BEE la ceas de sărbătoare

Biblical Education By Extension a fost numele unei organizații menite să străpungă Cortina de Fier în anii ’80, în condițiile în care comunismul căuta să împiedice educația credincioșilor din bisericile evanghelice. Sute de credincioși – din toată țara și din toate cultele evanghelice – au primit ajutor spiritual și s-au format pentru lucrare datorită acestei acțiuni curajoase. Constantin Caraman și alții au plătit un preț mare, fiind urmărit și în anul 1989 pentru lucrarea sa în cadrul BEE.

După ani de slujire în condiții dificile, în conspirativitate și cu riscuri mari, BEE a ajuns la ceas de sărbătoare: 30 de ani de slujire în România.

BEE nu sărbătorește acești ani prin discursuri siropoase, ci printr-o conferință care să traseze o direcție pentru biserica de azi, prin provocarea misiunii. Tema conferinței este „Biserica de azi – Biserica Marelui Seceriș”. Detalii pe situl Fundației EBE.

O istorie detaliată a acestei organizații încă nu s-a consemnat, deși mulți dintre protagoniștii ei sunt încă în viață. Un mic fragment am dedicat în carte, la paginile 334-335:

Organizația BEE (Educație Biblică prin Extensie) a luat ființă în anul 1979 după ce principalii lideri ai unor organizații care activau dincolo de Cortina de Fier au simțit nevoia unei investiții convergente în formarea de lideri.

Printre agențiile care au făcut parte din acest consorțiu – care a ajuns să numere 12 organizații – erau Campus Crusade for Christ, Slavic Gospel Association, Operation Mobilization, European Christian Mission, The Navigators, East European Bible Mission, Open Doors și altele.(1)

Fiindcă seminariile cultelor nu reușeau nici pe departe să satisfacă nevoile bisericilor, iar alte metode de instruire erau interzise, aceste organizații au dezvoltat o metodă non-formală de a face ucenici, foarte adecvată pentru contextul est-european, bazată pe 13 manuale și ghiduri de studiu. BEE a tradus și a publicat aceste cursuri în 6 limbi diferite, printre care și limba română.

Organizația Open Doors, condusă de „Brother Andrew”, (2) se îngrijea ca, înainte de sosirea instructorilor, manualele să ajungă prin contrabandă la credincioșii selectați pentru cursuri. David Bond180 a venit în România și a fost primul cap de pod între liderii din România și instructorii care veneau din Occident.

Metoda de instruire a fost de un real folos Bisericii subterane, iar cursurile BEE sunt și astăzi utilizate de cei care prefera o modalitate de instruire non-formală. Unii dintre instructorii BEE au fost trecuți pe lista persoanelor indezirabile după ce au fost descoperiți de autorități. Cursurile BEE au fost considerate un pericol pentru autorități și de aceea liderii cultelor au atacat în mod sistematic „grupările de studiu biblic ilegale”, în timp ce preamăreau libertatea din România.

(1) Interviu acordat autorului de Dr. Andy Seidl la 12 septembrie 2009, un fost instructor clandestin pentru credincioșii din România.
(2) „Fratele Andrei” este numele atribuit lui Andy van der Bijl (n. 1928), un cetățean olandez care a dezvoltat o rețea de contrabanda cu biblii în statele comuniste, fiind supranumit mai târziu „Contrabandistul lui Dumnezeu”.
(3) David Bond s-a înscris la cursuri de limba română în București și a fost persoana care a
făcut conexiuni cu lideri din România, totul în deplină conspirativitate.
Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la BEE la ceas de sărbătoare

 1. Ma bucur sa aflu mai multe detalii in legatura cu EBE. Pentru grupul nostru din Ardeal a fost o binecuvintare. Desi am urmat aceste cursuri intre anii 80-84, pentru a nu fi descoperiti, profesorii nu ne dadeau prea multe detalii despre organizatiile care sustineau aceasta lucrare spirituala. Pentru o anumita perioada, a facut parte din grupul nostru si fr. C. Caraman, intru-cat in Bucuresti era mult mai urmarit. GBY

 2. Pingback: BEE la ceas de sărbătoare | Răscumpărarea memoriei « Persona

 3. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (03.05.2011) « România Evanghelică

 4. Alex Pop zice:

  Ar fi minunat daca evanghelicii romani (inclusiv Oastea Domnului) ar gasi o modalitate de a onora cumva, de a aduce un omagiu, o multumire, tuturor misionarilor implicati in Romania prin BEE – un fel de carte comemorativa despre toti misionarii si „turistii” americani (si nu numai) care ne-au binecuvintat prin cursurile lor biblice.
  Daca e nevoie de fonduri pentru aceasta – toti cei care am urmat cursurile lor putem, zic eu, sa contribuim cu ceva. Trebuie gasit doar un organizator.

