(2) Proiectul RM după întâlnirea cu Executivul

Continuare

Punctul 1 din Rezoluție:

Înfiinţarea unei comisii la nivelul cultului care să analizeze impactul pe care comunismul l-a avut asupra formării şi dezvoltării Cultului Penticostal.

Voi enumera în această postare argumentele folosite în susținerea punctului I. Aceasta nu înseamnă că au și fost acceptate de către frații din Executiv. Vom vedea opinia lor în răspunsul care ne va fi adresat. Argumentele de mai jos reprezintă o expunere mai amănunțită a Rezoluției.

Realitatea istorică:

După instaurarea comunismului în România, aparatul de propagandă al Statului a supervizat planurile de transformare a fiecărui segment din societate. Colectivizarea și naționalizarea au lăsat urme adânci în mentalul colectiv al țărănimii și al micilor proprietari. Dar patronajul cvasi-cuprinzător al Statului nu a ocolit Biserica, o fortăreață care trebuia supusă cu orice preț. Vreme de 45 de ani brațul armat al Securității, precum și mănușa de catifea a Departamentului Cultelor au generat schimbări profunde în viața bisericilor din România.

În cadrul discuției de la Executiv au fost menționate mai multe domenii asupra cărora statul comunist și-a pus amprenta și care trebuie realiniate după învățătura Bibliei.

Centralismul excesiv – în opoziție cu modul de organizare al primilor penticostali români.
Sistemul ierarhic – în opoziție cu slujirea bazată pe daruri. Modelul propus în anii arondării de DC era asemănător cu ierarhia din cadrul PCR.
Denumirile slujbelor – spre deosebire de terminologia Noului Testament.
Denumirea de Cult – denumirea actuală sub care funcționează penticostalii români este importată via Moscova, în timp ce denumirile celor 3 ramuri penticostale au fost abandonate (Ucenicii lui Isus Hristos, Creștinii Botezați cu Duhul Sfânt, Biserica lui Dumnezeu Apostolică).
Alocarea resurselor financiare – în condițiile în care bisericile nu puteau angaja slujitori, nu puteau face misiune externă, nu puteau construi biserici, nu puteau ajuta săracii, nici nu era necesară o viziune asupra zeciuielii, a susținerii slujitorilor etc.
Relațiile externe – relațiile cu bisericile surori din alte țări decât SUA sunt aproape inexistente.
Manifestarea darurilor Duhului – ingerințele Statului au avut drept scop și limitarea manifestărilor de caracteristice bisericilor penticostale, mai ales în întrunirile publice ale bisericii
Limitarea viziunii externe – fără posibilitatea de a călători, Biserica din România nu a cultivat o viziune misionară asemănătoare cu bisericile penticostale surori.

Argumentele biblice:

Istoria poporului Israel ne oferă câteva exemple în care poporul lui Dumnezeu a suferit în urma unor perioade dificile: experiența pustiei, ciclurile de înfrângeri în perioada judecătorilor, robia babiloniană. De fiecare dată, restaurarea a început printr-o serioasă evaluare a situației. A nega faptul că perioada comunistă și-a pus amprenta pe dezvoltarea învățăturii și practicii bisericii ar fi o fugă intenționată de realitate.

Sugestia noastră:

În repetate rânduri, am insistat în cadrul discuției că nu părerea noastră pe aceste teme contează. Desigur, avem anumite opinii, dar nu avem nicio intenție de a ne impune viziunea proprioe. Dimpotrivă, am cerut înființarea unei comisii alcătuite din oameni competenți, teologi, istorici și pastori, care analizeze impactul pe care comunismul l-a avut asupra formării şi dezvoltării Cultului Penticostal.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la (2) Proiectul RM după întâlnirea cu Executivul

 1. petruburac zice:

  Da, avem nevoie de reforma pentru ca trebuie sa ne eliberam de legaturile comunismului. E nevoie de invatatura clara pentru ca prea multi penticostali se tin tare de ”asa am primit noi” si prea putin se indreapta dupa Biblie.

 2. Daniel zice:

  Circula o expresie in ziua de astazi care este mai mult decat valabila „…daca vrei s-acoperi ceva formezi o comisie….”.
  Pentru a avea eficienta, comisie trebuie alcatuita cu multa atentie si respectand un minim de conditii:
  – sa nu contina persoane din actuala sau vechile conduceri;
  – persoanele sa nu aiba nici un fel de legaturi cu vechiul regim ( sa nu fi fost colaboratori, sau sa nu fi suferit de pe urma informatorilor);
  – sa nu fie angajati ai Cultului Penticostal, adica sa fie un organism extern, nu numiti prin dispozitii;
  – comisia trebuie formata din oameni competenti, dupa cum sugerati si dumneavoastra, altfel nu vom face decat sa tratam superficial si „tipic romanesc” impactul comunismului asupra Cultului Penticostal;

 3. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (21.02.2011) « România Evanghelică

 4. Pingback: Vasilica Croitor: Regimul comunist a generat schimbări profunde în viața bisericilor din România « Istorie Evanghelica

 5. vaipan zice:

  cititi blogul vaipang.wordpress.com

 6. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (23.02.2011) « România Evanghelică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s