Nicky Pop a recunoscut – comunicat al liderilor români din AG

Comunicatul Alianţei Române “Assemblies of God”
referitor la pastorul Nicky Pop

preluat de pe blogul pastorului Petru Lascău

Postez acest document pentru a încuraja şi pe alţii care trec prin aceleaşi circumstanţe ca pastorul Nicky Pop. Recunoaşterea faptelor trecutului şi pocăinţa duc la reabilitare. Fraţii de la Assemblies of God consemnează că pastorul Nicky Pop şi-a cerut iertare în faţa lui Dumnezeu şi a fraţilor, asumându-şi responsabilitatea pentru greşelile sale. Mă bucur de pocăinţa lui, deşi regret că n-a recurs la ea atunci când în calitate de prieten i-am recomandat-o, înainte de a apărea cartea “Răscumpărarea memoriei”. Ar fi fost scutiţi, atât el şi familia sa, cât şi biserica din Portland, de multe suferinţe, dacă mi-ar fi urmat sfatul. Dar, e bine şi mai târziu decât niciodată. Nădăjduiesc să înveţe din această istorie alţii care încă tac şi se ascund. Numai pocăinţa sinceră poate duce la iertarea lui Dumnezeu şi a Bisericii Sale.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

249 de răspunsuri la Nicky Pop a recunoscut – comunicat al liderilor români din AG

 1. K. zice:

  In sfarsit! 🙂

  • Bine ar fii sa fie asa. Eu nu vad decat o Farsa de zile mari si din partea lui NP si a cultului sau. Dar, dpmdv nimic neobisnuit sau neasteptat.

   • petruradu zice:

    dupa cite am inteles dupa 11 septembie nu se mai publica sub anonimat …..vorbe…..stimate adevarata reforma daca nu faci parte din cultul penticostal nu te mai amesteca ca s-ar putea sa te murdaresti lasa cultul si NP sa-si spele rufele in familie si fii doar wachmen si nu wachdog

   • petruradu,
    salutari! de ce anonimat??!! n-am stiut ca este un blog exclusiv al membrilor CP. de acord cu tine: CP trebuie sa-si spele hainele intre ei… chestia e ca nu le fac…. si, daca mi se permite,…eu m-as bucura ca CP sa-si spele hainele fie si in public, numai sa le spele.

 2. Dan H. zice:

  Patetic…

 3. Valentin Licxandru zice:

  @ Vasilica Croitor.

  Un pas necesar !

 4. Radu zice:

  Nu inteleg .Ce certificat se mai asteapta de la CNSAS daca el a recunoscut.Era bine daca spunea si in biserica.Nu doresc nici unei biserici sa treaca prin ce am trecut noi . Domnul sa se indure de el si de familia lui si El sa ne ajute sa iertam din toata inima.O sa ia putin timp.

 5. Gherghel Virgil zice:

  Asa dupa cum se vede din acest caz mediatizat se poate ajunge si la pocainta. Am citit printre randuri in mesajul fr. Vasilica cum i s-a sugerat fr. Pop sa se pocaiasca fara sa apara mediatizarea, dar fara succes. Prin extrapolare pot spune ca e valabil principiul si la alti pastori din Romania. Deci dati drumul la informatii daca vreti pocainta.

  • Mihail zice:

   Sa vezi si sa nu crezi, adica tot securitatea cu informatiile ei ne pocaieste? Ai mila Doamne si sa ne aducem aminte ca toate lucrurile lucreaza impreuna pentru… ramine intrebarea daca si cine iubeste SINCER pe Dumnezeu. M-as bucura daca dintre cei calauziti de Duhul Sfint mi-ar putea raspunde pe baza biblica bine-nteles: ce este mai grav, hula impotriva Duhului Sfint sau TRADAREA lui Isus -semnind cu securitatea avem de fapt lepadarea cea mai GRAVA. Cred ca cel mai intelept este sa raminem la ceea ce cere biblia imperativ, agheasma se foloseste numai in bisericile ortodoxe. Rugaminte, sunt crestim ca si altii si m-as bucura daca nu va veti referi la persoana sau capacitatea mea de a intelege.Tratati va rog doar cele expuse, asa ne vom departa de pericolul judecatii sau a jignirilor de frati, cit despre tradatori fiecare poate spune ce il indeamna cugetul(curat).Sa fiti binecuvintati si Dumnezeu sa ne dea puterea sa ne spalam rusinea( nu sunt rufe, este cea mai mare rusine ca un pentecostal sa semneze cu securitatea,reprezentanta satanei pe pamint) curatati vom putea duce credinta cu putere pina la capat.

 6. Sorin C. zice:

  Când am citit titlul postării m-am bucurat foarte mult !

  Când am citit postarea m-am întristat foarte mult.

  Poate nu am citit eu bine și mă ajută cineva. Eu am citit acolo un comunicat prin care AOG recunoaște că N.P. a recunoscut !

  Mă așteptam să citesc o declarație scrisă a fratelui N.P. și semnată.

  Am rămas cu impresia unei chestii total forțate.

  Sper din toată inima ca ceilalți aflați în situația dumnealui să facă pasul pocăinței din proprie inițiativă, nu ”cu mâna răsucită la spate”, sau ”cu pistolul la tâmplă”.

  • DRAGO zice:

   Ceva e „putred..” avind in vedere urmatoarele;
   a-comunicatul este datat 10/25/2010
   b-este postat la 11/5/2010
   c- votul de incredere -adunarea Portland- sa dat in data de 10/31/2010 LA 6 ZILE DUPA RECUNOASTERE LUI NP SI CU 5 ZILE INAINTE DE POSTAREA RECUNOASTERII..
   …!!!!!!!!

 7. IONEL ANDRUS zice:

  PASTORUL NIKI POP E CONSIDERAT UN PASTOR MARE.
  DACA UN PASTOR MARE CU MULTA INFLUENTA,MINTE CHIAR SI IN BISERICA SPUNAND CA EL NU A COLABORAT, IAR DUPA CE E INCOLTIT DIN TOATE PARTILE SI I SE ADUC DOVEZI CLARE, RECUNOASTE CA A COLABORAT CU SECU,MA INTREB CU CE TUPEU SE RIDICA IN FATA BISERICII SA SPUNA ENORIASILOR CA MINCIUNA DUCE IN IAD !
  SUNT DE ACORD CU IERTAREA ATUNCI CIND ESTE CAINTA SI REGRET BENEVOL PENTRU FAPTELE FACUTE.
  IERTARE CERUTA DE PASTORUL NIKI ESTE O IERTARE FORTATA DE INTERES.
  CE SA INTELEAGA OAMENII DE RAND DIN BISERICA ,CA POTI INCERCA SA MINTI SI DACA ESTI PRINS ATUNCI TREBUIE SA-TI CERI IERTARE SI TOTUL REVINE LA NORMAL ? !

  CU RESPECT IONEL – RO.

  • Daniel vaduva zice:

   Cu ce tupeu se ridica sa spuna ca minciuna este pacat?????????
   Cu acelasi tupeu cu care se ridica si inainte si predica sa marturisesti pacatul ca sa poata el sa toarne si sa primeasca banii.
   Cu acelasi tupeu cu care mintea ca in romania exista libertate religioasa iar Rascol, Richard Wurmbrand si alti au facut puscarie ca nu s-au supus statului.
   Ce-a mai buna lectie pe care o avem de invatat de la „picu” este ca poti sa te faci frate cu ….. pana treci puntea.
   A trait bine si in regimul trecut si traieste bine si acum, ca de „lupul isi schimba parul , dar naravul nu”.
   Doamne ai mila de noi!

  • Mihaela zice:

   Fratilor vad ca toti va dati parerea despre aceasta problema care se pare sa fie incheiata! Am o intrebare: va zideste cu ceva caderea cuiva? Hai mai bine sa ne apropiem de Domnul mai mult si daca fratele a gresit atunci sa ne rugam ca Domnul sa-l ierte. Fratele Nicky a contribuit foarte mult la aceasta biserica si dupa cum se vede a facut un job bun. Uitati-va in jur, daca n-ar fii fost el nu ar fi fost biserica asa cum este astazi. Domnul a spus la Ioan 8 cu versetul 7, cine este fara pacat sa arunce primul cu piatra. Asa si in zilele noastre. Crezi ca nu ai nici-un pacat ridica-te si raneste cu piatra dar daca si tu la rindul tau ai mintit sau ai facut alte pacate atunci pune piatra jos. Si sint sigura ca nici unul dintre noi nu sintem mai buni.Vine Domnul si ne gaseste nemultumiti, si plini de ura. De ce sa ne legam de familia Fr Nicky cind si noi in familiile noastre avem acelas lucru. Hai sa ne deschidem ochii mai bine dar nu pentru dezbinare ci pentru pocainta noastra. Nu e timp de cearta . Domnul e chiar la usa. Acum e timpul sa stringem rindurile si sa sustinem pe cei din fruntea noastra. Toti sintem oameni si gresim, de aceea trebuie sa ne iertam unii pe altii. Numai Satana vrea sa stam pe loc si sa mormaim de cele ce s-ar fii intimplat acum 30 de ani. Nu credeti ca asta e jobul lui dumnezeu de a judeca dupa dreptate? Lasa-ti pe Domnul sa judece si noi sa ne continuam misiunea pe care Dumnezeu ne-a dat-o fiecaruia pe acest pamint. Cum sa ne asculte Domnul la rugaciunile noastre daca noi nu stim sa iertam, sau nu vrem ? Avem asa de multe cereri si probleme in bisericile noastre , atiti bolnavi,atitea familii pe plan de divort, atitea rude si prieteni care sint in lume,hai mai bine sa ne unim ca Domnul sa le rezolve ca altfel sintem crestini numai cu numele. Sint vremurile din urma e timpul ca toti sa ne trezim si sa dam mina unii cu altii. Domnul este un domn bun si iertator dar la sfirsit ne va judeca dupa cum si noi judecam pe altii. Dumnezeu este DRAGOSTE! Fara dragoste nimic nu sintem. Tuturor celor ce au citit acest mesaj va rog sa cititi la Matei 6 cu versetele 14 si 15.PACE VOUA!

   • Daniel vaduva zice:

    Nu Mihaela, nu ma zideste caderea nimanui; dar minciuna si prefacatoria ma doboara. Biblia spun ca oricine minte il are ca Tata pe Diavolul Pentru ca el a mintit de la inceput.

    • adi zice:

     Daniel,vreau sa te intreb si fii sincer inaintea lui Dumnezeu ; tu nu ai mintit niciodata? Nu vei avea curajul sa spui nu,atunci ai si tu acelasi tata,nu? Mihaiela are dreptate,felicitari ptr ea

   • banat zice:

    Mihaiela tu ai luat vreo data bataie? pe vremea comunista
    tu sa simti cu cei careau fost suferit dupa urma acestia infractori ,cind raportau la politie tot sa le mearga lor bine or vindut frati si sa vezi ce suferinte si batai si amenzi luau beti oameni care erau sinceri cu d- zeu . niki sio vindut dreptul. ca sa nu sufere. sa triasca bine. de ce nu o recunoscut pina no estit cartea?

   • daniela c zice:

    MIHAELA.
    DUPA CUM SCRII AI VENIT IN USA CAM LA VIRSTA DE 10/11 ANI.NU CRED CA AI SUFERIT PREA MULTE DE LA COMUNISTI.EU AM VENIT IN USA LA VIRSTA DE 16 ANI SI STIU CE E SA FUGI DE LA CLASA DE UTC CA SA NU TI SE DEA SEMNUL LOR.PARINTII MEI SAU OCUPAT SA MA INSTRUIASCA SI SA MA INVETE ORICE MI VOR SPUNE LA SCOALA SA NU MA LAS DE MINTUITORUL.AM FST SUPUSA LA CELE MAI MARI UMILINTE IAR PARINTII MEI MIAU SPUS CA DOMNUL O SA NE SCAPE DAR SA NU NE RAZBUNAM.DAR ACUM SA AFLU CA DIN BISERICA LA NOI AVEAM INFORMATORII NOSTRII MA DURUT RAU DE TOT.IAM IERTAT DAR CEL PUTIN AU CARACTERUL SA NU MAI PREDICE DE LA AMVON .CU CE CURAJ VA MAI PREDICA NP DESPRE VINZAREA DE FRATI?MA UIT CU JALE LA TENSIUNEA CE A PROVOCATO NP IN PHILADELPHIA PINA SI CINTARILE SE CINTA SUB TENSIUNE.MAM UITAT PE FACEBOOK CUM O BIATA FIINTA A POSTAT CEEA CE CREDE EA DESPRE VINZAREA DE FRATI SI OAMENI FARA CARACTER AU BOMBARDATO CU BORBE MURDARE.TU CHEMI ASTA DRAGOSTE?DACA DA TE INSELI INSEAMNA CA NU STII CE E DRAGOSTEA.
    SA SPERAM LA MAI BINE SI LASAM PE BUNUL DUMNEZEU SA NE FACA DREPTATE.NU VREM SA SE COBOARE DE ACOLO DE UNDE E CI DOAR SA NE DEA UN EXEMPLU DE OM POCAIT SI SA RECUNOASCA CA A VINDUT SINGE NEVINOVAT.
    DOAMNE AI MILA

 8. alin zice:

  a recunoscut ca a colaborat, dar mai asteapta un certificat de necolaborare. nu vad pocainta in chestia asta. din cate mi-au spus prietenii mei, membri in biserica fr Pop, el nu a recunoscut public…si tocmai asta se asteapta…sa recunoasca in fata Bisericii.

  • angela zice:

   Stimate Alin:la ce ar folosi acum sä märturiseascä in fata bisericii murdäriile sale?
   dacä avea gänd de pocäintä juca de la inceput cu cärtiile pe fatä….
   si totusi un om in viatä inseamnä o sansä de pocäintä.Dreptul la HARUL DOMNULUI BOGAT este un cadou unic pentru fiecare suflet…
   toti cäti postäm pe aici sä nu uitäm sä facem si o rugäciune pentru acestä situatie…AMIN AMIN AMIN

  • Diana zice:

   @ Alin. Scrie undeva ca trebuia sa marturiseasca in fata bisericii? Nu vad o necesitate. Biblia spune sa va marturisiti unii altora. Este de ajuns daca a facut-o si numai in fata unei singure persoane.
   Cred ca sunteti mai nemultumiti ca na va satisfacut curiozitatea.

 9. membru simplu al bisericii Philadelphia zice:

  WOW! Pai stati un pic oameni buni! Fr Nicky NU a recunoscut in fata bisericii BA DIMPOTRIVA a negat totul! Si noi L-AM crezut!!!!! L-AM VOTAT!!!!!!!!!! MINCIUNA!!!! A spus ca nu a colaborat! A spus ca niciodata nu a parat pe frati!!!! NU ESTE IERTAT PACATUL PT CACI OAMENII L-AU VOTAT BE BAZA CA E NEVINOVAT DE TOATE ACUZATIILE!!!!! SE SCHIMBA PROBLEMA ACUM!!!!! Vai ce ne-a MINTIT!!!!!!!!

  • DRAGO zice:

   @ membru simplu… Ce vrei sa spui cu…SE SCHIMBA PROBLEMA ACUM!!!!!
   Va urma un nou vot de…NEINCREDERE..?
   „Masina de vot”..tocmai sa pus in miscare…si FUNCTIONEAZA DIN PLIN conform PLANULUI DINAINTE STABILIT… pina la NOI ALEGERI care NU VOR FI IN VIITORUL APROPIAT..
   Motivul invocat..FARIMITAREA ADUNARII..intre cei PESTE 20 PASTORI existenti in ADUNARE… asadar MULTI CHEMATI SI UNUL ALES..

  • Mihaela zice:

   Domnul Dumnezeu sa ne ierte pe toti! Dumneata nu ai dovada vie caci Fratele pastor ne-a mintit. Eu il cred cu toata inima si de aceea l-am votat. Domnul sa-i dea viata lunga , binecuvintare si sanatate. Noi crestinii din ziua de astazi am uitat ce inseamna IERTARE! Trebuie sa ne intoarcem la dragostea dintii cu totii si astfel Domnul sa ne umple inimile cu pace si dragoste unii pentru altii . DESTEPTARE! ca vine Domnul si noi inca ne mai luptam cu ce-o fii facut fratele ala sau sora aia. Mai bine sa ne rugam pentru cei care sint cazuti si sa-i smulgem din iad. Dar daca noi stam si ne chinuim sufletele gindindu-ne ca am fost mintiti stam pe loc si nu putem inainta pe calea Domnului. Domnul stie adevarul , eu atita stiu ce spune cuvintul lui Dumnezeu, sa ne iubim unii pe altii si sa ne sustinem unii pe altii , sa ne ajutam unii pe altii cind cadem pe cale si sa nu aratam cu degetul caci nici eu nici tu nu esti mai bun.

 10. membru simplu al bisericii Philadelphia zice:

  NU IMI VINE SA CREEEEED!

 11. Roxana zice:

  In sfarsit incepe sa se vindece ranele noastre.
  Nu mai am nimic rau in inima mea pt. Fratele NP, ci chiar deacuma vreau sa ma rog pt. el mai mult. Ce mult conteaza sa fii sincer.
  Pentru cei care ati tinut sus si tare ca nu e adevarat nimic, asa se intampla cand vorbesti si refuzi sa te documentezi.

  • God bless You, Roxana ! Imi place atitudinea ta.
   (pentru cei cu inima rea, n-a fost bine nici cand a negat,
   nici cind s-a recunoscut…….. [N.P]). Si eu am sa ma rog
   pentru el, caci am fost chemati nunumai sa ” daramam ”
   ci si sa ”zidim”.

   • john zice:

    stefan:”pentru cei cu inima rea, n-a fost bine nici cand a negat,
    nici cind s-a recunoscut”
    in primul rand fr Niki NU recunoscut nimic! Tot ce a zis a fost o confuzie de cuvinte amestecate ca sa creeze haos: „este vina mea pentru ce se intimpla,caci biserica trebuie sa treaca pe aici” „imi pare rau daca am ranit pe cineva” „nu am colaborat” „nu am vandut pe frati” NIMIC CLAR! Si sa nu uitam caci Iosif a creat un mediu fortat spre a determina fratii lui sa-si recunoasca fapta,desi ei inauntru lor s-au schimbat prin afectiunea si dragostea ce o aveau pentru Beniamin, DAR a fost necesara o marturisire cu gura!
    Sunt doua variante cea a lui Petru si cea a lui Iuda.Eu sper ca fr Niki sa o aleaga pe prima,sa se marturiseasca si sa se focalizeze pe familia lui acum, cand corabia vietii lui se aproprie de tarm, iar cei din corabie se pare caci sunt deshidratati,infometati spiritual.Ce folos cand ajungi la mal sa realizezi caci cei din corabia ta (familia)au…….murit din cauza neglijentei tale, pentru ca nu ti-ai aprovizionat corabia cu cele necesare, apa si mancare. D-zeu ti-a vorbit fr Niki cand vei citi acest mesaj!

  • Roxana zice:

   Am fost foarte bucuroasa ieri cand am citit documentul ca NP a recunoscut, am crezut: in sfarsit mergem inspre vindecare, dar nu, acum se incepe ca a recunoscut, numai cateva persoane nu intelegem….,
   De ce sunt atatea care spun: am fost mintiti in fata ? si l-am votat.

 12. Liviu Matei zice:

  Am gasit recent un citat al unui presedinte de club de fotbal, Ghe. Stefan (Pinalti, pt cunoscatori), care seamana cu concluzia pe care a tras-o NP in acest caz incalcit.
  Gheorghe Stefan: „Am puterea sa recunosc ca nu sunt vinovat”. 🙂

 13. Cristi R zice:

  Am vrut sa laud si eu acest lucru si sa sper ca se va intampla si la baptisti…dar din cate citesc de la enoriasi…cazul este destul de departe de a arata o pocainta sincera…?
  Domnul cu mila!

 14. John B zice:

  da se pare ca tot acest timp Niki Pop a mintit adunarea! D E M I S I A!

 15. Florin N. zice:

  As dori confirmarea unui singur om…Un om care a fost la sedintele de la St. Louis…si acesta este FR. Valer Brancovan…Frate Valer…eu stiu ca vei citi acest post….A recunoscut NP ca a fost colaborator cu securitatea sau a spus ca a facut anumite greseli cand a fost in tara sa-si aduca familia….? Care a fost atitudinea celor din AOG(fratii americani) ? Va rog sa elaborati.

  • DRAGO zice:

   @Florine,
   Ai confirmarea din partea Fr. V.Brincovan.
   Citeste commentul fr.V.B. pe blogul”Pasi spre lumina” postat in 11/10/2010.
   Este mai mult decit” relevant”, nelasind dubii asupra” modului de informare” executat de NP.

 16. O Biserica Mintita Pe fata! zice:

  Wow… La intrunirea speciala de la Assemblies of God pe datele de Oct. 21-23rd… NP s-a recunoscut ca este responsabil de tot ceea ce a fost scris despre colaborarea lui de a furniza informati Comunistilor! Pe data de Oct. 24th Dumineca seara o avut tupeu sa stea fata in fata cu o intreaga biserica si sa MINTEASCA din nou ca nimic nu e adevarat! Ce recunostinta e aia! Oameni din biserica sunt manipulati si mintiti… Votul de incredere a luat loc Oct. 31st… majoritatea a votat dindui increderea lui NP pentruca l-au crezut ce spune de la anvon… ca NIMIC nu e adevarat! Cum se poate asa ceva?!

  • DRAGO zice:

   Cum se poate asa ceva?
   Este posibil datorita faptului ca peste 80% sint HABARNAVUTI conform „diagnosticului” stabilit de V.Brancovan.
   Se multumesc cu ce li se „imparte „dela amvon fara a se mai documenta -nici din Biblie( fratii din Berea) si nici SA CITEASCA RM sau INFORMATIILE DE PE INTERNET -despre care se sustine ca „SINT UNELTELE DIAVOLULUI”.
   Dumnezeu isi FACE PARTEA LUI dar MAI INTII oamenii TREBUIE SA-SI FACA PARTEA LOR.

 17. Cornel G. zice:

  Nu cred ca este cazul ca pastorul Nicky Pop sa faca o marturisire publica, nici macar in fata bisericii pe care o pastoreste pentru ca nu este voia Tatalui ca sa piara unul macar din acei micuti care fregventeaza biserica (Mat. 18:14). Daca s-a marturisit unui grup restrins de frati este ok, desi cred ca o va face public dupa un timp. Sunt pacate care nu pot fi facute publice si de aceea se face marturisirea fie pastorului, mentorului, duhovnicului sau in fata comitetului bisericii locale. Asta o stie orice absolvent al unei scoli biblice sau seminar teologic fie si ITP. Birfitorii de profesie vor intotdeauna detalii si mai vor sa se marturiseasca public de la amvon la fiecare intilnire publica a bisericii. Despre marturisire spune Domnul Isus mai jos in Mat. 18:15-17. Procedura aceasta trebuia respectata inainte de a fi publicata cartea dupa modelul biblic. Eu sunt convins ca nu va mai ceda acelei ispite si nu va mai pacatui in acel mod. Oricum, Pavel spune ceva interesant in Romani 11:29.

 18. Gabi Bogdan zice:

  @Alin, NP a recunoscut ca a colaborat cu securitatea in perioada cind a fost in vizita in Romania, dar nu a recunoscut ca a fost un securist bona fide( acuzatia RM-ului)Aici este confuzia, unii spun ca a recunoscut, altii spun ca nu a recunoscut. Fiecare a auzit ce a vrut. Este o mare diferenta intre a colabora ptr. o perioada, datorita unor circumstante „speciale” sau a fi un securist/agent pe care securitatea l-a infiltrat in rindurile penticostalistilor inca din Romania. La aceasta acuzatie NP asteapta adeverinta de la CNSAS. Cel putin asa inteleg eu.
  .. Sint colaboratori benevoli si sint colaboratori fortati de imprejurari( puscarie, poze incriminatorii, tortura, etc) care au circumstante atenuate. Din detalile care le stiu eu , celelalte 1600 de pagini ale dosarului demonstreaza ca NP a fost urmarit si asuprit de organele securitatii ptr. o perioada lunga.
  Vasile Croitoru a promis ca va reveni cu un post despre insemnatatea unei asemenea adeverinte si ce efect va avea asupra RM in caz ca ( improbabil)NP este gasit nevinovat.

