Din nou la arhive

Anul acesta am reușit să parcurg deja două etape rodnice de cercetare la CNSAS, una în ianuarie și alta în aprilie (tocmai s-a încheiat astăzi). Sunt mai uimit decât eram la început de multitudinea informațiilor valoroase care se găsesc în aceste documente. „Parfumul” epocii comuniste, limba de lemn a unor milițieni sau a unor lideri preasupuși, neputința Departamentului Cultelor de a opri lucrarea lui Dumnezeu sau conflictul mocnit dintre cei dedicați Împărăției lui Dumnezeu și cei servili sistemului politic trecător, toate acestea mi se par azi mai evidente decât atunci când am scris „Răscumpărarea memoriei”.

Am vizitat și depozitul de la subsol în ianuarie, împreună cu echipa de la televiziunea din Olanda

Cu trei ani în urmă, când am intrat întâia oară la arhivele CNSAS, nu doar că nu știam la ce să mă aștept, dar nici nu aveam idee dacă voi reuși să ajung cu proiectul până la capăt. Erau prea multe necunoscute în legătură cu posibilitatea de a obține dosare, găsirea informațiilor relevante, abilitatea de a face sinteza necesară și mai ales veșnica problemă a timpului: voi găsi timpul necesar pentru a finaliza cercetarea?

Acum privesc altfel la dosare și la documente. Nemaifiind obligat să mă concentrez pe o temă anume, parcă se deschid o mulțime de căi noi de cercetare. Parcă observ detaliile mai ușor, amănunte care conțin în ele însele o poveste de viață sau un destin. Și mai ales, acum am bucuria de a studia dosarele unor martiri despre care unii penticostali nici nu au auzit măcar, iar alții care cred că știu se vor minuna peste măsură.

Am reluat unele teme și unele persoane, dar am avut acces și la o serie întreagă de nume noi. (Îi las pe cei care dau târcoale CNSAS-ul pentru a cerceta ce fac alți cercetători, să iscodească „pilele” lor pentru a afla ce am văzut și ce nu. De dosarele lor n-am întrebat, așa că pot să își continue în liniște somnul conștiinței).

Voi spicui în zilele următoare cu câteva detalii din cercetarea curentă.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

41 de răspunsuri la Din nou la arhive

 1. Peter Alex Oprea zice:

  Mult succes in continuare, fiti binecuvantati!

 2. Vali Horlescu zice:

  Apropo de paranteza din final, dosarele de securitate ale unor pastori au disparut sau au fost facute disparute, sa inteleg ca, totusi, au mari emotii c-ar putea sa fie refacute dupa microfime si sa ajunga sa fie cercetate, de aceea iscodesc „pilele”?
  Astept cu interes noile detalii.

 3. petruburac zice:

  Doamne ajuta! Doamne lumineaza! Doamne trezeste!

 4. ANDRUS IONEL zice:

  SAPA, VASILICA, CA SIGUR DAI DE APA !

  SA-TI DEA DOMNUL PUTERE DE MUNCA !

 5. John G. zice:

  Dureros faptul ca multi „slujitori” se tem m-ai mult de CNSAS decat de intalnirea cu Dumnezeu si nu profita de faptul ca D-zeu le-a mai dat inca zile ca sa-si poata pune viata in randuiala ca la sfarsit sa nu auda : Plecati de la mine ca nu va cunosc …

 6. Ianchis Ioan zice:

  Ma bucur, frate Vasilica, de faptul ca ti-ai reluat activitatea de cercetare prin arhive. Mult succes!!! Dar sa fii sigur ca multe drame nu sunt mentionate in acte de arhiva, iar traumele vor fi cunoscute numai atunci cand cei ce le-au pricinuit „vor fi judecati dupa faptele lor scrise in cartile acelea” ce vor fi deschise la judecata. (Apoc.20:12) „Atunci va fi uluiala lor”.
  „4. Cel mai bun dintre ei este ca un maracine, cel mai cinstit este mai rau decat un tufis de spini. Ziua vestita de toti prorocii Tai, pedeapsa Ta se apropie! Atunci va fi uluiala lor.” (Mica 7:4)
  Pana atunci e bine sa se cunoasca macar din ceea ce se mai poate cunoaste pentruca sa mai taie din elanul celor dispusi la astfel de fapte.

