Un SMS care sperie limba română

Azi dimineață, un prieten mi-a transmis un SMS primit de la un oarecine. Îl redau întocmai, cu gramatica și formulările originale și originare, pentru a nu-i strica „parfumul”:

Opriți focul, nu mai trage-ți” Fratele Dugulescu sa stins, Iliese, a plecat, Campeanu a lesinat dupa cina, Gog e in eclipsa, Lucaci degeaba mai rezista, Ritisan și Dicoi, au fost loviti, Macoveiciuc, Pop Nik, Beltig, Gurau, Bochian, Biro, Ceuta, sunt raniti. Cine oare urmeaza sa fie vanat??? Ne impuscam ranitii, dar uitam sa ne cinstim Generalii. Transmite mai departe!.

Autorul are motive serioase să se simtă amenințat, după cum se vede. Încercarea de a îi amesteca pe niște oameni cumsecade (care au suferit în urma unor accidente sau boli), cu alții care s-au poziționat la un moment dat împotriva Bisericii, este o manevră penibilă de manipulare și sensibilizare a publicului. Așezarea celor de mai sus pe același plan este o mostră de gândire securistă, pentru care oamenii sunt niște obiecte de care se folosesc pentru a-și ilustra idealurile expirate. Iată unde poate duce evitarea prelungită a asumarea istoriei noastre. Toți sunt victime și toți sunt… generali. Adevăratele modele, eroii care nu s-au plecat în fața dușmanului, sunt confundați în acest mesaj în mod intenționat cu aceia care au trăit demn și frumos.

Panica de care dă dovadă „curajosul” autor anonim nu face decât să îmi întărească bănuiala că a intrat groaza în unii foști sau actuali securiști. Măcar de-ar fi groaza Domnului! Mă tem că este doar banala groază de a nu fi dați pe față.

Tovarăși, dacă ați ajuns să trimiteți mesaje în stilul revoluțiilor recente din Egipt și Tunisia (cu îndemnul „transmite mai departe”), consultați un îndreptar ortografic din când în când, fiindcă riscați să speriați doar limba română.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Un SMS care sperie limba română

 1. fr. Gheorghe zice:

  Eu nu inteleg despre ce GENERALI ESTE VORBA?
  Fratii nostrii ; capitani maiori … Ect. facuti de securitatea romana???
  Da defapt dupa moarte ….
  GENERAL POSMORTEM IN SLUJBA TOVARASILOR DE LA SECURITATE….
  „TOT CE S-A FACUT IN ASCUNS A ESIT LA LUMINA”
  Noi ii iubim „Generalii” ii respectam si dorim in cer sa fim impreuna .
  Dar acolo sus cind vom ajunge , cei care au suferit vor primi o cununa cu diamante si probabil imi imaginez ca acolo va sosi si fratele” General” , si cu dragoste sincera cel ce a suferit ii va imbratisa si va zimbii. A fost Istorie …
  Iar ” Generalul” va zice:
  Vai ce diamante are cununa ta.
  Si fratele ce a fost cindva vindut si a suferit va zimbii si va zice:
  Iti multumesc GENERALE ca tu m-ai ajutat sa o dobindesc….

 2. ANDRUS IONEL zice:

  DACA EL INVOCA NEDREPTATEA FACUTA UNOR PERSOANE DE BINE DAR CARE AU FOST INCERCATI DE ANUMITE BOLI,DECI AU FOST BOLNAVI SAU INCA SUNT,TOTUS SA NU UITAM CA ACEST SMS E SCRIS TOT DE UN BOLNAV. SA INTELEGEM CAZURILE DE BOALA SAU PE CELE SOCIALE !

 3. Vali Horlescu zice:

  Opriti focul, nu mai trage-ti(sic), sa(sic) stins, degeaba mai rezista, sunt raniti, vanat, ne impuscam ranitii, sa ne cinstim Generalii.
  Omul(sau sursa) vrea sa te impresioneze cu termeni cazoni si vanatoresti, nu a fost inspirat, nu reseste decat sa-si tradeze conditia.
  Si-n final un indemn comunist. Deh, avem multi nostalgici.

  • jenu zice:

   „Opriti focul, nu mai trage-ti” nu este o expresie cazona sau vanatoreasca. Este o expresie „celebra” strigata in timpul revolutiei din 1989 in Bucuresti. Fi atent aici: replica era strigata de „eroii momentului” din balconul din Piata Universitatii (balcon neatins de gloantele „teroristilor”) in timp ce se tragea (mai sporadic inspre posibile tinte teroriste de catre militarii care aparau revolutionarii din piata). Expresia a fost auzita in intreaga tara pentru ca a fost transmisa in direct la TVR in timpul revolutiei si reluata ulterior de nenumarate ori. Vezi aici: http://www.youtube.com/watch?v=XfLt8Xd8W8I

   • Vali Horlescu zice:

    Interesanta valenta ne oferiti pentrua aceasta „expresie”.(termenii sunt totusi specifici limbajului cazon sau vanatoresc).
    In sensul asta pare un cliseu revolut.

 4. Valentin LICXANDRU zice:

  @ Vasilica Croitor.

  Am primit si eu mesajul prin redirectionare ( cumnatul meu l-a primit de la cunostinte din Bucuresti si l-a ,,transmis mai departe”…catre mine ).
  Mda, face parte din arsenalul de atac la emotiile oamenilor, atac aflat in prima desfasurare…vom vedea cum se va desfasura in continuare.

 5. Pingback: Un SMS buclucaș… « România Evanghelică

 6. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (01.02.2011) « România Evanghelică

 7. daniela c zice:

  Sint sigura ca e un comunist din Portland care are o teama.Prea bine cunoaste evenimentele de la Portland.

  • Vali Horlescu zice:

   Nice!
   N-a fost Romania buna in multe lucruri, insa in domeniul productiei de comunisti, securisti si informatori s-a facut performanta. S-a putut exporta fara sa se creeze penurie la intern.

 8. OVIDIU CURESCU zice:

  AM SLUJIT 10 ANI LANGA NICU ILIESI ( NU ILIESE) SI NU IL POTI PUNE IN ACEEASI CATEGORIE CU OAMENI COMPROMISI. STIU ATITUDINEA LUI FATA DE COMUNISTI SI FATA DE TRADATORI. BINE DE EL SI VAI DE CEI CARE NU AU PUTERE DE POCAINTA.

 9. Pingback: 14 postări în Top 100 WP (03.02.2011) « România Evanghelică

 10. Pingback: 15 postări în Top 100 WP (03.02.2011) « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s