bănuieli, suspiciuni și aluzii, asta este dezinformare în formă calificată.

   • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

    Tu ai lucrat la RM cativa ani si astepti asa repede istoria despre RM. Sa vem putintica rabdare!

 18. Pingback: Comunicatul oficial al Consiliului Bisericesc – o interpretare subiectiva | Trepte

 19. Gherghel Virgil zice:

  Scriam mai demult ca avem prea mari asteptari de la congres deoarece era necesara acea ,,pocainta sincera” la care se face referire in comunicat sa inceapa de la alegerile din cadrul comunitatilor. Daca priviti spre structurile conducerii comunitatilor ,,sunt la vremuri noi tot noi” mai putin la comunitatea de Bucuresti. Fratilor, pacatul nu are rusine de aceea e necesara scoaterea la lumina a tuturor probelor care la ora actuala circula ,,pe sub mana”. Se vehiculeaza nume de pastori pe net cu nume conspirative care sunt in conducerile comunitatilor si cultului si ne asteptam la comunicate care sa cuprinda asumarea greselilor trecutului ? Un grup de frati de la o comunitate au formulat contestatie la alegerile comunitatii deoarece erau mai multi votanti decat trebuia conform numarului de membri si se solicita completarea declaratiei de probitate morala privind necolaborarea cu securitatea a tuturor pastorilor din structura de conducere a comunitatii, dar a fost respinsa de consiliu bisericesc. Ne ramane doar atat, sa nu asteptam minuni de la congres ci sa ne rugam ca Domnul sa se atinga de slujitori si sa faca lumina in miscarea penticostala.

  • Petre Bâle zice:

   Lansez public o întrebare – de ce în revista Cuvântul Adevărului din octombrie apare pe copertă ca fiind validate toate alegerile, inclusiv cea din comunitatea MM-SM, iar punerea in discutie in CB a contestatiei a fost dupa aceasta aparitie. Revista a fost editată şi tipărită înainte de Consiliul Bisericesc. de ce cineva şi-a permis să comunice conducerea filialei ca fiind validată înainte de decizia CB? sau era hotărâtă respingerea contestaţiei dinainte?

 20. Nelu zice:

  Nu ma asteptam ca cei care conduc actualmente Cultul Penticostal sa aiba o alta pozitie fata de situatia prezenta, si nu ma astept nici de la viitorul Consiliu Bisericesc sa fie altfel, va rog sa observati cum au fost aranjate algerile din comunitatile regionale.
  – VREMURI NOI, TOT NOI!!!
  Cu acest comunicat s-au facut inca odata de rusine cum de altfel s-au facut de rusine in multe situatii in care au intervenit in biserici – dar cui ii pasa?
  Sa ne rugam lui DUMNEZEU sa intervina EL, caci numai EL poate, pentru ca prea si-au consolidat pozitiile.
  Rusine!!!!

 21. Valer Brancovan zice:

  @Comunicat
  Habemus …dictum! Peste muntii Carpati se inalta un fum subtirel anuntind cu timiditate ca tot a iesit ceva din gura si mintea colectiva a liderilor nostri referitor la chestiunea zilei, demersul RM!

  Ca si alti dezamagiti am sa observ si eu urmatoarele:
  1. Dupa 20 de ani de postcomunism, limba de lemn a marelui clopot scoate din nou o bufnitura, nicidecum un sunet clar,cristalin, fara ambiguitati; o indicatie clara ca brucanismele sunt valabile inca azi si ca inca nu putem vorbi decit gresind despre „postcomunism”! Comunismul este inca un stil de viata si relationare foarte prezent in mintea si inima romanului si nici macar Brukanus Nostradamus nu este corect cu privire la punctul istoric, de la care incolo, vom putea vorbi de noua era, cea vertabil postcomunista. Asadar, sa tot observam volens-nolens ca vreun vasilica a scris vreo carte despre vreo istorie cu niscaiva fapte ce, hmm, hmm… „par” condamnabile, dar totul este relativ, pentruca noi, unii, stind strimb si judecind si mai strimb, nu o sa-i putem da problemei de capat decit la ziua de apoi cind vom avea…mai multe dovediri, poate chiar toate dovezile! Oameni buni, nu este vorba despre matador, ci despre taurul rosu: Vasilica Croitor l-a inteposat si l-a scos in arena in vazul nostru al tuturor, ar trebui sa-i dam fara echivoc vreo lovitura decisiva de gratie!
  2. Autorul RM n-a fost transformat nici macar din greseala in „martir,nu,cel putin la timpul prezent, dar urmariti meduza, ea inca n-a murit. Pentru timpul prezent sa savuram o mica biruinta: dragul nostru Vasilica exista si nu trebuie sa-si mai ceara scuze de la nimeni ca exista. De capul lui poa’ sa scrie orice isi doreste, chiar despre fapte care ne foarte privesc, dar daca va veni vorba de resposabilitati, interpretarile lui personale vor fi doar ale lui si probabil acum sau in eschaton, va plati! Asadar, am o intrebare: daca tot numim acele fapte „condamnabile” a. pe ce criterii o facem? si b. daca sunt condamnabile, de ce nu sunt dovezile suficiente pentru emiterea unui verdict clar ci mai trebuie, corect si politic, sa asteptam cuminti …ziua de apoi, cind, cit de adevarat, vom fi judecati cu totii?
  3. Trecutul nu are atribute in comunicat. M-as fi asteptat sa- i spunem cu drag sau in obida si rusine „al nostru”, „penticostal”,etc caci oricum liderii despre care scrie in RM au fost chiar liderii nostri nespus de pretuiti si respectati. Actuala garnitura de lideri au crescut din radacinile strabune, nu-i asa? Distantindu-ne de ei, ii lasam saracii iarasi singuri si nu ne putem pocai in contul unui trecut pe care nu ni-l asumam, nici macar vag.
  4. Pocainta celor mici si a celor mari este din nou doar un cliseu, el sper sa se fi referit la toata suflarea penticostala, adica mari sau mici in functii si grade, mari si mici in ochii lor sau ai altora, mari si mici in virsta, etc. Spus mult prea simplu, doar micii se pot pocai cu adevarat, marii doar daca sunt marii mici batrini, ar putea avea sansa.
  Cind fariseii scrisneau din dinti la argumentele lui Stefan cel cu fata de inger, nu-i putem suspecta de nici o urma de pocainta, nu-i asa? Asadar, nu-l putem ucide pe mesager, sau trage in teapa de Halloween a la Vlad Tepes, musai il vom iubi, mari si mici si solidari cu un trecut foarte romanesc, nu patagonez, nici macar balcanic,ne vom aduna resurse pentru o agenda serioasa de pocainta, cu date si locuri si lant de postitori si rugaciuni, caci acest soi de …stafii nu vor inceta sa ne bintuie fara o urgenta actiune decisiva de reconciliere si pocainta. Timpul baladelor mioritice si al manelelor duhovnicesti balcanice a cam trecut, lasindu-ne cu izul amar de putregai in nari!
  5. Oare noul clopot va fi din arama cu limba de otel si sunetul clar, ce tot anticipati, frate Vasilica, care lupte au fost ” seculare”, cind si unde?!…
  Toate cele bune,
  Valer Brncovan

  • George Gavrus zice:

   Am avut acelasi sentiment de dezamagire si nedumerire.
   Prin expresile “si anumite fapte condamnabile” si “daca cineva a avut de suferit” se incearca banalizarea sau chiar negarea jertfei celor ce au suferit . E o relativizarea a adevarului.
   Din pacate in contextul acestui document “asumarea trecutului” e o expresie golita de continut.
   Consiliul bisericesc rateaza sa abordeze chestiunea esentiala si anume adevarul – in masura in care il cunoastem, si lanseaza scuze penibile de genul: nu am fost consultati in privinta editarii cartii. Ce relevanta are asta? Ar fi modificat consultarea faptele istorice? Sau poate ca da?
   E trist oricum.
   Oare chiar reusim noi pocaitii penticostali ca structura bisericeasca sa ratam in asa hal ceasul pocaintei?

   • George, sunt atâtea lucruri de spus cu privire la acest Komunikat. Timpul nu îmi permite să o fac și conexiunea la internet este foarte slabă la Cape Town, dar vine și momentul în care am să pot scrie… Până una-alta, am să mă rezum la a afirma că dacă scria Ceuță o baladă era mai bine.

  • Luptele seculare au avut loc în Consiliul Bisericesc, atunci când s-a pus problema:
   a) semnării unei declarații de către fiecare păstor
   b) alegerilor de la Comunitatea Suceava (unde trebuia validat „Pavel Viorel”)
   c) înființării unei comisii care să meargă la CNSAS și să ceară dosarele membrilor din Consiliul Bisericesc
   d) trimiterii unui Komunikat către țară

 22. BENZAR zice:

  GRAVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV
  Isi bat joc de popor…
  Oameni astia mai gandesc ???
  Chiar poporul din biserica pare atat de prost in ochi lor???
  Sincer mi-e „scarba” de raspunsul lor!!!
  Pocainta striga toti pastori,dar ma intreb ce inteleg ei prin acest cuvant???

  Cred ca pentru uni ziua judecatii va fi foarte grea,dar ma mangaie gandul ca pentru aceeia care tin cu Adevarul va fi o zi de mare bucurie, atunci totate interpretarile si toate comunicatele astea scrise cu subIntelesuri vor fi traduse de insusi fiul lui Dumnezeu tuturor si atunci vom vedea cu totii puterea adevarului.AMIN

  VINO DOAMNE CAT MAI CURAND!!!

 23. BENZAR zice:

  Ma gandeam ce ar putea sa faca pocaitii?,ce as putea sa fac eu,ce ar putea sa faca un simplu membru din biserica cand vede ce se petrece.
  Si sincer nu pot sa fac decat doua lucruri,sa ma rog si sa PLANG,sa stiti e de plans,e grav, e foarte deranjant,e nici nu gasesc cuvintele potrivite sa descriu ceea ce simt citind acest comunicat,parca ar fi ceva din „MAREA CONSPIRATIE MONDIALA”

 24. Ionel zice:

  Era de asteptat un asemenea comunicat. Ce poti sa te astepti de la oamenii care conduc si reprezinta astazi cultul penticostal. Se aseamana intr-o oarecare masura cu politicienii de azi. Putin le pasa de turma. Interesele lor nu corespund cu asteptarile enoriasilor. Atat timp cat cei care au colaborat cu securitatea si ocupa in continuare functii in bisericile penticostale, nu se va „misca” nimic in biserici. Atat timp cat oamenii cu bani fac legea in biserici si si-au cumparat ” imunitatea” fata de randuiala si trairea crestina, constiinta biserici va adormi. Si asta si datorita lipsei de opinie a enoriasilor. Incet, incet, incepe si biserica evanghelica sa semene cu cea ortodoxa. Un fel de traditie ptr enoriasi si o afacere ptr cei care conduc, si ptr cei care castiga de urma ei.

  • Ionel, ai căzut în păcatul generalizării. Unii pot fi descriși cu cuvintele de mai sus, dar să nu uităm că sunt mulți alții care au susținut nevoia de a ne pocăi și de a ne răscumpăra trecutul nostru.

 25. petruburac zice:

  Vasilica, vreau sa stiu unde a fost publicat acest comunicat pentru ca am verificat in numerele revistei pe Octombrie si Septembrie 2010 si nu am gasit. M-am uitat si pe site-ul revistei.

  Sau este vorba de ceea ce va aparea in numarul pe Noiembrie 2010???

  Cred ca este corecta publicarea completa a sursei.

 26. Opriş Victor zice:

  Ca păstor care am avut de suferit din partea regimului comunist, nu pot decât să îmi exprim durerea şi dezamăgirea faţă de acest comunicat. El nu face cinste celor care l-au gândit, întocmit şi semnat, nu aduce nici o recunoaştere eroilor adevăraţi ai credinţei penticostale şi nu conduce la nici un beneficiu actual şi spiritual în mişcarea penticostală română. Scuzele nu ajută cu nimic … De aceea, eu, în calitate de păstor penticostal, mă văd nevoit să cer iertare tuturor credincioşilor penticostali care au avut de suferit de pe urma acestui sistem ticălos … şi poate că mai au încă. Pentru ca să fiu înţeles la ce mă refer, la nici două luni după revoluţie, acelaşi ofiţer de securitate care m-a interogat de-a lungul anilor negri, m-a întâlnit şi m-a curtat pentru a trece cu subsemnatul pe la ei. Filajul, presiunile, manipulările le-am simţit şi la 12 ani de la revoluţie într-o chestiune personală.
  Fie ca Dumnezeu să ne călăuzească.

  • Frate Victor, simt și eu nevoia să îmi cer iertare cititorilor pentru Komunikatul pe care l-au citit. Cineva trebuie s-o facă și pe asta, nu-i așa? Domnul să aibă milă de noi.

  • Marcel Dogar zice:

   Frate Victor,
   primiţi, vă rog, şi scuzele CCCP, dacă cumva…, bineînţeles, fără a avea toate… elementele!
   Ei, da! Asta e Elementul de bază lipseşte!

  • David Damian zice:

   Frate Victor:

   Ati fost la noi in casa la Sibiu . Eu eram copil de 15 ani . Imi aduc aminte ca erati asteptat cu multa emotie de credinciosi . Imi aduc aminte de predicile minunate , pline de substanta si carisma. Imi aduc aminte ca ati fost iubit de frati din Sibiu si de tatal meu . Au existat sperante la noi si la multi alti frati din Biserica ca veti fii repartizat ca pastor la Sibiu dupa plecarea noastra. Nu a fost sa fie asa . Am aflat cu multa tristete de faptul ca ati fost arestat si incarcerat de comunisti pentru ajutorul acordat fratilor de credinta. Nu cunosc multe persoane in viata de zii cu zii care sa fii suferit in modul acesta . De obicei despre alti citesc in carti . Mie mia fost dat harul sa va cunosc , sa va ascult si sa va admir in timp real. Copil fiind sigur am trecut neobservat. In momentul in care am aflat de arestarea dumneavoastra am experimentat un sentiment de lasitate vis a vis de faptul ca am plecat din Romania si am lasat povara aceasta pe umeri altora. Ba mai mult , citesc acest comunicat al Conduceri Cultului Penticostal si am senzatia ca retraiesc clipe din trecut in care dumneavoastra primiti din nou palma regimului . Sunt sigur ca conducerea cultului din vremea comunismului ar fii mindra de comunicatul de mai sus. El se apropie uluitor ca stil de directivele care le primea tatal meu de la Bucuresti in ani comunismului . Sunt sigur ca cuvintele de dezasociere in mintea lor reprezinta ” good politics” . Probabil ei spera ca fratele Vasilica Croitor sa se impiedice astfel vadita lor lipsa de pozitie va fii astfel validata. Ce e si mai grav este ca dinsii nu isi asuma nimic, sunt vagi si generalizeaza. Sunt sigur ca pe vremea comunismului ati simtit abandonul fratilor si la-ti inteles atunci . Insa acum cine le hraneste frica , a cui slujitori sunt? Aproape toate societatile libere isi manifesta gratitudinea celor care leau dat libertate prin lupta lor. Dincolo de faptul ca limbajul folosit in comunicat pare arhaic ( poate eu sunt depasit fiind plecat de 30 de ani ) el pare stilizat in spiritul vag care ar primi cu siguranta aprobul inspectoratului de culte a anilor 80.
   Va salut cu drag si Domnul sa va binecuvinteze!!!