  • Fanel zice:

   @Bogdan Nu poti fi si da si nu.Nu poti sa fii prieten cu dracu pina treci puntea Nici o incercare nui mai mare decit puterea omeneasca.Nu are scuze de ce a facut.Oamenii ca NP sint greu de inteles.Ca ei ;-traiesc in doua feluri,vorbesc cu doua intelesuri,.Acum toti fratii astia din conducerea Assembly of God Nu au auzit,cei din comitet de la Filadelfia Nu au auzit Numai tu auzi soaptele celui ce te poarta in brate(NP)

   • Florin N. zice:

    Fanel hai sa iti spun ce stiu eu….Dupa ce NP a ajuns in america..familia dansului a obtinut viza de emigrare in USA…Prima greseala a lui NP a fost decizia de a merge in Romania sa isi aduca familia..Ghici cine la intampinat la aeroport in Bucuresti ? Da ai ghicit…Securitatea…Aparent pentru 3 zile a fost hartuit sa semneze niste documente de colaborare..la care initial a refuzat…Dupa 3 zile i-a fost aratata familia si copiii si dansul a cedat…a semnat niste documente si a raspuns la cateva intrebari preliminare….A gresit NP ..DAAAAAA…Nici o indoiala….A fost colaborator al securitatii ? Well ce inseamna sa fi colaborator….? Daca a mai dat informatii odata venit pe taramul american..este colaborator…si eu voi fi primul care voi spune ca I stand corected…si imi voi cere iertare fratelui Vasilica…pe care si asa cred ca l-am jignit. Pana atunci..eu spun sa ne rugam sa ne rugam. Sa ne rugam cu \o/ ridicate….Crede-ma ca eu as fi cel mai deceptionat…insa voi merge inainte. Fi binecuvantat. De Domnul. De Domnul Dumnezeu.

   • john zice:

    Nu te supara Florine dar tu cine esti?!? Tu sti totul cu de-amanuntul? Pai esti umbra lui? Daca nu esti fr Nicky sau n-ai fost cu el atunci nu esti decat o „victima” a brain-wash-ului…si e normal ca second hand smoking sa omoare ca si the actual smoking…scuze dar e adevarul…God bless us all

   • Florin N. zice:

    John , nu sunt umbra lui NP si nici nu vreau sa fiu…Personal nu mie simpatic deloc(am schimbat poate 30 de vorbe)…ca lucrator imi place ce a facut pana acum(trebuie sa recunosti ca si tie iti place)….Eu am relatat ce cunosc eu din surse carora le dau crezare…Alegoria cu second hand smoking…hmm..nu merge aici…cu brainwashed..nici atat…sunt undeva la vreo 3000 de mile de portland…so Why would I care…Mai citeste odata postul meu mai ales partea aceasta
    ” Daca a mai dat informatii odata venit pe taramul american..este colaborator…si eu voi fi primul care voi spune ca I stand corected…si imi voi cere iertare fratelui Vasilica…pe care si asa cred ca l-am jignit. Pana atunci..eu spun sa ne rugam sa ne rugam. Sa ne rugam cu \o/ ridicate….Crede-ma ca eu as fi cel mai deceptionat…insa voi merge inainte.”
    Deci si eu am dubii….te rog sa nu impusti mesagerul…Vom afla adevarul categoric. Pana atunci „Sa ne auzim numai de bine”

   • John zice:

    Florine draga..tu esti la 3000 de mile si nu cunosti ce a facut el pentru biserica! Ca sa vezi ce a facut el pentru biserica trebuie sa te uiti la biserica lui prima care este FAMILIA lui! 1 timotei 3 este doar de forma nu? Hai sa fim seriosi. Pentru o imagine a lui sau pentru o pozitie EU cred ca s-a luptat pana acum! De cezic asa? Pentru ca dansul la 73 de ani in loc sa-si petreaca timp cu familia si nepotii, cu sotia undeva pe un cruise in Alaska…dansul e preocupat de pozitie,de putere! Este o situatie trista si imi pare rau dar cineva care nu se ingrijeste de familia lui este mai rau ca unul care s-a lepadat de credinta!

    • adi zice:

     John! normal ar fi sa-i multumesti pentru sacrificiul pe care il face pentru biserica,nu sa-l judeci.Tu nu vezi ca acolo nu aste un altul mai bun decat el? La atatea alegeri care s-au facut,ori cu cine a candidat el a iesit pe primul loc.Chiar crezi biserica aceea batuta in cap si nu stie ce alege? Nu el se tine de scaun,scaunul il tine pe el,ca nu are altul care sa stea pe el

  • Radu zice:

   @ Bogdan.Nu te mai complica cu astia.Am inteles A fost numai part time la secu.Nu chiar asa fulltime.

  • Livius Puraci, San Bernardino zice:

   Frate Gabi! In tinerete cantam o cantare despre un tren in care s-au urcat o multime de calatori cu tot felul de bagaje, alcatuite in toate formele si chipurile, tren care merge in zi si noapte, trece peste poduri, intra prin tunele, se opreste prin gari, halte etc. In general nu ne interesa ce purta fiecare in bagajele lui, poate ne deranja putin vreun miros mai stringent iesit din vreo babornita. Calatorii in general sunt nepasatori, poate unii dorm, altii discuta, iar altii s-au plictisit, dar gandeste-te ca unul dintre calatori a actionat un semnal de alarma, care de altfel era la indemana multora din tren. Imaginea care o am in fata mea, sunt calatorii treziti din monotonia calatoriei, unii speriati, altii nedumeriti, dar toti foarte galagiosi si toti isi dau cu presupusul ce si cum s-a intamplat. Dar nu-i numai atat. Bagajele, multe dintre ele au cazut de pe rafturile lor, unele s-au deschis in cazatura, lasand sa iasa afara continutul din ele, lucruri frumoase si bune din unele, imprastiate, murdarite, niciodata, nimeni, nemaiputand sa puna inapoi continutul , iar din altele imprastiindu-se lucruri murdare, mirositoare, nici pe acelea nu le mai poate pune nimeni inapoi.
   In vanzoreala creata fiecare isi strange la piept geanta diplomat, sau vreo bocceluta cu ceva intimitati. Nimeni nu mai poate aseza lucrurile cum erau inainte. Trenul se pune in miscare si alearga, nepasator de tot vacarmul din interior. Ti-am spus povestea aceasta pe scurt, pentru ca aceasta este imaginea trenului dupa actionarea semnalului de alarma.
   Tu ai citit acele 32 de pagini „celebre”. Este de fapt acea intalnire din 1980, unde NP ar fi „colaborat” cu securitatea dand informatii cu nume de frati. Dar tocmai acele concluzii ale securistilor arata presiunea care au pus-o pe el, familia lui, sotia, fratele, prietenii, ca sa-l indoaie, rezultatul? cititi-l in carte. La urmatoarea vizita era considerat mincinos, apoi indezirabil.
   Pocainta si recunoasterea nu o aduce tragerea semnalului de alarma. Acesta produce numai dezordine. Un om al lui Dumnezeu, cu Duhul lui Dumnezeu in el imi va da dreptate. Sau poate ma insel?

   • gabi bogdan zice:

    Amen. Could not have said it better.

   • Livius Puraci, San Bernardino zice:

    Frate Vasilica ! Mi-ai sters o parte din comentariu, iar acum ma framanta intrebarea, pe cine deranja ce am scris eu. Ca vreau sa-ti spun, fratele meu, ca nu vorbesc doar sa ma aflu in treaba. Fratele Luca a facut mare caz de banii care i-a cheltuit si vrea sa vada rezultate . Il protejezi pe el, sa nu stie lumea ce face. sau protejezi pe cel ce a „vandut” acele hartii? LUPTA frate pentru ADEVAR, dar nu selectiv, ca Biblia are un cuvant foarte greu pentru astfel de lucratori.

    • Frate Livius, cred că este clar că nu urmăresc să protejez pe cineva. Am spus că acea informație trebuie verificată. Eu am fost întrebat de toți cât costă obținerea și trimiterea documentelor și am spus că nu doresc nimic pentru aceasta. Cred că era înțelept să vedem de unde vine confuzia și apoi să ne exprimăm. A spus el? Au spus alții? Eu văd cum se lansează zvonuri de tot felul și de aceea nu mă grăbesc să le dau crezare.

   • Livius, comentariul tau este interesant. Intrebarea este:
    era absolut necesar sa se traga alarma ? Cu ce intentie
    a tras-o ? A salvat viata cuiva, s-au a creat mai multa pa-
    nica ? Asta se va vedea mai tarziu !

    Oricum, cunoscand si cultura altor popoare , ma uimesc
    cata poezie si imaginatie poti gasi la poporul roman ….

    Speram ca „trenul ” sa-si ia mersul normal , lucruri de
    valoare care au fost ascunse sa iasa la lumina, si unde
    e nevie , sa se faca „curatenie” , dar totul sa se faca cu
    intelepciune si in spiritul dragostei crestine (daca ne pre-
    tindem ca avem roada Duhului ).

    S.M. New York .

   • tm bis zice:

    intradevar ca cateii aia micuti care erau , sau compuneau firele de par din coada dulailor au fost si vor fii taiati si aruncati ca prada silnicii dar dulaii aia mari tot ei ramin ca lupul caresi schimba blana dar naravul le este acelasi .. adica ce vreau ca sa zic este ca numai un dulau poate sa cinuiasca un catelusi fiind caui mai mare deci face ce vrea cu un catelusi dar cateii care au ramas cu recunostinta fata de dulau , dulaul ai prtejaza iar cei cares tari nu se da dulaul la ei ca sa nu fie muscat .. deci asa este si intre oameni deci cine a facut mai multe nelegiuiri comdamna pe cel ce nu a facut asa ca el sil osindeste ca sa arate ca el este curat .. dar sa nu uitam ca pestele de la cap se inpute deci cine a inceput aceeasta miscare este un cap de peste inputit si deaceea arunca gunoaiele lui asupra altora .. dar in scurgerea vremi urmariti sfircitul fiecaruia din ei si veti vedea ca Dumnezeu va va arata care este adevarul fiind ca cel nelegiuit va muri negresit

  • daniela c zice:

   PART TIME JOB

 19. Aurel Oniga zice:

  Citez dintr-o predica a lui Niky Pop in Biserica Maranata, Phoenix, anul trecut: …un adevar spus pe jumatate este egal cu o minciuna intreaga…
  Aplauzele si fluieraturile la anuntarea rezultatului votului de incredere (72%) in Biserica Filadelfia, Portland din 31 oct. (vezi You Tube) este rasplata pastorului Pop pentru adevarul 100% cand a spus ca NU a colaborat cu Secu?
  Nedumeritu

 20. florentin a. zice:

  eu nu l-am votat pe fr. niky .am ramas uimit cum a reactionat biserica cind sa anuntat rezultatul.atunci mi-am spus ca nu intodeauna cei mai multi au si dreptate.asa am avut indemn asa am votat .nu ma interesat ceea ce mi-au spus alti (ca stii a sponsorizat multi frati sa ajunga in SUA, pe tare multi i-a ajutat cu documente) . Acum ce sa facem fratilor sa pacatuim , daca un pastor o face ,noi care suntem simpli membri intr-o biserica de ce nu . Un pastor pacatuieste , 6 luni absenta sabatica pentru recuperare(asta asa ca recomandare)dupa aceea sau poate in timpul acesta salariu , asigurare medicala de la biserica (viata nu ? ca-n sinul lui avram).,, Hai fratilor sa pacatuim ca se poate”.Sa dus pocainta noastra , ii vai de noi , pardon VAI-SI-AMAR , de noi . Adevarul e ca dupa ce am citit o multime de postari pe blog despre viata de informatoro a unora , avem nevoie de postari despre frati care au suferit pentru credinta despre frati care sunt cu adevarat EROI AI SLAVEI.Poate se va scrie o carte doar despre frati care au suferit si-au indurat prigoana si tortura din partea securitatii.Avem (sau poate doar eu )nevoie de exemple de sfintenie sa ne puem intari in credinta.

  • Mihaela zice:

   Nu te supara dar noi nu trebuie sa facem ce fac altii avem biblia care ne invata cum sa traim in fiecare zii. Ghidul nostru este DOMNUL ISUS! Tu si eu sintem simplii membrii in aceasta biserica si avem datoria sa ne rugam pentru cei din fruntea noastra. Nu este loc de dezbinare si nici timp. Cu ce te incalzeste daca fratele Nicky isi pierde salariul sau asigurarea medicala? Biblia ne spune sa ne ridicam unii pe altii nu sa -l impingi mai mult in groapa. Ai grija frate ca ai nevoie sa iubesti mai mult sa suferi cu cel de linga tine si sa-l ajuti sa se ridice daca cineva e cazut. Asta ne lipseste noua madularelor bisericii la ora acutala. Iertarea, si dragostea! Eu inteleg caci daca unul dintre madulare sufera atunci sufar si eu. Iti doresc ca Domnul Isus sa-ti vindece inima ca de azi inainte sa iubesti mai mult si vei vedea ca in viitor o sa-i vezi cu alti ochi pe fratii din jurul tau! May GOD bless you!

 21. Pingback: Adrian Păunescu și Nicky Pop – subiectele zilei în blogosfera românească WordPress « România Evanghelică

 22. IONEL ANDRUS zice:

  ,,SA FACI CE ZICE POPA NU CE FACE POPA!”

  CU RESPECT , IONEL – RO.

  • DRAGO zice:

   Fr. Vasilica &Ionel, Florin si altii..
   Situatia in care a ajuns CP(cu toate Adunarile) se datoreaza urmatoarelor cauze;
   a) Practicarea „MONOLOGULUI” dela Amvoane si nu a DIALOGULUI CONSTRUCTIV aceasta fiind politica” APLICARII PUMNULUI IN GURA”
   b) Dispretuirea si oprirea -PRACTICA- A MANIFESTARII LUCRARII DUHULUI SFINT in mijlocul Adunarilor DESI TEORETIC se PREDICA FOARTE MULT DELA AMVOANELE Adunarilor despre IMPORTANTA DUHULUI SFINT.
   c)Inlocuirea ASCULTARII de DUHUL SFINT cu ASCULTAREA SI CONFORMAREA intocmai la prevederile CONSTITUTIEI INTERNE creata PE LINGA BIBLIE de catre LIDERII DE ADUNARE.

   CONCRET
   c) IN ANUL 2002 cind SA SUPUS LA VOTUL Adunarii din Portland,CONSTITUTIA INTERNA intocmita de Fr.NICKI POP, s-au pus -IN PUBLIC-urmatoarele intrebari;
   – “Pentru ADEVARATII CREDINCIOSI “CONSTITUTIA” ESTE BIBLIA, DECE ESTE NECESARA -O ALTA CONSTITUTIE INTERNA, FACUTA DE OAMENI”??
   -FR.NICKI ” Ce urmaresti si UNDE VREI SA DUCI POPORUL CU ACEASTA CONSTITUTIE”??

   RASPUNSUL A FOST URMATORUL;
   “EU NU MA POT PREZENTA LA COURT(judecatorie) CU BIBLIA CI NUMAI CU O CONSTITUTIE INTERNE A BISERICII.”

   Acum CRED CA SE INTELEGE – FOARTE CLAR- DE CATRE FIECARE CITITOR despre ;

   – REGULILE si NORMELE dupa care se CONDUCE Adunara..
   -TACEREA si FRICA celorlalti PASTORI(peste 25) din Adunare
   -MANIFESTAREA TIMIDA a Comitetului in LUAREA UNOR DECIZII CLARE SI DEFINITORII- ( desi in particular FIECARE MEMBRU ESTE EXTREM DE NEMULTUMIT)- PENTRU INDREPTATREA SITUATIE EXISTENTE
   -LIPSA UNUI DIALOG REAL si CONSTRUCTIV pentru O SCHIMBARE RADICALA A STARII DEGRADANTE IN CARE SE AFLA ADUNAREA..
   – PROMOVAREA CU PERSEVERENTA A „CULTULUI PERSONALITATII ”
   IN VEDEREA „PRIMIRII TITLULUI DE EROU AL CREDINTEI”

   SINT INCA… ALTE MULTE LUCRURI (tinute in ascuns) CARE -VOR FI ADUSE LA LUMINA(asa cum a instiintat DUHUL SFINT)- PENTRU “CURATIREA” CE SE IMPUNE SI SE FACE DE CATRE -INSU-SI DUMNEZEU PRIN DUHUL SFINT..

   • Mihail zice:

    @drago, pincipiile enuntate de tine sunt de fapt formele de control de catre „pastori” asupra turmei, induse prin instruiri repetate ce aveau loc in vederea eficientizarii muncii de informatii. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 23. Pingback: Postare Nr. 1 Top WP (07.11.2010) « România Evanghelică

 24. pete zice:

  liviu daca citesti atent el a contactat nu a fost contactat

 25. mike o. zice:

  Concluzia de neutru in situatia lui NP, este ca el nici odata nu trebuia sa fie pastor in comformitate cu cuvintul lui D-zeu.Rezultatele pastoratiei lui care unii le tot scot in evidenta, nu sunt rezultate de pastor ci rezultate de manipulator.Daca erau rezultate de pastor aceasta biserica cunostea momentul cercetari ei si stia sa aleaga bine in acesta ocazie creata pentru ei chiar de D-zeu.
  A vota pentru NP, a fii in continuare pastor este echivalent cu a te condama singur la desastru.Cei din Portland au nevoie de un adevarat pastor, (nu de un manipulator) care sa ia taurul de coarne si sa schimbe directia complet acolo.Ma rog D-lui pentru lumina sfinta de la D-zeu si o trezire adevarata in aceasta biserica.
  Ma doare sincer de situatia din Portland.Din pacate Portlandul nu este o situatie unica intre bisericile Romanesti din America.
  Cu multa teama sfinta si draogoste frateasca petru voi toti cei din aceasta biserica cu un asa mare potential.God bless you all.

  • daniela c zice:

   PE CINE MAI INTERESEAZA DE CEI 200 CARE NU AU VOTAT PTR ….IGNORATI SI CHIAR PRIVITI CA SI CUM EI AR FI TRADATORII.
   PASTORII CEILALTI NU MAI STAU DEVORBA CU TINE DE FRICA SA NUI VADA NP
   AM RAMAS LA MILA SI DREPTATEA DOMNULUI

 26. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (07.11.2010) « România Evanghelică

 27. IONEL ANDRUS zice:

  FRATE NIKI,

  AR FI CORECT SA IESITI DIN NOU LA TELEVIZIUNE , CU UN NOU COSTUM SI SA EXPLICATI CA DE FAPT ATI FOST INFORMATOR,CA DE FAPT ATI MINTIT MULTI OAMENI SI CA AMNEZIA V-A TRECUT.
  DINTR-O DATA MEMORIA VI SA LUMINAT SI NOTELE INFORMATIVE PE CARE LE-ATI VAZUT ,SUNT IDENTICE,DOAR E MUNCA DUMNEAVOASTRA.
  CE ZICETI ? AVETI ACEST CURAJ ? HAIDETI,POPORUL O SA VA ASCULTE !

  CU RESPECT , IONEL – RO.

  • Joldes Ioan zice:

   Este trist si dureros ca nu a recunoscut de la inceput. Asa cum s/a spus deja, nu ar fi cauzat atata durere.

   • daniela c zice:

    IN SFIRSIT ACEST TOMA CARE NUL MAI SCOTEAI DIN ALE LUI

   • Gabi Bogdan zice:

    Mai incerc odata. NP a recunoscut ca in perioada cind a fost in Romania sa isi aduca familia a ” informat” securitatea despre anumite persoane din diaspora, datorita presiunilor la care a fost supus in: citat ” cea mai grea perioada din viata mea”. Nu a recunoscut ca a fost informator( definitia de ” informator” in acest caz fiind cineva care in mod voluntar a coaperat cu autoritatile comuniste) sau securist. Sa speram ca CNSAS va fi in agreement cu NP cind cazul va fi judecat in urmatoarele luni. Mai aveti un pic de rabdare.This finding will either make him break him, once it for all.

   • Vaisamar zice:

    @Gabi Bogdan
    .
    Cred că trebuie să mai încerci o dată. Informaţiile pe care le dai nu sunt corecte. Când cineva dă informaţii Securităţii în alt cadru decât cel de anchetă, informaţiile trebuie luate în calcul pentru a-l declara pe cel anchetat colaborator (vezi sf. acestui comentariu)
    .
    În cazul lui NP informaţiile nu au fost date în timpul achetei. Există un protocol clar de anchetă, dar n-a fost vorba de aşa ceva în cazul lui. For all practical purposes, informaţiile date sunt consimţite. Că a fost o anumită presiune, asta nimeni nu contestă. Numai că, strict juridic, presiunea nu se ia în calcul.
    .
    Deci dacă NP nu recunoaşte că a fost informator, dar recunoaşte că a dat informaţii Securităţii (în alt context decât cel de anchetă), din punctul de vedere al legislaţiei se cheamă că tot informator a fost.
    .
    De unde ştii că CNSAS va discuta cazul NP în următoarele luni? Ultima dată când am vorbit cu purtătoarea de cuvânt CNSAS mi-a spus că doar şeful denominaţiunii poate cere verificarea unui pastor. S-a cerut aşa ceva de către Dr. Wood, preşedintele AOG US?
    .
    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 24 din 10 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii
    EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
    PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 182 din 10 martie 2008
    .
    ART. 2
    În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
    b) colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie;

    • adi zice:

     Vaisamar;….am o intrebare pentru tine si colaboratorii tai. Ai spus ….”purtatoarea de cuvant CNSAS mi-a spus ca doar seful denominatiunii poate cere verificarea unui pastor…” Cum se face ca voi verificati pastorii din tara si strainatate fara a fi sefii lor? Nu cumva santeti colaboratori serviciilor… actuale de aveti acces si faceti ‘”cercetari istorice” cum le numiti voi?In semnarea cererii cand se verifica un dosar la CNSAS ati acceptat paragraful…”declar pa proprie raspundere ca nu voi folosi informatiile despre alte persoane,mentionate in documentele emise de Securitate si care fac obiectul dreptului meu de acces,pentru a aduce atingere imaginii,onoarei si demnitatii acestora…” Cum se face ca voi scormoniti arhiva chiar in scopul denigrarii persoanelor pe care le urmariti? Santeti constiienti ca incalcati Legea? Un mare semn de intrebare am: pentru cine lucrati? pentru Dumnezeu in nici un caz.Sper sa aveti curajul a posta intrebarile mele .

  • daniela c zice:

   FRATE,IONEL
   NU INTELEGI CA VORBESTE CU DOUA INTELESURI SI NUMAI CEI CE INTELEG INTELESURILE ISI DAU SEAMA DE SITUATIE.AM AUZIT FRATI RUSI CARE DUPA CE SA MARTURISIT EI AU SPUS NATI AUZIT CA A SPUS CA E NEVINOVAT?

  • Dan from Portland zice:

   Lol…..:)
   ….e prea ocupat sa pregateasca „lastarul” 😦

  • DRAGO zice:

   Fr.Ionel
   Cineva a facut urmatoarea afirmatie;” Exista oameni care nu vor recunoaste nimic din prostiile pe care le-au facut si prin asta nu mai au nevoie de dusmani.
   SINT EI CEI MAI MARI DUSMANI AI LOR.”
   Nu stiu daca aceasta afirmatie are aplicabilitate in cazul in speta-dar este un MARE ADEVAR.
   Sa luam aminte CU TOTII.

 28. DRAGO zice:

  @Fr.L.Puraci,
  Tinind seama de vechimea si expierenta Dvs. in activitatea de pastor,va solicit analiza si lamurirea unor aspecte prezentate mai jos;
  In comunicat este precizat ca”s-a recomandat pastorului NP o perioada de sase luni de absenta sabatica pentru..”
  Ce se intelege prin -absenta sabatica-? Are suport biblic?
  Este o masura disciplinara sau „altceva” si cum se aplica?
  Ce presupune aceasta absenta sabatica?
  De la ce data incepe si cind se termina?
  Cine urmareste “derularea” activitati respectivului pe perioada respectiva?
  Ce activitati poate desfasura sau nu pe perioda respectiva?
  Primeste salariu etc pe perioada respectiva?
  Cine evalueaza rezultatele la sfirsitul periodei respective si ce implicatii au asupra adunarii?
  Orice masura sau directiva care se ia,trebuie sa aiba si suportul si regulile de desfasurare,pentru asi atinge scopul si tinta propusa -in mod constructiv-altfel totul este doar o divagatie si produce numai confuzie.
  Comitetul si pastorii din Portland nu stiu de aceasta “absenta sabatica” si nici nu vor sa auda de asa ceva,deoarece nu recunosc nici-o subordonare fata de cineva.!!!
  Comunicatul cu precizarea respectiva se considera-o dezbinare si o imixtiune in activitatea interna a Adunarii din Portland.
  Care este atitudinea Dvs fata de cele de mai sus?

  • Livius Puraci, San Bernardino zice:

   Frate Drago! Nu cred ca pot sa-ti fiu de mare ajutor, pentru ca nu sunt din Portland si nici din Asociatia AG. Am discutat cu un frate care a fost prezent la St. Louis, facand binenteles parte din AG, iar dansul este uimit de acest Comunicat semnat de trei frati pastori, Comunicatul fiind de fapt un fals. Din cate am inteles eu, „absenta sabatica” nu are suport biblic, ci in cadrul AG

   se considera o absenta din slujire ( pentru odihna personala, tratament,
   vacanta,etc.) strict la cererea celui in cauza pentru o perioada nu mai lunga de 6 (sase) saptamani, dar sub nici un motiv nu poate fi considerata o masura disciplinara, sau autodisciplinara. Cazul despre care vorbim este putin diferit, deoarece acea zisa recomandare de absenta sabatica se refera doar la pozitia de „Presedinte al Comitetului Penticostal al romanilor din AG. si nu are absolut nimic cu Biserica Filadelfia din Portland, nici cu pozitia de pastor a acelei Biserici. Acolo decid membrii Bisericii si nimeni altul.
   Am vazut ca a aparut un Comunicat oficial al fratelui Nicky in care explica mai pe larg tot ce intereseaza in acest moment pe acei ce sunt sinceri si corecti cu ei insisi. Comunicatul este pe site-ul Rtv Chicago, si poate pe alte blog-uri.
   Fii binecuvantat de Domnul!

