Rezumatul întâlnirii de la Brașov (009)

Confuzia

Moto: „Confusion now hath made his masterpiece!”
William Shakespeare

De ce nu a fost posibilă adoptarea unei declarații și semnarea ei de către păstori? O parte dintre păstorii prezenți au solicitat în mod individual să li se permită să semneze declarația (John Tipei, Mihai Dumitrașcu, Moise Ardelean și alții). În mod surprinzător, nici măcar în nume personal nu au fost lăsați să semneze această declarație!

De ce?

Unul dintre motive este confuzia care a fost întreținută de cei care au luat cuvântul împotriva declarației. Participanții au fost aruncați în ceață atunci când președintele le-a spus:

Care dintre păstori nu ați fost contactați de inspectorul de culte niciodată? Care din voi nu ați căzut sub incidența Legii 22 cu protocolul cu străinii?

Mesajul era simplu: dacă ai dat o notă de protocol, atunci poți să fii acuzat că ai colaborat cu Securitatea! Chiar și un păstor care nu a călcat în viața lui pe la Securitate era manipulat astfel să refuze semnarea declarației.

Pentru a îndepărta confuzia, este necesar să precizăm:

 1. Declarația nu spune nimic despre relația cu împuternicitul cultelor. Cum nici măcar NU s-a dat citire declarației în cadrul întrunirii de la Brașov, cei neavizați aveau motive să se îngrijoreze și să refuze semnarea ei.
 2. Diferența dintre Departamentul Cultelor şi Securitatea Statului este profundă: relația cu Departamentul Cultelor era legală, iar cea cu Securitatea era ocultă.
 3. Prin lege era stabilit cadrul de funcționare a Cultelor. Legea definea rolul împuternicitului care își avea cel mai adesea sediul în clădirea Consiliului Local. Niciun credincios nu poate fi acuzat pentru că a mers să discute cu împuternicitul. Era ceva asumat de Cult în momentul recunoașterii legale. Este o mare greșeală a pune pe același nivel relația cu Securitatea, instituția care cu o ură demonică s-a luptat să distrugă Biserica, făcând din slujitori ai Domnului vânzători de frați, asasinându-i moral pe cei mai dedicați conducători și promovându-i pe cei compromiși.

Vă reamintesc cum arăta un angajament de colaborare cu Securitatea:

„…voi culege informații despre persoane și fapte care îmi vor fi indicate și despre alte situaţii care le voi costata singur. Toate datele care le voi culege le voi scrie sub forma de note informative pe care le voi semna cu numele conspirativ… Sunt conştient de importanţa acestui angajament şi mă oblig să-l respect întru totul fără a divulga nimănui faptul că sprijin în acest mod organele de Securitate.”

  Am explicat pe larg și în carte, și în alte intervenții pe blog, că nu trebuie confundate declarațiile date sub anchetă, notele de protocol date de slujitori în conformitate cu cerințele legale, scrisorile oficiale sub formă de petiții și plângeri etc. și notele informative ale persoanelor care colaborau cu Securitatea Statului. Când un credincios semna un angajament de conspirativitate, primea un nume de cod, intra în case conspirative și dădea informații despre alți credincioși, această activitate era în mod evident o activitate necinstită. Cei care întrețin această confuzie o fac în mod conștient și nu din cele mai bune motive.

  Reclame
  Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

  17 răspunsuri la Rezumatul întâlnirii de la Brașov (009)

  1. Vaisamar zice:

   Ca titlu alternativ al acestei postări ar fi mers foarte bine şi „Dezinformarea”. Din păcate, neştiinţa oamenilor în acest domeniu (CNSAS, cadrul legal etc.) este speculată cu mult succes de oameni care „should know better”.

  2. wes zice:

   Si voi cei tineri ati colaborat facandu-va soimii patriei 🙂 pioneri 🙂 , utecisti 🙂 Si inca pioneri tot mai continuati sa fiti 🙂 in dorinta reformarii Cultului ! Asta o uitat sa v-o spuna !

   • Un pacatos zice:

    Copiii n-au discernamant!

   • Daniel vaduva zice:

    Domnule (Doamna sau domnisoara) de ce nu ai curajul sa iti dezvalui identitatea? Ai mai postat pe site, nu ai curajul sa stai in spatele afirmatiilor facute?
    Da noi am fost facuti soimi ai patriei sau pionieri sau utecisti dar nu ne-am facut noi, ci am fost facuti. Cei care au devenit informatori s-au facut singuri.
    Poti face diferenta?