  • Florin zice:

   Da. In aceasta varianta, cu acest tip de sentimelte ar fi trebuit scris „Comunicatul”.

   Multumesc pentru exemplul frumos de urmas al lui Christos.
   Poate trece pe aceasta pagina si cineva din Consiliu, sa ia exemplu.

 27. Tim zice:

  Intrucit acest comunicat l-am citit prima data pe blogul fr. Lascau primele mele cuvinte au fost:Daca cineva a crezut ca acest comunicat v-a suna altfel s-a inselat amarnic.Un cult intreg care nu a scos un cuvint…,cu f f mici exceptii,nu putea sa ne comunice altceva.? RM este scrisa”in nume personal”,de continut “raspunde autorul”,dar ma intreb de vinzarea fratilor,incasarea banilor ,excursiile prin strainatate CINE RASPUNDE,tot autorul cartii

 28. Dan H. zice:

  Vag
  General.
  Exceland in arta politicianista de a vorbi si a nu spune nimic.
  Invocand manipulativ franturi de adevar de genul „nu judeca”, pentru a ascunde, a eschiva, in chestiuni unde interesul personal primeaza. „Nu judeca” in fapt presupune „nu ma judecati pe mine / pe noi” – principiu care se aplica selectiv in functie de cine judeca pe cine.
  Nu, nu sunt dezamagit. Orice dezamagire presupune o amagire initiala si, marturisesc, nu m-am asteptat la altceva din partea actualilor conducatori. Un rinocer nu poate scoate porumbei pe gura….

 29. alin Duciuc zice:

  Dati-mi voie sa va dau un sfat. Sa nu va asteptati la lucruri prea mari de la conducerea CP pe viitor ca tot cei ce sunt vor fi. Locurile sunt ocupate pana dupa venirea Domnului.

 30. Eu spun că e de bine, chiar dacă sună rău 🙂
  În primul rînd, atestă meritele lui Vasilică Croitor, de pionier, de explorator într-un deşert de gheaţă.
  În al doilea rînd, dovedeşte că e necesară o schimbare de mentalitate la vîrf, pentru care cei douăzeci de ani de neocomunism şi cartea acesta nu a fost argumente suficiente.
  În al treilea rînd, cere o reacţie tip manifest, care să împingă pe baricade pe tinerii penticostali.
  Doru Radu a avut dreptate, la mine pe blog: revoluţiile nu se fac cu oameni bătrîni.
  În al patrulea rînd, faptul că acest comunicat a „căzut” în postul mare a lui Emanuel Conţac, el reprezintă o pedeapsă greu de suportat pentru editorul lui Vasilică Croitor. Sunt convins că onor conducerea va primi mulţumiri din partea sa. 🙂

  • Marcel Dogar zice:

   Şi eu am scris la fratele Lascău pe blog, că azi, dorind să văd partea bună a lucrurilor, apreciez că nu l-au exmatriculat pe Vasilică (încă).

 31. biruitorul zice:

  stimabililor…daca tot faceti referire la daniel cap9 v8 de ce spuneti ca ce a fost scris in RM a fost scris in nume personal, de ce va deziceti si de trecut si de prezent? mai cititi inca o data daniel 9v8…Doamne noua ni se cuvine sa ni se umple fata de rusine,da,noua,..

  • Daniel Vaduva zice:

   Imi cer scuze pentru cei din conducerea CP, biruitorule, dar programul este f f f incarcat si anul acesta si in urmatorul cincinal. Asa ca ai mai putea astepta (20 de ani) pana vor citi daniel 9?

 32. IONEL ANDRUS zice:

  ,,SPIRITUL COMUNIST” E PRINTRE NOI !

  COMUNICATUL CULTULUI PENTICOSTAL,ESTE O RUSINE PENTRU PENTICOSTALI.
  ESTE JENANT,REVOLTATOR,SFIDATOR. ASTA INSEAMNA SA AVEM OAMENI SLABI PREGATITI IN CONDUCERE.
  SUNT OAMENI CARE AU CAPACITATEA DE JUDECATA,DE GINDIRE LIMITATA, + SINCERITATE,SERIOZITATE PE CALE DE DISPARITIE.
  NU INTELEG DE CE NU SE RETRAG DIN FUNCTIILE PE CARE LE DETIN SI IN CARE AU AJUNS DE CELE MAI MULTE ORI ,,INTIMPLATOR” !
  CUM SA RECUNOASCA SI SA IA TAURUL DE COARNE UNI CARE SUNT SUSTINUTI DE INTERESE MATERIALE SI PRIETENI,LUCRURI CARE SUNT PARALELE CU CU CE AR TREBUI SA FACA EI.
  DIN PACATE TOTUL SE INVIRTE IN JURUL BANILOR.
  CUM SA CONDAMNI PE CINEVA CARE TE-A PROPULSAT SI TI-A ASIGURAT UN POST CALDUT ? TREBUIE SA FI RECUNOSCATOR,NU? ! DUPA ACEST TIPAR SE CONDUC UNII.
  UNDE ESTE MORALITATEA,SERIOZITATEA…CALAUZIREA DOMNULUI ?
  EI SPUN CA DUMNEZEU IA PUS IN SLUJBA(CA EI NAR FI VRUT),ATUNCI DE CE NU SE LASA CALAUZITI DE DUHUL DOMNULUI IN TOT CE FAC ?
  CINE E PUS DE DUMNEZEU IN SLUJBA, SE VEDE CU OCHIUL LIBER !
  TREBUIE SA APARA SI ALTII CA CROITORU, SA SPARGA ACEASTA CARAPACE A ADEVARULUI ASCUNS.
  CU PROFUNDA DEZAMAGIRE,IONEL – RO.

 33. BENZAR zice:

  Fratilor am vazut ca foarte multi sunteti nemultumiti de tot ceea ce face conducerea cultului Penticostal din Romania.
  Eu as avea o propunere pentru toti aceeia care vor o schimbare, ce ar fi daca ne-am uni cu toti in rugaciune si post pentru ca Dmunezeu sa lucreze la alegerile care urmeaza,stiti bine ca avem nevoie de o schimbare,insa noi suntem prea mici sa facem ceva,dar Dumnezeul nostru e un Dumnezeu Atotputernic care poate face minuni.
  Avem nevoie de schimbare si la nivelul conduceri cultului si la nivelul nostru simplu.
  Stiu ca ne place multora sa vorbim sa comentam mult pe aceasta tema ,dar haideti sa ne unim la rugaciune sa facem un grup de rugaciune pentru Tot ceea ce se intampla in biserica Penticostala si in mod special pentru alegerile care urmeaza in scurt timp.
  Astept raspunsuri sau poate alte idei mult mai bune…
  Daca putem face ceva cu adevarat,atunci putem sa ne rugam!!!

  • Marcel Dogar zice:

   Dragă Benzar,
   sunt foarte de acord cu tine şi cu imboldul tău, dar să nu uităm că materializarea lucrurilor cerute în post şi rugăciune stă în mâinile noastre.
   Revoluţia Română a putut fi împlinită prin ieşirea în stradă unită nu individuală, care în prealabil a fost bine ancorată în post, rugăciuni şi lacrimi fierbinţi ale multor credincioşi!
   Cred că nu se poate una fără cealaltă.
   Dacă doar postim şi ne rugăm, plângem şi ne văicărim, dar nu deschidem guriţa în şedinţe sau când e nevoie, atunci nu se întâmplă nimic. Iar dacă vorbim, protestăm, facem sesizări, semnăm petiţii sau orice altceva, fără a pune la baza acestor implicări active în câmp deschis ceea ce tu subliniai – adică postul şi rugăciunea, suferinţa, durerea adâncă şi încărcătuta de energie spirituală – toate acţiunile se vor spulbera ca aburul!
   Dacă Estera doar ar fi chemat la post, dar nu şi-ar fi riscat viaţa, ieşind în faţa împăratului, nu ar fi oprit Dumnezeu măcelul programat!

   E nevoie la modul cel mai serios de post şi rugăciune, care să preceadă şi să susţină inevitabila „ieşire în stradă”!!

   • zxcv zice:

    Care „revolutie romana” ? si va mai suparati ca altii va spun ca nu stiti pe ce lume traiti?

   • BENZAR zice:

    Aveti dreptate in ceea ce spuneti,chiar foarte mare dreptate,insa stiti ce este cel mai grav ca o mare parte dintre noi comentam pe net sau pe la colturi si atunci cand trebuie cu adevarat sa sustinem Adevarul ne ascundem si asteptam sa faca Dumnezeu ce-o vrea el.
    De aceea sustin in primul rand postul si rugaciunea,ca prin acestea sa putem iesi in fata sa cerem schimbare cu adevarat si vocile noastre sa fie auzite.
    Daca vrem schimbare trebuie sa luptam pentru ea cu adevarat asa cum a-ti spus.
    Dumnezeu sa ne ajute.Amin.

   • Marcel Dogar zice:

    revoluţia română, care – dacă nu vrem să-i recunoaştem alte merite – a făcut posibilă scrierea cărţii RM. Fără această revoluţie noi nu ne-am fi împărtăşit pe acest blog, care nici n-ar fi existat.
    Iar cât despre lumea în care trăiesc, eu ştiu bine care e şi nici nu mă supăr dacă alţii îmi spun că „nu ştiu pe ce lume trăiesc”.

   • BENZAR zice:

    Imi cer scuze pentru persoana care vorbeste despre revolutie fara sa se fi informat macar putin.
    Sper ca nu credeti ca acel comentariu ar fi fost scris de mine.
    Va multumesc.

 34. Am promis ca voi reveni cu un comentariu mai amplu.
  Nu este nevoie.
  Cele de pana acum reflecta intr-o mare masura si punctul meu de vedere.
  Totusi, doresc sa clarific un lucru:
  Este gresit sa vedem in acest demers „un prim pas spre lumina”.
  1. NU este doar un prim pas ci si …un ultim pas. Adica, spiritul acestui comunicat spune: cu asta basta! Ce credeti ca urmeaza, un al doilea comunicat care sa-l corecteze/explice mai in detaliu pe primul?
  2. NU este un pas spre lumina ci spre intuneric. Un intuneric care consta in lipsa de specific si de claritate. Cateva din frazele comunicatului mi se par adevarate disimetrii (prima parte nu se potriveste cu a doua), ceea ce imi spune ca au fost „emanate” in mod nervos, colectiv si conflictual!
  Iar in ce priveste „viitoarea” vs. „actuala” conducere, in acest caz, sunt unul si acelasi lucru.
  Frate Vasilica („autorul in nume personal, raspunzator de ce-a scris si… care nu ne-a consultat ca nu mai aparea RM”),
  stiu si inteleg presiunile la care esti si vei fi expus! Mai multe si mai mari decat cititorii acestui blog isi inchipuie!
  Cum spunea un comentariu: „nu esti (inca, adaugarea mea) martirizat!
  Ne rugam ca Domnul sa te intareasca!

 35. Gherghel Virgil zice:

  Pentru cei care mai credeti in minunile congresului va rog sa cititi pagina 21 din Cuvantul Adevarului luna octombrie 2010. Art 32 ,,La o data stabilita de CB si intr-un anumit loc se vor aduna toate comitetele comunitatilor, cu cel putin 15 zile inainte de data congresului pentru a stabili candidaturile pentru presedinte, vicepresedinte, secretar general”. Se precizeaza clar ca intr-un anumit loc comitetele comunitatilor vor stabili candidatii din randul pastorilor cu o vechime de 8 ani in pastoratie si membri ai CB. Daca se dorea cu adevarat o curatenie morala si spirituala a conducerii Cultului Penticostal se facea si precizarea ,,care vor completa o declaratie scrisa pe proprie raspundere ca NU au colaborat cu securitatea”. De aceea trebuia sa se tina cont la nivelul comunitatilor ca ,,pestele se ….. si se curata de la coada”. Daca comitetele comunitatilor si consiliul bisericesc erau curate ne puteam astepta la o conducere a cultului penticostala pe masura si alte … comunicate. Pe ultima pagina cum bine scria cineva apar conducerile comunitatilor inclusiv la MM-SM inainte de rezolvarea contestatiei la comunitatea MM-SM. Mai mult la comitetul comunitatii MM-SM la vot s-a stiut ca alegem 6 membri pe cand acum vedem pe coperta revistei ca am ales 7 membri dar nu in ordinea numarului de voturi avute ci aleator. Daca tot au fost mai multi participanti la vot de ce sa nu fie si mai multi membri in comitet? Domnul sa faca lumina.

 36. Bine ca-i „har” in adunare!!!

 37. Mity Piscuc zice:

  …. în afara oricărui pericol…!!!!

 38. Străinul zice:

  Vasilică, dacă tot eşti la Congres,stai liniştit(deocamdată ai cele mai multe comentarii).Mă gandesc să nu pierzi firul.

 39. sanerugam zice:

  Va chem sa ne rugam cu toti pentru fratele Vasilica si cartea pe care a scris-o si deasemenea pentru alegerile care urmeaza in cadrul Cultului Penticostal.

 40. Valentin Licxandru zice:

  Eu consider ca nu e momentul de emis/scris aprecieri, fie ele si partiale, preliminare; daca vom privi acest ,,comunicat” ca fiind ,,first opinion”, se poate intelege chiar mai bine…intotdeauna, prima reactie este de sorginte emotionala, chiar cu accente viscerale; in acest caz, urmatoarele luari de pozitie sunt edificatoare. Este o reactie emotionala care nu are nimic a face cu realitatile de dupa 19 noiembrie a.c. E un fel de ,,ca sa nu zic astia multi ca n-am zis si noi ceva”. Opinia mea…

  • ionutrosioru zice:

   Declarația de la Atlanta ii incriminează. Modul in care au raspuns pastorii din SUA ar fi trebuit sa constitue un model, insa primim „acadele”…

 41. Pesimistul zice:

  Avand asteptari de la „mai marii” cultului e similar cu a te astepta de la concucerea ortodoxiei sa fie onesta…au trecut prea multi ani de la inceputuri incat sa se poata pastra „religiunea curata”, mecanismele sociale isi spun cuvantul…

 42. rubens zice:

  ATENTIE!! DIVERSIUNE!!

  stimatilor, metodele comuniste inca functioneaza! acest comunicat nu a fost publicat in vreo revista. ni s-a prezentat ca si cand ar urma sa fie publicat, insa ei au lasat anume „scurgerea de informatii” ca sa vada ce impact ar avea „komunikatul” lor!!…ce parere aveti?

