Solidaritatea de breaslă în serviciile secrete

Modul în care grupările securiste s-au repliat și susținut reciproc după căderea comunismului trădează o uimitoare solidaritate de breaslă. Radio România Actualități a prezentat astăzi situația din Bulgaria, unde președintele Gheorghi Pîrvanov, un colaborator dovedit al serviciilor de securitate, a căutat să împiedice lustrația. Astfel președintele a refuzat numirea altor ambasadori în locul celor deconspirați. În replică, ministerul de externe, cu sprijinul partidelor de la putere, i-au chemat „cu ordin de serviciu” pe ambasadori, lăsând ca misiunile lor să fie conduse de locțiitori, până la expirarea mandatelor.

Citiți mai jos știrea în întregime, preluată de pe situl SRR.

Ambasadorul bulgar la Bucureşti, revocat pentru colaborare

Valentin Radomirski, ambasadorul Bulgariei în România. Foto: Agerpres.

În Bulgaria, lumea politică şi diplomatică continuă să fie preocupată şi tulburată de consecinţele faptului că aproape jumătate dintre ambasadorii şi consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste.

Datele, apărute nu cu mult timp în urmă, dovedesc acest lucru inclusiv pentru diplomaţii aflaţi la post în Turcia, Grecia şi România.

A apărut şi o listă cu aproape 200 de diplomaţi de vârf care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea statului, iar parlamentul de la Sofia a adoptat o declaraţie prin care cerea retragerea de la post a 42 de diplomaţi, inclusiv ambasadorii din Grecia, SUA şi Marea Britanie, lucru care se întâmplă.

La o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Vesela Cerneva a anunţat că şefii misiunilor de la Atena, Bucureşti, Sarajevo, Skopje, Belgrad, Tbilisi, Beijing, Stockholm, Vilnius, Berlin, Minsk şi cei doi reprezentanţi ai Bulgariei la sediul ONU de la New York şi la UNESCO au revenit după ce au primit ordine pentru călătorie în interes de serviciu. În acest mod, cei 13 vor putea fi ţinuţi în Bulgaria, până la expirarea mandatului.

Rechemarea lor pe cale normală nu a fost posibilă, întrucât preşedintele socialist, Gheorghi Pîrvanov, el însuşi fost colaborator al Securităţii, a avertizat că nu va semna propunerea respectivă a guvernului.

Un al doilea grup de ambasadori, foşti colaboratori, vor reveni la Sofia, pe data de 1 iunie, a anunţat doamna Cerneva. Cei chemaţi în interes de serviciu vor continua să fie ambasadori în ţările respective.

Ambasadele vor fi conduse de fapt de însărcinaţi cu afaceri. În acest mod vor fi realizate economii de peste 200.000 de euro întrucât ambasadorii compromişi vor primi numai salarii în leva.

Ministerul de externe a elaborat deja amendamente la Legea serviciului diplomatic, care nu vor mai permite trimiterea în misiune de foşti ofiţeri sau colaboratori ai securităţii.

La mijlocul lunii decembrie aşa-zisa Comisie a dosarelor securităţii a anunţat numele a 35 de înalţi diplomaţi foşti colaboratori. Din totalul ambasadorilor şi consulilor generali, în ultimii 40 de ani, aproape jumătate au fost ofiţeri sau agenţi ai serviciilor secrete comuniste.

Pe data de 14 ianuarie, parlamentul bulgar a adoptat o declaraţie prin care cerea retragerea de la post a 42 de înalţi diplomaţi.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Solidaritatea de breaslă în serviciile secrete

 1. Paul zice:

  Cred că şi la noi s-ar impune o astfel de măsură. Dar cine să o adopte? Foştii securişti, care deţin în prezent puterea în România? Nu prea cred. La noi Legea Lustraţiei nu a fost aprobată. La alţii da, la noi ba! La acest capitol suntem, ca dealtfel aproape la toate capitolele, printre ultimele, dacă nu chiar pe ultimul loc în Europa. Ca la noi, la nimeni! Pe undeva ne merităm soarta.

