Un ultim avertisment – Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (4)

Citiţi aici Partea I; Partea a II-a, Partea a III-aPartea a V-a

Partea a IV-a

b) Abaterea pastorului RADU PAVEL din REȘIȚA
Pastorul Radu Pavel din Reșița s-a făcut vinovat de faptul că a dat delegație de serviciu unui credincios penticostal să conducă servicii religioase la un grup de credincioși care nu au autorizație de funcționare. Organele de stat comunale au interceptat pe acest credincios, i-au confiscat delegația și au anunțat Departamentul Cultelor.
Consiliul Bisericesc a condamnat fapta pastorului Radu Pavel și i-a dat un ultim avertisment, urmând ca la prima abatere să i se retragă calitatea de pastor. Menționăm că pastorul respectiv a fost chemat în fața organului de conducere a cultului.
c) Situația de la SÎNGEORZ-BĂI
Între credincioșii penticostali din această localitate au izbucnit unele neînțelegeri. S-a hotărât ca la fața locului să se deplaseze BERAR IOAN – vicepreședinte al cultului și Șandru Trandafir – secretat general, pentru restabilirea ordinei și disciplinei.

Comentariul meu:
Ședința CB din 1989 a luat în discuție abaterile unor slujitori de la normele impuse de autoritățile comuniste. Pastorul Radu Pavel era avertizat pentru că și-a îndeplinit slujba conform Scripturii, ignorând prevederile legii. Din nou, reprezentantul Statului la ședința consiliului nu are de consemnat vreo luare de cuvânt în apărarea păstorului care îngrijea de o adunare care nu primise autorizație, în ciuda insistențelor enoriașilor.

„La prima abatere să i se retragă calitatea de pastor. Menționăm că pastorul respectiv  a fost chemat în fața organului de conducere a cultului.”

Iată unde s-a greșit cel mai mult în relația cu autoritățile comuniste. Nu în cedările pe care unii lideri le-au făcut din frică sau din naivitate. Acestea pot fi explicate în multe feluri. Dar mai grav era atunci când frica de care era cuprins un lider era transmisă celorlalți, fie pe care ierarhică, fie pe care spirituală.

Ierarhic, Radu Pavel a fost înștiințat că și-a consumat și ultima indulgență, iar de acum înainte orice greșeală îl costă slujba. Așa sunt legile, trebuie să te conformezi. Pe linie spirituală, Radu Pavel a fost convocat de „organul de conducere a cultului”. Aici fratele (bine că nu se spune cine era organul cu pricina) i-a explicat probabil și cu Biblia, și părintește și pastoral, de ce este bine să ținem gura închisă, să ne facem că nu vedem abuzurile, să îi încurajăm pe credincioși să stea în banca lor și să aștepte acele veritabile minuni când satrapii comuniști mai picurau cu câte o autorizație de renovare sau măreau tirajul calendarelor de perete.

„Un ultim avertisment.” Adică, ori devii și tu ca noi, ori nici pentru noi nu mai valorezi nimic.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Un ultim avertisment – Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (4)

 1. Pingback: Ședința Consiliului Bisericesc din 1989 (3) – Bistrița | Răscumpărarea memoriei

 2. mia zice:

  ACESTE COMENTARI CARE LE PUBLICATI SUNT O ABUREALA DE DOI BANI .ACELE PROCESE VERBALE DE SEDINTA AU FOST SCRISE SAI MULTUMEASCA PE COMUNISTI.NU AU AVUT NIMIC CU POCAITI.

  • Mia, ca principiu am decis să nu mai public comentariile tale, din cauza injuriilor pe care le-ai scos în câteva mesaje anterioare. Pe acesta l-am lăsat fiindcă este chiar șocant. Adică vrei să spui că comuniștii nu au avut nimic cu pocății?!? Veneau la ședințe doar pentru a îi mulțumi cu comuniștii? Ce să mai zic…? Încep să mă îndoiesc și de faptul că au existat comuniști.
   De bună seamă că „Răscumpărarea memoriei” este utilă numai celor care păstrează o fărâmă de memorie. Negarea suferinței credincioșilor este o gravă palmă pe obrazul celor care nu s-au plecat înaintea propagandei ateiste.

