Un dialog cu Dan Damian din California

Cum v-am obișnuit deja, aleg să răspund mai în detaliu unor comentarii de pe blog, considerând că ele sunt oarecum reprezentative pentru o parte dintre cititori. Acest comentariu a fost postat ieri și i-am dat atunci un răspuns mai sumar. Mai jos urmează un răspuns amplu.

Am asteptat cu interes sa citesc RM datorita faptului ca cunosc multe personaje ale acestei carti: din Romania , mai pe urma diaspora unde am locuit inca din 1981. Vreau sa transmit aprecierea si admiratia mea pentu munca depusa de autorul acestei carti, fr Vasilica Criotoru, pentru faptul ca, intradevar, istoria trebuie cunoscuta de copiii nostri. […] Dezamagirea mea profunda cu RM este ca cartea incepe sa faca o istorie a cultului Penticostal si termina prin a da verdicte: Unii ” eroi” , alti “tradatori” ai credintei. Istoria scrisa TREBUIE sa fie balansata, ca sa avem o imagine completa si o judecata dreapta; dar cartea trece din vedere realizarile acestor conducatori de cult! Oare putem nega faptul ca Biserica Penticostala se inmultea, crestea ? ; Oamenii se intorceau la domnul prin predicarea evengeliei de catre acesti lucratori ai cultului… Gindul ma trece la biserica zilelor noastre; in orasul Californian in care locuiesc sint 5 Biserici Penticostale, locate aproape una de alta, rezultatul dezbinarilor neintrerupte.
Citind aceasta carte am ajuns la concluzia definitiva: Culpabilitatea – NU APARTINE CULTULUI PENTICOSTAL, DAR IN INTREGINE SISTEMUL DIABOLIC PROMOVAT DE CEAUSESCU SI COMITETU EXECUTIV A PCR. Asta nu inseamna o deculpabititate totala a pastorilor care au colaborat cu securitatea de buna voie. Dumnezeu e cel ce va judeca! Experinta mea e ca majoritatea au fost fatarnici in relatia lor cu securitatea, si s-au luptat pentru biserica pe care o reprezenta. […] Este clar ca aceasta carte face dreptate celor care au indraznit sa se opune regimului comunist, si o nedreptate celor care au colaborat din necesitate cu securitea . Dar inima lor , fratele VC, nu are cum s-o cunoasca. NICI EU NU POT AFIRMA ASTA. RELATEZ DOAR IMPRESIILE MELE in urma unor experience personale. Stiloul folost in aceasta carte elimina experienta personala , le diminuaza realizarile si risca ca viitorul sa consemne o imagine falsa, distortionata. Se pare ca in prezent ” stiloul” nu i-si are effectul pozitiv- vezi cazul Nicki Pop-, pentru ca fratii in ziua de azii judeca cu “inima ” nu cu “stilou”. Cu siguranta in viitor experienta personala va disparea si istoria se va pronunta prin acest ” stilou”. Vom avea o istorie a Cultului Penticostal scrisa in “alb si negru” cu “eroii si tradatorii ” ai credintei. Ar fi o nedreptate pentru acestii oameni , care in ciuda defectelor lor , au contribuit la cresterea si formarea unui cult cu cea mai rapide crestere din Europa acelei perioade ..

Sa nu uitam ca le datoram respectul nostru, nicidecum condamnarea lor !!

Răspunsul meu:

Frate Damian, în primul rând îți mulțumesc pentru atenția acordată subiectului și pentru deschiderea la dialog. Chiar dacă avem opinii diferite, este minunat când putem dialoga în mod civilizat și fără patimă.

Nu este misiunea mea să mă apăr sau să contracarez ceea ce spui împotriva cărții, chiar dacă aș putea cita opinia unor păstori și specialiști avizați care au spus că am scris fără patimă, în mod echilibrat. Cu toate acestea, afirmi că istoria aceasta nu este „balansată”. Mă întreb dacă istoria pe care noi am avut-o până acum nu suferea tocmai fiindcă era în „balans”, o legănare perpetuă, fără o delimitare clară a ceea ce este acceptabil și ceea ce nu este acceptabil. Ești poate mulțumit de modul în care au scris înaintașii cărora le atribui acele mari realizări? Au scris ei o istorie „balansata”? Este corect ca un om al lui Dumnezeu să își scrie memoriile ascunzând faptul că a avut o înțelegere ocultă cu Securitatea sau că a primit bani pentru serviciile făcute dușmanului bisericii? Dacă istoriile scrise de ei, predate apoi la școlile teologice din țară și promovate în sute de articole în reviste sunt echilibrate, atunci nu am nicio reținere să afirm că lucrarea mea este cu mult mai echilibrată, analizând deopotrivă lucrarea slugilor la doi stăpâni și a credincioșilor care au scris psalmi de biruință. De ce se trece cu vederea faptul că am alocat un spațiu amplu în carte bisericii biruitoare, credincioșilor care nu au făcut pact cu Securitatea și care au continuat să facă lucrarea cu un spirit de sacrificiu? Biserica a crescut, și acest lucru este bine surprins în carte, dar a crescut în ciuda liderilor cultului, și nu datorită lor. Grupele de rugăciune în case, mult hulite de la amvoanele la care predicau informatorii, au fost motorul bisericii. Dacă cărțile de memorialistică la care am făcut referire mai sus erau cât de puțin obiective, măcar ei ar fi trebuit să scoată în evidență eforturile bisericii prigonite și să ne vorbească despre suferința eroilor.

