Comisie la CNSAS

Am înțeles că frații din Consiliul Bisericesc au decis să înființeze și o comisie care să meargă la CNSAS și să ceară verificarea tuturor membrilor din Consiliul Bisericesc și din comitetele comunităților regionale. Acesta ar fi un important pas înainte.

Nu ştiu de ce nu se vorbeşte însă nimic despre comisia pentru evaluarea influenţei regimului comunismt în viaţa bisericii penticostale.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Comisie la CNSAS

 1. marius zice:

  IN SFARSIT O VESTE MAI BUNA DE PE „FRONTUL DE VEST”…

 2. Benza Samuel zice:

  Daca asa stau lucrurile in realitate, nu inteleg de ce nu au spus acest lucru in Komunicatul catre tara!

  Eu unul apreciez acest demers, dar sa nu se lase doar cu vizita la CNSAS. Incurajez si doresc ca aceasta comisie sa fie transparenta si obiectiva.

  Domnul sa ii ajute sa duca la bun sfarsit ceea ce trebuiau sa fac de 20 de ani!

  • Doru Dragan zice:

   Au decis să înfiinţeze o comisie.Până o înfiinţează,pâna stabilesc formularea cererii,până trimit cererea,vin alegerile.Prefer să cred ca şi Toma,când am să văd.

 3. IONEL ANDRUS zice:

  SPER SA FIE O STIRE POZITIVA PINA LA CAPAT.

  IN VIATA POLITICA ATUNCI CIND NU SE VREA REZOLVAREA UNEI CAUZE,SE FORMEAZA O COMISIE.!

  SPER CA IN ACEST CAZ SA FIE ALTFEL.

  CU RESPECT , IONEL -RO.

 4. Creştin ortodox zice:

  Domnule Croitor, felicitari pentru demersul dumneavoastra si recunosc, rusinat, ca si noi ortodocsii am avea nevoie de un asemenea demers in demascarea securistilor si daca credem in Domnul Iisus vom crede si ca:” Deci nu vă temeţi de ei, că nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală şi nimic ascuns care să nu ajungă cunoscut.” (Matei 10:26). Iar despre cei care cred ca sunt credinciosi, desi au fost securisti si nu s-au cait, Hristos zice:” Iar El le-a zis: Bine a proorocit Isaia despre voi, făţarnicilor, precum este scris: Acest popor Mă cinsteşte cu buzele, dar cu inima lui este departe de Mine.” ( Marcu 7: 6).

 5. Pingback: Penticostalii au decis verificarea conducerii centrale și locale la CNSAS « Istorie Evanghelica

 6. Popa Marin zice:

  In Biserica Adventista a fost o incercare din partea unui profesor de la Cernica , dar s-a oprit. A ajuns decan la Facultatea de teologie . Un demers asemanator face Cristi Dumitrescu in SUA , speram sa duca la capat ce a inceput. Cred ca fiecare biserica are luptele ei.

 7. Gherghel Virgil zice:

  Daca tot a fost formata la nivelul Cultului Penticostal o comisie care sa verifice pastorii din conducerile comunitatilor csi cultului care au colaborat cu securitatea, fie si dupa 20 de ani de ca caderea regimului comunist, este un lucru laudabil. Dar de ce este asa mare secret cu privire la structura comisiei ? Consider ca era de mare ajutor includerea in comisie a pastorului Vasilica Croitoru deoarece are ceva experienta in preluarea si studierea dosarelor de la CNSAS. Pana la congresul din noiembrie 2010 nu prea vad posibila prezentarea rezultatelor comisiei.

 8. innsbrok zice:

  infiintarea comisiei,l-a speriat de moarte pe „informatorul”viorel pavel,care si-a dat demisia din functia de secretar al CPRSV si membru in comitetul filialei amintite,in locul sau urmeaza a fi numit unul din cei doi vicepresedinti(vezi CUVANTUL ADEVARULUI octombrie 2010)articolul,Adunarile Elective de la Comunitati,iar pastorul Aurel Alexa urmeza sa-l inlocuiasca in cadrul comitetului filialei,de altfel apare eronat in articolul cu pricina din CA,ca VP ar detine si functia de consilier in cadrul Consiliului Bisericesc al Cultului Crestin Penticostal,de fapt cei cinci consilieri de Suceava sunt:SERBAN COSTACHE-presedinte,AXINTE LIVIU si SOLTUZU AUREL-vicepresedinti si pastorii BADELITA IOAN si CROITOR DRAGOS.

