60 de ani de la marea deportare în Bărăgan

Articol de Mădălin Sofronie, Ziarul Adevărul

Deportaţii din Banat au răscolit astăzi istoria neamului românesc. Ei au venit în satul Fundata din inima Bărăganului, locul au fost aruncaţi de comunişti, pentru a comemora 60 de ani de la evenimentul ce le-a schimbat destinul.

Era în luna iunie a anului 1951. Securiştii au bătut poarta localnicilor din întreg Banatul, i-au silit să-şi abandoneze locuinţele şi să plece. Nu aveau voie să întrebe de ce şi nici unde vor merge. Li s-a spus să ia cu ei câteva provizii şi să meargă către gări. Urcaţi în trenuri, oamenii au ajuns în Bărăgan.

Monumentul de la Fundata, ridicat în memoria deportaţilor bănăţeni

Stere Iepure (76 de ani) este unul din cei peste 300 de oameni care au venit astăzi la Fundata să ia parte la ceremonia de comemorare. Abia împlinise 15 ani în momentul în care a fost deportat alături de familia sa, dintr-un sătuc aflat aproape de Timişoara, în inima Bărăranului.

„Au bătut la poarta tatălui meu doi jandarmi şi un securist. Ne-au spus să luăm cu noi tot ce putem şi să fim la gară cât mai repede. Cine se împotrivea era ameniţat cu moartea“, rememorează bătrânul cu lacrimi în ochi.

Toţi cei care au au ajuns în Bărăgan au trecut prin momente terfiante. Lăsaţi sub cerul liber, oamenii şi-au săpat bordeie în pământ, pe care le-au acoperit cu stuf, pentru a-i feri de ploaie şi de arşită. Mai mult, au fost siliţi să muncească la fermele comuniste, pentru a-şi putea asigura existenţa. Tuturor le-a fost interzisă părăsirea localităţii.

„Aveam voie să mergem la o distanţă de 15 kilometri depărtare de sat. Dacă depăşeam distanţa eram prinşi şi bătuţi. Ca să supravieţuim, trebuia să lucrăm pământurile de la fermele comuniste“, adaugă bătrânul.

Mai multe detalii despre istoricul deportărilor puteți citi aici.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la 60 de ani de la marea deportare în Bărăgan

 1. lidie l zice:

  Cind am citit acest articol m-au luat fiorii si ma gindeam ca puteam fi si eu printre ei, dar Dumnezeu a facut o minune. Bunicii mei au stat sase luni cu hainele in saci, pregatiti pentru mutare, dar pentru ca bunicul se pocaise si avea autorizatie pentru casa de rugacine, pe una din camerele casei, nu au putut sa-i mute.
  Comunistii vroiau sa faca bai comunale din casa lor, dar din cauza acestei autorizatii nu au reusit, asa ca au rmas in sat. Aceasta se intimpla in satul Cernesti, Masramures, Iar pe bunicul la chemat Bota Traian. El a facut si inchisoare pentru credinta. Am gasit de curind un articol in revista Cultului Penticostal „85 de ani de la infiintare primei biserici penticostale din Romania”. unde este mentionat si bunicul.

  • Foarte interesant! Am putea să căutăm dosarele penale de la arestarea sa pentru credință. În dosarele celor arestați se găsesc multe detalii despre viața bisericii subterane. Desigur că sunt și exagerări și mistificări ale organelor de anchetă în aceste dosare, dar ele sunt de obicei demontate de avocați, chiar dacă pledoaria avocaților nu este luată în seamă.

   • lidie l zice:

    Daca cititi in revista cultului pe care am mentionat-o mai sus sint ceva detalii referitoare la arestarea bunicului. Apoi ,eu am ceva memorii scrise de tatal meu referitoare la persecutiile pe care le-au suferit datorita colectivizarii, bunicii mei erau chiaburi.
    Daca aveti posibilitatea sa cautati la dosarele penale nu am nimic impotriva, ba inca s-ar putea sa gasiti si dosarul meu pe numele Lidie(a) Bota, as fi curioasa daca este scis adevarul despre mine sau minciuna.
    Am fost chemata la securitate prin anul 1989, nu cu mult inainte de revolutie, si m-au tinut acolo aprox. 3 ore.
    Daca vreti putem sa vorbim mai detailat, prin email.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s