 43. Stefan Buhai zice:

  Ce diferenta intre „ne cerem scuze” si „noi am pacatuit”, „noua ni se cade sa ni se umple fata de rusine”
  Eu n-am gasit in Biblie ca pacatele din trecut pot fi sterse doar printr-o simpla ‘asumare’ a lor. Daniel nu a spus „Doamne , imi asum trecutul si imi cer scuze” (am consultat mai multe traduceri…)
  Nici macar ‘scuzele’ nu existau daca Vasilica nu ar fi scormonit trecutul.
  Totusi cred ca exista inca sanse pentru fiecare, dar este nevoie de pocainta sincera.
  Astept un comunicat al CB inspirat din IOEL cap.2: „Sunaţi cu trâmbiţa în Sion! Vestiţi un post, chemaţi o adunare de sărbătoare! Strângeţi poporul, ţineţi o adunare sfântă! Aduceţi pe bătrâni, strângeţi copiii şi chiar pruncii de la ţâţă! Să iasă mirele din cămara lui şi mireasa din odaia ei! Preoţii, slujitorii Domnului, să plângă între tindă şi altar şi să zică: „Doamne, îndură-Te de poporul Tău! Nu da de ocară moştenirea Ta, n-o face de batjocura popoarelor! Pentru ce să se zică printre neamuri: „Unde este Dumnezeul lor?” (Ioel 2:15-17)”
  Domnul sa ne ierte!

 44. Gherghel Virgil zice:

  Cei care lasati cate un mesaj aici cred ca merita sa semnati si petitia.
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p66407048.html

 45. sateanulonline zice:

  Ce asumare a trecutului?????

  Asomare, mai deraba…

 46. viorel a zice:

  Am citit cartea si cele mai multe comentarii pe blog,altadata poate ca o sa fac cateva comentarii asupra RM acum insa un gand referitor la comunicatul consiliului.
  Fratii care sunt in conducerea cultului nu POT sa dea un altfel de comunicat din mai multe motive unele fiind semnalate in comentarii.Parerea mea este ca sistemul de organizare adoptat de cultul penticostal din Romania ,cel episcopal,nu lasa prea multa libertate de miscare (gandire)pastorilor din tara.Interesant este faptul ca desi seamana foarte mult cu sistemul de conducere comunist,sistemul acesta piramidal a fost preluat de la Churh of God(daca cei ce sunt membri in biserici apartinand COG ar citi cu atentie”statutul” COG ar fi surprinsi sa afle cat de centralizat-episcopal este sistemul).Au fost cateve comentarii care pana si pentru fr.Vasilica pareau prea radicale dar eu cred ca innoirea-inprospatarea conduceri cultului fara punerea in discutie a intregului sistem nu ar rezolva mare lucru sau cel putin nu pe termen lung.
  Din pacate asa cum mentionam inainte, fratii pastori din tara(cu foarte putine exceptii)sunt prea dependenti de sistem ca sa poata schimba ceva.Multa pace.

 47. Gabi Pal zice:

  Desi, comunicatul este scurt, vag, sec, teoretic, convenabil si interpretabil, el reflecta totusi pozitia conducerii actuale a CCPR. Nadajduiesc insa ca in viitor pozitia acestora va fi mai clara si mai coerenta, daca nu in communicate atunci macar in actiunea practica care ar trebui sa urmeze!

  Cateva observatii si opinii personale mai jos:

  1. Comunicatul prezinta o disociere clara a conducerii CCPR fata de cartea “Rascumpararea memoriei” si autorul ei. Prin urmare, fiind scrisa in “nume personal” ea reflecta o opinie personala a autorului care atrage dupa sine o raspundere tot personala acestuia. Prin aceasta disociere, conducerea CCPR isi declina orice “raspundere” (ciudat cuvant in acest context) fata de continutul cartii respectiv acesta varianta necosmetizata a istorie noastre. Cred insa ca in acest context, conducerea CCPR ar trebui sa-si asume mai degraba toata “raspunderea” -pe care fara indoiala o are, decat sa si-o decline politicos si politicianist, pentru simplu fapt ca nu a fost consultata in privinta editarii cartii.

  2. Comunicatul exprima in opinia mea, o mentalitate veche si irelevanta, cu privire la centralitatea cultului penticostal din Romania si pretentia acestuia de a monopoliza atat cuvintul penticostal cat si tot ce se leaga de acesta. Asteptarea de a fi consultata in “privinta editarii acestei carti” imi aminteste de convulsiile anilor ’90, cand conducerea CCPR avea o reactie virulenta fata de formarea unei societati penticostale de misiune crestina in Romania (SPMCR) – din cel putin 2 motive: folosirea cuvantului penticostal in denumirea unei structuri care refuza sa se subordoneze conducerii centrale a CCPR (ceea ce parea la acel moment un sacrilegiu pentru unii), iar pe de alta parte evident lipsa de “consultare” cu conducerea CCPR a grupului de initiativa a acestei organizati de misiune. Asadar, sunt surprins ca aceasta mentalitate centralizata si monopolista se pare ca a supravietuit lungii tranzitii a “democratiei romanesti”, existand inca in mentalitatea unor unor slujitori. Probabil ca acesta demonstreaza din nou cat de negativa si de profunda a fost influienta sistemului comunist asupra structurii si organizarii CCPR, daca si dupa 20 de ani de liberate si democratie, unii se pare ca sunt inca tributary acestei mentalitati!

  3. Comunicatul recunoaste existenta unor “anumite fapte condamnabile” – in trecutul miscarii penticostale (cele evidentiate cu documente) insa din nou isi declina responsabilitatea unei actiuni concrete – lasand la latitudinea lui Dumnezeu, care va judeca toate lucrurile.

  La acest moment nu cred ca se asteapta o interpretare a acestor fapte condamnabile ci mai degraba o recunoastere a lor: a falimentului moral si spiritual lamentabil a unor lideri ai miscarii penticostale din Romania, a abdicarii in fata unui sistem diabolic si ateu, iar apoi se astepta o condamnare a sistemului comunist care ne-a distorsionat gandirea, teologia si structura de organizare, si nu in ultimul rand se astepta o chemare la pocainta sincera, specifica si publica.

  4. Comunicatul exprima totusi o asumare de catre “conducerea actuala”, a trecutului “cu bunele si relele sale”. Ce inseamna oare acesta asumare a trecutului? Asumarea presupune “a lua ceva asupra sau pe seama sa; a se angaja să îndeplinească ceva” (conform DEX). Ce isi propane conducerea CCPR sa faca ca urmare a acestei noi perspective istorice “necosmetizata” a miscarii penticostale din Romania. Era de asteptat sau poate ca nu este inca prea tarziu, insa normal ar fi angajarea conducerii CCPR intr-un proces constient si coerent de rascumparare a memoriei noastre colective!

  5. Comunicatul cheama totusi pe toti slujitorii si se angajeaza in acelasi timp la “pocainta sincera”. Insa cum istoria confirma faptul ca deseori liderii se pocaiesc mai greu decat credinciosii de rand, piedica fiind de cele mai multe ori orgoliile personale, aceasta chemare si angajare a slujitorilor la pocainta sincera, risca sa ramana doar o intentie frumoasa si nobila. Cred ca actiunea si chemarea practica a consiliului pastoral al Conventiei din SUA, respectiv actiunea si chemarea comunitatii de Constanta, demonstreaza mult mai mult pragmatism si responsabilitate decat cea a Consiliului Bisericesc din Romania. In ce priveste “scuzele” exprimate de conducerea CCPR, consider ca folosirea acestui cuvant absolut nepotrivit acestui context, reflecta mai degraba o lipsa a asumarii greselilor trecutului, respectiv un preludiu al pocaintei “sincere” care se vrea implementata! Cred ca suferinta victimelor “colaborationistilor” nu poate fi rascumparata cu scuzele de rigoare ci mai degraba doar cu o cerere de iertare, clara, specifica, publica, oficiala si fara echivoc!

  6. In ce priveste finalul comunicatului si invocarea ajutorului Duhului Sfant pentru a ne insusi smerenia si “adevarului atitudinii” (?!) prefetului Daniel exprimata in rugaciunea sa, cred se potrivea foarte bine o chemare nationala la post si rugaciune, la pocainta pentru ca “noi am pacatuit, am savarsit nelegiuire, am fost rai si indaradnici, ne-am abatut de la poruncile si oranduirile Tale.” (Daniel 9:5) Daca unii (mai multi sau mai putini) au fost sau inca mai sunt vinovati – prin comitere (colaborare, tradare, etc), cred ca altii (probabil cei mai multi) – noi restul suntem probabil vinovati – prin omitere, prin tacere, prin acoperire, prin inabusirea memorie, istoriei, amintirilor, prin nemarturisirea greselilor noastre celor fata de care am gresit, preferand o cerere de iertare generala Domnului.

  Fara indoiala indemnul lui Pavel din Filipeni (4:8) este bine venit si ar fi bine sa ne insufleteasca in prezent si in viitor, insa faptul ca nu ne-a prea insufletit in trecut, lucru demonstrat cu prisosinta in cartea “Rascumpararea Memoriei” desi l-am folosit si predicat si atunci chiar daca se pare ca unii nu l-au prea crezut relevant si aplicabilil in acele vremuri, nadajduiesc totusi ca invatand din istorie nu o vom mai repeta!

  In final, as vrea sa reiterez ceea ce am mai exprimat in urma cu 3 luni pe site-ul “Rascumpararea memoriei” (Argument), citez:
  „La acest ceas tarziu al istorie, cred ca Dumnezeu ne ofera o noua oportunitate, atat noua ca si slujitori cat si ca si miscare penticostala in Romania, o noua oportunitate a pocaintei si a indreptarii nedreptatilor comise de unii fratii de-ai nostrii, oportunitatea unei reconcilieri reale, care sa re-credibilizeze slujirea, slujitorii si biserica Domnului in Romania si in Diaspora.

  Cred ca principiul fundamental pe care ar trebuie sa ni-l insusim noi ca slujitori, in urma acestui demers, este imbratisarea cu convingere a unei sluijri necompromise si principiale atat inaintea lui Dumnezeu cat si inaintea oamenilor. Constient de faptul ca daca nu invatam din istorie, riscam sa o repetam, cred ca acest exercitiu de “rascumparare a memoriei” este foarte necesar, insa la feld e necesar sau poate chiar mai mult, este invatarea lectiilor ce decurcg din ea. Nu de alta, dar in vremurile care ne stau inainte s-ar putea sa ne reintalnim cu situatii similare chiar daca contextul ar putea fi diferit, in care doar cei ce vor ramane credinciosi (loiali, necompromisi, dedicati) pana la capat, ei vor ramane in picioare. Doamne ajuta!”

  Gabi Pal
  Melbourne, Australia

  • Vasile Gabrian zice:

   Gabi, ai deschis o rana mai veche cu punctul 2. Ca unul care am fost direct implicat in SPMCR am trait din plin cele amintite de tine. Dar stii care este tragedia la numai 20 de ani de la acele evenimente? Unii dintre cei din generatia SPMCR (daca pot sa ma exprim in felul acesta) sunt astazi in postura semnatarilor acestui comunicat. Mie greu sa scriu despre acest fapt, intrucat imi amintesc cum era la acel inceput, iar astazi ma crucesc de-a dreptul (nu stiu nici eu cu care mana!) cand vad unde s-a ajuns, in numai 20 de ani.

   • Gabi Pal zice:

    Vasile,
    Imi aduc aminte de grupul „revolutionarilor” din ’90 din care stiu ca ai facut parte! Ati realizat lucruri frumoase, conferinte pastorale, conferinte de tineret, misiuni, plantari de biserici, cursurile IEF, apoi Colegiul BIblic Est European, ca sa numesc cateva doar – sunt rodul viziunii si muncii voastre de atunci. Ati deschis drumuri noi, „destelenind un ogor nou”, oferind o speranta noua si o alternativa spirituala bisericilor din Romania! Daca este asa cum te exprimi tu mai sus – si desigur fiind un „insider”, cred ca stii despre ce vorbesti, atunci este intr-adevar regretabil!

  • John Tipei zice:

   Cea mai lucidă şi completă analiză a comunicatului de până acum!

 48. ftdorel_Chicago zice:

  Un comunicat fara responsabilitate si respect fata de ceei care au suferit . Separe ca responsabilitatea iertarii ramane pe umerii scritorului R.M. „….este o carte in nume personal si raspunderea pentru continutul ei ii revine in totalitate autorului …”

  „…… in tara unde prostia este iertata nici inteligenta nu trebuie pedepsita…”

 49. ionut andrisan zice:

  Doamne ai mila..

 50. Pingback: Comunicatul oficial al Consiliului Bisericesc al Cultului Penticosta față de cartea Răscumpărarea Memoriei « Clujul Evanghelic

 51. Pingback: Comunicatul oficial al Consiliului Bisericesc al Cultului Penticostal față de cartea Răscumpărarea Memoriei « Clujul Evanghelic

 52. Alin Cristea zice:

  Joldes Ioan- pastor penticostal a luat-o razna cu procedura în spațiul public.

  Eu sînt responsabil pentru ce spun eu (acolo unde spun), Vasilică Croitor pentru ceea ce spune el și așa mai departe.

  Vasilică Croitor, ca și alții, și-a exprimat dezacordul cu titlul postării mele de pe blogul România Evanghelică.

  Nu am considerat necesar să afișez vreun comentariu de acest fel.

  Este de-a dreptul nostim să creadă cineva precum Joldes Ioan- pastor penticostal că îmi voi schimba titlul, limbajul, stilul, strategia DOAR pentru că aș incomoda pe cineva.

  Ca să reiau șirul chestiunilor biblice, dar nu teologice:

  „Din cuvinte vom fi socotiți vinovați sau nevinovați” e o afirmație biblică, dar nu teologică. INIMA va fi judecată, adică centrul de comandă al ființei umane.

  Că dacă am fi judecați după cuvinte (Nu oricine zice Doamne, Doamne va intra în Împărăția lui Dumnezeu), atunci am vorbi toți cu psalmi și cîntări de laudă și, gata, am cîștiga un loc în rai.

  Ipocrizia e probabil motivul cel mai grav al nereușitelor bisericilor evanghelice în societatea românească (și în diaspora).

  • Joldes Ioan- pastor penticostal zice:

   Pentru ca ai cerut sa te las fiind ocupat cu „lucruri importante” nu pot sa nu iti las cateva versete la care sa meditezi in pauze
   F.A. 8 22. Pocaieste-te, dar, de aceasta rautate a ta si roaga-te Domnului sa ti se ierte gandul acesta al inimii tale, daca este cu putinta;

   23. caci vad ca esti plin de fiere amara si in lanturile faradelegii.” si
   Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui, iar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; caci din prisosul inimii vorbeste gura. (Luc.6:45)

   • Alin Cristea zice:

    Să încep și eu cu versete biblice?