 9. innsbrok zice:

  SUNT DATOR CU O CORECTIE LA POSTAREA PRECEDENTA LOCUL LUI „viorel pavel”in comitetul CRPSV,va fi luat de pastorul AUREL GHERASIM si nu Aurel Alexa asa cum gresit am mentionat.

 10. remembering7 zice:

  Infiintarea unei comisii care sa ceara verificarea dosarelor liderilor suna bine, dar . . . inca nu inteleg de ce este nevoie de o comisie pentru a cere verificarea cand o simpla adresa din partea Cultului este suficienta pentru a demara cercetarile. CNSAS-ul nu are nevoie de o comisie. Insa, decizia CNSAS nu este suficienta, pentru ca unele dosare nu mai exista, altele si-au „pierdut” documente si pagini, iar decizia CNSAS trebuie corelata cu alte arhive si marturiile celor care inca traiesc. Daca respectiva comisie are ca scop cercetarea amanuntita si riguroasa a tuturor surselor disponibile, inititiva este laudabila. Daca, insa, comisia va concluziona netinand cont de toate sursele, initiativa va avea exact rezultatul opus: „spalarea” unor persoane. Am intalnit situatia unor lideri bisericesti trecuti si actuali in cazul carora CNSAS nu avea documente din perioade certe de colaborare a acestora, perioade despre care martorii in viata spun la unison ca cei in cauza colaborau. CNSAS a dat certificat de buna purtare, de necolaborare. Cum procedeaza comisia in acest caz? In alte situatii, Securitatea a creat dosare operative asa-numitelor „persoane de sprijin”, in care pot fi gasite in unele cazuri documente contrafacute, de gen „informatorul (sau sursa) mi-a spus . . .”, ceea ce nu prezinta nici o garantie ca persoana a si dat acele informatii. Este binecunoscut de acum faptul ca spre sfarsitul anilor ’80, in criza de noi informatori si informatii, ofiterii de Securitate contrafaceau documente pentru a-si asigura norma impusa. Pentru a diferentia intre documentele false si cele reale este nevoie de o experienta si timp indelungat petrecut printre dosare. Cine sunt cei care alcatuiesc comisia si care este autoritatea si experienta lor in acest domeniu?

 11. Dorin Pele zice:

  „Nu ştiu de ce nu se vorbeşte însă nimic despre comisia pentru evaluarea influenţei regimului comunismt în viaţa bisericii penticostale.”
  Frate Vasilica ai sesizat o nevoie acuta in Miscarea Penticostala, aceea de evaluare a acestei influiente care , hai sa recunoastem, este doar un prim pas spre insanatosirea lucrurilor. Ar fi un progres remarcabil fie doar numai o evaluare, dar eu astept in continuare , dupa cum am mai spus pe acest blog, sa inceapa procesul practic de reformare a Bisericilor romanesti. Astept sa vad ca lucratorii, in special pastorii, din fiecare Biserica vor veni in fata membrilor cu masuri ferme de eliminare a practicilor comuniste, a coruptiei si a compromisului.
  Din pacate insa, multi pastori inca nu sesizeaza sau nu vor sa sesizeze momentul istoric pe care il traversam si continua pe aceeasi „masura” ca si cum Biserica nu are nevoie de trezire de felul acesta. Eu cred ca noi ar trebui sa luam foarte in serios acest subiect si chiar sa ne unim sa formulam o Rezolutie sau o Petitie care sa urneasca lucrurile.

  http://christ4ro.com/

  • Dragă Dorin, am spus de mai multe ori: de colaboratori se ocupă și „mama natură” prin procesul de îmbătrânire. Dar de primenirea sistemului nu scăpăm cu ajutorul naturii. Timp de douăzeci de ani toate cuvântările liderilor doar au lăudat perioada comunistă, considerând-o cea mai înfloritoare pentru mișcarea penticostală, omițând influența nocivă a mașinațiunilor comuniste asupra instituțiilor, asupra praxis-ului Bisericii, asupra viziunii acesteia etc. Acum le cade greu să recunoască faptul că Biserica Penticostală trebuie să se întoarcă la Scripturi pentru a reforma instituțiile și pentru a-și revizui mărturisirea de credință și Statutul conform cu Biblia. Un asemenea proces nu se poate desfășura decât INTENȚIONAT, ORGANIZAT, TRANSPARENT. Am văzut la Cape Town ce înseamnă un congres bine organizat pe o temă precisă și deși activitățile se desfășurau între 8 dimineața și 11 seara, toată sălile erau pline și participanții erau foarte interesați de cele oferite. De ce oare la noi conferințele sunt programate să dureze de fiecare dată câteva ore? Cred că voi reveni cu o postare pe această temă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s