Refuzul de a manipula

Pornesc de la o postare a lui Alin Cristea, de săptămâna trecută, în care îl cita pe Rick Warren:

„Honesty is more than truth-telling; it’s refusing to manipulate others.”

„Onestitatea este mai mult decât a spune adevărul; înseamnă a refuza să îi manipulezi pe alții”.

Dacă suntem astăzi într-un impas este pentru că ne-am deprins, în anii comunismului, să rostim cuvinte adevărate, dar care puse cap la cap nu redau imaginea reală asupra subiectului discutat. Nu spunem minciuni, dar vorbim în așa fel încât adevărul să nu fie cunoscut. Este un paradox sau, mai degrabă, o ciudățenie dâmbovițeană.

Recunoașterea adevărului cu privire la ceea ce s-a petrecut în perioada comunistă cere multă onestitate, nu doar în a rosti „adevărurile care ne convin”, ci a spune ce s-a întâmplat cu adevărat în culise. Observ cum, în dialogurile purtate pe această temă, toţi spun multe adevăruri – fapte care s-au petrecut, concluzii și deducții logice etc. – dar, în același timp, speră ca o parte considerabilă a istoriei noastre să rămână ascunsă sau măcar în ceață.

Scopul dialogului, în opinia acestora, nu este limpezirea subiectului, ci „îmbunarea” celor care vor să se facă lumină sau liniștirea nedumeriților care privesc de pe margine. De aceea, ei vor bate moneda pe jumătatea lor de adevăr și vor folosi pe alocurea și argumente foarte decente, dar eludând întregul tablou. Refuzul de a manipula înseamnă, în acest context, nu doar a spune adevărul, ci a îl spune neînjumătățit.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Refuzul de a manipula

  1. Din jurisprudența americană: „Jur să spun adevărul, tot adevărul și numai adevărul“.

  2. F. B zice:

    Fr.Vasilica ,nu stiu vreun artist de marca care sa fi lucrat in tandem cu un altu pentru definitivarea unei opere de arta.I-si asuma ideea si stringe tot puzle,din mici,mici bucatele ,iar la sfarsit da o opera pt eternitate.Sunt de acord cu tine ,sunt multi care incearca sa devieze planul in sine ,dar si tu stiai asta, ce-ti ramane (nu -mi lua in nume de rau sfatul) sa nu te lasi si dintre rindurile scrise ,printre randuri, citeste cum vrei dar nu abandona.Sunt multi care nu vad cu ochi de bine ce faci,sau ai facut ,dar sunt si din cei care doresc eliberarea de acest trecut apasator intr-un mod onorabil si crestinesc.Se poate, stiu ca se poate ramane fiecaruia sa-si aleaga vesnicia ,iar aici pacea care vine de Sus. Vorba de la fr.ortodocsi si nu numai”Doamne ajuta”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s