Rezumatul întâlnirii de la Brașov (010)

Cine controlează prezentul, controlează trecutul
și cine controlează trecutul controlează viitorul.
George Orwell

Cea mai mare surpriză a întâlnirii de la Brașov nu a fost modul în care s-a desfășurat ședința, nici rezultatul voturilor, ci dezvăluirea pe care președintele a făcut-o involuntar. În timpul dezbaterilor pe marginea declarației, unul dintre păstori i-a muștruluit pe conducătorii Cultului pentru că nu şi-au ținut promisiunea făcută la Timișoara, cu 4 ani în urmă. Încercând să se disculpe, președintele a citit o scrisoare primită recent de la CNSAS. Un paragraf din scrisoare mi-a atras atenția în mod special. CNSAS-ul îi comunica următoarele: [citez din memorie]

cu privire la solicitarea dumneavoastră de exclusivitate în cercetarea dosarelor penticostalilor, vă comunicăm că nu este conformă cu legea CNSAS.

Așadar, Cultul Penticostal a trimis o scrisoare către CNSAS în care cerea – contrar legii! – ca dosarele penticostalilor să nu mai fie accesibile și altor cercetători, decât „comisiei” care… nu va ajunge niciodată acolo.

Am reținut răspunsul CNSAS și, pentru a mă asigura că nu am înțeles greșit, am cerut președintelui Pavel Riviș Tipei să confirme dacă este adevărat că a făcut o asemenea solicitare. Răspunsul a fost pozitiv.

Suntem în punctul în care se încearcă confiscarea şi măsluirea istoriei. George Orwell a dezvăluit această preocupare astfel: cine controlează prezentul, face totul pentru a controla trecutul. Viitorul devine secundar în această ecuație. Am impresia că unii candidați au ca obiectiv câștigarea alegerilor nu pentru viziunea unui viitor mai bun, ci pentru a acoperi trecutul. Dacă este așa sau nu se va vedea la Bistrița. Rezoluția CRPC a cerut să li se acorde un timp tuturor candidaților pentru a-și prezenta viziunea. Cei care nu au nimic bun pentru viitor, ci doar promisiunea că vor acoperi mai departe adevărul, se vor împotrivi acestei propuneri.

Când comuniștii au venit la putere, mai întâi au avut grijă să falsifice istoria neamului. Pe vremea lui Isus, fariseii căutau să își demonstreze evlavia vopsind mormintele prorocilor pe care înaintașii lor îi uciseseră. Era tot o falsificare a istoriei.

Cât va dura până când vor înțelege conducătorii noștri că au apus vremurile monopolului asupra istoriei? Cheia viitorului stă în cunoașterea și asumarea trecutului. Cu cât trecutul este mai cunoscut, mai înțeles, mai asumat, cu atât oamenii sunt mai greu de amăgit. Cunoașterea trecutului este o poartă spre dobândirea maturității unui popor, a unui grup etnic, a unei categorii sociale sau rase. Dumnezeu le-a poruncit conducătorilor să consemneze în cărți de aducere aminte istoria, bune și rele, laolaltă.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Rezumatul întâlnirii de la Brașov (010)

 1. Vaisamar zice:

  Cel mai amplu proiect de ştergere a istoriei, la care s-au înhămat comuniştii, a fost distrugerea satelor româneşti şi „sistematizarea” urbană. Între păcatele mari ale comuniştilor a fost şi desfigurarea oraşelor, distrugerea multor clădiri vechi (istorie zidită în piatră) şi a multor biserici (spiritualitate marcată în piatră). Această distrugere sistematică a accentuat şi mai mult grava amnezie istorică pe care o trăim.

  • Dar cel mai amplu proiect de ștergere a memoriei în cazul bisericii? Cred că l-au reușit după Revoluție.

   • Vasilica,
    Mesajul tau e f clar si usor de inteles si in RM si pe blog. Acceptarea mesajului de cei care pot face diferenta e o alta poveste. Ce frumos ar fii un happy-end… la ‘end of Nov’, daca nu, atunci la ‘end’-ul acestui veac. asta e…

  • Liviu Vultur zice:

   Poetic… dar inexact.

  • ioanjoldes zice:

   Poti sa ne dai cateva exemple din NT despre cat de importanta este pentru Iisus si apostoli, asa cum spui tu, spiritualitatea marcata in piatra.

   • Vaisamar zice:

    Frate Joldeş,
    Pentru a găsi exemple de spiritualitate marcată în piatră întoarceţi-vă niţeluş în VT (dacă acceptaţi că şi VT e cuvântul lui Dumnezeu) şi luaţi la rând: stâlpul ridicat de Iacov (Genesa), pietrele de aducere aminte ridicate după trecerea Iordanului (Iosua), piatra ridicată de Samuel la Eben-Ezer (1 Sam. 7:12), Templul lui Solomon etc.
    .
    Noi, evanghelicii (sau unii dintre noi) avem o problemă cu ideea de spiritualitate marcată în piatră. Se pare că Dumnezeu nu are, din moment ce există suficiente exemple în care oamenii lui Dumnezeu au marcat cu o construcţie un eveniment spiritual important din viaţa lor.
    .
    Pentru Isus şi apostoli Templul iudaic (exemplu de spiritualitate marcată în piatră) este suficient de important ca să merite o curăţire. Nu uitaţi că în Fapte îi găsim pe creştini nelipsiţi de la Templu. Faptul că închinarea adevărată este în Duh şi Adevăr nu exclude desfăşurarea ei în templu sau la sinagogă. Ea nu este însă limitată la spaţiile sacre (cu precizarea că sinagoga n-a fost văzută ca spaţiu sacru, ca Templul). În plus, îl găsim pe Pavel mergând să se roage pe malul unui râu, sub cerul liber sau în alte contexte „libere”.
    .
    În predica sa din Atena apostolul Pavel se foloseşte de un exemplu de „spiritualitate marcată în piatră” pentru a-l propovădui pe Dumnezeu pâgânilor. E vorba, desigur, de altarul închinat unui zeu necunoscut.
    .
    Mai vreţi şi alte exemple?

  • liviu vultur zice:

   „Spiritualitate in piatra”, suna bine dar nu are de-a face cu credinta crestina. Credinta crestina vizeaza exclusiv omul, mai precis „omul dinlauntru”.
   Nu de Templu isi facea griji Domnul Isus, cu ocazia curatarii, ci de dacaderea slujirii de acolo, (oricum facuta inaintea Bisericii). Soarta Templului era pecetluita si Domnul Isus nu a aprobat entuziasmul si uimirea ucenicilor legat de acesta.
   Apostoli se adunau la Templu numai in virtutea inertiei, erau legati sentimental de acel loc, Dumnezeu nu-i mai dorea acolo, dar aveau sa-l paraseasca definitiv, fara regrete, pentru ceva mai bun: casele credinciosilor.

   • dcvlasin zice:

    Liviu, s-ar putea sa fi fost vorba si de asa zisa inertie, dar sa spui ca D-zeu nu-i dorea pe apostoli in Templu este gresit. Spun asta gindindu-ma la impactul pe care ei (oameni regenerati de Duhul lui D-zeu) il aveau. Eu cred mai degraba ca D-zeu ii dorea in orice loc unde se putea marturisi Evanghelia lui Isus (cu atit mai mult in Templu). Un alt aspect care confirma ceea ce-am zis mai sus este trimiterea lui Petru in casa lui Corneliu (Fapte 10). Petru, om botezat cu Duhul Sfint, PLIN de Duhul Sfint, nu intelegea inima Duhului Sfint … era multumit/bucuros in casele fratilor cind D-l il trimite la munca :). Ne-am refugiat in casele fratilor sau intre peretii bisericilor, pentru ca-i mai comod si nu pentru ca D-l ne vrea acolo…. si uite asa am rezumat exercitarea mandatului ce ne-a fost transmis de insusi Isus la celebra „saptamina de evanghelizare” (ianuarie/februarie la penticostali in Maramures).

 2. Marcel Dogar zice:

  … fără cuvinte…, cu toate că nu ar mai trebui să mă mire nimic. Încă o dată TRIST!(pentru a câta oară?)

 3. fr. Gheorghe zice:

  Cu tristete o spun: In sfirsit fabula cu LUPUL MORALIST este adevarata

 4. Un pacatos zice:

  Domnule, cat costa cartea dumneavoastra in librarii?

 5. sam zice:

  Dacă cei care au cerut exclusivitatea sunt doar naivi și acționează după cum le dictează instinctul de conservare au o circumstanță atenuantă (adică nu au dreptate ca să nu fiu înțeles anapoda).

  Dacă au acționat din covingerea că sunt îndreptățiți prin funcție să exercite control absolut asupra a ceea ce mișcă în patria penticostală atunci cultu care le-a creat culcușu are o circumstanță atenuantă (adică e ceva putred în Danemarca lui, ca să fiu înțeles iar)

  Dacă nevinovații spectatori-contribuitori cred că oricare ar fi explicația (eventual una din cele de mai sus) reparația se poate face pornind de la schimbări la vârf care să transmită ca un tsunami valuri de trezire în restul teritoriului și populației atunci entuziasmul re-reformatorilor are și el o circumstanță atenuantă (adică se situează prea aproape de tăciuni ca să nu se frigă la rândul lor).

  În traducere liberă: personajele de care face vorbă știrea fac parte din putere adică puterea penticostală. Puterea are nevoie ca de aer de critică permanentă. Critica nu se poate face decât din afara ei. Dacă ești înăuntru atunci ieși afară la o gură de aer, înjură guvernu și intră înapoi (dacă mai poți).

 6. Radu zice:

  Va imaginati cum ar fi arata istoria daca ar fi studiata numai de cei care au aprobare de la stapanire? Laude si linguseli conducatorilor, pentru totdeauna!
  Nu poate fi obiectiva scrierea istoriei daca nu sunt incurajati chiar mai multi cercetatori sa studieze arhivele disponibile.