 7. miazabalt zice:

  Daca ati ajuns la concluzia ca uni au fost informatori securitati si acest lucru este pacat ar trebui discutat si urmatoarele versete din biblie: 18.CARE DUMNEZEU ESTE CA TINE ,CARE IERTI NELEGIUIREA SI TRECI CU VEDEREA PACATELE RAMASITEI MOSTENIRI TALE ?EL NU-SI TINE MANIA PE VECIE ,CACI II PLACE INDURAREA. 19.EL VA AVEA IARASI MILA DE NOI , VA CALCA IN PICIOARE NELEGIUIRILE NOASTRE , SI VEI ARUNCA IN ADANCIMILE MARII TOATE PACATELE LOR. Am ascultat o predica din acest text si vreau sa va spun invatatura care a rezultat din predica.Dumnezeu a aruncat in adancimile mari poate pacatele lor, ca nimeni sa nu le poata scoate.Dar uni cu bani multi au investit in echipamente speciale de a cobori pana in adancimile marii sa scoata de acolo pacatele altora. Cu echipamente de scafandru,cu submarine moderne , PASTORU sau ISTORICU VASILICA CROITOR a reusit sa coboare acolo unde DUMNEZEU a aruncat pacatele lor.In adancimile marii poate , sunt si pacatele tale ??????????OARE ????????

  • Mia, această teologie scafandrologică și submnarinologică se naște dintr-o înțelegere superficială a sfințeniei lui Dumnezeu și dintr-o încercare disperată de a justifica ascunderea păcatelor în străfundurile conștiinței. Aș putea să îți răspund cu 100 de versete de ce Dumnezeu nu se lasă să fie batjocorit, iar ceea ce seamănă omul aceea seceră, dar la ce folos?!?
   Te asigur că în adâncul mării nu este niciun păcat, nici măcar al celor care s-au înecat și au putrezit pe fundul mării. Păcatul este „la purtător”, posesorul nu va scăpa de el chiar și de ar încerca istoricii sau urmașii să îl albească. Limbajul metaforic al Scripturii, atunci când vorbește despre marea uitării, ne îndreaptă atenția tocmai spre necesitatea dobândirii iertării, înainte ca să fie prea târziu.

 8. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (09.04.2011) « România Evanghelică

 9. Daniel H zice:

  Vorbim de iertarea pacatelor, dar v-ati pus intrebarea ca poate uneori oamenii nu sunt constienti de pacatele lor cu-atat mai putin sa-si doreasca iertarea pacatelor. Spre exemplu David n-a fost constient de pacatul lui pana nu i l-a descoperit Natan dupa care David a venit cu cerere de iertarte inaintea lui Dumnezeu (2Samuel 12:13). Noi in schimb dorim ca Domnul sa ne ierte fara a ne pocai de pacatele noastre, fara a ni le recunoaste, fara a ne smeri, fara a ne acoperi cu rusine, fara a ne imbraca in sac si cenusa…. probabil in constiinta noastra credem ca pacatul tradarii este un pacat fara voia noastra dar nu este asa.
  David a planuit in al tradat pe Urie; iertarea a venit dar as vrea sa observati cum!
  Domnul il iubea pe David de aceea la trimis pe Natan… totusi descoperirea pacatului ascuns a fost facuta in vazul intregului Israel 2 Samuel 12:11-12.
  Cred ca daca David si-ar fi dat seama de gravitatea nelegiuirii lui si ar fi venit inaintea Lui Dumnezeu cu pocainta, Natan nu-si mai avea rostul in intamplarea aceasta.
  Sunt convins ca daca cei ce au cochetat cu pacatul tradarii si-ar fi cerut iertare inaintea Lui Dumnezeu si a Bisericii Vasilica Croitoru nu-si mai avea rostul in acest subiect! 🙂

  • ionelr zice:

   Cred ca David a fost constient de pacatul sau tot timpul.
   Nu inteleg de unde ai tras acesta concluzie precum „David n-a fost constient de pacatul lui pana nu i l-a descoperit Natan”. Nu stiu sa fi suferit de amnezie. A uitat el porunca sa nu preacurvesti, sa nu ucizi?
   Ps 32 descrie altceva:  
   „câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate.
   4  Căci zi şi noapte mâna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pământul de seceta verii.
   5  Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu, şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” Şi Tu ai iertat vina păcatului meu.”

   • Daniel H zice:

    Ionelr, cam cand a fost David constient de pacatul lui inainte sau dupa venire lui Natan?
    David avea o calitate pe care foarte multi nu o avem…. stia sa se caiasca stia ca Dumnezeu nu dispretuieste o „inima zdobita”
    In PS 51 David isi cere iertare si isi marturiseste inaintea Lui Dumnezeu pacatul curviei si crima savarsita
    PS: Uita-te ce constient era David de pacatul lui in 2 Samuel 11:25. Constient esti de pacat nu cand te crezi mai presus de lege ci cand iti dai seama ca pacatul odata infaptuit aduce moartea!