„Este clar ca aceasta carte face dreptate celor care au indraznit sa se opune regimului comunist, si o nedreptate celor care au colaborat din necesitate cu securitea.”

Interesantă afirmație faci, pentru că implicit recunoști că nu li s-a făcut dreptate eroilor din perioada comunistă. Cine ar fi trebuit să îi onoreze pe cei care au suferit pentru credință? O carte scrisă la 20 de ani după Revoluție? De ce nu i-au evidențiat liderii cultului? De ce au scris cărți doar pentru a vorbi de eroismul lor, spunând doar jumătate de adevăr? Nu cred că le-am făcut lor o nedreptate, ci am completat ceea ce ei au evitat să spună. Eu nu am scris biografia lui X sau Y, ci am exemplificat în capitolul „Slugă la doi stăpâni” cum funcționa un informator din Cult.

Colaborarea din necesitate cu Securitatea este un mit pe care l-am analizat în carte. Dacă îl acceptăm, atunci avem un temei pentru compromis în orice situație „de necesitate”. În acest caz, Wurmbrand, Răscol, Caraman, Alecu Iacob etc. au fost niște păcăliți! Puteau să scape de închisoare și să colaboreze, să își dea copiii la școli bune, să călătorească în toată lumea lăudând libertatea pe care le-o dă Ceaușescu, să mai primească și un mic dar financiar, că doar era stare „de necesitate”. Pe etica situaționistă se sprijină multe din deciziile de astăzi, din păcate, tocmai pentru că am considerat că adevărul este negociabil.

Nostalgia după acele vremuri de părtășie este bună, dar necunoașterea istoriei reale ne poate conduce la concluzii profund greșite. De pildă, afirmi că biserica era mai sănătoasă fiindcă nu existau dezbinări în biserici. Din păcate, Securitatea era cea care preîntâmpina orice rupere de biserică, nu liderii Cultului! Liderii Cultului i-au și dat pe mâna Securității pe unii dizidenți, pe unii conducători care nu au vrut să facă jocul lor. Știu că este ceva dureros și greu de acceptat, dar fără mâna Securității istoria Cultului ar fi arătat altfel.

Nu îți pot împărtăși opinia când pur și simplu arunci vina, „în întregime”, pe Ceaușescu și pe PCR pentru acele derapaje morale. Este o abordare nebiblică. În Scriptură citim că Dumnezeu a pedepsit neamurile care au fost o pricină de cădere a poporului în idolatrie sau imoralitate, dar Israelul nu a fost absolvit de vinovăția sa. Dumnezeu s-a judecat aspru cu poporul pentru fărădelegile sale. Dacă ar fi să urmăm raționamentul pe care îl folosești mai sus, nici păcatele noastre de azi nu sunt imputabile generației actuale, ci mass-mediei, guvernului, educației și societății stricate. Faptul că tinerii păcătuiesc este imputabil… Hollywoodului?

Ai menționat că nu îi disculpi pe păstori în totalitate, acceptând astfel că a existat o vinovăție, dar nu accepți ideea că această vinovăție îi face pe unii trădători, iar pe cei care s-au ținut departe de ea, eroi. Vrei să spui că este greșit a spune că în istorie au existat eroi sau trădători? Ne place o istorie în care toți cei doisprezece ucenici au fost OK, pentru ca să iasă bine la poza de grup. Dar amalgamarea valorilor nu face bine generației actuale. Biblia ne spune cine este în norul mare de martori. Tot Biblia ne învață să ne uităm la sfârșitul alergării unora și să învățăm să nu cădem în aceleași capcane.

„Experinta mea e ca majoritatea au fost fatarnici in relatia lor cu securitatea, si s-au luptat pentru biserica pe care o reprezenta.”

Dacă afirmi că majoritatea au fost fățarnici în relația cu Securitatea, o faci pe baza unei analize a fenomenului, sau pe baza unor simple supoziții? Nu vreau să mă afișez ca expert în acest domeniu, dar după ce am citit zeci de mii de pagini din diverse arhive, pot să spun că fenomenul colaborării a fost un flagel cu amplă răspândire. Nu sunt temeiuri reale pentru a afirma că „majoritatea” a fentat în această relație. Am arătat în carte că Securitatea nu era alcătuită din niște ofițeri prostuți, de clasa a doua, care erau duși cu zăhărelul de către păstori. Documentele arată că cei care jucau dublu sau nu erau sinceri erau îndepărtați din rețea.

