De ce România nu este Portland

Mesajul de mai jos a fost publicat inițial ca răspuns către un cititor necăjit de rezultatul votului de la Portland.

Am șters partea a doua a mesajului tău. Nu are niciun rost să ne apucăm să dăm cu pietre în NP. Fiecare biserică alege după cum dorește. Eu cred cu tărie în autonomia bisericii locale.

De asemenea, cazul NP nu trebuie confundat cu demersul RM. România nu poate fi confundată cu Portland, OR. Acolo generația tânără citește mai mult în engleză, cei înaintați în vârstă nu știu dacă mai citesc, așa că oamenii depind în mare măsură de ce le spun alții. În țară, discuția despre problemele ridicate de trecutul nostru abia a început și nu cred că va exista autoritate care să o mai oprească. Să o amâne o vreme, asta se mai poate. Dar efectul amânării nu este în favoarea celor care doresc amânarea, ci mărește dorința de a cunoaște adevărul.

„Răscumpărarea memoriei” a fost un răspuns față de încălcarea nejustificată a promisiunii făcută de liderii cultului la Congresul de la Timișoara. Suntem la aproape 21 de ani de la Revoluție și nu putem să nu ne punem întrebări. Nu ne mulțumim cu slogane și nici cu răspunsuri în doi peri. Vrem să se facă lumină în trecutul nostru. Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat în perioada comunistă. Vrem să știm cum s-au putut accepta asemenea compromisuri.

Mă rog ca la Brașov, și apoi la Bistrița, noua rezoluție a CRPC să fie tratată cu seriozitate și maturitate. Pe scurt, calitatea răspunsului primit va decide câte volume vor mai apărea pe această temă. Din semnalele pe care le am, în anii următori și alți autori vor scrie pe subiectul acesta. Știu că unii vor sări să strige că asta sună a amenințare, dar eu cred că apariția unor cărți, studii, mese rotunde etc., este un semn de maturitate și normalitate. Se teme cineva de cunoașterea adevărului?

Nimeni nu deține monopolul asupra istoriei, nimeni nu deține adevărul absolut, și numai prin dezbateri oneste vom putea să găsim calea spre eliberarea de poverile trecutului.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la De ce România nu este Portland

 1. Valeriu Brancovan zice:

  Frate Vasilica,
  In sfirsit, dupa galopul de sanatate de la Lausanne III, vad ca v-ati revenit la mult asteptata functionalitate de leadership clarvizionar atit de necesara in prezent demersului RM. Sunt convins ca Domnul v-a furnizat, ca o binecuvintare speciala a Duhului Sau, exact the vintage point de care aveati nevoie! Cu adevarat Duhul este prezent, „all over the world, the Spirit is moving”! Acum se simte un suflu nou in „tupeul” si indrazneala sfinta a afirmatiilor Dvs. recente, un raspuns la multe rugaciuni, ca demersul RM sa nu mai fie intarusat si confiscat de cazurile penibile personale; am fost martori stupefiati la confiscari de genul pragmaticus cumplitus a stravechiului ” vox populi, vox…,etc!
  Mult succes, in Domnul!

 2. IONEL ANDRUS zice:

  PORTLAND = FRICA,SUPUNERE DE NEVOIE,SLUJNICIE , NECUNOASTERE.

  DUPA VOTUL DIN PORTLAND SE CONFIRMA CA ROMANUL E TOT ROMAN INDIFERENT IN CE DEMOCRATIE TRAIESTE.
  SUNTEM UN POPOR CARE DE-A LUNGUL ISTORIEI A FOST CONDUS DE ALTII.
  NU SUNTEM DESTUL DE HOTARITI DE CONSECVENTI IN A NE ASUMA RESPONSABILITATILE VIETII.
  ASTEPTAM INTOTDEAUNA CA PROBLEMELE NOASTRE SA FIE REZOLVATE DE ALTII.
  STIM SA NE DAM CU PAREREA,SA ANALIZAM PE MARGINE,DAR ATUNCI CIND TREBUIE PUS PUNCTUL PE ,, i „NE RETRAGEM DIND DOVADA DE LASITATE DE INCAPACITATE IN A LUA HOTARIRI VITALE.
  NU NE PUTEM ACOMODA CU IDEEA CA SUNTEM LIBERI IN A NE EXPRIMA IDEILE , PARERILE NOASTRE CARE SUNT DIFERITE DE A ALTORA.
  IN BISERICA EXISTA ACEST MIT : PAI FRATELE PASTOR E ASA VECHI IN BISERICA,,SA-L LASAM TOT PE EL CA NE-A AJUTAT,MI-A DAT AJUTOR CIND AM CERUT SI POATE MAI AM NEVOIE..”OARE NU E O PARTE A ACTIVITATII PASTORULUI ?
  DIN PACATE UNII NU AU INTOTDEAUNA COLOANA VERTEBRALA CIND SUNT PUSI IN FATA UNOR INTERESE PERSONALE.
  INTERESUL TRIUNFA DE MULTE ORI IN FATA CONSTIINTEI, MORALITATII ,A NORMALULUI.
  SLOGANUL ,,ROMANIA TREZESTETE ” INCA NU ARE EFECT.