    • ionelr zice:

     Daniel H, pacatele lui David sunt evidente, curvia si crima nu sunt din acea categorie la care te intrebi oare e bine sa procedez asa sau nu, ca mai apoi sa-ti dai seama ca nu ai facut alegerea potrivita. David a dispretuit pe Domnul si Cuvintul Sau (v.9,10)
     Pacatul duce la pierderea discernamintului/orbire, sufoca constiinta. Oare de ce a lucrat David pe ascuns? (v.12) Nu ai nimic de ascuns daca constiinta ta nu te acuza, dar fiindca realizezi ca nu e bine ce faci te ascunzi, te justifici etc.
     Mare e harul Lui Dumnezeu oferit de fiecare data cand suntem confruntati cu: „Ce ai facut?” In repetate randuri Domnul da sansa omului sa se intoarca din/de la pacatele sale pentru a fi iertat.
     David s-a smerit si marturisit pacatul. El s-a dovedit lucid si constient de gravitatea faptelor descrisa de pilda lui Natan, drept urmare a dat o sentita potrivit Legii.
     David a cedat ispitei nu pentru ca nu avea cunostinta de poruncile Domnului ci din posibile alte motive… Cred ca Natan e trimis la David pentru ai da sansa iertarii Lui.

    • ionelr zice:

     „uneori oamenii nu sunt constienti de pacatele lor” sunt si eu de acord cu aceasta afirmatie insa nu cred ca aici s-ar incadra cazul lui David.
     Posibil ca multi din cei care au colaborat cu securitatea sa nu fi avut intentii rele, sa nu-si fi dat seama de raul comis, sa fi fost inselati…
     Cartea RM deconspira adevarata fata a unui sistem diabolic: comunismul. Bineinteles ca in mrejele acestei religii am fost prinsi fiecare mai mult sau mai putin.
     Vestea buna e ca exista eliberare si iertare daca fost/este cineva constient sau nu prea… de raul in care a fost/este prins.

 10. miazabalt zice:

  Pacatul este „la purtator” posesorul nu va scapa de el………………….( necesitatea dobandiri iertari……………) Sa inteleg ca in opinia dv. un om care a pacatuit nu va putea sa fie iertat (vorbiti de pacatele celor din R.M.?)De unde stiti dv. ca acesti oameni (informatori) nu si-au dobandit iertarea?Si daca au dobandito ce sa intamplat cu pacatele lor ,fie chiar pacatul de a da informati la securitate? DUMNEZEU NU POATE SA IERTE SI ACEST PACAT? Atunci de ce predicati ca Dumnezeu iarta ?……….

 11. peter laze zice:

  Imi place teoria iertarii.
  Pe pamint in aceasta teorie se implica doua prsoane, cel care a gresit si celui care i-a gresit. Intre cei doi exista un pacat si pentru iertare trebuie sa se rupa lantul ca Dumnezeu sa poata ierta. Intrebarea: Ce sa iertam si pe cine? poate arhivele si marturia orala ne vor spune. Daca nu am desfintat Taina Spovedaniei de la biserica primara.

  Petru Laze

 12. Fany zice:

  Mia esti comic tare. Dar tu ce crezi ca D-zeu si-a depozitat pacatele iertate la CNSAS? Eu asa inteleg dupa logica ta.

  • miazabalt zice:

   Dupa logica ta pacatele iertate sunt la CNSAS, dupa logica lui V. Croitor pacatele care nu sunt iertate sunt la CNSAS.Eu doar am intrebat ; De unde stiti dv ca pacatosi (INFORMATORI) nu si-au dobandit iertarea ???? . Vorbim strict la cei amintiti in R.M. Eu inteleg foarte bine ,ca istorici si urmasi nu pot ierta pacatul, dar dosarele unora pot fi albite de istorici de cercetatori, de instante de judecata si de alti interesati , ca la anumite persoane sa se piarda dosarul. DACA CREDETI CA SI PACATUL INFORMATORILOR A FOST IERTAT DE DUMNEZEU DE CE IL AMINTITI MEREU ?????Acest lucu nu este pacat? Singura sansa ca V.Croitor sa nu mai aminteasca de pacatul de a da informati la securitate, este ca toti informatori care sunt in viata sa se duca sa se spovedeasca(marturiseasca) direct in fata lui. Atunci ca pastor nu mai are voie sa spuna sau sa scrie despre pacatele celor pe care ia marturisit.DOAMNE IARTA TU CE OAMENI NU VREAU SA IERTE ………………….AMIN…..

