Cel mai bătrân cititor al cărții „Răscumpărarea memoriei”

Păstorul penticostal Man Simion a citit cartea „Răscumpărarea memoriei” și ne-a împărtășit părerea sa despre carte. Fratele a fost arestat și anchetat de mai multe ori. (Viața sa este redată și într-un scurt documentar semnat de Forumul Civic Creștin.) Un prieten l-a vizitat și mi-a trimis o fotografie cu acesta. M-a impresionat ce i-a spus fratele Man prietenului meu despre carte:

„O țin aici în partea asta, că aici o lovit mai tare comuniștii. Două săptămâni în fiecare seară când veneam de la camp mă așteptau securiștii. M-au bătut și interogat, mi-au făcut tot felul de propuneri, școală la copii, șefie în cult, dar n-am acceptat. În biserică aveam șapte informatori. De cinci din ei știam.”

la 98 de ani!

Iată ce spunea Simion Man cu câțiva ani în urmă la Școala Biblică Maranata:

În Biserică sunt și frați mincinoși, și fățarnici, și vânzători de frați. Noi să nu fim dintre aceștia, ci să iubim pe Mântuitorul nostru cu toată inima, și să-I rămânem credincioși toată viața, înălțându-I Numele.

Zicea glumind fratele Man:

Eu cred că am rezistat până la vârsta asta că m-o bătut bine comuniștii și o scos răul din mine.”

Man Simion pe 24 Noiembrie împlinește 98 ani. Domnul să-i dea sănătate și viață lungă, să bată recordul încă 50 de ani la rând!

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

36 de răspunsuri la Cel mai bătrân cititor al cărții „Răscumpărarea memoriei”

 1. Lia_C zice:

  Este acelasi fratele Manu de cand il stiu (de mica fetita)… ma uimeste sclipirea lui de minte si „sanatatea” lui in Domnul chiar si la aceasta varsta.

 2. daniela c zice:

  Domnul sa i dea putere ,sanatate si viata lunga.
  Cu asemenea frati putem razbate.
  Domnul sa va binecuvinteze

 3. Mihai zice:

  Aur curatit prin foc

 4. suceavaevanghelica zice:

  se pare ca suceveanul in varsta de 85 de ani a fost surclasat. Cam greu de gasit pe cineva mai sus de 98 de ani si care sa stea si in picioare.

 5. Valentin Licxandru zice:

  @ Man Simion, all.

  Multa sanatate!

 6. manuintrigatu zice:

  …tot respectul!!! Domnul sa ii dea sanatate!

 7. Geta Werner zice:

  Communist is being practiced this days in America, I’m speech less how this votes went down in Portland, or Philadelphia Church. You the reason I’m upset is that the things this So called man of God betrayed so many people by reporting them to secret services, and yes my family has it all down on paper the words my parent were called. Lord I know you wilt to get to this. There is a purpose.

 8. Filu B zice:

  Si eu tin sa aduc un buchet de vorbe bune acestui Om ,il cunosc din copilarie,asta de peste 35 de ani iar acum doi ani am participat la un botez in apele Somesului la care prezent fiind fratele Man ma tare impresionat vazandu-l intrand la 96 de ani in Somes ca un tanar ,este un om cu multa intelepciune si haz pe deasupra este binecuvantat de Domnul si va ramane o buna pilda pentru generatiile viitoare ,mi-ar placea sa petrec vesnicia cu un astfel de Om

 9. Sorin C. zice:

  Poate afisezi link – ul de pe Forumul Civic ca eu nu am reusit sa gasesc articolul.

 10. florentin a. zice:

  rezultate vorturi , biserica philadelphia , portland

  829 voturi exprimate

  cu 72% fr. niky pop reconfirmat ca pastor
  587 voturi exprimate pentru ,,DA”

  226 voturi ,,NU”

  13 voturi anulate

  3 nu s-au pus in urna
  aici gasiti imagini video http://www.philadelphiaro.com/ph/index.php?option=com_content&view=article&id=32%3Avideo-archive-2010&catid=13%3Avideo&Itemid=31&lang=ro
  urmariti imaginile video si va rog faceti comentarii.
  Este oare voia lui Dumnezeu rezultatul votului , sau nu?

  • Dar se întâmplă ceva fără voia Domnului?

