1989, Solicitare pentru aprobarea ședinței de consiliu

1989. Ședințele Consiliului Bisericesc erau strict monitorizate de autorități. Înainte de convocarea consilierilor, liderii erau datori să anunțe autorităților ordinea de zi și aștepte aprobarea lor. În funcție de punctele sugerate, DC pregătea tactica pe care să o folosească în cadrul ședințelor, astfel ca lucrurile să nu scape de sub control. În următoarea postare voi arăta modul în care DC manevra abil aceste ședințe.

Timpurile au trecut, ne bucurăm de libertate, dar oare câte dintre punctele de mai jos s-au modificat în privința strategiei și viziunii discutate în Consiliul Bisericesc? O fi vreun progres?

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la 1989, Solicitare pentru aprobarea ședinței de consiliu

 1. Ianchis Ioan zice:

  “Va rugam sa binevoiti a aproba tinerea sedintei ordinare a Consiliului Bisericesc… Va multumim pentru aprobarea dv. si va rugam sa primiti asigurarea respectului nostru.””

  Inca o dovada ca e o mare diferenta, de la cer la pamant, intre Biserica lui Dumnezeu si cultul penticostal. Biserica il are de cap pe Christos “El este capul trupului, al Bisericii” (Col.1:18). “El I-a pus totu sub picioare, si L-a pus capetenie peste toate lucrurile Bisericii.” (Efes. 1:22), pe cand cultul are drept cap Departamentul comunist-ateist al Cultelor, de unde-si cere permisiunea sa-si desfasoare activitatea, sub control ateist. Pana unde au putut duce liderii cultului (cu aprobarea maselor) supunerea fata de atei. Dupa ce au scos din slujbele duhovnicesti pe oamenii pe care Dumnezeu i-a autorizat in acele slujbe, inzestrandu-i si cu darurile Duhului Sfant necesare slujirii, si au inlocuit in slujbe pe oamenii lui Dumnezeu cu oameni ai securitatii s-a ajuns aici, la a cere permisiunea ateilor ca sa-si faca slujirea.

  Slava Domnului ca Biserica lui Christos este supusa lui Christos si infloreste chiar si in China fara sa fie supusa regimului comunist-ateist, care a produs multi martiri in sanul Bisericii. Si in Romania comunista Biserica ar fi supravietuit si ar fi crescut, neavand nevoie de cult, pentruca il avea de cap pe Christos, care este “capetenie peste toate lucrurile Bisericii.” Ar fi iesit Biserica fara compromis din regimul comunist, mai curata si mai puternica. Dar cultul a compromis-o. Pentru cat timp oare? Urmele acestui compromis vor ramane , se pare, pentru mult timp. O generatie cel putin, este formata cu metehnele comuniste de care nu stie sa se debaraseze. Poate ca unii lideri si marea masa de oameni nici nu vor. Sper ca Duhul Sfant va aduce o trezire si redresare a Bisericii.

  • ioanjoldes zice:

   Credeti ca ar fi bine ca in dialogul pe care suntem nevoiti (asa ca si cei de atunci) sa il avem cu autoritatile (si nu cred ca statul de astazi este mai crestin decat cel de atunci si de aici obligatia de a avea un dialog plin de respect fata de cei ce il reprezinta) vremii noastre ar fi bine sa ne adresam fara respect sau este bine sa pastram un dialog civilizat? Daca raspunsul este ca ar fi bine sa ne adresam fara respect as dori sa imi dati un exemplu de o astfel de adresare.

   • IanchisIoan zice:

    Nu este vorba de a ne adresa fara respect autoritatilor statului. Biserica intotdeauna a respectat autoritatea pamanteasca, dupa cum si Isus a facut-o platind birul „Dati Cezarului ce este al Cezarului…” (Luca 20:25a), dar niciodata Biserica nu a supus vreunei stapaniri pamantesti lucrarea spirituala. Aceasta apartine Imparatiei lui Dumnezeu si dam socoteala de ea numai in fata Lui. „…si (dati) lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” (Luca 20:25b) Lucrarea Bisericii nu este supusa autoritatilor pamantesti. Ea apartine lui Christos care este capul Bisericii (Col.1:18) si care este CAPETENIE PESTE TOATE LUCRURILE BISERICII.” (Efes.1:22) „Eu imi voi zidi Biserica Mea.” (Mat. 16:18). Dar dupa ce reprezentantii cultului au supus Biserica autoritatilor comunist-ateiste ale statului, la recomandarea acestora (Inspectori de culte, Departamentul comunist al Cultelor, Securitate) au intrat cu cizmele in viata Bisericii, inlaturand pe slujbasii spirituali pusi de Dumnezeu, scotand darurile Duhului Sfant din Biserica prin interzicerea lor, impunand un mod de rugaciune, lauda si inchinare contrar practicilor si spiritului penticostal, etc. In locul slujirii a fost impus programul. Eu pot sa fac deosebirea pentruca am trait acele vremi si am vazut diferenta. Eu pot sa spun ca un martor ocular ca Biserica Penticostala a fost mutata de pe temeliile ei de catre cultul impus de comunisti incepand cu anul 1948, dar mai ales dela legiferarea lui in anul 1950. Liderii cultului au supus Biserica autoritatilor ateiste ale statului comunist, care nu au crutat-o. As avea sa-ti spun multe in legatura cu aceasta dar nu este nici timpul nici locul in care sa o pot face. In cartea R.M. a lui Vasilica Croitor poti citi unele din lucrurile care s-au petrecut. Un mare teanc de carti ca si a lui Vasilica ar trebui scrise si nu cred ca ar cuprinde tot ce s-a facut impotriva Bisericii. Au fost mari convulsii, mari drame, destine frante si vieti rapuse. Numai in cer vom afla tot ce a fost. Si asta datorita faptului ca liderii compromisi ai cultului au supus Biserica autoritatilor ateiste ale statului comunist. Liderii Oastei Domnului nu au acceptat compromisul si au iesit onorabil. Nici liderii altor denominatiuni, ca de ex. martorii lui Iehova nu au acceptat compromisul, si au iesit mai onorabil din comunism decat liderii compromisi ai cultului penticostal. In U.R.S.S. liderii penticostali au ramas langa Biserica penticostala persecutata si interzisa de regimul comunist si au iesit si ei onorabil din comunism.

    • Val zice:

     Oaa! Bine punctat!

    • ioanjoldes zice:

     Va rog sa imi dati un exemplu de scrisoare adresata cu respect pentru autoritatile de atunci de catre conducatorii Cultului Penticostal. Va invit sa va intoarceti in timp, sa va puneti in pozitiile celor doi semnatari a scrisorii de mai sus si sa ne aratati cum ati fi redactat-o dumneavoastra.
     Vreau sa inteleg mai bine ce intentionati sa spuneti.

    • Fapte 4:18. Şi după ce i-au chemat, le-au poruncit să nu mai vorbească cu nici un chip, nici să mai înveţe pe oameni în Numele lui Isus.
     19. Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu;
     20. căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut şi am auzit.”

    • Ma-m întors mai mult în timp și am găsit un exemplu superb de adresare politicoasă, la apostolul Ștefan, către Sinedriu:

     Cap. 7:51. …„Oameni tari la cerbice, netăiaţi împrejur cu inima şi cu urechile! Voi totdeauna vă împotriviţi Duhului Sfânt. Cum au făcut părinţii voştri, aşa faceţi şi voi.
     52. Pe care din prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Au omorât pe cei ce vesteau mai dinainte venirea Celui Neprihănit, pe care L-aţi vândut acum, şi L-aţi omorât.
     53. voi, care aţi primit Legea dată prin îngeri, şi n-aţi păzit-o!…”

    • Val zice:

     Vasilica, excelenta remarca. E interesant cum Duhul Sfant uneori poate fi atat de bland si politicos si alte ori atat de dur si aspru chiar si cu cei din Biserica (Anania si Safira). Secretul e sa fim intodeauna calauziti de Duhul. Noi nu cautam cearta, ci pacea, dar cum spune Cuvantul: „…cu cel rau Te porti dupa rautatea lui”

    • ioanjoldes zice:

     Frate Vasilica,
     Apelul pe ca il faci la Scriptura de data aceasta nu potriveste cu situatia scrisorii postate de tine.
     Situatiile sunt diferite, dar se pare ca vrei sa treci peste asta.
     Incerc totusi sa obtin un raspuns la ceea ce v-am cerut.
     Prin urmare va ajut
     Trecem peste antet……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. .
     punem doar semanturile de la final
     Presedinte V. Croitor Secretar I. Ianchis

     Va rog puneti in locul punctelor scrisoarea pe care ati fi scris-o dumneavoatra in 89 daca erati in acele pozitii.
     Puteti fi eroi acum!. Nu costa nimic. Nu mai este nici PCR nici Securitate. Aratati ce puteti!
     Si ca sa nu va suparati vi se permite sa inversati functiile.
     Va doresc mult curaj!

    • Ianchis Ioan zice:

     @ioanjoldes

     Nu vreau sa fiu dur cu tine, dar ma obligi. Esti agasant! Din postarile mele anterioare nu ti-ai putut da seama de pozitia mea fata de Biserica lui Christos, cult si autoritatile ateiste? Cum crezi ca as putea sa-mi pun semnatura pe o astfel de scrisoare? Ar fi un sacrilegiu din partea mea!!! Eu nu as putea sa ma cobor atat de jos. Au facut-o G. Bradin. P. Bochian, T. Sandru. Ei au supus Biserica lui Christos, prin cult, autoritatilor ateiste ca apoi sa ceara permisiunea acestor autoritati – repet, ateiste – cat sa lucreze si cum sa lucreze in Biserica. Eu am Cuvantul lui Dumnezeu din Sfanta Scriptura care imi spune cum, ce, cand, unde si cat sa lucrez in Biserica si am pe Duhul Sfant care ma calauzeste in aceasta lucrare. Eu nu pot cere permisiunea autoritatilor ateiste, si nici nu am facut-o vreodata, ca sa lucrez in Biserica lui Christos cand, cum si cat imi permit ele.

     Chiar din prima postare a mea, citind-o cu atentie trebuia sa-ti dai seama ca eu nu puteam sa-mi pun semnatura pe o astfel de scrisoare adresata ateistilor. Inadins am extras, in prima mea postare, inceputul si sfarsitul scrisorii:

     “Va rugam sa binevoiti a aproba tinerea sedintei ordinare a Consiliului Bisericesc… Va multumim pentru aprobarea dv. si va rugam sa primiti asigurarea respectului nostru.”

     pentruca sa-ti dai seama ce oroare am fata de o astfel de scrisoare din partea celor ce se pretindeau slujitori ai Dumnezeului Celui Preainalt facuta si adresata dusmanilor lui Dumnezeu si ai Bisericii Lui.

     Trei sedinte ale Bisericii sunt aratate in Faptele Apostolilor cap. 15.
     – Prima in versetul 4, cand Pavel, Barnaba si cativa frati reprezentanti ai Bisericii din Antiohia au sosit la Ierusalim sa discute cu Biserica din Ierusalim ceva probleme legate de activitatea iudaizatorilor iudei. Biserica din Ierusalim nu a cerut nimanui permisiunea de a se intruni si a analiza situatia in discutie.
     – Apoi in versetul 6 este o a doua sedinta. De data asta este vorba despre „sedinta Consiliului Bisericesc” fara sa fie ceruta vreo permisiune din partea vreunei autoritati din afara Bisericii. Se pare ca la aceasta sedinta a „Consiliului Bisericesc” de unde lipseau imputernicitii cultelor au fost acceptati si ceilalti membri ai bisericii care rand pe rand s-au adunat si pana la urma a fost o sedinta largita cu toti membrii bisericii. Astfel ca apostolii Barnaba si Pavel isi prezinta „Raportul de activitate” in fata intregii Biserici adunate. Nu s-a cerut nici in acest caz cuiva din afara Bisericii permisiunea ca membrii Bisericii sa participe la dezbaterile „Consiliului Bisericesc”. Cata dezordine, dom’le!!! Se vede ca nu aveau cult si imputerniciti! Asa au ajuns „apostolii, prezbiterii si fratii” (vers.23) sa spuna „caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua…” Hm! In lipsa imputernicitului de culte trona Duhul Sfant peste sedintele fratilor. Deh, n-aveau cult, n-aveau imputerniciti… Duhul Sfant era liber sa-si faca treaba.
     – in versetul 30 ne este relatata o alta sedinta, de data aceasta sedinta Bisericii din Antiohia. Tot fara scrisori de aprobare. Cum fara aprobare fusese si precedenta sedinta a Bisericii din Antiohia, sedinta in care apostolii isi prezinta „Raportul de activitate”. (Fapte 14:27).

