Un dialog cu fratele Mătăsaru

Am primit acest comentariu din partea pastorului Ștefan Mătăsaru. Fiind o chestiune importantă, am socotit necesar să ofer răspunsul sub forma unei postări.

Dragă Vasilică
Eu, in timpul slujirii nu am fost simpatizat de cei din conducerea cultului, si nu m-am “incolonat” cu cei care proslaveau sistemul de atunci (motiv pentru care am fost tinut “la periferie” si chiar amenintat cu excluderea din cult) , totusi mi se pare ca prea mult se pune vina pe trecut, dupa mai mult de 20 de ani. Dupa cum vad, unii cred ca condamnind liderii din trecut si rascolind trecutul unora care mai traesc, va produce o mare trezire spirituala intre penticostalii romani. Sa fie oare asa ?
Nu vreau sa discreditez lucrarea care ai facut-o (ca si o istorie a C.P in perioada comunismului) dar consider ca noi, care ne aflam pe acest front de lupta cu fortele intunerecului, ar trebui sa ne ghidam dupa felul de a gindi a Ap. Pavel care spunea : “….fac un singur lucru, uitind ce este in urma mea, si aruncandu-ma spre ce este inainte, alerg spre tzinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu..”( Filipeni 3-13).
Vazind strategia deavolului in zilele noastre, si cat de usor sunt influentzatzi (mai ales intre cei tineri- si nu numai ei) de unele manifestari care nu au nimic de a face cu lucrarea Duhului sfint, ma tem ca peste cativa ani v-om fi martorii unor “treziri” care vor fi un fel de circ, ceva total diferit de ceeace ar trebui sa fie frumoasa manifestare a darurilor Duhului Sfint.
Ca si un frate mai in virsta, va sfatuiesc pe voi cei mai tineri, care sunteti chemati in slujirea altora, prin vorbire, prin scris etc, sa vgheati asupra invataturilor si practicilor (Africa, America , etc) care va invadeaza din toate partile.

“Pastoriti turma LUI DUMNEZEU……..si cand se va arata PASTORUL CEL MARE, ve-tzi capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei”

God Bless You !

Dragă frate Ștefan,

Suntem amândoi de acord că sistemul comunist nu a fost bun, precum și cu faptul că prin conducerea cultului s-au exercitat manipulări care sunt total inacceptabile. Drept dovadă ați spus că v-au amenințat și cu excluderea (nu pentru păcate, nu-i așa?, ci pentru că nu ați intrat în jocul lor.)

Ei bine, dacă aceste fapte din trecut vor rămâne nediscutate, sunt câteva riscuri foarte serioase: (1) Aceleași metehne se vor perpetua, atâta vreme cât nu există un Pavel care să îi spună lui Petru că a acționat fățarnic. Modul în care acei oameni au fost manipulați de Stat și au manipulat la rândul lor pe alții va fi considerat ceva normal! (2) Ce rost are să vorbim despre cei care astăzi merg după învățături străine dacă nu i-am contrazis pe cei care au mers după idicațiile Statului trecut? Dacă nu avem voie să învățăm din acele greșeli, atunci de ce să ne apucăm azi să vorbim împotriva practicilor americane sau africane?!?

Cred din toată inima că îndemnurile fraților mai în vârstă la vigilență ar avea un mai mare impact asupra generației tinere dacă ar fi împletite cu sinceritate în discutarea trecutului. Nu le contest capacitatea de a judeca drept, contest însă dubla lor măsură: judecăm aspru prezentul, însă uitând cu mare lejeritate trecutul. Apoi apelăm și la versete biblice care spun altceva în context. Da, Pavel a uitat ce a fost în urma sa, dar și-a rezolvat fără echivoc trecutul său. În nenumărate rânduri admite că a lucrat ca un nebun împotriva Evangheliei, că Dumnezeu a avut milă de el, că acum trăiește ascultător față de Dumnezeu. Cu o asemenea pocăință, este ușor să spui: „acum las totul în urmă, și mă dedic alergării înainte, pentru cauza Evangheliei”. Pavel nu avea de ce să se mai teamă de trecutul său. A învățat lecțiile care se impuneau, a trecut testul maturității.