   • rodi zice:

    Credem ca si pacatele lui David au fost iertate, dar le discutam intre noi si ne invatam copii sa se fereasca de ele, amintindu-ne de ele si consecintele lor chiar din paginile Bibliei – ca sa nu le repetam.

 13. andrewarasciuc zice:

  multa perseverenta in cercetare! si asteptam noi pasi pentru „a se misca ceva” in cultul penticostal, in sens pozitiv vorbind!

 14. Paul zice:

  Si pana la urma ce se intampla cu vicepresedintele?

 15. pete zice:

  MIA ai grija ca se ajunge la dosrele care incep cu lietra”M”

  • miazabalt zice:

   Pete , aceta este un nume de cod , lucram sub acoperire.

   • Teo zice:

    @Mia
    Era evident ca lucrezi sub acoperire. Prea faci nota discordanta pe blogul pe care oameni seriosi vor sa faca lumina prin ungherele intunecate ale Cultului Penticostal. Intr-o zi vei fi deconspirat si tu. Inaintea lui Dumnezeu totul este gol si descoperit. Unde te vei ascunde de fatza Lui?

 16. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (11.04.2011) « România Evanghelică

 17. sf paraschiv zice:

  Domnilor, va cer parerea fata de un eveniment intamplat acum o saptamana si ceva. Cineva care asculta pe internet programele bisericii din portland mi-a spus sa ma uit la linkul de mai jos. un nene spune ca nu avea pace in suflet si ca prin ARDEREA cartii Rascumpararea memoriei, a primit pace si poate sa-si iubeasca pastorul!

  Respectivul, mai slabutz de …(ce vreti voi), credea ca Biblia si Rascumpararea memoriei se exclud reciproc, asa ca trebuia sa renunte la una :))

  mai jos aveti linkul. deschideti LUNA APRILIE, programul de pe 2011-04-03, duminica seara, minutul 56. trebuie sa asteptati deoarece se incarca mai greu…

  sunt oameni care primesc ura prin citirea cartii? exista unii care isi pierd credinta (sau bruma de credinta) prin contactul cu ea?

  http://www.philadelphiaro.com/ph/index.php?option=com_content&view=article&id=15%3Avideo-archive-2011&catid=13%3Avideo&Itemid=31&lang=ro

  • Am urmărit linkul. Aș avea multe de comentat, dar cred că acel care alege în mod voluntar ignoranța merită din plin să trăiască în ea.

  • vasi zice:

   Incredibil domnilor …cartea asta a ajuns sa fie arsa ? ati luat eexemplu pastorului pastorului Terry Jones care a dat foc coranului…mai fratilor nu va ganditi ca cineva sa ostenit atata prin arhive a stat poate in coate si in genunchi pana a obtinut toate informatiile ca sa scrie cartea rascumpararea memoriei…

 18. viorel chis zice:

  Arhivele intregesc istoria pe care azi multi nu o cunosc si doresc sa manipuleze viata celor prezenti ,dar oare chit sintem de interesati de prezentul care in fata noastra se deruleaza?Sau dorim si noi prin prezentul nostru sa lasam o istorie aparte pentru Generatia care ne urmeaza?Greu de a discuta depre prezent si chiar greu de a accepta prezentul actiunilor !!!De ce ?Fiinca dorim in fata multora unii sa apara ca SFINTI SI CU HAINELE ALBE SI CURATE ,dar sa nu uitam ca puterea DIVINA iubeste puterea luminii si chind noaptea se va termina in puterea luminii toate faptele se vor prezenta fiinca in aposcalips 20 cu 11 la 15 ;ce gasim scris?Credem in mesajul scripturii?Deci sa nu uitam ca ce acum dorim sa ascundem si sa nu discutam,atunci va fi descoperit ,vrem ,nu vrem!!Si eu ramin incredintat ca acest lucru se va intimpla!!!!Dar va fi dureros pentru cei care azi nu isi recunosc greshala si chiar pacatul!!!

