(5) Proiectul RM după întâlnirea cu Executivul

Într-o postare anterioară am vorbit despre modelele biblice de pocăință. Voi continua cu modele istorice de rezolvare a unui trecut traumatic.

Modelul Africii de sud

Charles Villa Vicencio este un teolog care a devenit un expert la nivel global în materie de reconciliere. El a jucat un rol cheie în Comisia Adevăr și Reconciliere din Africa de sud, între 1996-1998. Villa-Vicencio și-a folosit experiența pentru a consilia multe țări care s-au confruntat cu provocările inerente unui trecut traumatic.

Charles Villa Vicencio a vizitat România în 2009 și a conferențiat la București și Timișoara. interviuri ale sale găsiți pe blogul lui Dănuț Mănăstrireanu aici și aici, pe situl ICR sau pe situl Areopagus din Timișoara. Evenimentul a fost reflectat amplu în mass-media acelor zile. Interesant, și totodată trist, este faptul că pentru comunitatea evanghelică neizbăvită de trecutul ei, evenimentul nu a avut reverberații. Iată ce spunea Villa Vicencio:

Începutul înseamnă să ne adunăm cu toții: prigonitori și victime, și să ne privim în ochi. Trebuie să ne întrebăm: „De ce am făcut așa? Unde am greșit?” Când i-am înmânat raportul Comisiei Adevăr și Reconciliere domnului Mandela, în Octombrie 1998, — în total cinci volume — el a spus că în carte era un capitol care părea să fie mai important decât oricare altul. E vorba de numai zece pagini. El are de-a face cu cauzele, motivațiile și perspectivele făptașilor (s.n.). A spus că dacă nu înțelegem de ce oamenii au comis acele crime teribile, și dacă nu facem ceva pentru a ne asigura că aspectele acelea sunt abordate deschis, totul se poate repeta. Poate va purta un nume diferit. Poate culoarea oamenilor va fi diferită – spunea el – dar dacă nu parcurgem procesul lung și încet al ascultării, al înțelegerii și al încercării de a pune în ordine cauzele de la rădăcina răului, nu vom face pace nicidecum. Acesta este modul african de a rezolva lucrurile. Știu că înseamnă un mare deranj. Știu că este încet și că nu produce rezultate imediate. Unii vor spune că nu va fi niciun rezultat. Asta este calea africană. Îndrăznesc să spun că este și calea creștină.

Din păcate, Biserica din România nu pare să fie conștientă de experiența istorică acumulată și împărtășită de cei care au trecut deja pe un drum asemănător cu al nostru. Ne zbatem între manipulări și încercări viclene de a îngropa sub preș trecutul rușinos, timp în care acest trecut își pune amprenta pe calitatea deciziilor noastre morale.

Nimeni nu spune că perioada comunistă nu este complexă, că fenomenul colaboraționismului ar fi ușor de deslușit, că există soluții instant. Dar nici nu putem accepta că nu ar exista căi înțelepte de vindecare a trecutului când alții au călcat deja pe acest drum și au acumulat o experiență impresionantă.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s