     Draga Ionica Joldes, se pare ca tu pricepi mai greu aceste lucruri. Nici nu poate fi altfel din moment ce esti dintre acei ce tin cu totdinadinsul sa nu pagubeasca curtea domneasca (a se intelege cultul) „Si, fiindca noi mancam sarea curtii domnesti…” (Ezra 4:14)

   • Tim zice:

    ERAI BUN CU 25 DE ANI IN URMA SIGUR TE ACCEPTAU IN CONDUCEREA CULTULUI. AI O VIZIUNE F F F COMUNISTA

    • Tim zice:

     ERA EXPEDIATA PT . FR JOLDES

    • ioanjoldes zice:

     Eu vorbesc de respect.
     Aici nu discut despre un crez politic.

    • Val zice:

     Fr Joldes,
     Este usor sa confundam respectul cu lasitatea: acesti oameni nu scriau neaparat asa din bun simt–cu enoriasii si „subalternii” lor se purtau dur si aspru f adesea…sigur ca e usor sa fim acuma „curajosi” cand nu mai suntem amenintati–nu e vb de asta, ci de faptul ca intonatia autorului documentului nu a fost un semn al respectului, ci al lasitatii… sigur, n-avem cum dovedi ca noi de azi am fi fost altfel, dar acum vb de dansii, nu de noi cei de azi.

 2. Claudiu Bors zice:

  @ioanjoldes
  Imi propui sa ma duc la primarul comunei, in calitate de lucrator al Bisericii Penticostale si sa ma adresez lui in mod respectos si sa-i cer permisiunea de a folosii Darurile Spirituale in Biserica si de a promova cele cinci slujbe din Efeseni 4:11 in Biserica unde slujesc?

  • ioanjoldes zice:

   Nu!
   Dar in scrisoarea de mai sus era vorba de o sedinta nu de a aproba Scriptura.
   Cred insa ca pana acum in discutiile oficiale pe care le-ai avut cu primarul, daca le-ai avut, i te-ai adresat cu respect.

   • Hm, „era vorba de o sedinta nu de a aproba Scriptura”.
    Mai precis, era vorba de o ședință în care nu aveau voie să spună ce scrie în Scriptură, ci să împlinească voia Partidului Comunist cu privire la restrângerea drepturilor credincioșilor.

 3. Remus zice:

  Fr. Joldes,

  de cind si pina cind Biserica lui Dumnezeu trebuia sa ceara aprobare pentru o sedinta ? Biserica nu era o organizatie de partid.

  • ioanjoldes zice:

   CP din Romania era si atunci si este si acum un cult recunoscut de statul roman. Orice persoana juridica sau fizica care se alfla pe teritoriul unui stat trebuie sa tine cont de legislatia care este in vigoare la un moment dat in acel stat. Asa este si acum. Orice cult, asociatie religioasa si grupare religioasa trebuie sa tine cont de legislatia in vigoare a statului roman. Atunci tocmai pentru ca era un cult recunoscut a trebuit sa tina cont de autoritatile statului. Asa este si astazi. Sigur ca aceasta raportare la stat poate fi privita de catre unii ca un mare compromis sau de altii ca o necesitate de a mentine o libertate cat mai mare pentru ca apartinatorii acelui cult sa isi poata exprima liber credinta. Am cerut mai inainte unora care critica pe liderii nostri din acea perioada dificila pentru orice biserica sa incerce sa se puna in pielea lor si sa scrie ei o scrisoare autoritatilor statului comunist, dar se pare ca sunt neputinciosi sa faca acest exercitiu care oricum nu le-ar cauza nici o prigoana. Pot doar sa arunce cu noroi peste memoria acestor lideri. Convigerea mea este ca inaintasii nostri au facut tot ce au putut mai bine in acele conditii dificile.

