Andrei Pleșu despre Pildele lui Isus

A fost o delectare rară să ascult azi discursul lui Andrei Pleşu cu tema: Analitica receptivității. Discursul a fost ţinut la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. (Aici link)

Pleșu argumentează că parabolele au fost rostite pentru a răspunde în mod nuanțat unui public divers. El sesizează că unii încearcă să explice așa-zisele contradicții dintre așteptările lor și parabole printr-o critică textuală care ştirbeşte valoarea textului sacru:

Plec de la principiul că ce scrie acolo, aia e. Înțelegi ce scrie acolo? Bine! Nu? Nu încerca să remodelezi materia textului ca să se potrivească cu dinții tăi de lapte, cu inteligența ta modernă, cu reflexele tale mentale. Se poate face asta. E calea ușoară. Prefer să iau textul drept ceea ce este.

De ce au fost parabolele închise pentru unii dintre ascultători? Receptivitatea ascultătorilor era diferită. Vorbind în pilde, Isus oferă un discurs nuanţat pentru fiecare categorie de ascultători. Pentru unii, răspunsul era „plasarea lor în afara discuției”, fiindcă ei nu aveau căutări comune cu Mântuitorul.

Nu poţi da răspunsuri cuiva care n-are întrebări, şi mai ales întrebările tale.

Cuvântările lui Isus nu erau folositoare celor care aveau păreri preconcepute sau care căutau răspunsuri șablonate. Prin parabolele Sale, Isus nu oferă o ideologie, ci libertatea de a găsi adevărul, în funcție de receptivitatea fiecăruia.

Eu pretind că parabolele lui Isus sunt prima încercare reuşită din istoria culturii europene în care s-a obţinut o victorie împotriva ideologiei. La Isus nu e nicio ideologie. E de o dezideologizare totală. Biserica da. Biserica a riscat să facă din această libertate extraordinară prezentă în discursul parabolic o ideologie. […] Ideologiile sunt un fel de birocratizare a gândirii.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Andrei Pleșu despre Pildele lui Isus

 1. Am aflat, între timp, că acest discurs a fost prezentat și pe alte bloguri. O fac și eu pe-a spiritualul, ca predicatorul care repetă aceeași predică în biserică, „mie nu-mi este greu să vă spun aceleași lucruri…” Săracu’ Pavel, oare mai poate îndura scuzele noastre hiperspirituale?
  Una peste alta, mi s-a părut o bună modalitate de a începe postările pentru anul 2011. La mulți ani!

  • pid zice:

   A fost o idee ,as putea sa zic in mod sigur, inspirata ,de a posta acest delectabil si totodata educativ discurs -lectie al lui Andrei Plesu ,eu as recomanda acest discurs tuturor celor care se ocupa cu oratoria(predicarea) ,ar fi de un real folos .
   Vasilica multumesc pentru acest cadou-surpriza! Fi binecuvantat!

  • Vali Horlescu zice:

   Multumesc pentru postarea discursului lui Andrei Plescu si pentru excelentul tau rezumat.

 2. manuintrigatu zice:

  „Plec de la principiul că ce scrie acolo, aia e. Înțelegi ce scrie acolo? Bine! Nu? Nu încerca să remodelezi materia textului ca să se potrivească cu dinții tăi de lapte, cu inteligența ta modernă, cu reflexele tale mentale. Se poate face asta. E calea ușoară. Prefer să iau textul drept ceea ce este.” – sunt de accord intr-un fel cu eliberarea de interpretarea gen „despicarea firului in patru”, insa nu cred ca aceasta nota hermeneutica a lui Plesu poate inlatura o exegeza serioasa. Practic el inlocuieste un principiu hermeneutic cu altul insa pierde esentialul: exegeza

  • Manule, l-ai ascultat și pe Pleșu s-au te-ai rezumat doar la … rezumatul meu? Pleșu vorbește în mesajul său tocmai împotriva eisegezei acelora care consideră mai comod să știrbească din textul sacru când nu îi prind nuanțele decât să facă o exegeză prin care să „ia textul drept ceea ce este”.

  • manuintrigatu zice:

   la ora cand am scris nu il ascultasem! insa desi nu m-a convins asupra felului sau de a vedea pilda am avut totusi multe idei interesante de apreciat. Ramanem la partea pozitiva a mesajului si anume ca adevarata invatatura nu naste raspunsuri ci intrebari. Apropo cred ca stiu la ce autor german a facut aluzie spre final 😉

   • pid zice:

    fiindca esti inca in dubii(intrigat) ti-as recomanda sa mai vizionezi acest discurs de ceteva ori facand abstractie de vorbitor,vorbitorul nici nu a incercat sa convinga pe cineva ci doar a aratat un altfel de a intelege parabolele , un fel pe care l-am intalnit in scrierile rabinice,as recomanda : Alex.Safran , Moses Rosen,Maimonide , mie mi-a ajutat!
    Fi binecuvantat!