    Nu de aia există versete biblice, ca să ne duelăm cu ele sau să folosim mitraliera de versete biblice.

    Celor ce scriu comentarii anemice (și cu nimicnicie) le spun să nu mă deranjeze cu prostii. Am lucruri mai importante de făcut decît să mă trag de șireturi pe email cu mai știu eu cine care a aflat care este adresa mea de email…

 53. David Damian zice:

  Oricit de mult se doreste reformarea cultului penticostal, ea nu cred ca se va realiza ca ne place sau nu, pe o cale amiabila . Cu siguranta reformarea se va face si rugaciunile noastre trebuie sa vizeze dorinta sincera ca ea sa fie echitabila. Dragostea frateasca este invocata de cele mai multe ori cu scopul de a ni se ascunde adevaratele intentii. Actuala conducere a schimbat doar titlul de la INFORMARE la COMUNICAT. Nu este o declaratie, este un comunicat autoritativ care nu are prea multa ambiguitate cu privire la autorul carti. Din fericire pentru fratele Vasilica Croitor , au trecut doua deceni de libertate de expresie ori altfel ar fii trecut pe la Bucuresti la admonestari , apoi pe la inspectorul de culte dupa care ar fi fost marginalizat , eliminat si etichetat. In evul mediu astfel de scrieri deveneau condamnare la moarte prin decapitare. Si noi penticostali am avut o evolutie pe care trebuie sa o intelegem. Radacinile credintei in Romania au fost cit se poate de sincere si de pure, apoi ne-am organizat cum ni sa permis si cum ni sa prescris de un sistem comunist care nici macar nu a avut o origine autohtona, el fiind exportat cu violenta de Stalin, unul dintre sau cel mai mare criminal din istoria omeniri. E limpede ca avem probleme cu RM. Prea ni se vede chipul si nu e frumos ce vedem. Asadar avem doua alegeri …sa continuam extirparea si curatirea sau sa il sacrificam pe autor. Ma tem ca a doua varianta este probabila de vreme ce eroziunea de putere absoluta a conduceri Cultului Penticostal de abia acum este examinata si pusa subt scrutin. Pentru cei care inca stau doar spectatori , aveti acum posibilitatea sa mulgeti sistemul si puterea: ridica piatra si da!!.

 54. marius zice:

  Dezamagitor este un cuvant ce exprima doar putin din sentimentele ce ma incearca cand citesec acest comunicat……stau stramb si incerc sa gandesc drept:
  pot sa le accord circumstante atenuante celor care datorita presiunii din acele vremuri au cedat….dar cu nici un chip nu pot accepta pozitia adoptata de acest asa numit „consiliu bisericesc”,ei nu pot avea parte decat de circumstante agravante…

 55. IONEL ANDRUS zice:

  VASILICA ,

  DUPA COMUNICATUL DAT DE MAI MARI PENTICOSTALILOR, EU CRED CA AR

  TREBUI SA PREGATESTI VOLUMUL DOI AL RM.

  PENTRU EI NICI NEGRU PE ALB NU ESTE CHIAR NEGRU PE ALB !?

  CU RESPECT , IONEL – RO.

 56. Pingback: Stiri Crestine.ro

 57. Pingback: Gabi Pal despre Comunicatul Conducerii Cultului Penticostal « România Evanghelică

 58. Un alt fel de comunicat zice:

  Cam așa am înțeles eu acest comunicat:
  La intrunirea CCCP care a avut loc la Turda, in data de 08 octombrie, a.c., am fost solicitati insistent sa prezentam si noi un punct de vedere asupra cartii „Rascumpararea memoriei” scrisa de pastorul (inca in viata) Vasilica Croitor.
  Asadar, pentru staruinta dumneavoastra suparatoare, dam urmatorul comunicat:
  „Suntem extrem de nervosi ca acest pastoras si-a permis sa scrie o asemenea carte fara sa ne consulte in prealabil pe noi si sa tina cont de „sugestiile” pe care fiti siguri ca i le-am fi dat. Oricum raspunderea pentru continutul cartii ii revine in totalitate si, desigur, va da socoteala la vremea potrivita.

  Recunoastem, intr-un fel autorul cartii are si dreptate, sunt unele documente care, daca nu esti bine intentionat, le-ai putea interpreta ca fiind in masura sa evidentieze unele fapte oarecum condamnabile dar, neavand toate datele, noi nu putem la acest moment sa aducem vreo invinuire asupra cuiva.

  Mai degraba indemnul nostru este: Sa nu judecam!
  Sa avem incredere in judecata finala a lui Dumnezeu!

  Conducerea actuala de la Centrul Cultului recunoaste si isi asuma tot trecutul. Probabil ca au fost si unele lucruri mai putin bune, slujitorii sunt si ei oameni. Daca cumva, pe undeva, s-a strecurat vreo greseala in slujirea cuiva, si cineva a avut de suferit catusi de putin, il rugam sa primeasca scuzele noastre.

  Prin comunicatul acesta noi credem ca ne-am facut datoria insa va indemnam pe dumneavoastra, cei putin mai mici, sa ne alaturam cu smerenie atitudinii de adevarata pocainta pe care a avut-o proorocul Daniel in capitolul 9:3-8.

  Si fie ca de-acum incolo sa lasam atitudinile revansarde si provocatoare precum scrierea RM ci, dimpotriva, „tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”

  CCCP, Moscova, 08 Octombrie 1917

  • Flaviu Coman zice:

   Asta e grea de tot… „CCCP, Moscova, 08 Octombrie 1917”

   Sa stii ca si senzatia mea a fost ca ei au vrut sa trateze aparitia cartii care i-a incomodat semnificativ, nu problema colaborationismului.
   Daca si-ar fi pus problema compromisiului urias in care CP a fost tarat, atunci banuiesc ca altfel ar fi sunat comunicatul acesta…

   E un comunicat politic, carui putere e doar de a se scuza anumite fapte, dar nici vorba de asumare, iertare, vindecare, reformare…

   Dezamagitor!

 59. aurel zice:

  Un comunicat rusinos atat ca forma cat si in continut.Pe cine mai reprezinta astfel de oameni?Pocaiti-va fratilor,dar mai intai demisionati,sa avet timp!

 60. Pingback: Note exegetice pe marginea unui Comunicatului CCCP « Methoughts, mefeats and medefeats

 61. Pingback: Poziția oficială a Cultului Creștin Penticostal față de cartea Răscumpărarea Memoriei « Istorie Evanghelica

 62. Pingback: Comunicatul Consiliului Bisericesc cu privire la “Rascumpararea memoriei” « Info Crestin: stiri crestine | noutati | evenimente | editoriale | biserici live | radio-uri live | resurse crestine | media crestin

 63. vaduvadanielconstantin zice:

  Fratilor in urma comunicatului CE ESTE DE FACUT?
  CE PUTEM FACE NOI CEI MICI (PROSTIMEA)????????????????

  • Lidie L zice:

   Ce este de facut??……..
   Ceea ce a facut Estera cind a fost in pericol viata poporului Israel.
   Estera 4:16
   „Du-te, stringe pe toti Iudeii care se afla la Susa, si postiti pentru mine, fara sa mincati si sa beti, trei zile, nici noaptea, nici ziua. Si eu voi posti odata cu slujnicele mele; apoi voi intra la imparat, in ciuda legii; si, daca va fi sa pier, voi peri.”
   Iar cei ce nu vor voi treaba lor, dar raspunsul il gasesc in Estera 4:13
   „Sa nu-ti inchipui ca numai tu vei scapa din toti Iudeii, pentru ca esti in casa imparatului”

 64. Gabi Bogdan zice:

  Am un citat aici de la un anumit professor universitar/pastor/ advocat/dosarars/poet/jackofalltrades/ president Ioan Ce…hapciu
  „vom intenta proces lui Vasilică Croitor și Editurii și vom cere daune morale. Deja am discutat cu mai mulți avocați legat de procesul care va avea loc. Dacă în această săptămână, consiliul bisericesc nu-și va prezenta un punct de vedere clar, legat de evenimentele care se petrec și despre care unii dintre ei au cunoștință de cel puțin 4 ani, dacă își vor menține frica de a nu obține voturi la Congres și din aceste motive ezită să-și spună punctul de vedere, atunci nota de plată îi va însoți toată viața.”
  Acum , daca ma uit la primul paragraph din comunicat, citez:
  Rascumparea memoriei este o carte scrisa in nume personal si raspunderea ptr. Continutul ei revine autorului”

  In alte cuvinte: noi ne-am spalat pe maini, dat-il in judecata pe croitoru..
  Baieti destepti la cult…Nu stiu care e legea pe acolo, da pe aici , paragraph de sus se numeste disclaimer …always follow the money, always .

 65. mike O zice:

  Cu citiva ani in urma ma gaseam in Romania.Un pastor care imi este un foarte bun amic, mi-a povestit ca a participat la o discutie intre doi pastorii (unul dintre cei doi pastorii avea in jur de 60 de ani iar celalat era in jur de 35 ani).Cel mai batrin il sfatuia pe cel mai tinar c-am in felul urmator: nici odata sa nu-ti cer scuze de la cei pe care ii pastoresti, chiar daca esti vinovat.Noi pastorii trebuie sa avem prestanta si nu putem sa ne compromitem prin a ne cere scuze de la cei pastoriti, ne pierdem demnitatea si autoritatea..Daca nu-l cunosteam bine pe pastorul care mi-a povesti acest lucru, probabil ca nici nu credeam ca un pastor poate sa aibe o asemenea mentalitate.Oricum am zis ca este un caz izolat si ca nu se poate generaliza aceasta situatie.Ei bine ,cind am citit acest comunicat mi-am adus aminte de situatia prezentata mai sus, iar acum sunt in postura de a crede ca aceasta atitudine se transmite de la cei ,,mari” Mia venit in minte situatia vamesului si a fariseului care se rugau in templu.Cuvintul D-lui ne spune ca vamesul se batea cu pumnul in piept si se caia, iar fariseul se lauda in fata lui D-zeu cu faptele lui bune si il dispretuia pe vames.Cu toate ca cel de compatimit era de fapt fariseul. Asistam la o situatie similara si totodata de plins in cei priveste pe liderii CP. Cred din toata inima ca asistam la o tragedie.Sunt convins ca timpurile pe care le traim sunt zilele din urma.Daca D-l ISUS se va intoarce in zile care urmeaza, ce se va intimpla cu acesti oameni atit de mindri si orgoliosi?Sa ne rugam din toata inima pentru ei.Constinta lor este prea prafuita sa mai poata intelege ziua cercetari D-lui pentru ei.Ei au nevoie disperata de rugaciunile noastre, chiar daca ei nu spun si nici nu cer acest lucru.Mi-am dat seama chiar inainte de acest comunicat, in ce situatie disperata se afla acesti lideri, atit din discutii personale avute cu citiva lideri de seama a CB, cit si din scrisoarea lui Ceuta.
  Doamne dane la toti un duh de smerenie si pocainta, dupa cum ai dat vamesului pina nu este prea tirziu.Sa nu ne trezim ca am invatat pe alti drumul pocaintei, iar noi am mers pe alte drumuri.
  DOAMNE DA LUMINA TA TUTUROR CELOR CARE AU NEVOIE DE EA.

 66. Paul zice:

  In sfarsit am primit comunicatul oficial al CCPR cu privire la ,, Rascumpararea memoriei” . Am trait cu speranta ca intr-adevar prin acest demers al rascumpararii memoriei se va schimba ceva in atitudinea si mentalitatea celor din CCPR cu privire la trecutul , prezentul si viitorul Cultului Penticostal. Probabil ca am inceput sa visam frumos si brusc prin acest comunicat , venit parca dintr-o alta lume , diferita de a noastra, ne-a frant si farama de speranta ce-o mai aveam ascunsa in ungherul inimii noastre ,ca in sfarsit fratii nostrii ce ne pastoresc vor demonstra cu adevarat ca sunt de partea care trebuie si ca vor face ceea ce se impune pentru revigorarea miscarii penticostale. Stiu ca comentariile mele au fost citite si ca sunt urmarit in continuare de catre cei ce m-au defaimat in comunitatea evanghelica din care fac parte , numindu-ma razvratit si nesupus ,pentru ca am avut curajul sa nu accept minciuna si metodele dictatoriale ( comuniste) ale unora ce au fost invatati ( oare unde ?) ca ei au intotdeauna dreptate , invocand argumentul ca sunt unsii Domnului si eu sunt doar un amarat de enorias si nu prea poti face nimic ,pentru ca bisericile sunt atat de credule si usor de manipulat, dar nu-mi pasa , ce pot sa-mi mai faca ? sa-mi retraga dreptul de membru ? sunt liberi sa o faca .Dreptul de mostenitor al cerului nu mi-l pot lua nici ei si nici un alt om de pe pamantul acesta, atata timp cat sunt si raman in Hristos.
  Ceea ce am inteles eu din acest comunicat venit din partea fratilor nostrii :
  1. Vasilica Croitor , trebuia sa inceapa acest proiect al RM doar dupa aprobarea celor din CCPR , deci ei considera ca neavenit un astfel de demers si un gest de nesupunere si de ignorare din partea lui V.C. a conducerii CP din Romania.
  2. Nu se pot pronunta ,asupra veridicitatii documentelor folosite de V.C. in redactarea cartii , datorita faptului ca ei nu au acces la documentele de la CNSAS si pana la urma judecata ramane la Dumnezeu , nu la noi .
  3. Prin acest comunicat se doreste doar linistirea spiritelor inainte de congres si o atentionare impotriva celor ce vor incearca sa i-a pozitie la congres in vederea sprijinirii proiectului RM .
  4. Nu se doreste schimbarea nici macar a unui paragraf din vechiul statut si cei ce doresc sa-si pastreze pozitiile se vor lupta pentru aceasta si chestia cu scuzele , a fost doar o exprimare de fatada , pentru cei naivi.
  Nu ne ramane decat sa ne rugam si sa primim calauzire de la Dumnezeu ce sa facem ,care sa fie urmatorul pas si sa fim vegheatori ca nu cumva in acest ,, razboi” sa luptam cu armele firii ,facandu-ne astfel vinovati ci sa apelam cu indrazneala la ,, armele” Duhului Sfant ,care nu si-au gresit niciodata tinta. Dumnezeu sa ne binecuvanteze !

 67. Doru Dragan zice:

  Faţă de polemicile,patimile şi atitudinile apărute odată cu cartea RM, mă minunez cum de a rezistat CP,până acum.Dar ştiu că Domnul zideşte Biserica Sa.Pietrele necorespunzătoare,vor fi înlocuite.Doamne ajută-ne să rămânem în voia Ta.

  • Marcel Dogar zice:

   @Doru Drăgan
   Răspunsul la întrebarea ta l-a dat fratele Lascău (în cartea „Între zâmbet şi suspin”, p.115) şi care e valabil nu doar pentr CP:
   „Singura dovadă că biserica este de natură divină, este că ea rezistă propriilor ei conducători.”

