Ca să nu murim

Cartea Exod ne înfățișează cerințele impuse poporului și slujitorilor care se înfăţişau înaintea lui Dumnezeu. Cine o citeşte cu atenţie nu poate să remarce că la întâlnirea dintre Dumnezeu și poporul ales, și îndeosebi cu slujitorii, purificarea era o cerință obligatorie. În sfinţenia Sa, Dumnezeu respingea orice om care se îndrăznea să se apropie de El cu păcatul neacoperit (în sângele jertfelor) sau întinat de contactul cu ceva necurat. Omiterea ritualurilor de purificare atrăgea mânia divină: „Să fie nimicit din mijlocul poporului”, sau „ca nu cumva să moară”.

Pentru legaliști, aceste versete au fost mană cerească. Regulile stabilite de Dumnezeu în Vechiul Testament au fost amplificate și completate cu altele locale, un „ajutor” deloc trebuincios Domnului. Focalizarea pe regulile exterioare se dovedește a fi scuza ideală pentru a ignora partea spirituală.

Este surprinzătoare lejeritatea cu care se trece astăzi peste mesajul central al cărţii Exod: sfințenia. Reticența cu care au fost întâmpinate toate demersurile pentru o purificare morală a acelor slujitori care au fost contaminați de perfidul sistem comunist ne arată că avem standarde cu mult diferite de cele biblice sau avem alte priorități. În același fel, lipsa de interes pentru analizarea urmelor lăsate de sistemul comunist în structurile instituționale și în formele de organizare a bisericilor este în viu contrast cu preocuparea pentru sfințenie care izvorăște din cartea Exodului.

Dacă vrem să-I aducem o jertfă plăcută Domnului, trebuie să nu mai strecurăm țânțarul, înghițind cămila:

  • să nu luăm în răspăr procesul pocăinței, ci să ni-l asumăm cu umilință;
  • să nu folosim două măsuri – preocupare excesivă pentru partea de dinafară a paharului, ignorând partea din lăuntru, omul ascuns;
  • să nu perpetuăm modelele impuse de comuniști, ci să ne cercetăm doctrina, practicile, viziunea, structurile etc. în lumina Scripturii.

Când standardele morale sunt atât de confuze și ne deosebim atât de puțin de lume în capacitatea de a face diferența între rău și bine, atunci moartea spirituală este iminentă. Soluția nu este decât redescoperirea învățăturii biblice despre sfințenie.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ca să nu murim

  1. ANDRUS IONEL zice:

    FOARTE CORECT SI ACTUAL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s