   • DRAGO zice:

    Fr.Liviu, PACE TIE SI GOD BLESS YOU &YOUR FAMILY.!
    Multumesc mult pentru raspunsul tau,care mi-a intarit unele convingeri si a eliminat unele nedumeriri personale.
    Te-am provocat la aceasta „mica dar foarte importanta analiza” bazat pe marturisirea SINCERA SI CURAJOASA ce ai facut-o cu privire la INTERVENTIA DOMNULUI IN VINDECAREA TA MIRACULOASA atunci cind NICI-UN OM NU MAI PUTEA FACE NIMIC. GLORIE DOMNULUI ISUS CARE ASCULTA RUGACIUNEA SI NU-SI PARASESTE FRATII.AMIN!
    Am citit scrisoarea fr.Nicki -postata pe blogul fr.Lascau- dar momentan ma abtin dela un comentariu deoarece;
    – Sint afirmatii deosebit de „grave”- atit in aparare cit si acuzatoare vis-a-vis de Bordul AG.
    -Fiind redactata numai in limba engleza-s-ar putea ca in comentariile respective sa se „strecoare” vre-o interpretare inexacta fata de ce a vrut fr.Nicki sa prezinte.
    -Se impune TRADUCEREA IN LIMBA ROMANA..dar NUMAI DE Fr. NICKI -el fiind autorul si stie ce a vrut sa spuna.
    -Dvs. -fiind un apropiat a fr.Nicki -il puteti sfatui sa posteze scrisoarea respectiva si-n limba romana,pentru EVITAREA UNOR INTERPRETARI SI COMENTARII ABERANTE din partea celor ce utilizeaza internetul.
    -Am retinut ca insa-si fr.Vasilica C.(care a avut si are acces direct la documente concrete) si-a exprimar regretul pentru intorsatura lucrurilor si confuzia in care sa ajuns.
    -Daca imi permiteti-va-si sugera ca in ANALIZELE VIITOARE ce vor avea loc- SI NU JUDECATI- sa NE axam CA PERSOANE IMPARTIALE ..DAR BAZATI PE CUVINTUL LUI DUMNEZEU,INTELEPCIUNEA SI LUMINA DATA DE DUHUL SFINT- in vederea concluzionarii corecte, reale SI IESIREA BIRUITOARE din acesta situatie neplacuta in care se afla CP respectiv Adunarile locale.
    Fac aceasta afirmatie deoarece ,despre aceasta situatie au luat cunostinta si comenteaza si cei”din afara” si nu doresc sa VADA IN NOI NISTE „PIETRE DE POTICNIRE”.
    PERSONAL SI SINCER doresc sa se vada CU ADEVARAT CALAUZIREA DOMNULUI IN TOATA ACEASTA SITUATIE.
    HAR SI PACE DELA DOMNUL ISUS HRISTOS!

 29. Gabi Bogdan zice:

  Vaisamar, pe blogul fratelui Lascau , in sfirsit avem comunicatul official si nu mai trebuie sa mai „incerc odata”. Permite-mi sa rectific: NP a recunoscut ca a fost informator numai in perioada cind a fost in Romania in vizita. Inainte si dupa domnia sa nu a recunoscut ca ar fi fost informator. Asa ca daca CNSAS o sa- l gaseasca vinovat de informator numai in citez ” cea mai neagra perioada din viata mea” , acuzatia RMului a fost falsa. Eu nu acuz si nici nu apar, numai incerc sa arat o posibilitate. You are grabbing at straws ( technicalities)Please don’t kill the messenger , I was only trying to explain what I thought NP said. Now, about the protocol that CNSAS has when it comes to resolving these kinds of cases, I only speak of what I hear, that is the reason I asked Vasile Croitorul twice of what it means to get one of those certificates and what it means to be found guilty or not guilty.
  By the way, the way you write reminds me of RM, it is excellent, did you help Vasilica with the book?

  • Vaisamar zice:

   Gabi, dacă NP a recunoscut că a fost informator al Securităţii numai în perioada când a fost în România în vizită înseamnă că d.p.d.v. al legislaţiei este informator. Legea nu spune că cine oferă informaţii Securităţii doar în timpul unei vizite este exceptat de la criteriile enunţate în textul ei.
   .
   Faptul că cineva a fost urmărit de Secu nu exclude faptul ca el să fi dat informaţii. În România lui Ceauşescu toată lumea era urmărită şi cei mai mulţi şi turnau în acelaşi timp. Colaboratorii erau verificaţi prin alţi colaboratori. Chiar şi colaboratorii de nădejde („Te cred, dar te verific, ca să te pot crede şi mai mult”).
   .
   Acuzaţia din RM a fost dublată de precizarea că autorul n-a avut acces la toate dosarele lui NP la scrierea acelui capitol. Acolo e o precizare clară că lucrurile se pot revizui după lectura completă a dosarelor.
   .
   I am not grabbing at straws and I don’t have the slightest intention to kill the messanger. Why does the messenger have such ill-feelings and suspicions against those to whom he brings news? 🙂 We are just having a conversation on the legislation by which CNSAS must abide.
   .
   One more thing: the certificate which the CNSAS issues is not meant to be taken as a papal bull (i.e. infallible). It can be contested in court. If anyone has evidence that the Council did not take into account, he can appeal against the decision.
   .
   I did copy edit the RM book. If the author will ever be burned at stake for this „infamous” act, I will probably next in line. 🙂

   • Gabi Bogdan zice:

    Of course I am suspicious , just look, I mostly get thumbs down on this blog!
    Dar daca ce NP a declarat este adevarat si el a turnat numai in perioada cind a vrut sa isi scoata familia afara din Romania ? Are ceva circumstante attenuate ? Dumneata ce ai fi facut daca ai fi fost in aceiasi situatie, cu copii si familia in spatele cortinei de fier? E usor sa judeci acum, la rece in fata unui computer cu o cafea in fata. Nu stiu daca acesta a fost motivul lui NP, dar este posibil, nu crezi? In special ptr. ca inca eu nu am vazut nici o evidenta care sa demonstrate ca a fost un bona fide securist.In graphul RMului , NP nu a avut prea multe check marks!

    • Gabi, cei care votează pe blog de multe ori o fac în mod propagandistic. Nu mă impresionează voturile nici pro și nici contra. Cred că am să anulez această opțiune. Sunt câteva persoane care nu fac altceva decât să treacă prin mesaje vechi și să le dea „tumbs down”. Este și ăsta un sport extrem…

    • @ „In graphul RMului , NP nu a avut prea multe check marks!”
     NP nu are un grafic în RM, tocmai fiindcă nu am avut toate elementele la îndemână în momentul scrierii capitolului. Mă întreb, discutăm despre aceeași carte?

   • Livius Puraci, San Bernardino zice:

    Frate Vasilica! Sincer iti spun, nu inteleg de ce atata tenacitate in distrugerea caracterului fr. Nicky. Cum poate iti amintesti ca am mai scris, eu il cunosc si colaborez cu el de 44 de ani (tu si Emanuel existati doar in Planul Divin pe atunci), Dumnezeu s-a folosit de el si se pare ca nu a renuntat inca. Eu te intreb, dar fii sincer cu tine, ce-i mai rau, sa dai informatiile care le-a dat sub presiunea demonica a securitatii, sau sa faci complot intr-o adunare si sa o rupi in doua, situatie in care o multime de familii, prietenii, partasii se rup si se distrug? Toti gresim, dar asa cum spunea Gabi exista anumite circumstante la care trebuie sa privim.
    Ati scris cat ati scris despre el, vad ca ceva ce mie imi scapa acum, va impinge sa mai scrieti( ma refer la tine si la Emanuel), luati sfatul meu, nu fiti cozi de topor pentru nimeni. V-a dat Dumnezeu o misiune nobila, sa formati si sa slefuiti lucratori pentru lucrarea Sa, faceti-va datoria cu cinste si veti fi rasplatiti de Marele Domn.
    Dumnezeu sa va dea o inima buna si sincera pentru El, ca pentru voi a folosit un lut de calitate inalta, iar asteptarile sunt pe masura.

    • Frate Livius,
     Dacă veți re-citi postările și comentariile mele, veți vedea că nu am căutat să distrug caracterul lui NP. Dacă doream asta, lăsam celelalte documente să circule în spațiul public și abordam altfel întreaga poveste. Dimpotrivă, de multă vreme încerc să le spun celor din Portland să caute să discute situația de acolo într-un cadru intern. Blogul acesta nu este despre NP! Eu am făcut o postare principală către NP, la insistențele celor care au pus multe întrebări și așteptau lămuriri din partea mea. După ce NP a dat interviul, era normal să răspund. Citiți și răspunsul meu către Dia și observați că nu am făcut decât să îi răspund în mod elegant acuzațiilor ei.
     Nu cred că este cazul să ierarhizăm păcatele, să vedem care este mai rău. Oamenii trebuie să se pocăiască de ambele păcate și să se lase, dacă vor să între în Împărăția lui Dumnezeu.
     Fiți binecuvântat în toată slujirea pentru El!

 30. Gabi Bogdan zice:

  Ai dreptate , memoria mi-a jucat o festa.

 31. Vaisamar zice:

  Gabi Bogdan,
  .
  Se prea poate ca el să fi turnat numai în perioada care a urmat venirii din America. Numai că NP a negat complet totul. Ar fi putut spune: „Am cedat presiunilor, din cauza familiei etc. Îmi cer certare etc.” Cred că toată lumea aştepta acest răspuns. Numai că nu ăsta a fost răspunsul. Sigur că are circumstanţe atenuante. Pentru orice compromis se pot găsi circumstanţe atenuante. Dar, dincolo de toate circumstanţele atenuante, rămâne o parte de vină pe care vinovatul trebuie să şi-o asume, o parte pentru care trebuie să-şi ceară iertare. Aici vorbim de un principiu larg, nu strict de cazul de la care am pornit.
  .
  Ce este o persoană care dă detalii cu privire la persoane despre care Securitatea nu are habar? Dacă eu sunt în cercul a 2-3 oameni care sunt cunoscuţi Securităţii, evident că se vor cere informaţii despre acei 2-3 oameni. Dar dacă eu mai dau informaţii despre 20 de oameni despre care Securitatea nu ştie că sunt în cercul meu, ce spune asta despre mine? Aş fi putut ascunde acele informaţii, nu? Dacă nu le-am ascuns, de ce nu le-am ascuns?

  • Gabi Bogdan zice:

   @ Vaisamar. citat din raspuns „Se prea poate ca el să fi turnat numai în perioada care a urmat venirii din America” . Suna un pic diferit de acuzatia din RM citez: ” conform documentelor consultate in arhiva CNSAS, pastorul Pop a detinut un statut dublu confection chiar de Sec. Romana, persecutat religious si agent secret” incheiat citatul.
   Ti-ai schimbat mintea cu privire la NP? daca crezi ca a fost agent dublu, din ce cauza expresia ” Se prea poate”? Did you use it only for the sake of the discussion ? Or are you having second thoughts? I have seen the 32 pages , and I said I know why you have NP in your book, but if that was all the evidence you have seen, I do not understand the ” agent dublu” and ” securist ” accusation that you made in the book. I can understand that, by your interpretation of the Romanian law, Nicky can be called an informer, but not double agent , at least not based on the evidence shown so far. And if my assumptions are true, don’t you think that some apologies are required?
   Let me ask you a personal question: let’s use an example that makes sense for today’s generation, your family( wife and kids) is taken hostage in Afghanistan, and the only way you can see them soon , is to go there and tell the Taliban everything you know about your friends and church from Romania. What would you do? I know i will be on the first airplane to Kabul with everything i know about everybody on a hard disk.I know the analogy is not perfect, but you get my point.

   • Florin N. zice:

    Gabi…Nu-mi place analogia ta deloc…pantru prima oara nu agreez cu tine.In regrds of the analogy of course…Daca gandim asa…What’s the point of going to a church…? Whats the point of worshiping a God that cannot control these things ? ce s-a intamplat cu NP 30 ani era pregatit pentru un timp ca acesta, Don’t you think ? Stiu ca suna cam Calvinistic…insa daca cedam la prima incercare ce vom face daca vor veni prigoanele…think about it..? Desi nu agreez cu tine…din cauza unui accident la degetul mare de la mana dreapta nu pot sa-ti dau „thumb down” so a thumb up from me….

   • Ilie zice:

    GABI B& NPCine iubeste Tata,mama familie mai mult decit pe mine acela NU ESTE VREDNIC DE MINE .O spune Domnul Isus.Bogdan esti ca solia lui CUSHI din vechiul testament

   • Marcel Dogar zice:

    @Gabi Bogdan:
    Sunt foarte dezamăgit de felul tău de gândire. Cineva care vorbeşte atât de uşor despre vânzarea fraţilor îmi provoacă un dezgust amarnic…

    Vreau doar să-ţi redau, spre împrospătarea amintirii tale, un comentariu de-al tău, din octombrie 24, 2010 la 8:32 am

    „Gabi Bogdan says:
    In sfirsit am vazut dosarul faimos… Pina acum nu am inteles de ce domnul Nicky Pop este in carte. Acuma inteleg ….. Inimaginabil. O duplicitate incredibila, tot nu inteleg din ce cauza si ptr. ce, i-am inteles pe aceia din Romania care au turnat ptr. avantaj oarecare, da sa fii turnator dupa ce ai scapat din lagar… Cum am mai spus intr-un post trecut, daca dosarul este autentic( si nu am nici un motiv sa cred ca nu e) aici este ceva de domeniul patologiei.Vasilica , cind ai spus ca ” daca ai stii ce e in dosar, ai spune l-am protejat pe NP” am crezut ca exagerezi , dar ai avut dreptate. Daca stau si ma gindesc logic, ptr. 30 de ani sa traiesc in asa duplicitate, mi-ar exploda creierul, zi de zi, la inmormintari, la amvon, la rugaciune, la spitale,cu o dedicatie ptr. Biserica cum rar am vazut, si totul sa fie numai o fatada? This is beyond abnormal. ….weird…
    Is there a shrink in the house?”

    Întrebare:
    Ce s-a schimbat între timp?

   • Liviu Matei zice:

    Frate Gabi,

    „I know i will be on the first airplane to Kabul with everything i know about everybody on a hard disk.”
    Daca asta e modul de actiune al dumneavoastra, va inteleg tot efortul de a-l apara pe NP. Rugati-va sa nu prindeti vreo perioada de persecutie. Ca ar fi pacat de cei aflati pe hard disk-ul dumneavoastra.
    In plus, cei care stiti ca ati putea fi pe hard-disk-ul lui GB incepeti sa va rugati pentru el, sa-l fereasca Domnul de persecutii.

 32. John zice:

  1 Corinteni 5:12-13 „Nu este datoria voastră să judecați pe cei dinăuntru??? Cât despre cei de afară, îi judecă Dumnezeu. Dați afară dar din mijlocul vostru pe răul acela.”

 33. florentin a. zice:

  aici aveti comunicatul oficial al FR. Nicky Pop
  http://www.philadelphiaro.com/ph/index.php?option=com_content&view=article&id=19%3Apoziia-oficiala-a-pastorului-nicky-pop&catid=1%3Aarticles&Itemid=2&lang=ro sau http://www.philadelphiaro.com

  Poziția oficială a pastorului Nicky Pop

  ROMANIAN FELLOWSHIP OF THE ASSEMBLIES OF GOD
  3528 NE 126th Avenue Portland, OR 97230 Phone: (503) 255-7109
  In Atentia Fratilor: Bill Wilson, Scott Temple si Bordul Aliantei Romane din AG (postat cu
  permisiunea Superintendentului General – Rev. Dr. George Wood)
  Noiembrie 5, 2010
  Dragi Frati,
  Salutari in Numele Domnului Isus Hristos!
  Va scriu cu dorinta de a-mi exprima gratitudinea pentru oportunitatea si privilegiul de a ma
  intalni cu voi In zilele 21-22 octombrie, la St Louis, Missouri. Doresc sa multumesc lui
  Dumnezeu si voua tuturor pentru frumoasa partasie avuta impreuna, un timp atat de necesar
  noua tuturor petru impacare si inoire spirituala.
  Evenimentele derulate recent in comunitatea romana, au starnit valuri de acuzatii impotriva
  caracterului meu, a vietii si a slujirii mele. Aceste acuzatii au la baza cartea
  "Rascumpararea Memoriei" si de asemenea inca treizeci si doua de pagini trimise
  recent de catre pastorul Vasile Croitor. Autorul acestei carti face puternice si exagerate afirmatii
  impotriva integritatii mele ca slujitor al bisericii, folosindu-se de "dovezi" fabricate,
  cum ca as fi fost infiltrat in USA ca spion communist, ca agent secret al politiei comuniste
  romanesti – infama Securitate.
  Aceste evenimente m-au obligat sa fac o ne-programata vizita in Romania in 21 septembrie, cu

  scopul de a obtine dosarul personal de la arhivele statului si de asemenea de a cere eliberarea
  unei adeverinte oficiale de ne-colaboborare din partea agentiei guvernamentale CNSAS.
  (raspunsul este in curs de a fi eliberat). Aceasta adeverinta va arata fara indoiala faptul ca nu
  am fost niciodata, in nici o circumstanta, un spion communist, membru al politiei politice secrete
  a regimului communist, un colaborator sau agent secret al sistemului communist.
  In St Louis, am petrecut un timp considerabil pentru analiza celor treizeci si doua de pagini care
  faceau obiectul intrebarilor noastre. Observatiile, rapoartele si analizele facute de ofiterii
  comunisti demonstreaza faptul ca in cursul vizitei mele in Romania, perioada august –
  septembrie 1980, Securitatea a folosit manipularea si teroarea cu scopul de a obtine informatii
  de la mine, de la contactele mele si de la mebrii familiei mele.
  Prin metode subversive, amenintari constante, impotriva mea si a familiei mele, Securitatea a
  incercat sa implice cat mai multi oameni posibil. La sosirea mea in Romania am fost socat sa
  descopar ca sotia mea a fost "convinsa" si "determinata" de catre ofiterii
  Securitatii, ca sa nu-si urmeze sotul si sa renunte la emigrarea in Statele Unite. Consemnarile
  scrise arata ca ea trebuia sa fie "tinuta la distanta de infuenta sotului ei".
  Chiar mai mult, ei (ofiterii) s-au folosit de contactele personale si de prieteni, chiar si de propriul
  meu frate, Ilie Pop, ofiter militar activ in Bucuresti, pentru a exploata orice situatie cu scopul de
  "a crea un nou moment operativ". Pe parcursul celor treizeci si doua de pagini si eu
  si familia mea am fost identificati ca: "Obiectivul Popescu" sau "Cazul
  Popescu".
  Din cuprinsul celor 32 de pagini, 14 pagini contin notele si observatiile consemnate de catre
  ofiteri. Celelalte 18 pagini reprezinta transcriptul inregistrat al unui lung interogatoriu. Sub
  amenintari si presiuni zilnice impotriva familiei mele, am decis sa raspund intrebarilor, dat fiind
  faptul ca viza de intrare in Romania mi-a fost acordata cu aceasta CONDITIE. A fost singura
  mea sansa de a-mi vedea sotia si copiii si de a garanta protectia lor dupa plecarea mea.
  In cadrul intalnirii noastre, (la St Louis) am incercat cat mi-a stat in putinta, sa-mi amintesc,
  dupa 30 de ani, tot ce s-a intamplat si s-a spus acolo in timpul acelor interogatorii, (acele zile de
  ancheta) reprezinta ceea ce am numit ca fiind: cele mai negre zile ale vietii mele. Majoritatea
  informatiilor pe care Securitatea incerca sa le obtina de la mine erau in referinta cu persoane
  care traiau deja ca rezidenti in Statele Unite. Persoane asupra carora guvernul communist nu
  mai avea absolut nici o jurisdictie

  In cele din urma, s-a concluzionat ca nu se gasesc referinte si dovezi tangibile cu privire la
  mine ca fiind recrutat ca agent, spion, sau informator. Nu s-au gasit in aceste documente,
  angajamente semnate intre mine si Securitate, sau orice alta dovada de servicii platite. Din
  nefericire, aceste concluzii nu sunt redate in Comunicatul postat pe internet de pastorii Luca
  Teodor, Nelu Filip si Florian Mudura.
  Intelegand ca noi toti incercam sa umblam in lumina invataturii de la Matei 18 – modelul lui
  Hristos pentru iertare si restaurare – acolo la St Louis, am incercat sa fac primul pas catre
  reconciliere si am cerut iertare pentru toate actiunile mele trecute sau prezente care au afectat
  pe fratii mei. La incheiere toti va-ti reinoit suportul si devotamentul vostru fata de mine. Am
  primit de la voi aceasta promisiune a dragostei ca pe un vot de confidenta pentru slujba mea si
  incurajarea de a continua sa slujesc la conducerea Aliantei Bisericilor Romane din AG.
  Am plecat de la intalnire in acea zi cu marea speranta ca drumul catre restaurare a inceput.
  Intalnirea de la St Louis imi va aminti intodeauna cat de important este sa aplicam Matei 18 in
  Duhul lui Hristos. Ce s-a intamplat la St Louis a fost onorat de Dumnezeu si a avut ecou la
  Biserica Romana Filadelfia in duminica din 31 octombrie. Biserica, familia mea spirituala, cei pe
  care i-am slujit si i-am hranit peste treizeci de ani, m-au imbratisat cu dragostea lor. Era normal
  ca biruinta invataturii de la Matei 18 sa aiba ecou la Biserica Filadelfia, acolo unde a luat fiinta si
  s-a format Alianta Bisericilor Romane din AG, ani in urma.
  Am apreciat simpatia si ingrijorarea voastra pentru binele meu, recomandandu-mi sa plec
  intr-un sabat de odihna (mai ales dupa obositoarea calatorie in Romania). Dar in lumina lucrarii
  lui Dumnezeu pentru restaurarea mea, ma simt foarte revitalizat si incurajat. Nu doresc sa cer
  un sabat de odihna, nu-i vad nevoia si nu consider ca este necesar pentru binele si unitatea
  partasiei noastre. Doresc sa raman dedicat si disponibil pentru adunarea mea, familia mea si
  colegii mei.
  Va scriu cu umilinta si cu real respect pentru fiecare membru din bord, dar trebuie sa imi exprim
  adancul regret pentru faptul ca un ne-oficial si ne-autorizat Comunicat a fost postat pe internet,
  calcand astfel peste intelegerea noastra din St Louis. Comunicatul postat pe internet nu este
  nici aprobat si nici semnat de toti mebrii bordului. Nu exista presedinte interimar sau pozitie
  vacanta in organizatia noastra la aceasta ora. Aceasta actiune arata din nou implicatiile pe care
  le are o decizie pripita, unilaterala, de subminare, pornita din dorinta nesanatoasa pentru control
  si putere. Doresc sa va re-amintesc tuturor ca la urmatoarea noastra intalnire anuala de lucru
  avem responsabilitatea sa alegem mebrii bordului si sa lansam o noua si proaspata vizune
  pentru colegii nostri slujitori si pentru biserici
  Acest lucru se va decide doar in cadrul viitoarei noastre intalniri anuale de business (adunarea
  generala a pastorilor AG). De asemenea cred ca trebuie sa lucram la stabilirea unei locatii si
  date mai bune, (pentru adunarea generala) pentruca data si locul anuntat nu sunt fezabile
  pentru mine. Lucrez la o alternativa mai buna, la o noua locatie, si urmeaza sa va comunic
  aceasta in urmatoarele cateva saptamani.
  In incheiere, eu cred ca acum este timpul cand trebuie sa lucram impreuna, sa intarim unitatea
  noastra intre toti pastorii si intre biserici. Umbland impreuna in dragostea si iertarea lui Hristos,
  sa putem beneficia toti din experienta unei mari lectii – si anume ca, uneori Domnezeu ingaduie
  in viata noastra, incercari si necazuri, pentruca sa crestem in credinciosie si dependenta fata de
  El. Astfel ca fiecare din noi sa devina un si mai puternic lider slujitor, si sa stim ca chiar daca
  satana vrea sa ne distruga reputatia, el nu poate sa ne distruga caracterul.
  Va multumesc din nou pentru suportul vostru si va asigur de devotamentul meu deplin pentru
  cresterea si prosperitatea Aliantei Bisericilor Romane din AG, ca o frumoasa manifestare a
  Trupului lui Hristos. Ma rog pentru slujirea voastra, pentru familiile si bisericile voastre, ca
  Domnul sa va binecuvanteze si sa va faca sa prosperati din belsug.
  Va multumesc pentru suportul vostru, dragostea, si rugaciunile cu credinta.
  Cu Respect al vostru,
  Rev. Nicky Pop
  Presedinte
  Alianta Bisericilor Romane din AG
  Pastor Senior
  Philadelphia Romanian AG Church – Portland OR

  • DRAGO zice:

   Din analiza Scrisorii fr.Nicki Pop se desprind mai MULTE puncte de analizat dar eu ma voi referi doar la doua,dupa cum urmeaza;
   A)- „ECOUL” dela St.Luis
   Citez”..Ce sa intimplat la St.Luis a fost onorat de Dumnezeu si a avut ecou la Biserica Romana Filadelfia in duminica din 31 oct.2010″.
   Cred ca intilnirea de la St.Luis a fost ingaduita de Dumnezeu ..dar N-A AVUT NICI-UN ECOU IN PORTLAND PE 31/10/2010 pentru simplu fapt ca..
   ENORIASII ( votantii) N-AU CUNOSCUT NIMIC DIN REZULTATUL FINAL AL INTILNIRII.
   Cind sa solicitat in Biserica -o analiza PUBLICA a situatiei INAINTE DE VOT-SA REFUZAT ACEASTA ANALIZA.
   Votarea sa produs in urmatoarele conditii;
   a)- poporul a votat in NECUNOSTINTA DE CAUZA REALA A ULTIMILOR EVENIMENTE PETRECUTE IN St.LUIS.
   b)-Au votat SI ALTE PERSOANE ce APARTIN altor ADUNARI( golgota)
   carora ODATA CU BULETINUL DE VOT li sa inminat si CERERE DE MEMBRU la PHILADELPHIA -pentru validarea votului.. ACEST „STIL DE VOT” fiind „propriu” poporului roman(vezi „turismul electoral” din Romania)
   c)Asa cum rezulta din comentariile postate de unii autori IN CUNOSTINTA de cauza-MANIPULAREA a fost facuta de un mic grup -din care a facut parte si casierul adunarii ,cel care A ANUNTAT REZULTATUL SCRUTINULUI.
   d)La o saptamina -11/7/2010- SA CERUT adunarii SA INALTE RUGACIUNI pentru FIUL CASIERULUI care a SUFERIT UN GRAV ACCIDENT.
   Sigur ca este regretabil acest accidend DAR TOT MAI MULTI VAD AICI -UN PRIM RASPUNS AL DOMNULUI (potrivit Osea 6;1″Caci El ne-a sfisiat,dar tot El ne va vindeca; El ne-a lovit,dar tot El ne va lega ranile”)

   „ECOUL”- despre care afirma fr.NP – a AJUNS in Portland odata cu PUBLICAREA COMUNICATULUI -semnat de catre Membrii CPR al AOG.
   Efectele „ECOULUI” se vad PRIN COMENTARIILE POSTATE si se SIMPT si-n adunare ,PRIN RACEALA SI AMORTEALA CE A CUPRINS POPORUL.
   In „VIRTEJUL ECOULUI”este prins puternic fr.NICKI-care a fost foarte ENTUZIASMAT la -declansarea lui(St.Luis)… DAR foarte DECEPTIONAT SI INFURIAT de EFECTELE LUI -in prezent in Portland).
   Intrebari;
   -Ce fel de”INTELEGERE”(may be TROC) sa facut la St.Luis???
   -DE CATRE CINE SI DECE SA „CALCAT INTELEGEREA”??
   -Care ERAU rezultatele pe 10/31/2010 DACA Membrii CPR al AOG „CALCAU INTELEGEREA” -inainte de 10/31/2010???