 7. luky zice:

  …probabil ar trebui sa ia fiinta un nou Partid Comunist in sanul Cultului Penticostal, sau a luat fiinta de mult si nu stiu io:d,totusi,poate asteptam imposibilul de la oameni astia(adica pocainta)…macar sa dea o explicatie publica poporului pe care sustin ca il „slujesc”….. macar atat,ca cine stie daca au manifestat vreodata in viata interes pentru pocainta……asa ca facem apel la bunul simt (daca au )si sa iasa sa vorbeasca si sa lamureasca lucrurile astea prin care efectiv ne-au zdrobit increderea.Si sa dea dovada de pocainta care ne-au vorbit ata timp……totusi poate uni dintre ei nici nu au gustat vreodata din ea…inseamna ca a sosit timpul sa experimnteze din plin despre ceea au predicat…

 8. benzar zice:

  tot ce putem face e sa fim tristi???
  Asta e solutia???
  noi romani la vorbe suntem f buni ,dar faptele?????

 9. Paul zice:

  Nu inteleg de ce mai ramaneti alaturi de ei. Cine va tine? Ce va tine legati de o forma de organizare cand se poate constitui alta?
  Cultul Penticostal reprezinta doar o forma de organizare si nu este singura. Din ceea ce am citit pe acest blog (si din cele traite), din incurcaturile si piedicile create de cei care ar trebui sa le descurce, constat o lipsa clara de respect fata de fiinta umana in intregul ei.
  Autorul nu are drept la replica, dar este criticat in fel si chip. „Poporul” nu are drept sa cunoasca, dar este subjugat in diferite feluri: „Lasa ca te dau eu afara! Exprima-ti opinia…”.
  Cum poti tu astazi ca si om a lui Dumnezeu sa ceri ceva impotriva Legii? Acesta este exemplul dat votantilor.

  Cine va mai tine alaturi de astfel de oameni? Impotrivitori ai lucrarii lui Dumnezeu.

  • Sorin C. zice:

   @Paul.
   Nu cred că aceasta este soluția, și nu asta se încearcă prin demersul RM.
   Dacă asta ar fi soluția , înseamnă că, dacă avem probleme cu colegul de bancă – nu ne mai ducem la școală, dacă avem probleme în familie – divorțăm, dacă avem probleme cu vecinul – ne mutăm în alt cartier .

   • Paul zice:

    Nu este singura solutie. Nu am pretins acest lucru.

    Dar degeaba stai si te plangi de ce face nu stiu cine, cand se vede de la o posta ca nu exista dorinta de schimbare care se doreste si prin demersul RM, mai mult exista o adanca impotrivire venita de sus. Nu poti sa ceri de la cineva mai mult decat poate sau vrea! Au trecut 20 de ani si inca sunt impotrivitori (dintr-o categorie unde logic nu ar trebui sa fie), sper ca nu vom afla lucrurile care trebuie stiute peste 30 de ani (20+30).

    Sper ca toate stradaniile unor oameni ca si autorul acestei carti si a altora sa aiba succes si sa nu ne trezim ca peste 4 ani ne regasim cu aceleasi subiecte si dupa cum vor unii, cu aceeasi conducere, din pacate – impotrivitoare. Nu fac reclama sau anti-reclama, aceasta o fac ei prin faptele lor.

 10. opris victor zice:

  Ca pastor de mai bine de 30 ani, si cu cateva responsabilitati in decursul timpului, cred puternic ca ceea ce a facut Vasilica Croitoru trebuia sa faca presedintele cultului si cei din jurul lui, insa ei au facut exact ce vedeti. Presedintele obstructioneaza pe toate caile demersul cerut. Ceilalti, constransi de imprejurari ies cu cate o declaratie. De ce la Brasov si nu in toate conferintele de 4ani incoace? De ce asa multi pastori tac?Oare nu cumva sunt atinsi de flagelul colaborarii cu securitatea? Si datorita acestui fapt sustin o conducere care nu a facut nimic in privinta deconspirarii. Indiferent cum o sa fiu catalogat o spun deschis: presedintele si cei de langa el se pricep foarte bine la diversiuni, vorbesc in cunostinta de cauza si am sa le public diversiunile facute mai ales in ce il priveste pe presedinte. Cred ca a venit vremea sa incheiem cu epoca diversiunilor. Tara se zbate din greu sa renunte la vechile practici comuniste, cultul nu face nici un efort ,dimpotriva le considera utile.

 11. Gică Maga zice:

  Incredibil, ca in astfel de manevre sa fie implicati cei care ar trebui sa sustina ADEVARUL