  3. Pingback: Nota de protocol vs nota informativă « Istorie Evanghelica

  4. marius zice:

   ceea ce nu inteleg acesti „frati” este ca dupa alegeri vor fi si mai vulnerabili,”alesii” vor fi in atentia tuturor si tot mai multi vor dori sa afle cine sunt in realitate persoanele respective, mai ales ca sursele de informare sunt accesibile…degeaba vor mai „plange” atunci ca este denigrata imaginea cultului si toate celelalte „texte”…chiar daca castiga aceasta batalie,vor pierde razboiul…caci nimeni nu poate birui ADEVARUL

  5. Doru Dragan zice:

   Dacă pionierii patriei „doreau reformarea”,uteciştii tineri,u împlinit-o la revoluţie.Deci au fost împotrivitori nu colaboratori.Oricine doreşte o reformare pentru aflarea adevărului,este un pionier,când cei mai mulţi doresc să trăiască în minciuna întunericului şi se împotrivesc aflării adevărului.

  6. Csontos zice:

   Frate Vasilica, si toti cei ce vizitati acest blog (si altele),

   Dupa ce am urmarit in mare parte ce s-a scris si s-a comentat despre carte si situatia creata (e imposibil sa urmaresti totul), am sesizat urmatoarele: prezentari de situatie, argumente pro si contra, o multime, dar solutii foarte putine, sau nerealiste. Nu stiu, daca semnarea declaratiei ar fi rezolvat ceva (poate da, poate nu…), eventual s-ar fi inmultit pacatele, ca sa creasca si harul.
   Duminica, 14 noiembrie a.c. la ora de rugaciune, in biserica noastra din Hunedoara, am adus cauza aceasta inaintea Domnului, si am cerut un raspuns de la Domnul (nu de la oameni). raspunsul a fost: sa nu ne ingrijoram, caci Domnul isi va duce lucrarea la biruinta, iar vrajmasii lucrarii vor fi dati de rusine. Apoi mesajul divin a continuat: daca intr-adevar ne preocupa si ne doare situatia in care este Cultul nostru momentan, atunci sa stam, toti cei ce putem si dorim acest lucru, in post si rugaciune inaintea Domnului, pentru bunul mers al Lucrarii, si sa facem lucrul acesta cat mai multi, din tot Cultul. Am gasit cu cale, sa-ti scriu aceste randuri, frate Vasilica, daca poti s-o si postezi pe blog, ca vor citi multi, eu cred ca Domnul poate dezamorsa aceasta situatie tensionata din Cult. Cred ca nimeni nu vrea, ca situatia sa continue astfel la nesfarsit, sau rezultatul sa fie unul, care mai mult pagubeste, decat foloseste. De aceea , in urma acestui mesaj, PROVOC TOTI FRATII PENTICOSTALI, CARE AU ACEASTA SITUATIE PE INIMA, LA POST SI RUGACIUNE IN ZIUA DE JOI, 18 NOIEMBRIE A.C., ca Domnul sa lucreze cum vrea El. faca-se voia Lui in toate.

  7. Petru Laze zice:

   Frate Vasilica –Iuda Iscarioteanu s-a sprijinit pe Marii Preoti si pe Irod cind l-a vindut pe Cristos. In vremea noastra Irod (Ceausescu) a murit dar au ramas Marii Preoti care isi tin cuvintul fata de raposatul Iuda si de rudeniile lui care traiesc fie in Rominia fie in SUA. Cum aceste rudenii (pastori) ar putea sa semneze o simpla declaratie cu cel putin NU cind ei au protejat cu viata lor (security bodygard) pe fostul presedinte al cultului ( Pavel B) sa nu fie impuscat cind a vizitat SACRAMENTO in anul 1987. Martor ocular Petru Laze. Viata ne imparte fara sa vrem in doua tabere in tradatori si victime si lupta va continua pina la POCAINTA.

  8. ilie duma zice:

   Daca biserica si implicit slujitorii si toti membri ei nu pot fi ingenunchiati din exterior ,atunci de ce sa nu incercam din interiorul ei.
   Consider aceasta carte,Rascumpararea Memoriei, o alta „Evanghelie dupa Iuda”.!

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s