   • Mă uimești, draga Ioane. Asta este tot ce poți?!?
    „Orice persoana juridica sau fizica care se alfla pe teritoriul unui stat trebuie sa tine cont de legislatia care este in vigoare la un moment dat in acel stat. Asa este si acum. Orice cult, asociatie religioasa si grupare religioasa trebuie sa tine cont de legislatia in vigoare a statului roman.”
    Deci, în viziunea ta, cultul sau asociațiile religioase, trebuie să țină cont de legislația Statului. Punct. Nimic despre Scriptură. Nimic despre valorile creștine. Nimic despre libertatea de conștiință. Păi, cu așa viziune, nici DC nu își mai avea rostul, că singuri ne tăiam craca de sub picioare și ne ploconeam în fața lor.

    • ioanjoldes zice:

     Frate Vasilică,
     Deşi mă acuzi că aş fi lăsat pe drumuri şi fără o pâine pe cei de la DC vreau să îţi spun că te-ai grăbit cu concluziile.
     1. Există o distanţă mare între a ţine cont de legile unui stat şi supunerea oarbă faţă de unele legi care contravin Scripturii. Te întreb de ce maşina de care te foloseşti pentru a te deplasa are montate placuţele de înmatriculare. Scrie asta în Biblie? Faci asta pentru că ţii cont de legile statului român pentru că altfel rişti să fi sancţionat. Şi dacă o să circuli cu aceeaşi maşină şi în alt stat o să păstrezi la locul lor plăcuţele. Deci nu eşti atât de anarhist pe cât vrei să apari. Sau poate circuli cu numere false? Să şi zâmbim puţin.
     2. Nu am pomenit nimic despre Scriptură, nimic despre valorile creștine, nimic despre libertatea de conștiință deoarece în răspunsul meu pentru Remus am dorit să spun că traind pe teritoriul unui stat nu poţi face abstracţie de legile care sunt în vigoare la un moment dat pe acel teritoriu.
     Asta nu înseamnă că eu consider la există pentru creştin o lege omenească mai presus de Scriptură, că nu cred în valorile creştine, că nu cred în necesitatea respectării libertăţii de conştiinţă.
     3. Chiar liderii scrisorii postate de tine, lideri a căror poziţie în acele vremuri dificile o prezinţi în culori atât de întunecate, au dat mult de lucru celor de la DC şi nu au rămas nici ei şomeri şi nici copiii lor muritori de foame.

   • Stimabile, am răspuns printr-o postare. Sper să îți fie utilă.

   • Dana W zice:

    Frate Joldes, am o intrebare, am iteles ca sunteti pastor, dupa cum spuneti:”Orice persoana juridica sau fizica care se alfla pe teritoriul unui stat trebuie sa tine cont de legislatia care este in vigoare la un moment dat in acel stat”. Sau dat legi la nivelul UE, si vor mai veni si altele, nu mai este voie sa-i acuzam pe sodomisti (modul lor de viata), ni se cere sa acceptam asemenea orientari si va veni vremea , probabil, cind acestia va vor cere sa-i cununati in biserica, altfel sunteti acuzat de discriminare.
    Daca acum nu dati dovada de coloana vertebrala dreapta; ce veti face atunci ??? probabil ii veti cununa ca sa nu incalcati
    legile……..!!!!!!!!!!!!!????

   • Remus zice:

    Fr. Joldes ,

    Biserica lui Dumnezeu este autonoma 100% in orice regim . Ea se supune normelor pina cind acestea contravin cu morala crestina si amestecul in organizarea interna . Si ca sa intelegi mai bine ce vreau sa spun este ca , daca statul vine si spune ca biserica are dreptul la program 2 ore si ea doreste sa aiba program 4 ore , ea nu este obligata sa se supuna in aceasta situatie si nici nu comite un pacat . Biserica este obligata sa lupte pentru suveranitatea ei , pricepi ?