   • Daniel Vaduva zice:

    Nimic nu se intampla fara voia Domnului.
    Dar Domnul „ne lasa in voia pornirii mintii noastre” cand noi ne incapatinam sa nu ne supunem voii lui. Vorbim de voia „suprema” a Domnuli, cand El doreste ca toti oamenii sa vina la mantuire, sau voia „permisiva” a Domnului cand el ne da voie sa umblam in caile noastre fara a ne pedepsi imediat pentru decizia noastra, dar apoi ne va cere socoteala pentru ce am ales.

  • Dan from Portland zice:

   A fost voia celor aproape 600 people,care au votat pentru „Picu Popescu”!!???”Ce face omul cu mana lui se numeste lucru manual” , daca se vota dupa Bible principles nu se ajungea la , sa dam vina pe „voia Domnului”!!!

   • Nelu Ianchis zice:

    Dan, I agree with yoo. You are perfectly right! Alegerile cu votarea si numararea voturilor si cu dictatura majoritatii asupra minoritatii sunt ingrediente ale democratiei. Asta merge in societatea omeneasca dar nu in Biserica lui Dumnezeu. Biserica nu este de sorginte omeneasca ci divina este societatea lui Dumnezeu. Aici nu are loc democratia pentruca este instaurata once and for all teocratia. Si nu pot amandoua laolalta. E adevarat ca oamenii au coborat Biserica la nivelel societatii omenesti si i-au impus reguli in consecinta, incarcerand-o in sinteme de organizatii omenesti in care incearca sa-l atraga si pe Dumnezeu in interiorul lor. Dar Dumnezeu nu este de acord cu asa ceva. Si nici nu se implica in asa ceva. Ar fi nevoie de o dezbatere biblica serioasa si aprofundata pentru a lamuri aceasta situatie, dar nu e locul aici si acum.

    Noe (Gen. 6:8) nu ar avea nici o sansa in democratie, in contextul in care a trait (gen. 6:1-7). Turma mica (Luca 12:32) nu ar avea nici o sansa in democratie. Cei putini alesi (Mat 20:16; 22:14) nu ar avea nici o sansa sa castige alegerile prin numararea voturilor in fata celor multi chemati. Daca si pentru a servi la mese si a imparti hrana celor saraci era nevoie de barbati vorbiti de bine si plini de Duhul Sfant (Fapte 6) cu cat mai mult se cer oameni integri pentru a carmui Biserica. Numai ca in Biserica Dumnezeu este Acela ce randuieste slujbele si slujbasii (1.Cor.12:28; Efes. 4:11) si nu-i supune votului Bisericii. Dar o Biserica matura, ce are drept Cap pe Christos si este condusa de Duhul Sfant va recunoaste randuiala lui Dumnezeu si pe cei randuiti de Dumnezeu si se va supune lor, supunandu-se in acest fel lui Dumnezeu.

    In rest se vor framanta fratii cu partidele formate prin biserici si organizatii, campaniile electorale, alegerile si numararea voturilor, certuri, tensiuni si multe discutii, nemultumiri si… toata recuzita democratiei. La care, bineinteles, prin multe rugaciuni credinciosii il vor invita si pe Dumnezeu sa se implice. Sa-si manifeste si El votul… Sorry, it doesn’t work!

    • Eu mă tem că faceți confuzie între Cult și Biserică. Cultul este o organizație la care noi am aderat din motivele invocate în Statut. Biserica locală este de sorginte divină și se conduce după principiile Bibliei. Însă Cultul are un Statut și nici nu trebuie să fie confundat ca slujbe și poziții cu Biserica. De aceea, cred că în Cult trebuie să existe o conducere democratică.

   • Nelu Ianchis zice:

    Agreind cu mesajul lui Dan din Portland, mesajul meu avea mai mult in vedere ceea ce se intampla in biserica „Filadelfia” din Portland (biserica locala) unde s-a impus democratia (in locul teocratiei). Acelasi lucru se intampla peste tot in biserici (locale) unde se lucreaza democratic )partide, candidati, campanii electorale, alegeri, numarari de voturi, dictatura majoritatii in fata minoritatii, etc). De aceea accentul mesajului meu este pe aplicarea democratiei in biserici unde in mod normal ar trebui sa functioneze teocratia.
    Cultul nu are cum sa functioneze teocratic, pentruca nu este infiintat de Dumnezeu. In ceea ce oamenii au format e normal ca ei sa decida forma de organizare si de conducere. Si deocamdata democratia este cea mai indicata.