   • Doru Dragan zice:

    @ Marcel Dogar
    Din vara lui 1989 am fost dezamăgit de pastorul meu şi de conducetea cultului.Am fost învăţat să nu mă uit la oameni ci NUMAI LA DOMNUL ISUS.Am făcut aşa şi lucrarea Domnului a mers mai departe.Cînd m-am uitat la oameni,am vrut să părăsesc credinţa.Dar, DOMNUL ESTE PĂSTORUL MEU şi am fot,sunt şi voi fi biruitor.SLĂVIT SĂ FIE DOMNUL!

 68. mihai laczko zice:

  nici macar nu citeaza exact pasajul din cartea Daniel
  marturisirea incepe la vs.4 si merge pana la vs.19
  sa lasam textul sa ne vorbeasca
  cei care recomanda acest pasaj de fapt isi dau singuri cu firma in cap pt ca ei insisi sunt primii care NU au atitudinea si smerenia profetului citat
  Dan 9:4-15
  Şi m-am rugat Domnului Dumnezeu şi m-am mărturisit şi am zis: „O, Doamne, Dumnezeule cel mare şi minunat, Care păzeşti legământul şi îndrumarea pentru cei ce Te iubesc pe Tine şi iau aminte la poruncile Tale!
  Păcătuit-am, fărădelege am făcut, ca şi cei nelegiuiţi ne-am purtat, răsculatu-ne-am şi ne-am depărtat de la poruncile şi de la legile Tale.
  Şi nu am ascultat de slujitorii Tăi prooroci, care ne-au grăit în numele Tău: către regii noştri, către mai-marii noştri, părinţilor noştri şi la tot poporul ţării.
  A Ta este, Doamne, dreptatea, iar a noastră ruşinarea feţelor noastre, precum se arată astăzi oamenilor din Iuda şi locuitorilor din Ierusalim şi la tot Israelul, cei de aproape şi cei de departe, în toate ţările în care Tu i-ai izgonit din pricina fărădelegilor ce le-au săvârşit împotriva Ta.
  Doamne Dumnezeule, a noastră este ruşinarea feţelor, a regilor noştri, a mai-marilor noştri şi a părinţilor noştri, căci noi am păcătuit ţie;
  A Domnului Dumnezeului nostru este milostivirea şi îndurarea. Răzvrătitu-ne-am împotriva Lui.
  Şi nu am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului nostru ca să umblăm în legea Lui, pe care ne-a dat-o nouă prin mâna slujitorilor Săi profeţi.
  Şi tot Israelul a călcat legea Ta şi s-a depărtat, ca să nu mai audă glasul Tău. Vărsatu-s-a peste noi blestemul şi jurământul scris în legea lui Moise, slujitorul lui Dumnezeu, căci am păcătuit împotriva Ta.
  Şi a adeverit cuvintele Sale pe care le-a grăit către noi şi către judecătorii noştri, care au cârmuit peste noi, că a voit să abată peste noi straşnic prăpăd, ce nu s-a mai întâmplat niciodată sub cer, asemenea celui din Ierusalim.
  Precum este scris în legea lui Moise, toată această nenorocire s-a năpustit asupra noastră, dar n-am îmbunat faţa Domnului Dumnezeului nostru, întorcându-ne de la nelegiuirile noastre şi luând aminte la adevărul Său.
  Gândit-a îndelung Domnul asupra nenorocirii pe care a abătut-o peste noi, că drept este Domnul Dumnezeul nostru în toate faptele pe care le-a făcut, dar noi n-am ascultat de glasul Lui.
  Şi acum, Doamne Dumnezeul nostru, Tu Care ai scos pe poporul Tău din ţara Egiptului cu mână tare şi Te-ai făcut vestit până în ziua de astăzi, păcătuit-am, fărădelege am făcut.
  ???
  unde este asumarea raspunderii [din partea cultului] conform pasajului…
  am senzatia ca intreg comunicatul are un limbaj de lemn [vag teologic]
  de pe ce planeta vin oamenii acestia si cu ce drept vorbesc in numele nostru al penticostalilor, NU ma regasesc in atitudinea lor,cine ne conduce de fapt
  eu stiam ca Duhul sfant ne va conduce in TOT ADEVARUL
  hmmm…

 69. pete zice:

  cred caci comunicatul a venit in urma amenintarii lui Ceuta se pare caci baietii de la cult se tem de poet nu de Dumnezeu caci pina acum au tacut dar cind au auzit de bani s-au speriat saracii rau de tot

 70. Corneliu zice:

  Daca n-au suficiente date pentru a exprima o pozitie si o atitudine care sa satisfaca nu dorinta,ci nevoia de a cunoaste adevarul,de ce nu-si asuma responsabilitatea de-a face lumina ? Personal cred ca nici daca ar inlocui ” scuzele” cu acel mult asteptat „ier-tare” n-ar rezolva prea multe cata vreme sub acel „iertare” se ascund probabil altii ,aflati in diferite posturi sau ocupand diferite pozitii fara a avea curajul de asi asuma personal si public colaborarea cu securitatea.Nu vad alta explicatie pentru publicarea unui comunicat „oficial „atat de sec si impersonal .

 71. Benza Samuel zice:

  Personal sesizez ca acest comunicat o venit dupa ce Ceuta o amenintat Consiliul.

  Asa de mare este frica celor din Consiliu de Ceuta? Sau mai bine zis de fostii si actualii ofiteri de informatii?

  Frate Pavel Rivis Tipei va cerem o pozitie publica fata de acest comunicat: Dorim sa stim daca este un document pe care v-ati pus semnatura si daca aceasta este pozitia dumneavoastra oficiala. Este o cerere publica.

  Tot pe aceasta cale solicitam comitetului executiv al cultului penticostal din Romania sa afirme public daca isi asuma acest comunicat.

  Samuel Benza

  • Liviu Matei zice:

   N-ar fi rau sa stim cati si care din Consiliul Bisericesc au semnat acest comunicat. Cred ca au fost discutii aprinse pana a iesit ce a iesit.
   Stiu ca e nepoliticos si politically incorect ceea ce cer, dar … eu sunt un pic mai curios decat „trebuie”.
   Si inca mai sper ca Domnul ii primeste si pe curiosi in Imparatia Sa.

 72. Gabi Bogdan zice:

  Advocatul diavolului: dar daca majoritatea penticostalistii romani nu ai prea intereseaza de cartea RM? Baietii de la cult stiu de unde bate vintul mai bine decat galagioasa minoritatea blagosferica. Asa ca dupa ce au facut spalarea mainilor distantindu-se de carte cit au putut de departe au spus minimul necesar sa nu zica nimenea ca pe ei nu-i intereseaza de ” cea mai tare carte a secolului” . Logic si inteligent.Greseala este folosirea „scuze” in loc de ” ne cerem iertare” . Nu cred ca frica de academician doctor baladist C…ta au compus comunicatul , ci mai repede de frica sa nu plateasca posibilele oale sparte. ORICARE organizatie respectabila din orice tara din lume intr-o situatie ca aceasta ar face acelasi lucru. Baiat destept brotheru Rivis. RM este o carte buna, da nu infailibila, si este istoria vazuta prin prisma unei singure persoane, care nu conteaza cit de inteligenta sau bine informata este, are potentialul sa greseasca .3 persoane care vad acelasi accident de obicei au trei povesti diferite.
  Ce ma face sa cred ca pe majoritatea penticostalistilor din Romania nu-i prea intereseaza( pe linga conversatile pe care le am avut cu citiva indivizi valahi) este numarul vizitatorilor pe websitul RM: USA 12000, Romania 9000. Daca NP nu era in carte , cred ca era USA 200, Romania 3,000. Vorba aceea :This is how things are, not how things ought to be! In rest toate cele bune…

 73. ionutrosioru zice:

  Sunt convins ca majoritatea nu manifesta un interes real fata de RM, probabil conducerea mizeaza si pe acest fapt.

  Ceea ce mi se pare caracteristic lucrarii Lui Dumnzeu este ca se realizeaza lucruri mari printr-un numar mic de oameni.

  Cu siguranta impactul acestui demers va depasi asteptarile nostre limitate si imediate care ni le-am dori.

  „galagioasa minoritatea blagosferica”, si nu numai, are nevoie sa fie condusa de un Ghedeon 🙂 cei fricosi sa plece acasa…

 74. ianis zice:

  Vasilica

  Propun realizarea unei sectiuni/pagini pe blog pentru pastorii care dezabproba comunicatul, sa o poata face in nume propriu.
  Am vazut deja cateva nume mai sus, cinste lor pentru curaj si verticalitate.

  • Păstorii care doresc mai mult decât s-a făcut prin acest comunicat, au nenumărate ocazii să își exprime opiniile. Numai să vrea să își urmeze conștiința și nu grija pentru carieră.

   • David Damian zice:

    Numarul pastorilor care au opinii este mare . A celor care au curajul sa le exprime pare a fii foarte restrins. Cred ca aveti dreptate, teama si grija pentru cariera explica linistea si tacerea lor. Daca am dreptate, si sper sa nu fie asa, mai au dreptul sau autoritatea morala pastori din zilele noastre sa condamne faptele facute de predecesori? Este oare pierderea carierei o consideratie demna de comparatie cu pierderea libertati, a familiei sau a unui intreg mod de supravietuire?
    Ne bucuram de acest prim volum. In sfirsit avem posibilitatea sa ne cunoastem mai bine!!
    God bless you !!

  • David Damian zice:

   Frate Ianis:

   Din cite puteti observa , deocamdata nu da buzna nimeni la o astfel de lista. Sunt citeva nume pe blog, dar ele sunt putine. Majoritatea traiesc foarte bine si nu vor sa isi puna in pericol un intreg mod de trai. Ma tot intrebam eu insemnatatea titlului de film ” Pe aripile vintului” . Ulterior am invatat engleza si am aflat ca traducerea cuvint cu cuvint se refera la ” DUS CU VINTUL” . De abia atunci mi-am dat seama ca titlul sugereaza disparitia finala a unui intreg mod de viata intre stapini de plantatii si sclavii care le aduceau atita bogatie. Ori sclavii nu au fost intocmai nefericiti, doar ignoranti . Aveau muzica lor , un sens de communitate si comuniune cu semenul lor pe care o adorau. Ba mai mult in razboiul de secesiune au luptat cu dirjenie sa apere un mod asa de opresiv de viata si aproape au cistigat . RM reprezinta o deviere de la mentalitatea sclavagismului si o oarecare dezlegare din lanturile care sau adunat intr-un cult penticostal care a negociat principii de credinta cu communismul sau care si-a inrobit proprii lor copii . Faptul ca cei din vremurile respective nu sunt aici sa se apere e regretabil, dar pot fii linistiti ca robii/urmasi lor au o prestanta foarte eficienta de mentinere a aceluias stil de a conduce. Cititi din nou Komunikatul si veti putea intelege in prim plan o dezasociere de RM. Restul comunicatului imi aduce nostalgia dupa Ceausescu : ” angajindu-se in acelasi timp,”…..am rasuflat usurat cind am citit ca e vorba de pocainta si nu la lupta de clasa. Cit despre blogosfera , ea nu corespunde principiilor rigide a actualei conduceri atita timp cit persoane ca Fratele Vasilica nu le cenzureaza. Oh ..era sa uit ca acest cuvint exista!!

 75. Val B zice:

  Sunt de parere ca se pierde timpul fara folos analizand CP si incercand ai gasi solutii de remediere–este ca si cum incerci marea cu degetul (sau Ps 127:1);o speranta care imbolnaveste inima (pt ca nu se mai implineste). MAI BINE LASATI MORTII SA-SI INGROAPE MORTII SI MERGETI SI LUCRATI ZIDIND PE O TEMELIE NOUA.

  Am mai spus-o si o mai spun: singurul remediu pt cult este DESFINTAREA–vitelul de aur n-are ce cauta alaturi de Biserica. „Imi cer scuze” pt ‘radicalism’ :), dar nu pot altfel–CP si Vaticanul se trag din aceeasi „mama”(se numeste POLITICA, se numeste CURVA CEA MARE din Apocalipsa).

  Va doresc sincer succes in a reusi reformarea CP si va salut in avans daca ve-ti reusi!

  • Samuel Benza zice:

   Val B,

   Ideea pe care tu o propui are multe lucruri de luat in seama. Cred ca ar merita o discutie deschisa. Nu sunt in masura sa o incep eu, dar cred ca anumite lucruri le pot spune. Inainte de a pune cateva intrebari fac precizarea ca fac parte din biserica penticostala si sunt secretar intr-o biserica. Cateva intrebari care necesita raspunsuri obiective:

   1. La ce ne trebuie cult?
   Afirmatia Bibliei spune ca Imparatia lui Dumnezeu nu va putea fi daramata si nici biruita, dar nu va putea fi nici sub controlul oamenilor.

   2. Care este argumentul pentru o conducere centralizata, unde cei mari de prea multe ori nu dau socoteala nimanui de ceea ce fac? Marea parte a credinciosilor penticostali condamna regimul comunist din Romania (altfel nu ar fi plecat din tara), DAR organizarea si politica cultului este ca in regimul amintit, sa nu uitam forma de dictatura a unor pastori.

   3. Unde este legatura dintre forma de organizare a bisericii primare si actuala forma de conducere a bisericilor penticostale romanesti? Cum se explica notiunile de comitet, procese verbale, program si altele asemenea?

   Astept cateva raspunsuri pertinente si la obiect.

   Samuel Benza

   • Val B zice:

    Frate Benza,
    Nu stiu daca ai observat, dar eu am mai punctat pe tema asta f clar si la subiect sub postul: „Păstori penticostali din SUA se adresează conducerii Cultului Penticostal din România”, in 3 interventii consecutive. Nu vreau sa ma repet nici sa fac copy/paste.
    Poti citi si sper sa-ti fie de folos.

    Un lucru ma surprinde pe mine acuma: cum de membrii cultului de pe blog sunt surprinsi de komunicatul CP??!! Cand s-a comportat CP altfel??!! Este exact cum „trebuie” un cult sa se comporte–Mat 21:25-27 . M-ar fii mirat ca CP sa fii luat o pozitie si mi s-ar fii parut o mare Minune sa fii fost de partea RM.
    Orice organziatie politica (chiar si crestina) nu are ca si scop adevarul ci mai degraba sa ramana la putere cu orice pret.

  • Samuel Benza zice:

   O clarificare

   Ideea intreabrilor nu este de rascoala/razmerita/razboi, ci de a evalua lucrurile. In Vechiul Testament este o indicatie data parintilor: „Cand va vor intreba copiii vostri: ce inseamna aceste pietre (forme si alte lucruri)? sa le spuneti….” Este normal ca generatiile care vin sa puna intrebari despre credinta lor sau despre parintii lor.

   Nu poti ocoli la nesfarsit raspunderea pentru fapte si afirmatii.