 12. Mai intäi zic ca Domnul sä ne binecuvänteze pe fiecare cu tot ce este nevoie ca sä fim chemati in ziua aceea de-a dreapta Lui.Stiu cä Dumnezeu poate totul si biruinta este negresit a Lui.Mai intäi doresc sä mä adresez inimilor impovärate.Inimilor prinse in ,,adulter”.Iatä cä voi n-ati avut harul sä fiti adusi ca femeia aceea in fata lui Isus ci a-ti fost adusi fata lumii.Dacä cineva mai simte loviturile este singur vinovat.Ferice de cei ce sänt ascunsi in Hristos. Atunci cänd trebuie sä treacä prin foc , focul este cercat mai intäi de Cel in care sänt ascunsi. El nu ingäduie decät atät cät ne este de folos in vederea curätiri.Dar niciodatä nu ingäduie sä fie peste puterile noastre.Chiar si prin valea umbrei mortii….Cei care au trecut pe acolo(Apostolii Domnului,Sfäntul Stefan,Perpetua si multi altii care sänt acum la tronul lui Dumnezeu )s-au folosit de harul ce li s-a dat.Adeväratii crestini sänt constienti cä Isus a murit (nevinovat fiind) pentru päcatele lor si nu-L vor träda niciodatä.De Domnul nu ne poate despärtii decät o inimä rea si necredincioasä.Numele Lui mäntuitor este mai de pret decät viata,copii,sotie,tatä,mamä,frate,sorä,holde….Atunci cänd nu este asa este totul in zadar.Atunci nu mai säntem vrednici de El.Trädarea nu este un lucru fäcut din nestiintä este fäcut cu voia chiar dacä ti s-a pus degetele la usä.Päcatului trebuie sä te impotrivesti pänä la sänge.Adeväratii crestini au mers cäntänd in arena cu lei.Pentru cä atunci cänd am fäcut legämäntul cu El am stiut cä din acel moment cälcäm pe urmele Lui.A suferi pentru Numele Lui este har.Cäci ,,dacä ve-ti suferi impreunä cu El veti si impäräti impreunä cu El”.Dacä s-a intimplat totusi sä cedezi nu este decät o cale de intoarcere.Märturisire,pocäintä,smerenie.Dumnezeu ne cunoaste si stie cä nu säntem decät tärinä.El ne iartä dar ne cere ca adevärul sä fie in adäncul inimii noastre.O inimä intinatä de päcat nu poate fi läcasul Duhului Sfänt….La ce ne -ar folosi slava lumii dacä la urmä vom bate zadarnic cu pumnii in portile Impärätiei?Poate cä totusi s-ar putea sä nu stie nimeni aici despre päcatul täu.Dar gändeste-te cä in ziua aceea va fi mai rusinos si mai räu pentru tine.Isus i-ti va spune cä nu te cunoaste.Cäci iatä cä judecata se va face cu privire la toate lucrurile ascunse….Dacä te-ai märturisit ai fäcut bine. Dacä nu atunci te indemn sä o faci.Asa cum o cere Dumnezeu.O märturisire publicä ar aduce dupä sine (din cauza släbiciunii oamenilor) pentru multi multe päcate.Si mai vreau sä te indemn ceva:Chiar dacä nu vor sti fratii de ce aseazä-te pe bancä in adunare si gustä din dulceata aceea de a sta in mijlocul fratilor fiind tu omul acela din cauza cäruia Domnul mai trimite har si mai are indurare cu fatii täi.Atunci cänd ei vor fi la congrese,seminarii si sedinte tu sä stai in cämäruta ta de vorbä cu Dumnezeu.Domnul sä-ti ajute!

  Iar celor tari le spun:,,Cine zice cä rämäne in El,trebuiesä träiascä si el cum a träit Isus”(1Ioan 2:6)
  Fiecare sä se cerceteze.
  Voi sänteti lumina lumii….sarea pämäntului…pusi sä arätati pe pämänt fata Dumnezeului neväzut…in voi sä se vadä bunätatea Lui Dumnezeu, dragostea ,iertarea,facerea de bine, credinciosia…La ce ar mai fi bunä o organizatie cärpitä oricum s-ar numi ea dacä cei ce o formeazä sänt lipsiti de toate acestea?Ce fel de priveliste este ea pentru cei din lume, pentru cei necredinciosi?Nu se mai pune problema cine are dreptate intr-o cauzä sau alta ci dacä starea noasträ de acum este sau nu dupä voia lui Dumnezeu.Dacä neprihänirea voasträ nu o so intreacä pe cea a fariseilor si cärturarilor…..Slujiti-i Domnului cu fricä,bucurati-vä tremuränd…(Ps.2)
  Este ingrozitor si jalnic sä intre cineva pe un blog unde se intilnesc crestini si sä nu-L gäseascä pe Domnul.Sä nu vezi bunätatea,dragostea,mila,iertarea Lui in cei care spun cä sänt copiii lui Dumnezeu.In schimb gäsesti o vorbire lumeascä, judecatä lumeascä….auzi de ,,pästori” lumesti care huiduiesc care uneltesc afli despre o goanä dupä slavä lumeascä, dupä functii ,despre un sistem de,,alegeri”dictatorial…… la ce sänt bune toate acestea?Cänd in adunäri lucrarea Duhului Sfänt s-a inlocuit cu programe si lumea cunoaste cä o familie e pocäitä doar prin faptul cä are multi copii.Copii care aud despre o pocäintä pe care nu o väd nicäieri ,nici in familie nici in adunare.Sänt multe räni de legat dar prea putini sänt cei care poate sä le vindece pentru cä prea putini sänt cei care se pästreazä curati.Majoritatea le leagä ränile in chip usuratic si trimit apoi pacientii la spital.Cunoastem cu totii ce scrie in Marcu 16.Da. Nu mai rämäne timp pentru sfintire pentru rugäciune pentru mijlocire si stäruintä nu ne mai punem la indemina lui Dumnezeu ci se zideste tot mai mult cu paie si cu trestie….Domnul a vindecat si nu a osändit nici n-a strigat pe ulite.S-a dezbräcat de sine insus a luat chip de rob….El care avea chipul lui Dumnezeu ….. Mä opresc aici si spun ceea ce le-a spus Isus unora care i-a adus vestea despre Galileenii mäceläriti de Pilat,si aceast cuvänt il pun in dreptul meu si in dreptul tuturor celor care vor sä-l primeascä:,,Credeti voi” le-a räspuns Isus, ,,cä acesti Galileeni au fost mai päcätosi decät ceilalti Galileeni…..Eu vä spun: nu; ci,dacä nu vä pocäiti,toti veti pieri la fel.Domnul Isus sä ne punä intr-o stare dupä voia lui Dumnezeu.Si tot ce facem sä facem plini de dragoste -ca pentru El.