Pe de altă parte, ceea ce ni se sugerează nouă astăzi este o judecată nedreaptă, davidică. Cu multă emfază David cere moartea celui care a luat milușeaua săracului, uitând că el l-a trimis mișelește pe Urie la moarte. Dacă în acest fel înțelege cineva cuvintele lui Pavel, „uitând ce a fost în urmă”, cred că avem de a face cu o interpretare străină de spiritul Scripturii.

Vreau să discut în final legătura dintre cunoașterea trecutului și trezirea spirituală, la care ai făcut referire:

Dupa cum vad, unii cred ca condamnind liderii din trecut si rascolind trecutul unora care mai traesc, va produce o mare trezire spirituala intre penticostalii romani. Sa fie oare asa ?

Nu mă număr printre cei care cred că simpla condamnare a trecutului și „răscolirea” sa va produce o trezire spirituală. Și nici nu am întâlnit pe nimeni care să se exprime astfel. Întrebarea este pusă greșit și pornește de la o premisă greșită. Cunoașterea trecutului nu poate fi factorul care să aducă automat trezirea. Dacă ar fi așa, istoricii ar fi oamenii cei mai folosiți de Duhul. Însă cunoașterea trecutului ne oferă temeiul de pe care să ne smerim, să ne pocăim și apoi să așteptăm ca Domnul să aducă vremuri de înviorare. Acesta este modelul pocăinței bibilice, pocăință care niciodată nu s-a putut manifesta câtă vreme păcatele erau ascunse. Tot așa cum păcatul lui Acan a împiedicat biruința lui Israel, și trezirea pe care o dorim nu va veni înainte ca poporul (sau măcar o parte din el) să se întoarcă la Dumnezeu cu pocăință.

Domnul să vă binecuvânteze și pe dumneavoastră din belșug,
Vasilică Croitor

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Un dialog cu fratele Mătăsaru

 1. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (02.03.2011) « România Evanghelică

 2. Pingback: 13 postări în Top 100 WP (02.03.2011) « România Evanghelică

 3. Draga Vasilica,

  I-ti multumesc ca ai binevoit sa-mi raspunzi la cele cateva fraze de pe blog, desi nu am avut pretentia.
  Pentru mine e dificil sa am un raspuns complect la tot ce tu ai spus, incerc totusi sa-mi exprim cateva ginduri legate de asa numita „asumarea trecutului nostru”.
  Din nou repet ceea ce am mai spus, eu nu vorbesc ca unul care a citit , a auzit, s-au are o parere formata din adunarea diferitelor informatii. Eu am fost acolo, peste 40 de ani am auzit si am vazut cu ochii mei ce s-a intimplat, de aceea cu riscul de a nu fi inteles, ma simt obligat sa spun ceea ce cred.
  Nu sunt de acord cu parerea ca pentecostalismul de atunci a fost „deformat” din cauza colaborarii cu regimul comunist.Da au existat niste conditii dificile care au creat o cale specifica in ce priveste dezvoltarea acestei lucrari spirituale, asa cum se petrce de ex. in China s-au in Afganistan , Iran etc.Conditiile sunt diferite si strategiile diferite. Au existat oameni infiltrati de securitate, dar ei n-au putut sa opreasca Lucrarea lui Dumnezeu, care El insu-si I-si zideste Biserica, chear si in conditiile cele mai vitrege.
  Vasilica, undeva mai sus ai spus ca gradul de vinovatie (a colaboratorilor) era diferit. Bineinteles ca nu-i putem baga pe toti in „aceeasi oala”.Asta e problema pe care nu o vad corecta, atunci cind sunt acuzati majoritatea liderilor si pastorilor din timpul comunismului.Eu am cunoscut si colaborat cu mai multi care foloseau strategia lui Obaea.I-ti amintesti de acel om care „se temea mult de Domnul”, cu toate ca era in slujba pacatosului imparat Ahab ? Chear faptul ca avea acea functie, ma face sa cred ca a putut sa hraneasca pe cei 100 de prooroci ascunsi in pesteri. (1Imp.18-3,4 )
  In unele cazuri (nu in toate) , in loc sa-l condamnam pe Ahab ( strategia vicleana a sist. comunist) il acuzam pe ” Obadea „ca a colaborat cu ” Ahab”. Problema celor acuzati de colaborare , ne duce la intrebarea : In ce parte, de fapt, le era inima ? In unele cazuri ne-am putea da seama, dar in cele mai multe cazuri, numai Bunul Dumnezeu o stie !