 4. Pingback: Scrisoarea așteptată de Joldeș Ioan, pastor penticostal | Răscumpărarea memoriei

 5. Daniel Gaina zice:

  Joldes tip clasic de diversionist incoerent,sunt surprins ca se pierde asa multa vreme cu raspunsurile la aberatiile scrise de el ascunse sub umbrelutele ..”respect” „inaintasii”etc.Trebuie reformamat din temelie tot ce este gresit astfel sa nu se mai repete „greseli ” cu sau fara voe.Acestea par sa fie prioritatile bisericesti.Actualmente este o prapastie enorma intre conducerile bisericesti si enoriasi in f. multe biserici din RO. si cu regret si aicia in „Diaspora”. Cei din urma fiind de obicei ignorati aproape, dar apreciati in momentul in care nu au opinii si daca se poate sa fie cit mai zelosi in a contribui la bugetele „biserici”.Ro. este pe marginea prapastiei,nu suntem vinovati in calitatea de credinciosi? Viata se duce la extrema saraciei,oare ce aport am avut si avem?raul acoperit va fi condamnat macar ca nu avem(slavaDomnului…) parte din el spre fericirea noastra o scriu.Conform Scripturi trebuie dat afara raul aceasta, forma nu este razbunare., (ci o datorie Biblica).Este vorba de confruntarea zilnica bine-rau si atunci pe cine lasam sa ne conduca?Firea ori Duhul? Vrem a face binele dar raul sta lipit de noi…daca nu veghem cum?Adevarul trebuie scos la lumina pentruca vrem nu vrem se striga de pe acoperisuri.este plin de vorbitori.,cred ca este vremea sa mai si implinim Scripturile.Doamne ajuta-ne!

 6. pete zice:

  Vasilica cred ca ii dai prea multa atentie lui joldes asta caci are numai bazagonii in capul lui

 7. Remus zice:

  Fr. Croitor ,

  este interesant faptul ca aceasta cerere de aprobare a fost facuta cu doar o luna inainte de a cadea regimul Ceausescu , exact pe 22 decembrie 89 . Din textul de mai sus reiese clar ca acesti oameni au redactat aceasta cerere in totala necunostinta sau ignoranta fata de unele descoperiri care au fost date prin Duhul Sfint ca in acel an regimul Ceausescu din Romania va cadea .
  Eu nu am fost crestin inainte de „lovitura de stat” din dec.89 , insa sint total convins ca Dumnezeu a descoperit poporului sau ca in acel an avea sa cada regimul .
  Si daca mai era doar o luna si ceva pina la sfarsitul anului pentru ce mai era nevoie sa faca cerere pentru sedinta ? Cind ei trebuiau sa fie plini de incredere ca Dumnezeu va schimba situatia asa cum a vorbit si ca dupa caderea regimului nu mai aveau nevoie de nici o aprobare .

  • Ianchis Ioan zice:

   Prin anii ’50 liderii cultului penticostal s-au luptat cu toata puterea sa scoata pe Duhul Sfant din Biserica impreuna cu darurile si lucrarile Sale. Pe la conferintele cultului aceasta era tema predilecta. Pe cei ce mai practicau darurile Duhului Sfant in biserici, acesti lideri ai cultului ii marginalizau sau ii dadeau afara din biserici. De aceea si Duhul Sfant i-a lasat pe acesti lideri in voia pornirii lor. Nu i-a mai calauzit. Nici ei nu mai voiau sa asculte de Duhul Sfant. De unde sa mai cunoasca ei vremurile si imprejurarile?

   „Atunci M’am apucat sa pasc oile…
   Am nimicit cu desavarsire pe cei trei pastori intr-o luna; sufletul Meu nu-i mai rabda, si se scarbise si sufletul lor de Mine.” (Zaharia 11:7,8)

   • ioanjoldes zice:

    Frate Ianchis,
    Nu am trait acele vremuri si doresc sa ne dati vreun caz concret despre asa ceva si poate sa ne vorbiti mai pe larg despre acest subiect pe care asa cum il prezentati a fost deosebit de grav.
    Nu stiu, dar ma gandesc ca fratii care conduceau atunci CP doreau sa puna randuiala in aceasta privinta deoarece este binecunoscut faptul ca existau excese si poate abateri de la invatatura sanatoasa a lucrarii Duhului Sfant. Si astazi exista excese si lucruri false pe care ca si slujitori cu responsabilitate pentru lucrarea care ne-a fost incredintata le condamnam si avertizam poporul lui Dumnezeu pentru ca sa nu ajunga in eroare.

