Sucevenii fac un pas concret pentru clarificarea relației păstorilor cu Securitatea

La Comunitatea Regională Penticostală Suceava a avut loc o conferință pastorală în cursul zilei de astăzi. Am fost informat că în lumina ultimelor evenimente (recunoașterea faptului că a existat un angajament de colaborare cu Securitatea a fraților Belțig și Gurău), frații au decis să le ceară tuturor păstorilor din cadrul Comunității Suceava să semneze o declarație în care au menționat dacă au avut sau nu legături cu Securitatea, dacă au avut sau nu angajament etc.

Apreciez că acest pas este absolut necesar, însă el ar trebui urmat de înființarea unei comisii care să analizeze fiecare caz parte, comparând declarația dată de aceștia cu documentele existente în arhivă și cu mărturiile celor implicați. Cu cât mai repede va fi dus la îndeplinire acest proces, cu atât mai ușoară va fi vindecarea și restaurarea bisericii.

Comunitatea Regională Penticostală Suceava are în componența ei județele Suceava, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Sucevenii fac un pas concret pentru clarificarea relației păstorilor cu Securitatea

 1. Sandu Roman zice:

  Dragostea şi compasiunea creştină nu presupune nicidecum că adevărul istoric trebuie trecut sub tăcere pentru a proteja “reputaţia sau faima” anumitor persoane, sau sensibilităţile celor apropiaţi lor.

  Când apostolul Pavel spune că “dragostea acoperă totul”, cu siguranţă că nu a vrut să spună că „muşamalizează totul”, aşa cum interpretează unii creştini “super-spirituali”, ci pur şi simplu că ea trebuie să se manifeste în toate acţiunile, chiar şi în deconspirarea, în diciplinarea şi în reabilitarea colaboratorilor. De asemenea, iertarea şi reabilitarea nu se demonstrează neapărat prin menţinerea sau repunerea în funcţiile avute anterior, aşa cum tot în mod foarte greşit cred unii creştini “super-spirituali”.

  Totuşi, se pare că prea mulţi creştini sunt fascinaţi şi captivaţi complet de “filmul de groază”, http://lascaupetru.wordpress.com/2011/01/29/deconspiratul-zambetul-de-sambata/ , la fel ca majoritatea dintre noi, într-un moment sau altul, uitând că NU doar prin colaborare cu “secu” se poate ajunge la “rotisor”. O atitudine triumfalistă, batjocoritoare, de extaz şi veselie răutăcioasă la căderea sau la deconspirarea altora, poate să atragă acelaşi destin fierbinte.

  Cred că următorul pasaj se potriveşte de minune în situaţia de faţă:

  1 Cor. 10:11 Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde, şi au fost scrise pentru învăţătura noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor. 12 Astfel dar, cine crede că stă în picioare, să ia seama să nu cadă.

 2. Daniel zice:

  Slava Domnului! Ma bucur si sper sa dureze mai mult de trei zile minunea asta!

 3. ANDRUS IONEL zice:

  ASTEPT CA SI FILIALA CLUJ SA FACA ACEST PAS . FELICITARI,SUCEAVA !

 4. Remus zice:

  Asemenea curatenie trebuia facuta dupa revolutie la nivel national, nu acum dupa 21 de ani cind ” elefantul ” este plin de viermi.