  CU RESPECT , IONEL – RO.

 3. Gabi Bogdan zice:

  @Vasile Croitorul, citez” Acolo generația tânără citește mai mult în engleză, cei înaintați în vârstă nu știu dacă mai citesc, așa că oamenii depind în mare măsură de ce le spun alții”
  Exact cum am prezis in postul meu de pe „Contact”. Prima analiza a fost ca sintem o multime de comunisti in biserica . A doua a fost ca sintem „habarnavuti”. Tineri care nu pot sa citeasca romaneste, batrini care nu mai pot sa citeasca. In alte cuvinte o multime de desinformati care nu au putut sa inteleaga inaltele idealuri ale RM-ului si sa il arunce pe NP in strada fara pensie si asigurare medicale( cum au cerut unii din cei doua sute). Cred ca era mai potrivit sa fi lasat analiza situatiei din Portland unora care cunosc situatia locala mai bine decit dumneata in sudul Romaniei.Situatia este mult mai complexa. Au fost poate si habarnavuti, dar au fost altii , care datorita lui NP au ajuns in America, si alti care au fost ofensati de felul cum NP a fost tratat de catre unii din conducere care nu sint cu nimica mai buni ( cu toate ca se cred ca sint). Altii l-au iertat duminica seara, cind si-a cerut iertare( parca toata lumea cerea lucrul asta , sa se recunoasca, nu?), altii au crezut ca dintre cei rai ,NP e cel mai bun. Fiecare a avut un motiv.Mai uiti un lucru, poate , Dumnezeu in mila lui a gasit de cale sa-i mai dea o sansa lui NP, sa repare greselile si pacatele pe care le-a savirsit dea lungul anilor. Eu cel putin , numai asha pot sa explic 72%.( intreaba-i pe pastorii pe care ai cunosti in America ce insemana procentajul acesta la o biserica de peste 1000 de membrii). Stiu ca e foarte greu sa credem lucrul acesta, noua celor care nu am avut ocazia sa turnam pe nimeni si o sa putem sa stam in fata tronului de judecata si sa ne laudam” noi nu am fost turnatori”!Foarte dezamagit ..analiza in doi peri…

  • @Gabi Bogdan. Mesajul meu nu făcea decât să sublinieze că în România discuția nu va putea fi tranșată ca la Portland. Există multe persoane care gândesc liber și care au preocupări în domeniul istoriei recente. Se scriu teze de licență, de master și chiar de doctorat, se publică cărți, se organizează mese rotunde și iată ce discuție este în blogosferă. Toate acestea mă îndreptățesc să cred că în 4 ani vor fi multe alte cărți pe această temă, nu doar „Răscumpărarea memoriei”. Dacă ești de părere că tinerii români americani citesc românește și sunt la curent cu problematica, iar că bătrânii se documentează deopotrivă, atunci îmi retrag comentariul… Dacă consideri că membrii din Portland au avut la dispoziție informațiile, dosarul, uneltele de interpretare, atunci jos pălăria!
   Așadar, intenția nu este de a arăta cu degetul, ci a fost o constatare a unuia care cunoaște într-o oarecare măsură Diaspora penticostală românească.

  • Daniel Vaduva zice:

   Stimate frate Gabi, nu sunt catusi de putin dezamagit de alegerile de la Portland, cineva spunea ca orice biserica isi merita pastorul; voi l-ati ales pe fratele NP ca lider….. urmatii exemplul, calcati pe urmele lui si veti fi totdeauna cu el.
   Ce ma irita sunt argumentele dupa care tu susti ca alegatorii au ales.
   1. Habarnavuti care au ajuns in america datorita lui NP (interes personal – o mana spala pe cealalta si amanadoua spala fata)
   2. Alti care au fost ofensati de felul cum NP a fost tratat de catre unii din conducere (platirea unor polite mai vechi)
   3. Altii l-au iertat duminica seara, cind si-a cerut iertare ( parca toata lumea cerea lucrul asta , sa se recunoasca, nu?) Ceva de genul….NU vreau sa-mi pierd pozitia, imi este foarte draga am obtinut-o cu mari eforturi, am pastrat-o cu si mai mari eforturi, asa ca va rog sa ma iertati si sa pot predica in continuare. De cand a aparut RM am inceput sa am probleme si in biserica si in consiliul conventiei dar multumesc Domnului ca nu am mustrari de constiinta, constiinta imi este atrofiata de mult timp. recunos astazi ca am incercat sa merg la CNSAS sa vad daca pot sa-mi ard dosarul si sa ies basma curata dar nu am putut, acum apelez ca intotdeauna la cea ce tovarasii mei m-au invatat ….. sa manipulez masele de oameni. Si daca trebuie poftim imi cer si scuze daca cineva a avut de suferit de pe urma colaboratismului.
   4. .Mai uiti un lucru, poate , Dumnezeu in mila lui a gasit de cale sa-i mai dea o sansa lui NP, sa repare greselile si pacatele pe care le-a savirsit dea lungul anilor.
   Nu stiu cu de pacatele si greselile se „repara”. Eu stiu ca pacatele si greselile se iarta in urma pocaintei de catre Isus Hristos.
   Pentru a intelege influenta comunista din Biesrica Penticostala Romaneasca desvaluita de RM citeste ce spune biblia despre cel care vrea sa fie lider in biserica.
   TIT 1:5. Te-am lăsat în Creta, ca să pui în rânduială ce mai rămâne de rânduit, şi să aşezi prezbiteri (Sau: bătrâni) în fiecare cetate, după cum ţi-am poruncit:

   6. Dacă este cineva fără prihană, bărbat al unei singure neveste, având copii credincioşi, care să nu fie învinuiţi de destrăbălare sau neascultare.

   7. Căci episcopul (Sau: priveghetor.), ca econom al lui Dumnezeu, trebuie să fie fără prihană; nu încăpăţânat, nici mânios, nici dedat la vin, nici bătăuş, nici lacom de câştig mârşav;

   8. ci să fie primitor de oaspeţi, iubitor de bine, cumpătat, drept, sfânt, înfrânat;

   9. să se ţină de Cuvântul adevărat, care este potrivit cu învăţătura, pentru ca să fie în stare să sfătuiască în învăţătura sănătoasă, şi să înfrunte pe potrivnici.

   10. În adevăr, mai ales printre cei tăiaţi împrejur, sunt mulţi nesupuşi, flecari şi amăgitori,

   11. cărora trebuie să li se astupe gura. Ei buimăcesc familii întregi, învăţând pe oameni, pentru un câştig urât, lucruri, pe care nu trebuie să le înveţe.

   1 TIMOTEI 3:1. Adevărat este cuvântul acesta: „Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun.”

   2. Dar trebuie ca episcopul (Sau: priveghetor.) să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înţelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeţi, în stare să înveţe pe alţii.

   3. Să nu fie nici beţiv, nici bătăuş, nici doritor de câştig mârşav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani;

   4. să-şi chivernisească bine casa, şi să-şi ţină copiii în supunere cu toată cuviinţa.

   5. Căci dacă cineva nu ştie să-şi cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu?

   6. Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe şi să cadă în osânda diavolului.

   7. Trebuie să aibă şi o bună mărturie din partea celor de afară, pentru ca să nu ajungă de ocară, şi să cadă în cursa diavolului.

   8. Diaconii, de asemenea, trebuie să fie cinstiţi, nu cu două feţe, nu băutori de mult vin, nu doritori de câştig mârşav:

   9. ci să păstreze taina credinţei într-un cuget curat.

   Te rog fa-ti timp si arata-mi unde este principiul „nu-l aruncati afara fara pensie si asigurare medicala”

   • gabi bogdan zice:

    Daniel, eu am enumerat motivele ptr. care unii au votat in biserica , nu principii. Nu pot sa argumentez cu nici una dintre argumentele pe care le ai scris. Mila, ura, habarnavutismul, principile biblice, interesul personal au avut un rol in felul cum fiecare a votat.Unii au citit dosarul, altii nici nu au vrut sa se uite in el.Cati oameni , atitea motive.
    In biblie exista principiul retributiei( Luca 19:10). Domnul ne iarta, si roada adevaratei pocainte si a iertarii este incercarea noastra de a vindeca ranile si pagubelor pe care le-am facut.

  • daniela c zice:

   GABY BOGDAN
   CELE DOUA VAN URI PLINE CU ,,FRATI RUSI” DE LA GOLGOTHA SI CELOR CARE LI SA INMINAT CEREREA DE MEMBRU INSOTITA DE BULETIN DE VOT ,PERSOANE CARE NU AU MAI FOST LA BISERICA DE 3 ANI SI APROAPE JUMATATE.CE ZICI E COMUNISM SAU NU?

