Hotărârile Consiliului Bisericesc din ianuarie 1989 (1)

Partea a III-a

În urma unor lungi discuții și ca urmare a intervențiilor reprezentantului Departamentului Cultelor, Consiliul Bisericesc al cultului penticostal a adoptat următoarele hotărâri:
1. În cazul comunității Bistrița:
a) Luni 16 ianuarie a.c. se va deplasa la Bistrița o comisie mixtă care va efectua un sever control financiar pe ultimii trei ani. Rezultatele controlului vor fi înaintate organelor de cercetare penală pentru sancționarea vinovaților;
Componența comisiei: BERAR IOAN – supraveghetorul filialei ORADEA și vicepreședine al cultului penticostal, IVAN PETRU – contabilului Filialei ORADEA, ANDERSON CRISTIAN – revizor contabil al Departamentului Cultelor și CHINDRIȘ IOAN – inspector teritorial cu probleme de culte.
b) După terminarea controlului financiar, cei șase membri ai Comitetului Executiv al Consiliului Bisericesc se vor deplasa la Bistrița unde vor proceda la o reverificare a celor 560 de membri ai comunității și la reorganizarea acestei comunități, eliminând din cult elementele recalcitrante, indisciplinate etc.
2. Pentru definitivarea măsurilor, la comunitatea din BOTOȘANI se va deplasa PAVEL BOCHIAN, însoțit de IACOB COSTACHE, secretarul Filialei Suceava.

Comentariul meu:
Măsura luată în cazul comunității Bistrița a mai fost discutată pe blog, dar și în carte. Când un organ al statului comunist anunță că va urma „un sever control financiar pe ultimii trei ani”, control care deja se știa că va ieși atât de rău încât va fi urmat de o cercetare penală, este limpede că era o acţiune comandată politic.

Ceea ce este mai trist este că în componența comisiei trimisă cu acest mandat se află slujitori ai cultului, iar statul contează pe ei în acest joc murdar. Membrii CB consimt fără rezerve la realizarea acestui plan care avea să fie dus parţial la îndeplinire și apoi întrerupt de Revoluția din decembrie 1989.

A a doua comisie, alcătuită din membrii Comitetului Executiv, urma să facă o investigație a listelor de membri ai bisericii. Controlul viza și întreaga comunitate, 560 de membri, dar și „eliminarea” din cult a elementelor recalcitrante. Prin această epurare se dădea mână liberă organelor de anchetă de a face orice voiau, iar când posturile de radio străine ar fi reclamat abuzurile, precum demolarea construcțiilor, reprezentanții statului putea afirma nonșalant că statul se confruntă cu elemente fanatice, anarhice, certate cu legea, care nu au sprijin nici din partea cultului.

Citește aici Partea IPartea a II-aPartea a IV-a

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Hotărârile Consiliului Bisericesc din ianuarie 1989 (1)

  1. Pingback: Ian 1989, realizări și aspecte „pozitive” remarcate în cultul penticostal | Răscumpărarea memoriei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s