Mai multă sinceritate și discernământ în analizarea istoriei noastre ne va face bine și ne va ajuta să evităm greșelile trecutului.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Un dialog cu Dan Damian din California

 1. dan damian zice:

  Draga Vasilica,
  Sint surprins de atentia acordata articolului meu, mai ales ca e prima mea intrare pe blog! Am sacrificat o parte din timpul meu in dauna familie! Nu este timpul potrivit sa ma implic ( poate in 10 ani cind copii sint mari).Oricum, dialogul avut cu tine ma ajuta sa am o intelegere mai complecta a aceliei vremi. Argumentele tale sint clare , logice , greu de contrazis: Dialogul avut cu tine mi-a solidificat opinia ca ” crezi” in lucrarea pe care ai inceput-o, esti sincer si pentru mine asta conteaza ce mai mult!
  Am un ” Vasilica” si in familia mea: Esta vorba de Aurel Ciot, luptator anti-comunist , mentionat si in cartea RM. Sa casatorit cu cu sora mea cea mare dupa venirea noastra in America Avem discutii pe seama cartii, opinii diferite, dar asta nu ne impiedica sa fim prieteni!
  R

 2. dan damian zice:

  Scuze!! Am apasat gresit su nu am terminat….
  Am afirmat ca istoria scrisa de tine nu e balansata; am facut-o in dreputul meu-care sint o fire mai ingaduitoare si consider ca sint lucruri pe care noi nu le cunoastem
  indeajus sa tragem o conclusie. Din punctul ta de vedere istoria asta e o ” crezare” proprie adincita, probabil , de anii petrecutii in arhivele securitatii! Da, este clar ca cartea RM este mult mai balansat decit cartiile inaintasilor nostri ; nu i-ti bag nici o vina si ai tot dreptul sa fi suparat pe ei. Dar ei au fost impovarati de legatia comumismului, iar tu esti liber! Ma intreb cum ar fi aratat RM srisa in accea perioade, sub presiunile diabolice a securitatii!
  Ai afirmat ca Wurnbrand, ajutat de sotie , a avut doza aceia dea „nebunie”
  sa aiba curajul sa infrunte un sistem diabolic. Trebuie sa recunostem ca au fost putini aceia si faptul acesta se aplica si generatiei noastre . Ai curajul sa spui cu mina pe inima ca generatia noastra ar fi fost mai erioca in acele conditii?! VERDICTUL MEU E CLAR! AM FI AVUTA O COPIE IDENTICA CU CEIA CE AVEM ASTAZI. De aceia si conclusia mea ca ar tribui mai multa ingaduinta. Avem cu toti o doza le lasitate si nu riscam mult daca avem famili, copii, situatie materiala buna. De ce revolutiile sint infaptiute numai de tineri? Unde sint adulti , oamenii cu responsabilitate ?
  Ti-ai asumat riscul ca ranesti pe cei ramasi in urma si asta este un curaj mare! Dar oameni vor dovezi concrete de persecutie datorata acestor colaboratori. Se stia in acele timpul ca exista o stare de colaborare intre CP si securitate si cartea ta aduce dovezi clare de netagaduit: Cine sint victimele? Cartea nu aduce nici o dovada directa la Caraman, Rascolii si altii ar fi suferita din cauza unor informatii data de aceste persoane colaborationiste.
  Poate ca sint si nu le-ati dat inca! ar fi dureros daca ar exista, lucru care m-ar facea sa-mi schimb pozitia.
  Trebuie sa-mi iau copii. dela scoala…..Oricum a fost o placere; va doresc mult succes in munta si multa binecuvintare de la Domnul

  • romanul zice:

   Doar asa ca sa-mi verific parerea. Stau si cuget la un lucru:socotind ca sunteti de acord cu mine fr.Damian, cuvintul lui Dumnezeu este pentru noi de netagaduit!Cum este oare cu putinta ca in momentele in care apar niste griji ale zilei, in loc sa-i fie deajuns, venim noi si rasucim problemaa pina nu mai are nici o legatura cu ce sta scris in biblie. Pai ii place lui Dumnezeu o inima IMPARTITA?Ia sa o luam un pic mai din fata:Fr.Damian, poti sa stai strimb si sa judeci drept cam unde era acuma cultul pentecostal, unde ajungea biserica lui Isus dupa inca acesti 20 de ani?Si ma gindesc cu cita „putere” conducea securitatea! Spui ca esti alta generatie, care a cunoscut rugaciunea si sfintenia, este bine ce spui pentru ca Dumnezeu a facut sa creasca biserica prin Duhul Sfint ca raspuns la ragaciuni si nu ca rezultat al miscarii tradatorilor. Fac o afirmatie clara(si daca o sa ne intilnim vreodata o sa aflii si temelia afirmatiei mele) si sigur dureroasa pentru multi (fr.Vasilica o va intelege cel mai bine) :ESTE O MARE MINCIUNA CA A FOST NEVOIE DE ACESTE TRADARI. Au tradat fiindca au vrut scaunele de sefi, este o boala romaneasca si nu numai. Credinta, asa cum am aflat-o si eu nu este sefie, cintec joc si veselie, Domnul Isus spune ca vom SUFERI pentru numele lui, iar crestinii adevarati au suferit si vor suferi pina la primirea cununei slavei data de cel care poate judeca credinta si faptele fiecaruia. Eu am mai intrebat in ceva comentarii: oare Domnul Isus nu putea sa se „fereasca” de suferintele la care a fost supus???Oare legiunile de ingeri nu puteau fi folosite? ca doar erau de la Dumnezeu Tatal,dar, aceasta ar fi insemnat sa se comporte asa ca inaintasi nostri.Ar fi calcat legamintul lui cu TATAL l-a care de fapt I-A DAT ASCULTARE PINA LA MOARTE SI MOARTE DE CRUCE , SI DE FAPT ERA DUMNEZEUL CARE S-A DEZBRACAT DE SLAVA SI S-A JERTFIT PENTRU NOI, iar noi la prima oferta a securitatii(satana ) facem tirguri ca poate vom scapa de citeva bastoane la fund. Hai sa meditam si sa ne rugam Domnului ca sa dea putere si sanatate celor chemati si sa se faca o curatenie desavirsita in asa fel incit si Dumnezeu sa se bucure ca nu am cazut de tot ci mai avem o saminta de urmas care ii aduc toata cinstea si toata slava intr-o curatie de imima asa de mare incit fiecare sa fie intr-adevar templul Duhului Sfint. Dumnezeu sa va binecuvinteze.