   [moderat]

   DACA TI SA IMPLINIT VISUL STAI TE ROG DEOPARTE SI NU NE MAI TULBURA LINISTEA PE SITE.

   • Daniela, chiar nu sunt binevenite aceste informații. După cum ai văzut, a trebuit să tai masiv din comentariul tău, cu greu am decis dacă să mai păstrez ceva frânturi.
    Pentru „liniștea” de pe site, ar fi bine să purtați mai departe dezbaterile despre alegerile de duminică de la Portland în comunitatea de acolo. Dacă aveți dovezi de fraudă, puteți să faceți o contestație, inclusiv la AG. Dar acest site nu este despre Nicky Pop, ci despre Cultul Penticostal în perioada comunistă.

   • Roxana zice:

    Vreau sa sustin ca ce a scris Daniel e adevarat. Au venit fr. de la alta biserica si au votat, chiar altii au facut cerere pe loc.
    De aceia procentajul votului a fost asa sus; telefoanele au fost lucrate de NP & sotie si multi din biserica nu au avut acces la dosar pentru ca 2 persoane din comitet a hotarat sa fie dosarul pus sub cheie.

    Ma rog ca D-lul sa ne vindece ranele noastre.

 4. Nicu zice:

  Ce nu inteleg eu este sistemul dupa care se voteaza in bisericile penti. sau cum se voteaza la cult? Cat cunosc oamenii care merg sa voteze? De unde stiu ei cine sunt si ce fac acei oameni? Daca Niki a fost ales iarasi sau individul de la Suceava a fost ales dupa ce unii i-a spus sa nu candideze ca a fost cu secu, atunci dupa ce se iau oamenii cand voteaza? Eu nu pricep.

  • Daniel Vaduva zice:

   Simplu, te ajut eu sa intelegi 🙂
   Dupa interese personale.
   1. el m-a ajutat …..
   2. este singurul care ma mai foloseste la anvon
   3. suntem neamuri
   4. a oficiat casatoria religioasa copiilor mei desi mireasa era insarcinata in luna a 5-a ( cine ar mai oficia cununia religioasa intr-o situatie asemanatoare)
   5. daca esti in cuniostinta ca a facut lucruri nu tocmai bune…..taci din gura! ori ce spui poate fi inteles ca barfa. ( dezinformarea)
   6. apicarea „principiului” hotul ne prins, negustor cinstit”

  • Dragă Nicu, alegerile din Cultul Penticostal sunt conform Regulamentului Electoral. Acesta a fost publicat pe situl http://www.crpc.ro în format power point.

  • Val B zice:

   Fr Nicu: sa pun in versete biblice ce ti-a scris fr Vaduva:

   “Grozave lucruri, uracioase lucruri se fac in tara. Proorocii proorocesc neadevaruri, preotii stapanesc cu ajutorul lor (sau ‘cu putere de la ei insisi’), si poporului Meu ii plac aceste lucruri. Dar ce veti face la urma?” Ier 5:30-31

 5. Nicu zice:

  ce regulament este acesta? oamenii astia au fost totusi votati de adunare. regulamentul e mai tare decat Biblia? sau Biblia nu se ia in considerare la alegeri?

  • Nicu,
   Nu știu cum arată statutul celor din Portland și nu mă interesează. De două zile încerc să le spun comentatorilor că discuția despre cum au decurs alegerile nu mă privește. Este o chestiune internă a bisericii locale. Eu le-am pus la dispoziția fraților din comitet documentele solicitate. Dacă mă interesau alegerile de acolo, puteam să public documentele respective…

   Dacă însă vrei să știi ce părere am despre modul în care ar trebui să se desfășoare alegerile într-o biserică sau în Cult, am să revin cu o postare în seara aceasta sau mâine dimineață.

  • Dan from Portland zice:

   La Portland sa votat pentru Nicky pe baza ambitiilor personale, nu dupa principiile Bibliei,din 1 Timotei 3, ma intreb eu de acuma cum o sa mai predice cineva Cuvantul lui D-zeu de la amvonul de la Philadelphia??????!!!!!….dar cum a fost in cei 31+ years o sa fie si de-acum incolo, la noi ca la nimeni,a fost o sansa sa se schimbe spre bine ceva si aici ,dar vad ca sa trecut pe langa ea, „Căci dacă ascultă cineva Cuvântul, şi nu-l împlineşte cu fapta, seamănă cu un om, care îşi priveşte faţa firească într-o oglindă;şi, după ce s-a privit, pleacă şi uită îndată cum era.” Iacov 1:23-24 ”
   In rest Dumnezeu cu mila si indurarea Lui.

