Informatorul „Pavel Viorel” a demisionat (5 – final)

Am fost anunțat că informatorul „Pavel Viorel” și-a dat demisia cu câteva zile în urmă din funcția de secretar al Comunității Regionale Penticostale Suceava, funcție în care aibia fusese reconfirmat în septembrie anul curent.

Din acest motiv, am decis să închei aici postările referitoare la persoana sa, dorindu-i din inimă să descopere adevărata pocăință și să aibă parte de consilieri înțelepți și duhovnicești.

Deși nimeni nu pare preocupat de subiectul iertării, chestiunea delicată a colaborării nu va fi rezolvată decât în măsura în care vom putea oferi și o cale de restaurare celor dovediți că au colaborat cu Securitatea comunistă. Discuțiile interminabile care s-au purtat pe tema colaboratorilor sunt o reflectare a confuziei care domnește în societatea laică. Noi avem datoria de a urmări disciplina și corectitudinea în comunitatea Bisericii, dar, în același timp, trebuie să promovăm și căile prin care victimele confruntării cu Securitatea pot dobândi iertarea și pot fi readuse în părtășia Bisericii.

Acum că „Pavel Viorel” și-a dat demisia, vor fi unii care îl vor învăța să tăgăduiască în continuare (pocăința constituie un precedent incomod pentru informatori), alții vor arunca în el cu pietre, alții îl vor ignora pur și simplu.

Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată [nu știu de unde a scos Cornilescu cuvântul „deodată”, în multe traduceri pe care le-am comparat, verbul prolambano este tradus cu „prins”] într-o greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuși ca să nu fii ispitit și tu.(Galateni 6:1)

Nu oricine este calificat să lucreze pe o rană deschisă! Domnul să ridice peste tot oameni cu inima de păstori și cu conștiința curată pentru a-i călăuzi pe cei care au nevoie de vindecare sufletească. De acum începe lucrarea cea mai sensibilă pentru frații din CRP Suceava.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Informatorul „Pavel Viorel” a demisionat (5 – final)

 1. ungandbun zice:

  Să sperăm dragă Vasilică că vom avea acum adevăraţi păstori în CP, care să poată interveni şi să lege rănile care s-au deschis, atât în dreptul celor care au colaborat în mod direct, dar mai ales în rândul celor care poate ne-am ataşat de anumite persoane… şi care văzut prin intermediul RM, că ne-au dezamăgit.
  Fi binecuvântat! Să auzim numai de bine!

  • barnaba zice:

   Sint intrigat ca nimeni nu se milostiveste de noi sa ne spuna cine este Suceveanul Pastor-Securist! Este dreptul nostru-cei mai virstnici sa stim cine ne-a „pascut”! E vorba de situatia de o viata, frate Vasilica! Nu toti avem cartea, dar sintem Penticostali de o viata! Ori il menajati? Nu vad de ce a-ti face-o! Scuze!

 2. fr. Gheorghe zice:

  Proverbe 25:12 Dumnezeu sa toarne binecuvintare..

 3. DanutM zice:

  Draga Vasilica,
  Apreciez mult aceasta decizie inteleapta. A lui si a ta.
  Daca noi nu suntem gata sa oferim iertarea si restaurarea, ce putem astepta de la cei care nu-l cunosc pe Cristos?

 4. petruburac zice:

  Un fel de pas inainte. Doamne ajuta.

 5. Congratulations Vasilica !

  Acum vad ca nu esti numai ”historian”,ci si un adevarat pastor.

  Sa nu uitam ca atunci cind David a crutat viata lui Saul (dusmanul lui de moarte), desi il avea in mina, atunci Duhul D-lui i-a atins inima (lui Saul) si plingind a putut sa faca acea uimitoare declaratie:”Tu esti MAI BUN decit mine; caci tu mi-ai facut bine,iar eu ti-am facut rau….”(1Sam.24-17),iar David a fost, poate mai mult decit oricind ”un om dupa inima lui Dumnezeu.”

  Un ”God Bless You” from New York !

 6. IONEL ANDRUS zice:

  OARE,

  CHIAR POATE CINEVA DEMISIONA DIN FUNCTIE , DACA A SAVIRSIT FAPTE

  MAI PUTIN CRESTINESTI ? ! ?

  EU NU AM MAI AUZIT PANA ACUM ! ? !

  SPER SA FIE CEVA CONTAGIOS ! ! !

  CU RESPECT , IONEL – RO.

