Seminar „Efectele comunismului asupra Bisericii” (5)

Discuția purtată la Peniel despre efectele comunismului a suferit din pricina timpului (sau poate din pricina inabilității vorbitorului de a-și organiza timpul 🙂 ). Oricum, subiectul este unul vast și complex. Evit să fac o estimare bruncaniană despre cât ne va trebui pentru a ne înțelege trecutul.

Redau mai jos o parte dintre aspectele pe care îmi propusesem să le ating în prezentarea de la Peniel, cu mențiunea că nu am reușit să mă opresc asupra fiecăruia în parte.

4. Efecte negative ale perioadei comuniste asupra Bisericii

 • Confuzie în înțelegerea istoriei.
  • „Amnistie da, amnezie nu.” Adam Michnik
 • Lipsa unui viitor – viziune.
  • Privim doar în prezent. Nu avem o imagine a ceea ce ar trebui să fie Biserica în libertate, fiindcă în trecut deciziile erau luate la alt nivel.
 • Structuri ineficiente
  • O permanentă tranziție
 • Deconectați de ceea ce face Dumnezeu în lume.
  • Biserica ieșită de sub comunism are relații mai puține în exterior decât în perioada comunistă. (Mă refer strict la Cultul Penticostal, nu cunosc situația celorlalte culte).
  • Relații actuale sunt bazate pe „a primi”.
 • Lipsă de încredere
  • „Deseori foștii colaboratori au avansat fantezii de victimizare și au cerșit solidaritate, empatie și compasiune.” (Vladimir Tismăneanu).
  • Reacțiile pe care le-au avut ierarhiile bisericești din Germania și România în privința negării unor fapte vizibile cu ochiul liber aruncă o umbră peste întreaga comunitate creștină. Dacă foștii torționari continuă să se bucure de poziții și dețin puterea de a conduce destinele bisericii, atunci mărturia și verticalitatea bisericii sunt afectate.
 • Accente puse greșit (legalism, naționalism, nostalgie)
  • Legalismul a constituit un refugiu asemănător cu autoflagelarea.
  • Naționalismul a însemnat concentrarea excesivă asupra calităților pozitive ale bisericii din România, cultivând în același timp un dispreț pentru bisericile surori din afara țării, de care ne-am depărtat.
  • Nostalgia a condus la glorificarea perioadei comuniste, dezechilibrând balanța în defavoarea adevărului istoric obiectiv.
 • Utilizarea resurselor financiare în afara cadrului biblic
  • zeciuiala a devenit opțională;
  • principiile Biblice cu privire la finanțe sunt rar prezentate în biserici;
  • zeul materialismului prinde teren în rândurile credincioșilor;
  • ajutorul de la Stat devine de neînlocuit.
După cum am spus anterior, aceste aspecte ar putea ocupa spații ample de dezbatere și dialog și cred că în viitor așa se va întâmpla. Semnalele pe care le primesc zilnic din toată țara și din Diaspora românească îmi confirmă faptul că nimeni nu mai poate împiedica generația actuală să își pună întrebări și să caute răspunsuri.
Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Seminar „Efectele comunismului asupra Bisericii” (5)

 1. petruburac zice:

  „…nimeni nu mai poate împiedica generația actuală să își pună întrebări și să caute răspunsuri.” = Adevarat!

 2. viorel chis zice:

  Subiectul :”Efectele comunismului asupra Bisericii”doreste sa scoata in evidenta punctele scrise!Dar sa nu uitam sa apelam la fratii batrinii care au trit acele timpuri si sa cunoastem realitatea!!Chiar daca au fost in fiecare biserica infiltrati persoane securiste ,DUHUL SFINT alucrat intre frati si Bisericile se bucurau de lucrarea care era ,cu chit ca fratii ajungeau prigoniti si multi inchisi!Iar unii si-au pierdut chiar viata!!!Eu as dori sa cunosc azi ;chiti sint care au luat doar o palma pentru lucrarea de predicare?Si sa lasam acele persoane sa ne relateze adevarul!!!Este greu de a lasa astfel de persoane sa spuna ADEVARUL ,fiinca nici azi nu prea este interes pentru asa ceva!!!Multi o sa ma contrazica si daca spun ca pacatul nu trebuie sa locuiasca in BISERICA ,evita subiectul sau blocheaza comentariul!!!Dureros este ca partea spirituala a ajuns pentru multi o formalitate si un scop egoist de expunere!!!Nu doresc sa continuu si sa ajung in fata multora ca Stefan (Faptele ap.7 cu 51 la 60.)Vad ca inca mai sint frati frustrati si apasati pentru expunerea ADEVARULUI de prezent,dar se vede ca inca ignoranta este mare si multe lucruri doresc sa fie ascunse si tinute la intuneric pentru a putea crea o noua istorie a generatiei noastre pentru copii nostrii!!!Si aceasta istorie scrisa va fi cu multul mai trista!!Fiinca azi multi vind invatatura domnului Isus pentru mai mult de 30 de arginti si nici nu doresc sa ishi recunoasca pacatul si sa arunce banii inapoi ,daca nu le apartin!!!Vai ce timpuri am ajuns !!!Si cum ne lasam orbiti de puterea si valoarea banului!!!Despre care in Sfintele Scripturi ce este scris?Sa citim cu atentie 1 Timotei 6 cu 9″Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, cari cufundă pe oameni în prăpăd, şi pierzare.
  10Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat după ea, au rătăcit dela credinţă, şi s’au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.”Oare chiti percep mesajul meu care preia mesajul Scripturii?Si chiti au ajuns sa accepte indemnul din urmatoarele versete?
  ” 11Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blîndeţa.
  12Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa vecinică la care ai fost chemat, şi pentru care ai făcut aceea frumoasă mărturisire înaintea multor marturi.13Te îndemn, înaintea lui Dumnezeu, care dă viaţă tuturor lucrurilor, şi înaintea lui Hristos Isus, care a făcut acea frumoasă mărturisire înaintea lui Pilat din Pont,
  14să păzeşti porunca, fără prihană şi fără vină pînă la arătarea Domnului nostru Isus Hristos,15care va fi făcută la vremea ei de fericitul şi singurul Stăpînitor, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor,
  16singurul care are nemurirea, care locuieşte într’o lumină, de care nu poţi să te apropii, pe care niciun om nu L -a văzut, nici nu -L poate vedea, şi care are cinstea şi puterea vecinică! Amin.”Sper ca mesajul sa treaca de cenzura si sa nu ajunga o fila scrisa de istorie ,de altii,fiinca el tot ramine in picioare si apare si pe alte pagini!!Este un mesaj de trezire spirituala pentru timpul prezent si situatia reala de azi !!Si acest mesaj;”22Vi l-am trimes înadins, ca să luaţi cunoştinţă despre starea noastră, şi să vă îmbărbăteze inimile.
  23Pace fraţilor, şi dragoste împreună cu credinţa, din partea lui Dumnezeu Tatăl, şi din partea Domnului Isus Hristos!
  24Harul să fie cu toţi cei ce iubesc pe Domnul nostru Isus Hristos în curăţie. Amin”Deci domnul vorbeste ,depinde de noi daca dorim sa fim ca cei din Bereea!!!!

 3. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (23.04.2011) « România Evanghelică

 4. Dorin Pele zice:

  Ma bucur pentru aceste postari despre efectele comunismului. A venit timpul , in sfarsit , sa le identificam , sa ne rugam penru ele ca sa fie inlaturate si sa trecem la treaba ca sa scapam de ele pentru ca in curand vom vorbi de efectele capitaliste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s