 2. Pingback: Solidaritatea de breaslă în serviciile secrete « Istorie Evanghelica

 3. Mihail zice:

  Ei iaca si noi in politica si nu de oricare ci legat de osmoza politician-agent secret.Cred ca o „hrana” mai tare pentru copii crestini nu cred ca s-a inventat.De ce nu va ginditi(de fapt ce date detineti) cum se ajunge in serviciile secrete, cine ajunge, ce verificari trece, ce calitati dovedeste, ce munca desfasoara(nu ma refer la cei ce verificau si inregistrau pentru Leana ca sa se distreze cum faceau amor membrii guvernului) sa va ginditi pe cine aveau ca inamici? Credeti ca Mosad, MI 6, CIA, KGB(ori cum io fi numele acuma) credeti ca lucrau cu strumfii din liceu, si ei aveau si selectau oameni de acelasi calibru: vezi cazul Putin sau unde ajung fostii sefi CIA. Deci sa revenim. Acesti oameni si-au facut o meserie la care viseaza si rivnesc taoate miliardele de citittori de carti si vizionari de filme politiste.Toti se viseaza agenti secreti.Apropo, a fost la tv dl Ungheanu intr-un interviu serios, vedeti ce spune despre recrutare si pregatire:clar nu pile, nu nepoti ci valori intelectuale cu IQ de vis. ACUMA, daca acestia se satura sau nu mai doresc sau nu mai pot(desconspirare)sau le dispare obiectul specialitatii lor si(intrucit se aseamana ca doua picaturi de apa)vor sa faca politica, CE VEDETI VOI RAU IN ACEASTA? Macar astia au habar pe ce lume traiesc, pe cind un politician facut din Udrea sau Roberta ,pai nu iti vine sa o iei pe cimp? Ce sa mai spun de invatamint cu ministrul lui sau Baconschi sau citi altii.Sigur ca fostii securitisti au progresat puternic ,tocmai ca ei aveau informatii, aveau habar de ce se intimpla in jurul lor, aveau relatiile necesare, mai si fortau probabil nota pe unde nu mergea snur, si, chiar daca sariti impotriva, am eu o expresie, baietii nu ESTE prosti. Deci sa concluzionam: nu cred ca conteaza de unde beau apa, conteaza COMPETENTA IN MESERIE, restul sunt „apucaturi” pe care toti le au. Altceva ma framinta fr.Paul: se gasesc oare niste „nebunatici” (ma gindesc la ap.Pavel) pocaiti care sa ii abordeze nu stiu unde, nu stiu cum, dar sa-i abordeze si sa le vorbeasca de Isus Hristos MINTUITORUL lumii? Aceasta intr-adevar ne-ar deosebi de ceilalti, altfel, zero lei, zero bani, ca de criticat (analizat) toti suntem profesori, riscam sa raminem fara elevi. Cit despre bulgari Fr.pastor Vasilica, sincer, FOCUL VECINULUI NU MA INCALZESTE. Domnul sa va binecuvinteze si sa ne intareasca in ceea ce am fost chemati.

  • Vali Horlescu zice:

   Nu trebuie sa-i suspectam de prea multa inteligenta si competenta pe cei din servicii. Sunt puternici fiindca lucreaza in clanuri si fiindca beneficiaza de bugete considerabile de care nu sunt obligati sa dea seama in mod transparent. Cand raman fara acest suport sunt si ei vulnerabili.