  Sunt de acord ca e bine sa cunoastem istoria zbuciumata a evanghelismului romanesc din timpul regimului totalitar, si sa invatam lucruri de care o sa avem nevoie in viitor, dar sa avem o balanta corecta in evaluarea adevarului adevarat.
  Ceea ce iarasi consider ca nu e cinstit , e ca persoane care nu pot sa inteleaga situatia si conditiile de atunci, tuna si fulgera la adresa celor care” si-au permis ticalosia sa colaboreze cu autoritatile”, in timp ce ei (unii) traesc in pacate ca :adulter, pornografie, inselaciune….., oameni care nu au fost dezbracati de firea paminteasca , nu stiu ce inseamna sa petreci timp pretios in rugaciune inaintea Domnului , etc.( nu as fi spus asta daca nu as fi fost „inspirat” in timp ce scriu acest comentariu )

  Frate Vasilica, fratilor, va rog sa ma iertati daca am fost in vre-un fel prea dur. Eu apartin unei alte generatii pe care, poate, cei mai tineri nu o inteleg. Am crescut spiritual intr-o perioada cand nu se stia de divorturi intre crestinii nostrii, cand tinerii nu-si permiteau sa se sarute inainte de a fi binecuvintati la celebrarea casatoriei,( era nunumai love, love, love, ci era si o teama sfinta ) ne rugam ore si nopti intregi cerind putere ca sa putem trai o viata sfinta si pentru a ne putea continua misiunea , cum s-ar spune „sub nasul gestapoului”( securitatea)

  I-ti doresc sanatate tie si familiei tale, si Dumnezeu prin Harul Lui , sa faca ca in final aceasta lucrare sa fie spre slava Lui si pentru binecuvintarea multora.

  • miazabalt zice:

   Asa gandeste un om al lui DUMNEZEU care nu are de impartit nimic cu nimeni.Stimatilor ca acest om sunt foarte multi, dar din anumite motive ei nu scriu deocamdata.Va veni ziua cand vor scrie toti tot ce stiu.Incet ,incet apar si alte opini despre acest proiect.

   • Daniel zice:

    Pace la toti frati adevarati in Hristos IISUS ,, numele meu este Daniel Nicoara , si ma-m nascut in orasul Ocna Mures , unde am trait multi ani pina in 1992 , deci 20 de ani apoi am plecat in europa fugar si singur , ca sa-mi fauresc un viitor , dar cu ajutorul lui Dumnezeu , sint nascut in biserica penticostala si stiu cum a fost si necazurile din cauza comunistilor , care sustineau ca omul este nascut din maimuta , acesti oameni au lasat sa iasa dosarele care arunca noroi pe biserica lui Dumnezeu , sint convins ca nu vor lasa sa iasa dosarele care vor condamna pe ei direct , si crimele inpotriva poporului Roman , si toate nedreptatile , lasatiii in pace fratilor , nu va coboriti la nivelul unor oameni care tatal lor este un orangutan si mama lor o maimuta ,, astea sint afirmatile comunistilor care incercau sa ma invete la scoale !! dar eu nu am crezut la asa baliverne de nimic totusi , nu accept ca niste ex vulpoi comunisti ,acum sa ma invete ei sfintenia sau dreptatea , nu dragi prieteni ,, nu accept , sa stea la locul lor , sa astepte judecata lui Dumnezeu , sau sa se pocaiasca in sac si cenusa ,, si sa recunoasca pacatul lor , public sa mearga la persoana care au tradato sasi ceara iertare si numai asa vor fi iertati de Dumnezeu ,, asa scrie in Biblie ,, cit despre fratele Fanel Matasaru eu am trait in biserica le el , el ma binecuvintat , de la el am invatat sa iubesc pe IIsus Hristos si sa iubesc si pe aproapele meu cit timp a fost pastor la Ocna Mures el a fost o mare lumina pentru inprejurimi si sa lasat calauzit de Dumnezeu si a lucrat pentru binele biserici , el este un Tata spiritual pentru mine si cred pentru multi care sau perindat pe la OCNA,, si eu am citit cartea Rascumpararea Memoriei si sint de accord cu ca trebuie sa cunoastem memoria tragica a biserici ,,dar sa fim atenti ca comunisti sint aceias si vor , si sint tot pe acolo si fac tot interesele lor , excroace , niste aprofitatori si tradatori , deci sa se schimbe ei , si sa se pocaiasca daca vor vrea sa traiasca in vesnicie cu Dumnezeu ,, pace la toti si pe curind !!!