 13. Paul A. zice:

  NU va nelinistiti, si nu cred ca trebuie sa ne preocupam asa de mult cum se va rezolva situatia, sau cum se va schimba sistemul… Eu cred ca Domnul nu baga cu gramada in rai, sau pentru ca noi am predicat bine si frumos unor multimi de oameni din romania si prin diaspora, noi am fost liderii Cultului penticostal, noi am facut si am facut…
  Amintiti-va de un ucenic care a umblat trei ani si jumatate cu Isus, a scos chiar draci in Numele lui Isus, a vindecat si a facut si alte minuni, dar in final el nu a ajuns sa-l cunoasca pe Isus; la prima oferta l-a vandut pe Domnul. Multi vor veni in ziua aceea si vor spune; n-am facut noi Doamne, n-am proorocit noi Doamne, n-am scos noi draci Doamne, n-am vindecat noi Doamne, dar tragic va fi atunci cand Domnul le va da raspunsul nedorit de nimeni: ” Niciodata nu v-am cunoscut”
  E trist faptul ca oamenii acestia ocupa locuri si functii de conducere, dar nu-i nimic neobisnuit in asta. De pe vremea Domnului Isus se intampla aceleasi lucruri si vor mai fi. Se-mplineste scriptura cu fiecare zi ce trece, cu fiecare eveniment ce se intampla, ceea ce ma preocupa mai mult e cum ma va gasi pe mine venirea Lui? De aceea va spun la toti: „VEGHEATI”

 14. Teo zice:

  Frate Ioan, pe mine ma intaresc aceste blog-uri. Blestemat este cine se increde in om, ne spune Cuvintul si tocmai asta ma incurajeaza, sa nu-mi pierd nadejdea si sa privesc la acesti oameni ca la niste modele. Cred ca, si profetul Ieremia ar participa pe aceste blog-uri, si ar da pe fata toate uriciunile savirsite..Stiti zicala „Tara piere si baba se piaptana”..Vreti sa se vorbeasca de dragoste, cind dragoste nu este? Sa se vorbeasca de iertare cind cainta nu este? Asa faceau si pe vremea lui Ieremia; liderii si profetii mincinosi amageau poporul..

 15. Un tanar zice:

  Pacea Domnului sa fie peste voi toti. Vad ca intalnirile dvs s-au schimbat treptat din intalniri unde fratii vorbeau despre lucrarile Domnului, in intalniri unde fratii vorbesc despre aceasta carte, cine a fost omul securitatii si astazi slujeste.. Fratilor, nu lasati ca Satana sa va abata de la ce ati fost chemati, sa il slujiti pe Dumnezeu. Este adevarat ca exista unii oameni care si-au tradat fratii, si au ascuns lucrul acesta pana acuma. Isus ce ar face?.. Cam cate carti ar scrie? La intalniri cum ar trata Isus astfel de lucruri? Noi spunem oamenilor ca Dumnezeu ii poate ierta de pacatele lor, si noi nu ne putem ierta fratii, sau daca ii iertam, le publicam pacatele?!
  … Frate Vasilica, nu vreau sa judec, nu sunt cel care ar trebui sa faca lucrul acesta.
  Aveti mare grija ce publicati. Noi ne bizuim pe Domnul, si nu pe comunisti. Ce au scris comunistii nu trebuie luat totul ca din gura lui Dumnezeu. Documentele din arhiva nu neaparat sunt adevarate. Dvs aminteati:.. „Când comuniștii au venit la putere, mai întâi au avut grijă să falsifice….” – Dacă comuniștii când au venit la putere umblau cu astfel de lucruri, cand s-au intocmit acele dosare, credeti ca au scris adevarul in ele? Este adevarat, poate in unele, poate in majoritatea, dar nu in toate au scris adevarul.
  …Dvs amintiti despre oamenii securitatii din vechiul regim, dar cu securistii de astazi ce facem?!
  Sunt tanar. Nu vreau ca viitorul meu sa fie umbrit de unele greseli care se pot face din ravna prea mare pentru Domnul, sau din ura pentru aproapele nostru.
  …Nu judecati oamenii care nu sunt de acord cu opinia dvs. Dumnezeu ne-a creat astfel. Sunt oameni care s-au marturisit de faptele lor; corect este sa fie lasati in pace.
  Daca cautati publicitate, la Domnul nu gasiti, poate la oameni da.
  Fara El, nu suntem nimic.. RM poate a creat un soc pentru unii oameni. RM, va trece, poate se va uita. Biblia va ramane..
  P.S.
  Daca erati conducator si aveati o pozitie ferma in fara Securitatii pe timpul vechiului regim, puteati astazi sa aveti un cuvant de zis cu privire la cei care au avut 2 fețe.
  Un proverb romanesc spune: „Multi eroi dupa razboi”..