   • David zice:

    Draga frate Romanul:

    Este de admirat evlavia dumneavoastra precum si aparenta deschidere catre sacrifiuciul si suferinta totala in numele lui Isus si spentru el . Sunt sigur ca din punctul asta de vedere si Fr Damian in lumina sfintelor scripturi este de acord cu dumneavoastra. Cred eu ca dinsul , fratele Damian incearca sa fie vocea moderatiei . Si eu imi doresc o reformare a Cultului Penticostal. E trist ca el sa reformat mai putin decit societatea Romaneasca. In toti acesti 20 de ani nu sa auzit nici o voce pina la aparitia RM. In postarile fratelui Damian observ multa admiratie si dragoste frateasca catre autor. Sunt sigur ca si lipsa de trasparenta in actualul Cult Penticostal nu il multumesc altfel nu imi explic urarile lui catre autor de spor la munca, sau afirmatii suportive fata de munca enorma care cu siguranta sa depus . Ma alatur si eu in rugaciuni ca astfel de demersuri sa isi gaseasca rezonanta cu comunitatile noastre penticostale. Totusi , cind vorbim despre greseile predecesorilor si condamnam greselile lor dar le aducem in echilibru si faptele lor bune se poate spune ca istoria asa cum o predicam noi azi este mai balansata. Desigur nu cred ca fr Damian, Eu sau dumneavoastra dorim a ne compara cu Petru sau Ioan care au adormit in Gradina Ghetsimani de citeva ori, cu Isus care a vrut paharul indepartat nu odata , ci de doua ori si care in umanitatea lui a avut nevoie de ajutor ingeres sa infrunte amaraciuna tradari. Petru sa lepadat de tot , nici macar nu a admis ca il cunoste pe Isus. Aici vorbim de persoane care au umblat cu Isus , au invatat direct de la el si care au tradat direct pe mintuitorul . Fr Damian in prima lui postare a facut referira la faptul ca uni din fosti conducatori ai cultului merita recunostinta noastra , nu pentru ca au fost fara cusur ci pentru ca au reusit ( uni dintre ei ) din dragoste pentru Cristos sa duca lucrarea Domnului inainte in conditi adverse. Desigur trebuie sa ne iubim eroi , dar si pe cei cazuti care si-au recunoscut pacatele si au cerut iertare in fata Domnului . Foarte multa evlavie, rivna e un lucru bun atita timp cit este moderata de bunatatea lui Dumnezeu. Lipsa de moderatie la musulmani de extrema duce la atita suferinta . Si noi crestini , cu mult inainte de a se naste Cultul Penticostal am trecut prin perioade negre de-a lungul carora am folosit numele lui ISUS sa ucidem, sa purificam pentru gloria lui Dumnezeu. Ai drepate frate, uni la prima oferta a securitati au colaborat…alti au colaborat doar in aparenta luptind in culise pentru credinta lor si pentru frati lor. Lucrurile nu sunt chiar asa de alb pe negru si sunt convins ca se va dovedi cu trecerea timpului ca atunci ca si acum culorile noastre crestinesti arata mai degraba ca culorile curcubeului . Sa ne ajute bunul Dumnezeu la smerenie si dragoste. Sigur ca uni dintre noi vom scoate sabia ca si Petru si vom taia urechea slujbasului tradator…insa Biblia ne invata ca Isus a luat instant urechea si a vindecato nu inainte de al dojeni pe Petru . Ori din dragoste pentru Isus si noi sarim sa condamnam. Oare ce ar face Isus cu memoria impotriva caruia ridicam noi acum sabia?

    • dan damian zice:

     Da David, istoria CP trebuia scrisa de representantii cultului imediat dupa revolutie, impreuna cu asumarea acestor greseli facute sub presiunile securitatii, recunoastera persecutie si a celor persecutati . E bine ca o avem acum: ” mai bine mai tirziu decit niciodata” Daca elimini crezul autorului din RM, cartea e de folos oricarui cititor care vrea sa se educe

    • romanul zice:

     Frate David, ma bucur si slavesc pe Domnul ca din toata expunerea mea m-ai inteles in buna masura. Ceea ce eu de fapt strig este faptul ca nu cred ca se poate merge cu Domnul cu jumatati de masura si in nici un caz in tovarasie cu satana! ! Eu de fapt strig cind vad postari pline de „agheasma”,pareri iertatoare,etc.ai asa cum nu putem noi judeca, nu putem da nici iertare celor care nu noua ne-au gresit ci lui ISUS. ISUS este cel care trebuie sa-i ierte. Problema care eu o ridic este legata de faptul ca se da nastere la atita vorba cind de fapt este in discutie ceea ce trebuie sa faca tradatorii,iar noua sa ne ajute Dumnezeu sa fim intre ei!ba mai mult sa ne dea putere Dumnezeu sa-i ingaduim linga noi in biserici,pe banca pocaintei si a smereniei si atunci Dumnezeu in bunatatea lui (nu in dreptate) si in marea lui mila ii poate primi din nou ca si copii ai lui (poate vitregi, daar copii lui) Daca insa Dumnezeu va lucra in dreptatea LUI, atunci nu vreau sa rostesc ceea ce gindesc. Noi cred ca nu discutam aici persoane ci FAPTE si nu cred ca avm alte modele si valori decit cele expuse pe paginile sfintelor scripturi.Eu fiind putin mai vehement in pozitiile mele sunt de multe ori luat mai la 11 metri.Asa o fi, eu respect parerile la fiecare dar, BAZA trebuie sa fie sciitura biblica, FAPTUL CA BIBLIA ARE ATITEA INTERPRETARI SI RASUCIRI FONETICO-MORFOLOGICE DATE DE DOCTORI SI SUPERTEOLOGI asa se explica ca avem atitea culte, denominatiuni,religii, rataciri, etc in situatia cind de fapt BIBLIA ESTE UNA SINGURA. Tocmai aceste „superstiinte „despre cuvintul lui Dumnezeu sunt portita celui Viclean de a ne fura de la credinta adevarata, modelul singur de urmat fiind foarte clar:ISUS. Ca sa putem primi darul lui Dumnezeu, CREDINTA, avem evangheliile, iar ca sa putem merge curat pe calea ingusta avem descrierea din noul testament de la Faptele apostolilor pina la …ultima pagina raminind doar asteptarea lui ISUS. Referitor la tradarea lui Isus, fapta nu cred ca este mai josnica decit hulirea Duhului Sfint! (ce zici) Aceasta fapta ,dupa parerea mea este atit de urita ca nici macar Duhul Sfint nu a amintit-o in epistole.Cine mai credea vreodata ca ISUS mai poate fi vindut pe citiva gologani si un scaun?Acesta este pericolul adevarat despre biserica lui Isus, nu niste bravi slujitori care, in credinta lor curata si in rivna lor vor face eforturi deosebite pentru a curata haina miresei, creind conditii ca Marea Nunta sa poata avea loc. Nu este destul din vorbe, Dumnezeu trebuie ONORAT cu faptele, ori cei ce au pus mina pe cheile imparatiei… trebuie sa se poarte nu ca si cind noi le-am cazut la imparteala ci cu teama de DUMNEZEU ca unii care vor da socoteala. Nici nu stiu cum sa ma gindesc la cei 45-50 de ani, cine a condus biserica ca daca au condus-o securistii si cumparatii lor si biserica a propasit, pai atunci de ce condamnam pe acestia.Ei au facut o treaba buna. FERESTE-NE DUMNEZEULE, asta ar mai lipsi, sa elogiem securitatea si pe comunisti prin rezultatele bisericii pentecostale.Poate se vor gasi si dintre cei ce vor spune: si aceasta este o minune a lui Dumnezeu.Pazeste-ma Doamne. Frate, bunul si preamilosul Dumnezeu sa te binecuvinteze, bisericii mele sa-i dea putere sa propaseasca , copiilor LUI sa traiasca curati in modelul LUI ISUS fara abeteri.

    • romanul zice:

     Frate, vreau sa-ti spun ca sunt destul de „tinar” penticostal, ma surprinde modul deslinat si usor in care este privita tradarea.Nu emit nici o opinie decit ca mie nu imi convine sa fiu condus ca adunare de caatre tradatori, chiar daca duhovniceste ma rog Domnului sa-i pot iubi. Cit cu privire la secu as da o sugestie: sunteti siguri ca acolo unde au interese nu au strecurat „crestini” sub acoperire?Voi puteti crede ca este ceva prea greu pentru „meseriasii”lor? Ramine doar problema smeririi tradatorilor descoperiti si asteptarea acestora pe banca umilintei in adunari ca Domnul sa se indure de ei, nicidecum sa mai scoata capul si sa dea invatatura.Deja le este spurcata limba, ei vind si predica cu aceleasi cuvinte iar biblia spune ca NU ESTE POSIBIL ca dintr-un izvor… si faptul ca cu aceeasi gura sa si binecuvintezi si sa si… Domnul sa te binecuvinteze .

 3. rodi zice:

  Vasilica ai vizionat interviul lui Ioan Ceuta? Poti sa il vizionezi aici
  http://rodiagnusdei.wordpress.com/ioan-ceuta-interviu-la-calea-adevarul-si-viata/.
  Interesant-istoria, si perspectiva lui de viitor.

  • Este un interviu vechi de vreo 3 ani. Perspectiva sa asupra istoriei și mai ales asupra viitorului nu mă interesează. M-am ținut departe de polemici cu Ceuță fiindcă este evident că avem valori și principii diferite.

   • Alin Cristea zice:

    Vasilică, s-ar putea să fie o vestea rea: Polemicile trebuie purtate tocmai cu cei care au valori și principii diferite.

    Știi, mieii au fost trimiși în mijlocul… lupilor!

    • Și tu ai dreptate. Dar și eu. Pentru că Biblia ne învață că unele polemici trebuie purtate, altele nu.

     „Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. – Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept.”