 4. Petru Laze zice:

  Frate Matasaru Stefan

  Ne cunoastem de peste 28 de ani. Ce este a mai fost. Crestinismul a mai trecut prin aceasta faza in jurul anului 200dC in timpul papei Cornelius pe vremea cind era in ilegalitate. Unii s-au lepădat de Cristos în timpul persecuţiilor iar altii nu. Episcopul de Roma Novatian a exclus din bisericile pe care le păstorea pe toţi care s-au lepădat în timpul persecuţiilor imparatului Diocletian. În octombrie 251 papa Cornelius convoacă un sinod la Roma unde Novaţian este excomunicat şi bisericile pe care le păstorea au fost închise, astfel a apărut Novaţionismul.
  Papa Cornelius este bănuit de corupţie şi moare ca martir la Roma decapitat şi înmormântat în catacombe iulie 252. Novaţian moare şi el ca martir în timpul persecuţiilor împăratului Valerian I (253-260). Adepţii acestei asa zise erezii se mai numesc şi Puritani. Cei care s-au lepădat în timpul persecuţiilor lui Diocleţian au avut o şansă biblică, mărturisirea publică în biserică. După 1700 de ani istoria se repetă, totuş n-a fost niciun penticostal să vină public în faţa bisericii şi să se mărturisească, deşi comuniştii au căzut cu 20 de ani în urma. Daca n-ar fi scris nimeni aceste lucruri noi nu stiam astazi adevarul. Dupa plecarea mea din tara Biserica Penticostala de la Aiud s-a inchis (s-a afiliat la baptisti) nu stiu cea de la Ocna Mures. Pentru eliminarea acestor pacate Dumnezeu a trimis persecutiile din timpul lui Valerian I, astazi ne bate la usa Islamul. In Anglia sint mai multe moschei decit biserici in functiune. Daca Turcia va intra in Comunitatea Europeana se va termina islamizarea Europei iar ecumenismul va fi in floare. In America daca ISUS va intra in rindul prorocilor orientali, Alah va ramine singurul dumnezeu pe acest continent asa ca nu te necaji. Totusi va ramine o ramura de penticostali conservatori care nu se vor turci ca pe vremea lui Stefan cel Mare. Dumnezeu este bun sa ne ierte numai sa ne recunoastem grselile fie din timpul comunismului fie deastazi.
  Daca am gresit cu ceva te rog sa ma ierti.
  Al tau prieten si frate Petru Laze

  • Fratele Petru Laze a adus în discuție un aspect faarte important din istoria bisericii. Avem ceva de învățat și din aceste experiențe dificile din trecutul bisericii, așa cum avem de învățat din evenimentele contemporane sau din cele biblice. Greșește fundamental cine crede că poate ține istoria sub obroc, inventând tot felul de scuze de ce să nu cunoaștem adevărul.