  • Eusebiu Vlad zice:

   In primul rand „tanarule” acesta este un blog despre cartea Rascumpararea Memoriei, deci implicit o sa gasesti discutii despre RM!!!!!!!!

   In al doilea rand, pe tine nu te deranjeaza sa te duci la biserica si sa asculti „predicand” un fost vanzator de frati ? Si daca si-ar fi cerut iertare sau s-ar fi pocait, ar fi alta problema, dar cand neaga totul in ciuda documentelor dezvaluite !!!!!!
   In cazul bisericii din care fac parte, acest frate locuia in America(in libertate) si totusi in timpul vizitelor in tara para pe frati la securitate.

   In al treilea rand, nimeni de aici nu cauta publicitate, pe noi ne intereseaza ADEVARUL, ne-am saturat de minciuna.
   Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la tine si la alti care ne acuza de ura, publicitate si multe altele este ca, voi inghititi foarte usor minciuna in numele dragostei si ingaduintei crestine; in acelasi timp, voi stiti sa fiti foarte fermi cand este vorba de a mustra-alunga tinerii din biserica ca au parul cam lung, sau ca nu va place muzica care o canta!

   Intrebai ce ar face Isus ? Citeste despre Anania si Safira in Fapte. Ei doar au spus o minciunica, si spre nefericirea lor nu au avut timp sa li se descopere minciuna intr-o carte. Prin cartea scrisa de fratele Vasilica Croitoru,D-zeu le-a mai dat o sansa acestor fosti informatori sa se pocaiasca, poate nu este prea tarziu pentru unii.

   Citind prin blogul RM si nu numai, observ ca multi impotrivitori proiectului RM pun intrebarea la ce ne foloseste ? Raspunsul meu pentru ei este ca, cine nu-si cunoaste istoria, este foarte probabil sa o repete.
   Deasemenea, noi sustinatori proiectului RM, suntem acuzati ca uram pe acesti frati turnatori, s-au ca dezbinam bisericile. Realitatea este ca acuzatiile acestea sunt foarte departe de ADEVAR. M-as fi bucurat sa aflu ca toti fostii informatori si-au cerut iertare si s-au descarcat de toate bagajele murdare. Cat priveste dezbinarea bisericilor, dezbinare este atunci cand nu este unitate, iar cu niste fosti informatori nepocaiti nu se poate face unitate.

   • Un tanar zice:

    Cineva mai intelept ca noi doi a spus: Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.
    Cat a trait Isus pe pamant, ne-a vorbit foarte mult despre iertare, lucrul cel mai putin intalnit in RM..
    In primul rand m-am referit la alte intalniri, si anume la cele de la Brasov. Si am adresat ceva intrebari fr Vasilica.
    In al doilea rand – Ati descoperit un frate, care oricum D-zeu l-a dat pe fata cu ceva timp in urma.(Daca este acel frate la care ma gandesc si eu) Daca noi il cautam pe Domnul din toata inima si stam aproape de El, Domnul ne descopera (prin diferite mijloace) persoana problema. Imposibil ca El sa ne lase amagiti, daca noi il cautam pe Domnul din toata inima.
    In al treilea rand – Adevarul este Isus. Daca cautati adevarul prin alte mijloace si nu prin El, cautarea este zadarnica.
    Spunem NU minciunei, pe baza versetelor din Biblie, spunem NU cantarilor nebisericesti, NU parului lasat prea lung, toate fiind argumentate in Biblie.
    Spunem DA oamenilor pocaiti cu adevarat.
    Anania si Safira au fost dati pe fata de Duhul Sfant imediat pentru minciuna, nu de o carte aparuta dupa 20 de ani de pacatuire.
    Cumva RM este remediul informatorilor pentru a recunoaste? Credeti ca toti informatorii o sa zica da, am gresit? S-au gasit, se gasesc si se vor gasi destule lucruri impotriva cartii, impotriva autorului ca adevarul sa nu iasa la iveala. Singura carte care nu poate fi combatuta este Biblia.
    RM in urma faptelor este doar ce numeste Iacov ” abur, care se arată puţintel, şi apoi piere. -” Biblia ne spune acest lucru, si sper ca aceasta carte sa nu ne abata de la adevar.