  • David Damian zice:

   Descoperirile au fost multe si diverse atunci ca si acum. Nu doar fratele Bochian sau Trandafir au scapat din vedere continutul lor . Pe mine ma luat prin surpindere caderea communismului la fel si CNN, BBC, Europa Libera sau Scinteia vremi nu au bagat de seama. Desi nu ai fost credincios la vremea acea, daca esti in posesia vreunei informatii concrete a unei astfel de lucrari care sa poate fii si credibila, te rog impartaseste informatii pentru intarirea credintei tuturor.

 8. Daniel Gaina zice:

  Fr.Remus Domnul Dumnezeu a vorbit si vorbeste si astazi.Tragedia este ca in f multe biserici se predica des ca nu este nevoe de prorocii Biblia fiind suficienta.Este adevarat,dar daca Domnul doreste sa ne vorbeasca cum putem a ne impotrivi Duhului Sfant?Poate fi Duhul Sfint anatema?nicidecum.
  O prorocie din 14-10-1989: fragment.,
  „Bradul se va darama….osemintele….si vor fi sclipiri in ochii multora si se vor umplea de lacrimi si veti vedea zidind pe Dumnezeu.”
  Astazi pot spune ca (bradul) a cazut (osemintele)au ramas si Domnul a zidit o multime de biserici in tara unde se buldozereau bisericile.
  Mai imi permit a adauga o instiintare primita de la Domnul in perioada sus amintita
  – Eram in pauza de masa cu vreo 15-20 de colegi doar 2 erau credinciosi si am inceput direct a spune:
  Am avut un vis de la Dumnezeu,in care ( „2 vite nebune” au fost impuscate de militari si urcate pe o platforma militara spre a fi indepartate de la locul impuscari.puse pe platforma si departindu-se le atirnau capetele cornute grumajii si cerbicele singerand macabru).
  unul dintre colegi intreaba
  -si cine sunt vitele?
  Ceausestii! am spus.
  Au amutit toti cu mancarea in gura. Unii au fugit de la masa unii au ramas. La scurta vreme instiintarea DOMNULUI s a implinit.
  Asa lucreaza DUMNEZEU si cine poate a se opune?
  Duhul Sfint a mai vorbit in vremea aceea si mi-a spus:
  „-Iti vorbesc din inaltime zice DOMNUL sa le aduci aminte de lucrarea MEA cea sfanta, ca gardul cu spini ia foc la vremea hotarata si cararile multora se vor elibera,lanturile se rup si cuprinde spaima pe multi.”
  Astazi stim cu totii ca „gardul” granitele au disparut si f multi crestini traesc in libertate dezlegati de lanturile ce ne tineau si ne aducem aminte si de groaza ce a dominat si a stapanit multe suflete in vremea schimbarilor.
  Tot din aceasi perioada, fragment.
  Duhul Domnului a spus: 27-12-1989
  „Sfintii vor incaleca si vor pleca si pe deasupra Ingerii vor manui arma Sfintiilor caci Domnul este Dumnezeu”
  Asa cum se vede Domnul Dumnezeu a vorbit pentru ca in planul LUI avea in vedere (exodul romanesc) despre care la aceea vreme nu se banuia a fi de asa proportii.
  Merita DOMNUL DUMNEZEU toata cinstea si slava ce i se cuvin.Sa laudam pe DOMNUL nostru ISUS!

 9. David Damian zice:

  Frate Joldes :

  Ai dreptate , in cultul penticostal pe vremea comunismului daca nu erai ordinat de CP singura sansa de promovare proprie era sa incepi sa proroocesti. Natural fenomenul a luat amploare si odata cu el au aparut o sumedenie de prooroci falsi. Pe de alta parte, postarile dumneavoastra deranjeaza pentru simplu motiv ca sustineti neclintit linia oficiala a actualului CP care la rindul sau inhiba orice incercare de reinoire a unui sistem mostenit. Desigur , popularitatea pe care o aveti aici pe blog este sustinuta de insusi voturile negative a postarilor dumneavoastra. Asadar echilibrul de opinie pe care il aduceti cu punctule de vedere contrariene este bine venit !
  Am si eu amintiri din copilarie, despre cultul penticostal al anilor respectiv. Ne intilneam cu fratii la rugaciune, apoi mese de dragoste…. La finele fiecarui eveniment erau asa de multi voluntari sa curete, sa repare sa isi ajute semenul. Cred ca si astazi astfel de evenimente exista , dar regizate si controlate de cei care detin puterea. Sau poate , am fost copil naiv si am experimentat cu fascinatie dragostea dintai.

