Interviu la RTN Chicago, Florin Câmpean

Pentru că tot se poartă emisiunile TV pe tema cărții Răscumpărarea memoriei, vă invit să urmăriți un interviu pe care l-am descoperit cu ceva timp în urmă. Apreciez modul onest și deschis prin care pastorul Florin Câmpean a răspuns întrebărilor puse de moderatorul Petru Amariei.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Interviu la RTN Chicago, Florin Câmpean

 1. daniel zice:

  la minutul 37:48 se opreste..

 2. Aceiasi concluzie cu-a dl Câmpean o am si eu in urma citiri carti (RM). Cazul lui Trandafir este cât se poate de relevant, cu greu s-a putut optine functia de pastor daramite de lider al cultului fara a se colabora cu sistemul. Deasemeni observ ca pentru C.P, colaborationismul a avut si efecte pozitive nu doar negative. Este o observatie personala pe care o tin pentru mine.

  Am avut o surpriza foarte mare al gasi citat in RM cu un ditamai DUI pe un amic cu care am activat in acea perioada, imposibil sa nu fiu si eu bagat prin acele acte…. Activitatea dl V.N a fost una temerara atât pe plna religios cât si politic, grupul respectiv este mentionat in multe tratate de istorie privitor la evenimentele din 89, tangential aminteste si RM ceva in acest sens dar subit se opreste deoarece nu trateaza tematica respectiva, va pot spune in calitate de persoana implicata ca in adevar;

  scânteia trebuia data la Bucuresti ci nu Timisoara, via unui cult NP si tot pe calpodul lui Tokes , lideri respectivi (foarte mari), subit s-au oprit din actiune îndemând enoriasi la calm si supunere, actiunea lor a fost declansata in Nov 89, in timpul Congresului dar stopata, doar V.N va ramâne activ pâna in ultima clipa cu care voi si actiona. A fost o tradare in favoarea lui Tokes, cel putin aceasta este concluzia mea trasa in urma experientei propri, a implicari mele reale. Sper ca viitorul volum sa cuprinda si acest aspect. Ramâne de vazut la ordinul cui au stopat actiunea, a securitati ori via sefilor din USA. RM recunoaste faptul ca USA a mers pe ideia declansa scânteia via cultelor NP, aspect pe care l-am aflat (adica confirmat) de la Tallbot, iar evenimentele la care am fost parte ramân o buna dovada in acest sens, cel putin ptr mine, astept cu nerabdare confirmarea si din documentele românesti, americani au confirmat prin Tallbot. O asemena dezvaluire ar zdruncina statuia pe care o au inca acei mari lideri, in cazul care ei au stopat la ordin (al cui oare?), actiunea declansata de ei in Noiembrie 89. Miscarea NP poate trai un nou soc ,in cazul care se confirma supozitia mea, NP-isti români putea fi declansatorul evenimentelor din 89 ci nu cei maghiari reprezentati de Tokes.

  Dat fiind ca Autorul carti RM a ajuns si la V.N, un personaj cheie in multe actiuni temerare pe care le cunosc in amanunt fiind si eu parte la acestea, imi este imposibil sa cred ca nu va ajunge si la aceasta chestiune delicata, daca nu chiar o fi si ajuns dar nu poate vorbi, il rog pe dl Croitor sa-mi dea un mic click daca a ajuns si inca nu poate vorbi pe aceasta tema, nu am nevoie de detali, le cunsoc foarte bine ci doar de o infima confirmare daca prin documentele securitati va fi dat si de aceasta actiune, daca a fost consemnata cu profesionalismul de care se lauda fosti securisti.

  De ce nu ne-a arestat? Reprezentam real pericol. Sunt convins ca nu doar V.N avea DUI ci absolut totii membri grupului. Tare curios sunt sa vad cum ne cataloga securitatea, daca brava securitate ginise jocul, ma indoiesc sa-l fi ginit, azi dupa razboi se vor lauda cu multe, insa documentele sunt singurele ce vor releva pistele pe care marsau bravi securisti, ce abia in 17 Dec se vor trezi, lepada de Ceausescu, târziu, foarte târziu, deci depasiti de situatie, aceasta este o alta concuzie a mea. Legatura cu cultele NP, mai putin penticostali, cu evenimentele din 89 este foarte important de aflat si din documentele securitati. La Bucuresti s-au retras, a ramas pe baricada doar V.N si G.V, insa la Timisoara au fost masiv implicati (asa trebuia petrece la Bucuresti), iar dupa 89 vor face jocul noi puteri, exceptie tot Timisoara, singuri crestini NP care s-au implicat spre schimbare, restul tari cu FSN a jucat, desigur la indemnul (manipularea) pastorilor colaborationisti, dovediti cu acte in regula.

  • romanul zice:

   @europa… cred ca ceva nu se potriveste in povestea ta.Probabil ceva similitudini ori ceva preocupari de ale voastre in aceeaasi perioada cu declansarea aspectelor revvolutionare. Pai badie, eu am participat la prima instruire din cadrul LOR, cind aau fost prelucrate primele informatii cu privire la ce lucra USA si USSR folosind mina maghiara.Daca te straduiesti afli declaratia lui col.Toderici care un an de zile a monitorizat activitatile de pregatire in tabere specciale a celor jde „temerari” care fiind monitorizaati au ajuns „eliminati ” in frunte in Timisoara si transportaati cadou lui Baciu la Bucuresti, bla ,bla, si asa se explica faptul ca Timisoreni nu au avut lipsa la recensamintul studentilor. Deci, asculta bine, lucrare internaationala de prima mina nu NP si alte povestioare pentru timpul liber. Repet, daca in paralel ati jucat si voi oarece joaca, probabil, se poate, de aceea nu se aude nimic despre altii.Tismaneanu sprijinea racolarea de romani in Ungaria pentru instruire si folosire in cazul in care ar fi fost nevoie in Romania dupa declansarea evenimenteelor iar scenariul USA-USSR prevedea vreo 60.000 victime in primele zile, asa a ajuns Rates sa vorbeasca aceaasta cifra fara sa stie ca de fapt MI a renuntat ca si MApN la a participa la violentele preconizate a apara regimul socialist.Treaba simpla.O sa intelegi bine aceste lucruri daca afli declaratia lui Todericiu.Este cel mai concludent material daat la „public” fara a fi cenzurat.Nu ccunosc cine a facut-o si care sunt dedesubturile.Nici nu ma intereseaaza.M-a surprins doar cele afirmate de catre tine.Crestin sau nu, Domnul sa te binecuvinteze.