   • Adrian Vlad zice:

    @Un tanar: Înainte de a arunca în mod neînţelept nişte versete din Scriptură pentru ca să îţi argumentezi poziţia, ar fi bine să faci o exegeză a textului. Păi dragule ce ar fi să aplicăm versetul menţionat de tine la păcatul curvarului din Corint? Pavel într-adevăr a acţionat „necreştineşte” că vai nu a agreat cu Corintenii care încercau să facă exact ce ne-ai propus tu!!

    Apoi n-ai înţeles că aceste demers RM nu este o carte DEVOŢIONALĂ care să ne vorbească despre iertare? Acest demers este unul istoric! Nu ameste capra cu varza.

    În legătură cu discuţia ta despre Adevăr, într-adevăr Isus este adevărul în ce priveşte mântuirea. Aici nu vorbim despre soteriologie ci despre adevărul mişcării noastre penticostale care implicit menţionează oameni. Aşadar adevărul în acest context mai larg are de-a face şi cu mine şi cu tine şi cu toţi care au colaborat!

    Şi apoi cum defineşti tu cântările nebisericeşti (din scripturi) este un mister pentru mine. Mai degrabă aş afirma că în decizia unei cântări e nevoie de mai mult! Sunt sigur că eşti infleunţat şi de tradiţiile tale, şi de gust, şi de cultura în care trăieşti. Sorry but that is the truth!

    Ultimul lucru: de unde şti tu că această carte va fi ca un abur ce se vede puţintel şi apoi dispare? Ai puteri supranaturale de a prezice viitorul? Bănuiesc că unii au spus acelaşi lucruri şi despre cărţile lui Luther sau Wesley şi iată că sute de ani mai târziu încă le mai citim capodoperele.

  • Gabriel zice:

   Uimitor cat de naivi si ignoranti (intentionat!) sunt unii dintre noi. Reluati intrebarea celor ce vor sa duca in derizoriu initiativa deconspirarii liderilor colaborationisti cu regimul demonic.
   RM este o initiativa care vrea sa duca nu la condamnare, ci la recunoastere si iertare. Aceasta e ideea, ca cei care cu buna stiinta sau din naivitate au „turnat” pe frati, sa recunoasca si sa isi ceara iertare de la cei carora le-au pricinuit prejudicii.
   Din pacate, conducatorii actuali nu doresc acest lucru. Care o fi logica?
   Exista doua posibilitati:
   1. Sa pastram unitatea si linistea CP. – Argument halucinant!
   2. Ce rost are? – Mai bine se ascunda pacatul decat sa il recunoasca!

   • Un tanar zice:

    @Gabriel
    – Unii dintre oamenii care si-au turnat fratii, s-au marturisit cu timp in urma, si Domnul i-a iertat. De ce este nevoie sa mai apara in carte si sa fie date explicatii unui pastor care nu a infruntat un securist vreodata? Pentru multumirea lui proprie? Apare cumva in arhiva marturisirea fratilor? De ce se incearca sa se redeschida o rana inchisa cu timp in urma?
    Probabil este unul dintre motivele pentru care conducatorii actuali se opun RM
    (Exista si alte cazuri care trebuie date pe fata, oameni care persista si astazi in pacat, dar totul trebuie facut cu intelepciune)

  • rubens zice:

   domnule tanar:
   1. „Ce au scris comunistii nu trebuie luat totul ca din gura lui Dumnezeu.”
   completez: nici tot ce spun fratii pastori despre trecutul lor nu trebuie luat ca din gura lui Dumnezeu…

   2.”Daca erati conducator si aveati o pozitie ferma in fara Securitatii pe timpul vechiului regim, puteati astazi sa aveti un cuvant de zis cu privire la cei care au avut 2 fețe.”
   insinuezi ca fr Vasilica nu ar fi fost ferm daca era in locul multor pastori din perioada comunista. la fel, insinuezi ca toti pastorii de atunci nu au fost fermi…
   ei bine, afla ca exista astfel de pastori si la fel putea sa fie si fr Vasilica. daca a avut curajul sa lupte acum, de ce nu ar fi avut curajul sa lupte atunci?!?!:S

   • Un tanar zice:

    1. Daca suntem oameni ai lui Dumnezeu, nu avem nevoie de aceasta carte. Dumnezeu ne descopera si ne fereste de cursa oamenilor cu 2 fețe.
    Problema este la persoanele care se pot „lauda” ca nu au colaborat cu Securitatea, dar astazi daca ii pui la proba nu pot deosebi un om fatarnic de unul pocait. Sau, mai grav sunt ei prinsi in acest pacat de fatarmnicie. Si probabil nu ii vede nimeni, deoarece sunt sub umbra RM, fratii nostri au treburi mai importante acuma de a cerceta RM… (Doamne nu lasa pe Satana sa ne amageasca!)
    RM a aprins „focul” unor oameni care sunt nemultumiti de conducatorii lor, a deschis o portita pentru cei care vor sa devina ceva si acuma au gasit un mijloc de a-si infrunta pastorul.
    2. Ce a facut fratele Vasilica, putea sa fara orice alt pastor. Credeti ca in 20 de ani nu s-a gandit nimeni sa publice aceste lucruri? Credeti ca daca nu au fost publicate s-a cautat sa se ingroape aceste lucruri? Mai devreme sau mai tarziu tot se aflau, problema este prin ce mod s-au aflat aceste lucruri, cu ce scop, si de cine.