   • Frate Samuel
    Întrebările Dvs. sunt mai mult decât necesare acum când vedem rezultatele sistemului actual de conducere. La o simplă analiză el este împrumutat 100% din comunism şi nu din studiul altor sisteme de conducere ale organizaţiilor eclesiastice. Funcţiile, denumirile, modul de operare, toate sunt luate după modelul partidului. De aceea subscriu la formarea unei comisii care să analizeze efectele comunismului asupra Bisericii şi studierea modelelor de conducere ale denominaţiilor creştine din lume în lumina Scripturii, pentru găsirea unui sistem potrivit mişcării penticostale româneşti contemporane.
    Sistemul centralizat actual paralizează în loc să stimuleze creşterea bisericii. El frânează biserica locală care ar trebuie să fie autoritatea finală în procesul decizional.

 76. eltrubadurul zice:

  Stimate administrattor al acestui blog…

  [Restul comentariului a fost șters de moderator]

  • Trubadurule,
   Când mergi la serviciu, mai ales că ești plătit din bani publici (CJ…), ar fi bine să te ocupi de treburile pentru care ești plătit. Văd că ai avut timp de dimineață până la prânz să trimiți câteva mesaje otrăvite, să arunci și câteva răutăți către un fost coleg. Măcar de ai cunoaște că IP-ul de la care trimiți, fiind o instituție publică, este ușor de identificat… Când ai puțin timp, poți să îl suni pe cel pe care l-ai batjocorit din invidie în mesajele anterioare (și pe care desigur că nu aveam cum să le aprob), fiindcă le-a văzut.

 77. opris victor zice:

  frate Petrica, satmarenii te roaga sa ..
  >treci in Macedonia si ajuta-ne<

 78. Nick zice:

  Agreez in totalitate cu fratele Lascau. Bisericile noastre au nevoie de o noua structura oragnizatorica. Va trebui sa desbracam acest sistem comunist dictatorial. Ca un prim pas sugerez o noua constitutie de organizare (bylaws).

 79. Vali zice:

  Acolo sus lucrurile nu se vor schimba niciodata. Dar niciodata! 2000 de ani de parcurs crestin marturisesc ca fruncea in acte nu este nicidecum si fruncea in actul credintei. Greul, cum se spune, il duc ca intotdeauna cei mici. Pastrati credinta!

 80. Gabi Bogdan zice:

  Interesant. Crestinii in Anglia, cu toata oarganizarea lor, cu giganti ca Bunyan, Spurgeon , Martyn Loyd Jones in spate au murit in aceiasi perioada cind evanghelicii romani au format un bastion unic in Europa. Daca crede cineva ca o organizare mai buna face vreo diferenta in eficacitatea bisericii , in opinia mea se inseala. Comunismul si Bocheanu au dat nastere la giganti , capitalismul si libertatea dat nastere la pastori cu $80k Mercedesuri care se inchina seara de seara in fata televizorului, enoriasi dependenti de pornografie si indragostiti de materialismul occidental. Majoritatea pastorilor romani in America au avut cel putin 20 de ani in care au putut sa schimbe sistemul comunist . Cu citeva exceptii, a falimentat. Au incercat sistemele AOG, Church Of God, independenti, etc, dar tot degeaba. Problema e mult mai adinca decit comunismul… E usor sa dai vina pe comunisti, dupa 20 de ani.

  • Alin Cristea zice:

   Corect, problema e mult mai adîncă decît comunismul.

   Dar și viața nu vine deodată, ci clipă după clipă, zi după zi, așa că apucăm să cumpărăm pîine și lapte, apoi o carte și o cafea, apoi ne gîndim în ce fel ne putem implica în misiune în cartier, în Africa sau pe Internet etc.

   ACUM pare să fie un astfel de moment în care unii penticostali români simt vîntul schimbării.

   Pită și lapte au de ajuns, acum vor o carte și o cafea.

   Dea Domnul să ajungă și la misiune…

   Tristețea și gustul amar pe care le lasă Comunicatul nu trebuie să înfrîngă bucuria pe care o oferă Cartea…

 81. mia zice:

  Voi toti care comentati sunteti din SUA ?

 82. stefan zice:

  Un salut afectuos tuturor celor dragi si confratilor de pe calea ce Isus ne-a lasat-o s-o urmam pentru a ne intoarce la casa cereasca. (in locul de unde Fiul si Duhul Sfant impreuna cu Tatal ne-au visat, dorit, plasmat si rascumparat ptr ca vesnic sa fim ai Lor in sfintenia ce doar Duhul Sfant ne-o poate redarui si pecetlui ptr eternitate).
  Aflat intr-o perioada de cateva zile mai disponibil sa ma reconectez cu tara si poporul meu din care Domnul m-a luat cu har si putere spre a-L marturisii pana la marginile pamantului si in dorinta de a intelege cu echilibru si intelepciune de sus, rostul meu in mijlocul poporului sfant, am decis sa citesc, sa ma rog si sa reflectez asupra acelor teme pe care Domnul mi le indica prin lumina inspiratiei Sale spre meditare si contemplare. Astfel am decis dupa mai multe ezitari sa adresez celor de pe aceasta pagina web cateva ganduri prilejuite de argumentul premierii cartii “Rascumpararea Memoriei”, dar si in urma unei mijlociri ce am urmat-o la indemnul celor care ptr un timp sunt pusi (sau au fost pusi doar de oameni) peste noi sa exercite autoritatea si calauzirea (Consiliul Bisericesc prin comunicatul dat in urma lansarii cartii fratelui Croitor). Ca urmare a acestor motivatii am cerut Domnului sa ma primeasca si pe mine intre cei care se roaga, ca si Daniel atunci cand se afla departe de Tara sa, si se oferea Domnului ptr iertarea pacatelor si convertirea poporului sau care din pricina inaintasilor cazuti in diversele forme de idolatrie ale vremii si regimurilor prin care au trecut sau poate inca mai trec, aducand astfel peste natiune si biserica – sigur fara sa inteleaga suficient – multe blesteme si ratacire, multa confusie si dezbinare dar mai ales disperderea multora dintre noi printre natiunile lumii!
  Daca suntem sincer patrunsi de importanta unei adevarate pocainte ce sa genereze o adevarata reconciliere intre generatii, nu putem ignora la nesfarsit pe Isus Domnul si marii eroi ai credintei ce ne raman ca exemple si cred ca impreuna (uniti si la bine si la greu) avem o sansa ireversibila in istoria noastra a romanilor. De a-I permite Rascumparatorului sa ne spele de tot ce ne intuneca memoria in scump Sangele Sau, recunoscand cu totii pacatele si faradelegile inaintasilor si contemporanilor nostrii, si reparand si radicand ruinele cetatilor spirituale distruse de urmarile tradarilor si idolilor nostrii!
  Dar pentru ca aceasta sa se intample avem datoria sa luam o atitudine realmente exemplara si mai ales cei ce conduc si stiu ca nu pot sa o mai faca in conditiile in care Domnul si nu fratii sau documentele o arata cu prisosinta, chiar si prin modul in care se simt responsabili de toate cele ce se petrec in tara, ca ceva nedorit si dezonorant ptr numele Lui sfant s-a intamplat si ca e nevoie de o profunda si radicala (din radacini) schimbare!
  Deseori ruga nu e suficienta ci o decizie colectiva si unanima este cea care sa incununeze ruga si intristarea celor constienti, asa cum insasi Domnul a facut-o mereu prin cei ce-L iubesc cu gelozie si chiar atunci cand luarile lor de pozitie au fost neacceptate de cei in cauza! Avem prea multe exemple in acest sens si nu e necesar mereu sa le enuntam ca si cum am fi niste handicapati spirituali sau culturali! Desteptarea colectiva este o necesitate adesea mantuitoare, asa cum in istorie adesea s-a dovedit!

  Departe de voi, de la marginile pamantului, aici unde ma aflu in misiune, in una din tarile in care Domnul este onorat pana si prin numele tarii: El Salvador, si aproape de capitala ce e si ea cu un nume ce parca insista sa-L invoce necontenit pe pretiosul nostru Mantuitor: San Salvador, cutez sa ma altur acestui cor de opinii pe marginea uneia din cele mai deosebite carti ce inca o meditez si o am ca lectura, printre altele evident, ptr misiunea ce Domnul mi-a oferit-o ptr a-L marturisii pana la marginile extreme ale lumii cunoscute generatiei mele! Tin sa precizez dintr-un inceput ca sunt onorat sa reprezint chiar si aici Biserica crestina din Romania de orice denominatie si extractie cuturala si confesionala ar fi ea si ca adesea ma conectez la ceea ce se intampla in tara prin cel mai accesibil mijloc de comunicare, internet tocmai ptr ca sunt ireversibil scufundat in pasiunea ce Domnul o are ptr toate natiunile!
  E limpede ca aceasta carte este si trebuie sa fie “una” din multele oportunitati de transformare si asumare a istoriei noastre crestine ce Domnul Adevarului si al Rascumpararii prin har o pune inaintea noastra, folosindu-Se in situatia data de unul dintre noi (frati sunt toti cei ce se recunosc fiii aceluiasi Tata nu doar cei ce cred ca circumstantial pot sa-I apartina). Si oricine ar fi fost acest nume, fie el iubit sau nu laudele si meritele sunt in ultima instanta tot ale Domnului care da si viata si puterea, oportunitatea si inspiratia, si care iarta orice inerenta exagerare sau greseala de care fiinta umana este inevitabil constelata in trecerea ei de la intuneric spre lumina!
  Pentru cei ce insa iubesc si cinstesc istoria ca pe o inlantuire de generatii, etnii si popoare si prin urmare o respecta ca memorie vie a unei legaturi ancestrale si vitale, ca un tot unitar si indivizibil intre trecut, prezent si viitor am sa incerc sa fac o reflexie pe care simt sa o impart astfel cu cei ce au auzul fin al acestei simtiri si responsabilitati crestine personale si colective. As dori sa-l parafrazez aici pe cel mai mare istoric al romanilor Nicolae Iorga, si sa remarc ca cei ce o iau in serios (Istoria) pot sa o repete si sa o imbogateasca atunci cand ea e pozitiva si constructiva, insa sigur o vor repeta si o vor amplifica si in cazul in care ea a fost negativa si distructiva si pe deasupra voit ignorata, ceea ce duce negresit la cea mai mare infrangere a finite umane ceea a ratacirii veacurilor si generatiilor, astfel incat un popor care isi ignora sau falsifica propria istoria este destinat sa dispara din ea!
  Biblia dealtfel este cea mai sfanta dintre toate istoriile ce au fost consemnate de-alungul intregii istorii universale, cea a poprului ales strabatut si scufundat in spiritul Dumnezeului atotputernic, si nu intamplator scrisa de zeci de autori tocmai ptr ca Adevarul sa poata fi reflectat din mai multe unghiuri si perspective. Asa lucreaza si inspira Dumnezeu, si asa cum a procedat cu poporul Sau ales, prin tainica Sa providenta o face cu fiecare popor si astfel a trebuit sa inceapa cu un autor, ca in cazul poporului evreu care avea in Moise un lider, un pastor si nu in ultimul rand un profet capabil sa prezinte unui popor intreg viziunea unui Dumnezeu infinit de preocupat ptr a purifica memoria oamenilor de orice pacat si idolatrie si in acest scop a pus deoparte ptr opera Sa pe acest om pe care de tanar l-a trecut prin scolile si curtile celei mai renumite tari si celor mai bogate arhive ale vremii: Egiptul. Si paradoxal tocmai de aceasata tara Domnul a salvat poporul Sau!

  De ce mi-am permis acest preambul largit? Pentru ca argumentul prezentat in carte nu e ptr copii spirituali, nu e ptr adolescenti culturali, si nici chiar ptr diletanti in domeniul istoriografiei, ptr ca cei ce o citesc sau o lectureaza cu o atitudine aproximativa si isi permit sa ignore scopul real al unei opere de o asemenea importanta risca sa fie precum sunt cei ce considera Biblia doar o carte subiectiva si irelevanta sau mai rau sa ia din ea doar partile ce le plac si sa le ignore pe cele mai putin placute simturilor umane!
  Imi permit chiar sa fac aceasta comparatie ce ptr multi poate aparea exagerata sau deplasata ptr ca am avut harul in viata si pregatirea mea personala sa ascult si sa studiez- in diferitele tari unde am trait – din multe carti, nenumarati autori si multiple izvoare istorice tocmai datorita profilului meu profesional misionar, ce ptr multi ani m-a orientat spre Istoria si Realitatea religiilor si culturilor lumii.
  Daca nu as fi fost un ucenic al Domnului Isus, atunci cand am citit multele opinii, interventii si reactii regasite adesea pe pagini ce se pretend crestine, m-as fi scandalizat si sigur as fi considerat ca sigur cei ce intervin sunt departe de spiritul si chipul Celui ce-L doresc sa-L marturiseasca sau sa-L cunoasca chiar si prin aceaste fereastre telematice. Ce pot sa afirme insa cei ce inca nu-L cunosc pe Domnul, in fata impresiilor pe care putem sa le lasam prin limbajul si modul nostru de exprimare, ne putem usor imagina. Sau daca mi se permite si mai profund, ce onoare aducem numelui Celui pentru care adesea credem sa intervenim sau sa aducem aportul nostru in orice argument suntem antrenati sa discutam?
  Insa departe de a cadea in moralism doresc doar sa aduc elogiile mele autorului cartii despre care opinam aici si sa-L felicit si pe aceasta cale subliniind faptul ca eu personal am fost enorm de edificat si chiar responsabilizat de memoria poporului meu si a unei parti crestine din vasta panorama a bisericii crestine ce o reprezinta, ca expresie a rusaliilor ce continua sa anime omenirea. Insa poate mai mult ptr ca ma simt departe de tara (sigur nefiind unicul) precum Daniel in Babilonia si sincer va impartasesc pasiunea ce Domnul a pus-o in mine ptr a-mi asuma istoria recenta si trecuta, precum el a facut-o atunci cand Duhul Domnului il cercetase in vederea unei mijlociri eficiente si autentic rascumparatoare!
  Daca cei ce ne-au propus figura lui Daniel o fac poate inconstienti, cu atat mai mult suntem datori noi toti cei ce realmente traim asemenea lui, in conditiile reale de el experimentate, ca astfel sa ne insusim si sa ne asumam responsabilitatea, iar apoi sa lasam pe Domnul, care vede totul descoperitm sa aduca sigur judecata si indreptarea sperata de o natiune intreaga si in mod deosebit de tinara generatie care are dreptul la un viitor mai fericit si mai plin de har si implinire autentic evanghelica a poporului roman!
  In timp ce va scriu am in fata cartea si cucerit de ceea ce Duhul lui Isus ma face sensibil sa vad si sa consemnez ptr cei dragi, sunt mereu edificat si luminat de motivul ptr care cartea a fost oferita generatiilor, motiv ce aste enuntat de autor in cuvintele adresate copiilor sai din primele pagini imediat dupa Referintele critice, pe care le consider definitorii intelegerii obiective a mesajului complexiv ce este urmarit de fratele Vasilica Croitor. Le puteti citi adesea si daca nu sunteti edificati va rog (in mod deosebit pe cei mai in varsta) sa o faceti din nou si din nou, avand prezent, daca nu va deranjeaza insistenta mea, ceea ce va pot relata departe de casa si de Europa!