   B)- Referitor la afirmatiile despre un „Comunicat neoficial si neautorizat a fost postat..” ESTE IN SARCINA Consiliului Pastoral al Conventiei(format din cei 15 semnatari) SA REZOLVE CONFLICTUL APARUT INTRE CELE 2(doua) PARTI;
   a)-ABR din AG(15membrii) care AU DECIS SUSPENDAREA LUI NP.(vezi commentul fr.IONESCU C.)
   b)-Nicki Pop- CARE NU recunoaste suspendarea si SE CONSIDERA INCONTINUARE Presedintele ABR din AG.(vezi Semnatura scrisorii)

   In continuare se asteapta si alte OPINII despre cele de mai sus si ALTELE..

   „CEL CE A INCEPUT ACEASTA LUCRARE O VA SI TERMINA”

 34. Gabi Bogdan zice:

  Florin, I do not understand the” Sovereignity Of God” the way you understand it.
  Ilie, intrebarea e simpla , personala, ce ai face tu? Nu e vorba de NP, si nu contine nici o lepadare de Mintuitor, ci numa turnatorii de genul ” ala s-a mutat de acolo aici, Saveta isi bate sotul ca nu sta cu babele, informatii de- astea, care Se potrivesc in Portland.

  • Ilie zice:

   @ Gabi Bogdan.Puteai sa ma intrebi ce am facut eu ?Am incheiat un legamint cu Dumnezeu,l-am pastrat si la bine si la greu.Am fost in strimtorare,in ancheta de la Ana la Caiafa.In inchisoare si Dumnezeu ma ajutat si acolo chiar daca am ajuns sa nu ma mai cunosc cind m-am vazut in oglinda.O tristete amestecata cu mila ma cuprins cind am vazut ca NP la strimtorare a ales Familia.Am spus in gindul meu.De ce nu am fost linga el atunci sa-i intaresc increderea IN DUMNEZEU.Vreau sa-ti spun din experienta ca se poate trai curat fara lepadare de credinta in situatii dificile si biruitori cu Domnul Isus.

 35. Gabi Bogdan zice:

  Marcel, ceva sa schimbat.1 NP a admis si si-a cerut iertare.2 Evidenta pe care am vazut-o , m-a convins ca NP a fost un informator , si ce s-a schimbat a fost faptul ca am aflat unele lucruri din celelalt dosar, si am inteles ca tot ce este scris in cele 32 de pagini a fost ” turnat” numai in aceea perioda cind NP a fost in Romania. Piña la urma , cine stie, CNSAS poate o sa fie de alta parere. O sa ma mai sochez o data. Dar intrebarea mea e valabila si ptr. tine, ce ai face tu? Ti-ai viand fratii sa iti salvezi familia?

  • Marcel Dogar zice:

   @ Gabi Bogdan
   răspuns la întrebarea ta: CATEGORIC NU!
   Dumnezeul meu are putere să-mi scoată familia şi din colţii talibanului. Dacă nu o face, e treaba Lui. Prefer să nu-i mai văd aici şi să fim o veşnicie împreună, decât să-i fim aici 50 da ani împreună şi despărţiţi o veşnicie.

  • Lidie L zice:

   Daca iti vinzi fratii ca sa-ti salvezi familia nu te poti numi copilul Lui Dumnezeu.

 36. gabi bogdan zice:

  Frate Liviu, am fost onest,cred ca imi iubesc Mintuitorul mai mult decit familia, iubesc familia cu mult mai mult decit fratii. Poate dumneata ai avea puterea sa-ti sacrifici familia ptr. frati , eu NU.

  • Marcel Dogar zice:

   @Gabi Bogdan:
   Cred că vezi lucrurile într-un mod foarte deformat. Tu nu îţi iubeşti familia mai mult decât fraţii, ci mai mult decât mântuirea ta.
   Problema este că tu nu consideri trădarea fraţilor păcat. Mă întreb care ar fi reacţia ta, dacă, în locul informaţiilor „nevinovate” despre fraţi, ţi s-ar cere să declari că renunţi la credinţa ta in Hristos. Doar aşa. E o mică formalitate. Semnează aici şi-ţi primeşti familia. Apoi pleci şi crezi ce vrei. Ce faci???

   • gabi bogdan zice:

    As vrea sa cred ca in cazul in care ar trebui sa ma dezic de Domnul o sa am puterea sa rezist. Cea sperie pe mine este faptul ca de multe ori ma leapad de El in lucrurile marunte. Asa ca raspunsul meu este : In puterea Lui o sa pot, In a mea, niciodata.

  • Liviu Matei zice:

   Frate Gabi,

   Apreciez sinceritatea dumneavoastra. Ramane valabil indemnul la rugaciune. Domnul ne-a promis ca nu ne va ajunge nici o ispita care sa nu fie potrivita cu puterea omeneasca. Deci si daca veti ajunge intr-o situatie ca cea descrisa ipotetic de dumneavoastra, Dumnezeu va va da putere sa „pierdeti” hard diskul pe drum. Si sa suferiti impreuna cu familia. Iar de eliberare se ocupa EL. Chiar daca uneori eliberarea inseamna parasirea lumii acesteia in moduri mai putin obisnuite, dar mai brutale.
   Experienta de viata ne arata ca inainte de a ingadui incercarea EL pregateste si o iesire din ea ca sa o putem rabda. Jobul nostru e sa intelegem care e iesirea pregatita de EL, si sa nu incercam alte iesiri, care in fapt sunt incurcaturi in plus.
   Domnul sa va binecuvanteze pe dumneavoastra si familia. Si biserica pe care o frecventati.

   • @ Gabi Bogdan
    Cu scuzele de rigoare, nu ai discernământ!
    A te lepăda de frați, înseamnă a te lepăda de Christos care se identifică cu frații!
    Ca să nu mai vorbim ce exemplu dai familiei tale care… supraviețuiește cu prețul sângelui altora. Eu dacă aș face parte din familia ta, n-aș vrea să fac parte din familia ta!
    Cristian Ionescu

 37. gabi bogdan zice:

  Frate Cristian nu m-am referit la tradare in care unii din fratii mei si-ar pierde viata.like i said i have my limitations, I love my family more than i should i guess. I could come here and use all the religious language and act like i have the guts of a martir, but i really can’t, I see myself failing daily in the little things like daily prayer , patience with my wife and kids, why would i think that i would not fail in the big things? I can not proclaim that i am ready to die for Christ, until i see myself living for Christ daily. What would make me think that i would not betray my brother when now when some of them need my help i choose to go to Bahamas to relax? The only hope i have is not in me , It is in Him and his mercy, to strengthten me if i have to make choices like that.

 38. @ Gabi Bogdan
  Yeah, but when commenting on something like this, we don’t need your personal experience, as a matter of fact we don’t care (Bro. Nicky is your pastor, he should care!).
  In this forum, we express and, hopefully, teach people right from wrong!
  AND WHAT YOU SAID WAS WRONG!!!!!!!!
  Cristian Ionescu
  P.S. Please don’t frustrate me. I thought we were friends.

  • Gabi Bogdan zice:

   Wow….

   • @ Gabi Bogdan
    Pot să-ți spun sincer că nu îmi ești deloc antipatic. Dar prea te joci cu comentariile pe marginea prăpastiei. Îți dau un singur exemplu: ăsta care m-a frustrat mai rău! Păi, în primul rând tu formulezi o opinie: a greșit sau nu NP când, pentru a-și rezolva problema familiei a colaborat și a dat info la secu? Ai zis că și tu, într-o situație similară, dacă ai avea de ales între familie și frați, ai da cu frații de-azvârlitelea de dragul familiei. Cum era și normal ți-am sărit toți în cap. Eeeee, da pe urmă te-ai dat cu unsoare și ai dat să ne scapi printre degete, cică: eu nu pot să rezist cu puterea mea, da’ dacă mă ajută Domnul poate pot…
    Adică ai amestecat o opinie cu o eventualitate. Nu le amesteca frate! Una e una și alta e alta. Hai să-ți explic:
    1. OPINIE: este GREȘIT să-ți vinzi frații de credință în orice circumstanță, din orice motive și pentru oricine! Aici n-ai loc de întors.
    2. EVENTUALITATE: dacă va fi să fie și să fii tu prigonit, ai nevoie de puterea lui Dumnezeu ca să reziști!
    Da ce legătură e de la una la alta? Îți spun eu: când te-ai văzut încolțit la punctul 1, p-aci ți-e drumul cu explicația 2.
    Și asta nu se trece dacă avem integritate intelectuală! De-aia am fost un pic mai aspru cu tine, dar nu din răutate ci cu foarte multă bunătate, ca și acum!
    PACE!

   • Gabi Bogdan zice:

    Frate Cristi nu pot sa contest ce este scris de dumneavoastra. In special dupa ce am dat-o in bara destul de rau astzi cu un post.Oricum, nu am spus ca turnarea unui frate nu ar fi gresit . Incoltit nu am fost ca am recunoscut ca poate in situatia in care a fost NP as fi facut la fel inainte sa fiu in colt.C.S Lewis with his book, Mere Christianity ,exposed some blind spots of mine , that is why I am not to sure of myself anymore.About frustrating, I can see that I was taken away by this wave of controversy and maybe , because in my corner there was not a lot of support, I was always ” loaded for bear”. Sometimes you need someone like brother Galis, to come your way, to see that there is no bear there.So I am sorry I went over the limit sometimes and I frustrate some of you( for some reason that comes very natural to me). What I hate about this blog system is after you hit ” send” it is done. You can not take it back.
    My sources tell me you are coming this way soon. I just want to make sure I tell you, it never rains here and it’s always hot, so , don’t bring a umbrella or a rain coat! Wink , Wink! God bless .

 39. john zice:

  Diagnosticul pentru Gabi B. este „homopapagalus” adica un om care ca si papagalul se agata de orice crengutza spre a incerca sa zboare (liric vorbind). Dar normal papagalul nu e renumit pentru zborurile lui celeste ci doar asa de ornament si evental mai imita :). Morala: Gabi dai din groapa-n shantz si din cui in piron

 40. Gabi Bogdan zice:

  gee, just for asking a simple question, what a crowd on this „Christian” blog…I guess ” atacuri la persoana ” ARE allowed …. as long as are not directed at the sponsors, if you know what I mean..

 41. Radu zice:

  despre Constantin Brincoveanu spune istoria ca a murit ca martir si in fata lui au fost omoriti cei 4 fii a lui.Inaintea mortii le-a spus fiilor sai;Stati tari si barbateste Nu va uitati la moarte Uitativa la Hristos cit a suferit si a murit pentru noi.Daca am pierdut totul macar sufletele sa nu ni le pierdem.Asa au murit pastrind credinta ortodoxa.dar noi care avem si Duhul Biblia ne invata sa ne uitam la cei ce au suferit Nu la cei ce au cazut.

 42. pete zice:

  Gaby daca ai sta putin sa gindesti sii sa ai memorie buna de ce ai scris de cind au inceput aceste lucruri ai vedea caci tu te contrazici singur ba acuzi ba aperi nu esti atacat la persoana dar lucrurile pe care tu le sustii sint pur si simplu ridicole si nebiblice please think before you start writing something vezi caci te urmaresc oameni cu mai multa experienta decit tine si ti se pare ca esti atacat la persoana dar de fapt subiectele tale sint atacate asa ca cel putin fii bun si fa pe toata lumea sa inteleaga care este de fapt pozitia ta caci pina acum ai creat numai confuzie (din aceasta cauza nu ai fost delegat nici in comisia de votare} God bless you.

  • DRAGO zice:

   @Gabi
   Ce opinie ai fata de Commentul Fr. V.Brincovan postat pe blogul”Pasi spre lumina”-care a fost la St.Luis si dezvalui unele documente ,din care se desprinde cu claritate si indubitabil-MODUL DE INFORMARE BENEVOLA-efectuata de fr. Nicki.???
   Multumeste lui Dumnezeu ca te-a pazit SI NA-I FACUT PARTE DIN COMISIA DE VOTARE-SI-N SPECIAL”DE NUMARARE A VOTURILOR SI ANUNTAREA REZULTATULUI SCRUTINULUI”.
   Mediteaza la „lectia primita IMEDIAT ” de catre PURTATORUL DE CUVINT care a anuntat rezultatul

   • Marcel Dogar zice:

    @Drago
    nu cred că este corect să „interpretezi” tu „lecţia primită imediat”, decât dacă poţi afirma că ai primit această interpretare direct de la Domnul.
    Nu cred că e bine să ne grăbim la judecată în astfel de situaţii.

   • DRAGO zice:

    Cer IERTARE dela Dumnezeu si SCUZE dela cititori pentru exprimarea ” lectia primita IMEDIAT” …MEA CULPA.

   • Gabi Bogdan zice:

    I try not to answer to people that talk tough but have no curage to write under real names , but I will make another exception.
    Yes I read what fr. Valer wrote, I could comment , but I learn my lesson not to argue with the clergy too much , for if you say something WRONG they slap you or call you names. So I will just answer with I agree with everything that the superintended of AG wrote in a communicate that came out 2 days ago, everybody has it, but , as far as I know no one posted it yet. We ( as a community ) , kind of got put in our place by an adult , that finally decided to put things into prospective. I will post it bellow.

  • Gabi Bogdan zice:

   Pete , I had one position from the beginning, that I did not see any evidence to prove that NP is a spy or agent de Securitate. Read what Vaisamar( a contributor to the RM book) said above: ” se prea poate ca NP sa fi turnat numai in perioada venirii din America”. It is true, I was shocked when I read the whole dosar, But if it is true that he did it to save his family I could give him a pass. It was 30 years ago. You don’t want to know what I in did 20 years ago, trust me, I don’t want to remember, neither. Brother Nicky did not do anything wrong to me to hate him , like I see it in some of his critics, he did not leave me his PEUGEOT when he left Romania to feel like I owe him anything. Did I ever claim that everything I write is biblical? Did I ever complained when anybody had any issues with my wacky ( sometimes ) ideas? At least I have the courage to write under my real name , not hide under Pete or John or Marie .Most of you from Portland did not have the courage to stand up to tell fr. Nicky what you think, or come up to me and tell me who you really are when you thought I am wrong . So if you are so transparent, why are you afraid to write your real name ?You want to know Nickys past, but you are afraid to write your present identity.Nice….If you want to show me where I was confusing, you know where I am.

 43. Gabi Bogdan zice:

  George O. Wood
  General Superintendent

  If I were drafting that letter today, in light of subsequent events, I would add that it’s difficult for a perfect letter to be written when there is a painful past.  Two letters have gone out: one from some of the board members and another from Nicky.
   
  My perspective is that there is a right of officers to communicate to members.
   
  I would add, this however.  The Bible teaches us:  “But this one thing I do: Forgetting what is behind and straining toward what is ahead, I press on toward the goal to win the prize for which God has called me heavenward in Christ Jesus” (Philippians 3:13).
   
  In heaven, it will not be remembered what Nicky Pop did decades ago as a young man.  It will be forgotten.  If heaven will have forgotten it, then it’s appropriate as fellow believers that since he has acknowledged to you what he did and did not do years ago, and asked your forgiveness, it is incumbent on you as Christians and leaders to forgive and to forget.  Nothing is served by continuing to rehash a matter that is under the blood of Christ.  It’s also incumbent on Nicky to forgive you for any wrong he feels has been done against him.
   
  If you look at church history during the 2nd and 3rd centuries, you will discover that the church then faced the same issue you face now: what to do with those who may not have conducted themselves with complete bravery during fierce persecution.  The majority made the right decision to let the past stay in the past and move on toward the future that God has prepared.
   
  Over these 30 plus years in the United States, Nicky Pop, has rendered great service to the Lord and to the Romanian Fellowship and that alone has overcome any perceived failure on his part from earlier years.  The saying is true:  to err is human, to forgive divine.  Forgiveness gives opportunity for all of us to practice divinity.
   
  Corrie ten Boom closes The Hiding Place with the story of speaking at a church in Munich after the World War II.  There she spotted in attendance the German S S man who had stood guard at the shower room door in the processing center at Ravensbruck Concentration Camp.  Suddenly Corrie, in seeing him, remembered the roomful of mocking men, the heaps of clothing, and her sister Betsie’s pain-blanched face.  He came up to Corrie as the church was emptying, beaming and bowing, “Fraulein,” he said, “to think that, as you say, He has washed my sins away.”
   
  He thrust out his hand to shake hers; but Corrie, who had spoken to others of the need to forgive, kept her hand at her side.  As she fought with anger, she prayed to the Lord, “Forgive me and help me to forgive him.”  She tried to smile, struggled to raise her hand but could not. Again, she breathed a silent prayer, “Jesus, I cannot forgive him.  Give me your forgiveness.”  She writes . . .
   
  “As I took his hand the most incredible thing happened.  From my shoulder along my arm and through my hand a current seemed to pass from me to him, while into my heart sprang a love for this stranger that almost overwhelmed me.
   
  “And so I discovered that it is not on our forgiveness any more than our goodness that the world’s healing hinges, but on His.  When He tells us to love our enemies, He gives, along with the command, the power.”
   
  Let me encourage all the officers and members of the Romanian Fellowship to do a remarkably Christian thing:  forgive one another, be at peace with one another, and become a model of reconciliation to an unbelieving world.
   
  For Christ and His Kingdom,
   
  George O. Wood
  General Superintendent
   
   

   
   

   • Gabi Bogdan zice:

    @ Vasilica. Why?
    @ Rody. Yes mam.

    • Gabi, fraza aceasta este un atac grav la moralitatea și teologia evanghelică:
     „Over these 30 plus years in the United States, Nicky Pop, has rendered great service to the Lord and to the Romanian Fellowship and that alone has overcome any perceived failure on his part from earlier years”. (Sublinierea îmi aparține).
     Voi traduce pentru cei care nu au putut citi în engleză: „Timp de peste 30 de ani în SUA, NP a desfășurat o lucrare măreață pentru Domnul și pentru Comunitatea românească, iar aceasta în sine este de ajuns pentru a depăși orice eșec care i se atribuie din anii anteriori.”
     Mie îmi sună cunoscut textul. În versiune românească suna cam așa: „a făcut multe biserici, nu mai contează păcatele de dinainte și copiii din flori” (Ștefan cel Mare).
     Orice eșec din anii anteriori putea să fie iertat și fără 30 de ani de predicare, prin pocăință. Legătura dintre cei 30 de ani și iertare este nepotrivită, nebiblică.
     Nu mă îndoiesc de faptul că GW știe care este calea biblică spre pocăință. De aceea, din nou mă declar speechless.

   • Rodi zice:

    Gaby, the reason I asked is
    because from someone in that position
    I would expect more of a
    Scriptural response (if we believe –
    2 Timothy 3:16 that says:
    All Scripture is God-breathed
    and is useful for teaching, rebuking,
    correcting and training in righteousness.
    This is after all what the
    Superintendent is trying to do, right?
    Then why does he not appeal more to
    Scriptures? I thought the preaching
    and heavily relying on experential examples
    was a Romanian thing 🙂
    Now I guess I know where we learned it.
    From our American brothers.

  • mike O zice:

   Sa vezi o asfel de scrisoare si idei de la omul numarul UNU in AOG este o mare dezamagire.
   Unde gaseste el in biblie o iertare a pacatelor PRIN FAPTE ,fara o pocainta adevarata.
   Sunteti siguri ca scrisoare a fost scrisa de el nu de POP?PAPA DE LA ROMA)>

 44. rodi zice:

  cited – Philippians 3:13
  – Over these 30 plus years in the United States, Nicky Pop, has rendered great service to the Lord and to the Romanian Fellowship and that alone has overcome any perceived failure on his part from earlier years.
  – to err is human, to forgive divine.
  – Corrie ten Boom, holocaust survivor.

  Gabi, this comes from the (Pentecostal) Superintendent of Assemblies of God for the entire US of A?

 45. Adrian.S zice:

  @Gabi Bogdan. Gallup si Barna Group,atunci cand cercetau moralitatea crestinilor din America,comparativ cu cei din lume,nu au gasit nici o diferenta.Asa ca nu ma mira faptul ca supervizorul George. O .Wood ia apararea lui Nicky Pop.Multe biserici americane penticostale(cu foarte multi membri) au invataturi nebiblice.Iar membrii lor sunt „ultrasfinti”.Sunt atat de sfinti ca cei din lume-i intrec la fapte bune si comportament demn de un crestin.Nu poti compara un crestin din Europa de est,Africa,America Latina,Asia cu un american.Asa ca nu mai da astfel de exemple.

 46. Catmiel zice:

  Yes brother Vasilica, I think, everyone who is reading the above George O. Wood-
  General Superintendent of Assemblies of God for the entire US of A- letter, is left speechless, if this letter have been writen in romanian I’ll be bealiving to be writen by Securitate ,in order to cover up for one of it’s on. It is a great tragedy, that even the head of one of the bigest christian organization can be coruptet to this low level, to not be capable to know right or wrong. Exposure to „brilliant „thinking like this letter make me to have opossition to any and all the American modern religious influence in Romanian church.

  • rodi zice:

   …with all due respect, this too, may be called a sweeping generalization.
   My brother, or sister(whoever you are)
   how many American churches have you attended?
   Whether a church is Romanian or American,
   there are just 2 types of churches-
   1)with a high view of Scriptures and
   2)with a low view of Scripture.

   There are Baptist and Presbyterian churches out here
   that believe more in the gifts of the Holy Spirit than
   many Romanian pentecostal churches do,
   because they have what is called a
   „high view of Scriptures”. Ethnicity has nothing to do with it.
   Next Sunday, when you go to your own church,
   please count how many men come in with a
   Bible in their hand. This can tell you a lot about
   what kind of view your church has about the
   Scriptures.