 7. Vaisamar zice:

  Pe „prolambano” îl înţeleg în sensul de „a surprinde”. Nu în sensul că cineva îl descoperă pe cel căzut, ci că ispita îl ajunge din urmă pe om şi îl „prinde”. Verbul este la pasiv în Galateni: „dacă un om ar fi (sur)prins de vreo greşeală”. Sigur, versetul sugerează că e vorba de greşeli în care nu perseverezi. Un om poate să ajungă să semneze un angajament şi să dea informaţii (păcatul l-a prins când avea garda jos), dar perseverarea în această acţiune poate periclita mântuirea cuiva (ca, de altfel, perseverarea în orice fel de păcat). În orice caz, terapia pocăinţei nu e prezentată doar în Galateni. Surprins sau nu de păcat, orice om trebuie să se căiască şi să caute îndurarea Domnului fără de care nimeni nu poate sta înaintea Lui. But who may abide the day of his coming? and who shall stand when he appeareth? (Mal 3:2 KJV)

  • Cred că sensul din Cornilescu conduce la o interpretare foarte limitată și anume un om care a căzut brusc și neașteptat într-o greșeală. În interpretarea pe care o dai tu, „greșeli în care nu perseverezi”, premeditarea este posibilă. Cornilescu nu lasă loc pentru așa ceva. Dar, cum spui și tu, multe alte versete ne îndeamnă să avem milă de cei căzuți și să îi ridicăm cu duhul blândeții.

  • manuintrigatu zice:

   Cu tot respectul Vaisamar, totusi e discutabila aplicatia „surprizei” in sensul care il spui. Cred ca mai degraba se refera la „dezamagirea(tradarea) produsa de niste fapte facute in mod inconstient”. E posibil sa fie vorba despre „faptele firii”, insa faptul ca Pavel nu foloseste termenul ἁμαρτία tind sa cred ca nici nu este vorba despre crestini aici. In acest verset Pavel este mai preocupat de capacitatea bisericii de aborda o asemenea situatie decat de cel „surprins”. „Surprinzator” Pavel nu ofera o solutie juridica ci una crestineasca. Avem nevoie de maturitate sa asimilam si sa administram o situatie ca cea produsa de RM.

 8. Pop Alexandru zice:

  …..the day of His coming? …..when He appeareth? 🙂

 9. mia zice:

  AI COMIS O CRIMA .CUM TE APERI?

 10. rubens zice:

  Am zis ca asteptam cu emotie sa aflu cine e persoana din spatele pseudonimului. Indiciile din articolele anterioare m-au dirijat spre 3 persoane, dar astazi am aflat adevarul. dureros acest adevar!!
  Fratele respectiv este un predicator activ, chiar a fost in biserica noastra de cateva ori (si-l mai astept sa ne zica si despre trecutul lui). Ma doare ca totusi a tinut ascuns si la reconfirmarea din septembrie nu a recunoascut ca a semnat vreun angajament. Ma doare deoarece ii stiu cel putin 2 copii care si-au petrecut studentia slujind in biserica noastra. Este si profesor la seminarul de la suceava si chiar mi-a fost profesor…Dureros. Totusi am bucuria ca a demisionat din pozitia de secretar. E un pas inainte spre recunoastere, cred eu. Ar trebui sa urmeze si alte demisii. Ma rog pentru omul acesta si sper ca va fi reabilitat si ajutat de fratii pastori cu care are relatii.
  Doamne ai mila!

 11. Paul zice:

  Cum ramane cu cei care au stiut situatia lui si totusi l-au promovat?

  Cred ca si ei ar trebui sa isi caute alta „ocupatie”.

  Domnul sa aiba mila!

 12. stefanivan zice:

  Vasilica,
  Apreciez gestul tau de a nu mai continua sa publici date referitoare la informatorul,ajuns secretarul Comunitatii Penticostale Suceava,in urma demisiei lui.Inteleg lucrul acesta ca pastor.Ramane in schimb intrebarea:Care a fost scopul acestor dezvaluiri?Cunoasterea adevarului despre trecut?Sau,constientizarea celor de acum ca vor fi deconspirati? Si,pe masura ce vor recunoaste se va renunta la publicarea datelor despre ei,si faptele lor.Dar,ce vom face cu cei care nu-si pot recunoaste faptele,fiind prea tarziu?Cred ca scopul a fost acela al cunoasterii trecutului nostru,asumarea lui,si reformarea noastra ca si Miscare religioasa.Demisia cuiva,nu cred ca are a face cu subiectul pe care il propui in cartea ta.Ar arata ca asta astepti,si asta ai urmarit.Si nu cred asta!
  Cu respect.

  • Dragă Ștefan,
   Scopul urmărit de carte este precizat de nenumărate ori în introducere și în capitolul final, după cum a fost enunțat și la lansarea cărții și a blogului.
   Scopul urmărit de articolele despre „Pavel Viorel” a fost nițeluș diferit. Eu am găsit dosarul său numai după ce am publicat cartea, așa că am anunțat conducerea Cultului să discute cu el, după ce le-am spus ce se află în dosarul său. Fiindcă „Pavel Viorel” a negat că ar fi fost autorul informărilor, reușind chiar să îi determine pe frații de la Suceava să îl aleagă ca secretar (după ce s-a discutat trecutul său), am considerat că exemplul acesta este un „caz școală” care trebuie discutat. Frații care au votat pentru susținerea sa au votat în necunoștință de cauză.
   Am decis să întrerup seria de dezvăluiri despre el fiindcă Nicky Pop sau Ligiu Belțig sunt două exemple de colaborare, dar nu constituie subiectul major al discuției pe care mi-ș dori să o purtăm. Mai important este să vedem:
   1. Cum putem să cunoaștem trecutul nostru și să oferim victimelor posibilitatea de vindecare și apoi
   2. Care au fost efectele comunismului asupra instituțiilor, asupra spiritualității, asupra viziunii și chiar asupra practicilor bisericii.
   Cu cât mai repede vom ajunge acolo cu discuția, cu atât mai bine. Din păcate, punctul 2 nu va putea fi discutat vreodată în mod serios dacă nu este clarificat punctul 1. Cei care au un trecut tenebros nu suportă discuțiile pe această temă. Ei au făcut totul și vor face în continuare pentru a împiedica dialogul principial. Au avut patru ani pentru a face aceasta și rezultatul a fost un zero tăiat. Ca să nu mai spun că au avut 21 de ani la dispoziție, fiindcă puteau să o facă și înainte de a fi publicat CRPC rezoluția de la Congresul anterior.