   • Mihail zice:

    Frate pastor Vasilica , eu sunt un sustinator neconditionat al efortului tau de cercetare si expunere a dovezilor de necredinta, a eforturilor de curatire a hainei miresei lui Isus, aceasta cred ca este una din conditiile principale ca Marea Nunta sa poata avea loc. Cu aceasta postare, eu de fapt as pune o intrebare: ar putea fi vreo nadejde de a fi intervievati ofiterii de securitate care au coordonat si recoltat materialele informative date de „vinzatorii” pentecostali? Cred ca in fata unor asemenea materiaale, toti contestatarii aflarii adevarului vor cadea cu fata la pamint. Ma uit cu surrindere cit de naivi sunt multi care se cred tari in credinta, ce afirmatii pot face fara sa stie cit de diabolica a fost acea(sta) securitate.Si atunci si acuma otravesc tot ce ating.O sa treaca ceva timp pina se va intelege rostul, rolul, metodele de lucru si cit de depaarte de Dumnezeu este aceasta secu.Dumnezeu sa te intareasca si sa te binecuvinteze.Mi-ar place sa pot spune si eu ca tine ca doresc sa las mostenire copiilor mei ceva curat, de care sa nu avem motive sa ne rusinam, iar la judecata sa putem sta cu capul sus: Doamne atit am putut face in puterea data de tine(sspre deosebire de cel care a ascuns talantul)a fii binecuvintat.

    • Frate Mihail,

     Tu te-ai exprimat ca daca ar fi intervievati fostii ofiteri de securitate, „toti contestatarii aflarii adevarului, vor cadea cu fata la pamint”.Din cuvintele tale s-ar intelege ca tu ai mai multa incredere in ei, cu toate ca tot tu ai spus aceste cuvinte: „cat de diabolica a fost acea securitate”. Se pare ca in gindirea ta securistii s-au „pocait” si sunt vrednici de incredere, dar i-ti vine greu sa crezi ca crestini s-au lucratori ar putea fi iertati si reabilitati prin jertfa Domnului Hristos.Spun asta pentru-ca in alta parte ai zis ca Dumnezeu i-ar putea primii din nou ca si copii ai Lui „poate VITREGI”(????..) Eu ca si un frate care a slujit in acel timp,(fara sa fiu „colaborator”) te sfatuiesc sa citesti 1Cor.6-1,4. Cuvintul Domnului ne spune cum ar trebui sa judece fratii problemele din biserica.

     In alta ordine de idei, eu ii apar pe o mare parte a lucratorilor penticostali din timpul comunismului (nu pe toti) si nu sunt de acord cu „demonizarea ” (denigrarea) lor. Ma gindesc chiar acum la un pastor (lucrator de cerc) de pe valea Tirnavelor.Acest om a lui Dumnezeu, avea o familie de 10, sau 12 copii (nu mai stiu exact) lucra din greu pe shantier de constructii, si fugea „cu sufletul la gura” la alte biserici, la inmormintari etc, si depunea un sacrificiu pe care voi cei mai tineri nu vi-l puteti imagina.Ca el erau si multi altii, pe care Domnul Isus i-a folosit in extinderea Imparatiei Lui in acea perioada dificila.

     Un om intelept nu se grabeste sa traga concluzii, sa nu fim fxisti, asculta-i si pe unii si pe altii, roaga-te, vezi ce spune si biblia, si Dumnezeu te va lumina.

     Domnul sa te binecuvinteze !

 4. Catmiel zice:

  Adevarul e ca fatarnicii, sunt fatarnici cu oricine, nu exista fatarnicie buna, fatarnicia la fel ca si minciuna, de care de altfel se si foloseste, e prezenta sau nu e prezenta in o persoana, pentru ca e un duh. Si odata ce ai un asemenea duh nu te poti desvinovati si sa mai fi si credibil, ar fi ca si cum ai spune „credema ca mint” sau ” credema ca am mintit doar pe altul”

 5. Pingback: 8 postări în Top 50 WP (10.03.2011) « România Evanghelică

 6. Alin Cristea zice:

  Da, am dreptate, dar versetul citat din Biblie ne aruncă în extremă.

  Polemicile nu le avem doar cu nebunul, ci cu copiii noștri, apar între soți, cu vecinii care la ora 1 aprind lumina pe balconul alaturat si rid zgomotos cu invitatii, de asemenea polemici între pastori, între presbiteri etc.

  Doar nu trăim într-o lume de nebuni!

  • marius zice:

   ba,cred ca da …si cateodata suntem chiar noi aia,desi nu ne place sa recunoastem [fara a face referire la polemica in discutie]

 7. Pingback: Motorul ”bisericii”?? « Vestea Buna

 8. peter laze zice:

  Istoria penticostalilor din Romania
  Ceea ce nu se gaseste in arhivele securitatii este marturia orala a unor persoane care au trait in comunism au fost tiriti prin tribunale dar securitatea nu ia deconspirat, ei si-au pastrat credinta si nu si-au tradat fratii. Ei pot sa aiba un dosar rau la securitate (nu de tradator) si in realitate ei aveau o misiune biblica dar n-au fost deconspirati. De exemplu transportul de Biblii si ajutor financiar pentru cei persecutati. Noi nu putem dicta cine sa scrie istoria aceasta. Timpul va alege. O parte din Istoria I mperiului Otoman a fost scrisa de Dimitrie Cantemir Domnul Moldovei in limba latina dar a trbuit sa-si paraseasca tara si sa fuga in Rusia. Mai tirziu (dupa anul1900) Istoria Imperiului Otoman a fost scrisa de Nicolaie Iorga in limba turca. Istoria Imperiului Otoman scrisa de Dimitrie Cantemir a fost folosita ca sursa informativa ( Incrementa atcve decrementa aule Otomanice).
  Toti care au scris cite ceva din istorie au platit: Dimitrie Cantemir s-a exilat in Rusia si istoria rusa se mindreste cu el. Nicolaie Iorga a ramas in tara si rominii i-au smuls barba si l-au spinzurat pe orizontala dupa metoda legionara adica l-au legat de git dupa un cal si asa a murit marele istoric romin la Sinaia, fostul ministru al invatamintului si autorul „Curbelor de sacrifici” care se aplica in zilele noastre la sistemul de invatamint din Statele Unite. Nu stiu pe dumneata ce te asteapta?
  Pot totusi sa spun: SE MERITA.
  Petru Laze

  • david zice:

   Draga Petru: Frumoasa prezentare academica. Da, va asigur eu ca eu cunosc suficienti pastori tiriti prin tribunale si care si-au pastrat credinta si nu si-au tradat fratii. Istoria pe ei o sa ii consemneze ca grup. Eu cred ca lucrarea RM va ramine de referinta ca si cele a lui N. I. sau Dimitrie Cantemir. Fratele Croitor este de facto deja popular in strainatate printre Romani si izolat de actuala putere a CP.

 9. Pentru Mihail

  I-mi cer scuze, expresia „…i-ar putea primi din nou, [pe colaboratori] ca si copii ai Lui (poate vitregi )” apartine lui „Romanul”. De fapt comentariile voastre sunt destul de paralele, in rest „ceea ce am scris, am scris”.
  As mai adauga pe linga celelalte, cuvintele intelepte spuse de pastorul Florin Cimpeanu ( Chicago) , cu ocazia unui interviu :”suntem in pericol sa creem o noua securitate, nu vreau sa facem o noua inchizitie…….”

  Sa ai o duminica binecuvintata.

  • Mihail zice:

   Fr.Matasaru, din suflet te rog sa ma crezi ca S-A CREAT o noua securitate, ca dovada vicepresedintele CP ian.2011, problema nefiind aceasta ci faptul ca noii „meseriasi” sunt produsi in acelasi „incubator” dascalii fiind cei care au cistigat experienta in trecutul glorios al acestei dulci institutii, daca nu agreati cuvintul „diabolic”, metodele de lucru fiind acele care au confirmat in timp, tehnica doar fiind acuma mult mai moderna, importata din USA, Japonia si alti mari producatori, dovada, vedeti cite ore -supraveghere sunt posibile in ultimul timp asupra populatiei romanesti si nu numai, doar la DGIPI, DNA, DIICOT fara sa mai socotim SIE, SRI si ce forme ascunse(acoperite) mai pot avea SPP, MAN si …cred ca putem ameti numai citind numele acelor dragalase institutii. Deci credeti-ma, ramine un singur drum: ca si crestin nu avem alta sansa decit sa NE INCREDEM TOTAL IN DUMNEZEU si protectia lui. Sa fi binecuvintat.

 10. Mihail zice:

  Frate Matasaru, eu de fapt am o nedumerire (cred ca am mai auzit aceasta): problema descrisa istoriceste in cartea RM nu este problema cit si ce intelegem noi din interiorul bisericii nu? Cred ca este strict problema celor ce au tradat si nu cred ca se poate motiva aceasta tradare prin numarul de copii sau greutatile slujbei si de aici si pina a acuza pe pastorul Vasilica C roitor mi se pare lipsa de …altceva. 1 Corinteni 6 -1-4 daca citim mai atenti imi da dreptate mie, sper ca ai citit declaratia fetei lui Niculae Pop care vrea o gasca de avocati sa faca CE?Mai ales 1 Cor.6 cu 5, noi incercam cu mintea noastra sa vedem cit de mult se intinde si cit ne afecteaza(daca) aceasta RUSINE. A semna cu securitisti este clar TRADARE si o mare RUSINE. Ma gindesc ce atitudine ar avea Richard Wurmbrand, cu toata dragostea lui a afirmat clar ca , comunismul a fost suflarea mortii asupra religiei.Limpede. Si te rog frumos sa ma crezi, cind am spus fratelui Vasilica despre interviuri, ma gindesc doar la acele aspecte colaterale ce ar putea fi evidentiate sau circumstantiate pentru a nu mai gasi motivatii banale cu privire la faptul ca au tradat. Toata biblia ne spune ca trebuie sa suferim, sa acceptam pierderile, sa fim de cuvint(apropo de legamintul si promisiunea din apa botezului) si ce mi se pare cel mai grav: 20 de ani in care „actuali” descoperiti au mintit si au continuat si IN CINE S-AU INCREZUT ? Cui s-au rugat pentru biruinta? De ce au acceptat argintii (vezi chitantele fotocopiate, si ti spun eu sunt doar exemple, grosul este in dosare) Cit despre virsta mea si experienta poate aveti dreptate dar. cred ca bunul Dumnezeu v-a ingadui vreodata se putem vorbi mai pe indelete si atunci vom putea sa ne acordam mai multa incredere parerilor emise.Oricum, credinta mea este ca Dumnezeu isi curateste VIA atunci cind „coardele” neroditoare o napadesc si asta pentru a obtine mai mult rod si, sa acceptam ideea ca HAINA MIRESEI trebuieste albita , conditie ca sa poata avea loc Nunta. Si in nici un caz biserica nu creste si se inmulteste decit cu ajutorul Duhului Sfint, afirmatiile ca unul sau altul a facut minuni, in intelegerea mea a cuvintului bibliei nu imi spune nimic, unul samana, altul uda si DUMNEZEU este cel care face sa creasca, iar daca Dumnezeu nu s-a grabit in a aduce „pedeapsa” pentru tradatori, asa se face ca perioada s-a prelungit. Lucrurile au fost faptuite ori ne grabim a le discuta ori nu si sa ma fereasca Domnul sa ma bucur, dar, personal nu imi convine sa fiu condus de ca adunare a Domnului de oammeni atit de compromisi, neputind fi pus pe balanta nici un rezultat si sa fie comparat cu tradarea, iar rezultatul sa fie de partea tradarii. In concluzie( riscul este al meu)singura solutie real crestineasca este ca cei gasiti cu asemenea comportamente sa-si marturiseasca pacatul TRADARII, sa ceara iertare in fata bisericii, sa se smereasca si sa ia loc pe banca pocaintei asteptind indurarea Domnului, dar de aici si pina la manifestarea de contestatari ori de condamnare a celor ce ostenesc in scrierea istoriei penticostale este o cale ce nu face altceva decit sa demonstreze ca in continuare sunt instruiti de catre mentori lor. Imi pare rau ca nu pot folosi(public) alte elemente care sa-mi sustina afirmatiile dar Dumnezeu care este in controlul tuturor lucrurilor cred ca le va scoate la lumina la vremea stabilita de EL. Va asigur de dragostea frateasca ce o am fata de toti fratii si ma rog Domnului sa-mi dea putere sa ajung la iubirea de toti oameni, Dumnezeu sa va binecuvinteze cu mult har si pace.

