Ian 1989, realizări și aspecte „pozitive” remarcate în cultul penticostal

Încep azi publicarea Raportului făcut de inspectorul Cârstoiu după o altă ședință a Consliului Bisericesc, cea din ianuarie 1989. În prima parte, aspectele pozitive remarcate de inspectorul care a participat la ședință. Voi reveni cu comentarii și cu părțile următoare ale raportului.

––––––––––––––––––––––––––––––
Partea I

DEPARTAMENTUL CULTELOR
DIRECȚIA RELAȚII CULTE

RAPORT
DATA: 14 ianuarie 1989
OBIECT: Unele aspecte din desfășurarea ședinței Consiliului Bisericesc al cultului penticostal

În ziua de 13 ianuarie 1989, la sediul central din București a avut loc ședința Consiliului Bisericesc al cultului penticostal la care au participat toți cei 14 membri ai organului central de conducere a cultului.
Lucrările au fost conduse de pastorul BOCHIAN PAVEL, președintele organului, ajutat de ȘANDRU TRANDAFIR – secretar general și supravegheate de George Cârstoiu, inspector principal de specialitate din Departament.
Din darea de seamă și dezbaterile ce au avut loc pe marginea acesteia au rezultat următoarele aspecte mai importante:
– La 1 ianuarie 1989 cultul penticostal din țara noastră avea în evidență 102.000 credincioși majori, circa 60.000 aparținători, 537 comunități și 257 filii, deservite de 118 pastori.
– La aceiași dată cultul avea 25 posturi de pastori vacante și alți 27 de pastori depășiți de 65 de ani,
– În anul 1988 viața religioasă a credincioșilor penticostali s-a desfășurat în mod normal. Ca realizări deosebite, în anul trecut, au fost menționate:
a) Tipărirea, în 2.000 de exemplare a lucrării „HARFA cântărilor” și în 1.000 exemplare a cărții „Credință și fapte” (Pavel Bochian și Sile Roske, n.n.)
b) S-a remarcat mărirea tirajului la calendarele de perete (15.000 ex. în limba română și 1.000 exemplare în limba maghiară), precum și apariția „la zi” a revistei „Buletinului Cultului Penticostal”.
c) În anul 1988 a fost inaugurată casa de rugăciune din Timișoara – „a doua din Europa” și au început lucrările la casa de rugăciune din Zalău.
d) Au fost preschimbate autorizațiile a 14 case de rugăciune iar cinci comunități au fost mutate dintr-o localitate în alta.
e) În anul 1988 șapte pastori s-au pensionat și alți doi pastori au rămas ilegal în străinătate: TIRLA IOSIF fin SIBIU și TĂRĂU IOAN din Cluj.
f) În perioada raportată, cele trei Filiale au avut un excedent bugetar de 1.168.000 lei, iar centrul cultului un deficit bugetar de 356.000 lei.â

Citește aici Partea IPartea a II-aPartea a III-a

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ian 1989, realizări și aspecte „pozitive” remarcate în cultul penticostal

  1. Pingback: Ian 1989, deficiențe în cult | Răscumpărarea memoriei

  2. ftdorel_Chicago zice:

    fr, Vasilica C. prin documentele tale nu ai nici o poza cu individul asta: inspector principal de specialitate George Cârstoiu:)

  3. Pingback: Planuri pentru alegeri (1989) | Răscumpărarea memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s