Evadare din comunism cu avionul de vânătoare

Un articol foarte interesant din ziarul Adevărul. Un român a evadat din România comunistă cu avionul militar pe care se antrena.

A fost cea mai rapidă şi năucitoare evadare din România Epocii de Aur. Mihai Smighelschi a fugit în Turcia pentru că era cel mai apropiat stat fără orientare comunistă şi, din punct de vedere militar, era ţară membră NATO din 1952. Pentru a nu fi depistat de radarele din România şi Bulgaria, Smighelschi a zburat la o altitudine de câţiva zeci de metri de sol, cu o viteză de 700 de kilometri pe oră. În Turcia, Smighelschi a cerut azil politic, iar în câteva luni a ajuns în Statele Unite ale Americii. Trăieşte şi azi acolo, iar până acum nu s-a putut întoarce în România pentru că a fost condamnat în lipsă la 25 de ani de închisoare. Recent, fapta s-a prescris. Chiar dacă într-un fişet al Tribunalului Bucureşti a figurat ca infractor, hoţ şi dezertor, Smighelschi este unul dintre marii români neştiuţi, care a lăsat în urmă toate etichetele ce atârnă de noi atunci când ieşim din ţară: lipsiţi de voinţă, prăpăstioşi, fricoşi, resemnaţi precum ciobanul din mitul mioritic. E mitul zburătorului în rândurile următoare. O poveste pe care Mihai Smighelschi ne-a spus-o, pe alocuri, înecat de lacrimi, căci aşa este viaţa oamenilor: chiar şi biruitorii cunosc deznădejdea.

Citiți tot articolul în ziarul Adevărul.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Evadare din comunism cu avionul de vânătoare

 1. endlesshope zice:

  Iată aici ceva similar, incă si mai curajos(în opinia mea cel puțin): 20 de români o şterg în Austria cu un avion utilitar!
  Articolul e destul de lung dar merită citit!

  Link historia.ro:
  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/20-romani-o-sterg-austria-un-avion-utilitar

  Redau aici un mic fragment din articol:

  Spre libertate

  „Fuga cu avionul agricol a unui grup de familii sau, mai bine zis, a unei familii extinse de 20 de oameni, în 3 iulie 1980, a răscolit lumea. În avionul utilitar AN-2 erau membrii a şase familii, iar cel mai mic avea 1 an şi 7 luni. Erau familiile a trei fraţi Bogdan (Bogdan Florian, cu soţia Lucreţia şi copiii Sorin Gheorghe, Claudia, Tiberiu; Bogdan Vasile, cu soţia Sofia şi copiii Augustin şi Adrian; Bogdan Gheorghe, care-şi lăsase acasă soţia, şi plecase doar cu cei doi copii, Nicolae şi Ella-Maria), familiile a două surori Bogdan căsătorite (Maria, căsătorită cu Aurel Popescu, cel care va pilota avionul fugar, cei doi luându-l cu ei pe copilul de nici 2 ani, Teodor; Ana, devenită prin căsătorie Codreanu, care a plecat fără soţ, şi-a luat doar copilul, pe Alin); şi mai era familia cumnatului lui Bogdan Florian, familia Cioară (alcătuită din Cioară Ioan, Cioară Elena şi fiul lor, Nelu Sorin). 20 de inşi a căror fugă a pus în acţiune un imens aparat de urmărire.”

 2. viorel chis zice:

  Evadarea din sistemul regimului „socialist” din Romania,in personalitatea fiecaruia detine o experienta aparte si greu de descris in afectiune si incercare!!M-ai ales pentru cei care si-au vazut colegii impuscati sau luati la vale de valurile involburate ale Dunarii!!!Secvente aparte chiar si pentru cei care au ajuns in lagarele de triere pentru a ajunge la asa zisa libertate in tarile dorite pentru destinatie!!!Romane intregi se pot scrie din experientele traite !!Si pentru tinerii de azi sint greu de perceput ,dupa cum si mesajul SCRIPTURII ajunge pentru multi ,greu de inteles pentru a ajunge la noua personalitate desrpe care ap.Pavel scrie in efeseni 4 cu 22 la 32.Si normal este necesar omenirii pentru a ajunge la mintuire!!!2 Petru 1 cu 1 la 11.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s