   And in the sermons, count the time spent teaching
   from the word of God versus the time spent on experiential
   preaching and preaching by example (ex. Corrie ten Boom type
   stories). While they may both be good methods,
   we know for sure God’s word is inspired, infallible, transforming
   and therefore more profitable for us.
   There are some great Romanian churches that have
   a high view of Scriptures in the US, but there are many more
   American ones that have this view too
   and we can learn a lot from them.

   If you’ve been reading the Romanian Christian blogs you can
   see that the Christians in Romania have read more American, Christian
   academic and theological books than most of the Christian Romanians
   in the United States. And they had to learn English in order to do it!!!
   Sadly, this tells us that, we Romanians in the US are far behind our
   brothers in Romania in the thirst for learning from those who have gone
   before us.

   If we don’t change by going back to being gospel-centered, then
   what kind of gospel is the next generation inheriting from u

   It is the Gospel that gives perspective, identity, and empowerment for daily living. All problems with sin that we experience in daily living come from failing to maintain the functional centrality of the Gospel. This is liberating truth!” ~ (Dr. Tedd Tripp)
   May God help us turn back to His word,
   in humble submission and prayer.

  • rodi zice:

   Gabi,
   the criteria should be the inerrancy(which is a higher view of Scriptures than infallibility) of the word of God.
   For one explanation see
   http://laymanpa.tripod.com/bible101/id13.html.
   Some Pentecostals don’t believe in inerrancy. All Reformed and many Baptist folks do, but some (not all) also talk a lot about Calvin and St. Augustine and the Puritans. While we should read that part of history, and learn from it, that is commentary and NOT the Gospel. One good thing I learned from an Amer. Pastor was – after reading any book always go back to pray and read what Jesus said in the first 4 Gospels, then read Paul and the Lord will open your eyes to His word and His will.

   Search God in His word, and the Holy Spirit will lead you. Gaby I don’t know you, and some of your comments may seem flippant, to some even arrogant, yet somehow the Holy Spirit is leading me to believe that you are seeking to find the calling that God has planned for you, and you are desperately yearning to be used by Him. Keep praying with your family and God will lead you there.I think you can make a huge impact on the youth in Portland, you already have in a way, so you have a great responsibility to do everything for the glory of God. However,
   Watch your life and doctrine closely. Persevere in them, because if you do, you will save both yourself and your hearers.
   (1 Timothy 4:16)

   …and as my family is looking at starting a website with collected Bible study materials and book recommendations and reviews, we will share all the useful material that we have accumulated over the years. For anyone thinking about a companion Bible study book-D.A.Carson’s „For the Love of God Volumes 1 and 2” are an awesome start. I guarantee you will be excited to open your Bible and read every day.

   • Gabi Bogdan zice:

    Rodi, thank you for your kind words. Agree with everything you wrote above. I only read one book by D.A. Carson, ” The difficult doctrine of the Love of God”. Excellent book.You can get my email from Vasilica to keep me posted on your web site. Wasn’t it Piper that you got the reading advice from? I thought I heard him saying that in his last conference , ” Think”.
    God bless you and may we all do everything for His Glory and our joy.

   • rodi zice:

    Gabi,
    the Pastor was Kevin DeYoung, and he wrote a whole article on this issue (I’ll dig it up and post it soon because it is priceless).
    There are probably hundreds, if not, more men and women like you out there and my encouragement (because I am in no way trying to teach anyone here)to all of you is to get deep into the Word of God and read everything you can get your hands on.
    We have the advantage of googling authors to ensure they are Biblical in their views, and we also have the benefit of hanging out at bookstores and reading for free (you do not want to buy a book that you disagree with unless it helps shape (ori iti intareste) your own beliefs.
    Yes, Piper has a treasure trove of awesome books, and ‘gasp’! his material is all available for free on his website desiringGod.com for those that cannot afford to buy his books.
    And Lee Strobel’s apologetics books should be in every Christian’s home, and especially read by teenagers before they head for college.

    As Christians, we must know what we believe and why we believe it! This is the first step. Once accomplished,
    we will start seeing all the people that God sends our way for the proclamation of the gospel of salvation through His son Jesus Christ. (This is every person’s #1 mission after all-to preach the gospel to all the nations)

    Beyond that, we must pray to God to open all kinds of doors for us to minister and use our gifts.

    Some see and derisively call your gift „papagal”. Yet, if you apply the gospel to your gift, you can probably be the Romanian version of Jon Acuff, humorously applying the gospel and saying the things everyone thinks, but no one dares to admit to. But, through it all, Jon Acuff points people to Christ. Read his post on ‘Having a life verse’ at Stuff Christians Like.

    I apologize to anyone who may think that we are bringing a new (Reformerd)gospel to this site, WE ARE NOT. We are hungry for the word of God, and we honor and worship God through our studies of His word and we long and pray that some of our beloved Romanian Pastors will be emboldened to write our own Romanian Pentecostal Theology and study books. God has used Vasilica to bring the entire Romanian Pentecostal community together and God must have a reason.
    Despite the division we see today, the potential for the future is enormous. May the Holy Spirit guide us all.

    One can only dream, if as Vasilica said that he is for term limits in the CP functions and by the age of 35 he may be ineligible for any of those positions, that God uses him and other extremely gifted women and men (such as Emanuel Contac) to turn the tide for all Romanians by enriching us through the writing and editing, and translating of books that would impact millions of Romanians for the glory of God.

 47. Delu Cristea zice:

  Since August 2007, George O. Wood is the General Superintendent of the General Council of the Assemblies of God in the United States of America (AGUSA) and the Chairman of the World Assemblies of God Fellowship, the largest Pentecostal denomination in the world, since 2008. He previously served as General Secretary of the AGUSA from 1993 to 2007.
  Before his election to national office in the AGUSA, he was Assistant Superintendent of the Southern California District (1988–93). For 17 years he was pastor of Newport-Mesa Christian Center in Costa Mesa, California. From 1965 until 1971, he was director of Spiritual Life and Student Life at Evangel University in Springfield, Missouri.
  Wood’s education includes a B.A. from Evangel University, a D.P.Th. degree from Fuller Theological Seminary in Pasadena, California, and a J.D. from Western State University College of Law in Fullerton, California. He is a member of the California State Bar

  • Very impressive.
   L-am întâlnit pe George Wood în Filipine, prin 2006. Am și acum notițele pe care le-am luat la predica lui. o excelentă motivare la misiune. Răspunsul din această scrisoare arată astfel pentru că s-a pronunțat pe o speță pe care nu o cunoaște. Nu chestiunea iertării a stârnit aceste comentarii, eu cred că toți sunt gata să îi acorde iertarea. Lipsa pocăinței este aspectul care i-a scăpat lui GW. Probabil că persoanele care l-au informat, au făcut-o selectiv.

   • angela zice:

    suntem pe un site in limba englezä?????????
    fr.Croitor,te rog frumos nu-i mai läsa sä posteze in lb.englezä…dacä sunt romäni ,sä scrie romäneste!!!

 48. Gabi Bogdan zice:

  Vasilica, cu tot respectul, nu cred ca intelesul frazei este asa cum ai explicat-o ci mai degraba : daca a existat perceptia este ca NP a fost securist , 30 de ani in slujba lui Dumnezeu ar trebui sa o stearga.
  Acum o sa inceapa atacurile la persoana lui James Wood. De ex: Nicky la mintit si pe ala!
  ce te astepti domne, American !
  habarnavut!
  ala nu stie ce inseamna !
  Nicky la cumparat!
  Mie mia lasat peugeotul si tot nu m-a putut cumpara!
  Daca altii aveti alte acuzatii mai creative, adaugatile dedesupt!

  • Gabi, cred că și pentru mine și pentru tine mesajul este același. Traducerea ta spune la fel: „30 de ani in slujba lui Dumnezeu ar trebui sa o stearga”.
   Ei bine, eu nu cred că 30 de ani în slujba lui Dumnezeu pot șterge vreun păcat. Pocăința și renunțarea la păcat pot să șteargă însă INSTANTANEU un păcat. Sunt și eu păstor de 13 ani. La care păcate să sper că sunt iertat automat, cu trecerea vremii?

  • Ilie zice:

   @ G.BogdanAveti cumva ceva cu semnatura D_lui WOOD.De la NP si G.Bogdan Cred numai cu semnatura si stampila Assembly of God.

   • gabi bogdan zice:

    Ilie mai prins, eu cu NP am compus scrisoarea! Daca imi dai identitatea ta adevarata si esti din Portland putem sa ne intilnim sami cer iertare.

   • DRAGO zice:

    @ Gabi,
    M-am tot gindit sa te intreb in …ENGLISH …dar PENTRU-CA SINT ROMAN (caci dela RIM ..ne tragem toti..) iti pun citeva intrebari in LIMBA ROMANA si te rog raspunde tot IN LIMBA ROMANA ca sa priceapa TOT ROMANUL.

    Oare numai pe Ilie -L-ATI MINTIT IN PUBLIC-???
    Numai lui Ilie ii CERETI IERTARE.. IN PARTICULAR..???
    Dar cu CEILALTI CITITORI cum ramine…????
    Ii ..AMINATI …la PESTE 31 ani..??

 49. Gabi Bogdan zice:

  CITAT DIN COMUNICATUL LUI NP
  Intelegand ca noi toti incercam sa umblam in lumina invataturii de la Matei 18 – modelul lui
  Hristos pentru iertare si restaurare – acolo la St Louis, am incercat sa fac primul pas catre
  reconciliere si am cerut iertare pentru toate actiunile mele trecute sau prezente care au afectat
  pe fratii mei”
  Posibil ca Mr. Woods sa fi vazut aceasta parte din comunicat , in care ” se pare” ca NP si-a cerut iertare.

  • gabi bogdan zice:

   Fr. Brincovan, t everyone has the letter and mr Wood said quote” let me encourage all the officers and members”. Sounds public to me.

   Now I have the grate respect for your office, person and knowledge, so i refuse to go down the road of insults. I have done it once before( pastor/imam ), when i should not done have done it. God bless.

 50. Valer Brancovan zice:

  @Gabi Bogdan
  Te-ai impuscat si pe tine si „sursa ” in picior, ca in „minciunile baronului de Munchausen”, cu un glonte tot cirdul de rate! Ma mir ca „Picu” a dat drumul pe blog unei scrisori destinata de catre GW ” Dear Brother Luca”, deci nu pentru consumul tuturor cititorilor de pe mapamond. Te intreb daca denigrarea si evil comments la adresa AOG si a lui GW ( ex. Catmiel) sunt exactly ce vi-ati dorit voi creierele de la P. sau „centrala” mai face si mistakes si „soldatii” simpli ca tine could be descharged at any moment for any reason?! C’mmon, man, we don’t really need that the imagage of AoG be marred just because shalvarii ex-prezidentului are soiled, plain English for you to grasp! Wake up ,man, clergy is not that stupid, or is it?
  Valer

 51. Valer Brancovan zice:

  @Gabi Bogdan,
  ” Let me encouraged all the officers and members of the Romanian Fellowship…”
  Acesta este intr-adevar ultimul paragraf din scrisoarea dr.Wood. „The officers” sunt bordul Aliantei AOG iar „the members” sunt doar ” AG Credential holders in the Romanian Fellowship”. Acest fapt se poate vedea din inceputul documentului, care are urmatoarea adresare:
  „Dear Brother L.,
  Greetings…!
  Thank you for your email.
  The following is the letter that I wrote which was read by Scott Temple to all the attendees at the meeting in St. Louis. This letter has not yet been mailed to the officers or to the AG Credential holders in the Romanian Fellowship. Here is the text of the letter:
  Dear members of the Romanian Alienza ( Fellowship) of the Assemblies of G.,..”

  Aceasta scrisoare are ca subiect declarat documente interne ale Aliantei ( Minutes, Communique, Letter from NP); aceste documente, mai ales „Minutes” sunt proprietatea stricta a organizatiei interne a AOG, not a public domain! Ce a ajuns in miinile tale si la stiinta ta era destinat doar membrilor care detin a valid AOG license, dar tu ai fost „pacalit” de nu stiu cine sa transformi acest document intr-o informatie publica. Ai facut foarte bine asa si, te rog, ask your source for the whole letter and go ahead an post it all, „Minutes” included, and then the public, even the whole Church in Portland, will know the truth of what really happened at St. Louis! You will do a great service for the cause of the truth!

  Draga Gabi, nu vreau sa te supar inutil. Am si eu respect pentru tine si dorinta ta de a sti adevarul. Pe alocuri am dezgropat securea razboiului cu tine; dar asta au facut-o si Cristi Ionescu si Petre Lascau, etc. In ce ma priveste, it’s over; please forgive me for some nasty words, that might have grieved you by! And now, could we ,please, sing
  ” Kumbaia”?!
  Valer Brancovan

  • Gabi Bogdan zice:

   Frate Brincovan, You really don’t have to apologies , for I was the one that draw you in ( meteahna mai veche de-a mea) so I need to apologies first . And if I sing kumbaya with everybody my life will be really boring. I am sure you dont remember me, but i am the guy always present at your bible studies here in Portland that never said much. At the time i was a armenian( by birth) that could not desagree with anything you said. The apostle John, apostle Paul , Jonathan Edwards and Piper changed all that.About the comunicatul cu pricina, I did not rcvd. from fr. NP. I got it from at least 4 different sources and I also had the Minutes. Everybody had them. Now, I did not post the minutes for I thought those were private. I called few people to ask them if the letter is private and they all told me that it was not. It might have been a mistake to post mr. Woods letter, but Nobody influenced me to do so. Since this ordeal started I talked to fr. NP no more than 5 minutes, so I never had direct or indirect contact with him. I was doing it for I did not believe that the accusations made sense or the evidence was clear( agent de Securitate in Romania and USA) and he was the underdog in all the blogs. Now I think he is no underdog anymore , all the ” officers ” around here are lining up behind him( what a difference 72% and a spot at the pulpit can do to some people principles, I really hoped that all the pastors/ diaconi/ presbiteri, vreo 100 cred, Will keep their word and step down , so I can get a post there, somewhere , by default, at least ) , so my days of being” advocatul diavolului” are over.I am going back to reading the Bible( have not done much of that ) , finishing some CS Lewis books and praying to God to forgive me if I was on the wrong side of the fence this time. I don’t think I was, but who knows, is not the first time when my brain played tricks on me. It is still not regenerated 100%. With respect, Gabi Bogdan.God bless you.

   • DRAGO zice:

    @Gabi
    Este FOARTE BINE SI SANATOS ca incepi usor..usor SA TE TREZESTI SI SA TE ASEZI DE PARTEA ADEVARULUI SI NU A MINCIUNII.
    Este DOVADA ca DUHUL SFINT este la lucru SI CONTINUA CURATIREA SI LIMPEZIREA APELOR EXTREM DE TULBURATE.
    Tu ” AI FOST INGADUIT DE DUMNEZEU” sa FII SCOS LA INAINTARE de catre NP PENTRU A IESI ADEVARUL „bucata cu bucata” la LUMINA.
    GLORIE LUI DUMNEZEU -care ia gasit pe Fr. P.Lascau,C.Ionescu si V.Brincovan-IN SCOPUL DE A FI FOLOSITI IN LUPTA PENTRU -DESCOPERIREA SI NIMICIREA MINCIUNII.
    Tu NU ESTI PIERDUT dar AI FOST „FOLOSIT”-pentru-ca ESTI LA STATIA – AUDIO,TV,INTERNET- in vederea „INTOXICARII” POPORULUI.
    Pentru-ca tot a intrat in vocabular termenul de” ABSENTA SABATICA” iti RECOMAND – 6 luni de „ABSENTA SABATICA” si INTOARCEREA REALA LA CITIREA SI APLICAREA INTOCMAI A CUVINTULUI LUI DUMNEZEU-alipindu-te tare de ADEVAR CARE ESTE CRISTOS si lepadintute de TATAL MINCIUNII care ESTE DIAVOLUL

   • Florin N. zice:

    Drago…Nu vreau sa te superi pe mine dar esti ori un fatalist…ori te uiti la prea multe filme ….Sa crezi ca Gabi a fost folosit din cauza slujbei pe care o face…e absurd,e ridicol. A avea dubii, intr-o oarecare masura e omenesc…..Daca-l condamni pe Gabi ca a fost/este sustinatorul minciunii esti subiectiv….Nu crezi ? I-ti doresc multa binecuvantare din partea Domnului…

   • Alex Pop zice:

    @ Gabi Bogdan
    …Really? You are armenian, by birth?
    I know what you meant, but I hope you would’t mind a friendly barb:

    Lui Gabi Bogdan
    (care confunda „armenian” cu „arminian”)

    Va sa zica, nea Bogdan
    S-a nascut armenian!
    Ma intreb si eu, prosteste:
    Cum de stie romaneste ???

 52. Magdalena zice:

  …and this, shall come to pass !

  what came in your mind first, reading the above line?
  It’s a test! Think about it : positive or negative …about it?

  • angela zice:

   Magdalena si voi ceilalti nu o mai dati cu engleza dacä sunteti romäni!multumesc frumos!
   poate o sä mai invät si eu ceva englezä dar nu-mi permite timpul,desi imi place si mai inteleg si eu cäteceva …

 53. Magdalena zice:

  …and this, shall come to pass!

  what came in your mind first, reading the above line?
  It’s a test ! negative or positive reaction ?
  warning: don’t jump to conclusions !

 54. Delu Cristea zice:

  Daca vrem sa fim drepti…….
  Cine citeste cu atentie scrisoarea lui Dr. Wood poate deduce ca ea a fost scrisa INAINTE de intalnirea de la St. Louis (deoarece a fost citita acolo). Ceea ce s-a intamplat la St. Louis a fost de fapt chiar o aplicare practica a sfatului lui Dr. Wood, deoarece s-a plans si s-a cerut iertare. Stiu ca unii vor spune ca au fost lacrimi de crocodil, dar daca a fost asa atunci a fost in amandoua partile, nu doar la NP ci si la pastor Luca, pastor Brancovan ( a carui prezenta ca translator a fost un pretext cam tras de par), etc. Un alt amanunt care este de fapt decisiv in interpretarea Comunicatului Aliantei este faptul ca nicaieri in acesta nu se specifica clar CE A RECUNUSCUT SI CE NU A RECUNOSCUT NP. E adevarat ca a recunoscut cele mentionate in cele 32 de pagini care se refera doar la perioada vizitei sale in Romania din anul 1980, dar niciodata nu a admis ca afirmatille din cartea RM sunt reale, adica ca ar fi avut statut de agent dublu, infiltrat in in Diaspora, etc. Atunci cand NP a afirmat ca nu contesta cartea RM a facut-o cu neglijenta si in pripa (cei care il cunosc stiu ca el face aceasta cateodata. Deci acel TOTUL recunoscut de NP se refera la cele 32 de pagini.
  Concluzii: – Dr. Wood este acuzat pe nedrept de interpretare gresita a Scripturii, deoarece chiar cei aflati la St. Louis au aplicat ceea ce el ii indemna in scrisoare.
  – NP a gresit in anul 1980 prin modul cum a procedat in dialogul sau cu Securitatea si pentru aceasta si-a cerut iertare chiar si public in fata bisericii Philadelphia, nu a fost suficient de explicit, dar NU A MINTIT biserica, asa cum unii au concluzionat dupa aparitia Comunicatului.

 55. gabi bogdan zice:

  Drago ar trebui sa te lepezi the tatal minciunii, diavolul , shi sa scrii sub un numele care parintii tai ti lau dat. Poate atunci cuvintele tale o sa aiba un pic mai multa greutate. Pina atunci toate cele bune, mi-am dat demisia de la postul meu de propagandist and chief, ca rasplata NP mi-a zis ca ma face pastor si o sami dea mie biserica cind se va retrage, deabea astept sa vad cum arata biserica din spatele amvonului. What can i say? Life is good., I hope you dont get a ulcer seeing me at the audiovideo stand every Sunday, it would be a shame, for i will decide when i will leave my post, and i will let you know in the next few days the time and place where i will quit.

  • DRAGO zice:

   @ Florin N,Gabi B.
   Personal -ca om- n-am nimic cu NIMENEA DINTRE SEMENII MEI ,potrivit cu Cuvintul lui Dumnezeu ,care ne invata urmatoarele -„.Caci noi n-avem de luptat impotriva carnii si singelui,ci impotriva capeteniilor,impotriva domniilor,impotriva stapinitorilor intunericului acestui veac,impotriva duhurilor rautatii cari sint in locurile ceresti”(Efes. 6,12)
   FLORINE..
   Daca tu ma consideri ca sint un „fatalist”-pentru-ca LUPT IMPOTRIVA
   MINCIUNII atunci SINT FATALIST
   .
   Fr.P.Lascau-pe blogul dinsului- precizeaza urmatoarel;
   „Purtam razboaiele Domnului. Luptam impotriva minciunii,manipularii si microbului comunist inca activ in mintile si inimile multora”.
   Oare sa fie si el un „fatalist”.???

   GABI B.
   Haidem impreuna- SI CU ALTI CITITORI( ANALISTI)-sa punem UN PIC DE ORDINE legind CAP la CAP – INFORMATIILE SCRISE DATE DE TINE SI ALTII- sa MEDITAM (ori cum zice romanul SA RUMEGAM nitel) aceste INFORMATII SCRISE si sa VEDEM UNDE ESTE MINCIUNA SI CINE O TINE „IN BRATE”. ….De acord..
   1- TU (Gabi.B.) la data de 11/12/2010 0ra 7:22 am -postezi pe blogul lui C.V.- Scrisoarea dr.WOOD -fara comments..
   2- Dupa o „serie „de „incrucisari scrise” cu alti the comments, TOT in data de 11/12/2010 ora 5.49 pm- DECI DUPA 12 ORE- postezi CITAT DIN COMUNICATUL LUI NP- unde TRAGI urmatoarea concluzie; citez”..Posibil ca Mr.Wood sa fi vazut aceasta parte din comunicat,in care se”pare” ca NP si-a cerut iertare”.
   Prin aceasta concluzie INDUCI INTENTIONAT o EROARE (ca sa nu zic MINCIUNA) PENTRU A DERUTA CITITORII deoarece lasi sa se inteleaga ca scrisoarea dr.WOOD a fost scrisa dupa- DATA de 11/5/2010 CIND A FOST POSTATA SCRISOAREA LUI NP-pe blogul fr.Lascau- TRIMISA de DANIEL
   CAZAN si nu de NP.–pentru IERTACIUNE.
   EROAREA(MINCIUNA) este COMBATUTA DE;
   a)- Fr. V.Brincovan care- in data de 11/13/2010 ora 7.22am – intervine -categoric-precizind in scris ca;
   -.scrisoarea dr.Wood este adresata fr.L..”Dear Bother L..”
   -scrisoarea sa citit LA INTRUNIREA din St.Luis in perioada 10/21-23/10
   -scrisoarea avea caracter INTERN dar tu..”AI FOST „PACALIT” DE NU STIU CINE SA TRANSMITI ACEST DOCUMENT INTR-O INFORMATIE PUBLICA” citat din postul Fr. V.B.

   b)- Delu Cristea( care ar fi Daniel Cazan-dupa unii comments)- care pe data de 11/13/2010 ora 8.41pm -prin postare precizeaza ca;”..Cine citeste cu ATENTIE scrisoarea lui Dr.Wood poate deduce ca ea a fost scrisa INAINTE de intilnirea de la St.Luis(deoarece a fost citita acolo)”.

   Gabi..DACA CITEAI CU ATENTIE CE SCRIE IN SCRISOARE-redau citatul-” The following is the letter,that I wrote which was read by Scott Temple to all the attendees at the meeting in St.Luis.”- NU SAREAI IMEDIAT- ca de atitea ori sa -APERI pe nu stiu cine CARE-dupa afirmatia fr.V.Brincovan- „..CE TRIST CA,DUPA CE S-A VAZUT CU „SACII IN CARUTA” DIN NOU,A INCEPUT SA MUSTE MINA CARE IA FOST INTINSA CU SINCERITATE DIN PARTEA UNOR FRATI DE LA AG.”

   CE OPINIE aveti?
   Este…MANIPULARE.? SAU..EROARE. ? SAU.MINCIUNA..? SAU..DIN TOATE CITE CEVA..?
   And now,somebody,sing
   „Kumbaia”?!

   • Florin N. zice:

    Drago…Stai si analizeaza-ti postul…Sa crezi ca Gabi a fost pus in slujba de tragator in camera cu scopul de a manipula sau manipuleaza pentru ca sa-si pastreze slujba de tragator in camera nu este numai ridicol sau absurd..dar te face pe tine ridicol si absurd. Incepi sa ma sperii. A lupta impotriva minciunii e una si ce faci tu e alta. Gabi, as far as I am concerned nu minte(Gabi, I hope you don’t). In cel mai fericit caz pentru tine, este dezinformat. Incepi sa gandesti fascist. Mussolini spunea ca „cine nu este cu noi este impotriva noastra”. Ai grija ca incepi sa gandesti astfel. Sau numai o parere ? Ce zici ? Asa-i ca este „cool” sa citezi „hai sa cantam kumbaya” cand 2 pastori o fac. Cred ca ar trebui sa cantam, „Come by here Lord, Come by here. Because somebody is praying.” Or are we ?