  • marius zice:

   Imi pare rau dar conduce „nicaieri” acest link. Ma poate ajuta cineva sa vizionez ce s-a intamplat la alegeri?

 11. Gherghel Virgil zice:

  Atunci cand o persoana are probleme in privinta colaborarii cu fosta securitate comunista a Romaniei nici nu trebuie sa intre la vot pentru a conduce o Biserica. Nu-l ucidem cu pietre dar il ajutam sa se pocaiasca. Trecerea timpului nu sterge pacatul, numai sangele Lui Isus cand il marturisesti si te lasi de el.

 12. pete zice:

  Pt. florentin cind renuntam la regulile biblice nu ne mai ramine decit votarea caci acolo au loc toti no matter what may God have mercy on us

 13. daniela c zice:

  AU VOTAT RUSI DE LA BISERICA GOLGOTA CARE AU VENIT AU VOTAT SI AU PLECAT LINISTITI LA BISERICA LOR.PERSOANE (TOT RUSI) AU VENIT SAU FACUT MEMBRI PE LOC AU PRIMIT BULETIN DE VOT PE LOC.
  DPAR NU CREDETI CA SINT ATITIA INCOMPETENTI LA PHILADELPHIA.RUSII NEAU FURAT TARA RUSII NE FURA SI BISERICA .
  ARE CE INVATA FRATELE OBAMA DE LA NIKKY

  • Magdalena zice:

   Daniela draga, este evident din stilul scrisului si a continutului, ca ai de facut curatenie in inima ta.
   Nu sunt rus, nici democrat, nici beneficiar al Pastorului Nicky!
   Poti sa ma consideri cetatean a Imparatiei lui Dumnezeu, prin credinta in jertfa Domnului Isus.
   Daca, cu adevarat Il iubesti pe Isus si ai credinta ca esti cetatean a Imparatiei lui Dumnezeu, referinta la rusi
   nu este dovada roadei Duhului Sfant, in tine : DRAGOSTEA
   Daca, dintre acesti rusi la care te referi, unul sau mai multi sunt prea iubitii Domnului : te-ai atins de Lumina ochilor lui
   Dumnezeu ? Sa veghem, ca nu cumva exprimand o opinie, sa adunam osanda.
   Nu iesi de sub binecuvantarea lui Dumnezeu, din zel fara intelepciune… orice cuvant v-a fi chemat la judecata.

   • daniela c zice:

    IMI PARE RAU CA AM RABUFNIT ASA ASUPRA FRATILOR RUSI NU EI SINT SE VINA CI CEL CE IA CUMPARAT.
    IMI CER IERTARE DE LA CEI PE CARE IAM JIGNIT.
    NEDREPTATEA MI SA PARUT IMPOSIBIL DE REZISTAT.
    MULTUMESC FRATE/SORA PTR ATENTIONARE.
    LASAM TOTUL IN MINA DOMNULUI.
    DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE

   • Mihail zice:

    Cind esti preaiubitul Domnului nu te amesteci in „tarite ca te maninca porcii” nu crezi? Cind esti copilul lu Avraam, faci faptele lui Avraam, eu asa am aflat din sfintele scripturi.Si mai stiu ca trebuie sa nici nu stau la masa cu unii care desi isi zic frati…ehe ce de multe alte lucruri fac in afara de a-L iubi pe Isus.Domnul sa ne intelepteasca pe toti.Pace.

 14. zxcv zice:

  Si daca totusi a avut loc o cumparare de voturi?cum s-ar putea impaca aceasta cu Normele Bisericii lui Hristos?Chiar s-ar putea?

 15. Paul zice:

  Pe unde s-o fi pierdut comentariul meu ? Vasilica stii ceva ? 😀

 16. Pingback: Două premii pentru blogul „Răscumpărarea memoriei” | Răscumpărarea memoriei

 17. Pingback: Stiri Crestine.ro » Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2010), ediția a IV-a

 18. Pingback: Premiile Thymos pentru bloguri evanghelice (2010), ediţia a IV a « Hunedoara evanghelică

 19. Pingback: Simion Man va împlini 100 de ani, dar îi va sărbători în ceruri | Răscumpărarea memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s