„Felix” – motanul „încălțat”

Până la urmă motanul „Felix” a fost încălțat de Înalta Curte de Casație și Justiție care a publicat azi motivarea sentinței din martie 2011.

Magistrații ÎCCJ arată, în motivarea dată publicității astăzi, că potrivit fișei personale întocmite de Ministerul de Interne – Direcția a III-a, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de fostul serviciu 7 – Comercianți iar în timpul colaborării a purtat numele conspirativ “Felix”.

Motivarea instanței reproduce pasaje din nota semnată sub acest nume conspirativ de către Voiculescu pe 29 decembrie 1977, în care acesta oferea Securității detalii despre un cetățean austriac pe care îl zugrăvea ca fiind preocupat de defăimarea politicii și metodelor comerciale folosite de România în relații internaționale: „În cadrul acestor preocupări, LG practică atacuri vehemente deschise, cât şi tangenţe fine la probleme. Mai mult decât atât, în anumite situaţii, LG dă „soluţii originale” pentru rezolvarea unor aspecte care după opinia dânsului, nu sunt corecte (…)Este semnalată tendinţa lui LG de a atrage spiritual şi material anumiţi cetăţeni români la fuga din ţară sau luarea de poziţii revoluţionare faţă de legile ţării noastre”.

Judecătorii instanței supreme au considerat că, prin transmiterea acestor informații către Securitate, Dan Voiculescu i-a încălcat cetăţeanului austriac dreptul la viaţă privată.

„Informaţiile furnizate de recurentul-reclamant cu referire la opiniile şi preocupările cetăţeanului străin se încadrează la încălcarea unui drept fundamental prevăzut în Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la care România aderase în acea perioadă şi anume, dreptul la viaţă privată”, este concluzia la care au ajuns judecătorii.

Preluare din EVZ.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Felix” – motanul „încălțat”

  1. Mihail zice:

    Fr,Vasilica, eu te-am mai sfatuit (ca mai batrin) sa nu te bagi in tarite ca poti fi…socotit ridicol.Este un cuvint greu dar, cind ma uit la motivatia ordonata de Basescu si cind citesc stirile wikiliks ce transmite ambasada usa despre personalitatile Romaniei, pai este jale mare. Voiculescu cu asemenea judecati nu mult are si v-a fi socotit erou national.Cum adica, lucra la comert exterior si sa nu dea date despre straini?Mai mult ca strainul in comportarea lui aducea atingere normelor legale romanesti. Libertatea lui se termina la intrarea pe teritoriul Romaniei cind stia ca v-a respecta legile tarii in care a intrat. In Austria nu te va judeca nimeni dupa legile romanesti,iar viata privata nu inseamna a calca legea tarii in care te aflii,nu?Tu cind mergi in USA te comporti dupa legile romanesti?Incearca! Pai si eu i-as fi cerut asa ceva si il schimbam daca nu se executa. Daca si aceasta este turnatorie, afirm inca o data : RIDICOL. Nu este material pentru crestini.Fii binecuvintat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s