  „Aici in America centrala sunt zeci de mii de copii ce ieri (20 ani in urma) au fost abandonati de tot sau tinuti in ignoranta sau in umbra, fata de adevaratul crestinism si harul vietii lui Cristos, chiar de catre oamenii religiosi prezenti in diferitele clase sociale, iar ca efect devastant acestia au crescut in jungla imoralitatii, coruptiei si falsitatilor de tot de felul, alcatuind intr-o singura generatie cea mai violenta, ipocrita si iresponsabila generatie de tineri si adulti pe care a cunoscut-o poate intreaga America, ajungandu-se din nefericire la recorduri de victime ale narcotraficului, extorsiunilor de tot felul, asasinatelor si rapirilor de persone intre toate popoarelesau natiunile lumii.”

  Poate veti spune vai ce deplasat e sa vi cu astfel de comparatii, ei bine vreau insa sa va spun ca numai Domnul Dumnezeu intervenind direct prin copii Sai responsabili si loiali, prin ruga si implicatia misionarilor veniti din departate tari si prin sacrificiul celor sincer daruiti Evangheliei Imparatiei cerurilor, azi vedem o intarcere la 180 de grade a unor natiuni dispuse dupa multe rezistente sa-si assume memoria anilor de regim dictatorial, de ignoranta si de mostenire a blestemelor generationale ce parintii si fratii lipsiti de iubire si harul divin dar infiltrati in biserici si structure sociale si politice au infectat copii si tinerii de virusul minciunii, violentei si tradarii semenilor lor chiar si ptr o bucata de paine mai buna!
  Noi cei ce suntem gratiati de iertarea si jertfa de pe cruce precum au fost primii ucenici ai Domnului Isus avem nu facultatea ci obligatia sa traim adevarul si sa denuntam falsitatea, ipocrizia si tradarea incepand cu noi insine, cu cei din casa si poporul nostru, si numai atunci putem fi credibili si plini de ungerea Tatalui, care nu si-a crutat nici pe Fiul Sau cel Intainascut pentru a dezradacina pacatul si idolatria si orice compromis cu dusmanul vietii noastre, si astfel a reconcilia pe om cu Sine!
  Ce naivi si labili am fi daca am crede cum comunismul ne-a deprins, si capitalismul desfranat o face si azi, ca o tara poate fi schimbata doar ascunzand mizeria si pacatul sub covorul constiintei colective, asa cum ca preot catholic simteam ca se facea cu enoriasii care veneau in confesional pentru spovedanie, insa din ignoranta si lipsa de pocainta autentica le dadeam iluzia conform unor dogme ratacite, ca pot fi iertati si rascumparati doar atat de simplu si fara o intalnire personala cu CEL pe care fiecare pacat al nostru L-a crucificat sau inca continua sa-L crucifice, oricat de mic si neansemnat poate parea! Sfantenia Lui Dumnezeu ne obliga si nu ne invita doar, la a ne dezice public de tot ce-L raneste!

  VREAU SA INCHEI AFIRMAND ESENTIALA CUNOASTEREA MEMORIEI ISTORICE SI ASUMANDU-MI – PRECUM DANIEL – PACATUL GENERATIEI MELE DE CRESTINI, DIN PERIOADA COMUNISTA SI POSTCOMUNISTA, UN PACAT CARE DECI INCA PERSISTA PANA CAND NATIUNEA INTREAGA DIN ORICE CONFESIUNE NU-L MARTURISESTE UNITA SI RECONCILIATA INTERIOR SI EXTERIOR. SI ASTFEL DORESC SA MARTURISESC CA EU SI CASA TATALUI MEU AM FACUT FARADELEGE SI NI SE CUVINE TOATA ACEASTA CONFUZIE IN CARE NE AFLAM, VAZANDU-I CHIAR PE FII POPORULUI DISPERSATI PE FATA GLOBULUI DIN PRICINA ACESTEI SITUATII!
  INSA STIU SI CRED CU TARIE CA TATAL CERESC VREA SI POATE SA NE IMPACE CU SINE SI INTRE NOI SI ASTFEL SA NE ADUNE DIN NOU LA UN LOC IN JURUL FIULUI SAU ISUS PTR CA SA FIM DIN NOU O VIE SI SFANTA MARTURIE GLORIEI SALE!
  IARTA-NE DOMANE PENTRU SANGELE MIELUILUI, PENTRU NUMELE TAU SFANT SI INDREAPTA CORABIA NATIUNII NOASTRE SPRE ORIZONTUL ADEVARATEI MARTURII CRESTINE PE CARE INAINTASII NOSTRI CE AU UMPLUT INCHISORILE, CURSELE SI GULAGURILE COMUNISMULUI, NE-AU LASAT -O CA O VIE SI SFANTA MOSTENIRE SI REALA DEMONSTRATIE CA ADEVARATA CALE A CRUCII PE CARE ISUS MERGEA IN MIJLOCUL NOSTRU IN VREMI DE RESTRISTE NU A FOST CU TOTUL RATACITA!
  FA-NE MACAR ACUM SPRE FINALUL VEACURILOR, SCHIMBA-NE PE TOTI, SA FIM ASEMENEA LUI ISUS IN TOATE, CHIAR SI IN CELE MAI ELEMENTARE SI NEOBSERVATE MANIFESTARI SI RELATII PE CARE VIATA NE CHEAMA SA LE IMPARTASIM UNII CU ALTII INLANTUITI DOAR DE COMPASIUNEA SI IUBIREA TA INFINITA!

  Concluzia interventiei mele o las cu umila consideratie la aprecierea voastra, incredintand-o evident Domnului in primul rand, insa seriozitatea si poate oportunitatea de care m-am bucurat de-a lungul calatoriei mele printre numeroase tari si culturi imi intareste convingerea si speranta ca planul si viziunea Domnului Isus de a rascupara toate neamurile si etniile se va implini sigur si negresit, chiar daca cei ce se vor bucura de aceasta sunt cei ce vor scrie cu propria lor viata si daruire, transparenta si incredere istoria iubirii si Adevaruilui intrupat in Istoria omenirii, deci a fiecarui popor in parte!

  MULTUMIRI fie aduse DOMNULUI care tine vie memoria Istoriei, sufland adesea peste praful depus de o falsa uitare si care ne consemneaza cu fiecare pagina scrisa sau inca nescrisa, ca asa cum Fiul Omului a scris-o cu sangele Sau varsat pe cruce asa au semnat-o cu sangele lor de-a lungul generatiilor, toti cei ce au urmat intocmai si fara sovaieli urmele de El lasate istoriei fiintei umane ptr Rascumpararea Memoriei intregii omeniri!

 83. Gabi Bogdan, ai atins o coarda sensibila cind ai vorbit despre starea prezenta
  a unor lideri si frati penticostali. Eu care am slujit in acea perioada( 70’s si 80’s), as
  putea sa va spun ca comunismul cu toate subtilitatile lui a fost ca Sirienii sau
  Babilonienii pentru Izrael. Cind eram urmariti si asupriti de regimul ateu,
  strigam catre D-zeu,ne rugam, posteam, ceream intelepciune si lasati-ma sa
  va spun ca Duhul Sfint si calauzirea Lui a fost totdeauna superior.
  Nu aveam alta alternativa de a supravietui spiritual ,decit sa ne „prindem” de
  El si de Cuvintul Lui. Pe blog-ul ‘Motocicleta si Evanghelia”(stefanmatasaru.blog.com)
  puteti vedea una din nenumaratele dovezi, cum el a intervenit. Fratele Caraman care
  ne-a fost prieten de familie adeseori spunea:”numai D-zeu are batrini fericiti”,si
  ne povestea cum i-a venit in ajutor in incercarile lui.
  Libertatea si belsugul,sunt o binecuvintare,dar si aici deavolul i-si are „informatorii”
  lui,care vor sa ne fure credinta. Ap.Pavel i-a spus lui Timotei:”pastreaza credinta si
  un cuget curat,pe care unii l-au pierdut,si au cazut din credinta”(1Tim.1-19),si asta
  se poate intimpla,in timp ce ii criticam pe altii din trecut pentru greselile lor.
  Suntem ingrijorati de ”neghina care a crescut impreuna cu griul”,dar ma tem ca
  fiind prea mult preocupati de asta,vrasmasul va continnua sa-si semene saminta
  pe alte cai mai moderne…
  Gabi are dreptate, problema este mult mai adinca decit urmele lasate de comunism.

 84. Gabi Bogdan zice:

  In sfirsit am vazut dosarul faimos… Pina acum nu am inteles de ce domnul Nicky Pop este in carte. Acuma inteleg ….. Inimaginabil. O duplicitate incredibila, tot nu inteleg din ce cauza si ptr. ce, i-am inteles pe aceia din Romania care au turnat ptr. avantaj oarecare, da sa fii turnator dupa ce ai scapat din lagar… Cum am mai spus intr-un post trecut, daca dosarul este autentic( si nu am nici un motiv sa cred ca nu e) aici este ceva de domeniul patologiei.Vasilica , cind ai spus ca ” daca ai stii ce e in dosar, ai spune l-am protejat pe NP” am crezut ca exagerezi , dar ai avut dreptate. Daca stau si ma gindesc logic, ptr. 30 de ani sa traiesc in asa duplicitate, mi-ar exploda creierul, zi de zi, la inmormintari, la amvon, la rugaciune, la spitale,cu o dedicatie ptr. Biserica cum rar am vazut, si totul sa fie numai o fatada? This is beyond abnormal. ….weird…
  Is there a shrink in the house?

 85. David Damian zice:

  Draga Gabi:

  M-ai determinat si pe mine sa scriu un post in apararea lui NP si acum regret ca m-am pripit. Eu inca nu am vazut nici o evidenta ,dar tu esti foarte credibil cind o prezinti , avind in vedere ca de doua saptamini citesc posturile tale constant in apararea lui NP. Cartea e pe drum si probabil si eu voi fii socat de ce voi gasii in ea. Iti inteleg starea de soc , dar este evident ca noi oameni functionam cel putin in doua planuri . Unul fizic si celalalt spiritual. E lesne de observat ca nevoia de a supravietui in majoritatea cazurilor suprima nevoia unei supravietuiri spirituale. In fond, am citit tot ce postezi si te felicit ca ai curajul sa postezi lucruri destul de incendiare ( and you get away with it) , ca le faci bine, si admit ca ele se apropie de adevar. Observatiile tale referitoare la crestinul penticostal din America care imbina o viata spirituala cu o oarecare pornografie evident a atras atentia si clergiilor catolice. Intr-un post , fratele nostru Stefan din El Salvador, clergie catolica , isi incheie pledoaria prin a-ti sustine punctul de vedere referitor la adincimea problemelor care ne bintuie cultul. Noi , spre deosebire de ei , suntem o religie , un cult nascent. Acum trecem prin durerile nasterii ,vorbind in comparatie pur istorica cu biserica Catolica. Ei se apara de acuzatii de pedofilie, incidente frecvente de homosexualitate, o perioada de istorie neagra a Inchizitiei a carei responsabilitate o poarta, cruciade unde si-au pierdut viata mii de oameni nevinovati. Asta nu ii opreste sa vorbeasca in numele intregii omeniri , ca si cum nimic din ce am mentionat eu nu s-a intimplat. Atunci ce te mai mira ca compromisul asta de care avem parte si pe care trebuie sa il echilibram intre nevoile noastre fizice si cele spirituale ne conduc la duplicitate ? Cum spuneam , am admirat curajul si verbajul folosit de tine, asa ” blunt” direct, si evident lucrurile spuse la modul acesta chiar daca fac obiectul neglijentei juridice ele pot fi foarte adevarate.
  Salutari Danei. I found her on you tube. ..Great voice!!
  God bless you !!!

  • Vaisamar zice:

   @David Damian. Biserica Romano-Catolică şi-a analizat trecutul şi a recunoscut păcatele. Am scris recent o scurtă postare despre asta. Noi, când ne uităm la Bis. Romano-Catolică, spunem despre ea că se consideră infailibilă. Ea, când se uită la ea, recunoaşte că a şi greşit. Noi, când ne uităm la noi, ce spunem? Cum ne considerăm?

   http://vaisamar.wordpress.com/2010/10/20/memorie-si-reconciliere-biserica-si-greselile-trecutului/

   • vasile gabrian zice:

    Emanuel, nu ai vazut cum? Inventam o doctrina noua a cererii de scuze. De asumarea trecutului si de pocainta vorbesc altii.

   • David Damian zice:

    @Vaisamar: Multumesc pentru link. Este un document lung si cred ca fascinant in deosebi pentru ca a fost propus de actualul Papa pe vremea cind se stia de el mai putine. Mai mult nu vreau sa spun , altfel asi fii acuzat de pro-catolicism. Ori sa incep sa apar biserica catolica e mai greu decit sa apar communismul insusi. Puterea biserici catolice tot istoric vorbind a fost mult mai mare decit cea a ateismului comunist si a ideologiei acesteia. Problemele lor sunt mai complicate decit ale noastre. RM a produs o trezire si la nivelul cultului nostru. Am primit cereri de scuze, apoi dupa reactiile de nemultumire se pare ca se va intocmi si o comisie. Incetul cu incetul vom avea si noi un astfel de document. Biserica Catolica are o istorie similara cu cea a unui stat de drept. Inchizitia a pus stapinire si frica si pe Regii si Reginele vremilor respective. Populatiile indigene ale Americi Centrale si de sud au fost nimicite violent. Azi vorbim despre profetiile mayane si despre civilizatia lor pierduta. Cum a disparut ea si sub a cui sabie? A cui sclavi au devenit ei? Noi penticostali din Romania nu am suferit discriminare din partea biserici Catolice, in schimb nu acelasi lucru se poate spune despre relatia cu biserica majoritara Ortodoxa. Insa obiectul carti RM este relatia pe care am avut-o cu asupritori nostri ateisti si in planul acesta Vasilica Croitor merita suportul si sutinerea noastra nu doar pentru ” work well done” dar si pentru curajul de a fii demarat un astfel de demers.