 3. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (13.01.2011) « România Evanghelică

 4. GIM zice:

  Mia,chiar asa sa fie cum spui,dar aceasta era datoria pocaitilor ,sa-i multumeasca pe comunisti? Cert este ca au fost persoane implicate in fruntea bisericilor care au” tras din greu” la caruta diavolului,in loc sa apere interesele fratilor,ca si in cazul descris mai sus.Este interesant de stiut, citi din acestia ,in aceleasi pozitii fiind, si-au schimbat doar eticheta dar interiorul ba.
  Ne mai intrebam de ce merge lucrarea asa cum merge ?

 5. Ianchis Ioan zice:

  Este evident faptul ca reprezentantii cultului penticostal lucrau pentru cauza ateistilor nu pentru cauza lui Dumnezeu si a poporului Sau. Cazul pastorului Radu Pavel din Resita este doar un caz dintre multe altele in care slujitorii cultului loveau in cauza lui Dumnezeu si a copiilor Lui. Radu Pavel si-a indeplinit doar datoria inaintea lui Dumnezeu de a ajuta un grup de frati sa poata sluji lui Dumnezeu. Dar pe cei de la cult nu-i interesa slujirea lui Dumnezeu si extinderea Imparatiei Lui, ci slujirea ateistilor, in slujba carora lucrau, si cu care cautau sa-si asigure relatii cat mai bune. Cunosc biserici carora li s-a luat autorizatia de functionare pentru a fi data in alta localitate. De obicei bisericile locale mai mici, care trebuiau ajutate, erau lovite brutal, luandu-li-se autorizatia de functionare pentru a fi data altei biserici de unde, de obicei, pastorul judetean si imputernicitul profitau de daruri (un vitel, un porc, bani etc.). Ai cui slujitori au fost acestia? „Uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire…” ni se spune in cartea Evrei 13:7. Numai ca in aceste cazuri nu le putem urma credinta, pentruca e una compromisa. Si Balaam ar fi dorit un sfarsit de om neprihanit dar nu l-a avut. „O de as muri de moartea celor neprihaniti si sfarsitul meu sa fie ca al lor!” (Numeri 23:10). Dar lucrarea lui nu l-a dus spre un sfarit ca al celor neprihaniti. Pentruca lucrand in favoarea dusmanilor poporului lui Dumnezeu si-a compromis sfarsitul calatoriei lui pamantesti.

 6. miazabalt zice:

  DOMNULE GIM …..PASTORI DIN VREMEA ACEEA TREBUIA SA-I PACALEASCA PE COMUNISTI .DAR MEMBRI AI BISERICI SA SUFERE DIN CAUZA CA PASTORI IAU TURNAT LA SECURITATE LA NOI LA ARAD -BUJAC EU NU CUNOSC. DACA AUTORU R.M. CUNOASTE UN OM CARE A SUFERIT CEVA CA A FOST TURNAT DE PASTOR ARDEU PETRU SA SPUNA..DACA CINEVA AR VREA SA STIE CUM SA CONSTRUIT O BISERICA MARE LA VREMEA ACEEA POATE SA IA LEGATURA CU P. ARDEU PETRU CARE TRAIESTE SI ARE 90 DE ANI.ACOLO SA VEDETI SACRIFICI.ACESTI OAMENI NU ACUZA PE NIMENI. VOI PUTETI ADUCE CE ACUZATI VA TREC PRIN CAP .

  • Unii i-au păcălit pe comuniști, alții au fost ei înșiși păcăliți… Nu am studiat dosarul pastorului Ardeu pentru a mă pronunța, așa că nu voi vorbi în ceea ce-l privește. În cele susținute de mine m-am bazat pe documente și mărturii veridice.

 7. GIM zice:

  Sa admitem ca la Arad a fost un caz fericit,dar in cele mai multe situatii, ca si in cel prezentat mai sus ,vedem autoritatea crestina mai slugarnica decit cea comunista.
  Asta spune totul.Comunistii nu au vrut nimic altceva ,decit sa ingenuncheze biserica in slujba lor,si trist este ca in mare masura au reusit.

 8. Pingback: 15 postări în Top 100 WP (14.01.2011) « România Evanghelică

 9. Pingback: 16 postări în Top 100 WP (14.01.2011) « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s