   • Florin N. zice:

    Frate Vasilica…ma refeream la ideologia lui Drago…

  • daniela c zice:

   Frate Gaby
   Nici Daniel Cazan nu scrie sub numele care parintii i lau dat ci scrie sub numele Delu Cristea.
   Cerei mai intii lui socoteala si dupa aceea revino si la ceilalti.
   God Bless You

 56. daniela c zice:

  FRATE DANIEL CAZAN
  CHIAR A FACUTO IN PRIPA?
  DUMNEATA IAI DESCHIS OCHII?

 57. Gabi Bogdan zice:

  @Rodi
  I am glad we have some Romanians with your thinking when it comes to the gospel and the importance it should have in our daily life. You are very optimistic about the RM book. I am not. The book, maybe will get some of the rotten apples out. I go to our sunday school and i see pictures of God that makes Him look like Yosemite Sam from the Bugs Bunny cartoons, and than we are surprised when children have no fear of God when they grow up, or pastors that their main role is to be a D.J. to make sure that the band leaders get their songs and the pulpit gets divided between all the pastors and wanna be preachers.And if nobody gets mad we call it a successful service.The doctrines of grace are not central in our churches. Expository preaching is a lost art, church discipline non existing, the basic doctrines taught for hundreds of years are not visited anymore , for we are Pentecostals, and before us ” pamantul a fost pustiu si gol”. The systematic teaching of the bible has to be brought back in , not the cheap emotionalism we can produce with a nice beat or a loud song that comes out of $200k sound systems . Now we have to make it „fun” , for we lost the meaning of the word Joy. Anyway, bat campii cred. By the way, some of our pastors are considering you a border line heretic, because you mention the word ” reformed” in your writing. I dont remember who, but some pastor , after i asked him how does he explain a guy like Spurgeon or Whitfield , told me quote” no big deal , God can speak trough donkeys! So, if you go in a Romanian Church make sure you stay in the closet! An advice i heard from Lig Duncan, at the Mahaney’s T4G conference: always read 3 old books before you read a new one.God bless.

 58. Gabi Bogdan zice:

  @Alex Pop
  LOL. Frate Alex , jab or no jab, este o onoare ptr. mine faptul ca va-ti luat timp sa ma versificati. Cede-ma, daca nu ar fi spell check ar trebui sa imi scrieti o poezie in fiecare zii!! A….second though…than i might not use spell check anymore….De fapt sint din ” Sibiu”. Stiti cum e , cind eram armInian, vorbeam ca un armInian, gindeam ca un armInian, ;cind m-am facut mare am lepadat ce e arminianesc!!( friendly jab,)
  Thank you again.

 59. Gabi Bogdan zice:

  @ Drago
  Mai omule, cum am mai marturisit, eu cu Nicky si cu Cazan aveam o intilnire zilnica intr-o locatie secreta unde beam […],unde mi se spunea ce tre sa scriu in ziua acea. Dupa cum se vede NP a scapat, eu m-am marturisit, imi cer iertare ca am dezinformat numai in perioada de august/noiembrie, acuma te rog lasa-ma in pace ca tre sa ma ocup de jobul de audio video,ptr. care ma simt foarte reinvigorat, promit ca nu o sa mai dau dezinformari pe site, cel putin pina vedem rezultatul de la CNSAS. By the way, its true, NP has the best cofee!

  • rodi zice:

   Gabi, they are coming out of the woodwork 🙂 Brother Dejeu (noiembrie 14, 2010 la 10:15 pm commentary) is asking us to watch ‘gasp’ a Paul Washer sermon- Paul Washer is not just Reformed but is a bona fide calvinist! Someone quick tell him before he falls away from the faith. 🙂
   Disclaimer:
   to anyone reading this comment, please do not take me out of context. Read the comments above as well.

  • DRAGO zice:

   @ GABI,
   O „PROMISIUNE” INTELEAPTA.
   Domnul sa fie cu tine.

   MULTA PACE!

  • DRAGO zice:

   @ I think so, that NP has ” the best cofee” but his BEHAVIOR is WRONG.
   I like cofee,but I dislike LIE.

  • @ Gabi Bogdan
   ”Măi omule”,
   n-am timp acum să citesc de sus până jos toate postările.
   Am o rugăminte: spune-mi, ce ai scris în comentariul la care tocmai răspund, e adevărat sau doar ”reversed psychology”?
   Ard de nerăbdare să știu, că dacă e așa, înseamnă că ai pățit ca-n povestea cu Haplea când l-a trezit hangiul foarte devreme (pe-ntuneric) și n-a văzut că s-a-mbrăcat din greșeală cu hainele popii care era și el cazat la acelaș han! Pe când s-a dezmeticit (când s-a făcut ziuă, departe, pe drum), a zis uitându-se cu năduf la vestimentația în care arăta destul de caraghios (citat din ”Haplea”):

   Măi ”naiv” (corectura mea – în original e urât) a fost hangiul
   Și pesemne a greșit…
   ‘N loc pe mine să mă scoale
   El pe popa l-a trezit…

   • Gabi Bogdan zice:

    LOL.raspunde nebunului dupa nebunia sa. Fr. Ionescu, de unii nu mai stii cum sa scapi, a trebuit sa incerc metode extreme. Cit despre cele trei pucnte de mai jos: yes , daca cineva crede in felul acela, aveti dreptate, nu are ce cauta la amvonul bisericii dumneavoastre.

 60. rodi zice:

  Hi Gabi,
  my 2010 life verses are:
  Jeremiah 29:11
  For I know the plans I have for you, declares the LORD, plans for welfare
  and not for evil, to give you a future and a hope.
  and Proverbs 3:5-6
  Trust in the LORD with all your heart,and do not lean on your own understanding.
  In all your ways acknowledge him, and He will make straight your paths.

  I was looking through my Bible for any ‘borderline heretic’ 🙂 verses that might match my situation (reading reformed authors on Bible exposition and exegesis) and I couldn’t find any. (do they want me to stop reading Luther too ?) Have they read any reformed authored books? My hunch is that the only thing they might know or think about reformed people is that they believe in predestination. I’ve read about it for years to try and understand it and I don’t embrace that part. And what would be the worst thing about predestination- only if by people adhering to it they stop evangelizing (because they think since God predestined people we don’t have to kill ourselves evangelizing them) or live a sinful life (because once saved, always saved).Yet, Gabi I will still love these brothers because maybe they call me heretic because they are seriously concerned with my falling into error. But, they do not understand what they are condemning. You cannot ‘review’ something you haven’t read (although most of this blog readers have done that to Vasilica’s book, and how would I know? you might ask? simple! I did read the book)
  If I do read a book by a Pastor who does believe in predestination, how will it harm me? Please ask them-but I would please ask for a Scriptural answer. Do we not hear the cry of the Romanian youth in the US? (even right here on this site a few months back?)I have news for us-our young people ARE reading books like -Don’t waste your life, The Pleasures of God, Desiring God, all by Piper. How will our Pastors offer guidance to us if they do not know or read the contemporary Christian leaders?I know of a couple younger Pastors who do (I saw it on their Facebook)

  The youth need instruction and material in the language they know best and use the most (in order to keep the faith, and then articulate it) Sorry, I taught English to Romanians for a season, but Biblical language is harder to articulate by translating in your mind-I couldn’t do it, I had to relearn the Bible in English in order to express it to others. If you were to plainly translate a verse into English, it would sound nothing like the actual verse.

  And on grace- yes, you are right, we don’t have a coherent understanding (I think the language disparity has a lot to do with our understanding of it). Also, if a young college student comes to your Pastors and assistants and asks for advice on the creation/evolution debate (which is decimating Christians young and old as they fall away on this most basic issue intricately tied to the inerrancy of Scripture) which they are encountering in their college classrooms, what can they tell them and how can they help them form a coherent Biblical view? Do we even know what our young people are facing today? Do we care? God does, and is looking for people to step up. In Romania we can see this happening, what about us? May God forgive our apathy, and may He embolden us to act.

  The reason I have hope is because we can only go forward and upward from here.The Romanian Pentecostal denomination is young and consider that it was encumbered (ingreunata) by the restraints of communism. But God will guide us there.
  In the US, the Americans have much older material to draw from. When they write a book (a GOOD trustworthy book, not all books do this)on a subject- the author will address the issue by bringing forth all prior arguments made by everyone before them by using Scripture. Sometimes the Bibliography is massive and the book took years to write. Like I said, I read Jesus first, then the rest of NT, then the OT regularly. And God’s word IS sufficient for me and prayer is a must. Yet, if I want to honor God in my free time, I can’t think of a better way than reading a book that edifies me and teaches me to delight in the Lord. Or, it might challenge me to examine a part of my life that I need to change. The books that I choose to read, actually have me checking my Bible throughout.

  and ‘if God speaks through donkeys’ 🙂 He certainly speaks through men and books.

  Keep plugging away at the audio and video-the singing IS probably holding a lot of youth in church, but strive for the gospel centeredness and start something within the church with your peers, you will find that there are many out there with the same hunger for God’s word. And let them borrow some of your books (ca sa le pipaie sa vada ca nu musca).
  God bless you and the huge youth group in your church!

  • daniela c zice:

   Sorry Rody
   Am citit doua rinduri si mam plictisit deja
   La multi ne plac predicile scurte

   • angela zice:

    bravo Daniela!!
    scurt si la subiect e si pärerea mea.
    altii vorbesc mult cä nu au nimic concret de spus…pälävrägealä ieftinä…nu stiu de ce fr.Vasile ii lasä sä posteze…eu in locul lui as face curätenie radicalä!!!
    poate unii chiar invatä ceva…

 61. daniela c zice:

  Poezie fara titlu
  [… Daniela, nu vreau să intru în această horă cu poezii anti-Picu. Nimeni nu poate egala geniul lui Ceuță de a scrie poezii în gen proletcultist…]

 62. Gabi Bogdan zice:

  Rodi, soon we will be banned from this blog, i can feel it. I know Vasilica is a nice guy, but if we keep writing , the boys from CP will have a another reason to kick him out of the cult. About predestination, if someone says he understand this concept , send him my way. There are many concepts in the bible that i dont understand , but i accept them for i believe that the Word of God is true and infalible, and the concept of predestination is clearly thought . Also the concept of „personal responsibility” is thought. Just another antinomy. About Paul Washer, trough his 5 sermons ” True Gospel” God changed my life.He has a bunch of misionaries in Romania, I think about 30. That might be more than all the Romanian churches from USA put together. So much for calvinist not evangelizing, a? By the way , i know Romanian pastors here are really worried that young people are reading reformed theology .
  And something else, I read a study done by Ken Ham of the Creation Museum, young people lose their faith in middle school and high school, not college, and the main reason being the creation/evolution controversy, and churches do nothing about it, parents buy cars with$ 500 a month for $300 a month is to much to send their children to a christian school. We sell our kids ptr. un blid de linte( BMW).
  Here is a article from Christianity Today if someone want to know where we are coming from.
  http://www.christianitytoday.com/ct/2006/september/42.32.html?start=1

  • rodi zice:

   Gabi,
   yes I see your point, and if you read the comment below, it looks like there is no room for dialogue. You are right, this will be used as an excuse against Vasilica and that is not fair.
   Frate Brincovan, you are very wrong in your assessment, just this past week I posted a comment on Methoughts, that I’ll copy and paste here:

   Pop Alexandru Says:
   10 noiembrie 2010 at 9:46 pm
   Da, interesant. Oricum stim bine ca exista lucruri mai importante in viata unui crestin autentic decat vorbitul in limbi. Si asta ne-o dovedesc marii oameni ai lui Dumnezeu de-a lungul istoriei bisericii. Succes mai departe!

   to which I replied:
   rodi Says:
   12 noiembrie 2010 at 7:45 am
   Si eu am o parere:
   Prefer sa ascult de Pavel, un ‘mare’ om al istoriei bisericii care spune la 1 Cor 14:18 ca el vorbeste in limbi mai mult decit toti Corintenii si
   “Cine vorbeste in alta limba se zideste…”(1 Cor 14:4)
   si “As dori ca toti sa vorbiti in alte limbi…”(1 Cor 14:5).
   Si in final- “Călcaţi pe urmele mele, întrucît şi eu calc pe urmele lui Hristos.!
   1 Cor 11:1-2.
   Nu sint cesationista si sint botezata de Domnul.
   Va respect si inainte de a cere lui Vasilica ‘to ban or block me’
   va rog sa imi spuneti ce am zis gresit in comenatriile mele si
   sa a suportati cu Biblia. Ma corectez rapid daca imi aratati.
   Si imi cer iertare daca v-a ofensat discutia mea cu Gaby.
   Dumnezeu sa va binecuvinteze, si va astept raspunsul.

   • Marcel Dogar zice:

    @Gabi Bogdan & rodi
    may be an interesting subject, but out of topic. I would suggest to create your own blog and post there your ideas. thanks & blessings!

   • rodi zice:

    frate Dogar, Dumnezeu sa va binecuvinteze for calling Blessings on us. Sinteti un om ‘jos palaria’ ca nu v-ati urcat pe bandwagon cu preconceptii si judecati, si pt ca nu a-ti fi putut spune Blessings fara a avea o droaie de dragoste in inima dumneavoastra.

    Subiectele discutate de noi sint ‘life or death’ pt tinerii nostri (care sint asaltati cu ateismul in scoli) Ei au nevoie sa fie pregatiti sa isi apere credinta. E o ideie buna cu un blog.
    Gaby, I will contact you when I get it up and running.
    I will be glad for your input.
    frate Dogar sa-ti dea Dumnezeu o viata binecuvintata!

  • Gabi Bogdan zice:

   @Marcel Dogar, o intrebare personala nu trebuie sa raspunzi, sint curios, esti cumva din familia lui Samuila Dogar din Oradea?

   • Marcel Dogar zice:

    satisfăcută-ţi fie curiozitatea! 😉

   • gabi bogdan zice:

    Marcel Dogar, ce lume mica, avem o cunostinta comuna, Dorina Bogdan fosta Dogar. Best family i could get myself into. God bless.

   • Marcel Dogar zice:

    @Gabi Bogdan
    dacă-i aşa, atunci avem, cu siguranţă, mai multe cunoştinţe comune 😉 iar tu eşti într-adevăr un băiat binecuvântat :-)!

   • Marcel Dogar zice:

    Vasilică, uite că dacă RM desparte pe mulţi, mie mi-a adus aproape pe soţul unei verişoare pe care nu am mai vazut-o (decât în poze) poate de mai mult de 30 de ani! 🙂 Chiar dacă, în unele lucruri avem păreri diferite 😉
    Poate dacă nu s-ar folosi atâtea pseudonime, s-ar „înfrăţi” mai mulţi, că s-ar cunoaşte 🙂 🙂 (sau poate dimpotrivă…)

   • Nicu zice:

    Si Ceutza si-a facut site de socializare. ia chemat pe toti securistii sa il sune si sa vada cum pot impreuna sa il puna la punct pe Croitorul.

 63. pete zice:

  Gaby the book brought some rotten ideas out of your mind also .

 64. Valer Brancovan zice:

  Frate Vasilica,
  Am vazut ca pe blog a aparut un „cal troian”, cu burta plina de bits-uri teologice de natura anti- arminiano-wesleyana. Pina la proba contrarie, cred ca blogul ar trebui sa reflecte nu doar evangelical mainstream, ci mai ales teologie penticostala sui-generis despre subiecte ca predestinare, soteriologie, ordo salutis, pneumatologie, tulip, etc, ma rog, cuvinte cheie cu incarcatura teologica de rigoare. O scurta investigatie la rubrica de „doctrinal statement” a autorilor citati ( in postarile lui „rodi”, gabi bogdan)vor indica pozitia cesassionista cu privire la pneumatologia penticostala si dezavuarea sau condamnarea vorbirii in l., etc. Faptul ca vreun pastor caruia ii pasa de continutul teologic al afirmatiilor facute in postarile”rodi” nu a intervenit inca cu contraargumentare sistematica, nu inseamna ca incurajeaza rostogolirea calului de lemn mai departe in cetate, ci pur si simplu ca ar trebui luate din acele lungi postari prea multe concepte, transformate in prea multe lungi postari de contraargumentare. Eu unul sunt penticostal arminiano-wesleyan si stiu unde sunt cu claritate in teologia sistematica, si totusi cred ca blogul RM n-ar suporta toata suita de argumente pe care mi-ar place sa le pun pe market. Bisericile romanesti din USA, mai ales cele cu multi tineri, nu sunt o tribuna arminiano-wes. datorita faptului ca acei „mari pastori” ar trebui sa dedice prea mult timp predicarilor conceptuale, genul expozitoriu/ studiu biblic. Acest gen de predicare pur si simplu ar fi greu de „tolerat” pentru „rinza” teologica medie romaneasca. Si atunci ramaine cam asa: altii zic tot ce au de zis, mai ales, in English, iar noi tacem milc, si mergem triumfalist inainte spre noi „algeri/confirmari/infirmari/informatori/colaboratori/doar confirmatori”, cu cliseele: „sa ne rugam frate, vine D-l, sora Maricica a dat/n-a dat drumul la „ceva”, plecam/mai stam in America, sa sune desteptarea, etc, etc”.
  Cred ca daca ati avea mai mult timp pentru proof-reading inainte de postare si mai ales daca am avea regula de la 11 septembrie cu identitatea si numele real, am fi scutiti de deturnari nedorite, nu de alta, dar, interesul principal este sa tinem blogul cit tine vitalitatea demersului RM. Eu unul nu sunt pentru „folk theology” pe acest blog decit in cazul cind am stabili ca am avea sanse bune s-o facem mai bine!
  Valer Brancovan

  • Dragă Valer
   Ai pus punctul pe i. Avem de luptat şi pe alte fronturi decât pe cel al desconspirării şi demontării comunismului din moştenirea penticostală. Avem de-a face cu o nouă generaţie, în special aici în USA, care s-a lepădat de credinţa noastră penticostală, nu sub teroarea securităţii, ci în securitatea confortului american, citind autorii de care aminteai. Avem acum un anacronism şi o contradicţie caraghioasă: „penticostali calvinişti”. Pentru că acest soi a apărut din spoiala unei „folk theology”, el nici măcar nu pricepe că este la fel de logic ca a spune că cineva este „ateu ortodox” sau „republican monarhist”.
   Ascute sabia bătrâne. Războaiele vor fi lungi. Şi grele.

   • @ Frații Valer și Petrică
    Aveți dreptate!
    Sunt șocat să constat că unii păstori români îi mai și invită să predice pe păstorii de la aceste biserici americane baptiste de orientare calvinistă! Din lipsă de cunoștință sau, naiv, încearcă să se pună bine cu tinerii care au plecat acolo!?
    Și eu l-am invitat pe unul la un ”debate” public!
    N-are de ce să vină…
    Stă ascuns în spatele celor câteva mii de oameni cărora le ”vinde” GARANȚIA FALSĂ că nu vor putea pierde ceea ce nici măcar nu le poate garanta că au! (trebuie să așteptăm să moară omul ca să vedem cum o sfârșește, dacă nu s-o lepăda între timp, dovedind că nu a fost cu adevărat predestinat…)
    Dar focul prinde în miriște că, deh, putem trăi cum vrem!
    Dacă predestinarea la rai sau iad este un adevăr:
    1. N-are rost să ne pocăim: dacă nu ești predestinat, te zbați în zadar; dacă ești predestinat, te rezolvă Dumnezeu cumva (probabil cu o secundă înainte de moarte…)
    2. N-are rost să propovăduim Evanghelia: cine e pentru rai, ajunge acolo cumva; cine nu e, ne pierdem timpul de pomană…
    3. Nu are rost să trăim principial și moral: dacă ești pentru iad, te chinui degeaba; dacă ești pentru rai, ești cel mai ”câștigat”: și desfrânat și în rai…

    Este adevărat că, în preștiința Sa, Dumnezeu cunoaște viitorul și sfârșitul fiecăruia. De la început. Dar acesta este un atribut divin și, dacă nu vreți să vă doară capul rău, lăsați-l în grija lui Dumnezeu. Noi trebuie să știm un singur lucru: Creatorul ne-a înzestrat cu voință și ne cere să ne exercităm dreptul de a alege: o viață și o eternitate CU sau FĂRĂ Dumnezeu!

    Cristian Ionescu

   • rodi zice:

    Fratilor, nu cred ca nea-ti inteles, noi afirmam ca nu credem in ‘predestination’. Sintem rai ca am studiat sau discutat acest subiect? Nu suportam Calvinismul, si deci atunci nu avem
    voie sa citim carti scrise de alti frati decit Penticostali?
    Frati din Romania sint gresiti ca le citesc aceleasi carti, sau poate credeti ca ne vom pierde daca noi (regular folk) le citim?
    Sintem bombardati de atei si gnostici la scoala, la locul de munca si daca dorim sa ne dezvoltam o apologetica personala, sintem de condamnati?
    Fratilor, if you don’t hear the heart cry of the youth for instruction in our exchange then, we must be poor communicators (Gaby and I).

   • Adrian Vlad zice:

    @Brâncovan, Lascău, Ionescu…

    Subscriu la comentariile dvs. Într-adevăr expresia „Penticostal Calvinist” este o anomalie. Însă cu părere de rău vă spun că printre tinerii noştri sunt mulţi care citesc şi împărtăşesc opiniile lui MacArthur (un cesaţionist înverşunat), Piper, Paul Washer, etc. Chiar ieri am avut o discuţie cu un tânăr care susţinea sus şi tare poziţia „High-Calvinism”. Întrebarea mea este: ce să facem în astfel de cazuri? Care ar fi soluţia sau paşii spre îndreptare? La nivel individual şi eclesial?

    Nu vrea să folosesc blogul pentru a începe „a new thread” aşadar vă dau adresa mea de email şi m-aş bucura dacă mi-aţi scrie înapoi câteva gânduri: vladadrian86@yahoo.com

    Cu mult respect,

    Adrian Vlad

    P.S. I am a Arminian-Wesleyan-Pentecostal myself. Could I be anything else?

  • @ Adrian Vlad Eu nici nu mai stiu ce sunt !:) Acum am citit un articol in Christianity Today . Se spune ca exista 4 Dumnezei in America (Four God’s in America) Lucrurile sunt mai complicate in realitate „Oamenii pot avea opinii diferite cu privire la o anumita doctrina, ca de exemplu doctrina „alegerii” si totusi sa creda ca Dumnezeu este implicat in mod direct in deciziile lor” „People my disagree about a particular doctrine,like „election” yet conceive of God’s as intimately involved in their decisions…” Mai mult despre aceste paradoxuri http://www.christianitytoday.com/ct/2010/november/21.65.html?start=1&sms_ss=facebook&at_xt=4ce33c6ed7d553d4%2C0

 65. ioan zice:

  cinei sfint sa se sfinteasca , cinei spurcat sa se spurce ………………

 66. Gabi Bogdan zice:

  @Rodi, I told you!
  @ fr. Valer and fr Lascau
  quote: O scurta investigatie la rubrica de “doctrinal statement” a autorilor citati ( in postarile lui “rodi”, gabi bogdan)vor indica pozitia cesassionista cu privire la pneumatologia penticostala si dezavuarea sau condamnarea vorbirii in l., etc.
  fr. Valer puteti sa-mi spuneti cum a-ti ajuns la concluzia de mai sus?
  Fr. Lascau, nu exista absolut nimica din teologia asa numita penticostala cu care nu sint de acord.( In special in felul in care am auzit-o expusa de fr. Ezechel Suciu si fratele Macoveciuc) Nu am afirmat ca sint un calvinist, in sensul in care vad dumneavoastra intelegeti acel termen. Nu am spus ca sint un adept al Tulip.Am spus ca conceptul predestinarii nu al inteleg complect. Nu vreau sa intru in discutii in jurul acestui subiect, in special ca vad ca aveti idei preconcepute in privinta aceasta, si stiu ca stampila de calvinist aduce un anumit bagaj cu ea, de aceea nici nu va judec ptr. reactia dumneavoastra. Dar ca sa ma etichetati bazat numai pe citeva posturi dintr-o conversatie pe care am avut-o cu Rodi , nu cred este crestineste sau omeneste. Sint anumite lucruri de la reformati care sint bune, sint altele care nu sint, acelasi lucru pot sa spun si de penticostali sau baptisti.” Credinta noastra penticostala” are numai 100 de ani. Chiar credeti ca pamintul a fost pustiu si gol inainte de Azuza? Si daca e sa vorbim de eretici, va-ti uitat la Azuza street centennial? La numele ” ilustre” care au fost invitate?Benny Hinn and his girl friend Paula White, Copland and Jessie Duplantis, T.D. Jakes care nu este nici macar un trinitarian? Biserica noastra sa alaturat acestor eretici. Nu am auzit pe nici unul din pastorii romani sa predice impotriva ereziilor de genul carismatic care face mult mai multe ravagii in rindurile penticostalilor decit hyper calvinisti ar spera vreodata.Am auzit f. putin predicindu-se impotriva invataturii propagate de „Faith Movement” and „name it and claim it ” crowd. Pericolul este in curtea noastra, nu pe strada calvinista. Daca va-ti uita in calul Troian , a-ti vedea ca e plin de iubire de bani, de placeri si de posturi, de pastori care nici macar nu isi cunosc oile, de invatatori care nici macar nu cunosc invataturile primare ale bibliei , da i punem la amvon, ca pun bani la colecta.Daca la dumneavoastra nu sint , haideti la noi, vii arat.Faptul ca cred ca Domnul m-a mintuit impotriva vointei mele este un fapt pe care dumneavoastra nu o sa ma puteti convinge cu toata teologia arminiana/ pelagianista, semi pelagienista ori cavinista ori cu cuvinte pe care trebuie sa le caut in dictionar sa vad ce inseamna.Gloria este a Lui 100% . Ca pe altii Domnul ai mintuie diferit se poate.Cind ma rog ptr. fratii mei de corp ca Domnul sa-i intoarca la pocainta, nu ma rog ca El sa le dea libertate sa aleaga, ma rog Domnului sa i oblige, sa nu ia seama la alegerea lor libera ci sa-i intorca ca El este cel ce da vointa si infaptuirea. Daca ce am spus mai sus se cheama calvinism si eu sint un eretic, so be it, sint in companie destul de ilustra daca voi ajunge in iad( Augustin, Withfield, Luther, Edwards, Bunyan, M. Henry, Willberforce, Spurgeon,A.W.Pink, Packer,D. Livingstone, can i stop?). Daca sinteti gata sa-i chemati pe toti acestia eretici, imi dau caciula jos din cap imi cer scuze la fr. Croitoru ca i-am infectat blogul cu citeva posturi si si sper sa va rugati ptr. mine ca Domnul sa-mi arate adevarata cale.

