Arhiva Europei Libere, la Bucureşti?

Din august 1950 și până la căderea comunismului, Europa Liberă a fost o armă puternică utilizată de americani în războiul ideologic dintre Est și Vest. Având sediul la München, „în coasta” Uniunii Sovietice, REL avea să fie postul cel mai bine informat și eficient dintre toate posturile de radio occidentale.

După 1989, arhiva aceasta devine indispensabilă în cunoașterea stării de spirit a epocii războiului rece. Din păcate, interesul pentru a o revendica a fost foarte scăzut. Ross Johnson, un fost director american al REL, ne dă speranțe că se fac progrese în privința aducerii arhivei în România.

Ce se întâmplă cu arhivele Europei Libere?
Toate arhivele emisiunilor sunt la Institutul Hoover, în vreme ce arhivele institutului de cercetare afiliat radioului sunt la Budapesta. Europa Liberă a donat aceste arhive Institutului Hoover tocmai cu intenţia de a fi livrate, la un moment dat, ţărilor care au avut serviciu dedicat. Am reuşit să facem asta în cazurile Poloniei, Ungariei sau Cehiei, în urmă cu un deceniu, pentru că în ţările respective am avut un partener instituţional cu care să dialogăm. În cazul României însă, nu a existat aşa ceva. Astăzi, putem în sfârşit să discutăm acest subiect cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi cu Arhivele Naţionale. Probabil vom semna un acord pe această temă cu partenerii români pentru a aduce copii ale arhivelor la Bucureşti.

Asta înseamnă că aceste arhive trebuie digitalizate?

O parte din ele, cele mai fragile, au fost deja. De asemenea, pentru diverse programe comemorative, au fost trecute în format electronic diferite emisiuni, folosite de serviciul pentru Republica Moldova al Europei Libere. Dar majoritatea arhivelor sunt încă neprocesate. Obiectivul este să le punem la dispoziţia celor interesaţi cât mai repede posibil.

Liviu Tofan a strâns anul trecut bani, într-un teledon public lansat special pentru aducerea în ţară a arhivei Europei Libere. Mai e de actualitate demersul său?
Ştiu că s-au strâns nişte bani şi cred că iniţiativa e binevenită, pentru că orice sumă ar fi utilă în efortul de digitalizare a arhivei. Pe de altă parte, în ultimul an am încercat să punem la punct un acord instituţional, aşa că orice altă iniţiativă în domeniu a trecut în plan secund. Deci banii de care vorbiţi nu au ajuns la Institutul Hoover, dar sper să o facă curând, pentru că finanţarea exterioară e fundamentală. Cred că tot ce s-a salvat în arhiva ar trebui să ajungă în România. E doar o problemă de timp şi bani.

Preluare din EVZ

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Arhiva Europei Libere, la Bucureşti?

  1. Basa Ioan zice:

    ARHIVA LUI MICHAEL SHAFIR – ANUL 1989 AL “EUROPEI LIBERE”, A FOST MUTATA LA U.B.B. CLUJ.
    Vezi: http://ro.altermedia.info/mass-mediacenzura/arhiva-lui-michael-shafir-anul-1989-al-europei-libere-a-fost-mutata-la-cluj_2841.html

    MICHAEL SHAFIR, comentatorul Europei Libere, a ales o noua cariera, cea didactica, fiind primit ca si profesor la Facultatea de Studii Europene a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj. Pentru anul universitar 2005-2006 asigura discipline ca “Gandire politica” si “Aspecte comportamentale in totalitarism”.
    Venirea sa la Cluj a fost insotita de o donatie substantiala de carte, precum si de transferul intregului fond “1989″ al arhivei postului de radio Europa Libera.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s