 10. T. Laurentiu zice:

  Am citit cartea fratelui Vasilica si pot sa spun ca mi-a placut, in special datorita istoriei foarte detaliata a CP. Sunt cateva sentimente care te cuprind atunci cand citesti acele randuri : suparare, dezamagire, bucurie (datorita celor cu „coloana vetrebrala” in fata sistemului comunism),etc. Insa am vazut in mine un alt sentiment mult mai puternic decat acestea : o parere de rau care ma ducea pana la lacrimi. Si de ce simteam aceasta? Datorita tuturor compromisurilor relatate. Dar este un pacat care nu trebuie sa prinda radacina in inima noastra, in urma celor aflate : judecata.
  Eu sunt tanar si nu am apucat acele vremuri prea mult. Insa mi-a placut intotdeauna sa citesc despre ele si sa stiu tot mai multe. De ce? Pentru ca atunci a prins viata in Romania lucrarea Duhului Sfant. Da, pot sa spun ca sunt dezamagit de multe lucruri din CP de atunci si chiar de acum. Insa tot ce pot sa fac este sa astept ca Domnul sa faca ceva. Noi nu putem sa curatam adunarile de cei despre care noi credem sau stim sigur ca au gresit intr-un fel sau altul. O va face Domnul la vremea hotarata de El. David a asteptat, si la vremea potrivita si hotarata de Domnul a fost inaltat. Haideti sa nu incercam sa ne inaltam noi, generatia tanara (poate fara sa ne dam seama), si sa-i injosim pe cei care au colaborat sau au servit comunismul ( si cand zic „generatia tanara” ma refer la cei care au intre 20-40 ani) . Cum spunea cineva mai sus, Biserica este a lui Hristos-El este Cel ce trebuie sa mustre si sa judece.
  In cartea sa, fratele Vasilica a spus de mai multe ori ca cei care au „tradat” Biserica Penticostala trebuiesc indrumati spre pocainta. Intrebarea mea este : ce facem cu ei daca nu se pocaiesc? Ii dam afara din adunari? Daca toti ar fi fost un Richard Wurmbrand, Romania era total schimbata acum. Dar, din pacate, chiar si pe vremea Domnului Isus a existat un Iuda care L-a vandut. Dar asta nu i-a impiedicat pe ucenici sa fie umpluti cu Duhul Sfant si sa continue lucrarea. Ce a fost, a fost…
  Ce vreau sa spun este ca citind aceste istorisiri nu trebuie sa ne simtim superiori ca noi nu am facut asa. Si eu cand am citit cartea RM, imi spuneam de multe ori : „Eu nu as fi facut asa…” Insa Scriptura spune : „Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?” Nu stiu ce as fi facut daca traiam acele vremuri…
  Si daca astazi credem ca, CP este subordonat statului, nu trebuie sa uitam ca toate lucrurile sunt ingaduite de Dumnezeu si El are grija de Biserica lui Hristos. Nu Cultul Penticostal,Consiliul Bisericesc sau orice alta institutie impiedica o trezire in crestinismul din Romania, ci inima fiecarui credincios. Dumnezeu se foloseste de toate lucrurile, situatiile, institutiile,etc., pentru a-Si indeplini planul.

  • Dragă Laurențiu, sunt foarte pertinente și pline de sensibilitate observațiile tale. Numai de ar fi mulți care să gândească la fel. Când însă răspunsul la discuția despre perioada comunistă a fost marcat de manipulări și alte ieșiri în decor, inevitabil se fac tabere, se sapă tranșee… Este necesară mai mult decât oricând o întoarcere la Dumnezeu cu pocăință și rugăciune, pentru ca rănile din trecutul nostru să nu mai sângereze multă vreme, iar lecțiile care se cuvin a fi învățate să fie asumate cu maturitate și demnitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s