Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (2)

Citiţi aici Partea I; Partea a III-aPartea a IV-aPartea a V-a

Partea a II-a

3. Ținerea unor cursuri biblice. Având în vedere că în afara absolvenților de seminar cultul penticostal a ordinat, cu aprobarea Departamentului Cultelor și alți pastori, fără studii, pentru aceștia din urmă s-a hotărât, în principiu, să se organizeze cursuri de pregătire. Aceste cursuri ar urma să se țină la seminarul teologic în timpul vacanței elevilor.
Programul de desfășurare, lista participanților etc. urmează a se întocmi ulterior de către conducerea cultului, când se va solicita și aprobarea pentru organizarea cursurilor.

Comentariul meu:
Al treilea punct de pe ordinea de zi dezvăluie două elemente uimitoare ale modului în care reprezentanții Statului supravegheau fenomenul religios.

1. Luciditatea cu care supraveghează fenomenul. Ei recunoşteau că era nevoie de oameni pregătiți, că Seminarul nu avea decât puțini absolvenți, că erau mulți slujitori care au ajuns în funcție fără să aibă parte de instruirea necesară.

2. Cinismul cu care amână la nesfârșit încercările de formare a lucrătorilor. Menționez că sublinierile din textul de mai sus nu îmi aparțin, ci fac parte din textul original. Ei hotărăsc „în principiu”, adică este o decizie care nu face doi bani. Așa, ca idee, nu zicem „nu”. Aprobarea cursurilor însă avea să fie posibilă numai prin prezentarea unei programe și a listei de cursanți. Eu citesc în acest răspuns un „nu”, sau cel mult, „altă dată”. Iar dacă se va aproba vreodată, atunci trebuie să avem grijă să fie o programă diluată şi searbădă, să fie invitate persoane care deja s-au format în spiritul obedienţei faţă de sistem.

Trist este că reprezentantul Statului nu a avut de consemnat nicio reacție negativă a membrilor din Consiliul Bisericesc. Ei vor condamna cursurile biblice ilegale, vor spune în străinătate că noi avem seminar şi literatură creştină, dar vor evita să ridice tonul şi să îşi ceară drepturile, măcar formal.

Citiţi aici Partea I; Partea a III-a

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (2)

 1. ionelrosioru zice:

  Poate exista o legatura intre ceea ce ne-ai prezentat si faptul ca scolile biblice deschise dupa revolutie au intampinat o mare rezistenta din partea conducatorilor anilor ’90?

 2. fr. Gheorghe zice:

  Ce simplu era daca fratii nostri ar fi citit cartea lu Nemia .
  Nemia nu a acceptat sa vina pagini sa refaca zidurile Ierusalimului, ciar daca
  a fost urmarii ca intr-o mina o tinut mistria si in cealalta sabia .
  astea au fost scrise sa stim cum sa lucram pentru Domnul.

 3. Pingback: Hawt Post – 12 ianuarie 2011 « România Evanghelică

 4. teo zice:

  As dori poza din antet, intreaga. Va multumesc! Se poate trimite pe sal_zenga@yahoo.com .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s