  P.S. Eu unul, sint dator vindut BEE -ului. Mi-au dat un job (si chiar cazare) pentru un timp in cladirea din Viena ce adapostea sediul lor; mi-au adus sotia si copilasii din Romania imediat dupa Revolutie; unul din misionari m-a binecuvintat cu o „broscuta” (prima mea masina); ne-au lasat sa locuim pe gratis intr-un apartament al organizatiei, si – ca un fel de icing on the cake – soacra liderului pentru Romania, Thomas Keppeler, a fost cea care mi-a sponsorat familia in America, unde ne-a asteptat cu o casuta gata pregatita pentru noi (inclusiv scutece pentru baietelul nostru, pe care-l cheama, „din intimplare,” tot Thomas :).
  Si mai sint multi in Romania care au fost binecuvintati de BEE cu fapta, nu doar cu Cuvintul :).
  Dumnezeu sa le rasplateasca.

  • Alex, de ce nu dai tonul la o acțiune în acest sens?

   • Alex Pop zice:

    Hm… Astfel de proiecte se fac mult mai usor in Romania. Acum, ca ati umblat si pe-aicea, cred ca v-ati convins pe deplin de ce zic americanii ca “time is money”. Si stiti bine ca deocamdata, ziua unui american valoreaza cam cit o saptamina romaneasca. Cu alte cuvinte, cu banii cistigati aici intr-o singura zi de munca – sa zicem $200 – se poate plati salarul saptaminal al unui roman.
    Deci e mai rentabil pentru fiecare ca NOI sa platim si VOI, acolo, sa scrieti!!
    O sa (re)iau deci legatura cu Tom K. ca sa-i cer sfatul, ca unuia care cunoaste bine “terenul”. (Am mai avut o colaborare fructuoasa cu el cind eram amindoi “auslanders” in Viena: el ma invata nemteste iar eu ii dadeam primele lectii de romana…).
    Probabil ca el ar fi cel mai in masura sa gaseasca omul potrivit.

 5. Dan zice:

  Am participat la această conferinţă… Si ca de obicei BEE nu a dezamagit. S-au dovedit din nou (nu că ar mai fi fost nevoie) a fi un instrument bun în mâna unui Dumnezeu Atotputernic.

  Un curs BEE mi-a schimbat complet viaţa, iar această conferinţă m-a făcut să înţeleg că alături de mine au fost mii şi mii de fraţi care au beneficiat de binecuvântări ca aceasta.

  Cartea dvs. frate Vasilica plus experienţele pe care oamenii aceştia ni le-au împărtăşit cu o modestie ieşită din comun m-au făcut să-mi dau seama că sunt nişte titani ai credinţei.

  Sunt un tânăr care s-a născut exact acum 30 de ani, când alţii care atunci aveau vârsta ce o am eu acum şi-au pus viaţa în joc pentru a ne oferi lucruri pe care azi le avem şi nu mai ştim să le preţuim. Au renunţat la confortul lor şi au fost gata să rişte totul de dragul nostru şi al lui Hristos… În tot timpul conferinţei m-am uitat cu recunoştinţă spre oamenii aceştia şi m-am gândit că niciodată pe pământul acesta ei nu vor putea măsura efectul lucrării pe care au făcut-o. Ce m-a marcat cel mai mult a fost că nu s-au oprit la trecut, deşi unii dintre aceşti fraţi au trecut peste 60 de ani îşi fac planuri serioase pentru ţări arabe şi cu regimuri totalitare în care este foarte greu să pătrunzi cu Evanghelia. Lucrarea lor nu s-a încheiat cu o mare victorie în România… E impresionant!

  Domnul să-i binecuvânteze şi să fie alături de ei în continuare.

  Fr. Vasilica asteptăm si un vol.II al Rascumpararii Memoriei, nu trebuie ca oameni ca acestia sa moară în anonimat… Domnul sa fie cu dvs în tot ceea ce faceţi… Tânara generaţie e alături de dvs… Vrem să ne cunoastem trecutul, aşa cum este el, cu bune şi cu mai puţin bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s