  • Daniel vaduva zice:

   „Tinere” ai citit caretea RM?
   Daca nu te superi putem si noi (eu) sa stim cat de tanar esti? Dupa cum se vede te-ai deprins (probabil fara sa realizezi) de la cei care au slujit la doi stapani, si pe care ii aperi sa actionezi la fel:
   1. sa iti ascunzi adevarata identitate (ei si-au luat nume de cod)
   2. sa te asiguri ca tu nu judeci, tu analizezi; cea ce Vasilica a facut in carte asta este judecata
   3. dai sfaturi pe care tu le incalci primul
   4. etc

   • DRAGO zice:

    @ un tanar.
    2-„Ce a facut fratele Vasilica putea sa faca orice alt pastor.”
    Dupa cum te exprimi , Tu esti de acord CU ORICE PASTOR numai sa NU SE FI NUMIT VASILICA C…
    Care este motivul IMPOTRIVIRII TALE numai pentru fratele Vasilica..?
    Il cunosti deaproape si te-a suparat cu ceva..??
    Te rog NUMESTE citiva 2,3 pastori CU CARE erai sau esti DE ACORD sa faca CE A FACUT fratele Vasilica ..?
    Din cite se cunoaste PRIMUL PAS pe care la facut fr.Vasilica a fost(alaturi de altii) in anul 2006 CIND SA PROPUS FORMAREA UNEI COMISII DE ANALIZA a acestei situatii, DAR NU SA GASIT NICIUN PASTOR CURAJOS SA SE INHAME LA O ASA MARE SI NEPOPULARA ACTIUNE.
    In urma TRATARII CU DISPRET a solicitarii efectuate ,singurul pastor care A INTRAT IN ACEST JUG este fr.Vasilica CARE TREBUIE SPRIJINIT IN RUGACIUNE SI NU HUIDIT SI INJOSIT.

   • A zis si un lucru bun – unii poate s-au pocait cu ceva timp in urma, poate ca au marturisit etc, nemaifiind nevoie de o redeschidere a ranii. Cine dintre noi (fiindca toti am mai gresit) ar vrea sa se tot vorbeasca de ceva ce a facut rau in trecut, dar cu privire la care s-a pocait cum se cuvine? Nimeni!

    Nu vorbesc de cartea RM, ci de tot ce tine de aspectul colaborarii cu Sec. Sper ca cei implicati in demersuri precum RM sa fie intelepti cu privire la acest aspect pe care l-am mentionat si eu, de dragul fratilor. Unii dintre ei poate au colaborat sub o imensa presiune si au cazut, dar s-au pocait mai apoi. Ei trebuie lasati sa-si traiasca viata in liniste, fiindca acele momente oricum le revin in minte si nu e usor! Sa fie dreptate, dar sa fie si dragoste, toate cu intelepciunea care vine de sus.

 16. Adrian.S zice:

  „Cineva mai intelept ca noi doi a spus: Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.”
  Da tinerele asa e.Autorul acestui pasaj a fost cel mai mare ipocrit al tuturor timpurilor.A avut peste 700 neveste,a ridicat altare altor Dumnezei si din cauza lui s-a dezbinat regatul.Nu-i as ca a fost un om mare?
  Carevasazica,poti face oricate pacate vrei,poti sa furi,sa injuri,sa inseli,nu-i bai,totul se acopara deoarece Domnul nu e decat dragoste.Exista doua feluri de dragoste:una duhovniceasca si una draceasca.Cea de care vorbesti tu vine de la dracu.Daca ar fi de la Domnul atunci cel iertat s-ar fi purtat ca si Zacheu si ar fi platit despagubiri fratilor pe care i-a turnat.

 17. Sandu Roman zice:

  „Lest we forget.” [ Nu cumva să uiţi! ]

  Omul are o capacitate surprinzător de mare de a uita în mod selectiv. Din nefericire se întâmplă de prea multe ori că printre lucrurile uitate se află unele care n-ar trebui uitate niciodată.

  Se găsesc deja “istorici” care tăgăduiesc public existenţa Holocaustului evreilor, cu toate eforturile depuse pentru a se asigura răscumpărarea memoriei colective pentru generaţiile următoare.

  Părerile sunt foarte împărţite, cu privire la soluţia cea mai potrivită pentru tratarea trădătorilor fără a face să sufere şi mai mulţi oameni decât au suferit deja datorită lor.

  Mie mi s-a părut interesantă soluţia adoptată în Africa de Sud, unde tuturor criminalilor li s-a dat şansa să beneficieze de o amnistie, cu condiţia ca cei în cauză să mărturisească, până la un termen limită, toate crimele comise în perioade de Apartheid. Cred că numai cei reduşi mintal nu s-au grăbit să profite de această oportunitate.

  Cu cât mai mult ar trebui să facă acest lucru fraţii “colaboratori” pentru care alternativa nu este doar să fie judecaţi sau dispreţuiţi de oameni !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s