 5. Ioan Marginean zice:

  Opinie personala;
  Niciodata un cult organizat pe sistem piramidal nu mai poate fi vindecat chiar daca toti vanzatorii de frati vor fi deconspirati…buba nu-i numai aici, ca astia turnatorii au si parte pozitiva au contribuit serios la impodobirea cununii celor care au suferit pe nedrept si au fost vanduti
  Greseala a fost atunci la inceput cand s-au organizat penticostalii ,pe sistem lumesc babilonian, de aceea un pioner al credintei si prigonit al autoritatilor fratele Buta Augustin a vazut pericolul organizarii centralizate si a refuzat sa se implice
  A fost un evanghelist roditor a intemeiat biserici, in moldova erau si niste grupuri care se numeau ;Butisti „a fost batut de nenumarate ori de militie, culcat pe beton, botezat” in bazinul cu apa de ploaie.
  Asa ca cei care spera la redresarea Cultului Penticostal…viseaza frumos, si o sa ramana doar vise, chiar daca is deconspirati toti colaboratorii, corabia cultului ii dusa demult la fund, iar scolile teologice dupa sistemul lumesc produc mai multi lupi decat pastori
  Solutia ???
  Sa ne intoarcem la organizarea bisericii primare.
  -Orice biserica locala sa fie independenta si supusa doar autoritatii Duhului Sfant
  -Colaborare si partasie sfanta intre bisericile locale in masura posibilitatilor…
  -Distrugerea oricarui sistem lumesc ,sistemul pastoral,sistem de vot, sistemul cu comitete(care naste atatea dezbinari)
  Sa nu uitam,dupa revolutie vanzatorii de frati si-au pierdut jobul, si intreb; s-au schimbat lucrurile in bine in cult? nicidecum si eu stiu ce spun…cauza ???
  degradarea severa a cultului penticostal si a crestinismului in general
  E nevoie de o trezire si sa o luam de la inceput; adunari prin case, formari de grupuri vitale(frati uniti in mod desavarsit)e nevoie sa recastigam tot ce au mancat lacustele si sa fie recastigate in bisericile locale ;lucrarile,slujbele si darurile Duhului Sfant.
  cine viseaza la restaurarea cultului penticostal ii doresc vise placute”…cu alea ramane

 6. Pingback: Suceava: Un pas concret pentru clarificarea relației păstorilor cu Securitatea « România Evanghelică

 7. Nutzu zice:

  In fapt, VP Ioan Gurau, ca de-altfel si alti lideri ai Cultului Penticostal din Romania, s-a increzut in spatele si sprijinul avut la conducerea DSS, DC si la SRI, care au dosit, atit cit au putut, dosarele lor de informatori. Dar iata cum setea lui de razbunare pe liderii CRP Dobrogea, acuzati de Gurau ca au tulburat linistea, ca de cimitir, a mortilor prezenti la Congresului de la Bistrita, acest revansism al lui Gurau i s-a intors drept in fata, ca un bumerang. Fortind pedepsirea si anchetarea suplimentara si excesiva a liderilor CRP Dobrogea – in prima zi a sedintei C.Bisericesc – Gurau i-a impins in corzi pe acestia, legitimand astfel, in self-defence, din partea lor, demascarea fariseului Gurau si a existentei actului scris al tradarii si vinzarii sale in slujba dusmanilor declarati ai Bisericii si ai lui Hristos.
  Chiar si acum Gurau isi mai pune sperante in vinovatia generala a fostilor sai colegi angajati ai Cultului inca inainte de 1989, in promiscuitatea morala a multor pastori si lideri penticostali din Romania si in amnezia generala instalata odata cu trecerea deceniilor.

 8. romanul zice:

  Pentru Ian Marginean, dupa biblie este primul adevar pe care il citesc afirmat de un crestin. Singurul lucru care cred ca se mai poate spune este acela de a numi conducerile bisericilor incepind cu pastorul, prin proroc.Atunci cred ca intr-adevar Dumnezeu lucreaza in acea biserica prin Duhul Sfint. Asta ar duce intr-adevar la vindecari, invieri si alte semne si minuni, dar asa?…Mult har si pace si Dumnezeu sa aiva mila de credinciosii cu cugetul curat.

  • Ioan Marginean zice:

   Da frate, si prin proroc, dar in general se poate vedea clar intr-o comunitate de frati care are abilitatile date de Duhul pentru slujba respectiva dupa cum este scris;
   11. Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaş Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte.
   Cum voieste Duhul, nu cum vor oamenii,ca asa -a intamplat,vine unul tanar cu scoala teologica si pastorii batrani cu experienta sunt inlaturati ca n-au scoala…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s