 3. Pingback: Hawt Post – 4 ianuarie 2011 « România Evanghelică

 4. virgilc zice:

  Trebuie sa marturisesc ca aceasta prelegere m-a pus serios pe ganduri.
  Cu exceptia unei propozitii dinspre sfarsit, practic acest discurs ar putea fi predicat in oricare din bisericile noastre.
  Daca este asa, care este sursa inspiratiei? Poate fi gasit Dumnezeu prin studiu? Prin ratiune?
  Mi-a placut in mod special aforismul: Pildele sunt spuse „pentru toti, dar nu pentru oricine!”
  Multi chemati, putini alesi!

 5. cimpoeru nicolae zice:

  frumos si laudabil acest discurs insa ce ma pune pe ginduri este ca pe linga partea din AFARA si partea din interior mai este o parte partea cea mai periculoasa partea de a nu fi nici in intereior nici in afara . Apocalipsa 3:16  Dar, fiindcã esti cãldicel, nici rece, nici în clocot, am sã te vãrs din gura Mea.Si marea intrebare este unde ne situam fiecare dintre noi si chiar Romania ca si natiune raportindune la aceste trei stari din apocalipsa
  3 cu16.In rest un discurs frumos si interesant.

 6. Angela zice:

  Fiti binecuväntat!

  Mi-ati fäcut o mare bucurie prin acestä postare…

  O fi si pe alte bloguri cum ati spus dar eu am gäsit-o deocamdatä numai aici…
  deci nu ati fäcut nici o gresalä cum ati amintit anterior…..

  Am ascultat si reascultat…
  si färä nici o räutate as recomanda acest discurs a lui Andrei Plesu
  tuturor”oratoriilor”-„predicatorilor”din sistemele neoprotestante ,
  cu scopul de a iesii din matritele steriotipe ale dogmelor…..

  „Creștinismul este ceva extrem de valoros,
  de aceea există atît de multe imitații ale lui.”

  Multumesc frumos!

 7. Aorist zice:

  Un festin intelectual adus de un om cu o claritate in exprimare exceptionala.
  Doar citeva referiri la analiza unui text biblic, asa cum este ceruta de Dumnezeu insusi:
  ,,Orice lucru sa fie stabilit pe marturia a doi sau trei martori,, si ,,Fiind ziditi pe temelia apostolilor si a proorocilor,,.
  In Noul Testament sunt peste 800 de referiri la Vechiul Testament. Orice analiza a unui text biblic rupta de legaturile inspirate de Duhul, duce la interpretari frumoase intelectual, dar care trec pe linga ceea ce vrea Dumnezeu sa ne spuna. Doar trei exemple.
  1. De ce s-a oprit Domnul Isus la mijlocul textului din Isaia 61.2? (Luca 4:19)
  2. De ce s-a oprit ingerul la jumatatea textului din Maleahi 4:6? (Luca 1:17)
  3. De ce s-a oprit Petru la jumatatea textului din Ioel 2:32 (Fapte 2:21)
  Pentru ca asa au fost calauziti de Duhul Sfint.
  Deci, daca dorim in bisericile noastre prezenta Duhului Sfint, sa ne luam insipratia din ceea ce a scris Duhul Sfint – Cuvintul lui Dumnezeu.

  • beni zice:

   Dupa un asa discurs chiar nu era necesar sa mai intervin ( sa intervenim). O sigura precizare : se vede prezenta Duhului Sfant in gandirea lui Andrei Plesu! Comentariile dezvalui gradul nostru de idiologizare (indoctrinare).
   Un an nou cu bine va doresc! Multumesc pentru postarea pe blog a discursului .

 8. Mark2009 zice:

  Cind nu stabilesti granite, alergi in interior la fel de bine ca si in exterior. Poti alerga de unul singur si sa ai competitori virtuali, dar poti, de cele mai multe ori, sa alergi cu competitori si sa ramii de unul singur, tu si ideile tale. Poate ca Plesu a simulat doar un joc de glezna. Ii amortise piciorul la ultima intrunire, si, s-a relaxat in mental, ca sa nu dea un raspuns direct cohortelor de mioritici atostiutori in toate. Si mai poate ca, Pildele lui Iisus, nicicind nu au fost atit de clare cit timp nu s’a lamurit ceva anume. Un discurs elegant venit de dincolo. Plesu, iti multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s