 19. pete zice:

  Mia ti-am mai spus odata acesta este numele meu in engleza

 20. pete zice:

  Fratele care a ars cartea avea probleme cu pastorul mai de mult acesta a umplut masura, numai pentru nu esti de acord cu activitatea cuiva nu trebuie neaparat sa-l urasti dar ma rog fiecare cu problema lui

 21. Pingback: Declarația anului 2011 – Nominalizări (13) « România Evanghelică

 22. Dan Tamas zice:

  Va felicit pentru primul rezultat. Am terminat de putin timp cartea. Ca licentiat in istorie pot sa spun ca ati facut o treaba exemplara. In lipsa oricarei analize lucide a ceea ce a fost pe un teren viran, v-ati ferit de isterii, tanguieli sau targuieli facute in alte spatii evanghelice. Ati reusit sa evitati acele penibile „of-uri” si „ah-uri” care plazeaza orice referire anterioara asupra istoriei recente a penticostalilor romani intre penibil sau grotesc. O buna sistematizare a materialului. O analiza lucida. O fraza clara (se observa tentatia oralitatii)… Bravo si la mai mare.
  Ca si crestin as vrea sa va fac insa o unica observatie: radierea numelor. Cred ca spatiul eclesial este singurul in care pot fi expuse persoanele ca un ultim recurs pentru a se smeri intru pocainta. Identitatea persoanelor nu foloseste publicata nimanui. Sau gresesc?

  • Mulțumesc de aprecieri.
   În spatele deciziei de a publica și nume au stat multe motive e care le-am discutat pe blog. Vă imaginați ce ar fi stârnit cartea dacă apăreau doar niște inițiale?
   – Alo! Vasilică? Nu-i așa că VZ este pastorul cutare? Hai, spune-mi, că eu mi-am dat seama deja, oricum…
   – Alo! Frate Vasilică, sunt pastorul X. Vă rog să publicați o dezmințire, fiindcă la noi în oraș a venit cineva care spune că eu aș fi GM…
   Însă principalul motiv pentru care am decis să dau numele complete este că astfel documentele și informațiile redate pot completa în mod veridic lacune din istoria noastră.

 23. Dan Tamas zice:

  Multumesc pentru raspuns.
  Nu sugeram prezenta initialelor ci generalizarea procedurii pe care ati folosit-o in unele documente in care numele este acoperit in intregime.
  Cit despre reactii: Credeti ca asa ati primit mai putine telefoane? Evident nu.
  Nu ma indoiam ca ati evaluat argumentele pro- si contra- pentru a va alege modul de redactare. Ma intreb doar daca toti cei ce citesc sunt suficient de induhovniciti ca sa se puna pe rugaciuni atunci cind vad caderea unui frate sau pun mina pe telefon. In acest al doilea caz este un cistig sau o pierdere?
  Sigur eu nu cunosc istoria din spatele istoriei.
  Gesturile anterioare facute pentru a cauta o tratare a anomaliei in cadrul eclesial s-au soldat cu esec din cite s-a vazut. Mai grav nici dupa o expunere evidenta in public a problemei nu se doreste abordarea ei.
  In cele din urma cred ca sensibilitatea dobindita din anii de pastorire sufleteasca v-a ajutat sa discerneti mai mult decit pe mine daca era necesar sau nu publicarea identitatii celor gresiti.
  Cred ca faceti o munca importanta pentru credinciosii penticostali si nu numai.
  Dumnezeu sa va aiba in sfinta Lui paza

 24. Vasi zice:

  Imi aduc aminte cat de rau mă simteam cand eram copil daca cineva imi tot aducea aminte de greselile pe care leam comis ieri sau alalta ieri sau cu o luna in urma binenteles ca nici acum numi place lucrul acsta…sa zicem ca am greșit , mam corectat si merg inainte! Poate ca ar fi fost unii care au colaborat cu Securitatea, nu contest dar de stiu eo ca nu sau pocait oamenii aceștia si Dumnezeu in indurarea lui cea mare ia iertat si a luat dosarele cu toata vina lor si lea aruncat in marea uitării …cine sunt eu sa mă bag din nou sa caut aceste dosare si sa le reamintesc faptele lor si sa otravesc o generație tânara care citind aceasta carte își incarca constiinta cu ura si dezbinare…. Si mai vin unii si spun ca ai facut treaba buna…fals!!!!Sunt absolut deacord cu fratele Viorel care a dato pe foc , a arso !zic ca Domnul sal binecuvinteze pe acest frate!

  • Vasi, ești atât de departe de subiect. Nu cred că ai citit cartea, cu atât mai puțin postările mele de pe blog de ieri sau alaltăieri. Se vede că nu ai înțeles rostul acestui demers. Presupunerile că oamenii se corectează în mod automat, că adevărul „otrăvește”, că oamenii își „încarcă conștiința cu ură și dezbinare” sunt simple naivități. Dumnezeu să te aibă în mila Lui, fiindcă dacă îți va da toată viața doar conducătorii pe care îi meriți, atunci e vai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s