   • romanul zice:

    FRATE Vasilica, te rog frumos sa-mi spui daca este corect: ADEVARUL TE FACE LIBER si mai indraznesc ceva, se pot bea cele doua pahare in acelasi timp? Daca da, cum? Lucru greu,cind semnezi cu securitatea, care dupa fr Wurbrand este suflarea mortii asupra religiei, nu este cumva LEPADARE DE CREDINTA? Si in acest caz cunosti vreun motiv care sa justifice tradarea lui Isus? Cum este posibil ca slujitori care cred ca au nasterea din nou sa gaseasca scuze pentru tradatorii lui Isus? Daca asa ceva este posibil atunci Isus s-a jertfit de pomana. A, inteleg sa existe iertare, este in dragostea lui Dumnezeu, dar aceasta trebuie sa inceapa cu marturisirea si smerirea (ex Zacheu, tilharu, ..) Prin lucrarea care ti-a incredintat-o Dumnezeu pentecostalismul are o sansa!, uita-te la Romania ce pateste daca dupa 89 cladeste din nou pe minciuna.Sansa Romaniei este la fel ADEVARUL, daca are puterea sa si-L asume.Dumnezeu sa te intareasca , sa te binecuvinteze in ducerea pina la capat a ISTORIEI CULTULUI PENTECOSTAL IN PERIOADA MARILOR TRADARI SI 10-15 ANI DUPA. Multa pace.

  • dan damian zice:

   „Phobismul ” de care dai dovada cu privire la musulmani este chiar exagerat ! Eii deabia acum invata cuvintul „democratie”, dar sa cucereasca o lume intreaga!!!. Hai sa fim realisti…

 5. Hei , Petrica (Laze)

  M-am bucurat sa aud de tine. Cunostintele tale despre istoria crestinismului din primele secole sunt laudabile si interesante.Nu stiu daca pot fi comparate cu situatia din zilele noastre, dar ca unul care ai suferit si „te-ai luat la hartza „cu sistemul de atunci, comentariile tale au meritul de a fi luate in considerare.( nu pot sa uit acea teribila greva a foamei)
  Daca bine am inteles, tu te-ai exprimat ca pericolul Islamic ar fi o pedeapsa dela Dumnezeu datorita comunismului si a colaboratorilor care nu s-au pocait.Partial sunt de acord cu tine, dar cred ca nunumai pacatele trecute, ci mai ales CELE PREZENTE (despre care se vorbeste mai putin) au contribuit la ingaduirea unor pedepse si necazuri care ne dau tot mai multa bataie de cap. Anglia, despre care ai spus ca „sunt mai multe moschei decat biserici in functiune”, nu a avut „colaboratori”, si totusi……

  E bine ceeace ai spus, ca cei care au cedat in fata securitatii comuniste, trebuie sa-si ceara iertare si sa se pocaiasca (daca inca n-au facut-o), dar in acelas timp, noi ceilalti trebuie sa-i iertam si sa le-o aratam cu dragostea noastra, asa cum ne-a invatat Isus. In biserica pe care am pastorit-o, am stiut persoane care erau chemate regulat la sec. Erau cum s-ar zice „informatori”, dar cand m-am intors in Romania, i-am imbratisat cu dragoste frateasca (” le-am dat sarutul iertarii, cum spunea Wurmbrand).Daca ei s-au pocait s-au nu de pacatul lor, asta e intre ei si Dumnezeu, eu mi-am facut datoria.

  Daca unii care au infruntat cu riscul vietii acel sistem diabolic, au putut si pot sa ierte pe cei care au cazut in plasa dusmanului, devenind „colaboratori”, cu atat mai mult ar trebui sa o faca cei care n-au trecut pe acolo , si din fericire traesc intr-o lume libera. Putem invata din toate acastea ca viata de credinta este o mare lupta. Bine zice vechea cintare:

  „Tu suflet tine-te curat
  Ca poti cadea oricand”

  (Frate Vasilica, scuza-ma, m-am dat la blogo-stovit cu prietenul meu Laze, si mi-am cam uitat masura……)

  Thank You, and G.B.Y !

  • No problem.
   Sunt de acord că prezentul ascunde multe compromisuri și metehne care trebuie cunoscute și tratate cu discernământ.
   Nu cred că islamul este pedeapsa cauzată de nepocăința colaboratorilor. Aș menționa însă că istoria ne învață că atunci când Biserica a slăbit moral și spiritual, a cedat terenul islamului, un sistem religios cu o propagandă la fel de bine pusă la punct ca a comuniștilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s