   • mai române,
    posibil sa existe multe inexactitati, eu nu vorbesc pe docoment ci pe ce traisi si ulterior auzisi de la unul la altul, somitati precum todericiu mata… ma intereseaza afala perspectiva si-a lor,, ah, stiu, imi voi vedea si io dosarul de unde voi trage io multe învataminte, dar pâna acolo mai întreb si io pe ici pe colo.

    Sti ceva draga rumâne, NP /români in general/ nu fu apti bre ptr lebertate, pacat ca au optinut-o asa pe moaca, si de au luat-o pe-a moaca o calcara in picere… asa ca sa le fie de bine cum le ura unul de-al lor…

    Azi, din perspectiva ce o vad , consider ca bochieni au fost tipi isteti, pacat, mare pacat de adevarati luptatori, vezi Motrescu si cei care au introsud bibli in Ro, carora trebuie fi vesnic recunoscatori.

    De ce crezi tu mai rumâne ca io nu mi-s crestin?

    Sa fi santos rumâne la minte si la trup ca mare nevoie mai are tot rumânul de santatea asta.

 3. adi zice:

  Ca de obicei,cenzura …… […]

  • Nu voi pune pe blog aceste chestii ciudate. Mesaje care contin expresii precum cele de mai jos nu au loc pe situl nostru:
   pupati talpile securistilor,
   scarbit de atitudinea voastra
   acolo o sa fiti si’ ingropati”
   Acestea le-am selectat doar din ultimul tau mesaj.
   Asa ca nu te mai osteni, ca pe acest blog nu ai acces si nici audienta.

 4. Petrica Sigartau zice:

  Am o intrbare pentru toti care comenteaza perioada regimului trecut pe marginea carti Rascumpararea Memoriei si anume:Care credeti ca este actuala situatie a slujitorilor vizavi de colaborarea cu statul si cu securitatea?Si care este compromisul care se face astazi in afara si chiar in interiorul Bisericii?Cred ca ar fi nevoie mai mult de raspunsul lui Dumnezeu(parerea lui Dumnezeu) decat de parerile uni altora.Este nevoie de reflectie si pocainta.Daca acceptam ca ori si cine ar fi fost slujitor in acea perioada ar fi cooperat cu securitatea atunci pe cine acuzam?
  Petrica Sigartau

 5. Petrica Sigartau zice:

  Nu stiu cate erori are cartea Rascumpararea Memoriei ?,dar stiu ca ceia ce sa scris ca sa petrecut la Bistrita este o diversiune.Am vorbit cu multi pastori locali si impartasesc aceiasi parere.Cred ca ar fi nevoie de o corectare adusa si aceasta sa vina din partea tuturor Bisericilor penticostale din oras,a pastorilor si a celor ce au fost direct implicati in acea perioada grea.Daca se scrie, atunci e bine sa se scrie adevarul si acest adevar sa vina din partea majoritatii implicate in aceea perioada.
  Petrica Sigartau

  • Frate Petrică, nu am să calific acest comentariu drept o diversiune, dar pot să îți spun că o corectare adusă relatării din Bistrița ar trebui să țină cont și de jocul făcut de fiecare actor al acelor evenimnete. Eu am propus când am fost la Bistrița să scoatem dosarele tuturor celor implicați în acele evenimente și să scriem o monografie a bisericii din Bistrița. Ar fi binevenită o astfel de carte, fiind vorba de o confruntare dură cu Securitatea, de biserici demolate etc. Din păcate, când am pus problema să facem o cercetare serioasă, cu interviuri de la martorii oculari, din ambele părți, cu cercetarea dosarelor, a proceselor verbale de la Consiliul Bisericesc etc., ezitarea tuturor celor care se declarau nemulțumiți a încetat. Oare de ce?!?

   Uitați, se pare, că în carte am avut doar o pagină despre fenomenul de la Bistrița. Eu am căutat doar să ilustrez ce a însemnat demolarea unei construcții de biserică. Nu am făcut o monografie a situației din Bistrița, nu am scris viața unuia sau altuia. Ar fi mai bine să recunoaștem că situația de la Bistrița a fost extrem de complexă, drept dovadă că și la 10 ani după Revoluție încă frământarea era foarte mare. Versiunile discutate au fost foarte multe și le știți mai bine ca mine. Mi-ar plăcea să aud că se va face un material de către bistrițeni și că toți vor avea un punct de vedere comun asupra acelei istorii, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil.

 6. George W.Galis zice:

  Personal cred caci in USA, sunt in toate bisericile crestine plantati oameni unor agentii
  cu interes politic, care sa desinformeze, care sa sadeasca neincrederea intre lideri. Sunt
  bine platiti sa faca aceste servicii. Ei au slujit si sub regimul comunist si slujesc in continuare si acuma. Le cunosc prea bine metodele de lucru.-GWG.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s