  • Pop Alexandru zice:

   Gabi Bogdan, subscriu la cele ce scrieti, cel putin in partea a doua a comment-ului; personal nu sunt un calvinist convins, dar prefer sa ascult predica celui mai conservativ baptist decat sa particip la una din „evanghelizarile” lui Benny Hinn sau Paula White. Imi pare rau ca Penticostalismul a ajuns atat de departe; miscarea „post carismatica”, Toronto Blessing, etc. Cred ca avem nevoie de foarte mult discernamant in aceste zile, vizavi de predicile pe care le ascultam, cartile pe care le citim sau cantarile pe care le cantam. Doamne-ajuta!

   • Gabi Bogdan zice:

    Frate Pop, Mahaney and Joshua Harris are penticostals. Wayne Grudam is one too,his systematic theology is one of the best for it explains the positions of pentecostals, luterans, anglicans , side by side. Am postat un link from Christianity Today, dar vad ca nimeni nu la citit inainte de a sari la concluzii si a striga ” ereticii, bring on the stake and some fire”

   • Christian Rad zice:

    Gabi, I think that you opened Pandora’s box, so to speak. Our churches do not teach much doctrine and we search for ways to understand what we believe. Maybe br. Brancovan, Lascau or Ionescu teach the churches they serve the doctrine of the Word of God or the doctrine of God and so on. I did read Systematic Theology by Wayne Grudem and I agree with some things and disagree with others, but at least some of these doctrines are explained. I also read The worship of the English Puritans and I learned why our church services are structured the way they are. If you ask some pastors why our church services are structured in a certain way, the most common answer will be „asa am primit”. I asked a group of people if the Holy Spirit was a person or a spirit/power and I was surprised because half of them believed he was a person, half that he was a spirit/power. The brothers mentioned above could argue, but we, Pentecostals, do not really have a common doctrine except for speaking in tongues. Rodi brought up a good point, every day we are faced with questions about our faith and why we believe what we believe and it is important to be able to at least explain to a non believer. Our churches don’t evangelize much, our idea of evangelism is to invite a Romanian preacher to preach and ask the church members to attend, instead of reaching out to the lost around us, and then we would need to explain our doctrine.

   • Dragă Alex
    Mă rog, eu nu discut preferinţele tale. Eu am altele. Eu cred că e mai uşor de domesticit un fanatic decât să înviezi un mort. Prefer riscurile unei lucrări a Duhului scăpată de sub control, decât un un serviciu funeral bine făcut şi aranjat.

  • angelutza100 zice:

   Gabi B. mä bucur cä ati atins niste puncte foarte importante”Sint anumite lucruri de la reformati care sint bune, sint altele care nu sint, acelasi lucru pot sa spun si de penticostali sau baptisti.” Credinta noastra penticostala” are numai 100 de ani. Chiar credeti ca pamintul a fost pustiu si gol inainte de Azuza? Si daca e sa vorbim de eretici, va-ti uitat la Azuza street centennial? La numele ” ilustre” care au fost invitate?Benny Hinn and his girl friend Paula White, Copland and Jessie Duplantis, T.D. Jakes care nu este nici macar un trinitarian? Biserica noastra sa alaturat acestor eretici. Nu am auzit pe niciunul din pastorii romani sa predice impotriva ereziilor de genul carismatic care face mult mai multe ravagii in rindurile penticostalilor decit hyper calvinisti ar spera vreodata.Am auzit f. putin predicindu-se impotriva invataturii propagate de “Faith Movement” and “name it and claim it ” crowd. Pericolul este in curtea noastra, nu pe strada calvinista. Daca va-ti uita in calul Troian , a-ti vedea ca e plin de iubire de bani, de placeri si de posturi, de pastori care nici macar nu isi cunosc oile, de invatatori care nici macar nu cunosc invataturile primare ale bibliei , da i punem la amvon, ca pun bani la colecta.”
   si as mai adäuga ceva,dar nu acum sä nu se facä o mare explozie…m-am aläturat si eu cäci dupä 10 ani de de cänd m-a gäsit Domnul pe cäile räräcite ale lumii,tot EL SLÄVIT SÄ-I FIE NUMELE m-a vindecat de penticostalism devenind o crestinä si nu am cuvinte de multumire….puteti sä-l intrebati pe sotul meu,care s-a speriat cänd m-a cunoscut…..dar tot intr-un timp foarte scurt spre marea lui uimire Domnul m-a convins de adevärurile Sale si parcä m-am näscut din nou,a doua oarä,aceasta experientä neincadrändu-se in tiparele“teologice“ale sistemelor „crestine“religioase
   Biserica este una iar trupul Domnului este alta,sä nu le confundäm…recomand 2 cärti pe aceast temä interesantä”Biserica adeväratä in comparatie cu bisericile false”de fr.Longodor si „Crestinism pägän?“de Frank Viola si George Barna

  • angela p zice:

   Gabi B. mä bucur cä ati atins niste puncte foarte importante”Sint anumite lucruri de la reformati care sint bune, sint altele care nu sint, acelasi lucru pot sa spun si de penticostali sau baptisti.” Credinta noastra penticostala” are numai 100 de ani. Chiar credeti ca pamintul a fost pustiu si gol inainte de Azuza? Si daca e sa vorbim de eretici, va-ti uitat la Azuza street centennial? La numele ” ilustre” care au fost invitate?Benny Hinn and his girl friend Paula White, Copland and Jessie Duplantis, T.D. Jakes care nu este nici macar un trinitarian? Biserica noastra sa alaturat acestor eretici. Nu am auzit pe niciunul din pastorii romani sa predice impotriva ereziilor de genul carismatic care face mult mai multe ravagii in rindurile penticostalilor decit hyper calvinisti ar spera vreodata.Am auzit f. putin predicindu-se impotriva invataturii propagate de “Faith Movement” and “name it and claim it ” crowd. Pericolul este in curtea noastra, nu pe strada calvinista. Daca va-ti uita in calul Troian , a-ti vedea ca e plin de iubire de bani, de placeri si de posturi, de pastori care nici macar nu isi cunosc oile, de invatatori care nici macar nu cunosc invataturile primare ale bibliei , da i punem la amvon, ca pun bani la colecta.”
   si as mai adäuga ceva,dar nu acum sä nu se facä o mare explozie…m-am aläturat si eu cäci dupä 10 ani de de cänd m-a gäsit Domnul pe cäile räräcite ale lumii,tot EL SLÄVIT SÄ-I FIE NUMELE m-a vindecat de penticostalism devenind o crestinä si nu am cuvinte de multumire….puteti sä-l intrebati pe sotul meu,care s-a speriat cänd m-a cunoscut…..dar tot intr-un timp foarte scurt spre marea lui uimire Domnul m-a convins de adevärurile Sale si parcä m-am näscut din nou,a doua oarä,aceasta experientä neincadrändu-se in tiparele“teologice“ale sistemelor „crestine“religioase
   Biserica este una iar trupul Domnului este alta,sä nu le confundäm…recomand 2 cärti pe aceast temä interesantä”Biserica adeväratä in comparatie cu bisericile false”de fr.Longodor si „Crestinism pägän?“de Frank Viola si George Barna

 67. Delu Cristea zice:

  Stimata Daniela C.
  Nu stiu pe ce te bazezi atunci cand asociezi numele unor persoane cu postarile mele(vad ca aproape l-ai convins si pe Drago), dar cred ca cel mai potrivit este sa discuti direct cu persoanele in cauza, mai ales ca le cunosti foarte bine dupa cum se pare din tonul cu care te adresezi. Apoi, daca mai sunt si alte persoane care au pareri asemanatoare cu ale mele nu pot decat sa ma bucur pentru aceasta. Oricum, nu e o mare problema, asa ca…..cele bune sa se-adune! S-auzim numai de bine!

 68. daniela c zice:

  @ DC
  DE UNDE STITI CA VAM SCRIS DUMNEAVOASTRA? SAU DVS SINTETI CHIAR DC?
  DACA AS PUTEA AS STA DE VORBA DAR E O PROBLEMA :DACA AS INCERCA SA ARGUMENTEZ O SA MA CREDETI DUSMAN MAI BINE O LAS BALTA.
  DC

 69. Pop Alexandru zice:

  Frate Lascau, cu tot respectul, dar consider ca este necesara o corectie; nu cred ca exista „o lucrare a Duhului scapata de sub control”. Asa ceva nu poate avea legatura cu Duhul Sfant, pentru ca Duhul Sfant=Dumnezeu, iar Dumnezeu=Perfectiune! Orice altfel de duh poate iesi de sub control dar nu este cazul Duhului Sfant. Daca credeti ca Benny Hinn are o calauzire de Sus, atunci nu mai am nimic de zis. Iertati-mi interventia, mai ales ca nu are nimic de-a face cu RM. Binecuvantari!

  • Marcel Dogar zice:

   @Pop Alexandru
   oare aşa să fie???
   Mi se pare că fratele Lascău s-a referit la oameni sub influenţa Duhului scăpaţi de sub control, nu la Duhul însuşi. „Duhul este supus proorocului”, deci dacă proorocul este „nesupus” în sensul că îşi permite să depăşească anumite graniţe pe care noi sau alţii le-am considera rezonabile, atunci apare ca şi cum Duhul ar fi scăpat de sub control. Exemple de genul acesta găsim din belşug in biseerica din Corint (in special 1Cor. 14).
   Şi eu cred că suntem mult mai în pericol să „îngheţăm” decât să „fim beţi” de Duh Sfânt.

   • DRAGO zice:

    @ Marcel,
    Am citit postarile tale si le-am gasit sanatoase cu unele exceptii-care sint inerente (ca in orice disputa)- DAR ma vad obligat sa intervin CATEGORIC la afirmatia pe care ai facut-o mai sus ca”Duhul este supus proorocului”.
    UNDE AI GASIT SCRIS IN BIBLIE AC ACEASTA AFIRMATIA A TA..?

    In Biblie este scris” DUHURILE PROOROCILOR SINT SUPUSE PROOROCILOR”(1 Cor.14,15)

    Ceea AI AFIRMAT TU-si se PROPAGA din gura in gura dela Amvoane- este O RASTALMACIRE A SCRIPTURII SI O EREZIE deoarece;
    a- Ap. Pavel se refera clar la -duhul proorocului care este supus proorocului-.
    b- DUHUL SFINT NU SE SUPUNE PROOROCULUI, fiind-ca este DUMNEZEU-DUHUL SFINT
    c- DUHUL SFINT a fost si este trimis de catre Dumnezeu-la rugamintea Domnului ISUS (Ioan 16;7)
    d-DUHUL SFINT vorbeste TOT CE VA FI AUZIT dela Dumnezeu(Ioan 16;13) si nu dela El sau DELA PROOROC.
    e-DUHUL SFINT il PROSLAVESTE PE ISUS si NU PE OAMENI(Ioan 16;14)
    Sint foarte multe atribute ale Duhului Sfint ,dar ma opresc aici.

    Marcele..Datorita ACESTEI AFIRMATII PE CARE TI-AI INSUSIT-O SI TU -ca atitia altii- FARA SUPORT BIBLIC-
    adunarile AU AJUNS IN STAREA INCARE SINT- pentru-ca DUHUL SFINT A FOST OPRIT,SCOS AFARA(vezi comments fr.Lascau) implinindu-se DIN PRISOSINTA cuvintele „Cind nu este nicio descoperire dumnezeiasca,poporul este fara friu”( Prov.29;18).

    -ESTE O RASTALMACIRE A SCRIPTURII

   • Marcel Dogar zice:

    @Drago
    cred că m-ai înţeles greşit, dar nu vreau să lungesc argumentările, pentru că nu suntem la subiect (ne aflăm pe tema „Nicki Pop a recunoscut”). Poate deschide fratele Petrică pe blogul lui tema aceasta, atunci ne vom mai putea împărtăşi.

   • DRAGO zice:

    Marcel,
    Te-am inteles FOARTE BINE dar TE-AM VAZUT „USOR” PE CINTARUL LUI DUMNEZEU..
    Ce ma intrigat ,simtind CUM SE INTARITA DUHUL IN MINE a fost CA NU SE RESPECTA CUVINTUL LUI DUMNEZE -AD LITERAM-CIND SE FACE APEL LA CITATELE DIN BIBLIE, cu atit mai mult fiind vorba despre DUHUL SFINT,
    …DUHUL CU CARE A LUCRAT DUMNEZEU LA CREATIE
    ..DUHUL PRIN CARE LUCREAZA DUMNEZEU SI-N PREZENT
    ….DUHUL CARE LA INVIAT PE ISUS
    …DUHUL CARE MA SALVAT SI MA TRANSFORMAT PE MINE,PE TINE SI ATITIA ALTII….
    ..DUHUL CARE DA VIATA
    ..DUHUL CARE NE PREGATESTE PENTRU RAPIRE
    ……….
    IN TOATE ACTIUNILE ACESTEA-SI ALTELE- DUHUL SFINT -care este DUMNEZEU .. A FOST SAU ESTE SUPUS OMULUI…..????

    CONSIDER CA PENTRU A „SCRIE ” un verset din Biblie-INTOCMAI CUM A FOST PUS DE DUMNEZEU- NU ESTE NEVOIE DE UN NOU BLOG…

    ATENTIE!!!!
    „..Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; DAR HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFINT NU LE VAFI IERTATA…oricine va vorbi impotriva DUHULUI SFINT,NU VA FI IERTAT NICI IN VEACUL ACESTA,NICI IN VEACUL VIITOR.”(Mat.12;32,32)
    GOD BLESS YOU!

    PS.. GOD BLESS YOU, Br. VASILICA – ca ai postat commentul meu anterior-pentru fr.Marcel- desi aveam INDOIELI, ..dar MARTURISESC INAINTEA LUI DUMNEZEU CA AM ZIS;

    DOAMNE DUMNEZEULE PINA CIND VEI MAI INGADUI ACESTE -LUARI IN DESERT A DUHULUI TAU CEL SFINT- SI ACESTE EREZII CARE DUC IN RATACIRE POPORUL.
    Daca mesajul trimis spre postare A FOST INSPIRAT PRIN DUHUL TAU CEL SFINT atunci dami posibilitatea SA-L VAD POSTAT PENTRU PROSLAVIREA NUMELUI TAU. AMIN!

    In consecinta Fr.Vasilica,Fr.Lascau.Fr. Ionescu.Fr. Valer B. SI ALTI FRATI PE CARE „II SIMT SII VAD PRIN DUHUL” RIDICATI-VA ,IMBRACATI-VA CU ARMATURA LUI DUMNEZEU(Efes.6:11,17) si LA LUPTA IMPOTRIVA ORICAREI FEL DE MINCIUNA.. CACI DOMNUL ESTE CU NOI SI VOM FI MAI MULT DECIT BIRUITORI. AMIN!

   • Marcel Dogar zice:

    @DRAGO
    Dragă DRAGO, chiar dacă voi fi cam ironic, (încerc cam de pe la vârsta de 18-20 de ani să nu mai fiu – dar nu-mi reuşeşte întotdeauna), te rog să nu te superi pe mine, că tu mie îmi eşti drag (ţi-ai ales un nume bun :-)).

    În primul rând vreau să te felicit că ai obţinut accesul la cântarul lui Dumnezeu şi că poţi şi interpreta ceea ce arată acest cântar, exact în modul în care EL ar face-o. Doresc neapărat să ţinem legătura, pentru că tu eşti cineva de care zilnic am nevoie disperată: să-mi spună cât cântăresc pe cântarul Domnului.

    Apoi te înţeleg că ţi se „întărâtă” duhul în tine când nu se citează ad-literam Cuvântul Domnului, dar nu uita, acest duh, care se întărâtă, este al tău, nicidecum Duhul Lui, aşa că nu ştiu dacă face bine sau nu.

    Mai departe, vreau să-ţi spun că nici eu nu cred că e nevoie de un nou blog pentru a „scrie” un verset din Biblie „INTOCMAI CUM A FOST PUS DE DUMNEZEU” (într-o anumită traducere a unei copii a scrierii originale insuflate de EL) şi nici pentru a numi referinţa corectă a versetelor citate „întocmai” (”DUHURILE PROOROCILOR SINT SUPUSE PROOROCILOR”(1 Cor.14,15)” – la mine asta scrie în 1Cor. 14,32), ci pentru a DEZBATE o temă care e de interes şi folos real.

    Care crezi că ar fi amploarea (şi de aici sper să fi terminat cu ironia 😉 ) postărilor, a comentariilor, a părerilor şi dezbaterilor, dacă ne-am porni la o discuţie pe această temă? Eu cred că ar fi mare – eu, cel puţin, aş avea de comentat multe din afirmaţiile tale – şi eu la asta m-am referit. Trebuie să mă abţin, pentru că nu vreau să folosim abuziv acest blog.

    Vreau să-ţi mai spun doar două aspecte legate de acest subiect (aici):

    1. Chiar dacă citatul nu a fost corect – nu era intenţionat ca şi citat, chiar dacă era în ghlilmele -, el nu ştirbeşte şi nu deformează nimic din înţelegerea MEA asupra acestui lucru. Cu alte cuvinte dacă citesc citatul tău, cel corect, eu înţeleg acelaşi lucru.
    Nu contest faptul că sunt „uşor” pe cântarul Domnului, sunt şi pe al meu, dar cu siguranţă nu din motivul presupus de tine.

    2. Eu tânjesc cu adevărat după Duhul Sfânt, „lâncezesc”, mă topesc, îl implor, îl doresc şi i-aş da voie să lucreze cu „toată” puterea (am obiceiul să spun „dar aşa încât să nu ne distrugă”), nu-l opresc în lucrare cu nici un chip şi sunt foarte liber în ce priveşte manifestările şi darurile LUI (nu cunosc conceptele tale, dar poate tu m-ai cataloga chiar „extrem” de liber – cred că se poate şi dansa în Duhul Sfânt), deci nu l-aş îngrădi absolut deloc, nici nu l-aş „stinge”!
    Ei dar aici am dat de o altă problemă, că doar (după afirmaţiile tale) eu nu pot nici să-L îngrădesc, nici să-L sting – Biblia însă ne spune altceva.

    Observi? Mi se pare că n-am spus decât o infimă parte din câte aş avea să-ţi zic şi uite cât s-a făcut… IERTARE, VASILICĂ!

    La „recitire” DRAGO-ul meu :-)!

  • Dragă Alex
   Toată confuzia porneşte de la afirmaţia: „Noi avem Duhul Sfânt” pentru că ea nu este adevărată. Noi nu-L putem deţine. Ne poate avea El pe noi, eventual. În toată istoria umanităţii oamenii au încercat să fie Dumnezeu, saul să-L folosească pe Dumnezeu. Ceea ce deosebeşte creştinismul de păgânism, este tocmai lucrul acesta. Creştinul caută să facă voia lui Dumnezeu, devenind robul lui Dumnezeu; pe când păgânul caută ca Dumnezeu să facă voia sa, încercând să-l facă pe Dumnezeu robul lui.
   Trebuie să fim sinceri, există multe instincte păgâne în relaşia noastră cu Dumnezeu Duhul Sfânt. Credem că-L de ţinem, şi vrem să-L ţinem în control. Programele, ordinea noastră din biserici, este mereu o frică să nu scăpăm lucrurile de sub controlul nostru. Duhul Sfânt cred că ar trebui să aibă controlul nostru. La revărsarea Lui la Rusalii totul a scăpat de sub control. Uncenicii arătau ca nişte oameni beţi. Nu mai făceau ceea ce doreau ei, ci ceea ce Duhul le dădea de făcut.
   Marire treziri spirituale americane erau numite: „messy revivals” tocmai pentru că Duhul lui Dumnezeu a preluat volanul. La o astfel de lipsă de control mă refeream în comentariul meu.
   Blessings!

   • DRAGO zice:

    @Marcel,
    Vreau sa te asigur ca nu sint suparat pe tine,din contra chiar mi-au placut mesajele tale ,asa cum dealtfel am mai afirmat anterior.
    Mi-a placut si ma facut sa zimbesc-abilitatea, finetea si chiar „ironia”- cu care ai incercat sa;
    -ma „abati” catre NP-in primul mesaj_( BDW te asigur personal ca NU AM NIMIC CU NP ca persoana dar NU POT AGREA CU COMPORTAMENTUL LUI -IN LUMINA BIBLIEI- FATA DE POPOR ,ATIT IN TRECUT CIT SI IN PREZENT)
    – imi atribui o calitate speciala”..de acces la cintarul lui Dumnezeu ..si ca pot interpreta ceeace arata acest cintar,exact in modul in care El ar face-o”
    . Dragul meu,in viziunea mea „cintarul lui Dumnezeu ” reprezinta BIBLIA IN TOTALITATE iar „greutatile ” sint
    – Cuvintele lui Dumnezeu (pe un taler) care sint -incercate de
    7 ori
    – Fiecare persoana(luata individual) pe celalalt taler
    ASA CA
    Si Tu personal ai acces la acest cintar,te poti cintari in fiecare moment si -ti POTI CUNOASTE PROPRIA GREUTATE.
    Nu stiu daca IMPARTASESTI aceasta OPINIE , dar la ora actuala-ACEASTA ESTE OPINIA MEA datorita expierentelor ce le-am avut cu Domnul pina in prezent.

    Referitor la DEZBATEREA cu privire la ROLUL DUHULUI SFINT etc. fr.Vasilica a DESCHIS deja O ALTA SECTIUNE a blogului sau ,prezentindul pe Fr.P.Lascau la Conventia dela Atlanta.
    Detin un material pe tema aceasta si cred ca il voi posta -pentru dezbatere,fiind de actualitate.
    GOD BLESS YOU!

   • DRAGO zice:

    @ ERATA la Marcel post 11/18/10 5:33 am
    – In loc de „Fiecare persoana (luata individual)
    Se va citi -Credinta si faptele fiecarei persoane (luata individual) pe celalalt taler

 70. George W.Galis zice:

  Vorbind de „Calul Troian”, ma gandesc la cel din bibliotecile fratilor pastori, cata
  literatura teologica Baptista-Calvinista ocupa locul in rafturi? Pentruca in USA
  80% din literatura teologica este de factura Baptista-Calvinista.

  • Gabi Bogdan zice:

   Frate George, daca nu exista ereticii de Calvin si Luter, nu existau puritanii, si anabaptistii, si metodistii, si in special babtistii aia morti care nu au duhul si din care noi ne-am nascut in mare parte..Ma exaspereaza de-a dreptul sa vad aroganta penticostalistilor( cult din care fac parte) care cred ca noi am inventat mersul la biserica si noi am inventat „Duhul Sfint. Frate George, daca ai citii o istorie a crestinismului, roadele Duhului sfint au existat intodeauna, si inainte de Azuza. Din ce cauza vedeti mai multe carti scrise de baptisti, este ptr. ca babtisti au o istorie mult mai lunga decit noi si au o multime de giganti care au scris opere de mare valoare si care au dus greul de-a lungul multor secole ca sa ajunga credinta la noi , ca noi acuma, sa ne putem ridica nasul in sus plin de aroganta. Biblia ne spune sa ne uitam la inaintasi nostrii si sa le vedem felul de traire si sa le urmam exemplul. Ca poate inaintasii acestia nu au fost puri din pucnt de vedere penticostalist, asta nu ar trebui sa ne impiedice sa luam ce vedem ca a fost bun din experienta si teologia lor.Inca astept un raspuns de pe” frontul de vest” sa vad daca personajele enumerate de mine intr-un post de mai sus(noiembrie 13 , 10:3) sint considerati eretici .Deocamdata aud o tacere asurzitoare.Si inca ceva, as spune „God Bless” dar vad ca de cele ai multe ori expresia este folosita imediat dupa ce o lovitura de „ciocan la cap” a fost aplicat.In loc sa spunem ” take this if you can” spunem God Bless. Rezultatul trairii in biserica , ne obisnuim cu clisee si nu ne mai gindim ce spunem.Taking the Lord’s name in vain….I include myself in this

   • Dragă Gabi
    Nu ştiu de ce te supără că am dorit binecuvântări cuiva. Nu am dat cu ciocanul în capul nimănui. Ar fi bine să-ţi analizezi postările tale şi eventual să ceri şi părerile altora, să vezi că ele lovesc dfoarte des în cineva. Dar, întotdeauna simţim numai ceea ce încasăm.
    Oricum, eu nu vreau să mă bat cu nimeni. Mai ales cu tine. Calviniştii nu-şi pot pierde mântuirea, aşa că o luptă cu ei este foarte inegală.