 11. Mihail,

  I-mi place ultima fraza din comentariul tau, cand ai zis:”Va asigur de dragostea frateasca ce o am fata de TOTI fratii, si ma rog Domnului sa-mi dea putere sa ajung la iubirea de TOTI oamenii…….” Iar eu iti raspund la cele de mai sus cu cuvintele Domnului Hristos spuse unui invatator al Legii: ” FA ASA SI VEI AVEA VIATA VESNICA ” (Luca 10-28)

  Fi binecuvintat !

 12. david zice:

  Drage Frate Romanul:

  Iti multumesc pentru comentariul sincer si inechivoc. . Este evident faptul ca il iubesti pe ISUS prin evlavia de care dai dovada in dorinta de a curati biserica de elemente compromise . Totodata ,chiar si frustrarea cu semantica cuvintelor, interpretarile multiple ale scripturi care dau nastere la atitea culte indica clar dorinta dumneavoastra de a „streamline” , centraliza gindirea credinciosului in jurul opticii pe care o purtati . Asadar , chiar daca asi dori sa cred ca suntem de centru impreuna , ma tem ca suntem la extreme diferite. Dar eu cred ca ne putem iubi ca frati si sa cladim pe diferentele noastre un viitor in care dragostea lui Dumnezeu sa fie forta conducatoare spre lumina. Pe mine nu ma intereseaza ca fratii sa stea umiliti pe banca subt privirea mea, sa nu predice sau sa spuna ce gindesc. Nu ma intereseaza sufocarea lor , marginalizarea lor si etichetarea lor ca pacatosi . Stigmatizarea aceasta holistica au facut-o si comunisti si pretindeau ca detin adevarul absolut cind promovau ateismul. Noi , penticostali am fost tinta usoara pentru ei, o simpla minoritate usor discreditabila…indeosebi in masura in care biserica Ortodoxa sa aliniat tacit impotriva oricarei alte miscari spirituale. Pe mine ma intereseaza salvarea pacatosului si sensibilizarea biserici la nevoia de a crea ” a path” o cale spre pocainta a lui . Desigur , nu vreau sa fiu inteles gresit. Actuala putere de la cultul penticostal in opinia mea desi mai educata literar vorbind , nu face imagine mai buna decit conducerea de pe vremea comunista. Daca cei de atunci erau ingraditi de securitate, multi din ei (IE Victor Opris, Alecu Iacob, Wumbrand) erau calauziti de duhul sfint si dragostea dintai, precum si o mare majoritate din pastori care au fost calauziti de domnul si care DA au navigat acele ape tulburi incit noi azi putem avea un DIALOG. Ne minunam de avansurile technologice fara sa ne dam seama ca intinderea acea de mina in care ne salutam cu ” PACE” va ramine o amintire indepartata. RM ne da speranta curatirii dar iti spun eu frate Romanul: si RM si Dumneata sunteti putin prea tirziu pentru Cultul Penticostal . Drept dovada eforturile laudabile a RM au fost marginalizate in CP . Eu nu stiu daca aveti dumneavoastra o functie in CP dar va asigur eu ca exprimarile sincere si pline de rivna sfinta va asigura periferia in structurile CP. Insa popasul nostru scurt pe acest pamint trebuie sa fie unul in echilibru si de cumpatare , astfel incit sa nu lasam fanaticismul religios sa valideze umanismul in defavoarea credintei. Va port in rugaciune si D-zeu sa va binecuvinteze!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s