 13. dadatroll zice:

  Deodata inseamna ca dintrodata adica brusc. Ca nui tot una sa cazi brusc sau sa aluneci. Ca daca cazi brusc te poti lovi rau da daca aluneci doar daca aluneci mult si e panta prea mare.

 14. Mi-aş dori ca şi preoţii noştri, ortodocşi, să îşi dea demisia.
  Felicitări sincere pentru ceea ce faceţi.

 15. stefanivan zice:

  Pace Vasilica,
  Multumesc pentru explicatii!
  Urmeaza intalnirea Comitetelor la Brasov,in 5.11.2010…..Mult succes!Poate pana la intalnirea Congresului Electiv de la Bistrita din 19.11.2010,s-o misca ceva……

 16. Liviuc zice:

  Vorbind de pocainta si restaurare pentru cei aflati in situatia acestui informator, demisia dintr-o functie de conducere in cult este doar un prim pas, oferindu-i iesirea de sub „imunitatea” oferita pana acum. Urmeaza ca omul sa faca o declaratie referitoare la situatia sa, precum si decizia de a-L sluji pe Dumnezeu cu inima curata si fara pretentii. Ar putea cere apoi scuze celor afectati direct de „activitatea” sa de informator.
  L-am auzit pe Iosif Ton facand o marturisire la BBC despre „caderea” sa in cursa securitatii, dar si despre modul cum Dumnezeu i-a schimbat cursul vietii.
  Personal ca si consilier crestin as sta oricand de vorba cu astfel de persoane incercand sa ajut la reabilitarea lor.

  • @ „Personal ca si consilier crestin as sta oricand de vorba cu astfel de persoane incercand sa ajut la reabilitarea lor.”
   Cu această remarcă ai adus discuția în direcția în care ar fi trebuit să se îndrepte multe comentarii: cine sunt oamenii care pot să ridice pe cei căzuți?
   Ca să pun o întrebare incomodă, cine și-a făcut timp pentru a rosti o rugăciune pentru „Pavel Viorel”? Mă refer la aceia care îl cunosc și care au fost întristați de reacția lui la alegerile de la Suceava.

   • rubens zice:

    bine punctat! eu mi-am facut timp! e dureros adevarul pe care l-am aflat…trebuie sa ma rog sa aiba smerenia necesara de a recunoaste public totul! si cand ma gandesc ca il cunosc mii de credinciosi, sute de slujitori!! stiu ca daca o va recunoaste public, multi vor ramane socati, insa si poporul trebuie pregatit sa ierte!

 17. suceveanul zice:

  cum ai avut acces la dosarul lui?
  regulamentul pe cnsas:

  !!!!!!Pentru acces la dosarul altei persoane:

  – act de identitate al solicitantului.

  – certificat de deces al persoanei la dosarul căreia se solicită accesul.

  – acte doveditoare ale rudeniei sau statutului de soţ supravieţuitor ori
  ale calităţii de moştenitor testamentar (certificate de naştere, certificate
  de căsătorie, testament, certificate de deces, acte de identitate, alte
  acte).

  – procură specială şi autentificată la notariat, dacă petiţionarul
  îndreptăţit acţionează prin mandatar.
  te rog sa imi raspunzi

 18. aneta zice:

  de ce se sterg mesajele?

  • @Aneta, ți-am explicat de ce se șterg mesajele tale. Îți repet, este timpul să îți găsești altă activitate. Mai jos, mesajul pe care nu l-ai citit probabil întâia oară:

   Cred că ți-a prins foarte bine acest dialog cu REW și cu VASILCA. Se vede clar din adresa de IP că toate mesajele semnate Aneta, Rew și Vasilca provin de la același computer, așa că îți recomand să-ți aduni cele trei personalități ale naturii tale telurice (asta în termeni mai simpli se cheamă să îți bagi mințile în cap) și să lași scrisul pe bloguri pe seama altora. Eu nu am timp pentru mesajele pe care le trimiți din Negrești.

 19. Pingback: Adventistii si modelul penticostal « Re-membering

 20. Pingback: Rascumpararea memoriei determina cultul penticostal sa ia in considerare realitatea din dosarele Securitatii « Istorie Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s