   • Vaisamar zice:

    @ David Damian. Ca orice bun protestant ai despre Biserica Romano-Catolică o părere foarte proastă, dar cam dezechilibrată. Ca orice bun protestant, uiţi că şi protestanţii au ars pe rug vrăjitoare, cot la cot cu „duşmanii” catolici. Desigur, vrăjitoarele arse de catolici sunt mai de plâns decât cele arse de protestanţi. Te las să afli singur cine cât a ars.
    În tot cazul, scrii dintr-o ţară care a vânat vrăjitoare până târziu, către ani 1690. Vezi Salem Witch Trials. Şi apoi, justificarea sclaviei de către creştinii protestanţi, în SUA, nu e deloc mai prejos de justificarea ei de către catolicii puşi pe cucerirea triburilor din America de Sud.
    Nu am nicio îndoială că unii papi au fost Anticrişti. Dar corupţia la nivel înalt bisericesc nu e doar la catolici.
    Nu e vorba dacă să apărăm Biserica Romano-Catolică sau nu. E vorba ce adevăruri selectăm atunci când vorbim despre ea. Nu cred că poţi pune comunismul şi catolicismul alături. Dacă le pui, uiţi un aspect esenţial: catolicismul, cu toate abuzurile lui, e totuşi bazat pe credinţa în Dumnezeu (fie ea şi într-o formă care ne intrigă/revoltă pe noi, protestanţii).
    .
    Deci: nu cred că influenţa Bisericii catolice a fost vreodată atât de mare pe cât a fost cea a comunismului. Sunt destul de numeroase situaţiile în care papa era de fapt marioneta regilor. Iau ca exemple numai Philip al IV-lea al Franţei sau Carol V al Imperiului Romano-German. Ambii i-au sechestrat pe papii din vremea lor. De Napoleon ce să mai spun?
    Dominicanii, care au dat mulţi inchizitori, au dat şi nume ca Bartolomé de las Casas, care s-a opus sclaviei şi distrugerii practicate de conquistadori. Aceştia, atenţie, erau liber întreprinzători, nu oameni ai Bisericii. Francisco de Victoria (c. 1492 –1546), Bartolomé de las Casas (1484 –1566) and Francisco Suárez (1548 –1617) argued that Indians must be humans as they are social animals; the also have part in the fundamental rights, hence their way of life and social structures have to be respected
    În America de Sud populaţia indigenă s-a amestecat cu cea venită din Europa. În America de Nord nu prea. De ce?
    „Cum a disparut ea si sub a cui sabie? A cui sclavi au devenit ei?” În orice caz nu clerul a distrus civilizaţia mayaşă. Problema sclavilor aduşi în colonii n-o pui? Cine a deţinut sclavi în Sudul Protestant al Americii? E foarte uşor să vezi bârna mai la vale de Bible Belt dar nu şi pe cea din SUA. Nu ştiu dacă e benefic să judecăm lucrurile astfel. Luteranii germani l-au susţinut în proporţie copleşitoare pe Hitler, în perioada nazistă. Unde vom ajunge cu astfel de argumentaţii?
    Când ne uităm la istorie în detalii, s-ar putea să nu mai putem pretinde că Biserica X a fost mai rea sau mai bună decât Biserica Y. Diferenţa o dă, întotdeauna, modul în care fiecare apartenent al acelei biserici se comportă faţă de situaţiile în care este pus. Biserica Luterană a dat şi oameni care au compromis Evanghelia, dar şi oameni ca Bonhoeffer sau Niemoller.
    Penticostalii n-au avut până acum acces la funcţii politice de mare răspundere. Mă întreb dacă ar trece testul puterii, fiindcă este unul extrem, extrem de dificil.
    Există în LOR I o scenă extrem de emoţionantă pentru ceea ce spune la nivel simbolic: Galadriel vede inelul („puterea”) şi este tentată să pună mâna pe el, dar conştientizează că forţa inelului ar transforma-o într-o stăpână cu mult mai rea decât ce fusese înainte. Morala: e lucru mare să ai puterea la îndemână şi să rezişti tentaţiei.

   • David Damian zice:

    Sunt de acord cu argumentele tale referitoare la Nordul Americi. Intentia mea nu a fost sa clasific biserica Romano-Catolica sau sa o compar cu cele reformate. Ca unul care nu a facut parte din o astfel de biserica , nu e mirare ca parerea mea despre ea sa fie una asa cum spui ” dezechilibrata”. Asadar , observatiile tale sunt binevenite si educative . Thank you again !!1

  • Gabi Bogdan zice:

   David imi pare rau daca bazat pe ce am scris eu ai crezut ca NP e nevinoavat(sau vinovat). Eu ce am spus e ca bazat pe evidenta prezentata in carte nu pot sa cred ca NP a fost un agent securist. That is it.

 86. Gabi Bogdan zice:

  Acum dupa ce mi-am revenit din starea de soc, fara ajutorul vreunui „shrink”, trebuie sa fiu mai specific. Eu nu m-am referit la carte cind am spus ca am citit dosarul, ci la cele treizeci si ceva de pagini pe care Vasilica Croitorul le-a trimis in Portland la cererea comitetului de la Biserica Filadelfia. Copia pe care am primit-o nu a fost distribuita de catre comitet, de la ei nu s-a putut afla multe( surprising i might say), ci de la altcineva. Oricum , un frate mi-a atras atentia in seara asta ca s-ar putea sa judec prematur( nu e prima data cind fac lucrul acesta) din cauza ca inca nu am vazut celelalte 1680 de pagini din dosarul lui NP despre care academia sa, Ceuta Ioan facea aluzie in celelalt Komunicat/balada care a fost compus in Romania saptamana trecuta. So stay tuned , poate o sa ma mai sochez odata. Una dintre chestile interesante in transcriptul acela, este banalitatile pe care securitatea comunista le considera „informatii” demne de scris in arhive. Anyway, cum am mai spus , lucruri interesante se intimpla pe aici, keep google-ing , you never know what you will find in the next few weeks.
  Cit despre denumirea de biserica , precum si cuvintul frate. In vederile mele inguste, sint doua criterii pe care o organizatie trebuie sa le implineasca inainte sa poata fi chemata ” biserica” , prima e” Sola Scriptura”, a doua este „Sola Fide” .’Biserica Catolica nu cred ca a semnat la aceste doua articole in totalitate( cu toate ca in VaticanII parca au lasat-o mai moale).Luther a spus ca prin acest ultim articol(sola fide,by faith alone) biserica cade sau se ridica.Inteleg ca in epoca aceasta postmodernista suna frumos sa ne chemam toti biserica si sa cintam kumbaya ( in genul semnatarilor declaratiei Manhattan), dar totusi adevarurile de baza ale scripturii trebuie pastrate daca vrem sa avem un viitor ca si miscare. Shi inca ceva, dupa cite citesc eu in istoria crestinatatii, de obicei fiecare trezire crestina a dainuit cam 3 generatii, pina au inceput sa se institutionalizeze, dupa care au murit. ( noi sintem a treia generatie, cred). Ce mi se pare interesant( per Paul Washer/HeartCry Missions)este ca singura trezire in masa in prezent in europa este in mijlocul Tiganilor. Cred ca ar fi o idee buna ptr. pastorii nostrii sa mai faca o visita prin bisericile tiganilor , poate stilul lor de „organizare” ar aduce mult asteptata trezire si in noile noastre catedrale evangelice pe care le impodobim mai nou cu sisteme de sunet de ordinul sutelor de mii si cu pereti miscatori ca biserica sa para plina si cind e goala….Postez un link din Christian Science Monitor, despre Romii pocaiti.
  http://www.csmonitor.com/World/Europe/2010/0903/In-France-an-Evangelical-Gypsy-group-shakes-up-the-immigration-debate

 87. ce conteaza zice:

  fr.gabi bogdan,imi pare rau ca te-ai lasat influentat acuma in ultima suta de metri,se bucura astia duminica ca mai este un vot in minus ptr fr.NP,oricum voia D-lui se va face,God bless you

 88. pete zice:

  pt.ce conteaza asa cum semnezi ce conteaza opinia ta si tu crezi caci cu voturile este voia Domnului ?

 89. Gabi Bogdan zice:

  @ce conteaza, votul meu nu conteaza asa de mult . I dont think i said which way I will be voting. Fratele Suciu Ezechel said once that most of the time we do not choose between good and evil, we choose between bad and worse . Thats what we have to figure out this time, if you know what i mean. And also we have to lighten up a little bit, God is sovereign, everything that happens , happens because God wills it to happen , from the RM book to what is happening in our church. As you know, we got people that are ready to go on a hunger strike, (really, no joke)other that want to live the church. The cell companies are making a killing on the romanians going over their minutes , and all for what? The bible in proverbs 16:4 says: ” The LORD works out everything for his own ends”, so seat back and enjoy , God is in control. If He decided that this is the end of the road for brother Nicky, it will be the end no matter how many times i vote or how many phone calls i make to convince people. To be honest, if i’d be a betting man, my money would still by on brother Nicky, based on some things i know that I dont want to mention on a public site. Will see what happens. Everybody blames the communists for the issues we romanians have , but reading Caragiale, seems like we had the same problems waaaay before Bradin , Bocheanu, Tipei and co. The poor communist are worse now even than the Catholic”church”, forgetting that the catholics kept the bible locked up for a thousand years . I will bet that in hell ,there are going to be a lot less communists than followers of the Pope. The difference is that some of them dont expect to get there for they were baptized , took the mass daily, prayed to Mary, listen to Gods man on earth( the Pope), gave money to the poor and maybe if all these tricks did not work , they went trough The Purgatory… It will be a exciting weekend, Oregon Ducks are going to win against USC and Tuesday we are going to kick the DemocRATS out of the congress. Not bad i might say…
  Is it true that we will have to go through metal detectors on Sunday morning?

  • ce conteaza zice:

   I agree with you,but oamenii cu adevarat credinciosi nu fac greva foamei,nici nu parasesc biserica ,traim vremurile din urma,trebuie sa acceptam situatia bisericii ptr ca cum ai zis,GOD is in control,dar ce o sa se faca astia cind o sa vina prigoana daca acuma se clatina asa rau

   • Sorin C. zice:

    Oamenii cu adevarat credinciosi trebuie sa serveasca automat tot ce primesc de la amvoane, sau trebuie sa discearna si ei, cum faceau cei din Berea ? ( Fapte cap.7 vers. 11)

   • Emanuel zice:

    @ ce conteaza.
    Credinciosii adevarati nu fac greva foamei.Credinciosii adevarati nu vind pe frati,dar daca l-am acoperit cu haina iubirii pe cel ce vinde pe frati hai sa-l acoperim cu haina iubirii si pe cel ce vrea sa faca greva foamei.ca pina la urma este scris ca;Cei mai tari(care nu fac greva foamei,si nu vind pe frati)sa-i ingaduie si pe cei mai slabi (care fac greva foamei si mai vind pe frati).Atunci o sa fim vrednici de numele care-l purtam adica Filadelfia.Ma refer la cei din Filadelfia din Portland.

 90. Genu zice:

  Îmi pare foarte rău de ce am făcut având două unităţi de măsură […] sunt o stârpitură, la propriu şi la figurat.

 91. romanul zice:

  Fr Vasilica, poate crezi sau nu, am avut rabdarea sa citesc toate comentariile pentru ca am terminat de citit cartea ta care este intr-adevar deosebita. Multumesc de rspunsul pe mail cu referire la liceu, dar altul este motivul postarii mele. Cum este posibil sa se puna la indoiala documente fotografiate care atesta „angajamentele” de informator-colaborator si acele chitante de justificare a banilor platiti pentru furnizarea de informatii? Vreau sa-ti dau un ajutor: nu ar fi lipsit de interes sa identifici pe cei care au platit informatiile si sa ii intrebi daca, dupa ce au dat banii au ” servit” ceva cu informatorii lor. Te asigur eu ca se practica, mai ales cind se plateau sume mai mari. Eu ma rog pentru tine si, daca Dumnezeu va ingadui cred ca n-ar fi lipsit de interes sa ma primesti la o marturisire, cine stie. Din comentarii deduc cit de putin cunosc fratii despre ce se petrecea de partea cealalta a baricadei si datorita necunoasterii cite lucruri afirma parindu-li-se ca sunt cunoscatori. Si faptul ca pun la indoiala documente facsimil spune ceva despre cunostinta lor. Simplu, cred ca trebuie sa te implici mult mai putin in comentariile -raspuns si sa te sacrifici pentru scrierile urmatoare care sa descrie intreaga „tradare” care s-a facut ca despre aceasta este vorba.Toti vor agheasma iertarii, dar nu poate fi invocata aceasta numai daca cineva, nu conteaza cine, ar aduce cel mai mic si neinsemnat motiv de justificare a MARII TRADARI A LUI ISUS, cred ca este limpede ca nu neg sub nici o forma comandamentul biblic al iertarii, dar cind izvorul da apa, nu poate fi si dulce si sarata, sau tot din biblie stim ca nu se pot bea cele doua pahare, a Domnului si a satanei. Nu vreau sa spun mai multe despre carte ca s-ar putea sa ma ocolesti din cauza laudelor, dar, eu vad aceasta lucrare ca fiind in folosul Domnului si la cerinta LUI. Prin ceea ce s-a intimplat prea si-au batut joc de rinduiala lasata de Domnul in biserica lui, iar acum este rindul la curateni si sa nu ne miram daca v-a urma si rsplata, cita pe pamint cita in ceruri, ca daca Dumnezeu nu se grabeste in a aduce pedeapsa, nu inseamna ca NP, Bochianu, Gurau sau altii nu vor avea parte de ea ca asa spun unii, gindul fiind la a ierta noi.Este biblic sa iertam, dar pacatul este pacat si are ca plata doar un singur …Lucrurile sunt foarte simple, cit despre filozofiile citite , Domnul sa aiva mila si indurare si acestea vor veni doar daca cangrena v-a fi extirpata, algocalminul si frectiile cu „diana” nu au vindecat niciodata cancerul. Singura mea intrebare care ma framinta destul de tare este daca pastorii mai cu vechime care au „scapat” de racolare ,oare nu a stiut sau nu au banuit nimic?Inainte de anii 1960 pastor care lucra la constructii era invoit la mijlocul zilei pentru a merge misionar la Gherla?Mai, mai, ce buni erau comunistii din acea zona, asta in conditiile in care fr.Wurbrand ne spune ca comunismul era suflarea mortii asupra religiei. Bunul Dumnezeu sa te binecuvinteze sa duci la bun sfirsit lucrarea de curatie si …mare grija, s-ar putea ca acel comunicat sa fie ” sprijinit”(redactat) de catre specialistii ramasi si dupa miscarea populara din 1989, Domnul sa te pazeasca de ei, ca fratii se vor lumina cu ajutorul Domnului, ei iti sunt frati oricum Multa PACE.

  • @romanul. Ideea nu este rea, și sunt șanse bunișoare să întâlnesc un astfel de lucrător al serviciilor. Însă nu-ți fă iluzii că ar folosi la ceva mărturia lui. Cine are ceva de ascuns va nega până în pânzele albe. Uite la Voiculescu sau Andronescu. De asta am și publicat articolele din EZ despre ei. Apelează la tot felul de tertipuri avocățești pentru a amâna verdictul. Așadar, un securist ca martor nu ar fi luat în serios. Însă perspectiva lui ar fi interesantă pentru analiza fenomenului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s