   • Dan from Portland zice:

    https://rascumparareamemoriei.wordpress.com/2010/11/02/de-ce-romania-nu-este-portland/ C’mon ,didn’t you open this one?
    Aici am zis sa lashi toate comentariile!!!!lol

   • Magdalena zice:

    Dear ‘from Portland”,
    According to your e mail „name”, it looks that you reside in Portland area;
    keeping your confidentality strict , to your set limitations, I would want to address you,
    with all do respect, some of my concerns , in regard to your above statement.
    With your permition, I can e mail you directly, if I have your email address.
    You can get my email from Br. Vasilica. Mutual respect is imperative.

   • Dan from Portland zice:

    „Din păcate am început să credem că vocea poporului este vocea lui Dumnezeu. Când votăm că este OK să ne conducă în continuare un om care ne-a vândut unui sistem satanic, votăm că este OK să-i vindem pe fraţi” Petre Lascau
    Cer ingaduintza autorului, chiar daca nu am cerut voie!!!!
    http://lascaupetru.wordpress.com/2010/11/01/doua-erezii-contemporane/#comment-331….

    P.S…..Maggie,with „all do respect” I don’t have anything to talk with you in private,have somethings to say ,please do ,this is a open blog,public, and everyone is free to talk/write(atata cat ne lasa moderatorul/owner blog-lui 🙂
    GBU

    • Este bine că ați semnalat acest articol pe tema alegerilor. După cum spunea cineva, dacă Moise vota să vadă câți oameni mai vor să meargă spre Canaan, rezultatul ar fi fost zdrobitor: 3 voturi pentru, două milioane împotrivă!
     Dan, cred că ar trebui să ridici mănușa și să discuți și prin email. Moderatorul, după cum vedeți, nu prea mai este dispus să dea curs discuțiilor din bucătăria internă de la Portland.

 6. Filu B zice:

  Frate Vasilica nu am mai intervenit de mult in discutii pentru ca oricum nu am prea multa implicare in mersul evenimentelor si datul ca parerea este de multe ori pagubos ,patetic si partinic pe aici,totusi doua sugestii i-mi permit si eu citind si recitind si cartea si ce se scrie pe aici; Portlandul da senzatia ca a votat din ambitie si ca sa faca in ciuda cum se spune prin Ardeal. Cealalta sugestie este;atentie in Romania in timpul vacantei si dupa am vizitat cateva biserici, nu sunt mai in cunostinta de carte si continutul ei poate nici ca la Portland nadesdea ca vor face mai mult sau vor vota altceva este iluzorie!!!multi nu dau doi bani pe toate informatiile astea par a avea o constiinta complect adormita,sunt rari in ipostaza fratelui Manu. Scuza-mi pesimismul sa dea Domnul sa nu am dreptate in alte parti pe unde nu am fost.

  • Repet ce am spus cu ceva timp în urmă. Nu am motive să mă îngrijorez de rezultatul acestui demers, fiindcă nu eu sunt răspunzător de reacția poporului. Eu m-am rugat, am studiat, am scris și am publicat ceea ce am considerat că trebuie spus. Dacă bisericile și liderii lor vor lua în seamă mesajul sau nu, aceasta nu mai este grija mea. Dacă Domnul mă va călăuzi să public un al doilea volum, o voi face indiferent că va fi bine primit sau nu. (În cazul primului volum așteptările mele cele mai pozitive au fost deja depășite). Cred că acest demers trebuie însoțit de multă rugăciune și pentru o schimbare în bine trebuie să ne punem și credința în acțiune. Dacă Dumnezeu a ajutat biserica din România să crească în condițiile pe care acum le cunoaștem, oare nu poate El să binecuvânteze biserica de după Revoluție?

 7. petruburac zice:

  Vasilica, Intalnirea de Post si Rugaciune de la Suceava de pe 13 Noiembrie 2010, este organizata de un grup de tineri din mai multe biserici din Suceava.

 8. Teo zice:

  Multumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru vremea asta de trezire..Adevarul ne va face slobozi pe noi, cei care ne apropiem de Domnul cu teama sfinta, in smerenie si cu inimile sfisiate. Adevarul marturisit taie adinc, curata rana, si la urma aduce alin si mangaiere pentru cei care stiu sa se pocaiasca cu adevarat. Cum spunea versurile unei cintari „Mai bine pling acum un ceas, cu Domnu-n partasie…Decit fara Christos ramas, sa pling o vesnicie”..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s