   • Adrian Vlad zice:

    @Gabi Bogdan. Înainte de a băga mâna în geanta ta cu arsenal ca să îţi spui punctul de vedere ar fi bine să citeşti şi să re-citeşti postul cuiva.
    1.) Unde în postul fr. George W. Galis vezi tu că vorbeşte despre eretici sau de Calvin sau Luther?
    2.) Unde vezi tu în postul dânsului o aroganţă care să te ducă la exasperare.
    Comentariul fr. Galis aduce la lumină un adevăr fundamental, „trist şi adevărat”. Înainte de a face comparaţii între mişcări, culte, confesiuni, tradiţii, ideologii, teologii, ş.a.m.d. ar fi bine să îţi cunoşti propria mişcare şi teologie. Faptul că citim în mod necritic alte cărţi nu este o virtute. Dar ca să citesc cu un spirit critic (adică să analizezi o idee din toate unghiurile) ai nevoie de un fundament solid şi un standard propriu după care judeci alte lucruri.
    Mai mult dacă 80% din cărţile citite de liderii noştri sunt reformate înseamnă că noi ne construim o teologie penticostală (în mod conştient sau inconştient) cu instrumentele ce nu ni se potrivesc întocmai. Ar fi bine ca mai întâi de toate să ne construim propria teologie cu instrumente ce ni se potrivesc şi apoi să citim cu un spirit reflective şi critic alte teologii.
    Aici nu e vorba despre aroganţă Penticostală. Stai liniştit aroganţa există în orice cerc religios. Aici vorbim despre o serioasă motivare ca să fim mai atenţi ce citim, cum citim şi cât citim alte doctrini (mai ales dacă nu suntem stabili pe doctrina noastră). Spre exemplu, dacă biblioteca ta are 1000 de cărţi scrise de autori Reformaţi (printre care şi cesaţionişti) iar într-un colţ ai 10 cărţi penticostale (şi alea probabil scrise tot sub influenţa unei cărţi reformate) la ce să mă aştept? Şi acum să-ţi dau un exemplu din propria viaţă. Eram student la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti şi studiam „teologia sistematică”. Ce carte crezi că am studiat? Teologia Creştină a lui Erickson…care dă-mi voie să spun este diferită în multe aspecte de teologia Penticostală. Nu zic să nu o studiem şi pe aia însă pentru un tânăr de 20 de ani nu cred că este cel mai înţelept să predai dintr-o astfel de carte mai ales când el sau ea nu e bine înrădăcinat în propria teologie.
    Şi dacă veni vorba despre Wayne Grudem (l-ai citat într-un alt comentariu mai sus) dă-mi voie să spun că el este un simpatizant al mişcării carismatice şi chiar al mişcării Vineyard. Ori din câte îmi dau seama tu nu prea eşti de acord nici cu prima şi nici cu a doua. Atunci de ce îl mai aminteşti?

   • DRAGO zice:

    @Gabi B.
    Eu am hotarit sa TE LAS IN PACE -cu atit mai mult CA NU TE CUNOSC PERSONAL ….dar
    IATA CA DUMNEZEU NU TE LASA IN PACE- CACI TE CONOASTE IN TOATE MADULARELE SI INCHEIETURILE TALE- si care ADEVERESTE despre TINE ca;
    „PINA IN PREZENT TU AI INDEPLINIT NUMAI, PREVEDERILE SCRISE LA – Ioan 10:1”
    Daca ai ceva DE COMENTAT spunei lui Dumnezeu.
    DOMNUL SA AIBA MILA DE FIECARE. AMIN!

   • Gabi B.

    „poate inaintasii acestia,nu au fost puri din punct de vedere pen-
    ticostalist,asta nu trebuie sa ne impiedice sa luam ce a fost bun
    din exp.si teologia lor…” iar eu la asta nu pot sa spun decat AMIN

    1Tes.5-21:Cercetati toate lucrurile,si pastrati ce este bun.

    …..noi penticostalii,sa nu ne laudam prea mult,caci adeseori fra-
    tii baptisti si altii nu vad ca sintem ceeace pretindem.
    Multumim lui D-zeu pentru revarsarea Duhului Sfint,ca si o
    binecuvintata „ploaie tirzie” dar sa raminem intr-o stare de umi
    linta,continuind sa ne rugam,pentru-ca roada Duhului sa fie o
    dovada ca El locuieste in noi !

    In ce priveste a cerceta experientele altora,cu multi ani in urma
    un frate dela tara spunea:”albina gaseste miere si intr-o urzica”
    (mi se pare nepotrivit sa compar pe cineva cu aceasta planta dar
    nu aceasta este intentia mea…..)

    Fi-ti Binecuvintat !

   • gabi bogdan zice:

    Fr. Lascau a response to the post below: I heard ca se „ascut sabile” so i decided to launch a preemptive strike. But i guess there were no „sabii” on the other side. Oops! A la George Bush. Thanks for the advice. Gabi
    2 timotei 2:24

 71. Romel zice:

  Daca spui cuiva ca este adormit se supara,dar toti vor TREZIRI SPIRITUALE.Ma gindesc ca trezirile nu vin pina nu ne recunoastem intradevar ca am adormit si sa acceptam ca vina e a noastra Citeam intro revista de Brad Pitt Spunea el ca a fost la a Cristian Rivaval si sa simtit foarte bine,dar cind a fost dupa aceia la a Rock Rivaval a observat ca simte acelasi lucru.Nu ne da de gindit asa ceva.

 72. George W.Galis zice:

  Draga Gabi Bogdan, fiind in USA de 40 de ani mi-am format o biblioteca la ora
  actuala foarte voluminoasa. La inceput am cautat in book store literatura teolo-
  gica penticostala, dar un prieten american mi-a spus degeaba cauti noi suntem
  saraci in privinta aceasta. In trecerea timpului cand mai multi pastori au venit in
  USA la studii si sa slujeasca in diferite biserici sau chiar in vizita mi-au cerut litera-
  tura teologica pentru ei personal, si chiar Trandafir Sandru fondatorul ITP-ului, in
  1978 a cumparat pentru biblioteca Institutului material-cursuri dela Moody Bible
  Institut din Chicago, seturi intregi de multi volume comentari. Am fi nedrepti sa
  ne folosim de sculele altora si pe urma sa ii criticam. Daca ajungi vreodata in vizita
  in Chicago va fac invitatia sa-mi vedeti si sa-mi inspectati biblioteca. Cu multa
  dragoste frateasca.

  • gabi bogdan zice:

   Frate George , Imi pare rau ptr.tonul taios pe care l-am folosit. A fost in Contextul „calului troian ” de mai de sus. Am interpretat gresit ce ati scris in postul dumneavastra. Imi cer iertare, a fost greseala mea.
   Frate Petrica, la capitolul binecuvintari, a fost o critica la persoana mea in primul rind, am folosit God Bless fara sa ma gindesc la ce spun de multe ori; un timp , nou fiind in America, foloseam ” o my God” sau „Jesus” ptr. orice. By the way, nu sint calvinist, sint un penticostal la care ai place literatura reformata poate un pic prea mult. God bless you. And i mean it.

   • gabi bogdan zice:

    Frate George Galis, am urmat sfatul fr. Petrica si un prieten ma ajutat sa pun numele impreuna cu persoana, Inca o data, va rog sa ma iertati. Gabi Bogdan.

 73. Magdalena zice:

  Dumnezeu totdeauna lucreza cu oameni care indeplinesc
  conditiile Lui ; si , NUMAI cand si cum le indeplinesc !
  Orice vizita Divina v-a fi limitata or extinsa cu aceiasi masura cu
  care conditiile Lui au fost indeplinite.
  Prima conditie imperativa, este unitatea in gandire a persoanelor
  care anticipeaza si „ard’ dupa Vizita Divina. Ps 133.
  Pentru ca L-am ignorat si oprit pe Duhul Sfant, in multe ocazii si
  in multe feluri, noi ne impiedicam de noi insine, si unul de altul,
  ca si niste oameni, spiritual legati la ochi .

 74. viorel chis zice:

  Daca cineva pretinde ca detine DUHUL SFINT atunci el detine roada Duhului Sfint cu calitatile sale;”22Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,
  23blîndeţa, înfrînarea poftelor. „Si astfel de persoane devin noi personalitati si nici ca mai traiesc prin puterea firii si nu fac voia firii!Deci ;24Cei ce sînt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pămîntească împreună cu patimile şi poftele ei.
  25Dacă trăim Duhul, să şi umblăm prin Duhul.”
  Oare se intimpla acest lucru?Sau traim in pretentii si autoamagire?

 75. Magdalena zice:

  Cantarea antica : Doi sau trei in Sfantu-ti Nume, cand se vor uni,
  In mijlocul lor Tu, Insuti – Spus-ai ca vei fi.
  Dezidenta nu o promovez,
  dar un grup unit in Duhul Sfant a Lui Dumnezeu,
  cu o inima si-un gand, in anticipare si cu dorinta la absolut,
  este vital trairii in partasie.

  Ex: sunt o celula a unei maini, picior, ochi , etc .. a Trupului.
  Langa celelalte celule, daca-mi stiu madularul in care sunt asezat,
  ma voi contopi in Voia Stapanului, ca reciproc, in dependenta mutuala
  sa indeplinesc datoria de slujire in folosul aproapelui, ca asa eu sa traiesc.

 76. Gabi Bogdan zice:

  Adrian Vlad ,nu am realizat cine este fratele Galis , si ai dreptate, for some reason I was a little ” trigger happy” taking my frustrations on the wrong person. Miscarea charismatica este foarte diversa si dezorganizata . Am mentionat citiva eretici( cel putin asa ai consider eu) intr-un post recent. Dar am o intrebare ptr. tine, este un oxymoron sa fi penticostal si reformat in acelasi timp? Nu inteleg din ce cauza este aceasta frica, de invataturile reformate in cercurile penticostale. Invatatura bisericii sa bazat mult mai mult pe Augustin decit pe Palegius , cel putin pina acum 200 de ani cind existentialismul lui Kierkegaard a inceput sa intre si in seminarile crestine. Drept sa iti spun, generatia parintilor mei tot timpul ne spunea ca ” aveti grija, nu va jucati ca noi sintem ALESII Domnului, nu facem ce vrem.
  Nu crezi ca doctrina penticostala este ( for the most part) destul de asemanatoare cu cea baptista? Cu exceptia invataturii despre darurile Duhului Sfint. Poate si din cauza asta nu cred ca s-a simtit nevoia ca Penticostalii sa aiba o teologie a lor .

  • Adrian Vlad zice:

   Gabi Bogdan, mai toate mişcările protestane sunt diverse. Cât despre dezorganizare nu ştiu ce să zic. Dacă sunt prea organizate afirmăm „that they are too controlling”. Dacă nu „prea să bagă” atunci afirmăm că sunt dezorganizate. Aşadar nu ştiu cum ar fi mai bine. Să ne întoarcem la Ortodocşi? Dar stai că şi ei au avut o schismă (vezi Oastea Domnului).
   Cât despre eretici…hmmm…aş spune eu că trebuie să avem grijă când folosim un cuvânt aşa puternic. Cât de mult ai studiat doctrina lor ca să ajungi la o astfel de concluzie? Mai mult, crezi că mântuirea stă neapărat în a avea o doctrină impecabilă? Îţi garantez că sunt mulţi creştini care la capitolul doctrinei nu sunt tocmai „kosher” (if you know what I mean)…În legătură cu practicile lor, da am şi eu o oarecare frustrare dar uneori stau şi mă gândesc daca anumite practici nu ţin mai mult de cultură. Ai citit despre anumite practici de la Azusa? Îţi garantez că noi penticostalii nu am agrea cu unele practici şi totuşi Dumnezeu lucrează. Ce vreau să spun… uneori indigenizarea unei mişcări influenţează formele de manifestare. Nu zic că orice manifestare e biblică dar până la urmă Duhul lui Dumnezeu lucrează şi vorbeşte mai mult decât ceea ce avem în Scriptură…ÎNSĂ întotdeauna va fi scriptural! Nu trebuie să găsesc un precedent biblic ca să afirm dacă o lucrare este bună sau rea. Că dacă o luăm aşa multe lucruri ce le facem şi noi nu sunt „biblice” (stăruinţa ca de exemplu mai ales formele de stăruinţă) De aceea pentru a discerne o lucrare e nevoie de trei părţi:
   1.) Duhul Sfânt
   2.) Scriptura
   3.) Comunitatea care asigură un context adecvat.
   Dacă una lipseşte multe probleme apar.
   În legătură cu întrebarea ta este un oxymoron să fi penticostal şi reformat (în totalitate) deoarece în esenţă, în teologia penticostală a existat dintotdeauna gândul că Dumnezeu în dreptatea şi dragostea Sa oferă tuturora o şansă de pocăinţă. Mântuirea în gândirea Penticostală este sinergistă…adică există o strânsă colaborare între om şi Dumnezeu. Altfel cum explici Evrei 6…?

   „Căci cei ce au fost luminaţi odată, şi au gustat darul ceresc, şi s’au făcut părtaşi Duhului Sfînt, şi au gustat Cuvîntul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor şi care totuşi au căzut, este cu neputinţă să fie înoiţi iarăş, şi aduşi la pocăinţă, fiindcă ei răstignesc din nou pentru ei, pe Fiul lui Dumnezeu, şi -L dau să fie batjocorit.”

   Acesta ar fi un prim exemplu dar discuţia aceasta ar fi prea lungă şi elaborată şi nu cred că scopul comentariului este să te lămuresc.
   Îmi pare rău să-ţi spun dar O RAMURĂ a bisericii creştine (nu toate) s-a bazat mai mult pe învăţătura augustiniană. Ortodocşii nu îl agreează DELOC! Şi înainte de existenţialismul Kierkegaardian a existat doctrina Wesleyniană care nu ar fi agreat prea mult cu Calvin.
   And lastly ca unul care am studiat teologia Ortodoxă cât de cât (Lossky, Timothy Kallistos Ware, Dumitru Stăniloaie, şi alţii) îmi pare rău să îţi spun că în ce priveşte pneumatologia (Doctrina Duhului Sfânt) avem mai multe lucruri în comun cu Ortodocşii decât cu Baptiştii (cel puţin la nivel de teologie). Că dacă e să o luăm în practică cred că suntem „more Baptistic Pentecostals than Pentecostals” şi uneori mai mult spre baptişti punct. Fr. Bogdan, vreau să precizez un lucru. În ce mă priveşte eu nu am nimic cu fr. Baptişti sau chiar Ortodocşi. Aici analizăm doctrine, teologii, etc…Eu unul predic la baptişti ori de cîte ori am ocazia (şi aş merge şi la Ortodocşi dacă m-ar chema!). Însă a fi bine înrădăcinat în propria doctrină şi aţi cunoaşte identitatea este o virtute şi nu un moft intelectual.

  • Dragă Bogdan
   Spaţiul acestor comentarii trebuie să fie scurt. Şi cred că e bine aşa.
   Vreau doar să-ţi spun că de la Augustin avem bazele primei petale din TULIP-ul lui Calvin. Pelagius a condamnat lipsa de sfinţenie a creştinilor din Roma. Reacţionând la acuzaţiile lui Pelagius, Augustin a argumentat că nici nu poţi trăi în sfinţenie, deoarece căderea omului în păcat a fost o catastrofă atât de mare că el este cu totul incapabil nu doar să se mântuiască dar nici să răspundă chemării divine şi nici să trăiască în sfinţenie. Augustin a pus bazele ideii de „depravare totală” a fiinţei umane. Luther a fost călugăr augustinian, aşa că a preluat ideea lui Augustin şi ea a fost apoi expusă teologic de Calvin.
   Cât priveşte Pelagius, el a fost declarat eretic pentru că a sărit calul şi el în direcţia opusă. Recent se pare că ideile lui Pelagius se află sub scrutinul teologilor şi s-ar putea să aflăm că el nu era chiar atât de eretic pe cât l-au deschis duşmanii lui, care i-au ars cărţile: Ceea ce ştim despre el se găseşte mai degrabă în scrierile duşmanilor lui.
   Cesaţionismul reformat, cu care noi penticostalii suntem în cel mai mare conflic, s-a născut din conflictul dintre catolici şi reformaţi în legătură cu minunile divine.
   Nu am făcut nici o exagerare atunci când am spus că nu poate exista un penticostal calvinist. Ori eşti una, ori alta.

   • Gabi Bogdan zice:

    Frate Lascau dar exista. De examplu John Piper, A reformed pastor, Eu l-am auzit cind a spus ca a cerut Domnului de citeva ori darul vorbirii in limbi. Wayne Grudam is a carismatic reformed. De fapt Paul Negrut , in prefata la ” Teologie sistematica, de Wayne Grudam ” il critica pe acesta din urma ca crede in darul profetiei. Matt Chandler, Josh Harris, Mahaney, sint toti de orientare reformata. Paul Washer, este botezat cu Duhul Sfint, eu l-am auzit cind a marturisit, si organizatia lui Heart Cry, are cred, 30 de misionari in Romania, in special in rindul tiganilor. Ca sa il chemam eretic, cum a facut un frate intrun post de mai sus nu cred ca e crestineste. Cititi biografia lui .Stiu ca frica de „calvinisti” in rindurile pastorilor Romani, este datorita faptului ca aveti anumiti frati in biserici, si eu i-am intilnit si pe aici, care sint dusi in extreme ,datorita neintelegerii corecte a anumitor doctrine, cum de fapt se intimpla in fiecare denominatiune crestina, ii avem si noi si la noi la penticostali cu gramada.
    Daca aveti timp, cititi sistematica lui Grudam, am citeva translatii in romaneste , daca o doriti pot sa va trimit o copie, poate o sa puteti intelege mai bine aceasta miscare, numita de unii ” young, restless and reformed” . Shi aveti dreptate, calvinist penticostal nu exista, daca aplicam definitia calvinismul clasic.
    Shi dupa cite stiu , conflictul dintre reformati si catolici nu a fost datorita minunilor divine, ci a fost in jurul doctrinelor harului, Sola fide pe de o parte si har plus sacramente de partea cealata.
    Sper ca si penticostalii sa fim de partea reformatilor cel putin la cea mai de baza doctrina crestina. Despre cesationism nu stiu pre multe, da o sa ma informez.Problema e ca inafara de doctrina Duhului Sfint, alte doctrine de baza nu sau prea predicat in biserica noastra, cu toate ca noi avem vreo 30 de „predicatori” pe aici, asha ca nu prea stiu ce cred ca si penticostal roman , stiu ce cred ca un supralapsarianist reformed pentecostal( say that 10 times in a row). Gabi

   • Adrian Vlad zice:

    @Gabi Bogdan: Cine a afirmat că Paul Washer sau alţii ca el sunt eretici? Te rog să îmi arăţi. Apoi, am şi eu o întrebare scurtă pentru tine: În biblioteca ta câte cărţi reformate ai? Ai citit şi tu cât de cât cărţi scrise de Penticotali ca de exemplu: Frank Macchia, the Menzies familz, Steven J. Land, Kenneth Archer, French Arrington, etc?

  • Gabriel zice:

   „Nu crezi ca doctrina penticostala este ( for the most part) destul de asemanatoare cu cea baptista? Cu exceptia invataturii despre darurile Duhului Sfint. Poate si din cauza asta nu cred ca s-a simtit nevoia ca Penticostalii sa aiba o teologie a lor .”

   Am luat acest pasaj pentru ca necesita o lamurire.
   Penticostalii au o teologie proprie si diferita de cea a baptistilor!
   Iti recomand o scurta prezentare a asemanarilor si deosebirile dintre cele doua grupari daca nu le cunosti inca:
   http://www.moldovacrestina.net/biserici/diferenta-bisericile-penticostale-si-baptiste/
   Este adevarat ca avem multe puncte comune in doctrina, dar sunt si unele deosebiri majore si esentiale.

 77. George W.Galis zice:

  Gabi Bogdan, am vazut caci nu mai inteles, te-am iertat si ramanem colaboratori in
  continuare. GWG.

 78. Mormon theologian Sterling M. McMurrin stated “The theology of Mormonism is completely Pelagian”, i.e., Mormons do not believe in original sin.[30]

  • Daniel.
   Pelagius n-a negat păcatul originar. A redus la minim urmările lui, limitându-le doar la Adam (dacă dăm crezare duşmanilor lui, pentru că nu avem lucrările lui, ele fiind arse).
   Se ardeau dosare şi în alte vremuri…

 79. Gabi Bogdan zice:

  @Adrian Vlad
  citat”MacArthur (un cesaţionist înverşunat), Piper, Paul Washer, etc. Chiar ieri am avut o discuţie cu un tânăr care susţinea sus şi tare poziţia “High-Calvinism”. Întrebarea mea este: ce să facem în astfel de cazuri? Care ar fi soluţia sau paşii spre îndreptare?”Inchei citatul. Poate am inteles gresit, dar cind ceri ajutor ca sa aduci unii tineri inapoi pe calea cea dreapta, ce era sa cred? . Macarthur ,he does not like pentecostals so i dont like him. I use his web site , he has a bunch of good material.And it is free.Piper predica cite odata despre Tulip. Paul Washer, ( el a citat doi armenieni ca fiind influente in viata lui si in stilul de predica, Wesley si Ravenhill)am ascultat fiecare predica a lui care exista pe net ( citeva sute cred) , nu inteleg ce va sperie asa de tare. Are mai multi misionari in Romania decit toate bisericile romanesti din America. Eu ai stiu biografia, wikipidia cred are ceva informatii despre el . Faimoasa lui predica , ” Mesaj socant” ar trebui ascultata de fiecare tinar roman din America. Intrebare , a-ti descuraja tinerii din biserica dumneavoastra sa citeasca carti de Spurgeon? Este calvinismul(not of the hyper kind) part of the main stream in your opinion? Dar ortodoxismul romanesc si catolicismul?
  Sa va dau un raspuns la intrebarea dumneavoastra, eu am o regula, prima data clasicii, nu am destul timp sa imi pierd timpul cu scrieri that ” did not survive the test of time” . Am si citeva exceptii, Packard , Piper, Ted Tripp. Si sa fiu cinstit 60% din cartile mele , sint reformate , dar in ultimii trei ani cred ca singurii autori „nereformati” pe care i-am cumparat au fost Tozer( love that guy, they say you might not be saved if you dont read Tozer) si C.S. Lewis.My audio book file, is 90% reformed. Cit despre doctrina penticostala , am invatat mult de la Fratele Ezechel Suciu , Fratele Brincovan si de la Fratele Macoveciuc . Cit despre penticostalistii americani contemporani…. i dont know, not sure what to think, some are good, some are waaay out there.
  God Bless you.

  • Adrian Vlad zice:

   @Gabi Bogdan: cred că ai înţeles greşit. În primul rând voi susţine că a fi Penticostal Calvinist este o anomalie şi vorba românului „Domnule nu puşcă”. Aşadar cred că este nevoie de corectare din punctul meu de vedere. Apoi referitor la cele spuse de tine „nu am destul timp sa imi pierd timpul cu scrieri that did not survive the test of time”, de ce nu începi cu scrierile patristice (a părinţilor bisericeşti)? They survived the test of time… This just shows us your own bias…

  • Ilie zice:

   @ G.B Ai invatat de la 3 frati si ai ignorat o multime de aceia nu stiai ca a vinde pe frati inseamna a vinde pe Isus A trebuit sa ti vina in ajutor Fr.Ionescu

 80. Gabi Bogdan zice:

  I never said i am not biased. Someday i will get to those ,too, God’s willing. And you are right, by the dogmatic definition of Calvinism and Penticostalism, they exclude each other.But i am trying to get over dogma and over divisions that separates the Body of Christ. My identity is pentecostal, true, but that does not stop me to learn and fellowship with Christians that see God from a different angle that i do. If I want to read a good book on eschatology or pneumatology, you bet , it has to be a penticostal, but if i want to read about the ‘Doctrines of Grace” ( what fascinates me at the moment) i go to the Reformers and Puritans.This is an advice i got from an old pastor.
  You are avoiding my questions…….

  • Ilie zice:

   @G. Bogdan Poti citi in toate cartile si sa studiezi din toate unghiurile Nu asta are importanta.Un verset e puternic.Stiu ca ai putina putere si ai pazit cuvintul meu.

 81. Pingback: România Evanghelică – 1 decembrie 2010 « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s