   Un exemplu, Filip Teodorescu, adjunctul lui Macri sef la contraspionaj din timpul lui Ceausescu, a fost judecat in 90 odata cu lotul Timisoara si achitat dar a fost scos din sistem.
   Scos din carti, a incercat mai multe activitati private dar nici una nu i-a adus succes pe masura inteligentei de James Bond cu care a fost creditat de opinia publica.
   A dat faliment pana si cu o mica fabrica de cuie pe care a facut-o cu banii luati din pubicarea cartii „Un risc asumat”.
   Ultima data l-am vazut lamentandus-se la televiziunea „viitorului presedinte al Romaniei”.

   Astfel de oameni, insa, care nu au fost rejectati de sistem, au pus mana pe economia Romaniei, au jefuit-o si o jefuiesc in continuare, manipuleaza prin televiziuni si cum cineva scrie despre lucrurile ascunse ale lor imediat este denigrat asa cum este denigrat si Vasilica.

   In ce priveste persoanele amintite si pentru mine e clar ca Udrea si Anastase nu au ce cauta in politica sau administratie dar in privinta lui Funeriu va inselati. Cititi biografia lui si o sa vedeti ca a facut performanta in Franta, SUA, Anglia, Japonia si Germania nu cu sprijinul serviciilor ci pe baza calitatilor.

   • Mihail zice:

    Va multumesc pentru punctarea cu Funeriu, recunosc ca stiu mai putine despre el din afara, dar am rude linga el sau pe tarlaua lui si chiar daca ii cred, mai vedem si ce se face cu sistemul national, nu? Pentru Filip Teodorescu, daca va amintiti procesul si ce s-a intimplat cind a inceput sa descrie „jurnalistii „veniti in sala de tribunal, imi amintesc ca s-au platit sume imense zeci de ani pentru o poza cu el, se stia despre el dar nimeni nu putea sa-l arate.A rezistat 26 de ani, la proces a fost o mascarada, ce avea el cu revolutia? El lucrase „afara ” inamicii lui nu erau romanii, erau omologii din alte tarii.Si sfatul meu: sa nu crezi nici cind il vezi la morga ca a fost scos din sistem.Exemplul cel mai graitor, gen Caraman. Apropo, dupa cele traite de mine la revolutie, curiozitatea cea mai mare a ramas modul in care populatia a fost idreptata spre orice , mai putin spre capii tuturor relelor din Romania, primii secretari ai judetenelor de partid. Acestia puteau fi judecati punctual pentru activitatile lor, erau oamenii care hotarau viata si moarte pentru romani. O semnatura de-a lor putea insemna casa, loc de munca, frigider,televizor, pasaport pentru calatorie, orice. Obiectul judecatii in cazul lor era materializat in dispozitiile si hotaririle date, dupa mine se fac vinovati de toate cele ce se pling romanii, dar, atentia a fost inddreptata spre militie, care facea agricultura toata vara, securitate,care avea contracte de export si doar vreo doi-trei se ocupau de invatamint-cultura-religie-cenzura.Acestia au fost aratati ca vinovatii natiunii.Ce trist.De aceea nici acuma nu avem linistea si curatia de care ne-am putea bucura. Iar cine profita acuma si jegmanesc tara, TOTI care s-au regrupat imediat dupa 90 si care acum sunt atit de ingascariti si se autoprotecteaza prin partid incit este normal sa auzi expresii: pai comunistii au fost ingeri pe linga cei de acuma, cit priveste pe cei din serviciile secrete, nu cred ca afara pot fi aparati de bani sau pile.In confruntare cu omologul functioneaza regula care pe care. Revin la ce am spus este Mihai Ungureanu, el a vorbit despre aceasta institutie si unul din sefii lor care s-a lasat la vatra.Altfel stii citi au fost impuscati cu ocazia tradarii lui Pacepa? aproape sute,acestia nu au mai reusit sa foloseasca planul de repliere.Am o cunostinta buna care a scapat din RFG, puscat in picior pe scara avionului romanesc la care a ajuns in ultima secunda.Istorie. Dumnezeu sa se indure si sa aiva mila de noi.Sa fii binecuvintat, imi plac postarile tale, realist, nelacrimogen.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s